EU-commissie onderneemt actie tegen Facebook en Instagram

De Europese Commissie start een procedure tegen de Facebook- en Instagram-groep Meta op verdenking van schendingen van het EU-recht. Er wordt onder meer onderzocht of het Amerikaanse bedrijf zich aan de Europese regels heeft gehouden als het om politieke reclames gaat, aldus de Commissie.

Aanvulling 22.10 uur: Ursula von der Leyen, zei dat haar autoriteit instrumenten heeft gecreëerd om Europese burgers te beschermen tegen gerichte desinformatie en manipulatie door derden. “Als we een overtreding van de regels vermoeden, komen we in actie. Dit geldt te allen tijde, maar vooral in tijden van democratische verkiezingen”, aldus von der Leyen.

De vermeende schendingen houden onder meer verband met het onvermogen van Meta om de verspreiding van misleidende reclame en desinformatiecampagnes in de EU adequaat te bestrijden. Daarnaast vermoedt de Commissie dat de mogelijkheid van gebruikers om te klagen over de inhoud op de platforms niet voldoet aan de eisen van het Europees recht. Bovendien geeft Meta onderzoekers onvoldoende toegang tot data.

Er loopt al een procedure tegen TikTok en X (voorheen Twitter) .  Bij TikTok wordt onderzocht of het Chinese bedrijf met zijn appversie TikTok Lite de geestelijke gezondheid van minderjarigen kan schaden. Na berichten over illegale en misleidende bijdragen met betrekking tot de Hamas-aanval op Israël kreeg X een lijst met vragen toegestuurd, die het bedrijf nog niet tot tevredenheid van de Europese Commissie heeft beantwoord. Medio december is een procedure tegen X gestart.