Netanyahu: 'zware gevechten Gaza eindigen binnenkort, maar geen einde oorlog'

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu komt er binnenkort een einde aan de intensieve fase van de Israëlische militaire operaties tegen Hamas in de Gazastrook. “De intense fase van de strijd tegen Hamas staat op het punt te eindigen”, vertelde Netanyahu aan de Israëlische omroep Channel 14.

Maar dit betekent niet "dat de oorlog spoedig voorbij zal zijn". De oorlog zal pas eindigen als Hamas niet langer de Gazastrook controleert. Het einde van de hevige gevechten in de Gazastrook geeft Israël echter de mogelijkheid om verdere delen van zijn strijdkrachten naar de noordgrens bij Libanon te verplaatsen. Dit zal “in de eerste plaats” worden gedaan voor defensiedoeleinden, maar ook om de inwoners terug te kunnen brengen die daar vandaan zijn gevlucht, zei Netanyahu. Israël heeft talloze steden in die regio geëvacueerd vanwege de toenemende gevechten met de door Iran gesteunde Hezbollah-militie.

Netanyahu zei dat hij niet zou instemmen met een overeenkomst die een einde zou maken aan de oorlog in Gaza. Hij is wel bereid tot een “gedeeltelijke overeenkomst” waardoor de door Hamas gegijzelden vrij zouden worden gelaten. “Het doel is om de ontvoerden terug te brengen en het Hamas-regime in Gaza te ontwortelen”, aldus het Israëlische regeringshoofd.

Amerikaanse functionarissen hebben twijfels geuit over het doel van Israël om Hamas volledig te vernietigen. Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari uitte woensdag ook zijn twijfels en beschreef Hamas als een "ideologie" die niet "uitgeroeid" zou kunnen worden.