FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 juli 2010

Hak wint 800 meter in Madrid

Ondanks een slecht functionerende elektronische tijdwaarneming zegevierde Yvonne Hak op de 800 meter tijdens de GP van Madrid. De Nederlandse atlete won in 1.59,2.

Hak, die al zeker is van een plaats tijdens het EK atletiek in Barcelona, dook in de Spaanse hoofdstad voor het eerst onder de twee minuten. De Nederlandse versloeg Neisha Bernard Thomas uit Grenada die 2.00,4 noteerde.

Gregory Sedoc liep in een van de twee series op 110 meter horden naar een voortreffelijke tijd van 13,1 seconden. Daarmee eindigde Sedoc als tweede achter de Brit William Sharman (12,9 seconden). Sedoc heeft echter niets aan de toptijd. De rugwind tijdens deze wedstrijd bedroeg 2,3 meter per seconde. Dat is boven de toegestane marge van 2 m/s.

[WK pool] Tussenstand na dag 20

Vandaag werden de eerste wedstrijden in de kwartfinales van de knock-outfase van het WK voetbal gespeeld, dus het is weer hoog tijd voor de tussenstand in de FOK! WK 2010 Pool. Hieronder vind je de top vijf van deelnemers en subleagues.

Ki08 is de nieuwe leider, zij heeft nu 1615 punten verzameld. Droid zakte naar de tweede plek met 1605 punten. RemyRR staat nog steeds derde en heeft nu 1590 punten. TLC blijft vierde met 1585 punten. nogeenoudebekende maakt de top 5 vol met 1525 punten.

Bij de subleagues gaat ~~Rush Addict~~ aan de leiding met 1005 punten. WKSC is bezet de tweede plaats met 977 punten. De FOK!sportcrew staat derde met 954 punten. FOK!crew staat nog steeds vierde met 925 punten. ouwe staat dankzij de 920 verzamelde punten vijfde.

Wil je het algemeen klassement nog eens rustig nalezen? Klik dan hier (subleagues)

De Zeeuw: "Melo is gek in zijn kop"

Nederland schakelde vanmiddag Brazilië uit in de kwartfinale van het WK. Na afloop had iedereen het over de rode kaart van Felipe Melo. Demy de Zeeuw wist al wel dat er een steekje los zat bij de Braziliaan.

Melo maakte eerst een overtreding op Arjen Robben en ging vervolgens vol op het been van de international staan. Na afloop speelde Melo de vermoorde onschuld en zei: "Als ik de bedoeling had gehad om hem pijn te doen, dan had hij wel van het veld gemoeten. Ik heb genoeg kracht om zijn been te breken. Iedere keer dat hij werd geraakt sprong hij op en rolde hij over de grond. Ik wilde alleen maar de bal afpakken en een counter opzetten."

De Zeeuw was niet verrast door de overtreding van Melo. "Ik zei al tegen de jongens naast me dat die Melo helemaal gek in zijn kop is. Dat merkte ik dit seizoen met Ajax al, toen we tegen Juventus speelden. Je kon tijdens de wedstrijd, na de 1-1, al zien dat hij geïrriteerd was, hij zat telkens al te trappen en tikkies uit te delen. Die rode kaart was voor ons natuurlijk ideaal", gaf de Ajacied aan.

Doordat Nigel de Jong geschorst is voor de halve finale is de kans groot dat De Zeeuw in actie komt. "Het hele toernooi wacht ik al op een kans. Nu lijkt die kans aan te breken. Ik ben er in ieder geval helemaal klaar voor, ik ben topfit. Jullie hoeven je geen zorgen te maken."

"Winnen voor De Jong en Van der Wiel"

Nigel de Jong en Gregory van der Wiel kunnen de halve finale niet spelen door een schorsing. Dirk Kuyt wil de wedstrijd winnen voor deze twee spelers.

"Het is heel jammer dat Nigel en Gregory er in de halve finale niet bij zijn", zei de middenvelder van Oranje na afloop tegenover de NOS. "Voor henzelf is dat echt balen."

Beide Oranje-internationals pakten hun tweede gele kaart van het toernooi en zijn derhalve geschorst voor de halve finale. Deze regel is door de FIFA ingevoerd zodat spelers geen finale meer kunnen missen door een gele kaart. Dit overkwam onder meer Laurent Blanc in 1998.

Door de schorsingen zullen Khalid Boulahrouz en Demy de Zeeuw waarschijnlijk spelen in de halve finale.

[Kwartfinale] Uruguay verslaat Ghana

Uruguay kan zich door een ultieme opoffering van Luis Suárez halve finalist op het WK noemen. De Zuid-Amerikanen wonnen na strafschoppen van het laatste Afrikaanse land, Ghana.

Het eerste half uur van de wedstrijd was duidelijk voor Uruguay. De ploeg bouwde rustig op en kreeg een aantal kansen. Suárez kreeg twee kansen en beide keren moest doelman Kingson in actie komen. Niets wees op problemen voor de Zuid-Amerikanen. Toch kwamen die problemen er. Nadat Vorsah en Gyan al een goede kans hadden gemist schoot Muntari op slag van rust raak voor de Ghanezen.

De Ghanezen hielden het initiatief in het begin van de tweede helft, toch waren het de Uruguayanen die al vroeg in de tweede helft op gelijke hoogte wisten te komen. In de slotfase was het Uruguay dat nog probeerde te drukken. De verlenging die volgde kreeg een bizar einde. Suarez sloeg in de slotseconde de bal uit het doel. Gyan schoot de penalty op de lat en Uruguay won daarna de serie strafschoppen met 4-3.

Uruguay

1 - 1

Ghana

 55' Forlán    45+2' Muntari
     
 Forlan
 Victorino
 Scotti
 M. Perreira
 Abreu
Uruguay wint na strafschoppen
4-2
 Asamoah
 Appiah
 Mensah
 Adiyiah
 
 Gele kaart: Fucile, Arévalo, Pérez, (Uruguay), Paintsil, Sarpei, Joh. Mensah, (Ghana)
 Rode kaart: Suarez (121) (Uruguay),
 
Stadion: Soccer City Stadium, Johannesburg 
Toeschouwers: 84.017
Arbiter: Benquerenca
Bijzonderheden: 121' Asamoah mist strafschop
 
Opstelling:   Opstelling:
Muslera
M. Pereira
Lugano (Scotti/58)
Victorino
Fucille
A. Fernández (Lodeiro/46)
Pérez
Arévalo
Cavani (Abreu/76)
Suárez
Forlán
  Kingson
Paintsil
Vorsah
Joh. Mensah
Sarpei
Asamoah
Annan
K. Boateng
Inkoom (74/ Appiah)
Gyan
Muntari (Adiyiah/88)

 

Cyprus: Russische spion verdwenen

De vermoedelijke Russische spion die sinds woensdag voortvluchtig is, heeft Cyprus zeer waarschijnlijk verlaten. Dat heeft de Cypriotische minister van justitie, Loucas Louca, gezegd.

Louca zei vrijdag dat het onwaarschijnlijk is dat de op een Canadees paspoort reizende Christopher Metsos (54) zich nog in het land bevindt. Metsos wordt door Washington gezocht omdat hij geld zou hebben verstrekt aan een groep personen die in de Verenigde Staten spioneerde voor Rusland.

Metsos werd dinsdag gearresteerd door de internationale politieorganisatie Interpol toen hij met zijn vriendin aan boord wilde gaan van een vlucht naar Boedapest. Hij werd woensdag op borgtocht vrijgelaten omdat hij bereid was zijn reisdocumenten in te leveren, toezegde zich dagelijks te melden op het politiebureau en een borgsom van 27 duizend euro betaalde. Hij verdween echter spoorloos.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken zei vrijdag geen enkele reden te hebben aan te nemen dat Metsos in Rusland is.

Wellicht is Metsos naar het noordelijke, Turkse deel van Cyprus vertrokken. Deze helft van het eiland wordt alleen door Turkije erkend en heeft geen uitleveringsverdragen met andere landen. Van hieruit is het mogelijk Turkije per vliegtuig te bereiken. Bovendien vertrekken hier veerboten naar Turkije, Libanon en Syrië.

Drie leden van de groep die verdacht wordt van spionagepraktijken voor Rusland moesten vrijdag in de Verenigde Staten voor de rechter verschijnen. Twee van hen gaven toe dat ze Russische staatsburgers zijn die in de Verenigde Staten onder een valse identiteit leefden. Volgens de aanklagers bewaarden de twee -een stel met kleine kinderen- honderdduizend dollar in contant geld, valse paspoorten en ander identiteitsbewijzen in een kluis.

Zes anderen kwamen al eerder voor en één werd op borgtocht vrijgelaten. Enkele verdachten zouden al meer dan tien jaar informatie vergaren voor Rusland.

Júlio César in tranen

Twee keer moest hij vissen eerder vandaag: Júlio César, doelman van Brazilië. De keeper van Inter werd twee keer geklopt door ploeggenoot Wesley Sneijder. Na afloop kon César het niet droog houden.

"Het vertrouwen van de Braziliaanse fans was hoog", sprak een huilende César na afloop. "Voetbal is uiteindelijk elf tegen elf en de beste wint. Vandaag was dit Nederland en zij verdienden het."

"We hebben niet goed gereageerd bij het eerste doelpunt", vertelt de keeper over de eigen goal van Felipe Melo. "Ik had twijfels bij die bal omdat ook Melo er heen leek te gaan. Dat zijn dingen die gebeuren in het voetbal. We moeten onze koppen niet laten hangen. De druk op Brazilië is altijd groot. Maar al met al was dit het allemaal waard om er al bij te zijn. Dit is uiteindelijk heel treurig", aldus César.

"In de kleedkamer was iedereen ingestort. Het vertrouwen was zo hoog. Deze nederlaag zal onze spelers lang bijblijven."

Eindhoven warmste plek van Nederland

In Eindhoven is het vrijdag het warmst van heel Nederland geworden. Het kwik in de Brabantse stad kwam uit op 35,5 graden, meldt een woordvoerder van het KNMI.

Het kwam nog niet echt in de buurt van de hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten. Dat was 38,6 graden en werd gemeten op 23 augustus 1944 in een weerstation van het KNMI in het Gelderse Warnsveld. Temperaturen van meer dan 35 graden zijn het laatst gemeten op 20 augustus 2009 en daarvoor op 19 juli 2006.

Hoe laat het kwik in Eindhoven de 35,5 graden bereikte, weet de woordvoerder niet. "Veelal is dat rond 16.00 of 17.00 uur. Rond die tijd is het vaak flink opgewarmd."

Drie gewonden bij schietpartij Dordrecht

Drie mensen zijn vrijdagavond gewond geraakt bij een schietpartij in of bij een horecagelegenheid in Dordrecht. Geen van de gewonden verkeert in levensgevaar. Een persoon is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident, meldt een politiewoordvoerder.

Een gewonde is in het bovenlichaam geraakt, de tweede in een been en de derde liep een schampschot op. De schietpartij had rond 19.15 uur plaats aan de Dubbeldamseweg Zuid. Op het moment van de schietpartij waren veel mensen aanwezig in en bij het café. De verdachte is meegenomen naar een politiebureau voor verhoor.

Cervélo trekt Florencio terug voor Tour

Het Cervélo TestTeam heeft wielrenner Xavier Florencio vlak voor de start van de Tour de France teruggetrokken. De Spanjaard heeft de interne regels overtreden door zonder toestemming een supplement voor een blessure aan het zitvlak te gebruiken.

Florencio gebruikte een middel waar de stof efedrine in zit. Een middel met deze stof moet volgens de huisregels van het team altijd door een ploegarts voorgeschreven worden. Totdat de zaak opgehelderd is mag Florencio voorlopig niet starten. Het is nog onbekend of hij morgen voor de start van de Tour de France in Rotterdam vervangen zal worden of Cervélo slechts met acht renners start.

Lekker glijden in Portal 2 gameplay-filmpjes

Valves succesvolle puzzelspel Portal krijgt volgend jaar een vervolg. Hiervan zijn al een vijftal filmpjes op het net gezet die elk een nieuw gameplay-element voorstellen.

Vandaag zijn trailer 6 en 7 ook te bekijken. Hierin worden de twee laatste nieuwigheden voorgesteld. De eerste is de Repulsion Gel, die schiet je bij aanraking de lucht in. De tweede is de Propulsion Gel, het oranje equivalent van bruine zeep. Portal 2 vind je volgend jaar in de winkelrekken voor de PC , Xbox 360 en Playstation 3. 

Newey krijgt Red Bull RB5 cadeau

Red Bull Racing heeft haar technisch directeur Adrian Newey bedankt voor het vele werk dat hij voor het team verricht heeft. De topontwerper kreeg van het Oostenrijkse team tijdens het Goodwood Festival of Speed de Formule 1-bolide van vorig seizoen, de RB5, cadeau.

"Ik ben sprakeloos," zei Newey die in 2006 bij Red Bull in dienst kwam. "De jongens hebben veel inspanningen geleverd om de auto voor mij te prepareren. Dat kun je zien, want de verf en de lijnen zijn perfect afgewerkt, het werk dat in de helm is gaan zitten en al die andere dingen. Het is fantastisch. Ongelooflijk dat de jongens hun weekend opgegeven hebben om hier naar toe te komen en de bolide voor mij te runnen."

"Ik was nerveus vlak voor mijn eerste run, omdat ik nog nooit een auto met een handmatige koppeling gereden heb en nog nooit op een go kart na met mijn linkervoet geremd heb, maar het is echt fantastisch om mee te rijden. Een lichte angst was dat ik niet wist hoe lang de eerste versnelling was, dus ik reed de paddock uit en het trok echt hard aan mij," zei Newey die rustig heeft gereden. Hij wil in de toekomst vaker gaan rijden en met een aantal anderen een circuit afhuren om een keer los te gaan.

Doden bij criminele afrekening Colombia

Ten minste zeven Colombianen zijn gedood en negen gewond geraakt bij een afrekening vlak bij de Colombiaanse stad Medellín. Het zou te maken hebben met een conflict tussen drugsbendes. Dat heeft de Colombiaanse politie vrijdag bekendgemaakt.

Twee mannen op een motorfiets openden met 9-millimeter pistolen en een automatische geweer het vuur op een bar. Vier mannen en drie vrouwen werden gedood.

De politie looft honderdduizend dollar uit voor de informatie die leidt naar de schuldigen.

Britse oplichter probeert Ritz te verkopen

Een werkloze Britse vrachtwagenchauffeur die probeerde het wereldberoemde Ritz-hotel in Londen voor 250 miljoen pond te verkopen, moest vrijdag voor de rechter verschijnen.

Anthony Lee overtuigde in 2006 de potentiële koper Terence Collins ervan hem één miljoen pond (1,2 miljoen euro) te overhandigen. De 49-jarige Lee beweerde dat hij een goede vriend en zakenpartner was van Frederick en David Barclay, de miljardairs die de eigenaar zijn van het hotel. Die wisten echter van niets.

De verkoop vond dan ook niet plaats, maar het geld werd nooit teruggegeven. Volgens de aanklagers deelde Lee het geld met een vriend en gaven ze samen alles uit.

De rechter zei vrijdag tegen Lee dat de uitspraak op 27 juli een 'aanzienlijke' straf zal inhouden.

Ooijer: "Balen voor Joris"

André Ooijer verving in het WK-duel met Brazilië de geblesseerd geraakte Joris Mathijsen. De clubloze verdediger liet een goede indruk achter tegen de Brazilianen.

In de warming-up raakte Mathijsen geblesseerd. "Mijn eerste gedachte was ‘balen voor Joris", aldus Ooijer na afloop van de wedstrijd in Port Elizabeth.

"Maar daarna moet die knop om. We wisten vooraf dat we deze pot zouden winnen. Dat klinkt nu arrogant, maar zo was het echt", besloot Ooijer tegenover NOS zijn verhaal.

Raadsel rond man met afgehakte hand

De politie in het Duitse Kircheib staat voor een raadsel. Gisteren werd er een man gevonden zonder linkerhand. Het is een raadsel hoe het slachtoffer aan deze zware verwonding is gekomen.

De 44-jarige man werd aangetroffen in een bos. Ondanks zijn zware verwonding was hij nog wel aanspreekbaar. De hand lag iets verderop. Het slachtoffer is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Keulen gebracht. Chirurgen zijn urenlang bezig geweest om de hand terug aan de arm te naaien.

Onduidelijk is of de politie de man al heeft verhoord en of het slachtoffer zich iets kan herinneren van de 'onthanding'.

Beschadigde pees voor Van Persie

De halve finale van het WK lijkt niet in gevaar te komen voor Robin van Persie.

De spits van Oranje viel tegen Brazilië uit met een armblessure. Nadat hij een voorzet wilde geven kwam hij ongelukkig terecht. Hij bleef een tijd op de grond liggen en na behandeling kwam hij weer het veld in. Maar niet voor lang. Want even later werd hij al vervangen door Klaas-Jan Huntelaar.

Uit onderzoek bleek dat hij een beschadigde pees heeft opgelopen. Toen Van Persie dat nog niet wist zei hij : "Ik ben er in de halve finale gewoon bij, die wedstrijd wil ik gewoon spelen. Desnoods moet dat met een gebroken arm", aldus Van Persie.

Valkyria Chronicles II krijgt datum

Sega heeft bekendgemaakt dat Valkyria Chronicles II op Engeland op 3 september uit zal komen. Eerder was al aangegeven dat Amerika al mag spelen vanaf 31 augustus. Hopelijk zal de rest van Europa niet lang hoeven te wachten en mogen wij ook in september aan de gang met dit strategiespel op de PSP.

Het eerste deel op de PlayStation 3 viel op door de aparte graphics, alsof alles met de hand ingekleurd was. Dit hebben ze ook weer gedaan in het aankomende deel. In Valkyria II ben je weer bevelhebber over een groep soldaten en zul je de verschillende missies tot een goed eind moeten brengen. Dit gebeurt allemaal turnbased, zodat je rustig op je gemak kan nadenken over je volgende zet. Als het verhaal weer zo goed uitgewerkt is als het eerste deel, dan hebben de PSP-eigenaren weer een titel om naar uit te kijken.

Valkyra Chronicles

Verhagen teleurgesteld over kabinetsformatie

CDA-leider Maxime Verhagen is teleurgesteld dat informateur Herman Tjeenk Willink eerst paars-plus onderzoekt. Dat laat Verhagen weten in een reactie. Het CDA is niet uitgenodigd voor een praatsessie zaterdag. Volgens Verhagen lijkt de VVD nu te kiezen voor 'een koers over links'.

De CDA-leider noemt het 'verbazingwekkend' dat VVD-fractieleider Mark Rutte 'nog geen anderhalve week geleden zegt dat het geen zin heeft om te onderhandelen over paars-plus, maar nu ineens wel weer gaat praten over een linkse coalitie onder leiding van de VVD'. "Er is duidelijk een beter alternatief in de vorm van een middencoalitie. De coalitie waarvan Rutte zelf steeds duidelijk heeft gezegd dat het zijn voorkeur heeft." Een dergelijke middencoalitie bestaat uit de VVD, PvdA en het CDA.

Verhagen stelt dat het nu een kwestie van afwachten is. "Nu de VVD lijkt te kiezen voor een koers over links kunnen wij alleen maar afwachten of de woorden van Rutte ook worden omgezet in daden. Ook als het gaat om zijn campagnebeloftes met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek en de noodzaak tot stevige hervormingen zonder belastingverhogingen."

[Video] Rode kaart Felipe Melo komt in geschiedenisboeken

Felipo Melo verdwijnt met de rode kaart die hij ontving in het duel met Nederland (2-1 verlies) in de geschiedenisboeken. Voor Brazilië de elfde rode kaart in de geschiedenis die behaald is op een eindtoernooi.

In Zuid-Afrika kreeg ook middenvelder Kaká de rode kaart. Argentinië had voorafgaand aan dit WK de meeste rode kaarten op een WK ooit ontvangen, maar wordt nu afgelost door Brazilië.

De rode kaart die Felipe Melo ontving was meer dan terecht. De speler trapte smerig na op het been van Arjen Robben nadat de scheidsrechter al had gefloten voor een overtreding.

Vrouw ontvoerd en week lang misbruikt

Een 49-jarige Duitser die wordt verdacht van de ontvoering, gijzelneming en het seksueel misbruik van een 25-jarige vrouw is dood aangetroffen in zijn woning in Tangstedt. De man heeft vermoedelijk zelfmoord gepleegd.

Vorige week zondag kidnapte de man Anne H. in het plaatsje Bargteheide. De jonge vrouw was die dag onderweg naar het huis van haar ouders. De man sleurde het slachtoffer zijn bestelwagen in, bond haar vast en blinddoekte haar. Vijftien kilometer verder in Tangstedt bracht hij haar naar zijn slaapkamer en maakte haar vast aan het bed. Een week lang werd ze seksueel misbruikt. "Ze heeft gruwelijke dingen meegemaakt, maar het belangrijkste is dat ze leeft", zei moeder Eva tegen de Duitse pers.

