Netanyahu vreest arrestatiebevelen van Internationaal Strafhof Den Haag

Volgens berichten in de media vreest de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag arrestatiebevelen tegen hem en andere Israëliërs zal uitvaardigen. De Israëlische regering gaat ervan uit dat hoofdaanklager Karim Khan deze week internationale arrestatiebevelen zou kunnen uitvaardigen tegen Netanyahu, minister van Defensie Joav Gallant en chef van de generale staf Herzi Halevi, zo melden Israëlische media.

Een anonieme bron van de Israëlische regering vertelde de Times of Israel dat Israël er alles aan heeft gedaan om de gevreesde arrestatiebevelen af te wenden. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken is erbij betrokken. “Wij opereren waar we kunnen”, zei een Israëlische diplomaat.

Het Strafhof doet sinds 2021 onderzoek naar Hamas en Israël wegens vermeende oorlogsmisdaden in de Gazastrook. Er wordt ook onderzoek gedaan naar het geweld door Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.

Netanyahu is uiterst bezorgd over de mogelijke arrestaties die een dramatische verslechtering van de internationale reputatie van Israël zouden betekenen, aldus de berichtgeving. Het regeringshoofd schreef vrijdag op X (voorheen Twitter) dat Israël onder zijn leiding “geen enkele poging van het Strafhof zal accepteren dat het recht op zelfverdediging ondermijnt.” Hij schreef ook: “De dreiging om soldaten en vertegenwoordigers van de enige democratie in het Midden-Oosten en de enige Joodse staat ter wereld gevangen te nemen is schandalig.” Israël zal “de rechtvaardige oorlog voortzetten tot de overwinning op terroristen die een genocide wensen.”

Een dergelijk besluit van het Strafhof zal de acties van Israël niet beïnvloeden, maar zou “een gevaarlijk precedent scheppen dat een bedreiging vormt voor de soldaten en vertegenwoordigers van alle democratieën die strijden tegen terrorisme en roekeloze agressie”, zei Netanyahu.