FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 april 2005

Uitslagen Champions League (06/04/2005)

Icon Sport - Champions LeagueVanavond zijn de overige twee kwartfinales gespeeld in de Champions League. Chelsea en AC Milan wonnen hun thuiswedstrijd. Over een week vinden de returns van deze wedstrijden plaats.


Chelsea - Bayern München
Zonder José Mourinho op de bank startte Chelsea uitstekend. Al in de vierde minuut scoorde Joe Cole nadat een afstandschot door de Braziliaan Lucio van richting werd veranderd. De Londense club kreeg nog één grote kans in de eerste helft toen Lampard vanuit de tweede lijn rakelings naast schoot.

In de tweede helft was het Bayern München dat goed uit de startblokken kwam. Bastiaan Sweinsteiger maakte in de 52ste minuut gelijk door de rebound van een vrije trap van Ballack achter Cech te werken. Na een uur spelen zorgde Lampard weer voor het voordeel van Chelsea door de 2-1 te maken. Tien minuten later scoorde wederom Lampard op een prachtige manier met een dropshot: 3-1. Didier Drogba maakte snel daarna nog de 4-1 waarmee de return niet meer van belang leek te zijn. Toch kreeg Bayern München de kans om nog een keer te scoren omdat scheidsrechter Temmink diep in blessuretijd een strafschop gaf. Ballack schoot deze veilloos achter Cech: 4-2.

Chelsea - Bayern München 4-2
04' Cole 1-0
52' Sweinsteiger 1-1
60' Lampard 2-1
70' Lampard 3-1
81' Drogba 4-1
90' Ballack 4-2 (pen)

AC Milaan - Internazionale:
In Milaan stond de derby tussen AC Milaan en Internazionale op het programma. Met de Nederlanders Seedorf en Stam in de basis kwam de thuisploeg op voorsprong. Jaap Stam werkte in de blessuretijd van de eerste helft een vrije trap van Pirlo met zijn hoofd achter Toldo. In de tweede helft domineerde AC Milaan meer dan in de eerste helft en kreeg wat meer kansen. Sjevtsjenko wist een kwartier voor tijd het verschil tot twee te brengen door weer een voorzet van Pirlo af te ronden: 2-0.

AC Milaan - Internazionale 2-0
45' Stam 1-0
73' Sjevtsjenko 2-0

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Honderden kikkers tijdens paring overleden

geldropse_polleke en TheGreatestOfAll hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsIn een visvijver in het Limburgse Montfort hebben kinderen dit weekeinde honderden dode kikkers gevonden. De dieren zijn waarschijnlijk tijdens het paren overleden.

Jaarlijks trekken talloze kikkers en padden naar zogenaamde paarvijvers. De mannetjes kruipen in groepen op één vrouwtje, die door hun gewicht niet meer boven water kan komen om adem te halen en zodoende stikt. Ook de mannetjes hebben het zwaar, met regelmaat worden er mannetjes doodgedrukt door enthousiaste geslachtsgenoten.

Kikkerexpert H. van Buggenum van het Waterschap Roer en Overmaas vindt het uitzonderlijk dat zoveel kikkers het loodje hebben gelegd. Ieder jaar leggen in iedere paarvijver zo'n honderd kikkers het loodje. "Dat is normaal, maar dat het hier om honderden gaat, is toch wel uitzonderlijk", aldus Van Buggenum.

Uitslagen CL (06/04/2005)

Vanavond zijn de overige twee kwartfinales gespeeld in de Champions League. Chelsea en AC Milan wonnen hun thuiswedstrijd.

Chelsea – Bayern München
Zonder José Mourinho op de bank startte Chelsea uitstekend. Al in de vierde minuut scoorde Joe Cole nadat een afstandschot door de Braziliaan Lucio van richting werd veranderd. De Londense club kreeg nog één grote kans in de eerste helft toen Lampard vanuit de tweede lijn rakelings naast schoot.

In de tweede helft was het Bayern München dat goed uit de startblokken kwam. Bastiaan Sweinsteiger maakte in de 52’ gelijk door de rebound van een vrije trap van Ballack achter Cech te werken. Na een uur spelen zorgde Lampard weer voor het voordeel van Chelsea door de 2-1 te maken. Tien minuten later scoorde wederom Lampard op een prachtige manier met een dropshot: 3-1. Didier Drogba maakte snel daarna nog de 4-1 waarmee de return niet meer van belang leek te zijn. Toch kreeg Bayern München de kans om nog een keer te scoren omdat scheidsrechter Temmink diep in blessuretijd een strafschop gaf. Ballack schoot deze feilloos achter Cech: 4-2.

04’ Cole 1-0
52’ Sweinsteiger 1-1
60’ Lampard 2-1
70’ Lampard 3-1
81’ Drogba 4-1
90’ Ballack 4-2 (pen)

Chelsea: Cech, Johnson (Huth/65’ ), Carvalho, Terry, Gallas, Cole (Tiago/82’ ), Makelele, Lampard, Duff, Gudjohnsen, Drogba (Forssell/90’ ).

Bayern München: Kahn, Sagnol, Lucio, R.Kovac, Lizarazu, Hargreaves, Frings, Zé Roberto (Scholl/73’ ), Ballack, Salihamidzic (Sweinsteiger/46’ ), Guerrero.

AC Milaan – Internazionale:
In Milaan stond de derby tussen AC Milaan en Internazionale op het programma. Met de Nederlanders Seedorf en Stam in de basis kwam de ‘thuisploeg’ op voorsprong. Jaap Stam werkte in de blessuretijd van de eerste helft een vrije trap van Pirlo met zijn hoofd achter Toldo. In de tweede helft domineerde AC Milaan meer dan in de eerste helft en kreeg wat meer kansen. Sjevtsjenko wist een kwartier voor tijd het verschil tot twee te brengen door weer een voorzet van Pirlo af te ronden: 2-0.

45’ Stam 1-0
73’ Sjevtsjenko 2-0

AC Milaan: Dida, Cafu (Costacurta/89’ ), Nesta (Kaladze/70’ ), Stam, Maldini, Gattuso, Pirlo, Seedorf, Kaká, Sjevtsjenko, Crespo (Ambrosini/83’ ).

Internazionale: Toldo, J.Zanetti, Córdoba, Mihajlovic, Favalli, Verón (Karagounis/70’ ), C.Zanetti (v.d.Meyde/81’ ), Cambiasso, Stankovic, Cruz (Vieri/55’ ), Martins.

Reclameblokken voor gratis internet

m.vanhoek had ons via de nieuws-submit te melden:

Twee jonge ondernemers, Sander van Schaik en Maurice Massaar, uit Delft hebben een oplossing om internet ècht gratis aan te bieden. Een nieuw geoctroieerd abonnementsconcept, gebaseerd op reclame-inkomsten in plaats van abonnementsopbrengsten, moet de oplossing bieden.

De twee jonge mannen zijn al in gesprek met een aantal providers. De internetgebruiker krijgt een aantal keer per uur een reclameblok te zien, dat niet zomaar 'weggeklikt' kan worden. Het reclameblok wordt afgestemd op het surfgedrag van de gebruiker.

Internetverbindingen zijn in de afgelopen jaren sneller en beter geworden, maar ook duurder, volgens de ondernemers. Een abonnement zonder datalimiet kost al gauw dertig euro per maand. Ze denken dat gratis internet met reclame toekomstperspectief heeft.

Punten Gent - Wevelgem

De renners wisten velen op het verkeerde been te zetten. Zelfs topfavoriet Tom Boonen finishte buiten de punten. Toch werden er nog redelijke puntenaantallen gehaald.

Het hoogste aantal punten deze ronde werd gehaald door veroniqueschreurs met 287 punten. Kort achter haar volgden placebeau em Storing.

In het klassement wist jmherder zijn eerste plaats te behouden. Hij heeft nu 629 punten. Nieuwe binnen op plaats twee komt Storing. Op plaatsen drie, vier en vijf zien we MSNMGH, Jeroen_M en B-Stro.

