Motorproblemen in duizenden Toyota's

Ongeveer 270 duizend auto's van het Japanse merk Toyota -waaronder ook luxeauto's van dochtermerk Lexus- hebben mogelijk motorproblemen. Dat maakte de Japanse autofabrikant donderdag bekend. Toyota zal het Japanse ministerie van verkeer maandag inlichten over het eventueel terugroepen van auto's.

Motoren in de betreffende auto's hebben mogelijk een defect, waardoor ze tijdens het rijden kunnen uitvallen. Van de 270 duizend voertuigen zijn er 180 duizend in het buitenland verkocht, de rest rijdt in Japan. Het gaat onder meer om de populaire Toyota Crown en zeven modellen van Lexus-sedans.

Toyota liet weten de afgelopen maanden zo'n tweehonderd klachten te hebben ontvangen over motorfalen. Volgens sommige automobilisten maakten de motoren een vreemd geluid. Of er als gevolg van de motorproblemen ongelukken zijn gebeurd is niet bekend.

Het nieuws over falende motoren komt voor Toyota op een ongunstig moment. De fabrikant probeerde juist zijn reputatie op te poetsen, nadat wereldwijd acht miljoen Toyota's waren teruggeroepen wegens problemen met de versnelling en andere defecten. De autofabrikant kreeg onlangs een miljoenenboete in de Verenigde Staten omdat de auto's niet snel genoeg zouden zijn teruggeroepen.

Vorige week werd nog aangekondigd dat Toyota zeventienduizend hybride auto's van Lexus terugroept, omdat uit tests was gebleken dat bij eventuele botsingen brandstof lekte.