Politie Tblisi slaat Pro-Europa demonstratie neer in Georgië

In de Georgische hoofdstad Tbilisi heeft de politie hard opgetreden en 63 mensen gearresteerd tijdens een grote Pro-Europa demonstratie. Onder de gearresteerden vooraanstaand oppositiepoliticus Levan Khabeishvili, die op tv te zien was met ernstige verwondingen aan zijn gezicht.

Veiligheidstroepen gebruikten traangas, waterkanonnen en wapenstokken. Tienduizenden mensen protesteerden tegen de plannen van de regering om vermeende buitenlandse invloed op het maatschappelijk middenveld in Georgië tegen te gaan. Het parlement zal naar verwachting deze week een wetsvoorstel hierover aannemen. 

De verdeeldheid zaaiende "Russische wet" vereist dat media en niet-commerciële organisaties zich registreren als organisaties die onder buitenlandse invloed staan als ze meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland ontvangen. Critici zeggen dat het wetsvoorstel, dat sterk lijkt op de wetgeving die in Rusland van kracht is, de democratie ondermijnt en de kansen van het land om toe te treden tot de Europese Unie kan doen ontsporen.

"We willen niet het Sovjetregime dat onze ouders hebben meegemaakt," zei demonstrant Kato Salukvadze. "Ik vind dat iedereen de straat op moet gaan om nee te zeggen tegen de Russische wet en ja tegen Europa."

Borrell, vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken, veroordeelde het gewelddadige optreden tegen de demonstranten. Georgië is een kandidaat voor toetreding tot de EU; de autoriteiten in het land moeten volgens Borell het recht op vreedzame demonstraties garanderen.