Bij de subleagues wist *STORCK* het hoogste puntenaantal te halen met 181 punten. In het subleagueklassement behoudt Il Mondo de leiding met 417 punten.

De volgende wedstrijd die wordt verreden is Parijs - Roubaix. Voor deze wedstrijd kunnen weer twee normale renners en één toprenner worden gewisseld. Let wel op dat je hiervoor tot 10 april 00:01 uur de tijd hebt.

Op Saba kan nu ook gepind worden

Icoon Algemeen nieuws Voor inwoners van Saba, het kleinste eiland van de Nederlandse Antillen, is het eindelijk mogelijk om geld uit de muur te trekken. Dinsdag is namelijk de eerste - en voorlopig enige - pinautomaat van het eiland geopend. Het Antillenhuis in Den Haag noemt het een 'grootse aangelegenheid'.

De Royal Bank of Trinidad & Tobago had de eer om de pinautomaat te plaatsen. De bank heeft uiteindelijk onder druk van 'talloze' klanten besloten tot de plaatsing over te gaan. Bovendien is pinnen volgens de manager een onderdeel van modern bankieren, waar Saba niet zonder kan.


De eerste pinautomaat van Saba

Oud-voetballer rijdt dochter coach aan

macromarkt.nl en geldropse_polleke hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Oud-voetballer en assistent-trainer John van Loen van FC Utrecht heeft gisteren in de gemeente IJsselstein een twaalfjarig meisje aangereden. Opvallend is dat het slachtoffertje de dochter is van Frans Adelaar, die dezelfde eredivisieclub heeft gecoacht. Ook hebben beide mannen nog samen bij FC Utrecht gespeeld.

Van Loen was op weg naar de training van de voetbalclub toen hij het fietsende meisje aanreed. Het slachtoffer is met een zware hersenschudding, een gebroken neus en een afgebroken tand opgenomen in het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. "Ik rijd deze weg al veertien jaar en dan is het wel heel afschuwelijk dat zoiets gebeurt. Gelukkig maakt het meisje het goed, al moet ze voorlopig nog wel enige tijd in het ziekenhuis blijven ter observatie", aldus Van Loen.

Grootschalige terreuroefening afgelopen

In de Amsterdam Arena heeft vandaag de grootste terreuroefening in de Nederlandse historie plaatsgevonden. Tijdens operatie Bonfire werd gedaan alsof het stadion doelwit was van terroristen. Doel van de oefening was te bekijken hoe goed Nederland is voorbereid op terreuraanslagen.

Volgens het scenario ontploften rond 12.30 uur twee bommen tijdens een concert van rapper Ali B. Na de eerste explosie, die in het stadion plaatshad, raakten de 4000 aanwezigen zogenaamd in paniek. Om de oefening zo echt mogelijk te laten lijken lagen op de tribunes diverse gewonden en vielen sommigen flauw.

De oefening heeft al diverse onvolkomenheden in de hulpverlening aan het licht gebracht. Zo was er sprake van miscommunicatie tussen overheidsdiensten, waren sleutelfiguren onbereikbaar en was de informatievoorziening een chaos. De definitieve uitslag van de evaluatie wordt over enkele weken bekend.

Konami brengt MSX games naar mobiel

Konami heeft aangekondigd dat zij in China een aantal klassiekers van de MSX voor mobieltjes uit gaat brengen. Tot nu toe zijn er drie spellen uitgebracht, maar dit zullen er ongeveer 30 per jaar worden. De drie spellen die nu beschikbaar zijn: Contra (Gryzor), Antartic Adventure en Salamander (Life Force).

De games zijn te downloaden voor een Shangai Mobile compatible telefoon en de kosten zullen ongeveer $0.24 zijn. Welke spellen er nog meer worden uitgebracht is nog niet bekend gemaakt. Het persbericht van Konami is hier te lezen.

Vechtpartijen op vergadering TCA-chauffeurs

Icoon Binnenlands nieuws Tijdens een vergadering van Taxi Centrale Amsterdam (TCA) zijn gisteravond tientallen taxichauffeurs twee keer met elkaar slaags geraakt. De taxichauffeurs waren bijeen gekomen om acties tegen hun directie te bespreken, maar uiteindelijk moest de politie het pand ontruimen. Over de aanleiding van de vechtpartijen heerst nog onduidelijkheid omdat niemand wil praten. Er zijn dan ook geen aanhoudingen verricht.

De ongeveer honderd bij elkaar gekomen taxichauffeurs kwamen in partycentrum Het Zonnehuis bij elkaar om het vertrouwen in hun directie op te zeggen. Tijdens de vergadering moesten acties besproken worden. Het ging echter al snel fout toen ongeveer tien taxichauffeurs slaags raakten.

De situatie was voor de medewerkers van het partycentrum dermate bedreigend dat ze zichzelf opsloten en de politie belden. Die kon de vechtersbazen uit elkaar houden, waarop de vergadering weer werd voortgezet. Een uur later ontstond er echter weer een vechtpartij tussen zo'n dertig chauffeurs, waarna de politie besloot het pand te ontruimen.


Wurz geen eerste keus voor vrijdagsessie

Alexander Wurz was niet McLarens eerste keus om de derde auto op vrijdag te besturen in Bahrein. Het team had liever oud Toyota coureur, en Renault testrijder Allan McNish in de auto gezien, dat meldt RaceReport.

Motorenleverancier Mercedes was echter niet blij met deze voorkeur. McNish komt namelijk uit als fabriekscoureur voor concurrent Audi in het DTM. Audi zorgde er zelf voor dat de coureur niet voor McLaren kon rijden.

Dit voorval heeft de verstandhouding tussen McLaren en Mercedes verder verslechterd. De twee partners hadden de laatste tijd al vaker wat problemen. Dit komt vooral omdat de nieuwe baas bij Mercedes, Eckhard Cordes, de Formule 1 een minder warm hart toe draagt dan zijn voorganger Jürgen Hubbert. De plannen die Hubbert dan ook had om de resterende 60 procent aan aandelen van het McLaren team over te kopen, zijn daarom inmiddels weer van de baan.

RvhB: Valverde sprint naar zege

Alejandro Valverde (Illes Balears) heeft de derde etappe in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De 24-jarige Spanjaard was na 176 kilometer van Ortuella naar Vitoria nipt de sterkste in een massasprint. Hij versloeg de Italiaan Giovanni Lombardi (CSC) en Björn Leukemans (Davitamon-Lotto). Valverde's ploeggenoot Aitor Osa blijft leider.

De winnaar van de tweede etappe, David Moncutie (Cofidis), ging in de laatste kilometers van de koers op zoek naar wederom een ritzege. Hij kreeg bij de beklimming van de slotklim gezelschap van Bradley McGee en drie renners van Comunidad Valenciana: Pascual Rodriguez, David Blanco en Jimenez.

Helaas voor het gezelschap kwam het peloton in de afdaling naar de finish weer terug en smolt alles onder de rode driehoek (van de laatste kilometer) weer samen. De sprint die volgde werd gewonnen door Valverde.

Uitslag derde etappe:
1. Alejandro Valverde (Spa/Illes Balears) 176 km in 4u19'09"
2. Giovanni Lombardi (Ita/CSC) z.t.
3. Björn Leukemans (Bel/Davitamon-Lotto) z.t.
4. Miguel Angel Martin Perdiguero (Spa/Saunier Duval) z.t.
5. Danilo di Luca (Ita/Liquigas) z.t.

Klassement na drie etappes:
1. Aitor Osa (Spa/Illes Balears) in 11u22'57"
2. Danilo Di Luca (Ita/Liquigas) op 2"
3. Patrice Halgand (Fra/Credit Agricole) z.t.
4. Davide Rebellin (Ita/Gerolsteiner) 3"
5. Damiano Cunego (Ita/Lampre-Caffita) 5"

Michiel Smit doet afstand van lonsdale.nl

Michiel Smit, voorman van de politieke partij Nieuw Rechts, heeft het eigendomsrecht van de domeinnaam Lonsdale.nl vandaag overgedragen aan kledingimporteur BrandFusion B.V. De Rotterdamse politicus deed dat onder druk van een dreigende juridische procedure. Smit had de domeinnaam enkele jaren geleden geregistreerd.

