Van Marwijk: "Brazilië dé favoriet voor titel"

Bert van Marwijk ziet Brazilië, vrijdag de tegenstander van Oranje in de kwartfinale, als de grootste kandidaat om de wereldtitel te winnen.

"Maar wij hebben in het verleden bewezen dat we ook van dit soort tegenstanders kunnen winnen," voegt de bondscoach daar in het volgepakte perscentrum in het Nelson Mandela Bay Stadium in Port Elizabeth aan toe.

Van Marwijk vindt dat Nederland zich niet te veel moet aanpassen aan de tegenstander. "We moeten gewoon ons eigen spel spelen. Brazilië is een stabiele ploeg, die heel traag opbouwt." Oranje moet vooral op zijn hoede zijn voor de vier aanvallers. "Op het moment dat zij aan de bal komen, gaat het tempo meteen een stuk omhoog."

Het veld in Port Elizabeth ligt er niet al te best bij, al is er de afgelopen dagen wel flink aan gewerkt om de conditie van de grasmat te verbeteren. Van Marwijk was zelf vlak voor de persconferentie nog even op het veld gaan staan om de situatie te beoordelen. "Het veld is beter dan ik dacht, maar toch niet heel erg goed."

Van Marwijk kan vrijdag in ieder geval beschikken over een compleet fitte selectie. "Ook Rafael van de Vaart is honderd procent fit en kan gewoon spelen." De bondscoach heeft gemerkt dat de spelers in aanloop naar het duel "ontspannen gespannen zijn."