Maradona: nieuw onderzoek pleit artsen vrij van dood door schuld

Acht artsen staan terecht omdat ze medeverantwoordelijk zouden zijn voor de dood van Diego Maradona. Het proces begint in juni en er is al veel ophef. Een forensisch arts is ondertussen tot een heel andere conclusie gekomen.

Een medisch rapport over de dood van de Argentijnse voetballegende Diego Maradona heeft vragen opgeroepen over de verantwoordelijkheid van de aangeklaagde artsen. In opdracht van een beschuldigde arts herzag een forensisch arts het onderzoek naar de doodsoorzaak van Maradona, waarin de neurochirurg Leopoldo Luque en zeven andere betrokkenen verantwoordelijk werden gehouden voor de vermijdbare dood van de sportman. 

Maradona, die Argentinië naar de overwinning leidde van de Wereldbeker van 1986, overleed in 2020 aan een hartaanval terwijl hij herstellende was van een hersenoperatie. Hij was toen 60 jaar oud. Politieagenten doorzochten vervolgens de huizen en praktijken van zijn artsen, na aandringen van de familie van Maradona. Het Openbaar Ministerie diende uiteindelijk een aanklacht in tegen de acht artsen wegens doodslag - een ernstige beschuldiging die de mogelijkheid van opzet openlaat en kan leiden tot gevangenisstraffen van acht tot 25 jaar. Het proces begint op 4 juni.

Felle kritiek op het deskundigenrapport
In het nieuwste rapport concludeerde forensisch patholoog Pablo Ferrari dat Maradona's snelle, onregelmatige hartslag ofwel natuurlijk was of werd veroorzaakt door een externe factor, mogelijk cocaïne. Ferrari zei dat hij geen toxicologisch rapport kon maken vanwege de ontoereikendheid van Maradona's urinemonster. De bevindingen zijn in tegenspraak met die van een 20-koppig medisch panel dat eerder Maradona's dood onderzocht.

In dit rapport uit 2021 wordt het medische team van Maradona ervan beschuldigd "ongepast, inadequaat en roekeloos" te hebben gehandeld en de voetballer een lijdensweg van ruim twaalf uur voor zijn dood heeft gehad. Ferrari ontkent de omvang van het lijden en stelt dat de hartritmestoornis niet langer dan een paar minuten of hooguit een paar uur kan hebben geduurd.

"Dit is een radicale ommekeer in de zaak," zei Vadim Mischanchuk, de advocaat van Maradona's psychiater Agustina Cosachov. In plaats van een hartaanval die meerdere dagen zou hebben geduurd, wordt er nu gesproken over een hartaanval die slechts een paar minuten duurde. Het Openbaar Ministerie bekritiseerde het advies van de expert als zijnde haastig in elkaar geflanst. Ze beschuldigden Ferrari van het verwaarlozen van bewijs dat vier jaar lang was verzameld ten gunste van een paar bewijsstukken van de verdediging. "Er is geen twist in deze zaak," kondigde het Openbaar Ministerie aan.