Het is niet helemaal duidelijk waarom de radicaal-rechtse politicus de naam geregistreerd had. De partij van Smit heeft op haar website een Lonsdale-dossier, waar niet zo zeer het kledingmerk als wel de rechtse jongeren die zich met het merk associëren centraal staan. Woordvoerder R. Krijger van BrandFusion B.V., verantwoordelijk voor de import van Lonsdale in Nederland, heeft herhaaldelijk laten weten niet blij te zijn met het negatieve imago van het merk. Door recente incidenten met zogenoemde 'Lonsdale-jongeren' in Uden en Venray is de associatie met rechts-extremisme nog eens versterkt.

De importeur voert al enige tijd campagne met de leus 'Lonsdale loves all colours'. Op een speciale website is informatie te vinden over de campagne, die tegenwicht moet bieden aan het bedenkelijke imago. In Michiel Smit vindt het merk wellicht toch nog een medestander. Smit toog vandaag voor een werkbezoek naar Uden, waar hij pleitte tegen een dreigend verbod van Lonsdale-kleding. De partij, die aankondigde in Uden actie te willen voeren voor de belangen van Nederlandse jongeren, vindt het belachelijk dat naar aanleiding van een daad van een enkeling hele groepen worden aangepakt.

Lonsdale loves all colours

FOK!kers vermist na mysterieuze zoektocht

Het is een lang verhaal wat op 31 maart begon op het FOK!forum. User Ryan3 opent een topic met daarin wel een heel vreemd verhaal. Afgelopen nacht kwam daar ineens een rare wending aan. Na een mysterieuze tocht door een bos is van Ryan en zijn vriendin niks meer vernomen. Behalve de laatste opnames die FOK!radio (op verzoek) maakte van de gebeurtenissen. En die hoor je vanavond in een extra uitzending vanaf 20:00 uur!

Om vervelende reacties te voorkomen zeg ik hier even dat dit niet een door FOK!radio van te voren bedachte 'stunt' is...

Meteen luisteren?
ActionRadioDat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Hieronder vind je de directe luisterlinks:
LQMQHQ
WinampWinamp48 kbps96 kbps128 kbps
Windows Media PlayerWindows Media Player48 kbps96 kbps128 kbps
RealPlayerRealPlayer48 kbps96 kbps128 kbps
iTunes / QuicktimeiTunes / Quicktime48 kbps96 kbps128 kbps


Maar eerst even terug naar het begin. Het topic begint zo:

"Op eerste paasdag, voor het krieken van de dag, ging ik Ollie (ons hondje) uitlaten in de uitgestrekte wildernis rondom ons huis. Eigenaardige hierbij, en ik sloeg er eerst dan ook geen acht op, was dat Ollie opgegeven moment ging piepen en niet vooruit te branden was. Nu deins ik niet snel terug voor Ollie's kuren en gedram en dus deed ik hem aan de lijn en stap noest met hem verder. Niet lang daarna hoor ik 1 of andere naderende moter loeien en het scheelde vervolgens niet veel of ik werd van mijn sokken gereden door een kleine gele bulldozer met op de bok een man met een stofbril op en een blauwe helm op zijn hoofd. Vreemd. Wat doet een bulldozer midden in het bos, op eerste paasdag, voor dag en dauw??? Overigens reed dat ding niet de volgens mij toegestane 15 km/u maar minstens het dubbele."

Het begin is gemaakt en het verhaal krijgt een bizar verloop. Ryan3 stuit namelijk op een rare plek in het bos waar blijkbaar gewerkt wordt. Met hekken omgeven ziet hij een soort bouwput. Toch is er niemand te bekennen. Bij het lezen van het topic denk je meteen '1 april!'. Maar het verhaal gaat na die datum nog verder.

Overdag is er niemand bij de bouwplaats te zien, tenzij Ryan3 en zijn vriendin Stali aan de hekken komen. Dan blijkt er ineens binnen 10 minuten aan te scheuren. Eén keertje blaft een man in zwart pak zelfs tegen ze dat ze weg moeten gaan van het terrein af. Twee andere keren verstoppen ze zich, maar zien ze wel een busje aankomen.

Een andere bizarre wending is als Stali ontdekt dat het groen van het bos ineens wordt afgebroken met een dorre omgeving. Van het ene op het andere moment is het groene gras totaal dor. Ryan3 neemt zelfs nog enkele stukjes grond mee en doet er een zuur-test mee. En wat blijkt? De grond is zo zuur als wat.


Een bizar verhaal wat niet samen te vatten is hier. Lees het dan ook hier, waar je alle foto's en linkjes kunt vinden.

Beiden besloten afgelopen nacht naar de plek te gaan waar het allemaal te zien was om te kijken of er in de nacht wel wat mensen rondliepen. Daarnaast waren ze van plan dit keer door de hekken te gaan. Op verzoek nam FOK!radio nog gesprekken met ze op terwijl ze dit deden. Vanavond hoor je de laatste opnames van Ryan3 en Stali in een ingelaste uitzending van FOK!radio.

Martijn en Nolius zullen ook meer vertellen over wat zij nog extra weten en wat nog niet in de topics op het forum aan bod is gekomen.

Kom ook vooral naar ons irc-kanaal #fokradio om vragen te stellen en mee te praten.

Bom ontploft op vissersboot

mikkey72 en mother-mother hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Op een vissersboot op de Noordzee is een bom, die was opgevist, op het dek ontploft. De boot bevond zich op ongeveer honderd kilometer ten westen van IJmuiden. Bij de explosie vielen er gewonden en sloegen enkele mensen overboord. Zij zijn inmiddels uit het water gehaald, maar de toestand van de gewonden is nog onbekend.

Het Kustwachtcentrum in Den Helder kreeg de melding over de ontploffing op het vissersschip Maarten Jacob OD-1 uit Ouddorp om 15.20 uur binnen. Verschillende boten zijn inmiddels op het plek des onheils aangekomen om assistentie te verlenen en een arts is met een helikopter aan boord gebracht.

Volgens het Kustwachtcentrum is het niet ongewoon dat vissers bommen, voornamelijk uit de Tweede Wereldoorlog, vangen. Ze ontploffen echter zelden. Als vissers er één in hun net krijgen, moeten ze dit melden aan de marine. Deze maakt de bommen onschadelijk. Vissers hebben ook speciale bommenkaarten om te zien hoe explosief het projectiel is.

Update 20.41
Het NOS Journaal van 20.00 meldt dat er drie dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Groen licht voor debuut PS05

Het zit er eindelijk aan te komen voor Minardi : de PS05 zal definitief zijn debuut gaan maken tijdens de Grand Prix van San Marino.

Paul Stoddart, de teambaas van het Italiaanse team, heeft vandaag bevestigd dat de 2005 bolide op tijd klaar zal zijn voor de race in Imola. Hiermee zullen Christijan Albers en Patrick Friesacher eindelijk de beschikking krijgen over de nieuwe bolide, waarmee men de jacht op Jordan wil openen.

Als we Stoddart mogen geloven is de PS05 erg spectaculair en zal deze er compleet anders uitzien ten opzichte van alle overige bolides. De verwachte vooruitgang ten opzichte van de PS04, welke een doorontwikkeling is van de PS03 uit 2003, is één seconde. "Hopelijk zal de race in San Marino voor ons een begin zijn van een betere periode. We weten zeker dat de PS05 veel sneller is."

Ouders bestrijden jihad-imago gedode zoons

De ouders van de Marokkaanse Eindhovenaren Ahmed el Bakiouli en Khaled el Hassnoui, de twee die in 2002 in de Indiase deelstaat Kashmir werden doodgeschoten door militairen, willen dat de Nederlandse media stoppen met hen als gedode jihadrekruten af te schilderen. Volgens de ouders is er namelijk geen enkel bewijs dat hun kinderen iets met terrorisme van doen hadden.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) denkt daar anders over, want die schreef in het AIVD-jaarverslag van 2002 dat beiden door moslimfanatici zijn gerekruteerd en geldelijk ondersteund werden om de heilige oorlog te voeren. De ouders zijn nu bij de Raad van State een procedure gestart om inzage te krijgen in de geheime gegevens. De AIVD weigert die inzage tot nu toe, want het valt onder staatsgeheim. Ook minister Remkes wil niet dat de gegevens openbaar gemaakt worden.

