Vijf jaar cel voor roekeloos rijgedrag op de A35

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 30-jarige man tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor het veroorzaken van een ongeval. Dat is een jaar meer dan geëist. Volgens de rechtbank heeft de bestuurder opzettelijk belangrijke verkeersregels zo grof geschonden dat sprake is van vergaande minachting van de verkeersregels en het negeren van de belangen en veiligheid van andere verkeersgebruikers.

De man reed in de vroege ochtend van 4 september 2022 met extreem hoge snelheid in een personenauto met daarin drie passagiers over de A35. Op de A35 zag hij een bestelauto met aanhanger over het hoofd, waardoor hij met een snelheid van 228 km/u vol gas op de aanhanger inreed. Als gevolg van het ongeval overleed een van de inzittenden van de personenauto. Een andere inzittende liep ernstige verwondingen op. Ook de bestuurder van de aangereden bestelbus en zijn vrouw raakten gewond. 

Onbegrijpelijke keuzes
De rechtbank noemt de keuzes van de man onbegrijpelijk. De man reed eerst met snelheden variërend van 83 tot 139 km/u door de bebouwde kom van Hengelo om daarna met 228 km/u over de A35 te rijden. Op de plek van het ongeval gold een maximum snelheid van 100 km/u. Niet alleen lapte hij snelheidslimieten aan zijn laars, ook was hij onder invloed van alcohol en gebruikte hij tijdens het rijden lachgas. Tijdens de rit had de man zijn aandacht hoofdzakelijk bij het aangenaam bezighouden van zijn passagiers. Zo werd hij ondanks de zeer hoge snelheid afgeleid door filmpjes op YouTube en de muziekkeuze op zijn display. Ook maakte hij dansbewegingen zonder zijn handen aan het stuur te houden. Op het moment van het ongeval trapte hij het gaspedaal van zijn snelle auto vol in. Hij heeft verklaard dat hij op dat moment niet door de voorruit keek. 

Onherstelbaar leed
Door het veroorzaken van dit ongeval heeft de man veel leed toegebracht aan slachtoffers en nabestaanden. Eén van de inzittenden overleed aan de gevolgen van het ongeval en laat kinderen en een broer achter. De bestuurder van de bestelbus, een marktkoopman, en zijn echtgenote hebben niet alleen letsel opgelopen, maar ook hun bedrijf verloren. Dat de man bij de verzekeraar ook nog de schuld van het ongeval probeerde af te schuiven op de bestuurder van de bestelbus noemt de rechtbank schokkend.

Bevel gevangenneming
Uit het strafblad van de man blijkt dat de man eerder is veroordeeld voorverkeersdelicten. En ook enkele weken na het veroorzaken van het ongeval beging de man weer een forse snelheidsovertreding. De rechtbank heeft een bevel tot gevangenneming afgegeven omdat zij het onaanvaardbaar vindt dat de man in vrijheid het onherroepelijk worden van dit vonnis kan afwachten. Dat betekent dat de man per direct kan worden gevangen gezet. Naast de gevangenisstraf krijgt de man een rijtontzegging van vijf jaar opgelegd.