RIVM verwacht smog

Mensen met gevoelige luchtwegen moeten vrijdag en zaterdag rekening houden met smog door de ozon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut adviseert zware lichamelijke inspanning te vermijden. Kinderen en mensen met ziekten aan de luchtwegen kunnen het beste binnenblijven.

De drempel van 180 microgram per kubieke meter wordt op beide dagen vermoedelijk aan het einde van de middag of het begin van de avond overschreden. Waarschijnlijk blijven de concentraties wel onder de drempel van ernstige smog (240 microgram).

Vrijdag worden de hoogste concentraties rond het IJsselmeer verwacht en zaterdag in het zuidoosten van Nederland. Zaterdag is er kans op een regen- of onweersbui. De wind draait daarna naar het westen, waardoor schone lucht wordt aangevoerd. De kans op smog is dan verdwenen.

Mensen kunnen last krijgen van irritatie van ogen, neus en keel en van piepende longen, hoesten en kortademigheid. Vooral astmapatiënten ondervinden hinder. Klachten kunnen worden voorkomen of verminderd door in de middag en vroege avond binnen te blijven, of in ieder geval geen zware inspanningen te verrichten. Bij klachten die niet meteen verklaarbaar zijn, wordt geadviseerd huisarts of GGD te raadplegen.

Hoge ozonconcentraties ontstaan als er grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht zitten. Stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Tijdelijke maatregelen, zoals het stilleggen van het verkeer, hebben in Nederland nauwelijks effect op ozonconcentraties.