Volgens de AIVD zouden de twee Marokkaanse moslims in 2001 (toen 21 en 22 jaar oud) in of rond de al-Furqaan-moskee aan de Otterstraat in Eindhoven zijn geronseld voor de jihad. De jongens zouden zijn gerekruteerd door een Algerijnse tak van Bin Ladens terroristennetwerk al-Qaida.

Eén van de twee, Ahmed, liet kort voor zijn vertrek naar India de volgende tekst achter op een internetforum: ''Wat gaan we tegen Allah zeggen als hij ons vraagt waar we mee bezig waren toen de Koeffar (ongelovigen) onze moslimbroeders aan het afslachten waren in Afghanistan, in Irak, in Palestina, in Tsjetsjenië?''. Van zijn broer is bekend dat hij een bewonderaar was van de moslimstrijders in Tsjetsjenië. Hij kende twee al-Qaida-verdachten persoonlijk en vroeg zich in een weekblad af waarom moslims geen vrijwilligers mogen werven. De vader van de jongemannen zit in het bestuur van de fundamentalistische al-Furqaan-moskee.


Het ontzielde lichaam van de gedode Ahmed

Eer en goede naam
De families El Bakiouli en El Hassnoui zeggen zich door de jihad-verhalen in hun eer en goede naam aangetast te voelen. De ouders vinden dat de AIVD de gegevens zonder gevaar ter inzage kan geven nu de jongens al ruim drie jaar overleden zijn. De Raad van State beslist binnen enkele weken of de ouders de gegevens mogen inzien.

Over wat het duo precies van plan was in Kashmir hebben de nabestaanden nooit een goed antwoord kunnen geven. Zonder het íemand te vertellen vertrokken de twee eind december 2001 naar Kashmir.

Zie ook: 'Duo uit Eindhoven in Kashmir werd vermoord'.

Ringtones-aanbieder in VS aangeklaagd

nlboy had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon economisch nieuwsHet bedrijf Jamster, in Europa beter bekend als Jamba, is in de Verenigde Staten aangeklaagd door een ouder die beweert dat de ringtones-aanbieder zijn dochter op hoge kosten heeft gejaagd. Het kind zou 75 dollar per maand zijn kwijt geweest aan content waar ze zelf niet om vroeg.

Jamster, sinds juni 2004 eigendom van VeriSign Inc., is sinds vorig jaar in de VS actief. Het bedrijf biedt via tv-reclames en internet de ringtones gratis aan. Indien gebruikers zich echter via een sms-bericht aanmelden krijgen ze meerdere antwoorden terug. Dit kost 1,99 dollar per sms'je, exclusief kosten die de provider rekent.

Het is aanklager Charles Ford een doorn in het oog dat Jamster zich via jongerenzenders als Nickelodeon voornamelijk richt op kinderen. "Ze proberen jongeren met een mobiele telefoon tot de service te verleiden op kosten van hun ouders", aldus de aanklager.

Wachttijd voor paus tot 24 uur opgelopen

Icoon Buitenlands nieuws De belangstelling voor het afscheid nemen van paus Johannes Paulus II is flink aan het toenemen. Het animo is inmiddels zo groot, dat het Vaticaan en de Italiaanse autoriteiten maatregelen aan het treffen zijn. Vanaf 22.00 uur vanavond kan niemand meer aansluiten in de rij wachtenden.

De wachttijd is inmiddels opgelopen tot 24 uur. Ongeveer een miljoen gelovigen bevinden zich nu in en rond het Vaticaan. In een rij van ruim twee kilometer staan de gelovigen te wachten voor de Sint-Pieterbasiliek.

"Deze situatie brengt een aantal risico's met zich die we niet willen nemen. We moeten enkele maatregelen nemen om de veiligheid en de rust van allen te waarborgen", aldus het hoofd van de Italiaanse burgerbescherming.

Verwacht wordt dat de drukte de komende twee dagen nog flink zal toenemen. Bij de uitvaart aanstaande vrijdag wordt een zeer grote toeloop verwacht. Schattingen van autoriteiten lopen uiteen van twee tot vier miljoen gelovigen die de uitvaart gaan bijwonen. De Poolse regering alleen al schat dat er twee miljoen Polen naar Rome zijn vertrokken of gaan vertrekken.

Duitsers belagen Venlose Marokkanen

In Venlo is vanmiddag een rel geweest tussen Duitsers en Marokkanen. Volgens de politie gooide een groep van circa twintig Duitsers met flessen naar de Marokkanen.

Nadat de politie ingreep verspreidden de raddraaiers zich. Even voor 16:00 uur was de situatie weer normaal. ''Wat er precies gebeurd was, konden we niet meer achterhalen. Het probleem is in ieder geval opgelost'', aldus een politiewoordvoerder.

'Turkije doet niet genoeg zijn best'

CDA-europarlementariër Camiel Eurlings vindt dat Turkije niet genoeg zijn best doet met de hervormingen die nodig zijn om ooit toe te treden tot de Europese Unie (EU). Eurlings is door het Europees Parlement aangesteld als rapporteur voor de Turkse toetreding.

Volgens Eurlings gaat het in Turkije zelfs de verkeerde kant op: ''Ze zijn een tandje lager geschakeld''. Turkije vervolgt de laatste maanden meer mensenrechtenactivisten, zo zei de CDA'er tegen het ANP. Het land heeft vorige week donderdag bovendien de nieuwe strafwet uitgesteld, waarom Europa had gevraagd. En het land komt met nieuwe voorwaarden voor erkenning van Cyprus. ''Als Turkije niet snel aan de slag gaat, zie ik een heel groot obstakel voor de eerste toetredingsgesprekken op 3 oktober'' , zo waarschuwt Eurlings.

De EP-rapporteur vindt het de hoogste tijd dat er een krachtig signaal aan de Turken wordt gegeven.

Uitslag Gent - Wevelgem

Vandaag werd de tweede Belgische ProTour-wedstrijd verreden. Gent - Wevelgem werd dit jaar op wonderbaarlijke wijze gewonnen door Nico Mattan.

Voor de koers zette iedereen zijn kaarten op Tom Boonen voor de overwinning. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen heeft de afgelopen weken laten zien naast een prima sprint, ook een sterke ontsnapping te kunnen rijden. Er werd gehoopt door vele renners op een harde wind en regen, zodat de koers onvoorspelbaarder zou kunnen worden gemaakt.

Om half twaalf vertrokken de renners vanuit Deinze. De wind was niet direct heel hard, maar in het stuk langs de kust hard genoeg om het peloton in stukken uiteen te laten vallen. In de voorste groepen zaten de mannen in vorm zoals Boonen, Steels en De Jongh. In de achterste groepen de mannen die duidelijk niet goed waren, zoals Van Heeswijk en Devolder.

Terwijl het peloton opbreekt en weer samensmelt zijn er een boel valpartijen. Onder andere Klier en Guidi moesten opgeven door valpartijen. Beiden werden naar het ziekenhuis afgevoerd, maar gelukkig werden er geen breuken geconstateerd. Al met al zijn er veel opgaves door het harde koersverloop en de vele valpartijen.

Vooraan vinden 27 man elkaar in een groep met daarin onder andere Backstedt, Boonen, Knaven, De Jongh Hushovd, Cooke en Steels. Die groep wint steeds meer terrein en leek de koers te gaan bepalen. Daarachter werd er door een tweede grote groep constant achtervolgd en die kon de achterstand binnen een minuut houden.

