Help, het wc-papier is op!

Nooit gedacht dat ik in paniek zou raken omdat er geen wc-papier meer is. Als ik een toilet in ga, dan controleer ik altijd eerst of er voldoende papier is voor een grote- danwel kleine boodschap. In geval van nood heb ik altijd minstens één pakje papieren zakdoekjes bij me als alternatief. Maar nu ben ik radeloos, want het gebrek aan wc-papier treft niet alleen mij. Heel Nederland, eigenlijk de hele wereld, wordt beïnvloed door de keuze die ik moet maken. Nee, nee, geen paniek. Er is geen wereldwijd tekort op het gebied van billenveegdoekjes. De VN-veiligheidsraad hoeft niet in spoedzitting bijeen te komen om te overleggen hoe ze deze crisis het hoofd gaan bieden. Ze kunnen rustig achterover leunen en de lopende zaken afhandelen, of er eens aan beginnen. Het probleem is lokaler.

Dat wil ook niet zeggen dat de kabinetsformatie gestopt moet worden voor een spoeddebat over dit probleem. De fractievoorzitters hoeven niet hun onderlinge verschillen opzij te zetten en de koppen bij elkaar te steken, om voor het landsbelang een brede maatschappelijke discussie te starten om te zoeken naar alternatieven voor wc-papier. Nee, het probleem is nóg lokaler. Dat betekent niet dat iedereen in Hoofddorp nu kranten uit de papierbakken moet gaan rukken, omdat de plaatselijke supermarkten kampen met een tekort. Nee, het probleem is nóg lokaler. Bij mij thuis is het wc-papier op. En er is niet zomaar wc-papier op, het oranje wc-papier is op!

Het probleem waar ik mij voor gesteld zie, is dat ik niet weet of ik opnieuw oranje wc-papier moet kopen. We hadden een groot pak van 40 rollen gekocht voor aanvang van het WK. Ruim voldoende om de groepswedstrijden mee door te komen. Zelfs de 1/8e finales veegden we nog gemakkelijk weg. Maar nu is het op en staat Brazilië voor de deur. Nu moet je niet denken dat het complete Braziliaanse elftal bij mij op de stoep staat om eens effe lekker te gaan bouten en daarna met ons oranje wc-papier hun goddelijke kanariekonten af te gaan vegen. Nee Brazilië staat voor de deur van het Nederlands elftal. Vrijdag moeten ze tegen elkaar in de 1/4 finale. En juist nu is ons oranje wc-papier op.

Waarom is dat zo belangrijk? Eerlijk gezegd weet ik het niet zeker, maar ik heb het vermoeden dat ons oranje wc-papier te maken heeft met de prestaties van het Nederlands elftal op dit WK. Normaal gesproken hebben we geen oranje plee-papier. Ook niet als Nederland een EK of WK moet spelen. Ik hou niet van die commerciële hoepla eromheen. Daar heb ik een paar weken geleden al over verteld. Maar mijn vrouw had nou eenmaal het voornoemde pakket sanitair genot gekocht en dus gebruikten we het maar. Op wedstrijddagen ging ik soms wel drie keer per dag naar het toilet. "Schijten voor Nederland" noemde ik dat. De dag na de wedstrijd was mijn gat zo rauw als een biefstuk, maar dat had ik er graag voor over. Alles voor die beker. En met succes, want Nederland won tot nog toe alle wedstrijden.

Waarom zou ons wc-papier hiermee te maken hebben, hoor ik je denken. Welnu, zoals ik al zei is dit de eerste keer dat we oranje wc-papier hebben. Dit is ook de eerste keer dat ik het Nederlands elftal zo uitermate belabberd zie spelen op een eindronde. Meestal doen ze dit in de oefenwedstrijden. Dit is het eerste toernooi waar de oefenwedstrijden het aanzien waard zijn geweest en, afgezien van het resultaat, de wedstrijden waar het er toe deed niet. Ze spelen on-nederlands resultaatvoetbal. Normaal gesproken het terrein bij uitstek voor onze oosterburen, maar zelfs die spelen een stuk attractiever. Nu moet ik zeggen dat er weinig landen zijn die echt goed spelen. Er zijn maar weinig wedstrijden geweest waar ik echt van genoten heb en als het al leuk was kwam dat vaak omdat er veel fouten werden gemaakt.

Doordat Nederland zo anders dan normaal speelt, ging ik het verband leggen met ons wc-papier. Het kon niet anders, of dit was de reden. Niet de geniale hand van Bert van Marwijk, niet de reflexen van Stekelenburg of de acties van Robben. En als het mis zou gaan dan komt dat ook niet door de vormcrisis van Van Persie, ook niet door het wissel-incident of het geneuzel van Bert Zeurderink. Nee niets van dit alles, het komt door ons wc-papier, of het gebrek eraan. Met dit besef kwam een nog groter besef, namelijk dat het resultaat van de wedstrijd tegen Brazilië volledig van mij afhangt. Ik weet niet wat ik moet doen. De druk neemt ongekende vormen aan.

Was dit ene pak toiletpapier het magische pak en zijn onze kansen op de titel nu verkeken? Ben ik te hard van stapel gelopen en is dankzij een overvloed aan fecaliën de kans op het winnen van de wereldbeker door de plee getrokken? En wat zal er gebeuren als ik geen nieuw pak koop? Gaat Nederland dan weer ouderwets sprankelen? Is het schijterige er dan af en gaan we met oogstrelend voetbal ten onder en verliezen we middels penalties van Brazilië? Of moet ik toch nog een pak kopen en gaan we op dezelfde voet verder. Dan winnen we de overige wedstrijden op dezelfde saaie manier en gaan we de geschiedenisboeken in als de kampioen van het toernooi van de armoede (letterlijk en figuurlijk).