FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4

Beaudelaire

En nu is het dan wel zeker: Barbara is eruit, foetsie, niet de Mol. Maar wat een spannende aflevering. Frits maakt zich enorm verdacht door de vrijstelling te pakken. Quote uit het dagboek van de Mol: "Ik kan wel een goede nacht slaap gebruiken nu (...) een slechte nacht en het vertrouwen is ook wel weg." Dat ligt er zo bovenop dat het Frits is, dat het eigenlijk niet meer kan. Persoonlijk denk ik niet dat het zo obvious is. Dus voor mij: Frits. De slechte nacht kan ook leiden naar Erik, die op een steen sliep.

Over Erik gesproken, op het forum is een cursor-theorie ontstaan over de presentator. Er is namelijk iedere keer, bij het testscherm van Erik, een cursortje te zien. De cursor lijkt op een I, dus I (=ik) de Mol. Het kan ook zijn dat het filmpje van het invullen van de namen iedere keer hetzelfde is en er bij Erik per ongeluk een cursor te zien was. 

Volgende theorie is het Mollenboekje-theorie. Er is aan het begin van de serie door de AVRO een mini-Mollenboekje uitgebracht (bij de AVRObode) waar de kandidaten in een bepaalde reeks op de foto staan. Van rechts naar links staan: Loretta, Tim, Manuel, Barbara. Volgens deze theorie is Arjen degene die er volgende week uitgaat. Erik, Frits en Hind komen daarmee in de finale. Iets om in de gaten te houden.

Nog iets wat naar Erik leidt: de MOL-theorie. In een backstagefilmpje uit de MolMail beeldt Erik de letters M, O en L uit. We hebben de gebarentaaltheorie al gehad (Inge, seizoen 7 red.), maar Pieter Jan zei vorige week: "Iconen keren terug." Iconen zou je op kunnen vatten als symbolen, dus ook gebaren.

Eindelijk een non-Erik-theorie: de Dagboek-theorie. De Mol (of misschien iemand van de productie) schrijft iedere week een dagboek, dat op de .nl-site wordt geplaatst. Als je de eerste letters van de dagboeken op een rij zet krijg je DE MO. Hopen is dat er volgende een zin komt die begint met een L, zodat er al DE MOL staat. De mogelijkheden die er dan zijn (bij 10 dagboeken): DE MOL IS KIM, DE MOL ARJEN, DE MOL FRITS en DE MOL SANNE. Of DE MOL IS {insert initiaal}, we zullen het over een paar weken pas weten.

Bij de eerste opdracht van aflevering 4 deden Sanne en Arjen iets non-Molligs. Ze gaven namelijk het heft uit handen. Ze lieten hun teamgenoten verder de vragen beantwoorden. Helaas heb ik een beetje last van het begrip tunnelvisie. Door tunnelvisie ga je alleen op de verdachte dingen letten van die kandidaat en vergeet je eigenlijk de rest. Zo liet Arjen de zakken (expres) vallen, deed Arjen niks bij het bouwen van een draagbaar iets om de zandzakken te verslepen en Arjen kwam met het idee om Frits' kleren te verstoppen. Zo verkeerd, dat tunnelvisie.

Deze aflevering heeft me flink aan het twijfelen gebracht. Door de tunnelvisie blijf ik bij Arjen, maar de theorieën die leiden naar Erik zijn overtuigend. Moeilijk, moeilijk, moeilijk, ik kies gewoon voor allebei. Omdat het kan. Tot volgende week.