NHL: Rangers 'sweepen' Capitals, Panthers ook door; Canucks na late comeback op matchpoint

De eerste ronde van de playoffs in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie is inmiddels toe aan de ontknopingen. In twee van de acht series is het pleit al beslecht, terwijl meerdere andere teams inmiddels op matchpoint staan.

Colorado Avalanche - Winnipeg Jets (2-1)
Na acht minuten kwamen de Avs op vorosprong dankzij Artturi Lehkonen, maar het duurde niet lang tot Nate Schmidt voor de gelijkmaker tekende. Halverwege de tweede periode sloeg Colorado nog eens toe: Valeri Nichushkin scoorde, kort daarna gevolgd door een goal van Cale Makar voor 3-1. Nichushkin maakte er niet veel later 4-1 van, wederom uit de powerplay, en kort voor tijd maakte hij het af met een hattrick dankzij een empty netter: 5-1 en de Avs staan op 3-1 in de serie.

Nashville Predators - Vancouver Canucks (1-2)
Al na amper drie minuten was het stil in Nashville, dankzij een goal van Brock Boeser, maar Mark Jankowski trok de stand snel gelijk en vroeg in de tweede periode was het Gustav Nyquist die de Predators op 2-1 zette. Daar werd na twaalf seconden in de derde periode 3-1 van gemaakt door Filip Forsberg, maar in de laatste drie minuten ging het helemaal fout: de Canucks haalden hun goalie van het ijs voor een extra man, Boeser scoorde 3-2 én 3-3 en in overtime was het Elias Lindholm die de Canucks al na een minuut de 3-4 zege bezorgde en op matchpoint bracht in de serie.

Washington Capitals - New York Rangers (0-3)
De Rangers stonden op matchpoint en al binnen een minuut hadden ze dankzij Kaapo Kakko een voorsprong te pakken. Een klein kwartier later trok Martin Fehervary de stand gelijk, maar een powerplaygoal van Vincent Trochek zorgde niet veel later voor 1-2. In de tweede periode kwamen de Caps dankzij Hendrix Lapierre wederom op gelijke hoogte, maar in de derde periode viel het doek: Artemi Panarin maakte de 2-3 in de powerplay, Jack Roslovic maakte het met een empty netter in de laatste minuut definitief af, 2-4 en de Rangers staan na een heuse sweep in de tweede playoffronde.

Los Angeles Kings - Edmonton Oilers (1-2)
De Kings domineerden de wedstrijd in aanvallend opzicht: ze vuurden 33 schoten op het doel van Edmonton af, terwijl de Oilers maar toch 13 schoten kwamen. Toch leverde het de Kings helemaal niks op, want Oilers-goalie Stuart Skinner hield alles tegen en pakte zo zijn eerste shutout in eeh playoffwedstrijd, terwijl een heerlijke onetimer van Evan Bouchard in de tweede periode de Oilers naar een 0-1 zege en daarmee een 3-1 voorsprong in de serie hielp.

Florida Panthers - Tampa Bay Lightning (3-1)
In de Amerant Bank Arena in Sunrise was het één groot feest, hoewel dat na de eerste periode pas op gang kwam. Carter Verhaeghe opende de score voor de Panthers, Aleksander Barkov kwam er met een shorthanded goal overheen voor 2-0. Victor Hedman deed namens de andere ploeg uit Florida wel wat terug, maar de Panthers knalden er nog eens overheen in de derde periode: Barkov maakte zijn tweede, Evan Rodrigues knalde de 4-1 binnen. Verhaeghe schoot zijn tweede in een leeg doel voor 5-1 en Niko Mikkola trof eveneens een leeg doel. Met 31 reddingen van goalie Sergei Bobrovsky leverde het de Panthers een 6-1 zege op, waarmee ze de volgende ronde van de playoffs met een 4-1 seriewinst hebben bereikt.

Vegas Golden Knights - Dallas Stars (2-1)
Na een klein kwartier spelen tekende Michael Amadio voor de voorsprong namens Vegas, maar niet veel later stond het gelijk nadat Evgenii Dadonov uit een schier onmogelijke hoek een minuscuul gaatje vond tussen goalie Logan Thompson en diens goal. Vroeg in de tweede periode tekende Jack Eichel voor 2-1, maar een paar minuten later stond het gelijk na een powerplaygoal van Wyatt Johnston. Aan het eind van de periode zette Ty Dellandrea de Stars op voorsprong en in de slotfase gooide Roope Hintz met een hard schot in leeg doel de boel op slot: 2-4 voor Dallas en in de serie staat het met 2-2 weer gelijk.

Speelschema
Dinsdag 30 april, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 5; Winnipeg Jets - Colorado Avalanche (1-3)
Dinsdag 30 april, 22.00u (04.00u NL) - Western Conference, 1st round, game 5; Vancouver Canucks - Nashville Predators (3-1)

Woensdag 1 mei, 19.30u (01.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 5; Dallas Stars - Vegas Golden Knights (2-2)
Woensdag 1 mei, 22.00u (04.00u NL) - Western Conference, 1st round, game 5; Edmonton Oilers - Los Angeles Kings (3-1)