Geen scherpere aanpak corruptie Roemenië

Roemeense parlementariërs hebben woensdag de macht van een door de regering ingestelde anti-corruptiecommissie beperkt. De politici stemden tegen een aantal voorstellen die de macht van het Nationaal Integriteitsagentschap om onderzoek te doen naar het vermogen van regeringsmedewerkers zouden hebben uitgebreid. De actie leidde tot kritiek van burgerrechtenorganisaties die zeiden dat de mogelijkheden van Roemenië om de corruptie aan te pakken in gevaar komen.

In de voorstellen stond onder andere dat de periode waarin de commissie onderzoek kan doen zou moeten worden uitgebreid van een naar drie jaar, dat familieleden van politici contracten met de staat moeten melden en dat commissies die de rijkdom van politici onder de loep namen opnieuw moeten worden ingesteld.

De anti-corruptiecommissie klaagde woensdag dat ze door de uitslag van de stemming machteloos is geworden. Medewerker Horia Georgescu beschuldigde parlementariërs ervan hun persoonlijke belangen te willen beschermen. Hij zei dat de stemming een 'uiterst negatief signaal' afgaf wat betreft de mogelijkheden van Roemenië corruptie aan te pakken.

"In het verleden kon de commissie verzoeken om de 'ongerechtvaardigde' rijkdom in beslag te nemen, maar nu kan ze slechts aanklagers informeren over discrepanties die onderzocht moeten worden en mogelijk een veroordeling tot gevolg kunnen hebben," zo zei Georgescu.

Volgens een groep Roemeense burgerrechtenorganisaties heeft de uitslag van de stemming de commissie feitelijk 'gecastreerd' en werden 'praktische mogelijkheden de rijkdom te controleren geëlimineerd'. Ook de Amerikaanse ambassadeur in Roemenië, Mark Gitenstein, was teleurgesteld door de verzwakking van de commissie.