Op de eerste doorkomst op de Kemmelberg werd de eerste groep iets verkleind, tot 20 man. Nadeel daarvan is dat de grote ploegen minder man vooraan hielden en minder werk opknapten. Bij de tweede doorkomst op de heuvelzone wil Flecha niet wachten tot de tweede grote groep terugkomt en gaat er vandoor. Op de tweede doorkomst Kemmelberg had hij tien seconde voorsprong op een nog maar kleine groep van zeven man, met daarin Backstedt, Cooke, Bennati, Cancellara, Hushovd, Mattan en Pozzato. Boonen en Kroon hadden afgehaakt en achtervolgden met een groepje. Daarachter een zat een grote groep op slechts 30 seconde van de voorkant van de koers.

Flecha wordt door de zeven man ingelopen en het groepje Boonen wordt door de grote groep ingelopen. De grote groep deed er alles aan om de acht voorop nog terug te pakken in de laatste 30 vlakke kilometers. Rabobank deed in de grote groep het meeste werk en het leek even succesvol te worden, maar in de laatste tien kilometer bleef de achterstand te groot.

Op tien kilometer voor de finish gaat Nico Mattan weg bij de kopgroep en hij rijdt hard door. De anderen kunnen hem niet volgen tot Flecha de oversteek waagt. Na Flecha komt ook Cooke bij Mattan en zo zijn er drie man die voorop de laatste vijf kilometer in gaan. Flecha springt weg en Mattan en Cooke leken de inspanningen te moeten bekopen.

Flecha ging met een voorsprong van bijna 50 meter de laatste kilometer in, maar dan plaatst Nico Mattan nog een krachtsexplosie. Hij trekt zich in de laatste vijfhonderd meter via de slipstream van de auto's op en over Flecha heen en weet zo op een wonderbaarlijke wijze te winnen.

Uitslag:
1. Nico Mattan (Bel) 4.57.23
2. Juan Antonio Flecha (Spa) +0.02
3. Daniele Bennati (Ita) +0.09
4. Fabian Cancellara (Zwi) z.t.
5. Thor Hushovd (Noo) z.t.
6. Baden Cooke (Aus) +0.16
7. Tom Steels (Bel) +0.18
8. Simone Cadamuro (Ita) z.t.
9. Erik Zabel (Dui) z.t.
10. Stuart O'Grady (Aus) z.t.
11. Jaan Kirsipuu (Est) z.t.
12. Magnus Bäckstedt (Zwe) z.t.
13. Marcu Ljungqvist (Zwe) z.t.
14. Steven de Jongh (Ned) z.t.
15. Grégory Rast (Zwi) z.t.
16. Anatonio Cruz (VS) z.t.
17. Matti Breschel (Den) z.t.
18. Stefan van Dijk (Ned) z.t.
19. Vladimir Goussev (Rus) z.t.
20. Marcus Burghardt (Dui) z.t.

CDA wil koffieschenker terug in de trein

yohan.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

De CDA wil de koffieverkoper weer terug in de trein. De christendemocraten hebben veel klachten ontvangen van treinreizigers, die de catering van vroeger missen. De Tweede-Kamerfractie heeft daarom dit verzoek in een brief aan NS-topman Aad Veenman bekend gemaakt. Bovendien zouden dan meer mensen de trein pakken.

De treincatering is in 2003 afgeschaft. De verkoop van koffie, frisdranken en andere versnaperingen in de trein was onrendabel. Maar het CDA beargumenteert dat reizigers geen tijd hebben op het station in de rij te staan voor een kopje koffie. En NoordNed gaat vanaf 2006 tussen Groningen en Leeuwarden wel koffie schenken. Dit gebeurt dan niet met een karretje, maar de verkoper heeft een koffiekan in zijn rugzak zitten.

De NS noemt het "een aardig idee", maar is nog niet plan het verzoek om koffie in de trein te verkopen uit te voeren.

Arveladze weg bij Rangers


De BBC meldt dat Shota Arveladze na dit seizoen Glasgow Rangers gaat verlaten. Het contract van de voormalig speler van Ajax loopt af, en zijn contract zal niet worden verlengd door de Schotse club.

De Georgier is dit seizoen voor de Rangers nog niet veel in actie gekomen. Wel hoopt hij met de club nog een prijs te winnen. "Ik hoop dat ik mijn aandeel kan hebben in de zeven wedstrijden die nog resten", aldus Shota op de website van zijn club weten. "Ik wil deze club namelijk verlaten met een titel."

Basketbal tussen de Paus en Charlie Brown naast de mcdonalds

Beter kon ik het niet samenvatten .

Oftewel; Zie hier een verdomd knappe driepunter.

Kijk vervolgens even naar de nieuwe dagtaak van de paus en lach vervolgens even om deze nerds die een grap uithalen bij de Mcdonalds.

En dan tenslotte ook nog even een filmpje waar je kunt zien hoe Charlie Brown zou zijn als hij minder duffe schrijvers had .

Update:

Meer vette driepunters

Shaq, Nash kanshebbers MVP

Shaquille O'Neal van de Miami Heat en Steve Nash van de Phoenix Suns lijken de grootste kanshebbers om de MVP-award (Most Valuable Player) te winnen dit seizoen.

O'Neal, die in 2000 spelende bij de Lakers ook al tot MVP werd gekozen, zal pas de derde speler worden in de geschiedenis van de NBA die de prijs bij twee verschillende teams wint. Kareem Abdul-Jabbar (Milwaukee, Lakers) en Moses Malone (Sixers, Rockets) gingen hem voor.

Als Nash de prijs krijgt zal hij de vierde point-guard worden in de geschiedenis. Bob Cousy, Oscar Robertson en Magic Johnson gingen hem voor.

Blind kiest rest van het seizoen voor Vonk

Danny Blind zal de rest van het seizoen kiezen voor Hans Vonk als eerste doelman van Ajax. Afgelopen weekend stond Vonk onder de lat in de competititewedstrijd tegen zijn oude club SC Heerenveen, Stekelenburg zat op de bank, terwijl Lobont op de tribune moest plaatsnemen.

Volgens Blind betekent dat echter niet dat Lobont moet vertrekken bij de Amsterdamse club. Hoewel Vonk zijn contract lijkt te gaan verlengen met één jaar en ook Stekelenburg waarschijnlijk zal blijven, heeft Lobont nog steeds een toekomst bij Ajax. "We zullen binnenkort met de keepers over de toekomst gaan praten," aldus Blind.

Als Blind hem wel als derde doelman blijft zien is de kans klein dat Lobont bij de amsterdammers blijft. De 27-jarige Roemeense sluitpost zal dan op zoek moeten naar een andere club om nog verder te kunnen komen.

Knopper twee weken uit de roulatie

Richard Knopper zal zeker twee weken niet in actie kunnenkomen voor Vitesse. De aanvoerder van de Arnhemse ploeg moest afgelopen vrijdag het veld verlaten in de wedstrijd tegen FC Twente met een blessure aan zijn knie.

Uit een mri-scan is gebleken dat Knopper een kleine beschadiging aan zijn meniscus en een irritatie aan het kniekapsen en kniebanden heeft opgelopen. Hierdoor zal hij de competitiewedstrijden tegen NEC en SC Heerenveen moeten missen.

Minder dikke prammen voor Lara

Na de falikante mislukking die Tomb Raider: Angel of Darkness heette, heeft publisher Eidos de originele developers van de Tomb Raider-serie, Core design, opzij gezet en developer Crystal Dynamics op het vervolg gezet. Na achttien maanden bezinning over wat de Tomb Raiderserie leuk en succesvol maakt zijn onlangs de eerste resultaten bekend gemaakt.

In Tomb Raider: Legend zal Lara tot leven komen met een scala aan gezichtsuitdrukkingen, nieuwe moves en vaardigheden. Ze zal daarbij geholpen worden door een moderne uitrusting, zoals een verrekijker 'frag'-granaten een zaklamp en communicatieapparatuur. Met behulp van nieuwe karakteranimaties en bewegingen hoopt men Lara in staat te stellen om met precisie door de game-omgevingen te lopen. De game zal op de Xbox en PS2 uitkomen; wanneer is nog niet bekend.