Precies een week na de ontvoering liet de ontvoerder Anne vrij. Hij zette de jonge vrouw met zijn auto af bij haar ouderlijk huis en ging er toen vandoor.

Kovalainen: "Lotus gelooft in mij"

Heikki Kovalainen heeft het bij Lotus dit jaar beter naar zijn zin dan in zijn periode bij McLaren. De Fin heeft er geen problemen mee dat hij in plaats van bij een topteam in de achterhoede rijdt in de Formule 1.

"Ik heb veel meer het gevoel dat ik de zaken onder controle heb dan toen ik nog bij McLaren reed. Ik weet nu bij vrijwel elke race voor honderd procent zeker welke afstelling ik nodig heb. De engineers begrijpen me en geloven in mij," zei Kovalainen.

Hij heeft zijn periode bij McLaren afgesloten en wil er niet meer te diep op in gaan. "Het ging gewoon niet. Ik wil niet achteraf gaan klagen, maar met wat ik nu weet, had ik een aantal dingen zeker anders gedaan."

[MotoGP] Lorenzo snelste in vrije training

Jorge Lorenzo heeft vandaag bij de vrije training voor de Grand Prix van Catalonië in de MotoGP-klasse de snelste tijd gereden.

De Spanjaard, die vorige week de TT van Assen won, reed op zijn Yamaha vanmiddag een tijd van 1.43,259, Daarmee was hij 0,153 seconden sneller dan Casey Stoner die de tweede tijd reed. Dani Pedrosa was goed voor de derde tijd.

Overigens was het ook in Spanje vandaag heet. Tijdens de training was het 37 graden.

Ruimteschip in problemen bij ruimtestation

Een onbemand ruimteschip met goederen is er vrijdagavond niet in geslaagd aan te leggen bij het Internationale Ruimtestation (ISS). Het vaartuig passeerde het ruimtestation "op veilige afstand", aldus een woordvoerster van de missieleiding.

Het ruimteschip moest brandstof, voedsel en water naar de astronauten brengen, maar kwam in de problemen. Volgens kosmonaut Aleksandr Skvortsov raakte het vaartuig onbestuurbaar en begon het ongecontroleerd te draaien. Kort daarna verdween het ruimteschip uit zicht.

Het is volgens de zegsvrouw onwaarschijnlijk dat vrijdag nogmaals geprobeerd wordt om het vaartuig te laten aanmeren bij het ISS. Waarom het niet is gelukt, is vooralsnog niet duidelijk.

[Upd] Verliezende Dunga stapt op

Brazilië ging vanmiddag met 1-2 onderuit tegen het Nederlands elftal. De Braziliaanse bondscoach Dunga moest na afloop toegeven dat zijn ploeg het heeft weggegeven.

"We wisten dat het lastig zou worden. Desondanks heersten we voor rust. Toen speelden we op een hoog niveau. Na de hervatting verslapte onze concentratie en gaven we kansen weg. Dat heeft ons opgebroken," aldus Dunga.

Nadat Felipe Melo met rood van het veld was gestuurd zag Dunga het helemaal niet meer zitten. "Met tien man heb je helemaal geen kans meer tegen een topteam als dat van Nederland. Als coach ben ik verantwoordelijk, maar wat Melo deed was niet handig. Het is bovendien niet de eerste keer dat hem iets dergelijks overkomt," besloot de bondscoach.

Update @ 20:09 uur

Dunga heeft na het verlies in de kwartfinale tegen Nederland zijn ontslag aangekondigd. Dit meldt de NOS. De Braziliaan ziet voor zichzelf geen perspectief meer bij het nationale Braziliaanse elftal.

Fransen zonder Tsonga in Davis Cup

Frankrijk zal het in Davis Cup-ontmoeting komende week tegen Spanje moeten stellen zonder hun kopman Jo-Wilfried Tsonga. De speler haakte af met een knieblessure zo maakte bondscoach Guy Forget vandaag bekend.

Tsonga werd deze week in de kwartfinale van Wimbledon verslagen door Andy Murray. De Schot ging op zijn beurt vandaag onderuit tegen Rafael Nadal. De Spanjaard heeft inmiddels laten weten ook van de Davis Cup-wedstrijd komende week af te zien.

Oud-dictator Videla staat terecht voor moord

De Argentijnse oud-dictator Jorge Videla (84), een van wreedste militaire heersers van Zuid-Amerika, is vrijdag voor de rechter verschenen op verdenking van moord op 31 politieke gevangenen. Hij werd 25 jaar geleden al veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid.

De 31 gevangenen werden kort na de coup in 1976 uit hun cellen gehaald en -volgens de officiële versie- doodgeschoten terwijl ze probeerden te vluchten. Wat deze zaak bijzonder maakt, is dat de slachtoffers voor de coup door de toenmalige burgerregering gevangen werden genomen en dat ze meteen na de machtsovername werden geëxecuteerd, zonder vorm van proces. Dat zegt Miguel Ceballos, de advocaat die de nabestaanden vertegenwoordigt. Zijn vader was een van de 31 geëxecuteerden.

De rechtszaak is de eerste van drie die dit jaar voor dit jaar tegen Videla gepland staan, waaronder een zaak over tientallen baby's die werden gestolen van gevangenen die later zijn vermoord.

Videla wordt beschouwd als de architect van de Argentijnse 'vuile oorlog', waarbij dertigduizend mensen om het leven kwamen tijdens de dictatuur (1976-1983). Videla en de militaire leiders vormden een junta die politieke partijen elimineerde, vakbonden overnam, de media censureerde en duizenden 'subversieven' martelde en vermoordde. De junta verantwoordde de acties als noodzakelijk om het communisme te bestrijden.

Videla kreeg 25 jaar geleden levenslang voor marteling, moord en andere misdrijven, maar in 1985 verleende de toenmalige president Carlos Menem hem gratie. Het hoogste gerechtshof verklaarde die gratie in 2007 ongeldig en de veroordelingen werden weer rechtmatig. Sindsdien zijn er tientallen zaken tegen Videla aangespannen.

Op het hoogtepunt van zijn macht verwierp Videla de zorgen over de duizenden mensen die waren verdwenen. "De verdwenenen bestaan niet", zei hij op een persconferentie in 1977. Het lukte Videla, tegen wie ook in Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland zaken over vermiste burgers zijn aangespannen, om jaren in militaire gevangenschap of onder huisarrest te blijven. Hij wordt nu, ondanks zijn hoge leeftijd, in een normale cel vastgehouden.

Volgens Ceballos was Videla, als president en legerleider van de junta, degene die de opdracht gaf de gevangenen -onder hen leden van een linkse guerrillabeweging- te doden. "Ik wist alles wat er gebeurde. Ik stond boven iedereen", zei Videla tegen de schrijvers van zijn autobiografie uit 2001.

Videla heeft niet gereageerd op de aanklachten, maar zei in het verleden dat Argentinië in oorlog was en dat militair personeel niet veroordeeld zou moeten worden voor de doden. Bovendien erkent hij de burgerrechtbank niet en wil hij alleen voor een militaire rechtbank voorkomen.

Aangezien Videla al een levenslange gevangenisstraf uitzit, zal een veroordeling er niet voor kunnen zorgen dat hij langer vastzit. Het kan slechts voor wat verlichting voor de nabestaanden zorgen.

Tjeenk Willink praat met paars-plus

Informateur Herman Tjeenk Willink ontvangt zaterdag gelijktijdig de fractievoorzitters van de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Dat meldt het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie vrijdagavond.

Tjeenk Willink ontvangt de fractievoorzitters van de partijen die samen paars-plus zouden kunnen vormen in het kader van 'de mogelijkheden van een parlementair meerderheidskabinet uit de vijf partijen in het brede midden'. Hij doet dit op basis van het advies van zijn voorganger Uri Rosenthal.

Rosenthal kwam eerder tot de conclusie dat een rechts kabinet bestaande uit VVD, PVV en CDA er niet in zit. Een coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, ook wel paars-plus genoemd, en een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA zijn nog niet definitief afgeschoten. Daarom concludeerde Rosenthal dat in een tweede informatieronde deze vijf partijen verder moeten praten.

De optie paars-plus werd eerder terzijde geschoven, maar VVD-leider Mark Rutte zei woensdag dat de andere partijen op de hoogte zijn van de 'randvoorwaarden' die hij heeft gesteld om met echte onderhandelingen te beginnen. Ook een kabinet met CDA is nog een mogelijkheid.

Johan de Witt beëindigt anti-piratenmissie

Het Nederlandse transportschip Johan de Witt beëindigt deze week na bijna drie maanden haar deelname aan de Europese antipiratenmissie Atalanta in de Golf van Aden en het Somalisch bassin. Dat meldt het ministerie van Defensie vrijdag. De Nederlanders op het schip hebben de afgelopen drie maanden verschillende piratenschepen tegengehouden en piraten opgepakt.

Dankzij meegebrachte landingsvoertuigen met een geringe diepgang kon ook in kaart worden gebracht wat er aan de kust gebeurt. "We hebben piratenkampen bewaakt en op slot gegooid, veel met lokale mensen gesproken en zelfs met dorpsoudsten vergaderd. Daarmee hebben we nieuwe mogelijkheden ontdekt om de strijd tegen de piraterij nog effectiever te maken", aldus commandant Ben Bekkering.

Het schip wordt halverwege juli in de thuishaven Den Helder verwacht.

Blessures Mathijsen, Van Persie

Joris Mathijsen zal morgen in een ziekenhuis in Johannesburg een scan laten maken van zijn gekwetste knie. Tijdens de warming-up raakte hij geblesseerd aan het gewricht.

Mathijsen zelf is positief over de aard van de kwetsuur. "De medische staf heeft al geconstateerd dat ik geen ernstige blessure heb. Ik heb ook goede hoop dat ik dinsdag weer de halve finale van het WK kan spelen. Maar voor de zekerheid ga ik toch even naar het ziekenhuis."

De elleboog van Robin van Persie was na afloop van de winst op Brazilië (2-1) goed ingetapet. "Ik verdraaide mijn arm aan de zijlijn. Maar ik weet nog niet wat de ernst van de blessure is. Het voelt vooral pijnlijk aan."

[WBD] Nadal naar finale

Rafael Nadal is er in geslaagd om de finale van Wimbledon te halen. De Spanjaard rekende af met de Britse favoriet Andy Murray. Het werd in Londen 6-4, 7-6 (6) en 6-4 voor de nummer één van de wereld.

De twee kemphanen waren in de hele wedstrijd zeer aan elkaar gewaagd. Op de beslissende momenten was Nadal echter net even sterker. Nadat de Spanjaard de tiebreak in de tweede set had gewonnen was het Britse verzet gebroken en kon Nadal de partij in de derde set naar zich toetrekken.

In de finale komt Nadal tegenover de verrassende Tomas Berdych te staan. De Tsjech rekende eerder op de dag af met Novak Djokovic.

Benayoun vertrekt naar Chelsea

Yossi Benayoun speelt vanaf komend seizoen voor Chelsea. Dat meldt de Londense club vrijdag. De 30-jarige aanvallende middenvelder komt over van Liverpool. Op Stamford Bridge tekent hij een contract voor drie jaar.

Benayoun speelde drie seizoenen voor Liverpool. De Israëliër kwam in 2005 naar Engeland. Hij tekende een contract bij West Ham United, dat hem overnam van Racing Santander. "Ik ben erg blij met mijn overgang," zei Benayoun, die bij Chelsea de opvolger is van de vertrekkende Joe Cole.

Van der Wiel, De Jong missen halve finale

Nigel de Jong en Gregory van der Wiel missen aankomende dinsdag de halve finale tegen de winnaar van het duel tussen Ghana en Uruguay. Het tweetal kreeg vandaag hun tweede gele kaart dit toernooi wat automatisch een duel schorsing betekent.

"Ik wilde alles spelen. Ik heb lang op mijn tenen gelopen en dan krijg je eigenlijk voor niks een gele kaart...," aldus een ietwat teleurgestelde De Jong.

Van Marwijk: "Vanavond feesten"

Bert van Marwijk is na de wedstrijd van Nederland tegen Brazilië een gelukkig man, maar reageert ingetogen. "Ik heb twee jaar geleden gezegd dat we een missie hebben. Toen hebben een hoop mensen mij nog uitgelachen, maar hier staan we nu", zei de bondscoach tegenover de NOS. "Vanavond gaan we feesten en morgen focussen we ons weer op het volgende duel."

Van Marwijk zag dat Oranje niet goed begon aan de wedstrijd. "In het begin waren we onszelf niet. Zij waren net iets slimmer, net iets professioneler". De keuzeheer zag al na twintig minuten verbetering komen. "Ik zei tegen Frank de Boer: We hebben nog een kans." Die kans werd in de tweede helft gepakt. "Dan zie je dat we heel goed kunnen voetballen en versla je Brazilië. Dat is top."

Sneijder: "Geknokt voor elkaar"

Wesley Sneijder kon na de sensationele zege van Nederland tegen Brazilië (2-1) zijn geluk niet op. "Fantastisch, fantastisch gewoon", jubelde de middenvelder direct na afloop. "We hebben geknokt voor elkaar. Het was een fantastische teamprestatie. Nu moeten we focus houden, maar we mogen hiervan nog wel even genieten."

Sneijder, met een assist en de winnende treffer heel belangrijk voor Oranje, erkende dat de eerste helft van Nederland niet best was. "Het leek in de rust onmogelijk om nog terug te komen. Maar we hebben tegen elkaar gezegd: dit kunnen onze laatste 45 minuten bij het WK zijn. Laten we alles geven. En dat hebben we gedaan."

"Gooi alles eruit en ga voetballen", was wat de spelers in de rust tegen elkaar zeiden. "Dat hebben we gedaan", aldus Sneijder. "En daarvoor zijn we beloond. Tegen de geweldige verdediging van Brazilië hebben we twee keer gescoord. Ik nog wel met dat kale hoofd van mij. Dat heb ik geloof ik nog nooit eerder gedaan."

Sneijder verder: "Eindelijk, eindelijk, eindelijk hebben we Brazilië weer eens verslagen op het WK. We hebben de wereld laten zien dat we het kunnen. Ik ben heel blij. Het is verbazingwekkend wat we hebben gedaan. Maar we wisten dat we het konden. Ook daarom is het gelukt. Maar het gaat niet eens zozeer om Brazilië. Waar het om gaat is dat we in de halve finale staan."

Man zwaargewond na steekpartij in Amsterdam

Een 42-jarige man is donderdagnacht zwaargewond geraakt bij een steekpartij in een woning aan de Flamingostraat in Amsterdam. In en rond de woning zijn twee mannen van 39 en 49 jaar en een 44-jarige vrouw aangehouden voor betrokkenheid bij het incident, meldt de politie vrijdag.

Agenten troffen de zwaargewonde man aan nadat een getuige rond 00.45 uur meldde dat er 'iets mis was' in de woning. De man werd met spoed overgebracht naar een ziekenhuis. Hij verkeert in levensgevaar. De twee mannen en de vrouw zitten nog vast.

Het motief voor de steekpartij is nog onbekend. Volgens de politie was in de woning een ruzie ontstaan tussen het latere slachtoffer en een aantal personen.

Bendeleider bekent aanslag Mexico

Een leider van een Mexicaanse drugsbende zegt opdracht te hebben gegeven tot de moord op een medewerker van het Amerikaanse consulaat omdat ze visa had gegeven aan leden van een rivaliserende bende in de Mexicaanse grensstad Ciudad Juarez. Dat heeft de Mexicaanse federale politie gezegd.

Jesus Ernesto Chavez, wiens arrestaties vrijdag bekend werd gemaakt, is de leider van een groep huurmoordenaars die banden heeft met het Juarez-kartel. Dat zegt Ramon Pequeño, het hoofd van de anti-narcoticabrigade van de federale politie. De Amerikaanse ambassade wilde niet reageren.

Lelsey Enriquez, die vier maanden zwanger was, werd samen met haar man op 13 maart vermoord toen ze na een verjaardag te hebben bezocht in hun auto naar huis reden. Hun 7-jarige dochter werd huilend op de achterbank aangetroffen.

Ook Jorge Alberto Salcido, de echtgenoot van een Mexicaanse medewerker van het consulaat, kwam om het leven. Hij vertrok van dezelfde verjaardag in een andere auto. Volgens Chavez openden de schutters ook het vuur op Salcido, omdat de auto's van Salcido en Enriquez dezelfde kleur hadden en ze niet wisten in welke Enriquez zat.

Sneijder man van de wedstrijd

Wesley Sneijder is na afloop van de overwinning van het Nederlands elftal op Brazilië (2-1) in de kwartfinale van het WK als man van de wedstrijd verkozen. De aanvallende middenvelder kreeg die onderscheiding ook al tijdens de eerste twee duels van Oranje op het WK met Denemarken en Japan.

Sneijder had een aandeel in de gelijkmaker van Oranje. Felipe Melo verlengde zijn trap met het hoofd achter zijn eigen doelman. Sneijder kopte in de 69e minuut vervolgens ook zelf raak: 2-1.

[Kwartfinale] Nederland verslaat Brazilië

Nederland heeft op het WK voetbal voor de vierde maal in de geschiedenis de halve finale bereikt. Vijfvoudig wereldkampioen Brazilië werd verrassend met 2-1 verslagen.

De wedstrijd begon hard met onder meer een harde overtreding van Alves op Robben. Ook Van Persie werd al even daarvoor onderuit geschoffeld. In de achtste minuut leken de Brazilianen de openingstreffer te maken, maar de treffer werd wegens buitenspel afgekeurd. Twee minuten later was het alsnog 0-1. Robinho kreeg veel bewegingsvrijheid en met zijn schot liet hij Stekelenburg kansloos.

In de veertiende minuut kreeg Heitinga geel omdat hij Luis Fabiano tegen de grond werkte. Even daarna was het Nederland dat even gevaarlijk wist te worden. De vrije trap die Oranje kreeg na een overtreding leverde echter niets op. Van Persie schoot namelijk hoog over. De onderlinge duels waren bijzonder hard en het tempo lag behoorlijk hoog. Brazilië leek echter net iets gretiger. Robben ging in de 22e minuut de zestien in, maar Bastos wist hem de bal te ontfutselen waardoor de kans weg was.


Nederland verslaat Brazilië (Foto: ANP)

In de 25e minuut was het bijna 0-2 toen Juan de bal niet goed op zijn schoen kreeg en hem hoog over het doel van Stekelenburg schoot. Brazilië bleef aandringen en in de 31e minuut was het Kaká die via een hard schot op doel de 0-2 op zijn schoenen had. Stekelenburg redde echter. Nederland kon er een aantal keer uitkomen maar echt gevaarlijk werd het niet.

Een vrije trap van Wesley Sneijder in de 35e minuut zorgde voor wat spanning, maar de harde knal werd eenvoudig gered door de Braziliaanse keeper. Bastos ging te fors door op Robben en kreeg een gele kaart achter zijn naam. Dit tot groot ongenoegen van Dunga die kwaad op de dugout sloeg. Ook aan het eind van de eerste helft waren het de Brazilianen die veel sterker waren dan Nederland. Op slag van rust kreeg Maicon nog een kans maar hij schoot echter naast. Dit was ook de laatste actie voor de rust.

Nederland begon met dezelfde elf spelers aan de tweede helft. Robben leek net na het begin een kansje te krijgen, maar liep vast op de Braziliaanse verdediging. Na een knappe actie van Van Persie kan Sneijder in de vijftigste minuut centraal voor doel uithalen. Zijn lage schuiver miste de goede richting en ging ruim naast. In de 53e minuut was het dan alsnog 1-1 via een eigen goal van Juan. Een trap van Robben komt bij Sneijder en die schoot richting het doel. De bal raakte nog het hoofd van Melo voordat het in het doel kwam. Het doelpunt kwam echter op naam van Juan.

Na de treffer leek Oranje wat vrijer te gaan spelen. Robben probeerde het, maar moest de bal bij een tegenstander inleveren. Dani Alves zorgde voor een Braziliaanse tegenprik, maar zijn schot ging ongevaarlijk voorlangs. In de 65e minuut was er een kans voor de Brazilianen. Kaká was echter niet scherp genoeg en schoot naast. In de 68e minuut was het dan 2-1. Uit een hoekschop kopte Kuijt door en Sneijder kopte de bal vervolgens in het doel.

