Commissie: Gretha Smit wilde plaats kopen

Gretha Smit heeft daadwerkelijk geprobeerd een startplaats op de olympische 5.000 meter in Turijn te kopen. Dat is de conclusie van een speciale commissie die beschuldigingen van Katarzyna Bachleda Curus, in 2006 nog bekend als Katarzyna Wojcicka, aan het adres van Smit in december vorig jaar onderzocht. Smit was in Turijn eerste reserve en had de langste afstand mogen schaatsen als de Poolse zich had teruggetrokken.

De commissie stelt dat bewezen is dat Bachleda Curus of mensen die dicht bij haar stonden benaderd zijn door Smit en haar toenmalige coach Ingrid Paul. Verder zou het kloppen dat Smit de Poolse een briefje heeft toegestopt met daarop een bedrag van vijftigduizend euro.

NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen en KNSB-voorzitter Doekle Terpstra, die het eindrapport van de commissie in ontvangst namen, lieten vandaag weten de conclusie te betreuren. "Het lijkt erop dat de voor ons zo belangrijke olympische waarden zoals fair play en respect geschonden zijn", reageerde Dielessen.

De sportkoepel en de schaatsbond gaan de bevindingen intern bespreken. Binnenkort maken zij bekend welke stappen zij nemen tegen Smit en Paul.