Samir A. vrijgesproken van terreur

Icoon Binnenlands nieuwsDe rechtbank in Rotterdam heeft de 18-jarige Samir A. vrijgesproken van het beramen van terroristische aanslagen in Nederland. Volgens de rechter was er onvoldoende bewijs. Twee weken geleden had het Openbaar Ministerie zeven jaar cel tegen de jongen geëist.

Volgens justitie had Samir A. het onder meer gemunt op de Tweede Kamer, de kerncentrale van Borssele en Schiphol. In zijn huis werden plattegronden aangetroffen en patroonhouders, een geluiddemper, munitie, een kogelvrij vest en een nachtkijker. De rechter oordeelde echter dat niet bewezen kan worden dat A. hiermee aanslagen wilde plegen. Op basis van informatie die op diskettes werd aangetroffen was volgens de rechtbank wel duidelijk dat A. een bovengemiddelde interesse heeft voor 'religieus extremistsch geweld'.

De rechter oordeelde dat de betrokkenheid van A. bij een overval op een supermarkt vorig jaar evenmin bewezen kon worden, ondanks dat vaststond dat hij een rolluik had opengedaan en één van de daders kende. De jonge terreurverdachte werd uiteindelijk voor drie maanden cel veroordeeld wegens verboden wapenbezit. Deze straf had hij in voorarrest al uitgezeten.

Website Conker: Live & Reloaded online

Op 3 juni verschijnt Conker: Live & Reloaded voor de Xbox. Om je alvast een beetje warm te maken voor dit spel is de Amerikaanse website verschenen.

Op de website kan je info vinden over de bekende characters en over een aantal levels. Daarnaast kun je er filmpjes en screens van het spel bekijken en een poep-mailtje sturen. In de toekomst kun je ook whack-a-tediz spelen op de site.

Als je toevallig in Noord-Amerika woont, dan kun je op de website ook nog een demo van het spel bestellen.

Bezoek de site

Vermiste scholier dood aangetroffen

Icoon Binnenlands nieuwsEen 19-jarige jongen die vanaf de nacht van maandag op dinsdag werd vermist is dood aangetroffen. De PABO-student uit Venlo werd door een voorbijganger gevonden in Sint-Odiliënberg, tien kilometer van de plek waar hij verdween. Een uitgebreide zoektocht leverde dinsdag nog niets op.

De jongen maakte deel uit van een groep van 108 scholieren die op schoolkamp waren op een camping in Herkenbosch. Bij een dropping in Natuurpark De Meinweg bij Roermond verdween hij. Over de doodsoorzaak is niets bekend gemaakt.

Reality-docu over Britney en Kevin in de maak

Icoon Media nieuwsBritney Spears en eega Kevin Federline zijn akkoord gegaan met een televisie-serie, die de ontmoeting, de verloving en het huwelijk van het tweetal zal documenteren. De eerste zes afleveringen zullen nog dit jaar worden uitgezonden door de Amerikaanse omroep UPN. In de reeks zullen fragmenten van door Britney en Kevin geschoten homevideo's een belangrijke rol spelen.

Britney laat weten opgetogen te zijn over de serie. "Ik ben blij dat ik mijn fans kan laten zien wat zich echt heeft afgespeeld", liet de zangeres weten. "Het is een document der liefde", verklaarde haar echtgenoot Kevin Federline. Het koppel trouwde in september vorig jaar. De show is reeds aangekocht door de MTV Music Group. Het is nog niet bekend of de serie ook in Nederland te zien zal zijn.

NBA: Lakers niet in play-offs

De Phoenix Suns hebben een einde gemaakt aan de illusie van de LA Lakers. Door met 125-99 te verliezen missen de Lakers voor het eerst sinds elf jaar de play-offs.

Het verschil vannacht kwam tot uiting in aantal gemaakte drie-punters. De Suns kwamen tot 17 drie-punters, tegenover zes van LA. De Suns kwamen zodoende nooit in gevaar. Na de eerste helft had de best scorende ploeg van dit seizoen al een voorsprong van 70-59. Dit was de inleiding tot een vernedering voor de Lakers. In het restant van de wedstrijd kwamen de Lakers er niet meer aan te pas en de Suns scoorden er lustig op los. Vooral Quentin Richardson was op dreef voor de Suns met 25 punten, waarvan zeven drie-punters. Amaré Stoudamire scoorde 23 punten, Shawn Marion kwam tot 22 punten en 12 rebounds. Het was voor de Suns de zesde overwinning op rij.

Bij de Lakers, die Kobe Bryant en Lamar Odom moesten missen met blessures, werd Caron Butler topscorer met 30 punten.

Door het verlies liggen de Lakers nu negen wedstrijden achter op de Memphis Grizzlies, een achterstand die niet meer in te lopen is. "Het hoort bij het spelletje," vertelde Kobe Bryant. "We hebben een jong team en het hele seizoen lopen we al achter de feiten aan. We hebben ons best gedaan. Helaas heeft niet zo mogen zijn, but we will be back."

De Suns daarentegen gaan nog volop voor de winst in de Western Conference. Ze hebben een voorsprong van 2.5 wedstrijden op #2 de San Antonio Spurs.

Heat pakken winst in Eastern Conference

De Miami Heat hebben door de winst op de Chicago Bulls vannacht het kampioenschap in de Eastern Conference veilig gesteld. Zelfs zonder Shaquille O'Neal kwamen de Heat tot een makkelijke 104-86 overwinning. Bij afwezigheid van O'Neal waren alle ogen gericht op Dwyane Wade. Wade maakte het echter meer dan waar met 39 punten. Het is voor de derde keer op rij dat hij 30 punten of meer scoort, een clubrecord.

De Bulls, die vooraf aan deze wedstrijd negen wedstrijden op rij hadden gewonnen, konden geen potten breken. Bij rust keken zij al tegen een achterstand van 20 punten aan, 64-44. In het restant van de wedstrijd kwamen zij echter nooit meer in de buurt van de Heat. Ben Gordon werd topscorer bij de Bulls met 14 punten, vanaf de bank. Ondanks het verlies bezetten de Bulls nog altijd een prima 5e plek in de Eastern Conference.

Overige uitslagen:
Boston Celtics - Washington Wizards: 116-108
Charlotte Bobcats - LA Clippers: 102-104
Cleveland Cavaliers - New Jersey Nets: 80-111
New York Knicks - Indiana Pacers: 79-97
Atlanta Hawks - New Orleans Hornets: 86-96
Memphis Grizzlies - Denver Nuggets: 91-94
Dallas Mavericks - Orlando Magic: 114-105
Utah Jazz - Portland Trailblazers: 90-79
Sacramento Kings - Seattle Supersonics: 122-101
Golden State Warriors - Houston Rockets: 122-117

'Van Gaal wil Kluivert bij AZ'

Patrick Kluivert keert na de zomer terug naar de Nederlandse voetbalvelden, zo meldt SkySports. Voornaamste kandidaat om Kluivert over te nemen van Newcastle United is AZ.

De nieuwe trainer van AZ, Louis van Gaal, zou graag zien dat Kluivert naar Alkmaar komt. De twee werkten eerder succesvol samen bij hun periodes bij Ajax en Barcelona. Met de komst van Kluivert hoopt AZ tevens haar belangrijkste spelers te kunnen behouden.

Patrick Kluivert heeft een aflopend contract in Engeland. Newcastle United heeft een optie om het contract te verlengen, maar de kans dat deze optie gelicht wordt lijkt klein. Kluivert is in Engeland nooit onomstreden geweest, scoort weinig en manager Graeme Souness zou al op zoek zijn naar andere spitsen.

Staphorst wil vloeken aan banden leggen

Icoon Binnenlands nieuwsIn de Overijsselse gemeente Staphorst dreigt een vloekverbod ingesteld te worden. Het voorstel van de ChristenUnie en de SGP wordt woensdagavond in een commissievergadering behandeld. Volgens een woordvoerder heeft het verbod slechts een symbolische waarde, omdat sancties strijdig zijn met de vrijheid van meningsuiting.