In de 73e minuut moesten de Brazilianen met tien man verder nadat Felipe Melo een zware overtreding maakte op Robben. De scheidsrechter kon niets anders doen dan rood trekken. Nederland was daarna de betere ploeg, de Brazilianen moesten nu risico's nemen en gaven veel ruimte weg achterin.  In de 81e minuut leek het 2-2 te worden, maar de bal ging naast het doel van Stekelenburg. Drie minuten later had Nederland de wedstrijd moeten beslissen, maar het schot van Sneijder was te zacht en werd gepakt door de Braziliaanse doelman.

Brazilië kwam er in de laatste minuten niet echt meer aan te pas, het werd voornamelijk eenrichtingsverkeer richting het doel van de Brazilianen. In de laatste minuut was het nog wel erg spannend, maar Nederland hield de voorsprong vast.


Nederland

2 - 1

Brazilië

 53' Juan e.d.
 68' Sneijder

   10' Robinho
 
 Gele kaart: Heitinga, v.d. Wiel, De Jong, Ooijer, (Nederland), Bastos, (Brazilië)
 Rode kaart: , F. Melo (73) (Brazilië)
 
Stadion:  Port Elizabeth
Toeschouwers: 40.186
Arbiter: Nishimura (Jpn)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
v.d.Wiel
Heitinga
Ooijer
v.Bronckhorst
Robben
v.Bommel
Sneijder
De Jong
Kuijt
v.Persie (Huntelaar/85)
  Júlio César
Maicon
Lúcio
Juan
Bastos (G. Melo/82)
Alves
G.Silva
Kaká
Melo
Robinho (Nilmar/77)
Fabiano

Petraeus gearriveerd in Kabul

De Amerikaanse generaal David Petraeus is in de Afghaanse hoofdstad Kabul gearriveerd om het bevel over de coalitietroepen over te nemen. Volgens NAVO-woordvoerder Wayne Shanks vertrok Petraeus vrijdag uit Brussel, waar hij de leden van het bondgenootschap heeft bijgepraat over de voortgang van de al negen jaar durende oorlog.

Petraeus gaat zaterdag naar de Amerikaanse ambassadeur Karl Eikenberry. Daarnaast wordt er de komende dagen een ceremonie gehouden om de verandering van het bevel officieel te maken.

Petraeus is de opvolger van Stanley McChrystal, die werd ontslagen nadat hij laatdunkende opmerkingen over zijn politieke leidinggevenden had gemaakt in een interview met tijdschrift Rolling Stone.

Nieuwe verdachten opgepakt in ontvoeringszaak

De politie heeft twee nieuwe verdachten opgepakt van de ontvoering van de coffeeshophouder Saïd Faggouss, begin december in Amsterdam. De arrestaties werden al in juni verricht, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Tot nu toe was één arrestatie bekendgemaakt. Deze verdachte werd in april net over de grens in Duitsland in de kraag gegrepen. Twee verdachten zitten nog vast. In totaal zouden vijf verdachten bij de ontvoering betrokken zijn geweest.

Faggouss werd 8 december ontvoerd uit zijn zaak aan de Churchilllaan. Gemaskerde en gewapende mannen drongen zijn coffeeshop Goedgoed binnen en reden in een busje weg met het slachtoffer. Faggouss werd vermoedelijk enkele maanden vastgehouden in België. Hij ontsnapte eind maart uit het pand waar hij was opgesloten. Met boeien om zijn enkels wist hij een tankstation in Maasmechelen te bereiken, waar hij de politie waarschuwde.

Turks leger bombardeert rebellenbases

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben de afgelopen twee dagen in het noorden van Irak bases van Koerdische opstandelingen gebombardeerd. Dat heeft het Turkse leger vrijdag gezegd. Of er doden dan wel gewonden zijn gevallen is niet bekend.

Het Turkse leger heeft het op Koerdische rebellen gemunt, omdat die al tientallen jaren vanuit het noorden van Irak de grens oversteken om Turkse doelen aan te vallen. De laatste tijd hebben de opstandelingen het aantal aanvallen opgevoerd. Zij strijden voor autonomie in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije.

Clinton: deur NAVO nog steeds open voor Oekraïne

De deur naar een lidmaatschap van de NAVO staat nog steeds open voor Oekraïne. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton vrijdag gezegd tegen Oekraïense regeringsleiders.

Clinton leek haar opmerking te richten tegen de nieuwe regering van het voormalige Sovjetland die toenadering zoekt tot Moskou en zich af lijkt te keren van een NAVO-lidmaatschap.

Clinton zei duidelijk te willen maken dat de Verenigde Staten geen druk op Oekraïne wil uitoefenen om lid te worden van het bondgenootschap. Volgens haar moet het land zelf zijn bondgenoten kiezen en dergelijke beslissingen nemen in lijn met de eigen veiligheidsbelangen.

Clinton landde vrijdagochtend in Kiev en voerde gedurende de dag gesprekken met hoge regeringsfunctionarissen.

Belager Westergaard aangeklaagd wegens terrorisme

Denemarken vervolgt de Somaliër die cartoonist Kurt Westergaard in januari in diens woning belaagde wegens terrorisme. De man wilde 'de bevolking angst inboezemen' en Denemarken destabiliseren, zei procureur-generaal Jørgen Steen Sørensen vrijdag.

De 28-jarige verdachte drong in januari de woning van Westergaard binnen, gewapend met een mes en een bijl. Westergaard sloot zichzelf op in een beveiligde ruimte en wachtte de komst van de politie af, die de indringer in een arm en been schoot.

De Somaliër verklaarde Westergaard alleen maar bang te hebben willen maken. Hij ontkent alle aantijgingen, behalve het wapenbezit.

Radicale moslims willen Westergaard vermoorden omdat hij een karikatuur van de profeet Mohammed heeft getekend.

A67 afgesloten wegens grote heidebrand

De A67 is vrijdag ter hoogte van Geldrop in beide richtingen afgesloten wegens een zeer grote brand op de Strabrechtse heide in de gemeente Heeze-Leende. De brand is de snelweg overgestoken. Doordat de brand in de toppen van bomen woedt, is deze lastig te bestrijden, meldt een woordvoerder van de brandweer. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

De brand brak omstreeks 14.00 uur uit. Hoe groot het gebied is dat in brand staat, is nog onduidelijk. Dertig brandweervoertuigen zijn ter plaatse om het vuur te bestrijden. De brand trekt inmiddels op richting enkele woningen in de gemeente Geldrop. Gekeken wordt of die ontruimd moeten worden. Om hoeveel woningen het gaat, is nog niet duidelijk.

Thuram: "Geen Evra meer bij Les Bleus"

Voormalig international Lilian Thuram vindt dat Patrice Evra nooit meer voor het Franse nationale elftal geselecteerd mag worden. De aanvoerder van Les Bleus wordt door Thuram verantwoordelijk gehouden voor de staking die de spelers hielden tijdens het WK in Zuid-Afrika.

"Ik wil dat alle spelers zwaar gestraft worden en dat Evra nooit meer terugkeert in het Franse elftal," zei Thuram die vandaag voor de raad van de Franse voetbalbond verscheen. Deze onderzoekt waarom het WK voor de Fransen uitliep op een deceptie. Zo werd het team laatste in Poule A, werd Nicolas Anelka naar huis gestuurd en staakten de spelers.

"Wanneer je aanvoerder van het Franse team bent, dan heb je een verantwoordelijkheid en toon je respect voor het shirt," zei de voormalige verdediger die zelf in de onderzoekscommissie zit.

[WBD] Berdych naar finale

Tomas Berdych heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van Wimbledon. De Tsjech klopte verrassend de nummer drie van de wereld Novak Djokovic met ruime cijfers: 6-3, 7-6 (9) en 6-3.

In de vorige ronde had Berdych ook al voor een verrassing gezorgd door de als eerste geplaatste Roger Federer naar huis te sturen. De Tsjech zal het nu in de finale op gaan nemen tegen Rafael Nadal of Andy Murray die later vandaag tegen elkaar spelen.

Nederlandse Energie Maatschappij teruggefloten

Justitie heeft de Nederlandse Energie Maatschappij (NEM) teruggefloten voor de WK-actie waarbij overstappers een jaar gratis stroom krijgen als Oranje het WK wint. Volgens het ministerie van Justitie is dat in feite een kansspel en mag bij promotionele kansspelen niet meer dan een ton worden uitgekeerd.

Volgens het ministerie kan NEM de korting van 450 euro op de energierekening daardoor slechts aan 222 mensen beloven en niet aan iedere overstapper. Bovendien moet in de voorwaarden van de actie staan dat maximaal 222 mensen de prijs kunnen winnen.

De energiemaatschappij liet eerder weten dat er al duizenden overstappers waren. Of het er inderdaad al duizenden waren en of zij nu geld mislopen bij een WK-winst van Nederland, is onbekend.

Op de website van de Nederlandse Energie Maatschappij staat bij de actie dat slechts een beperkt aantal overstappers in aanmerking komt voor de korting, maar het aantal van 222 is niet te vinden. De actie zou in de hele maand juni lopen, maar is verlengd en loopt nog.

Een woordvoerder van de NEM laat weten dat de actie gewoon doorgaat en dat deelnemers een jaar lang gratis stroom krijgen ter waarde van 450 euro. Volgens de energiemaatschappij is er geen sprake van een kansspel. Er wordt contact gezocht met het ministerie voor overleg.

De energiemaatschappij wil niet vooruitlopen op de gevolgen voor nieuwe klanten die eventueel de beloofde korting mislopen. De NEM hoopt nog steeds dat Nederland wereldkampioen wordt.

'Machtsoverdracht Afghanistan in november'

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen hoopt dat het bondgenootschap in november een start kan maken met het overdragen van het gezag in Afghanistan aan de lokale autoriteiten.

De NAVO, die de leiding heeft over een troepenmacht van ongeveer 120 duizend militairen, wil Afghaanse militairen en politieagenten trainen om vervolgens geleidelijk verantwoordelijkheden over te dragen.

Volgens Fogh Rasmussen blijft de oorlog in Afghanistan echter 'nog een behoorlijke tijd de belangrijkste NAVO-operatie'. "We zullen in Afghanistan blijven zolang als nodig is om ons werk af te maken, maar dat is natuurlijk niet eeuwig", aldus de NAVO-chef, die op dit moment in Portugal is, waar van 19 tot en met 20 november een NAVO-top plaatsvindt. "Ik hoop dat we in staat zijn om op de top in Lissabon te kunnen aankondigen dat we in sommige provincies een start kunnen maken met de overdracht", zo zei hij.

De Amerikaanse president Barack Obama wil in juli 2011 een begin maken met de terugtrekking van Amerikaanse troepen. Fogh Rasmussen zei dat deze datum een mogelijkheid biedt om het effect van het uitbreiden van de troepenmacht te kunnen evalueren. "Maar het zal zeker geen terugtrekking uit Afghanistan zijn. Onze missie eindigt als de Afghanen in staat zijn zelf te regeren en hun eigen land te beveiligen."

Het geweld in Afghanistan escaleert en in veel landen heerst bezorgdheid over de richting die de oorlog op lijkt te gaan.

NAC bereikt alsnog akkoord met Loran

Tyron Loran heeft alsnog zijn contract bij NAC Breda verlengd. Dat maakte de Brabantse club vandaag bekend. De centrale verdediger tekent voor een jaar bij. Eerder deze week staakten de partijen de onderhandelingen omdat er geen akkoord werd bereikt.

NAC en Loran kregen echter weer contact, waarna ze alsnog tot elkaar kwamen. "We zijn blij dat we toch tot een akkoord zijn gekomen", zei waarnemend technisch directeur Jeffrey van As. Afgelopen seizoen kwam de verdediger door blessures nauwelijks in actie.

Reddingsbrigade waarschuwt voor omslag weer

Reddingsbrigade Nederland waarschuwt watersporters dit weekeinde vóór de verwachte onweersbuien van het water af te zijn. Mensen moeten geen onnodige risico's nemen en de weersverwachting goed volgen.

Op sommige plaatsen worden voor dit weekeinde vanwege het broeierige weer forse onweersbuien voorspeld. Afgelopen weekeinde waren de weersomstandigheden gunstig met een westelijke windrichting en weinig windkracht. Desondanks moest de Reddingsbrigade 667 keer in actie komen.

Zes keer werden mensen uit een levensbedreigende situatie gered. In totaal werd 550 keer eerste hulp verleend en werden 93 vermiste kinderen met hun ouders of begeleiders herenigd.

De Reddingsbrigade verwacht vanwege de verwachte weersomslag dit weekeinde nog meer werk voor de boeg te hebben. "Veel mensen nemen het er terecht zo lang mogelijk van, maar realiseren zich soms niet dat het weer verraderlijk snel kan omslaan.", zegt directeur van de Reddingsbrigade Raymond van Mourik.

Vroeg druk op de weg door wedstrijd Oranje

De voetbalwedstrijd Nederland-Brazilië heeft vrijdag voor een vroege avondspits gezorgd. Rond 15.00 uur stond er al meer dan 250 kilometer file, meldt de ANWB. De ANWB riep automobilisten van tevoren op vroeg te vertrekken om de wedstrijd niet te missen.

De meeste files beginnen rond 15.45 uur langzaam af te nemen.

Na de wedstrijd zal de drukte op de weg weer toenemen, zo voorspelt de ANWB. Vakantiegangers gaan zich dan in het verkeer mengen. Voor de regio Midden-Nederland gaat vrijdag de vakantieperiode van start.

Fusie AT5 en RTV N-H van de baan

De regionale omroepen AT5 en RTV Noord-Holland gaan toch niet fuseren. De gemeente Amsterdam zette deze week een streep door de fusieplannen, melden de omroepen in een gezamenlijke verklaring. De gemeente is aandeelhouder van AT5 en moest instemmen om de plannen door te laten gaan.

De directies van AT5 en RTV Noord-Holland betreuren het dat de bedrijven niet samengaan. Ze hoopten samen sterker te staan in het medialandschap, maar richten zich nu op een zelfstandige toekomst.

Grote brand in tentenopslag in Heerhugowaard

In een tentenopslag in Heerhugowaard woedt vrijdagmiddag een zeer grote brand. Het achterste deel van een gebouw van Pauw Recreatie staat in brand. De rookpluim uit de caravan- en tentenhandel is kilometers verder te zien, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Bewoners van meerdere wijken in Heerhugowaard hebben tijdens de hitte het advies gekregen ramen en deuren dicht te houden. De rook staat richting de wijken en slaat volgens de zegsvrouw in sommige straten neer. De brandweer voert metingen uit om te kijken of de rook extra gevaarlijke stoffen bevat.

De brandweer probeert het voorste deel van het gebouw, dat sinds ongeveer 14.00 uur in brand staat, nog te redden. Ook wordt het pand zoveel mogelijk leeggeruimd. Er zijn geen slachtoffers.

Ambassade VS ontkent elfde spion te hebben

Cypriotische media hebben vrijdag gemeld dat de Amerikaanse ambassade op het eiland de voortvluchtige vermoedelijke spion Christopher Metsos vasthoudt in het ambassadegebouw. James Ellickson-Brown, een woordvoerder van de ambassade, ontkende dit echter ten stelligste.

Ellickson-Brown zei dat de Amerikaanse autoriteiten niet weten waar de 54-jarige verdachte op dit moment is. Hij voegde daaraan toe dat de zoektocht volledig in handen van de Cypriotische autoriteiten ligt.

Metsos, een van de elf verdachten in een spionagezaak voor Rusland, verdween woensdag op het eiland nadat hij door een rechter op borgtocht was vrijgelaten. De beschaamde Cypriotische autoriteiten zetten direct een klopjacht op touw.

Whitmarsh blij met nieuwe FIA

McLaren-teambaas en FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh is blij met de nieuwe koers die autosportfederatie FIA onder Jean Todt vaart. De bond luistert meer naar de wensen van de teams, waardoor coureurs meer vrijheid om te racen hebben.

"Het racen verloopt daardoor veel natuurlijker. We willen dat de sport veilig en goed gereguleerd is, maar uiteindelijk gaat het er om dat coureurs tegen elkaar racen en er veel actie op de baan is. Daardoor zijn er meer incidenten, meningsverschillen en controverses, maar dat wordt tegenwoordig in veel betere banen geleid," zei Whitmarsh.

"Er zullen altijd foute beslissingen gemaakt worden. Dat zie je bij elke sport en moet je accepteren. Het grote verschil is echter dat we de FIA er nu op kunnen aanspreken als we het niet eens zijn met een beslissing, terwijl dat onder het vorige bewind niet echt mogelijk was," zei de Brit

"De coureurs hebben ook door dat er meer ruimte is om hun mening te ventileren. Fernando Alonso was bijvoorbeeld erg uitgesproken na de race in Valencia, maar dat is juist iets wat fans graag zien. Ik maak me daar dan ook niet druk om. Er is natuurlijk een grens en we moeten de FIA met respect behandelen, maar ik denk dat het belangrijk is dat mensen hun passie en enthousiasme voor de sport kunnen uiten. Dat is alleen maar gezond."

[Video] Red Bull oefent pitstop in Londen

Red Bull staat bekend om haar stunts en ditmaal was het Formule 1-team in Londen aan de beurt om van zich te laten horen. Minder dan een week na de crash in Valencia zat Mark Webber alweer in de bolide om een pitstop te maken in het centrum van de Britse hoofdstad.

Gisteren reed de Australiër om zes uur 's ochtends over Parliament Square om bij Westminster Palace een pitstop in te lossen. "Dit doe je maar een keer in je leven. Het gebeurt niet elke dag dat je Londen kan bekijken vanuit een Formule 1-auto. Het was ook een prima oefening voor het team," zei Webber die genoot van zijn stunt.

Zeven jaar cel voor zwemschoolhouder Benno L.

De rechtbank in Den Bosch heeft vrijdag de 60-jarige zwemschoolhouder Benno L. veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens een reeks zedenmisdrijven met tientallen jonge, veelal in meer of mindere mate gehandicapte meisjes. Het Openbaar Ministerie (OM) had tien jaar gevangenisstraf en tbs geëist.

In veel gevallen heeft de rechtbank geen dwang bewezen kunnen verklaren, waar dat volgens het OM wel het geval was.

De rechtbank legde geen tbs op omdat deskundigen dat niet noodzakelijk vonden en geen behandeling adviseerden. L. zou ook buiten een kliniek kunnen worden behandeld.

Het stelselmatige misbruik vond tijdens de door L. gegeven zwemlessen of in de marge daarvan plaats, gedurende een periode van jaren. De praktijken van L. kwamen vorig jaar aan het licht, nadat kinderpornografisch materiaal op een computer van de Bosschenaar was ontdekt. Het OM klaagde Benno L. voor 57 gevallen aan. In al die gevallen was er door L. gemaakt beeldmateriaal als bewijs voorhanden.

Leider maoïsten India doodgeschoten

Een van de leiders van de maoïsten in het oosten van India, Cherukuri Rajkumar, ook wel bekend als Azad, is vrijdag door de politie doodgeschoten. Volgens de politie gebeurde dat in een vuurgevecht, maar een woordvoerder van de rebellen beschuldigde de politie ervan Azad te hebben doodgeschoten nadat hij donderdag gevangen was genomen.

De politie zette deze week een klopjacht op de rebellen in nadat zij maandag in een hinderlaag in de deelstaat Chhattisgarh 27 paramilitairen in een hinderlaag hadden gedood. De achtervolging leidde naar de aangrenzende deelstaat Andhra Pradesh, waar Rajkumar volgens de politie vrijdag in een vuurgevecht in het woud van Jogapur werd gedood. Een woordvoerder van de maoïsten, Gudsa Usendi, liet vrijdag echter in een telefoongesprek met journalisten weten dat Azad is vermoord nadat hij donderdag gevangen was genomen.

De Indiase premier Manmohan Singh heeft de maoïsten als de grootste bedreiging van de binnenlandse veiligheid bestempeld. De rebellen vinden steun onder de Indiase plattelandsbevolking en zijn nu in twintig van de 28 deelstaten van India actief. Hun gewapende aanhang wordt geschat tussen de tienduizend en twintigduizend strijders. In de afgelopen jaren zijn bij gevechten tussen de maoïsten en de politie ongeveer tweeduizend doden gevallen.

Ex-preses Franse voetbalbond: "Ik schaam me"

Uittredend voorzitter van de Franse voetbalbond, Jean-Pierre Escalettes, heeft op niet misverstane wijze duidelijk gemaakt dat hij de gebeurtenissen rond Les Bleus in Zuid-Afrika onacceptabel vindt. "Ik schaam me", vertelde de 75-jarige bestuurder, die maandag zijn ontslag indiende.

Escalettes verklaarde dat hij op de dag dat de Franse voetballers weigerden te trainen, al had besloten zijn functie neer te leggen. "Alle waarden en normen, die ik mijn hele leven heb gehanteerd, zijn op die dag als een kaartenhuis in elkaar gestort. Ik heb in Zuid-Afrika hele zware momenten gehad. Toen ik de spelers niet kon overtuigen om toch de bus uit te komen en te gaan trainen, heb ik besloten om mijn functie beschikbaar te stellen. Ik schaam me en bied mijn excuses aan het Franse voetbal aan."

