Preview en prijsvraag: I.O.S. - 4

Eerlijk gezegd heb ik het nooit zo gehad op het sombere plaatje Voltooid Verleden Tijd. Een kruising tussen De Dijk en Volumia, maar dan een toontje lager.

Maar niet getreurd, we zijn inmiddels acht jaar en drie albums verder, dus dat betekent 'nieuwe ronde, nieuwe kansen' voor I.O.S.. De nieuwe ronde heet in dit geval - hoe toepasselijk - 4. Volgens de bijgeleverde bio vormden de drie eerder uitgebrachte albums namelijk slechts "het voorwoord van het boek". Stoer wordt er vermeld dat de band nu, negen jaar na oprichting, eigenlijk pas echt begint. Iets waar je volgens mij als doorgewinterde groep niet echt trots op hoeft te zijn...Wie niettemin de single Hoe Het Voelt hoort, zal de gewenste nieuwe start van I.O.S. wat beter begrijpen. Een stevig, maar pakkend melancholiek nummer, dat zich muzikaal gezien kan meten met het beste van Blof. Tekstueel gezien legt zanger Joost Marsman het echter af tegen de (quasi-)intellectuele songteksten van Pascal Jacobsen. Desalniettemin een grote stap in de goede richting.

Helaas steekt dit nummer met kop en schouders boven de rest van de zes tracks uit, die ik op mijn preview-cd tegenkwam. Het grootste gedeelte van de plaat bestaat namelijk uit middelmatige huis-, tuin- en keukenmuziek volgens het poldermodel. Uitermate geschikt voor de Radio 2 luisteraar, maar niet voor de verwende popliefhebber. Een nummer als Meer Van Jou hangt zelfs dermate van clichÚ's aan elkaar, dat je je al bij de eerste luisterbeurt afvraagt waar je deze track toch eerder hebt gehoord.

Het zijn slechts de wat stevigere nummers (Hou Je Vast, Slow Motion) die je als luisteraar een nog enigzins content gevoel geven, vanwege de hoge 'feelgood-factor'. Het lijkt hierdoor alsof I.O.S. krampachtig heeft geprobeerd om een gevarieerd pop/rockalbum op de markt te zetten, terwijl de kracht van de band misschien juist het wat stevigere werk is. De wat slap aandoende middle-of-the-road ballads onderschrijven dit alleen maar.

Artiest: I.O.S. Titel: 4 Label: CNR Entertainment Releasedatum: 04-05/2005 Genre: Nederlandstalige pop/rock
CD
1. Hier Zijn
2. Hart En Ziel
3. 1 Minuut
4. Bijna Vanzelf
5. Slowmotion
6. Ik Mis Je
7. Als Geen Ander
8. Meer Van Jou
9. Hoe Het Voelt
10. Hou je Vast
11. Wachten Op Jou
12. Morgen Weer Een Nieuwe Dag
Wij mogen twee exemplaren van deze promo-cd weggeven. Winnen?

Mail ons dan voor 11 april het antwoord op de volgende vraag:
Hoe heet de nieuwe single van IsOokSchitterend, die binnenkort in de winkels ligt?

Vermeld in je mail je username, naam en adres, en zet in de subjectregel 'prijsvraag IsOokSchitterend'.

Het antwoord vind je op www.ios.nl.