Frissen onderzoekt nederlaag CDA

Redactie

Commissaris van de Koningin in Limburg Léon Frissen gaat de nederlaag van het CDA tijdens de Tweede Kamerverkiezingen onderzoeken. Dat heeft de partij donderdag laten weten.

Het CDA werd op 9 juni gehalveerd door de kiezer: de partij daalde van 41 naar 21 zetels in de Tweede Kamer. Daarop nam lijsttrekker Jan Peter Balkenende zijn verantwoordelijkheid en trad per direct af. Dat deed ook partijvoorzitter Peter van Heeswijk. De partij kondigde aan het grote verlies te onderzoeken.

Frissen wordt de voorzitter van de partijcommissie die 'uitgebreid onderzoek gaat doen naar de huidige situatie van het CDA'. Frissen moet niet alleen de electorale nederlaag verklaren, maar vooral de positie van de 'christendemocratie in de samenleving' in beeld brengen.

"Hoe kunnen we het CDA weer opnieuw als brede volkspartij verankeren in de Nederlandse samenleving?", zegt waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker. "Wij willen deze nederlagen vooral gebruiken om bij deze vraag stil te staan."

De vicevoorzitters zijn voormalig voorzitter van de KRO Frans Slangen en de Utrechtse predikante Ruth Peetoom. De commissie telt in totaal zestien personen, afkomstig uit alle partijgeledingen en regio's.