Kabinet akkoord met burgemeesterschap Van der Laan

Het kabinet heeft in de ministerraad officieel ingestemd met de voordracht van oud-minister Eberhard van der Laan als nieuwe burgemeester van Amsterdam. Alleen koningin Beatrix moet nu nog haar handtekening zetten, maar dat is een formaliteit. De PvdA'er werd vorige week voorgedragen door de Amsterdamse gemeenteraad.

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft Van der Laan meteen na de ministerraad gebeld en hem gefeliciteerd met zijn benoeming. Volgens de bewindsman is Van der Laan goed in staat om niet alleen in een verdeelde samenleving met iedereen in gesprek te blijven, maar ook met de politie op te treden daar waar nodig is. Ook laat hij zich niet leiden door partijpolitieke kwesties, zei Hirsch Ballin.

De in Leiden geboren Van der Laan is geen onbekende in de Amsterdamse politiek. Hij zat jarenlang in de gemeenteraad, waarvan ook een tijd als fractievoorzitter voor de PvdA.

Daarna richtte hij zich op zijn werk als advocaat, tot hij eind 2008 Ella Vogelaar opvolgde als minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Hij bleef in Den Haag tot de val van het kabinet.

Van der Laan volgt Job Cohen op, die nu partijleider is van de PvdA. Van der Laan is de achtste PvdA-burgemeester op rij in Amsterdam.

De benoeming van Van der Laan staat vooralsnog gepland voor 7 juli.

Kabinet akkoord met burgemeesterschap Van der Laan
Kabinet akkoord met burgemeesterschap Van der Laan (Foto: Novum)

FOK!kers tippen Nederland als winnaar

Een kleine meerderheid op FOK! denkt dat Nederland over een dikke drie uur in de halve finale van het WK staat, Dat blijkt uit de poll waar 8700 users op stemden.

57 procent denkt dat Nederland wint. Bij de vorige wedstrijd was dat nog 82 procent, maar toen speelden we tegen Slowakije. In 1998 speelde Nederland ook tegen Brazilië en toen in de halve finale. Pas tijdens de penalties verloren we de kans op de titel. Nederland - Brazilië begint om vier uur en is ook te volgen via de WK Subsite en het WK Forum.

Stem ook nog snel mee!

Producent Lady Gaga draagt cd op aan Playmates

Chew Fu heeft zijn nieuwe mix-cd opgedragen aan de Nederlandse Playmates. De Nederlandse muziekproducent van onder anderen Lady Gaga bracht tijdens zijn verblijf in Amsterdam veel tijd door met de dames. Fu is zo gecharmeerd van de Playmates dat hij zijn nieuwe cd 'The Chew Hefner Affair' aan hen opdraagt.

"Als je een tijd op stap bent geweest met de Playmates gaat er een wereld voor je open", vertelt Fu volgens zijn management. "Ze hebben hun leven feestelijk ingericht en werken daar keihard voor. Als dank voor die fantastische tijd heb ik 'The Chew Hefner Affair' aan deze hechte vriendinnenclub opgedragen."

Op de mix-cd 'The Chew Hefner Affair' staan gemixte nummers van Lady Gaga, Rihanna en Usher. Het album is te downloaden via de website van de producer. Fu produceerde eerder muziek voor Timbaland, Mariah Carey en The Black Eyed Peas. Ook Justin Timberlake wist hem te strikken voor een mix van Esmee Denters' nieuwe single 'Love Dealer'.

Manchester City haalt Yaya Touré

Manchester City heeft zich versterkt met Yaya Touré. De 27-jarige Ivoriaan komt over van FC Barcelona waar hij mocht vertrekken. De middenvelder is de broer van Kolo Touré die al bij de Engelse club in dienst was.

Touré zet zijn handtekening onder een verbintenis die hem tot de zomer van 2015 in Manchester houdt. Eerder speelde de Ivoriaanse middenvelder al voor Beveren, Metallurg Donetsk, Olympiakos Piraeus en AS Monaco.

"Dit is opnieuw een fantastische aankoop. Zijn ervaring en capaciteiten zullen van grote waarde zijn," zei manager Roberto Mancini die eerder deze week al rondkwam met David Silva van Valencia.

Bush weer bij elkaar

Zanger Gavin Rossdale heeft een reünie van de band Bush aangekondigd. De Britse band nam negen jaar geleden voor het laatst een album op.

Na de zomer gaat de band weer optreden, maakte voorman Rossdale vorige week bekend bij het Amerikaanse radiostation KROQ. Het is de eerste keer in acht jaar tijd dat de groep weer een liveoptreden geeft. Bush staat eind september naast Kiss en Eminem op het Epicenter Festival. Het nieuwe album 'Everything Always Now' verschijnt in het najaar.

De eerste single 'Afterlife' is al op de site van de band te beluisteren. In de jaren negentig was Bush een van de best verkopende rockbands in de Verenigde Staten. Na problemen met onder meer het management en de platenmaatschappij stopte de band in 2002. Rossdale bracht in 2008 nog een soloalbum uit.

Zanger Rossdale heeft sinds 2002 een relatie met No Doubt-zangeres Gwen Stefani. De twee hebben samen twee kinderen.

Bush weer bij elkaar
Bush weer bij elkaar (Foto: Novum)

'Van Middelkoop is een watje'

Demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop is een watje. Dat vindt voorzitter Jan Kleian van de militaire vakbond Acom. Volgens Kleian verzet de bewindsman zich onvoldoende tegen bezuinigingen op het defensiebudget.

Kleian verzet zich met deze uitspraken tegen de laatste besparingsoperatie bij Defensie. Vorige week werd bekend dat voertuigen vaker stil blijven staan, schepen vaker in de haven blijven en vliegtuigen vaker aan de grond moeten blijven. Dit alles om uitgaven te besparen.

"Als het gaat om het opkomen voor de belangen van het personeel is Van Middelkoop gewoon een watje. We ervaren nul komma nul steun van deze minister. En deze geluiden hoor ik overal",  aldus Kleian. Volgens de vakbondsman rommelt het in alle krijgsmachtonderdelen. Hij klaagt over het afblazen van een verplichte cursus wegens gebrek aan veiligheidsschoenen. Ook moeten monteurs een voertuig opofferen om een of twee andere voertuigen rijdend te houden.

"Defensie heeft prachtige magazijnen, maar niks wordt aangevuld. Nog nooit was het zo erg als nu," stelt Kleian. "Toen in Den Helder laatst nieuwe marinemensen moesten worden beëdigd, kon 70 procent niet komen opdagen in het voorgeschreven tenue."

Opstelling Nederlands elftal

Bondscoach Bert van Marwijk heeft zojuist zijn basisopstelling bekendgemaakt. De basiself is exact hetzelfde als tijdens het duel met Slowakije afgelopen maandag.

Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst, Mark van Bommel, Nigel de Jong, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Robin van Persie en Dirk Kuijt.

FOK!sport wenst alle Oranje-fans een fijne middag met hopelijk een goede uitkomst!

Spanjaard Mayoz opent proloog

De Spaanse wielrenner Iban Mayoz zal morgen in Rotterdam als eerste vertrekken voor de proloog van de Ronde van Frankrijk. Mayoz vertrekt om kwart over vier. De eerste Nederlander, Maarten Tjallingii, start twee minuten later als derde.

De laatste renner die aan de individuele tijdrit over 8,9 kilometer begint is Alberto Contador. De Spaanse tourwinnaar van vorig jaar vertrekt om 19.32 uur. Net voor hem zijn de Zwitser Fabian Cancellara en de Amerikaan Lance Armstrong aan de beurt.

Slipknot, Rise Against en meer naar nail'd

Het over de top race spel nail'd van Deep Silver en Techland krijgt een indrukwekkende lijst bands die hun muziek verlenen om de waanzinnige ervaring van het racespel te versterken.

Onder andere  Slipknot, Backyard Babies, Queens of the Stone Age en Rise Against zullen van de partij zijn. nail'd is een race game die een dikke middelvinger opsteekt naar de bestaande wetten over de zwaartekracht en biedt daardoor een hoop chaos aan tijdens het racen.

Later dit jaar wordt nail'd verwacht voor de PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

 

Hotelspringer Amsterdam stond stijf van de drugs

De Australische toerist die donderdagavond uit een hotelraam sprong en daarbij een Braziliaanse toerist ernstig verwondde, was onder invloed van drugs. Dat meldt de politie vrijdag. Het incident gebeurde rond 19.15 uur in de Kerkstraat in het centrum van Amsterdam.

De 28-jarige Australiër sprong van driehoog uit het raam en kwam terecht op de 19-jarige Braziliaan, die met twee vrienden op een terras zat. Het slachtoffer is met zwaar rugletsel naar het ziekenhuis gebracht en is geopereerd. Hij zal mogelijk nooit meer helemaal herstellen.

De Australiër is, samen met twee landgenoten van 26 en 27, aangehouden. Ze hadden meerdere soorten drugs genomen. De man die uit het raam sprong, is ook met rugletsel naar het ziekenhuis gebracht; hij wordt maandag voorgeleid. Zijn twee reisgenoten zijn vrijgelaten.

Boete voor Williams-zusjes

De tenniszusjes Serena en Venus Williams hebben aan hun uitschakeling in het dubbelspel op Wimbledon een boete van 6.750 euro overgehouden. Reden hiervoor was dat ze ontbraken op de persconferentie die na het duel werd georganiseerd.

De Amerikaanse zusjes verloren in de kwartfinale van het dubbelspel van de Russinnen Vera Zvonareva en Jelena Vesnina. Hierop moesten ze verplicht met de pers praten, maar deden dit niet. Serena begrijpt niets van de boete. "Ik ben geschokt. Ik wist helemaal niet dat we werden verwacht. Normaal hoeven we nooit na een kwartfinale in het dubbel naar een persconferentie te komen."

De boete staat overigens niet in verhoudingen met het prijzengeld dat Serena binnenhaalde voor het bereiken van de finale van het enkelspel. Hiervoor ontving zij net als haar tegenstandster Zvonareva al 600.000 euro.

'Kroegen vijftig procent voller bij kwartfinale'

De kroegen zullen tijdens de kwartfinale Nederland - Brazilië vijftig procent voller zitten dan tijdens de achtste finale maandag. Verwacht wordt dat de wedstrijd vijf procent meer kijkers trekt dan de vorige wedstrijd van Oranje. Vier op de tien werknemers zijn vrijdag vrij of werken korter. Dat blijkt uit een rondvraag van het Economische Bureau van ING.

De wedkantoren verwachten (67%) dat de Goddelijke Kanaries doorgaan naar de halve finale. Van de ondervraagden keek zeventig procent naar de wedstrijd van Oranje tegen Slowakije, terwijl 75 procent van plan is naar de kwartfinale te kijken. Bij de aftrap kijkt 56 procent thuis met familie of vrienden. Een kleine zeven procent kijkt op het werk

De rondvraag vond woensdag en donderdag onder gemiddeld 86.000 respondenten per dag plaats.

Wijken A'dam-Noord zonder stroom

Vele mensen zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen om de wedstrijd Brazilië-Nederland van vanmiddag in alle comfort te kunnen kijken. Echter hebben de bewoners en winkeliers in de wijken in Amsterdam Noord andere zorgen aan hun hoofd. De website van de lokale zender AT5 meldt dat deze wijken momenteel zonder elektriciteit en water zitten. De storing treft onder meer de omgeving van het Buikslotermeerplein.

Voor de voetballiefhebbers in deze wijk is er ook goed nieuws. De verwachting is dat de problemen voor de wedstrijd zijn opgelost.

Metro 2034 voorlopig nog niet uit

THQ's Danny Bilson heeft gezegd dat het vervolg op het goed ontvangen Metro 2033, Metro 2034, 'voorlopig nog niet uitkomt'. Welke tijdsduur er aan 'voorlopig' hangt, is ook nog niet duidelijk.

Het spel, dat 3D beelden ondersteunt, komt de eerste paar jaar nog niet uit. Dmitry Glukhovsky, de schrijver van de boeken waar de games op gebaseerd zijn, heeft misschien stiekem verklapt dat de game ook naar de PlayStation 3 komt.

In maart 2010 kwam Metro 2033 alleen uit op Xbox 360 en PC en sloeg dus de PS3 over. De reden hiervoor is dat het slechts negentien dagen duurde voordat de PC port af was en het zes maanden zou duren voordat de PS3 port af was.

Daarom vond de schrijver het ook de meest logische keuze om meteen het tweede deel ook naar de PS3 te brengen, in plaats van eerst het eerste deel te porten.

 

 

Nachtkijker betrapt lerares vrijend met leerling

De politie van Gila River, een stadje in de Amerikaanse staat Arizona, heeft een nachtkijker moeten inzetten om een 26-jarige lerares te betrappen op een vrijpartij met een veertienjarige leerling. Andrea Martinez wordt nu beschuldigd van kindermisbruik en seks met een minderjarige.

De politie zag woensdagavond laat een witte SUV aan de kant van de weg staan. Omdat ze dit verdacht vonden, besloten ze met een nachtkijker het voertuig beter te bekijken. Tot hun grote verbazing zagen ze een stelletje de liefde bedrijven.

Toen het tweetal uit de auto stapte en ruzie maakte, besloot de politie tussenbeide te komen. Terwijl de agenten het stelletje op hun gedrag aanspraken, ontdekte de politie dat de jongen slechts veertien jaar oud is en Martinez zijn voormalige lerares.

De jonge vrouw bleek tijdens de arrestatie nog steeds werkzaam op dezelfde school. Het stel heeft bekend in de auto een nummertje te hebben gemaakt. De jongen bekende tevens een maand geleden ook al met Martinez seks te hebben gehad. 

 

Menchov vol vertrouwen aan de start

Denis Menchov is samen met Robert Gesink het boegbeeld van Rabobank in de 97e editie van de Tour de France, die morgen van start gaat. De Rus heeft vertrouwen in een goed klassement.

"Deze ploeg is beter dan die van vorig jaar", zegt Menchov die vanwege bronchitis ontbrak bij een hoogtestage vorige maand. "Ik heb in juni goed gewerkt. Ik weet na al die jaren ook dat ik een goede renner ben, een van de weinigen die een grote ronde kan winnen," aldus de strijdlustige Rus.

Problemen met pro-Duitse vlaggen in Berlijn

Veel allochtone Duitsers zijn tijdens het WK voetbal voor Duitsland en steken dat niet onder stoelen of banken. Door middel van vlaggen geven zij hun steun aan het Duitse voetbalelftal. Helaas blijkt dat voor extreemlinkse activisten een doorn in het oog. ‘Met de vlag zwaaien is een terugval in nationalistische ressentimenten’.

Een van die allochtonen is Ibrahim Bassal, die een elektronicawinkel heeft in de migrantenwijk Neukölln in Berlijn. De vlag aan zijn gevel meet maar liefst 20 bij 5 meter en naast de steunbetuiging aan het Duitse voetbal beoogt Bassal nog een ander doel. “Ik wil laten zien dat dit ons land is en onze buurt. Hier wonen niet alleen criminelen”.

Zijn vlag werd in heel Duitsland bekend toen extreemlinkse ‘autonomen’ eisten dat Bassal de vlag zou verwijderen. Hun argument om dat te doen was dat ‘de vlag nationalisme stimuleert en nazi-gevoelens bij Duitsers opwekt’. Bassal zelf vindt het maar een vreemd verhaal. “We wonen en werken al tientallen jaren in Berlijn, onze kinderen zijn hier geboren. Het is toch logisch dat we Duitsland steunen? Wat heeft dat met nazi’s te maken?” Hij weigerde om op de eis in te gaan, waarop de vlag ‘verdween’.

Dit is al de derde”, zegt Bassal. Uit voorzorg hangt hij de vlag, die vijfhonderd euro kost, alleen op als Duitsland speelt. De vlaggengekte gaat overigens gewoon door, bij veel zaakjes met allochtone eigenaars zijn Duitse vlaggetjes niet weg te denken. De haat tegen het ‘zwart-rood-gele vod’ geeft wel reden tot voorzichtigheid. Falafelverkoper Hassoun zegt: “Ik doe alleen nog vlaggetjes aan mijn auto als ik achter het stuur zit, de kans is groot dat ze anders worden afgebroken”.

De extreemlinkse scene heeft grote moeite met het vrolijke voetbalpatriottisme. “Voor ons is het zwaaien met de vlag een politieke daad, een terugval in territoriaal denken en nationalistische ressentimenten”, meldt een activist anoniem.

Veel allochtone Duitsers identificeren zich met bijvoorbeeld Mesut Özil of Sami Khedira en wapperen daarom met de Duitse vlag. Voor de principiële ‘autonomen’ is dat geen argument, iedere vorm van nationalisme is verdacht. De activisten volgen het WK intussen wel. In een ‘antinationale ambiance’ worden de wedstrijden gevolgd, maar ieder vertoon van de Duitse driekleur wordt geweerd.

Foto's van de controversiële vlag zijn hier te bekijken.

M. Laudrup nieuwe coach Real Mallorca

Michael Laudrup is de nieuwe coach van Real Mallorca. De 46-jarige voormalige Deense voetballer tekent op het Spaanse eiland een contract voor twee jaar.

Laudrup was eerder actief als hoofdcoach van Brøndby, Getafe en Spartak Moskou. Hij wordt alom beschouwd als een van de beste Deense voetballers aller tijden. Hij beëindigde in 1998 zijn loopbaan bij Ajax. Daarvoor speelde hij onder meer bij Real Madrid, Barcelona en Juventus. Laudrup kwam 104 keer in actie voor het nationale elftal van Denemarken, waarvoor hij 34 treffers maakte.

Need for Speed World Online beta is open

Electronic Arts heeft aangekondigd dat de gesloten beta van Need for Speed World Online vanaf vandaag open is voor iedereen om te proberen tot en met 5 juli.

Hoeveel gamers daadwerkelijk met dit weer hun grafische kaarten tot boven de tachtig graden laten komen om mee te doen met deze beta is nog de vraag, maar de mogelijkheid is er.

Met je EA Account kun je hier klikken om naar de beta te gaan. De testers die al meededen aan de gesloten beta doen uiteraard ook gewoon weer mee in deze ronde.

 

 

'Ongekend hoge vraag naar Slim 360'

Microsoft claimt dat de populariteit van de gerestylede Xbox 360 ongekend hoog is en dat daarom de vraag naar het apparaat onvoorzienbaar was. Maar er zijn er nog genoeg, daar hoeven we ons niet druk over te maken.

Het getal van het aantal verkochte Xbox 360 consoles is gigantisch gestegen en volgens Microsoft ligt dat aan de verhoging van de vrije schijfruimte (naar 250Gb) en de verlaging van vijftig dollar per Arcade en Elite console.

Het zal slechts een kleine opleving zijn, met de uitspraken van het Marktonderzoeksbureau DFC Intelligence in het achterhoofd. 'Het grootste probleem is dat Microsoft in wezen simpelweg geen entertainmentsbedrijf is.'

 

540 dopingcontroles in de Tour

Tijdens de Tour de France die morgen in Rotterdam van start gaat zullen ongeveer 540 dopingcontroles uitgevoerd gaan worden, zo de Franse krant L'Équipe vandaag. Dit gaat ongeveer 300.000 euro gaan kosten.

Tijdens deze editie van de Tour zullen de dopingcontroles vallen onder het bewind van de internationale wielerunie UCI. Dat schakelt het wereld antidopingbureau WADA in om de controles uit te voeren en de urinestalen en de bloedmonsters te analyseren. Dit zal gebeuren in de laboratoria van Keulen en Lausanne.

Puyol beslist na WK over interlandtoekomst

Carlos Puyol speelt wellicht ook na het WK nog voor het Spaanse elftal. De 32-jarige verdediger van Barcelona zegt pas na het toernooi een beslissing te willen nemen over zijn interlandcarrière.

Puyol, die volgens geruchten na het WK bedankt, heeft nog geen besluit genomen of hij de Europese titel met Spanje in 2012 wil verdedigen. In de Spaanse sportkrant AS zegt hij vandaag eerst te willen overleggen met bondscoach Vicente del Bosque.

Puyol maakte in 2000 zijn debuut voor het Spaanse elftal. Tot nu toe kwam hij 87 keer in actie en scoorde hij tweemaal.