ChristenUnie en SGP stellen echter met het verbod een signaal tegen taalverruwing af te willen geven. De christelijke partijen bezetten samen tien van de zeventien zetels in de Staphorster raad, een ruime meerderheid. In de Zeeuwse gemeente Reimerswaal wist de SGP eerder met succes een vloekverbod in te voeren.

Vernieuwde internetpagina voor Guild Wars

ArenaNet heeft de internetpagina voor het spel Guild Wars een update gegeven. Op de pagina kan nu gekozen worden tussen zes talen (Engels, Koreaans, Duits, Frans, Spaans en Italiaans). Naast deze taalupdate is er ook een plek gemaakt waar per week een in-game guild in de spotlight zal gaan staan. Deze "Guild of the week" zal informatie geven over de gekozen guild, maar ook strategie tips zullen hier te vinden zijn.

American History X

Shakes stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

De laatste tijd wordt er dikwijls over zogenaamde 'Lonsdale' jongeren gesproken. De media heeft deze naam bedacht en meteen de reputatie van een kledingmerk verwoest. Uden wil zelfs het kledingmerk verbieden. Heeft iemand in Uden er ooit aan gedacht dat die jongeren hun ideeën niet ontleden aan een merk maar dat het ergens anders vandaan komt?

Turkse belangstelling voor Hugo

RTV Noord meldt dat middenvelder Hugo van FC Groningen in de belangstelling staat van een Turkse club.

Na dit seizoen mag de 30-jarige Braziliaan vertrekken bij de Noordelijke club. De club van trainer Ron Jans biedt Hugo, die acht seizoenen bij de club uit het Oosterpark speelde, geen nieuw contract aan.

Tijdens de competitiewedstrijd tussen FC Groningen en RBC Roosendaal zou volgens de Noordelijke zender scouts van een Turkse club op de tribune hebben gezeten die serieus belangstelling heeft voor de Braziliaan. Om welke club het gaat is niet bekend.

'Teambaas BAR doet stap terug'

Volgens de Britse krant The Guardian zal teambaas Nick Fry een stap terug doen binnen BAR. Oud CART-kampioen Gil de Ferran zal volgens de krant tijdens de race-weekends het team moeten gaan leiden.

De eerste resultaten van de slechte prestaties van BAR lijken nu al zichtbaar te worden. Fry, die na het vorige Formule 1-seizoen de rol van teambaas van David Richards overnam, zal waarschijnlijk een stap terug doen en voortaan de leiding van het team in de fabrieken en kantoren in Brackley op zich nemen. Gil de Ferran zou het team bij de races moeten gaan leiden.

De 37 jaar oude De Ferran stopte na het seizoen van 2003 met racen. In zijn carrière als coureur wist hij tweemaal CART-kampioen te worden en wist hij ook de Indy 500 te winnen. De Ferran moet het team verbeteren door sterker leiding te geven rond de races. Met name Honda zou binnen het team hebben aangedrongen op het binnenhalen van iemand hiervoor.

Fry zou door deze beslissing meer tijd moeten krijgen voor de organisatorische kant van het team. Volgens The Guardian zal de beslissing binnen enkele dagen bekend worden gemaakt.

Preview en prijsvraag: I.O.S. - 4

Het nummer Voltooid Verleden Tijd vonden we onlangs nog terug op de 31e positie van de NL Top 100, die op 3FM werd uitgezonden. Een plaat die blijkbaar dus is blijven hangen bij het Nederlandse publiek, ook al stond deze al in 1997 in de hitparades. Sinds die Nederpopklassieker leek het erop dat IsOokSchitterend uit Groningen ook letterlijk voltooid verleden tijd was. Met 4 hoopt de band, die nu officieel door het leven gaat als 'I.O.S.', een nieuwe start te maken.

NSB'er mag geen 'Grootste Overijsselaar' worden

Icoon Opmerkelijk nieuwsEen nazi die voorkwam op de groslijst van Grootste Overijsselaars Aller Tijden is per direct als kandidaat geschrapt. Jonkheer Egon von Bönninghausen was burgemeester van het Twentse Ootmarsum, totdat hij in 1939 oneervol ontslagen werd wegens 'anti-nationale' uitlatingen. In maart 1940 werd hij lid van de Nationaal-Socialistische Beweging.

Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog was Von Bönninghausen korte tijd burgemeester van Tubbergen en commissaris van Overijssel. Hij behoorde tot de radicale vleugel van de NSB, die vond dat de partij racistisch en Germaans georiënteerd moest zijn. In augustus 1942 vertrok de bestuurder als vrijwilliger voor de Waffen SS naar het Oostfront. Hij sneuvelde een half jaar later op 43-jarige leeftijd in de Oekraïne.

Von Bönninghausen was genomineerd omdat hij voorkomt op een lijst van voormalige bestuurders van de provincie. Zijn nominatie viel op, doordat de laatste dagen opvallend veel stemmen op hem binnenkwamen, waardoor hij in de dagelijkse topvijf op één belandde. Na onderzoek bleek dat de stemmen van één computer afkomstig waren. Een woordvoerder van de organisatie spreekt dinsdag van een pijnlijke fout. De voormalige burgemeester is vanwege zijn nazi-verleden van de lijst gehaald.

Egon von Bönninghausen
Nazi-burgemeester Egon von Bönninghausen

Nieuwe lasergun is effectiever

Slecht nieuws voor automobilisten die regelmatig te hard rijden: De politie heeft een nieuw type lasergun dat sneller, exacter en van veel grotere afstand de snelheid van een voertuig kan meten. In de komende periode worden alle 25 teams van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie uitgerust met het nieuwe wapen tegen hardrijders.

De nieuwe lasergun is in Amerika ontwikkeld en beschikt onder andere over een zogeheten 'target lock' die de auto met een viziertje automatisch volgt. Het nieuwe wapen tegen hardrijders kan al op 900 meter automobilisten betrappen terwijl dat tot nu toe op maximaal 400 meter mogelijk was. Ook hoeft de laser minder lang op de auto gericht te zijn om de snelheid vast te stellen.

De politie zal wel dezelfde correctiemethode blijven hanteren. Dus een marge van drie kilometer aftrek bij snelheden tot 100 kilometer per uur. Vier kilometer aftrek voor snelheden van 101 tot 130 kilometer per uur en vijf kilometer correctie voor 131 tot 165 kilometer per uur. En wie 170 op de teller ziet staan terwijl hij wordt geklokt, rijdt voor het bepalen van de straf voor justitie echter zes kilometer per uur minder.

Leraar krijgt kopstoot na schorsing

Een 56-jarige leraar, werkzaam bij een school in Leeuwarden, heeft dinsdag een kopstoot ontvangen van een broer van een leerlinge. Dat is woensdag door de politie Friesland bekendgemaakt.

Vlak voor het incident werd de leerlinge, 15 jaar oud, geschorst. Het meisje was het daar blijkbaar niet mee eens, en belde haar 20-jarige broer, die direct verhaal kwam halen. De jongen kwam schreeuwend de school binnen. Vlak daarna gaf hij het slachtoffer een kopstoot, waar alle leerkrachten getuige van waren.

De politie heeft de zaak in onderzoek. De school heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk en vernieling.

Aanvaller paus mag niet naar uitvaart

FOKwa had ons via de nieuws-submit te melden:

Mehmet Ali Agca, de Turk die in 1981 een aanslag pleegde op paus Johannes Paulus II en later door diezelfde paus vergeven werd, heeft van de Turkse autoriteiten geen toestemming gekregen om de uitvaart van de paus bij te wonen. Agca had dat verzoek gisteren ingediend.

Agca had via zijn advocaat, Mustafa Demirbag, toestemming gevraagd voor een bezoek aan Rome op grond van een Turkse wet. Die wet staat gevangenen die een kwart van hun straf hebben uitgezeten en goed gedrag vertonen, in bijzondere gevallen 72 uur verlof toe. Volgens zijn advocaat was het de eerste keer dat Agca van dit recht gebruik wilde maken.

