Commissie: kamp-Smit bood geld voor startplek

Redactie

Het kamp rond schaatsster Gretha Smit heeft tijdens de Winterspelen van Turijn (2006) geld geboden voor een startplek op de 5000 meter. Dat is de uitkomst van het onderzoek dat de Commissie Turijn de afgelopen maanden deed naar de affaire.

De commissie, onder leiding van preses Jan Loorbach, presenteerde het rapport donderdag aan NOCNSF-directeur Gerard Dielessen en KNSB-voorzitter Doekle Terpstra.

Smit was destijds in Italië eerste reserve. De commissie acht het bewezen dat het 'kamp-Smit',waarbij vooral de namen van coach Ingrid Paul en bondscoach Ab Krook vaak worden genoemd, zeker drie keer heeft geprobeerd om de Poolse rijdster Katarzyna Wojcicka met een geldbedrag over te halen om zich terug te trekken, waardoor de Nederlandse rijdster alsnog aan de start kon verschijnen. Wojcicka is nooit ingegaan op die voorstellen.

Een sanctie is vooralsnog niet uitgesproken. Dat is aan de opdrachtgevers NOCNSF en KNSB, meldde de commissie. Die instanties lieten weten het rapport eerst grondig te willen bespreken, voordat ze daarover een uitspraak doen.