Puyol beslist na WK over interlandtoekomst
Puyol beslist na WK over interlandtoekomst (Foto: Novum)

Neuer: "De grootste wedstrijd van mijn carrière"

De 24-jarige goalie van Schalke 04 hoorde enkele weken voor de start van het WK dat hij de eerste doelman zou worden bij Duitsland. Bondscoach Joachim Löw had te maken met een blessure bij René Adler en gaf Neuer de voorkeur boven Werder Bremen-doelverdediger Tim Wiese. Neuer greep de kans met twee handen aan.

De jonge Duitser is met zijn ploeg doorgestoten naar de kwartfinale. Die Mannschaft rekende in de achtste finale af met Engeland (4-1). Om de halve finale te bereiken moet met Argentinië worden afgerekend. "Dit wordt de grootste wedstrijd van mijn carrière tot nu toe", verklaart doelman Neuer op FIFA.com.

De goalie van Schalke kent al gezonde spanning voor de kwartfinale van zaterdag. "Je kunt nu al de druk voelen, maar we laten ons niet kennen. We zien wel waar het schip strandt. Het zal in ieder geval niet makkelijk worden tegen een team vol met supersterren als Argentinië. Maar we moeten geen zwakte tonen."

Maradona: "Messi bepaalt waar hij wil spelen"

De Argentijnse bondscoach treedt zaterdag met zijn ploeg aan tegen Duitsland. Maradona weet dat Lionel Messi de doorslag kan geven. "Hij heeft weliswaar nog geen treffer gemaakt, maar men moet niet vergeten dat ik op het WK van 1986 ook pas in de kwartfinale in de schijnwerpers trad'', sprak Pluisje tegen diverse media.

Maradona weet dat Argentinië een Messi in bloedvorm nodig heeft tegen Duitsland. De aanvaller van Barça moet zijn ploeg naar een hoger niveau tillen. Maradona nam Messi daarom ook even apart. "Ik ben naar Messi gegaan en hem verteld dat ik me nooit heb laten voorschrijven op welke plek ik moest voetballen."

"Hij moet zelf bepalen waar hij wil spelen'', vervolgde Maradona. "Hij is volwassen genoeg om die bal op te halen en te zeggen: 'Deze bal is van mij en niemand 'leest' het spel zo goed als ik! Dat heb ikzelf als speler gedaan. En nu is Messi aan de beurt", aldus de oud-topspeler die Argentinië naar de wereldtitel leidde in 1986.

Explosie tijdens demonstratie in Kosovo

Bij een explosie tijdens een demonstratie van Serviërs in de etnisch verdeelde stad Mitrovica zijn vrijdag elf mensen gewond geraakt. Volgens de politie werd er een handgranaat tussen de demonstrerende Serviërs gegooid. Ook zouden er schoten zijn gelost.

Rond de duizend Serviërs protesteerden tegen de opening van een kantoorgebouw in een overwegend Servische wijk in Mitrovica. Het gebouw wordt gerund door etnische Albanezen, die in Kosovo een meerderheid vormen.

CAO voor profsporters in de maak

Een collecieve arbeidsovereenkomst voor profsporters is weer een stap dichterbij gekomen. Werkgevers in de Sport (WOS) en NL Sporter hebben vandaag een convenant gesloten dat moet leiden tot een verdere professionalisering van de voorwaarden.

Het document is vandaag aangeboden aan Bart Zijlstra, directeur Sport van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er is in vastgelegd aan welke minimumvoorwaarden een arbeidscontract moet voldoen en de verplichtingen die de werkgever en de beroepssporters hebben. Overlegorgaan Arbeidsverhoudingen Beroepssporters (OAB) zal de collectieve sociale voorzieningen voor de profsporters uit gaan werken.

Het vorig jaar verschenen rapport Een wereld te winnen van WOS en NL Sporter vormde de aanleiding voor de overeenkomt. Er bleek uit dat voor de 4.600 Nederlanders die geheel of gedeeltelijk voor de sport leven weinig geregeld was op het gebied van arbeidsverhoudingen, arbeidsvoorwaarden, sociale voorzieningen en begeleiding.

[Video] Agent geeft fietser knietje

Een Haarlemse fietser heeft gisteravond voor veel opschudding gezorgd. Een heel politieteam moest uitrukken om de beste man in te rekenen. Hierbij werd grof geweld niet geschuwd.

De fietser reed met zijn rijwiel over de stoep in de Zijlstraat. Toen men hem hierop aansprak, werd de man agressief. Hierbij liepen de gemoederen zo hoog op, dat meerdere agenten de man tot bedaren moesten krijgen.

De fietser was net een beetje gekalmeerd, toen een van de agenten hem een snoeihard knietje gaf. Eenmaal op de grond gaf de man zich over. Hij is afgevoerd naar het politiebureau.


Het bewuste filmpje van de gewelddadige arrestatie

Auto beschoten in Brabantse Klundert

Een auto is donderdagavond in het Brabantse Klundert beschoten. Een 21-jarige man uit Tholen en een 17-jarige jongen uit Sint Philipsland deden rond 23.00 uur aangifte van het incident. Ze beweerden door een bestuurder van een Audi onder vuur te zijn genomen, meldt de politie.

Eerder op de avond hadden ze op de A29 nabij Willemstad ruzie gekregen met de bestuurder van de Audi, mogelijk om een verkeerssituatie. De Zeeuwen reden achter de andere bestuurder aan, die op de Blauwe Hoefsweg zijn auto dwars zette en enkele malen schoot. De twee raakten niet gewond.

De politie onderzoekt de zaak. De auto van het tweetal is onderzocht en blijkt schade te hebben 'die zou kunnen wijzen op een schietincident'.

Japanse penaltymisser krijgt onderscheiding

De Japanse verdediger Yuichi Komano krijgt in zijn thuisland een bijzondere onderscheiding. De voetballer, die door een gemiste penalty verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Japan op het WK, krijgt van de gouverneur van de Japanse prefectuur Wakayama Yoshinobu Nisaka een award voor "het geven van dromen en emoties".

Japan verraste door na overwinningen op Denemarken en Kameroen de tweede ronde te behalen. Komano faalde dinsdag in de achtste finale tegen Paraguay als enige speler vanaf de stip, nadat na 120 minuten nog steeds niet was gescoord. In de beslissende strafschoppenreeks schoot hij zijn penalty tegen de lat.

'Bankenbelasting helpt economie niet'

Met een bankenbelasting zijn banken noch de economie geholpen, zegt directeur Henk Brouwer van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview in DNB Magazine. DNB vindt aanscherping van de kapitaal- en liquiditeitseisen belangrijker dan invoering van een bankenbelasting, zoals in Brussel wordt bepleit, schrijft het blad.

Brouwer noemt dat in het vraaggesprek een reactie op de stem des volks, waar noch de banken noch de economie mee geholpen zijn. De DNB-directeur, verantwoordelijk voor het toezicht op de bankensector, zegt: "Je moet de bankencrisis niet versimpelen. Zo is er niet een eenduidig antwoord op de vraag wie de hoofdschuldige is van deze crisis."

"De bankenbelasting is ook een te ongericht instrument voor compensatie van de mogelijke kosten die de maatschappij heeft moeten opbrengen om onderdelen van de financiële sector te ondersteunen", stelt Brouwer verder.

Chlamydia-controle voor zwangeren nodig

Vrouwen moeten tijdens hun zwangerschap onderzocht worden op chlamydia. Hierdoor kunnen vroeggeboorte, buitenbaarmoederlijke zwangerschap en infecties bij de baby worden voorkomen. Dat concludeert kinderarts Ingrid Rours, die op dit onderwerp onlangs promoveerde bij het Erasmus MC.

Chlamydia-infecties bij zwangere vrouwen en pasgeborenen vormen een belangrijk en verwaarloosd gezondheidsprobleem, stelt de promovenda. Chlamydia is de meest voorkomende bacteriële seksueel overdraagbare infectie in Nederland. Zo'n tachtig procent van de vrouwen die de infectie heeft, merkt daar niets van.

Vier procent van de zwangere vrouwen die naar een verloskundigenpraktijk of een prenatale kliniek gaan, is geïnfecteerd met chlamydia. De infectie komt het meest voor bij vrouwen van 20 jaar en jonger en bij alleenstaande vrouwen. Antilliaanse, Kaapverdiaanse en Surinaamse vrouwen zijn het vaakst besmet.

De promovenda wil nu dat er een routinematige controle gaat plaatsvinden op zwangere vrouwen. Dit gebeurt in veel landen al.

Hooters met toeters

We stonden met vier mannen aan de tafel en dus ging het hard met het bier, want ik was niet de enige die Jolanda leuk vond. We hadden al snel door dat Jolanda ons goed in de gaten hield, want de glazen waren nog niet leeg, of ze kwam al vragen of we nog wat wilden drinken. Het meisje kon zowat aan onze tafel blijven staan, zo razendsnel ging dat bier er doorheen. En dan kwam tussendoor Manon ook nog steeds met haar lekkers.

Wenger: "Robben en Van Persie kunnen het beslissen"

Arsène Wenger is positief over de kansen van het Nederlands elftal in de kwartfinale tegen Brazilië. De Franse oefenmeester denkt dat Arjen Robben en zijn pupil Robin van Persie hun land naar de halve finale kunnen helpen.

Opvallend genoeg vindt Wenger, in tegenstelling tot veel critici in Nederland, dat Van Persie in Zuid-Afrika tot nu toe goed speelt. "Dat verrast mij niet, want we weten allemaal hoe goed hij is", aldus de manager van Arsenal op de officiële clubwebsite.

"Als Robin fysiek in orde blijft, zal hij van grote waarde zijn", denkt Wenger. Ook Arjen Robben is volgens de Fransman een belangrijke speler. "Robben en Van Persie zijn spelers die waarschijnlijk het verschil zullen maken tegen Brazilië."

Wenger denkt dat Oranje het lastig zal krijgen, aangezien het team van Bert van Marwijk nog geen Zuid-Amerikaanse tegenstander is tegengekomen. Toch geeft de coach Oranje een goede kans om de laatste vier te halen. "Ze hebben de situatie tot nu toe zeer goed onder controle."

Nieuwe grondwet Kirgizië in werking

In Kirgizië is vrijdag een nieuwe grondwet in werking getreden die van het land een parlementaire republiek maakt. De grondwet werd afgelopen zondag via een referendum aan de bevolking voorgelegd. Negentig procent van de kiezers zei 'ja' tegen de grondwet, die de macht van de president drastisch inperkt.

Het verarmde Centraal-Aziatische land gaat al maanden gebukt onder chaos en geweld, sinds een volksopstand in april het einde inluidde van de heerschappij van president Koermanbek Bakijev. Na zijn afzetting werd het parlement ontbonden.

In oktober worden parlementsverkiezingen gehouden. Ook is besloten dat interim-president Roza Otoenbajeva als leider aanblijft tot eind 2011. Zaterdag wordt ze als waarnemend president beëdigd.

Genocideverdachte opgepakt in Uganda

Een Rwandese priester van de pinkstergemeente die verdacht wordt van genocide en misdaden tegen de menselijkheid is in Uganda opgepakt. Er stond een beloning van vijf miljoen dollar op zijn hoofd. Dat heeft een woordvoerster van de politie vrijdag gezegd.

Jean-Bosco Uwinkindi is een van ongeveer tien verdachten die zestien jaar na de genocide in Rwanda nog altijd voortvluchtig zijn.

Tijdens de honderd dagen durende volkenmoord in Rwanda in 1994 werden zeker vijfhonderdduizend Tutsi's en gematigde Hutu's om het leven gebracht.

Nederland neemt massaal vrij voor kwartfinale

Nederland heeft vrijdag massaal vrijgenomen om de kwartfinale van het WK voetbal te zien. Van degenen die op vrijdag normaal gesproken werken, neemt 61 procent een deel van de dag of de hele dag vrij om de verrichtingen van het Nederlands elftal tegen Brazilië te kunnen volgen.

Dat blijkt uit de resultaten van de Wugly Oranje Quiz, een representatieve enquête op initiatief van Q&A Research.

Het merendeel (36 procent) van de respondenten geeft aan vanaf drie uur vrij te nemen om de wedstrijd te kunnen zien. Zo'n 15 procent gaat tussen twaalf en drie uur al naar huis, terwijl 11 procent de hele dag vrij heeft genomen. Zo'n 24 procent geeft aan geen vrij te nemen, maar op het werk naar de wedstrijd te kijken.

In totaal wil 69 procent van de Nederlanders de wedstrijd zien. Slechts 16 procent zegt niet te kijken omdat voetbal hen niet interesseert. Circa 9 procent geeft aan niet te kunnen kijken omdat er gewerkt moet worden, aldus het onderzoek onder negenhonderd respondenten.

McClaren haalt Friedrich naar Wolfsburg

Arne Friedrich speelt komend seizoen bij VfL Wolfsburg. De 31-jarige Duitse verdediger tekent bij de nieuwe club van Steve McClaren voor drie jaar. Hij komt over van Hertha BSC, waar hij de afgelopen acht seizoenen voetbalde.

"We zijn erg blij dat Arne voor ons heeft gekozen", meldt algemeen directeur Dieter Hoeness vandaag op de website van Wolfsburg. "Met zijn ervaring en klasse kan hij ons zeker helpen onze verdediging te versterken."

Friedrich, die momenteel in Zuid-Afrika verblijft voor het WK voetbal, speelde 231 wedstrijden voor Hertha. De 76-voudig international speelde daarvoor bij de Duitse clubs Arminia Bielefeld, SC Verl en FC Gütersloh.

McClaren haalt Friedrich naar Wolfsburg
McClaren haalt Friedrich naar Wolfsburg (Foto: Novum)

'3 ton per speler bij wereldtitel'

Mocht het Nederlands elftal op 11 juli wereldkampioen voetbal worden in Zuid-Afrika, dan krijgen de spelers naar verluidt ieder 300.000 euro. Onder de 23 spelers mogen volgens de Telegraaf 6,8 miljoen euro aan premies verdeeld worden.

De spelers van Oranje hebben door de overwinningen in de groepsfase en in de kwartfinale tegen Slowakije ieder nu ongeveer 100.000 euro verdiend. Wordt vanmiddag Brazilië verslagen dan komt daar ruim 60.000 euro per speler bij.

Nederland is overigens geen koploper qua premies. Mocht Spanje de wereldtitel veroveren dan krijgen de spelers ieder 550.000 euro. Argentinië (520.000 euro), het al uitgeschakelde Engeland (470.000 euro), Brazilië (450.000 euro) en Frankrijk (300.000 euro) gaan de Nederlanders ook voor. Overigens hebben de Fransen dankzij hun roemloze uitschakeling helemaal geen premies ontvangen.

De KNVB weigert de exacte bedragen bekend te maken, maar het blijkt dat de bond zelf ook niet slechter wordt van het toernooi. De voetbalbond houdt rekening met een winst van 1,35 miljoen euro. Mocht Nederland de finale winnen, dan bedraagt de winst zelfs 5,6 miljoen euro. Mocht Oranje vierde worden dan nemen de inkomsten van het prijzengeld van de FIFA af en daalt de winst tot onder de begrote winst.

O'Neill en Capello pleiten voor winterstop in Engeland

Martin O'Neill en Fabio Capello willen dat er in Engeland een winterstop wordt ingelast. Volgens de twee managers is het zware seizoen dat de spelers hebben gehad de oorzaak van de vroege uitschakeling op het WK.

"Het zou fantastisch zijn als we een winterstop in kunnen lassen", zegt O'Neill, manager van Aston Villa. "Ik denk dat iedereen dan in januari een 'boost' krijgt voor de rest van het seizoen." O'Neill weet waar hij over praat, omdat hij bij Celtic meemaakte dat er in Schotland wel een pauze werd ingevoerd. "We hebben er toen allemaal van geprofiteerd."

Engeland werd in Zuid-Afrika al in de achtste finales uitgeschakeld. Nadat eerst de poulefase maar net werd overleefd, was Duitsland het eindstation: 4-1. Zowel O'Neill als Capello denkt dat de spelers baat hebben bij een korte winterstop.

Het pleidooi van beide manager komt te laat om voor dit seizoen nog iets te betekenen. De Premier League heeft twee weken geleden namelijk al het speelschema bekendgemaakt. In Engeland wordt vrolijk doorgevoetbald en de clubs moeten tussen Boxing Day en 5 janauari vier wedstrijden spelen.

Eusebio: "Brazilië gaat de finale halen"

Eusebio verwacht niet dat Oranje vanmiddag van Brazilië gaat winnen. De Portugees denkt dat de Brazilianen de finale gaan halen en daarin Duitsland of Argentinië tegenkomen.

"Voordat het toernooi begon heb ik vaak gezegd dat Brazilië en Spanje mijn favorieten waren", zegt de Portugees op de officiële FIFA-website. "Maar we mogen Argentinië niet uitvlakken, want zij spelen erg sterk en met de sfeer in dat team zit het ook goed. Maar ze staan in de kwartfinale natuurlijk wel tegenover Duitsland, dat altijd sterk is."

Eusebio verwacht dan ook dat Brazilië op 11 juli in de eindstrijd zal staan tegen Argentinië of Duitsland. "Brazilië heeft in theorie een makkelijkere route naar de finale, en ik denk dat ze goed genoeg zijn om ten koste van Nederland door te gaan. Al zal Oranje ze het wel lastig maken. Maar ik verwacht dat Brazilië in de finale zal spelen en dan uitkomt tegen Argentinië of Duitsland."

Opvallend genoeg wordt Europees kampioen Spanje, dat verantwoordelijk is voor de uitschakeling van het land van Eusebio, dus niet meer genoemd. De Spanjaarden wonnen in de achtste finale met 1-0 door een doelpunt van David Villa. In de kwartfinale staat Spanje tegenover Paraguay.

Dode man gevonden in Amsterdamse gracht

Mensen die een boottochtje maakten door de Amsterdamse grachten, hebben donderdagnacht een lijk gevonden in het water van de Geldersekade. De identiteit van de man is nog niet bekend. De politie sluit een misdrijf niet uit.

Het levenloze lichaam werd rond 00.25 uur gevonden. De mensen in het bootje waarschuwden daarop de politie. De brandweer haalde het lichaam uit het water. Een dezer dagen vindt sectie plaats om de doodsoorzaak van de man vast te stellen.

FIFA stelt Nigeria ultimatum

Wereldvoetbalbond FIFA  heeft de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan tot maandag de tijd gegeven om zijn besluit om het Nigeriaanse team op non-actief te zetten, terug te draaien. Volgens een woordvoerder volgt anders een schorsing voor de Afrikanen.

Woensdag besloot Jonathan uit teleurstelling dat Nigeria twee jaar geen interlands meer mag spelen. De Super Eagles verloren op het WK van Argentinië en Griekenland en speelden gelijk tegen Zuid-Korea. Sinds 1998 won Nigeria geen WK-duel meer. Het land nam deel in 2002 en 2010.

De wereldvoetbalbond duldt geen politieke inmenging en eist dat Jonathan het besluit terugdraait. Vorige week waarschuwde FIFA-voorzitter Sepp Blatter de Franse president Sarkozy al dat zelfs Frankrijk niet te groot is om met politieke bemoeienis weg te komen.

Michael Jackson-game draait om performances

Michael Jackson: The Videogame draait volledig om de danspasjes en het zangtalent van de vorig jaar overleden popartiest. Dit heeft een vertegenwoordiger van Ubisoft gezegd in een interview met de weblog VG247.

Met deze game rond Michael Jackson krijgen spelers een 'performance-game', volgens Ubisoft de volgende stap in het muziekgenre. Spelers kunnen niet alleen zingen, maar zullen ook moeten dansen. Hierbij worden iconische danspasjes van de King of Pop gekoppeld aan de bijbehorende muziek. Spelers zullen soms dus ook tegelijk moeten zingen en dansen, ofwel met een piepstemmetje moeten gillen terwijl ze de hand tussen de benen houden.

De Michael Jackson-game wordt op de Xbox 360 uitgebracht en werkt samen met de Kinect-camera. Op de Playstation 3 maakt de game gebruik van de Move-controller. Daarnaast verschijnt Michael Jackson: The Videogame op de Nintendo Wii, Nintendo DS en PSP.

Michael Jackson-game draait om performances
Michael Jackson-game draait om performances

Frank Pauw nieuwe korpschef Rotterdam

Frank Pauw wordt de nieuwe korpschef van de politie Rotterdam-Rijnmond. De 51-jarige Pauw, die momenteel plaatsvervangend korpschef van de politie Haaglanden is, volgt Aad Meijboom op, die in februari opstapte. Meijboom kwam onder vuur te liggen na de strandrellen in Hoek van Holland, waar de politie niet goed op bleek te zijn voorbereid.

Pauw was eerder van 1999 tot 2003 al werkzaam bij de politie Rotterdam-Rijnmond als districtschef Feijenoord-Ridderster. Hij was toen ook algemeen commandant bij grote evenementen en voetbalwedstrijden in stadion De Kuip.

