Dubbele World Cup-zege BMX'er Kimmann, Veenstra ook op het podium

Voor de liefhebber van racen op eigenlijk iets te kleine fietsen keren we nog even terug naar het weekeinde. In het Amerikaanse Tulsa stonden de vijfde en zesde wedstrijden op het programma in de World Cup BMX, die daarmee voor dit jaar ook alweer tot een einde kwam, mét dubbel Nederlands succes.

Wedstrijd één

Mannen elite
Niek Kimmann maakte ouderwets veel indruk en wist dat helemaal door te trekken tot in de finale, waar hij de kopstart pakte en Izaac Kennedy van zich af hield. De Australiër werd achter de ongenaakbare Nederlander tweede, voor de Zwitser Cedric Butti. Dave van der Burg en Jay Schippers gingen er in de kwartfinales uit, Jaymio Brink en Mitchel Schotman sneuvelden nog een ronde eerder.

Vrouwen elite
Zoals het hele jaar stond er geen maat op Saya Sakakibara, de Australische pakte weer een zeer overtuigende zege. Manon Veenstra was de enige Nederlandse in de finale, maar reed wel naar een erg knappe tweede plek, voor thuisfavoriete Alise Willoughby. Judy Baauw, Merel Smulders en Laura Smulders sneuvelden allemaal in de halve finales.

Mannen onder 23
Een Oceanisch feestje: Jordan Callum reed naar een fraaie overwinning namens Australië, voor de Nieuw-Zeelander Tasman Wakelin en Callum's landgenoot Joshua Jolly. Brian van Eeuwijk ging er in de achtste finales uit.

Vrouwen onder 23
Geen Nederlandse deelname en een finale die werd ontsierd door een valpartij. Teya Rufus zat daar al voor en kon zo onbedreigd naar de winst rijden, plek twee ging verrassend naar Grecia Cristodulo Hassenteufel, een zeldzaam Boliviaans sportsucces. De Belgische Valerie Vossen completeerde het podium.

Wedstrijd twee

Mannen elite
Niek Kimmann kende opnieuw de beste start, maar moest bijzonder hard vechten om Kennedy van zich af te houden. Dat lukte wel en dus pakte de Nederlander opnieuw de winst, voor Kennedy, die nét genoeg scoorde om in de World Cup-stand over de Zwitser Cedric Butti heen naar de eindwinst te wippen. De Amerikaan Kamren Larsen werd derde in de laatste wedstrijd en eindigde in de stand als vierde, één plek achter Kimmann. Schotman en Schipeprs sneuvelden in de voorrondes, Van der Burg kwam niet door de kwartfinales en Brink pakte een prima halvefinaleplek.

Vrouwen elite
Ook dit keer was Sakakibara een klasse apart, de Australische reed zeer overtuigend naar de winst - de eindzege in het World Cup-klassement was al lang en breed binnen. Plek twee ging dit keer naar Willoughby, voor de verrassende Australische Sienna Pal, die Veenstra nét van het podium hield - Veenstra werd wel tweede in de eindstand. Laura Smulders werd zevende, Judy Baauw ging er in de halve finales uit en Merel Smulders sneuvelde in de voorrondes.

Mannen onder 23
Brian van Eeuwijk ging er in de halve finales uit, waarna de finale winst opleverde voor de Australiër Oliver Moran, met landgenoten Jesse Asmus en Jordan Callum naast hem op het podium. Voor Moran was het ook voldoende om de eindzege in het World Cup-klassement te pakken.

Vrouwen onder 23
Amerikaans succes: Mckenzie Gayheart was de beste in de finale en verwees Sabina Kosarkova uit Tsjechië naar plek twee. Het podium werd gecompleteerd door de Colombiaanse Sharid Nicolle Fayad Mercado. Rufus pakte de eindzege in het World Cup-klassement.