Tour moet keerpunt Cavendish worden

Olga Kroeders

Mark Cavendish zegt klaar te zijn voor de Tour de France. De Britse renner beleefde een matig voorseizoen, maar in Frankrijk hoopt hij weer te juichen. Daarmee wil Cavendish meteen zijn critici en concurrenten de mond snoeren. Na de Tour richt de sprinter van HTC Columbia zich op het WK in september.

Cavendish zegt weinig te kunnen met de kritiek op zijn prestaties in het voorjaar. "Ik heb telkens gezegd dat dit seizoen voor mij om de tweede helft draait", zegt hij tegen Cyclingnews. "Sommige mensen wilden echter niet luisteren en dat frustreert mij het meest."

Die frustraties kwamen in de Ronde van Romandië naar boven. Hij vierde zijn zege in de tweede etappe door een 'V' te maken, in Engeland ook een obsceen gebaar. Dat leverde hem een boete van zijn ploeg HTC op, die hem tevens terugtrok uit de wedstrijd. "Ik kan moeilijk met kritiek omgaan. Normaal zou ik het wel negeren."

Na de Tour gaat hij niet genieten van mogelijke overwinningen. "Ik richt mijn focus meteen op het WK in september." Dat is een leerervaring na zijn successen in de laatste Tour. "Ik leefde op een wolk zonder het te weten. Het heeft me heel lang gekost om de top te bereiken, maar een paar kleine dingen zorgden er al voor dat ik heel snel terugzakte."

Een van zijn concurrenten in La Grande Boucle is Tyler Farrar. De Amerikaanse sprinter gaat ook voor een etappezege in de Franse wielerronde. "Ik heb laten zien dat ik goed genoeg ben", doelde hij op zijn twee zeges in de Giro d'Italia. Farrar schrijft Cavendish nog niet af. "Hij is dit jaar nog niet zo dominant, maar ik beschouw hem nog steeds als een van de grote favorieten."