Playstation Home groot succes voor Sony

Playstation Home levert wel degelijk winst op voor Sony. Dit heeft Sony aangegeven in een gesprek met de website Gamasutra. Consumenten blijken best geld over te hebben voor virtuele goederen.

In het verleden werden er nogal wat vraagtekens gezet bij de mogelijkheid om geld te verdienen met de verkoop van virtuele goederen van Playstation Home. Deze verkoop blijkt echter bijzonder succesvol te zijn.

Sony praat niet over de bedragen die het binnenhaalt met Playstation Home, maar zegt dat er een zeer mooie marge zit op de verkoop van virtuele goederen. In totaal zijn vijfduizend virtuele goederen vrijgegeven die spelers kunnen kopen, en allen leveren winst op voor Sony.

Sony's Playstation Home is een virtuele omgeving waar consumenten kunnen chatten, gamen en filmpjes kunnen kijken met andere gamers. Iedere gamer heeft zijn eigen, unieke personage. Momenteel zijn er meer dan 100 games te vinden in Home, zijn er 50 virtuele woningen gesponsord door bedrijven, en is de gemiddelde speelduur van een speler in Home zo'n 70 minuten.

Playstation Home groot succes voor Sony
Playstation Home groot succes voor Sony

WK Vandaag: 2 juli 2010

FOK!sport blikt dagelijks vooruit op de wedstrijden, die op het WK voetbal worden gespeeld. Vandaag staan de eerste kwartfinales op het programma, waaronder ons eigen Nederland tegen Brazilië

Nederland v. Brazilië

Nederland fietste door de poulefase heen. Drie wedstrijden gewonnen, een tegendoelpunt. Ook tegen Slowakije hadden ze ondanks de magere overwinning weinig moeite. Nu volgt de eerste grote horde tegen Brazilië. Mochten ze dit winnen hebben ze een grote stap in de goede richting gezet.

Brazilië is niet meer het team van het sambavoetballen van vroeger. Het spel is zakelijker geworden en meer gericht op winnen. Ook Brazilië had niet veel moeite in aantocht naar de kwartfinale. Ook tegen Nederland zijn zij favoriet en het is aan het team van Dunga om deze rol waar te maken.

Uruguay v. Ghana

Uruguay speelde verrassend goed. Zij gingen als poulewinnaar door naar de achtste finales en tegen Zuid-Korea werd er ook aardig gevoetbald. Voorin hebben zij met Suárez en Forlán een dodelijk aanvalsduo en tegen Ghana kunnen ze laten zien wat ze echt waard zijn.

Ghana kan het eerste Afrikaanse land worden wat de halve finales bereikt. Dan moet het wel eerst afrekenen met Uruguay. The Black Stars deden het in de poulefase redelijk goed. Ze werden tweede achter de Duitsers en wisten de VS in de halve finales na verlenging uit te schakelen. Heel Afrika staat achter Ghana, en het is aan hun om het hele continent trots te maken.

 

Tijd Programma Zender
13:10 - 13:20 NOS Sportjournaal Nederland 1
13:10 - 13:15 NOS Sportjournaal Nederland 2
13:30 - 13:40 NOS Sportjournaal Nederland 1
13:50 - 14:00 NOS Sportjournaal Nederland 1
15:30 - 15:50 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Nederland - Brazilië Nederland 1
15:50 - 16:52 NOS WK Voetbal: 1ste helft Nederland - Brazilië Nederland 1
16:52 - 17:00 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Nederland - Brazilië Nederland 1
17:00 - 17:55 NOS WK Voetbal: 2de helft Nederland - Brazilië Nederland 1
17:50 - 18:55 RTL Voetbal: VI Oranje RTL 7
17:55 - 18:04 NOS WK Voetbal: nabeschouwing Nederland - Brazilië Nederland 1
18:45 - 18:54 NOS Sportjournaal Nederland 1
19:00 - 20:00 NOS WK Journaal Nederland 1
20:00 - 20:20 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Uruguay - Ghana
Nederland 1
20:20 - 21:20 NOS WK Voetbal: 1ste helft Uruguay - Ghana
Nederland 1
21:20 - 21:25 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Uruguay - Ghana
Nederland 1
21:25 - 22:24 NOS WK Voetbal: 2de helft Uruguay - Ghana
Nederland 1
22:20 - 23:30 RTL Voetbal: VI Oranje RTL 7
22:24 - 22:30 NOS WK Voetbal: nabeschouwing Uruguay - Ghana
Nederland 1
22:30 - 23:20 NOS Studio Sportzomer Nederland 1
00:20 - 00:35 NOS Sportjournaal Nederland 1

Hamilton: "Het gaat om spanning en inhaalacties"

Lewis Hamilton baalt van de vele kritiek die hij op zijn rijgedrag krijgt. De Brit vindt dat het afgelopen moet zijn omdat hij in de Formule 1 met het ding bezig is waar het om gaat: het racen.

Hamilton heeft een agressieve rijstijl, iets wat in de gevechten met zijn concurrenten duidelijk zichtbaar is. Hij wil echter niet de grens van wat nog toegestaan wordt opzoeken. "Ik wil graag als een eerlijke coureur gezien worden die geen onnodige risico's neemt, maar winnen is nog belangrijker voor me," zei hij tegen Spox.com.

Dat Hamilton risico neemt hoort er bij. "In de Formule 1 gaat het toch om racen? Om spanning en inhaalacties? Dat is precies wat ik lever. Ik race me mijn ziel uit mijn lijf," zei de Brit die zijn tegenstanders niet in gevaar wil brengen. "Dat is echt onzin. Ik ben gewoon niet bang om mensen in te halen en geniet juist van een stevig duel. Het is leuk om een manier te bedenken om iemand in te halen."

Autoverkoop Nederland stijgt ruim 22%

In het eerste halfjaar van 2010 zijn in Nederland 22,3 procent meer nieuwe personenauto's geregistreerd dan in dezelfde periode een jaar geleden, zo blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC. In de eerste zes maanden van dit jaar werden 270.503 nieuwe personenauto's geregistreerd, tegen 221.202 in het eerste halfjaar van 2009.

In juni werden 51.099 nieuwe personenauto's geregistreerd, een stijging van 44,1 procent ten opzichte van juni 2009. Toen werden er 35.452 nieuwe personenauto's geregistreerd.

De vijf best verkochte merken in juni waren achtereenvolgens Peugeot, Opel, Volkswagen, Renault en Ford. De vijf best verkochte modellen waren de Peugeot 107, de Renault Twingo, de Ford Ka, de Volkswagen Polo en de Fiat Panda.

Peugeot 107
Peugeot 107 is best verkochte auto (Foto: FOK!)

'Armstrong in 2011 wel in Tour Down Under'

De organisatoren van de Tour Down Under verwachten Lance Armstrong in januari gewoon aan de start van de Australische wielerronde. Zij geloven niet dat de Amerikaan van RadioShack definitief stopt met fietsen.

"Hoewel Armstrong heeft aangegeven dat hij zijn laatste Tour de France rijdt, zal het nog niet zijn laatste wielerwedstrijd zijn", meldt de Zuid-Australische premier Mike Rann, die Armstrong gisteren persoonlijk sprak. "Ik weet het zeker." Ook Mike Turtur, directeur van de wielerronde, is ervan overtuigd dat Armstrong in 2011 weer in de Tour Down Under is te zien.

Armstrong maakte in 2009 zijn comeback in Australië, dit jaar maakte zijn eigen team RadioShack zijn debuut in de wielerronde.

"Armstrong in 2011 wel in Tour Down Under" © Novum

Neelie Kroes lanceert sociale netwerksite

Europees commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) heeft een nieuwe sociale netwerksite voor jonge Europeanen gelanceerd. De site me & EU heeft als doel jonge Europeanen met elkaar in contact te brengen.

Daarnaast is het de bedoeling organisaties en bedrijven de kans te geven een dialoog met de jongeren aan te gaan, zo is vrijdag in Brussel bekendgemaakt.

Via me & EU zullen ook kennis en leermiddelen worden aangeboden.

"De afstand tussen verschillende Europese generaties blokkeert de weg naar groei en vernieuwing. Door de generaties met elkaar in contact te brengen en hun visie, ervaring, kennis en vaardigheden te combineren, kunnen we een sterke en progressieve Europese gemeenschap ontwikkelen", aldus Martijn Kampshoff, een van de medewerkers van de nieuwe netwerksite.

Het internetadres van me & EU is www.me-eu.eu.

Wekelijkse releaselijst week 26

Releaselijst week 26, 28-06-2010 t/m 04-07-2010

Deze week zien we minder releases dan vorige week, er staat één grotere titel op de lijst, All Points Bulletin, een MMORPG. Daarnaast voor de golfliefhebbers de nieuwe Tiger Woods-game.

PC

  • Sniper: Ghost Warrior (Tactische shooter waarin je een sniper speelt)
  • All Points Bulletin (MMORPG waarin je agent of boef speelt)
  • ARMA II: Operation Arrowhead (Tactische gevechts-simulator)

Wii

  • Tournament of Legends (Een mythologische fighting-game)
  • Dance on Broadway (Broadway-versie van Just Dance)
  • Tiger Woods PGA Tour 11 (Golfen met Tiger Woods)

Xbox 360

  • Tiger Woods PGA Tour 11
  • Sniper: Ghost Warrior

Playstation 3

  • Tiger Woods PGA Tour 11

PSP

  • Everybody's Tennis (Een tennisgame)

DS

  • Dragon Ball: Origins 2 (Fighting Adventure met Goku en de Red Ribbon Army)

De releaselijst is onder voorbehoud, games kunnen altijd worden uitgesteld.

Ook Magny-Cours wil F1 terug

Magny-Cours werkt aan een terugkeer van de Formule 1. Het Franse circuit werd enkele jaren geleden van de Formule 1-kalender geschrapt omdat de race verliesgevend en het circuit voor de fans moeilijk te bereiken was.

Volgens het Franse blad Auto Hebdo heeft de baas van het circuit Serge Saulnier beloofd dat de baan nu vanuit Parijs zonder overstappen te bereiken zal zijn. Hij werd eerder dit jaar de baas van het circuit na tot 2006 eigen raceteams gerund te hebben en daarna actief te zijn geweest als baas van Peugeot Sport.

"Als Frankrijk terug op de kalender komt, dan kan het alleen op Magny-Cours," zei hij. "De sleutel van de terugkeer van de F1 naar Frankrijk is promotie. Het is noodzakelijk om de prijs terug te brengen naar een fatsoenlijk niveau. We weten dat de staat en de lokale autoriteiten niet vijf of zes miljoen bij willen passen bij een verlies. Als er een kans is om de Grand Prix terug te halen dan moeten de onderhandelingen, net als voor Canada, op een fatsoenlijke manier gaan plaatsvinden. We gaan omzichtig en zonder haast te werk."

Na het verdwijnen van de Grand Prix van Frankrijk van de Formule 1-kalender in 2008 werden er allerlei plannen gelanceerd om aan de oostzijde van Parijs een nieuw circuit te bouwen waar het circus ontvangen kon worden. Verder dan de tekentafel zijn deze echter nooit gekomen omdat de financiering nimmer rond kwam.

ANWB waarschuwt voor Italiaanse milieuzones

Vakantiegangers die met de auto naar Italië gaan wordt geadviseerd om goed op te passen als ze een historisch stadje binnenrijden. Dit zijn vaak milieuzones, waar alleen vergunninghouders met de auto in mogen. Bij de ANWB zijn al honderden meldingen binnengekomen van Nederlanders die meer dan honderd euro boete hebben gekregen.

De milieuzones, die ingesteld zijn om luchtvervuiling tegen te gaan en om monumenten te beschermen, worden aangegeven met een rechthoekig bord met daarop de tekst 'Zona traffico limitato'. De borden zijn niet altijd duidelijk zichtbaar geplaatst, en worden bovendien vaak over het hoofd gezien door bestuurders doordat ze in een vreemde stad rondrijden.

Later krijgen toeristen de boete thuisgestuurd. Bezwaar maken heeft alleen zin als de bestuurder kan aantonen niet ter plaatse te zijn geweest of als de bestuurder de boete pas ontvangt als er meer dan een jaar is verstreken.

ANWB waarschuwt voor Italiaanse milieuzones
ANWB waarschuwt voor Italiaanse milieuzones (Foto: Novum)

FOK!kers steken ruim 80.000 dollar in microkrediet

Een groep FOK!kers is al sinds 25 april 2009 bezig met het verstrekken van microkredieten aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden, daarmee hebben maar liefst 200 FOK!kers voor 81.000 dollar (66.000 euro) aan microkredieten verstrekt.

Het doel van de FOK!kers is om de grens van 100.000 dollar te doorbreken voor dit geweldige project.

De FOK!kers financieren kleine ondernemers via Kiva, een non-profit website die je zelf laat kiezen aan welke ondernemer jij jouw geld wilt lenen. Meestal zijn dit ondernemers die zelf geen geld kunnen lenen bij banken door hoge rentes of omdat ze te kleine bedrijfjes hebben. Maar liefst 98,3% van de leningen wordt volledig terugbetaald.

Wil je ook meehelpen om kleine ondernemers te ondersteunen? Dat kan al vanaf 25 dollar! Neem dan in dit topic een kijkje.

FOK! Kiva
FOK!kers steken ruim 80.000 dollar in microkrediet

Geen water uit kraan in Limburgse dorpen

De Limburgse dorpen Reuver en Swalmen zitten vrijdagochtend zonder kraanwater. Door een breuk in de waterleiding komt er geen water uit de kraan, meldt de Waterleidingmaatschappij Limburg WML op haar website. Onduidelijk is hoeveel mensen getroffen zijn door de storing.

Bij een noodtappunt op de Amerlosestraat in Reuver kunnen mensen met jerrycans water halen. Dit moeten ze wel eerst koken voor consumptie.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

De Japanse verkoopcijfers zijn er weer, deze week de cijfers van 21 juni tot en met 27 juni 2010. Het onmogelijke is gebeurd, er staat een Xbox 360 spel op één in de top tien verkochte software. Daarnaast heeft de Xbox 360 zelf een fikse stijging in de verkoopcijfers laten zien, dit komt waarschijnlijk door de nummer één titel. De meeste andere hardware laat ook een stijging zien in de verkopen, de DSi XL heeft het meest verkocht. 

 
Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 Xbox 360
Monster Hunter Frontier Online 92.807
2 DS Love Plus + 84.364
3 PS3 Atelier Totori: Alchemist of Arland 2 53.871
4 DS Tokimeki Memorial: Girl's Side 3rd Story 52.245
5 Wii
Super Mario Galaxy 2 42.153
6 PSP
Hatsune Miku: Project Diva 28.938
7 PS3
White Album: Tsuzurareru Fuyu no Omoide 25.672
8 PSP
Starry Sky: In Spring 22.423
9 DS Ghost Trick
20.362
10 DS
Art Academy 20.153
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 DSi XL
41.676 +11.493
2 PSP
23.257 +2.328
3 PS3
19.578 +2.403
4 Wii
19.115 +70
5 Xbox 360
17.370 +15.310
6 DSi
17.306 -935
7 DS Lite
5.209 +83
8 PS2
1.530 -38
9 PSP Go
845 +8
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 51.361 24.102
DS 177.124 64.191
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 130.904 45.210
Microsoft 92.807 17.370
Nintendo 219.277 83.306
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.039.220 14.706.553
PS3 736.248 5.237.615
Wii 796.981 10.402.180
DSiXL 595.455 1.102.362
DSi 417.112 4.756.058
DS Lite
111.382 17.959.138
Xbox 360
98.666 1.308.338
PSP GO
36.737 112.492
PS2 43.778 21.653.955
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.075.957 14.819.045
DS 1.123.949 30.403.029
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Orkaan Alex zwakt af tot tropische depressie

Orkaan Alex is donderdag boven Mexico afgezwakt tot een tropische depressie, maar heeft daarvoor in het noorden van het land flinke verwoestingen aangericht. Er zijn twee doden gevallen.

Door Alex, die woensdag aan land kwam, kwamen opgedroogde rivieren weer tot leven, werden daken van huizen weggeblazen, viel in verschillende steden de stroom uit en kwamen straten en ook snelwegen blank te staan.

Duizenden inwoners van vissersdorpjes langs de kust werden geëvacueerd.

'Niet recordbrekend warm'

In Eindhoven was het vrijdagochtend voor tien uur al bijna 30 graden en de temperaturen worden alleen nog maar hoger. In het zuidoosten van Nederland kan het in de loop van de middag lokaal 36 of 37 graden worden.

Het warmterecord van 38,6 graden, gemeten in Warnsveld in 1944, wordt echter niet gebroken, zegt een woordvoerder van het KNMI. Een temperatuur hoger dan 35 graden werd op 20 augustus 2009 voor het laatst gemeten en daarvoor op 19 juli 2006.

Van Persie hoopt op beetje geluk tegen Brazilië

Robin van Persie verwacht dat Nederland en Brazilië vrijdag in de kwartfinale goed aan elkaar gewaagd zullen zijn. "En wij gaan in die wedstrijd ook heus wel wat kansjes weggeven", voorspelt de spits van Oranje. "Je hebt dan gewoon het geluk nodig dat die ballen er niet invliegen."

Van Persie heeft geen zin om zich met Nederland in de rol van underdog te manoeuvreren. "Als je naar beide selecties kijkt, ligt het gewoon heel dicht bij elkaar", concludeert hij. "Details zullen het verschil tussen winst en verlies gaan bepalen." Maximale inzet is in ieder geval vereist. "Als we met zijn allen keihard werken en goed kunnen omschakelen, krijgen we echt wel onze kansen en zijn we even goed als Brazilië, dat weet ik zeker."

De tijd dat Brazilië indruk maakte met sambavoetbal, is volgens Van Persie voorbij. "Met Gilberto Silva en Felipe Melo staan er twee echte brekers op het middenveld. Eigenlijk hebben ze een verdedigend blok van zes man, met een links- en rechtsback die zorgen voor veel diepgang." Op cadeautjes hoeft Nederland dan ook niet te rekenen, denkt Van Persie. "Hun achterhoede is heel sterk. Die geven in een wedstrijd nauwelijks kansen weg."

Nederland en Brazilië staan vrijdag in Port Elizabeth voor de elfde keer tegenover elkaar. Twee keer won Oranje, Brazilië ging vier keer met de overwinning aan de haal.

''Van Persie en Sneijder moeten geen penalty nemen''

Het Nederlands elftal speelt vanmiddag in de WK-kwartfinale tegen Brazilië. De vorige ontmoeting op een eindtoernooi (halve finale, 1998) werd beslist na strafschoppen. Auteur en consultant Gyuri Vergouw denkt te weten welke spelers er vanmiddag eventueel een strafschop moeten gaan nemen.

"Ik ben tot de conclusie gekomen, dat Bert van Marwijk met Robben, Mathijsen, Huntelaar, Van Bronckhorst en Heitinga de meeste kans op succes heeft", aldus Gyuri Vergouw, die vanwege zijn boek 'De Strafschop' ook wel Professor Penalty wordt genoemd. "Allereerst zijn linksbenige spelers in het voordeel, omdat hun lichaamsstand voor een keeper moeilijker te duiden is."

Opvallend is dat linkspoot Robin van Persie niet in Vergouws rijtje voorkomt. Ook Wesley Sneijder ziet hij het liefst niet vanaf elf meter aanleggen. "Kuyt zou nog kunnen, maar Sneijder en Van Persie zeker niet. Van Persie is niet in vorm, zit niet goed in zijn vel en wil daardoor te graag", zegt Vergouw in De Telegraaf.

"Spelers die op die manier hun verantwoordelijkheid willen nemen, moet je juist tegen zichzelf in bescherming nemen. Iemand als Seedorf had dat ook. Het nemen van verantwoordelijkheid is gekoppeld aan grote technische kwaliteiten, waardoor zo'n speler te zeker van zijn zaak is. Zoals Sneijder. Iemand die zo goed kan voetballen, dat-ie te overtuigd van zichzelf is."

20 miljoen voor slachtoffer ontvoering

De Amerikaanse staat Californië betaalt 20 miljoen dollar (16 miljoen euro) aan Jaycee Dugard, die in 1991 werd ontvoerd als kind en pas in augustus 2009 werd teruggevonden achter de woning van haar ontvoerder. Dat berichtte vrijdag de nieuwszender CNN.

De volksvertegenwoordiging heeft ingestemd met een speciaal wetje waarmee de staat een tegemoetkoming uitkeert voor de 'gruwelijk beschadigde levens' van Dugard en haar twee dochters die de dader zou hebben verwekt.

Dugard werd ontvoerd door een wegens verkrachting en ontvoering veroordeelde man, Phillip Garrido. Die zou niet op vrije voeten zijn geweest indien de autoriteiten hun werk naar behoren hadden gedaan. Dugard had ook al eerder moeten zijn teruggevonden, want Garrido stond onder toezicht van de reclassering.

