NHL: Lightning en Islanders blijven in leven, Stars slaan terug

De ijshockeyers in de Noord-Amerikaanse competitie NHL hebben zaterdagavond in vier van de acht playoffseries weer een wedstrijd afgewerkt. Twee teams stonden op matchpoint, maar wisten het nog niet af te maken.

New York Islanders - Carolina Hurricanes (0-3)
De Hurricanes konden het in New York afmaken en begonnen lekker: Seth Jarvis tekende voor 0-1. Halverwege de tweede periode trok Mathew Barzal de stand echter gelijk en vroeg in periode twee zette Jean-Gabriel Pageau de Islanders vanuit de power play op voorsprong. Stefan Noesen tekende op zijn beurt weer voor de gelijkmaker, waarna twintig minuten overtime niks opleverde. In de tweede overtime was het wel snel raak: Barzal schoot van afstand de winnende treffer binnen en de Islanders zijn nog in leven.

Tampa Bay Lightning - Florida Panthers (0-3)
Ook de Panthers hadden de kans om het af te maken, maar Tampa Bay dacht daar anders over: in de eerste periode opende Steven Stamkos de score vanuit de power play, waarna Brandon Hagel een shorthanded goal scoorde en Brayden Point voor 3-0 tekende. Carter Verhaeghe scoorde vroeg in de tweede periode voor de Panthers, maar Hagel bracht de drie goals voorsprong snel terug. Goals van Sam Reinhart en Oliver Ekman-Larsson maakten het toch weer spannend, maar in de derde periode trok de Lightning definitief de winst binnen: Stamkos en Nicholas Paul scoorden voor een 6-3 zege en een 3-1 stand in de serie.

Toronto Maple Leafs - Boston Bruins (1-2)
De bezoekers uit Boston openden na een kwartier de score dankzij James van Riemsdyk, waarna ze in de tweede periode nog dubbel toesloegen: Brad Marchand vanuit de powerplay, gevolgd door de 0-3 door David Pastrnak. Vroeg in de derde periode kon er in de Scotiabank Arena eindelijk gejuicht worden, maar de goal van Mitch Marner was niet genoeg en de Bruins wonnen met 1-3, waardoor zij het in eigen huis af kunnen maken.

Vegas Golden Knights - Dallas Stars (2-0)
Vegas begon de serie met twee uitzeges, maar thuis ging het juist minder lekker. Wyatt Johnston schoot de Stars halverwege periode één op voorsprong, Miro Heiskanen knalde in de tweede periode de 0-2 binnen. Dankzij Brayden McNabb en een shorthanded goal van Jack Eichel kwamen de Golden Knights weer langszij, maar diep in de eerste overtime ging het alsnog fout voor de thuisploeg: Johnston scoorde nog eens en bracht de Stars een broodnodige 2-3 zege.

Speelschema
Maandag 29 april, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 5; Florida Panthers - Tampa Bay Lightning (3-1)
Maandag 29 april, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 4; Vegas Golden Knights - Dallas Stars (2-1)

Dinsdag 30 april, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 5; Boston Bruins - Toronto Maple Leafs (3-1)
Dinsdag 30 april, 19.30u (01.30u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 5; Carolina Hurricanes - New York Islanders (1-3)