Gevangene kort ontsnapt uit Heerhugowaard

Een gevangene is er woensdag in geslaagd om via een gat in een hek te ontsnappen uit een gevangenis in Heerhugowaard. Hij kreeg hulp van vier mannen van buitenaf, maar kwam niet ver. Hij werd met de vier in een auto in Wijdewormer onderschept en is teruggestuurd naar de gevangenis. Het hek is hersteld, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Het gaat om een gevangene uit de halfopen inrichting Westlinge in het Noord-Hollandse Heerhugowaard. Of hij zelf het hek van binnenuit heeft vernield of zijn helpers, is niet bekend. De vier die hielpen bij de ontsnappingspoging zijn Rotterdammers van 17 tot en met 25 jaar. Zij zijn aangehouden.

Waarom de gevangene de benen nam en waarvoor hij vastzit, wil de woordvoerder niet zeggen. Ook is niet bekend hoe lang hij nog moest zitten. Doorgaans zitten in beperkt beveiligde inrichtingen, zoals de halfopen inrichting eigenlijk heten, mensen met een korte straf of gevangenen die bijna vrijkomen.

Ontsnappen is in Nederland niet strafbaar. Wel kan de gevangenisdirecteur disciplinaire maatregelen tegen de ontsnapte gevangene nemen of hem laten overplaatsen naar een andere gevangenis. De rekening voor het herstel van het hek gaat ook naar de gevangene.