"Xbox 360 heeft beste tijd gehad"

Marktonderzoeksbureau DFC Intelligence is van mening dat de Xbox 360 nog een aantal goede jaren te gaan heeft, maar over zijn top heen is en dat bovendien de Kinect een verwaarloosbare impact zal hebben op de verkoop van de Xbox 360.

Een maandelijks bericht van DFC Intelligence voorspelt dat de Wii en de Xbox 360 de komende twee jaar een geleidelijke afname in verkoop zullen meemaken, terwijl de Playstation 3 juist wereldwijd een toename in verkoop zal zien.

Hoewel het bericht kritisch is over 3D in gaming, en dan met name over die systemen die een 3D-bril nodig hebben, is men vooral sceptisch over de plannen van Microsoft met betrekking tot de Xbox 360 en Kinect.

"Uitgaande van wat we hebben gezien, blijft DFC het gevoel hebben dat Microsoft zal blijven worstelen om buiten zijn doelgroep uit te breiden. Met Kinect probeert Microsoft dat wat voor andere bedrijven goed gewerkt heeft na te doen. Deze aanpak heeft echter verschillende problemen en het grootste probleem is dat Microsoft in wezen simpelweg geen entertainmentsbedrijf is", aldus DFC.

"Bijna elke keer dat Microsoft heeft geprobeerd om succesvolle entertainmentsproducten te emuleren faalde Microsoft hierin. Met MSN en casual games was Microsoft in staat om een redelijk groot en divers publiek aan te trekken, maar deze producten waren wel gratis. De prijs van Kinect weten we niet, maar gratis zal dat zeker niet zijn", vervolgde DFC in harde bewoordingen.

De analisten merkten echter ook op dat de grootste uitzondering op deze vermeende regel de ontwikkelingen van Microsoft op het gebied van PC gaming en de Xbox betreft, al waren ze kritisch over de overname van Rare door Microsoft. "Wat betreft business software is Microsoft succesvol geweest in nagaan wat goed werkt voor de gebruikers en kopers van andere producten om dan vervolgens deze bevindingen toe te passen in de eigen producten. Het probleem met het ontwikkelen van populaire entertainmentsproducten is dat deze strategie hierbij niet toe te passen is."

"Uiteindelijk denken we dat Kinect een welgesteld publiek met een voorliefde voor fitness aan zal spreken, maar dat het wat betreft het veranderen van de gehele markt voor gaming-hardware een verwaarloosbare impact zal hebben. Het probleem waar console-fabricanten op de lange termijn mee te maken hebben is dat het business model van om de vijf jaar een nieuwe console uitbrengen simpelweg niet meer werkt. Producten als Kinect en PlayStation Move zijn een poging om dit dilemma te omzeilen. Helaas denken we dat ze op zijn best slechts een tijdelijke poging zijn om een veel groter strategisch issue aan te pakken."

Zowel Sony als Microsoft hebben aangegeven dat deze generatie van consoles langer op de markt gaat blijven dan voorgaande generaties. Vorige week heeft Chris Lewis van Microsoft gezegd dat hij gelooft dat Kinect ertoe kan bijdragen dat de Xbox 360 voor nog vijf extra jaren relevant is. 

DFC Intelligence

Vertrouwen in stunt tegen Brazilië

Bij de fans en het Nederlands elftal is vertrouwen in een stunt van Oranje  vandaag tegen Brazilië groot. Dit blijkt uit de Nederlandse kranten die uitgebreid vooruitblikken op het duel in de kwartfinales.

"Oranje moet swingen", kopt De Telegraaf in grote Oranje letters op de voorpagina. "Legioen gelooft in stunt. Heel het land klaar voor samba-feest", voegt de krant eraan toe. Ook spreekt De Telegraaf over een examen voor Oranje. "Kwartfinale zal ware kracht duidelijk maken."

Het AD heeft een foto van een juichende Dirk Kuijt, Mark van Bommel en Arjen Robben op de voorpagina met daarop de tekst "Wij gaan winnen", gedrukt. "Oranje vol zelfvertrouwen".

Op de voorkant van het katern AD Sportwereld staat in grote letters "Het is nu of nooit, want.....". De krant geeft vier redenen op waarom Nederland Brazilië nu zou moeten verslaan: zelfvertrouwen Oranje enorm, internationals op hun top, alle WK-duels gewonnen en Brazilië is de gedroomde tegenstander.

Volgens Trouw moet Oranje nu de ware kracht tonen. "Internationals roepen in koor en vol vuur dat het hun in Zuid-Afrika eerst en vooral om de winst gaat."

De Volkskrant laat Rafael van der Vaart onder woorden brengen waarom Nederland kan winnen van Brazilië. "Omdat wij gewoon nog niet naar huis gaan", aldus de speler van Real Madrid.

Bloedige aanslag in Lahore

Een dubbele zelfmoordaanslag op een drukbezocht islamitisch heiligdom in de Pakistaanse stad Lahore heeft donderdagavond aan zeker 42 mensen het leven gekost. Nog eens 180 mensen raakten gewond. Dit heeft de Pakistaanse politie vrijdag bekendgemaakt.

De aanslagen vonden plaats bij Data Darbar, de tombe van een bekende soefiheilige waar jaarlijks honderdduizenden bezoekers op af komen. Op het moment van de aanslagen waren er duizenden bezoekers.

De eerste zelfmoordterrorist blies zichzelf op in een grote ondergrondse ruimte waar bezoekers slapen en zichzelf wassen voordat ze gaan bidden. Minuten later bracht een tweede zelfmoordterrorist zijn explosieven tot ontploffing in een tuin, terwijl mensen probeerden weg te komen na de eerste aanslag.

De verantwoordelijkheid voor de dubbele aanslag is niet opgeëist. De verdenking gaat echter uit naar moslimextremisten. Zij beschouwen soefi's als ketters. Soefi's zijn in het verleden dan ook vaker het doelwit van aanslagen geweest.

Na de aanslagen verzamelden demonstranten zich bij het heiligdom om te protesteren tegen de gebrekkige beveiliging, waardoor de aanslagen konden plaatsvinden.

Sommige betogers legden de schuld voor het moslimextremistische geweld in hun land bij de regering en haar nauwe banden met de Verenigde Staten. De extremisten die in het stammengebied in het noordwesten van Pakistan opereren hebben het gemunt op de Amerikaanse troepen in Afghanistan. Taliban- en Al-Qaida strijders zijn in oorlog met de Amerikanen en worden zowel in Afghanistan als in hun schuilplaatsen in Pakistan door de Amerikanen aangevallen. Omdat de Pakistaanse regering de aanvallen op de extremisten op haar grondgebied gedoogt, koelen dezen hun woede daarover met aanslagen elders in Pakistan, zo betoogde een van de demonstranten.

NHG moet twee keer zo vaak uitkeren

Het aantal mensen met een NHG-hypotheek dat hun huis gedwongen moest verkopen met verlies is in de eerste zes maanden van dit jaar verdubbeld tot zeshonderd, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldde de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitvoert, vrijdag.

Volgens het WEW wordt bijna de helft van de gedwongen verkopen waar verlies op wordt geleden veroorzaakt door echtscheiding. "In ongeveer 10 procent van de gevallen is werkloosheid de oorzaak." Algemeen directeur Karel Schiffer van de NHG vindt deze stijging "tegen de achtergrond van de kredietcrisis" meevallen.

Het aantal mensen dat in de eerste zes maanden van het jaar een garantiehypotheek aanvroeg, nam fors toe van 37.000 vorig jaar tot ongeveer 60.000 dit jaar.

S. Williams vervangt Henin in België

De Amerikaanse tennisster Serena Williams vervangt Justine Henin in de strijd Best of Belgium. Henin zou het daarin op 8 juli in een exhibitiewedstrijd in eigen land opnemen tegen haar landgenote Kim Clijsters.

Henin heeft op Wimbledon in haar partij tegen Clijsters echter een elleboogblessure opgelopen en kan twee maanden niet in actie komen. "De Best of Belgium wordt nu de Best of Belgium tegen de Best of the World", aldus organisator Bob Verbeeck.

Serena Williams is morgen finaliste op Wimbledon.

Maandelijkse Amerikaanse verkoopcijfers

De NPD Group heeft vandaag de verkoopcijfers uit Amerika bekend gemaakt, deze cijfers zijn de statistieken van de maand mei.

Analiste Anita Frazier van de NPD meldt dat de cijfers in het algemeen gezakt zijn maar dat de cijfers wel op de derde plek komen van mei-verkopen, op de eerste plek staat mei 2008 en op de tweede plek staat 2009. Mei is vaker een maand waar de cijfers wat dippen. Alhoewel de Wii en de Xbox 360 meer dan vorige maand verkocht hebben is toch de totale waarde van alle verkochte hardware gezakt. Alleen de software wist iets te stijgen in mei, mede door Red Dead Redemption.

De NPD maakt niet alle cijfers bekend, daarom zien we bijvoorbeeld alleen bij de eerste vijf games in de top tien een aantal staan. De NPD publiceert ook geen cijfers van de NDS of PSP apart (DS, DSi, DSi XL, PSP, PSP Go) en de Playstation 2 wordt helemaal niet meer gevolgd. De NPD volgt alleen verkopen die over de toonbank gaan, online verkopen of DLC wordt niet meegeteld.

Hardware Mei 2010 April 2010 Meer/Minder
DS 383.700 441.000 -57.300
Wii 334.800 277.000 +107.800
Xbox 360 194.600 185.000 +9.600
PS3 154.500 181.000 -26.500
PSP 59.400 66.000 -6600

 

Plaats Hardware Game Stuks Verkocht
1 Xbox 360 Red Dead Redemption
945.900
2 PS3 Red Dead Redemption 567.100
3 Wii Super Mario Galaxy 2 563.900
4 Xbox 360
UFC Undisputed 2010
221.100
5 PS3 UFC Undisputed 2010
192.300
6 Wii Wii Fit Plus met Balance Board
-
7 Wii New Super Mario Bros
-
8 Xbox 360
Alan Wake
-
9 DS Pokemon Soulsilver
-
10 Xbox 360
Skate 3
-

 

Dronken Pool rijdt op wegwerkers in op A28

Twee wegwerkers zijn vrijdagochtend zwaargewond geraakt nadat een dronken Poolse vrachtwagenchauffeur op hen was ingereden op de A28. De twee verkeren buiten levensgevaar, meldt de politie. De A28 is enkele uren afgesloten geweest ter hoogte van het knooppunt Hattemerbroek.

Agenten zagen de vrachtwagen rond 03.30 uur over de weg slingeren. Ze probeerden hem te laten stoppen, maar hij ging er op hoge snelheid vandoor in de richting van Zwolle. Ter hoogte van Hattemerbroek reed de Pool op een andere vrachtwagen, waarna hij op de achterkant van een afzetting klapte.

Twee wegwerkers die in een busje zaten werden vervolgens aangereden. De chauffeur probeerde nogmaals te ontkomen, maar reed zich verderop klem waarna hij kon worden aangehouden. Hij bleek te veel gedronken te hebben en is aangehouden. Door het ongeluk ontstond een file op de A28.

Waterpolovrouwen onderuit tegen Australië

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn in de kwartfinale van de World-League-finale uitgeschakeld. De olympisch kampioen verloor met 7-10 ( 2-3, 0-1, 2-4 en 3-2) van de Australische vrouwen.

Nederland ging slordig om met de kansen die het kreeg. Oranje had dertien keer een vrouw meer maar daaruit werd maar viermaal gescoord. Nederland won nog wel de laatste periode maar de achterstand kon niet meer worden goedgemaakt.

Nederland speelt nu om de plaatsen vijf tot en met acht.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de onschendbaarheid van ambtenaren en politici.

Het gemeentebestuur van Zoetermeer heeft onterecht een vergunning afgegeven aan een bedrijf dat met giftige stoffen medische apparatuur reinigt. Sterigenics. Daarna is onvoldoende toezicht op het bedrijf gehouden, zodat het ongestoord kankerverwekkende stoffen kon uitstoten. Een rapport over de zaak was vernietigend voor de gemeente. Het bedrijf is op last van de burgemeester inmiddels stilgelegd. Maar dat is niet genoeg:

Man op zee verdronken na val van tanker

Een Filippijnse man is vrijdagochtend overleden nadat hij overboord was gevallen van een tanker. Het incident vond iets na 03.00 uur plaats, zo'n vijftien kilometer ten noordwesten van Hoek van Holland. Reanimatiepogingen mochten niet baten, meldt de kustwacht.

De man was om nog onbekende oorzaak overboord gevallen van de onder Griekse vlag varende tanker 'Maran Lyra'. Met meerdere reddingsboten en een helikopter werd een reddingsactie op touw gezet. Om iets na 04.15 uur werd de man in het water gevonden.

Met hoge snelheid is men vervolgens naar Scheveningen gevaren om de man aan de ambulancedienst over te dragen. Bij aankomst te Scheveningen bleek de man te zijn overleden.

[NBA] Jackson nog een jaar bij Lakers

Phil Jackson is ook komend seizoen coach van de Los Angeles Lakers. De club maakte bekend dat Jackson nog een jaar blijft.

Met de Lakers pakte de 64-jarige Jackson zijn elfde titel in de NBA. Jackson twijfelde daarna vanwege gezondheidsredenen over een langer verblijf. Nadat zijn jaarlijkse tests goed waren, besloot hij nog een jaartje door te gaan.

"Jullie kunnen op mij rekenen. Na een paar weken pauze is het nu tijd om ons volledig te richten op het samenstellen van een team dat komend seizoen de titel kan verdedigen," aldus Jackson.

Doden bij schietpartij drugsbendes Mexico

Een schietpartij tussen twee rivaliserende Mexicaanse drugsbendes heeft aan zeker 21 bendeleden het leven gekost. Zes bendeleden raakten gewond. Het geweld voltrok zich donderdag in de buurt van de stad Nogales, op zo'n twintig kilometer van de grens met de Amerikaanse staat Arizona. Nogales staat bekend als doorgangshaven voor illegale migranten en drugs.

Een politiewoordvoerder zei dat negen bij de schietpartij betrokkenen, onder wie de zes gewonden, konden worden gearresteerd. Ook werden voertuigen en wapens in beslag genomen.

Geweld tussen drugsbendes onderling is aan de orde van de dag in Mexico. Zo wordt vaak gevochten om de controle over bepaalde drugs- en mensensmokkelroutes. Ook gaat het vaak om vergeldingsacties omdat drugs van de ene bende door de andere bende zijn gestolen.

Del Bosque: "Ik heb veel respect voor Paraguay"

Spanje kan morgen voor het eerst sinds 1950 de halve finale van een WK bereiken. De ploeg van Vicente del Bosque ontmoet Paraguay, wat volgens de bondscoach een zeer serieuze tegenstander is.

"Ik heb veel respect voor Paraguay. Ze hebben een sterk Japan van zich weten af te schudden", aldus Del Bosque. Paraguay won in de achtste finales na strafschoppen, terwijl Spanje door een doelpunt van David Villa een teleurstellend Portugal uitschakelde.

Del Bosque wil niet praten over een mogelijk halve finale, waarin Duitsland of Argentinië de tegenstander kan zijn. "Daar kunnen we nu nog helemaal niet over praten; we moeten eerst dit oplossen. Er is geen wanklank of gebrek aan vertrouwen."

Mocht de Europees kampioen morgen verliezen, dan heeft Spanje volgens Del Bosque niet per definitie gefaald. "Als het WK achter de rug is, gaan we evalueren of het een blamage was, een correct verloop of misschien een succes."

Nederland - Brazilië live op FOK!sport

Vanmiddag begint om 16:00 uur het duel tussen Nederland en Brazilië, dat in het kader van de kwartfinales op het WK voetbal wordt gespeeld. FOK!sport zal je gedurende deze wedstrijd live op de hoogte houden van de gebeurtenissen in Port Elizabeth.

Heb je vanmiddag geen tijd om naar deze wedstrijd te kijken? Volg dan de wedstrijd via een tekstueel verslag op FOK!sport. Vanaf 15:45 uur zal er op FOK!sport een bericht staan wat gedurende de wedstrijd zal worden bijgehouden met de meest recente gebeurtenissen in die wedstrijd.

Provincie flink in de fout rond Blauwestad

De provincie Groningen heeft fout op fout gestapeld bij het project Blauwestad. De politieke wens iets te realiseren won het van nuchtere rationaliteit. Problemen werden vooruitgeschoven en de provincie probeerde risico's af te schuiven op samenwerkende bedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Noordelijke Rekenkamer dat donderdag is gepresenteerd.

Blauwestad moest zorgen voor een nieuwe economische impuls in de Oost-Groningse streek Oldambt. Er moesten onder meer zo'n vijftienhonderd luxe woningen, een meer en andere toeristische voorzieningen komen.

Het project kenmerkte zich echter door problemen. Zo viel de verkoop van kavels enorm tegen. Het project zou gerealiseerd worden via een samenwerking van de provincie en verschillende bedrijven. Doordat de bedrijven zich uit het project terugtrokken, moest de provincie uiteindelijk een verlies van bijna 29 miljoen euro nemen.

De Rekenkamer concludeert dat de financiële onderbouwing van meet af aan tekorten liet zien. Over de doelgroep, het aantal en het type te bouwen woningen is voortdurend verschil van inzicht blijven bestaan. Pogingen de inhoudelijke en financiële gaten te dichten hebben geleid tot forse vertragingen.

"De keuze om een inconsistent en risicovol plan toch uit te voeren, komt voort uit de diepgewortelde wens en noodzaak iets wezenlijks voor Oost-Groningen te doen. Telkens is uitgegaan van de meest gunstige scenario's, zijn waarschuwingen en kritiek niet op waarde geschat, zijn problemen vooruitgeschoven en zijn reële alternatieven uit beeld verdwenen", oordeelt de Rekenkamer.

Daarbij heeft de provincie steeds geprobeerd opduikende financiële risico's door te schuiven naar private partners, die uiteindelijk besloten te stoppen met het project. "De provincie heeft niet onderkend dat zij er alleen voor zou komen te staan als private partijen de risico's niet meer zouden kunnen of willen dragen."

Provinciale Staten (PS), die tot 2001 werden betrokken bij de besluitvorming rond het project, konden de controlerende taak maar moeilijk uitvoeren, doordat relevante informatie soms 'eenvoudigweg' ontbrak. Gedeputeerde Staten (GS) verstrekten sommige informatie echter soms ook expres niet, om strategische redenen. "Risico's werden niet benoemd, vragen bleven onbeantwoord en de beloofde onderbouwing bij de financiële check in 1999 was niet beschikbaar voor PS."

Provinciale Staten waren volgens de Rekenkamer weliswaar kritisch op basis van de beschikbare informatie, maar hebben tevens te weinig daadkracht getoond. "Per saldo hebben GS zich dominant getoond en PS vooral volgend. Het is GS te verwijten dat zij PS onvoldoende mogelijkheden hebben gegeven hun rol waar te maken."

Inmiddels is er een ander plan opgesteld, dat het project toch nog tot een succes moet maken. Alle betrokkenen zouden onverminderd positief zijn over Blauwestad, maar de Rekenkamer waarschuwt voor te groot optimisme, 'alleen al gezien het overaanbod aan nieuwbouwplannen in de regio'.

Bondscoach van Zuid-Korea opgestapt

Huh Jung-moo is opgestapt als bondscoach van Zuid-Korea. De trainer lag in eigen land onder vuur om zijn beleid, ook al plaatste Zuid-Korea zich voor de tweede ronde van het WK voetbal. Dat meldden Zuid-Koreaanse media vandaag.

"Mijn familie heeft erg geleden. Ik heb tijd nodig om de batterij op te laden en tijd met mijn familie door te brengen", zei Huh op een persconferentie in Seoul. Zijn echtgenote zei tegen de krant Chosun Ilbo dat het gezin diep was geraakt door berichten op internetfora.

Zuid-Korea begon het WK met een 2-0 overwinning op Griekenland, maar de tweede wedstrijd werd met 4-1 verloren van Argentinië. Huh kreeg daar de schuld van. In de tweede wedstrijd had hij verdediger Oh Beom-seok in de basis laten starten, ten koste van Cha Du-ri.

Zuid-Korea eindigde in groep B als tweede, achter Argentinië. In de achtste finale verloor de Aziatische ploeg met 2-1 van Uruguay.

Aanslag in Kunduz

Opstandelingen hebben vrijdag in de Noord-Afghaanse stad Kunduz een gebouw bestormd dat wordt gebruikt door de organisatie USAID. Twee zelfmoordterroristen bliezen zich op bij de ingang van het complex, waarna twee anderen naar binnen stormden.

Bij de actie kwam een Afghaanse politieman om het leven en raakten een politieman en drie bewakers gewond. Dit heeft de gouverneur van Kunduz bekendgemaakt.

Motorrijder botst met vrachtauto en komt om

Een motorrijder is donderdagavond om het leven gekomen bij een aanrijding met een vrachtwagen in het Zeeuwse Sint Maartensdijk. Dat meldt de politie. Het ongeval had rond 21.30 uur plaats op de Nijverheidsweg. De motorrijder overleed ter plaatse.

Hoe het ongeval kon gebeuren, wat de identiteit van het slachtoffer is en of de bestuurder van de vrachtwagen door de politie is meegenomen voor verhoor is nog onbekend.

Doden bij dubbele aanslag Pakistan

Bij een dubbele zelfmoordaanslag nabij een drukbezocht islamitisch heiligdom in de Pakistaanse stad Lahore zijn donderdag ten minste 35 doden gevallen. Er zouden meer dan 175 mensen gewond zijn geraakt. Dat heeft de Pakistaanse regering gezegd. Na de dubbele aanslag vond er een derde explosie plaats.

De aanslagen vonden plaats bij Data Durbar, de tombe van een bekende soefiheilige waar jaarlijks honderdduizenden bezoekers op af komen. Op het moment van de aanslagen waren er duizenden bezoekers.

De eerste zelfmoordterrorist blies zichzelf op in een grote ondergrondse ruimte waar bezoekers slapen en zichzelf wassen voordat ze gaan bidden. Minuten later bracht een tweede zelfmoordterrorist zijn explosieven tot ontploffing in een tuin, terwijl mensen probeerden weg te komen na de eerste aanslag. De politie is nog steeds bezig met het bepalen van de oorzaak van een derde explosie.

Vooralsnog zijn de aanslagen niet opgeëist. Islamitische extremisten beschouwen soefi's als ketters. Soefi's zijn in het verleden dan ook vaker het doelwit van aanslagen geweest.

Na de aanslagen verzamelden demonstranten zich bij het heiligdom om te protesteren tegen de gebrekkige beveiliging, waardoor de aanslagen konden plaatsvinden. De politie schoot in de lucht en gooide met stenen om de demonstranten uiteen te drijven.

Winkelpersoneel steelt vaker van werkgever

Het aantal gevallen van fraude door werknemers in de detailhandel is toegenomen. Winkeliers werden in 2008 voor 170 miljoen euro bestolen door hun eigen personeel, een stijging van drie procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD).

Opvallend is dat medewerkers steeds vaker goederen in plaats van contant geld stelen. Winkeliers geven samen jaarlijks zo'n honderd miljoen euro uit om diefstal door het eigen personeel tegen te gaan, onder meer door kassacontrolesystemen.

Bovendien is het Waarschuwingsregister Detailhandel een belangrijk middel om fraude te bestrijden. Malafide werknemers kunnen hier gemeld worden, zodat winkeliers sollicitanten kunnen screenen. Het ministerie van Justitie subsidieert dit register.

Sony wil graag ICO in HD

Shuhei Yoshida, baas van Sony Computer Entertainment, heeft gezegd dat Sony weet dat spelers heel graag een Team ICO Collectie op de PlayStation 3 willen zien. "Zo gauw we God of War hadden aangepakt en uitgebracht, kregen we al veel andere namen van spellen door van mensen", zei Yoshida in een interview. "En ICO en Shadow of the Colossus staan bovenaan die wenslijst".

Hij geeft aan dat Sony zich daar erg bewust van is en dat ze de spellen zelf ook heel graag in HD met betere framerates zouden willen zien.

De geruchten gaan dat ze met de HD conversie bezig zijn, om het uit te geven rondom de release van the Last Guardian, het nieuwste spel van Team ICO. Dit spel zou dit jaar nog moeten uitkomen. Maar er zijn ook al stemmen dat de HD conversie van de oudere ICO spellen pas volgend jaar komen. Het blijft dus wachten op een officiële aankondiging.

Wederom vroege avondspits verwacht door Oranje

Net als maandag wordt ook vrijdag een vroege avondspits verwacht vanwege de wedstrijd van het Nederlands elftal. Dat speelt om 16.00 uur tegen Brazilië, waardoor veel mensen vroeg aan hun weekeinde willen beginnen. De VerkeersInformatieDienst verwacht dat het rond 15.00 uur echt druk zal zijn op de wegen.

Ook in de rest van het weekeinde wordt er op een aantal punten verkeersdrukte verwacht. Zo moet verkeer in de regio Rotterdam rekening houden met vertraging en afsluitingen in verband met de start van de Tour de France. Naast het zomerse weer wordt er zaterdag en zondag ook het eerste Haaglanden Beach Soccer Toernooi gespeeld op het strand van Scheveningen. Mede hierdoor zal het extra druk zijn rond Den Haag.

In de regio Amsterdam moeten automobilisten zaterdagavond rekening houden met extra drukte door het dance-evenement Sensation White in de Amsterdam Arena. Verder beginnen in Gelderland, Zuid-Holland en Utrecht vrijdagmiddag de schoolvakanties.

Kamer vraagt kabinet om bezuinigingsplan

Een meerderheid in de Tweede Kamer dringt bij het kabinet aan op een bezuinigingsplan van 3,2 miljard euro. De Kamer wil voor Prinsjesdag een plan op tafel hebben voor bezuinigingen die in 2011 moeten worden doorgevoerd.

Het kabinet kondigde vorig jaar wel aan dat in 2011 ruim drie miljard moet worden bezuinigd, maar harde afspraken werden hier niet over gemaakt. Met het oog op de oplopende staatsschuld en het begrotingstekort, vindt de Kamermeerderheid dat het kabinet nu snel plannen moet maken en op zoek moet naar draagvlak in de Kamer.

De Vegt blijft schaatsbondscoach

Wopke de Vegt blijft ook het komende jaar de bondscoach van de Nederlandse schaatsers, zo maakte de KNSB gisteren bekend. Tijdens de Olympische Spelen in Vancouver kreeg hij kritiek op het magere presteren van de achtervolgingsploegen, maar dit is voor de schaatsbond geen reden om hem te ontslaan.

Bij Jong Oranje is Eric Bouwman aangesteld als nieuwe coach. Hij vervangt Peter Kolder die vanaf 1 juli de nieuwe trainer wordt van Marianne Timmer, Margot Boer en Annette Gerritsen. Bouwman komt over van de gestopte ploeg VPZ. De trainer heeft een contract voor onbepaalde tijd gekregen.

Nederland maakt zich op voor tropische dag

Vrijdag zal tot nu toe de warmste dag van het jaar worden. Meteorologen zeggen dat de temperatuur kan variëren van 29 graden aan de kust tot wel 35 graden in het zuidoosten van het land.

De zon schijnt uitbundig en de wind is zwak tot matig. Vrijdagmiddag zorgt een windje van zee voor enige verkoeling op de stranden. De zonkracht is vrijdag zeven. Dat betekent dat zonaanbidders moeten oppassen voor verbranding en zich goed moeten insmeren.

Vooral ouderen moeten zich wapenen tegen de hitte. Ze moeten veel drinken, zich rustig houden en uit de zon blijven. Ook in dierentuinen zijn voorzorgsmaatregelen genomen om de dieren de warme vrijdag door te helpen.

Nieuwe sancties VS tegen Iran

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag zijn handtekening gezet onder nieuwe sancties tegen Iran. De Verenigde Staten willen met de strafmaatregelen voorkomen dat de islamitische republiek de hand legt op nucleaire wapens.

De Amerikaanse sancties bestraffen onder meer banken die zaken doen met de machtige Revolutionaire Garde, een van de belangrijkste pijlers van het Iraanse bewind. Dergelijke financiële instellingen kunnen worden geweerd uit de Verenigde Staten. "We raken de mogelijkheid van de Iraanse regering om zijn nucleaire programma te financieren en te ontwikkelen in het hart", zei Obama. De maatregelen laten volgens de president aan Iran zien "dat zijn daden gevolgen hebben".

De nieuwe sancties van de VS gaan verder dan de strafmaatregelen die de VN-Veiligheidsraad vorige maand aannam. Die resolutie was vooral een aanscherping van het wapenembargo tegen Iran.

Iran heeft een aantal reactoren om uranium te verrijken, naar eigen zeggen voor vreedzame doeleinden. Westerse regeringen vrezen echter dat Iran in het geheim werkt aan kernwapens.

"Internationale media grootste vijand van WK in Zuid-Afrika"

De grootste vijand van het WK in Zuid-Afrika is zonder twijfel de internationale media. Dat is althans de mening van de lokale organisatoren in de negen speelsteden.

De speelsteden hebben te kampen met tegenvallende bezoekersaantallen. "Zonder de negatieve pers, vooral in Duitsland en Engeland, waren zeker meer mensen naar het WK gekomen", zegt een woordvoerster van de provincie Western Cape in Kaapstad.

"De media zijn voor ons slecht, heel slecht geweest", beaamde de minister van financiën en toerisme van dezelfde provincie. "Niettemin is een overweldigende meerderheid van de WK-bezoekers heel enthousiast over Zuid-Afrika."

"Men voelt zich hier absoluut veilig. Ondanks alle tegenwerking van de internationale pers zijn we erin geslaagd om een positieve boodschap de wereld in te sturen. Daarom hebben we nu al reden genoeg om feest te vieren over het verloop van het WK." Volgens de lokale autoriteiten hebben de media inmiddels hun negatieve berichtgeving gestaakt.

Licht gekwetste Melo tijdig fit voor clash met Oranje

Felipe Melo is fit voor de clash in de kwartfinale van het WK met het Nederlands elftal. De Braziliaanse middenvelder stond de afgelopen dagen geblesseerd aan de kant.

Bondscoach Dunga bevestigde gisteren op een persconferentie dat het meespelen van Melo geen probleem zal zijn. "Felipe Melo is fit. Vandaag heeft hij weer normaal getraind", aldus Dunga aan de vooravond van de kwartfinale tegen Oranje.

De rentree van Melo komt op een goed moment voor Dunga, die zijn middenvelders Ramires en Elano door respectievelijk een schorsing en een blessure al moet missen. Even was er nog de hoop dat Elano het duel met Nederland zou gaan halen, maar dat bleek ongegrond.

De middenvelder, al twee keer trefzeker in Zuid-Afrika, ondervindt nog teveel hinder van zijn scheenbeen. "Hij is een groter probleem dan Melo", vervolgt Dunga. "Elano ondergaat momenteel een speciale kuur en we moeten kijken hoe hij daar op reageert. Hopelijk herstelt hij zo snel mogelijk."

Evenement: Parkpop 2010

Parkpop 2010. De 30e editie van het grootste gratis festival van Europa. De Parkpop-organisatie gaf aan er een feestje van te zullen maken en wat mij betreft is dat goed gelukt. Het weer werkte hier in ieder geval goed aan mee. Met het kwik oplopend tot rond de 30 graden was het de warmste Parkpop van de afgelopen vijf jaar. Een groot aantal van de 250.000 bezoekers maakte hier optimaal gebruik van door in zwemkleding te gaan liggen zonnen. Ondanks de ophef rondom Snoop Dogg en Beenie Man is het de organisatie toch gelukt een mooie line-up voor het festival neer te zetten.

Voor mij is één van de grote voordelen van Parkpop dat ik mijn kaartje niet kan vergeten, maar dit hoeft blijkbaar niet te betekenen dat ik geen vertragingen op kan lopen (iets met kapotte fietsen). Hierdoor miste ik helaas de optredens van Alphabeat en de Popopopops, waar ik erg nieuwsgierig naar was.

 

Parkpop 2010 door Bram Muller
Alphabeat

 

Prandelli tekent voor vier jaar bij Italië

Cesare Prandelli heeft gisteren zijn handtekening gezet onder een vierjarig contract als bondscoach van de Italiaanse voetbalploeg. De 52-jarige trainer volgt Marcello Lippi op, die al voor het teleurstellend verlopen WK had aangegeven te vertrekken. De wereldkampioen strandde in Zuid-Afrika al in de eerste fase.

Prandelli speelde onder meer voor Juventus. Als trainer werkte de Italiaan de laatste vijf jaar bij Fiorentina. Met de club uit de Serie A bereikte hij afgelopen seizoen de achtste finales van de Champions League, waarin Bayern München net te sterk was. In de competitie verging het Fiorentina een stuk minder, de ploeg van Prandelli eindigde teleurstellend als elfde. Hij wordt in Florence opgevolgd door Sinisa Mihajlovic.

Prandelli kondigde bij zijn presentatie aan geen grote schoonmaak te houden in de selectie van Azzurri. "We moeten niet alles weggooien wat we hebben. Het Italiaanse voetbal bezit genoeg kwaliteiten. Ik wil ook niet over problemen praten, laten we positief beginnen."

Robben is fit en rijp voor volle 90 minuten

Bert van Marwijk kent geen personele problemen in de aanloop naar de WK-kwartfinale tegen Brazilië. Rafael van der Vaart is weer fit, terwijl Arjen Robben steeds beter in vorm geraakt.

Robben sloot in de loop van het WK aan bij de selectie van Van Marwijk en maakte vorige week donderdag in het laatste groepsduel met Kameroen voor het eerst zijn opwachting. Die invalbeurt bekroonde hij bijna met een doelpunt, ware het niet dat zijn schot op de paal belandde, waarna Klaas-Jan Huntelaar kon binnenschieten.

Vier dagen later was hij wel trefzeker. Robben begon in de basis en schoot Oranje op 1-0 in de achtste finale tegen Slowakije (2-1). Van der Vaart moest dat duel door een kuitblessure missen, maar donderdag - één dag voor de kraker tegen Brazilië - was de middenvelder weer op het veld te bewonderen.

Waarschijnlijk moet Van der Vaart in Port Elizabeth op de bank beginnen. Van Marwijk haalde de Bayern-aanvaller voortijdig naar de kant, maar constateerde inmiddels wel vooruitgang. "Robben is nu rijp om een hele wedstrijd te spelen."

Dunga: "Cruijff hoeft geen kaartje te betalen"

Johan Cruijff uitte recentelijk stevige kritiek op het spel van Brazilië, dat volgens de legendarische nummer veertien te behoudend zou zijn. Dunga reageerde donderdagavond op de uitlatingen van Cruijff.

De Nederlander stoort zich zo aan het verdedigende spel van de vijfvoudig wereldkampioen dat hij er geen euro voor over heeft om Brazilië aan het werk te zien. Dunga zou echter wel een kaartje kopen voor de kwartfinale op het WK tussen Nederland en Brazilië, zo maakte hij op een persconferentie duidelijk.

"Iedereen mag zijn mening hebben", stelde Dunga. "Ook Johan Cruijff. Maar volgens mij hoeft hij geen kaartje te betalen. Iemand als Cruijff mag volgens mij vaak gratis naar binnen. Dus hij kan ook ons gratis aan het werk zien."

"Cruijff moet zelf maar weten of hij dat wil. Ik betaal graag geld voor een wedstrijd van het Nederlands elftal. Het is een ploeg die vaak wil scoren. Net als wij geloof ik", besloot de Braziliaanse bondscoach.

Arrestatie na Hitler-ringtone

Op een station in de buurt van Hamburg is een man gearresteerd nadat hij in een trein een Hitler-ringtone liet horen. De man kan tot drie jaar celstraf krijgen.

Passagiers in de trein schrokken toen de man gebeld werd. Er klonk een toespraak van Hitler als beltoon. Deze eindigde met de kreet 'Sieg Heil!'.

De man had bovendien een foto van Adolf Hitler op zijn telefoon staan. In Duitsland geldt een verbod op het in het openbaar uitdragen van nazi-uitingen en -symbolen.

Hockeysters winnen wederom

De Nederlandse hockeysters hebben ook het tweede duel in de Rabo Trophy gewonnen. In Bussum was de formatie van bondscoach Herman Kruis met 6-1 te sterk voor Argentinië. Eerder deze week won Nederland al met 3-2 van China.

De Rabo Trophy geldt als voorbereidingstoernooi op de Champions Trophy die op 11 juli in Nottingham van start gaat. In de wedstrijd van gisteravond waren Kim Lammers en Marilyn Agliotti beiden goed voor twee goals. Naomi van As en Maartje Paumen (strafcorner) wisten eenmaal het net te vinden. Zaterdag speelt Nederland in Enschede tegen Nieuw-Zeeland

Man met brandende vloeistof in gezicht gespoten

Een 18-jarige inwoner van Zutphen is woensdagnacht bespoten met een brandende vloeistof. De vlammen bezorgden hem brandwonden aan zijn gezicht en armen. Het incident vond tussen 01.00 uur en 02.00 uur plaats op de Stationsstraat, ter hoogte van de Lokenstraat, in Zutphen, meldt de politie.

Het slachtoffer verklaarde in het ziekenhuis tegenover agenten dat hij over straat liep en plotseling de brandende vloeistof in zijn gezicht gespoten kreeg. Met zijn armen heeft hij geprobeerd het vuur te doven. Vervolgens hoorde hij meerdere personen wegrennen. De politie is een onderzoek gestart.

Sean Penn speelt surficoon

Sean Penn is in onderhandeling om de legendarische surfer Dorian 'Doc' Paskowitz te spelen. De Amerikaanse acteur gaat de film ook produceren, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

Penn, die twee jaar geleden de Oscar voor beste acteur won voor zijn vertolking van homo-activist Harvey Milk, begon zijn acteercarrière met het spelen van een surfer. Dertig jaar geleden kroop hij in de huid van Jeff Spicoli in 'Fast Times at Ridgemont High'.

De nog titelloze biopic wordt gebaseerd op het leven van de excentrieke Paskowitz en zijn familie die als strandnomaden leefden. Alan en Gabe Polsky, die recent nog de remake van Werner Herzog's 'Bad Lieutenant' produceerden, zijn als producers bij het project betrokken.

In de afgelopen twintig jaar hebben veel producers geprobeerd de rechten te verwerven om het leven van de inmiddels 89-jarige Paskowitz te verfilmen. De nestor van de familie ging uiteindelijk overstag bij de Polsky's. Wanneer de film gaat draaien in de bioscoop is nog niet bekend.

Sean Penn speelt surficoon
Sean Penn speelt surficoon (Foto: Novum)

Antic peinst niet over vertrek bij Servië

Radomir Antic is niet van plan om zijn functie als bondscoach van Servië neer te leggen. De 61-jarige oefenmeester strandde met zijn ploeg op het WK al in de groepsfase, maar is vastbesloten zijn nog twee jaar doorlopende contract uit te dienen. "Ik heb dat contract met de bond met mijn volle verstand getekend en heb geen enkele reden op dat besluit terug te keren."

Antic vindt dat Servië in een poule met Ghana, Duitsland en Australië helemaal niet zo'n slechte indruk heeft gemaakt. "We hebben als enige van Duitsland gewonnen en zijn tegen Australië tot de laatste minuut in de race geweest voor een plaats in de volgende ronde. Reden genoeg om nog twee jaar door te gaan, lijkt me."

Servië begon het toernooi met een 1-0 nederlaag tegen Ghana. Na een 1-0 zege op Duitsland was een 2-1 verliespartij tegen Australië niet voldoende voor een plaats bij de laatste zestien.

Antic peinst niet over vertrek bij Servië
Antic peinst niet over vertrek bij Servië (Foto: Novum)

'Pak topsalaris directeur Rode Kruis aan'

Volgens het jaarverslag van het Rode Kruis verdiende directeur Breederveld, mede door allerlei toeslagen, een topsalaris van ruim 200.000 euro. De SP wil dat hier een einde aan komt, omdat dit salaris ver boven de zogenoemde DG-norm uitkomt.

De DG-norm geldt voor directeuren van organisaties die subsidie krijgen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en bedraagt 121.000 euro. Met 141.828 euro zat Breederveld hier al ver boven. Dankzij allerlei toeslagen en onkostenvergoedingen is dit salaris zelfs ver boven de Balkenendenorm (181.000 euro) uitgekomen.

Ewout Irrgang van de SP vindt dit onacceptabel en heeft aan minister Verhagen gevraagd hoe het mogelijk is dat het Rode Kruis door de volgende subsidieronde is gekomen. Er is immers duidelijk gesteld dat het salaris niet boven de norm van een directeur-generaal uit mag komen om hiervoor in aanmerking te komen.

Irrgang: "Sluipweggetjes om het salaris boven de DG-norm te verhogen moeten niet worden toegelaten, of dat nou via onkostenvergoedingen is, via het aanstellen van meerdere directeuren, of door het fictief ophogen van het aantal gewerkte uren is. De afspraak voor gesubsidieerde hulporganisaties is maximaal het salaris van een directeur-generaal en dat moet zo blijven. Als directeur van een ideële instelling zou je ook niet meer moeten willen."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.