Ook had de Turk, onafhankelijk van het verzoek via zijn advocaat, een handgeschreven brief naar de plaatselijke officier van justitie gestuurd. Daarin vroeg hij om onder begeleiding van agenten van Interpol in een privé-vliegtuig naar Rome te mogen vliegen. Demirbag verklaarde dat Agca hem maandag in zijn cel in de Kartal-gevangenis van Istanbul had gezegd dat hij per se naar de begrafenis van de paus wilde. "Als ik niet ga dan moet iemand anders van mijn familie gaan", zou hij hebben gezegd. Zijn broer Adnan, die in 1997 door de paus werd ontvangen, overweegt nog of hij zal gaan.

Musampa wil langer bij Man City blijven

Kiki Musampa wil ook aankomend seizoen bij Manchester City blijven spelen. De 27-jarige exspeler van Ajax heeft het inmiddels uitstekend naar zijn zin bij City en wil graag blijven.

Afgelopen winter huurde de Engelse club Musampa voor een half jaar van Atletico Madrid, waar hij uit de gratie was geraakt. Na een moeizame start heeft hij zijn draai nu gevonden.

"Hoe langer ik hier ben, des te leuker ga ik het vinden, zowel de club als de stad", aldus de Nederlander in the Manchester Evening News. [i]"We hebben nog niet gesproken over wat er aan het einde van het seizoen gaat gebeuren, maar ik vermaak me op het veld en geniet ervan voor City te spelen."

De middenvelder heeft nog een contract tot de zomer van 2008 bij Atletico. Als Manchester City hem zou willen overnemen van de Spaanse club, dan moet het naar verluidt 2,3 miljoen euro betalen.

Woningen in Hoogezand ontruimd

108 woningen aan de Paulus Potterstraat in het Groningse Hoogezand worden op dit moment ontruimd. In een van de panden zijn explosieven gevonden. Na overleg met het Explosieven Opruimingscommando is besloten de woningen te ontruimen. De Mobiele Eenheid is ingezet om alles in goede banen te begeleiden.

Bewoners worden opgevangen in een nabijgelegen buurtcentrum. Volgens onbevestigde berichten zijn de explosieven gevonden in het huis van een ex-marinier, die de explosieven verzamelde als hobby. Een politiewoordvoerder stelde dat er geen direct gevaar bestond, maar dat men bij het vervoer van de gevaarlijke stoffen elk risico wil vermijden.

Minister pleit voor 'zeurvrije' kassa's

Icoon politiek binnenland nieuwsMinister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst is voor 'zeurvrije' kassa's. De handig geplaatste rekken vol lekkernijen van waaruit jengelende kinderen snel een zak snoep bij de boodschappen kunnen gooien zijn de VVD'er een doorn in het oog. Hij ziet het terugdringen van ongezonde impulsaankopen als middel om overgewicht te lijf te gaan.

"Ik denk dat veel consumenten hier blij mee zijn", zei de politicus in een debat van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel over overgewicht. Volgens Hoogervorst, zelf vader van een achtjarige, gaat het de verkeerde kant op in Nederland. Kinderen blijken steeds vaker te dik en als het zo doorgaat is over tien jaar een op de vijf Nederlanders ernstig zwaarlijvig.

"Het is op de eerste plaats aan het individu om de balans tussen eten en bewegen te herstellen en overgewicht te voorkomen", meent Hoogervorst. Overheid en bedrijfsleven dienen echter mee te denken over maatregelen. Onlangs liet de minister nog weten bereid te zijn een onderzoek in te stellen naar de invoering van een vettax.

Minister Hans Hoogervorst
Minister Hans Hoogervorst maakt zich zorgen over overgewicht

Mourinho overwint in crisis

In de crisis binnen Chelsea rond de schorsing van de UEFA voor Mourinho, heeft de trainer overwonnen. De club belooft hem meer steun te bieden en Mourinho krijgt een salarisverhoging.

Chelsea-eigenaar Roman Abramovich, algemeen directeur Peter Kenyon, Jose Mourinho en zijn zaakwaarnemer Jorge Mendes bespraken de onenigheid die was ontstaan door de straf van de UEFA. Chelsea weigerde in beroep te gaan tegen de straf, terwijl Mourinho wilde dat zijn naam zou worden gezuiverd. Hij liet naar de pers lekken dat hij zich al langer een eenling voelt binnen de club en zich slecht gesteund door clubleiding voelt.

Gisteren werd de onenigheid uitgesproken en Mourinho kwam als duidelijke winnaar naar boven. De clubleiding belooft hem meer te consulteren in clubzaken, hem meer te steunen bij moeilijkheden en Mourinho krijgt meteen een salarisverhoging. Vanavond zal Mourinho al wel meteen de eerste wedstrijd van zijn schorsing van de UEFA uitzitten.

Mourinho zal vanavond niet aanwezig zijn in het stadion bij de wedstrijd van zijn club tegen Bayern Munchen. Door de schorsing van de UEFA mag hij niet coachen en hij heeft ervoor gekozen niet op de tribune plaats te nemen. Volgens de club zal de trainer van een fijne, plezierige locatie de wedstrijd op de tv bekijken. Door de afwezigheid van Mourinho in het stadion heeft de UEFA geen mogelijkheden verder om te controleren of de coach met de bank communiceert.

Moskee-belager Venray was op tbs-verlof

Meki en FOKwa hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEén van de drie personen die dit weekend in Venray werd opgepakt na een vechtpartij tussen allochtonen en Lonsdale-jongeren was op verlof van tbs met dwangverpleging. Dat is door het ministerie van Justitie bevestigd. De rellen in de Limburgse gemeente volgden op het ingooien van de ruiten bij een moskee.

Naar aanleiding van de vechtpartij werd een 21-jarige man uit Zwolle, een 33-jarige man uit Belfeld en een 16-jarige inwoner van Tegelen aangehouden. Volgens Haagse bronnen was minister Donner van Justitie op de hoogte van het feit dat één van de arrestanten al eerder was veroordeeld voor zware geweldpleging. Desondanks deelde hij de informatie niet met de Kamer tijdens een debat over de ongeregeldheden in Venray. PvdA, SP, CDA en GroenLinks willen opheldering van de minister.

Venrayse jongeren woedend
Ondertussen zijn veel jongeren in Venray woedend op burgemeester Waals, die met ingang van vandaag een noodverordening invoert om geweldsescalaties te voorkomen. De plaatselijke jeugd vreest dat de verordening zal worden gebruikt om hardcorefeesten in jongerencentrum Dingus te verbieden. Waals ontkende dit gisteren tijdens een raadsvergadering. "Ik zal dat van geval tot geval bekijken", aldus de burgemeester.

Renners vrezen voor Boonen

Na de indrukwekkende overwinning van Tom Boonen zondag, vrezen verschillende renners een nieuwe overwinning van Boonen in Gent - Wevelgem vandaag. Ze weten niet hoe ze hem moeten kloppen.

Eén ding is zeker vandaag in Gent - Wevelgem, alle renners zullen naar Boonen kijken. Boonen is de absolute favoriet en alle renners willen laten zien dat hij te kloppen is. Tegelijkertijd denken velen dat dat een haast onmogelijke taak is.

Nico Mattan heeft toch laten zien goed in vorm te zijn de afgelopen weken, maar hij zegt zelf: "We moeten niet rond de pot draaien: als het goed weer is en er niet te veel wind staat, is het bijna onmogelijk om van Boonen te winnen. Zoals hij nu rijdt, wordt het moeilijk om Tom eraf te krijgen. We moeten niet te veel rekenen op een slechte dag, zo'n vorm kan je in principe vijf à zes weken aanhouden."

Mattan hoopt dan ook op slecht weer: "Gelukkig wordt er slecht weer voorspeld, die factor maakt dat hij te kloppen is. Ik kan me inbeelden dat hij dan niet meteen happig zal zijn om veel risico's te nemen met Parijs-Roubaix in het vooruitzicht. Soit, ik ga vooraan koersen en ik weet van mezelf dat ik zonder accidenten normaal zal mee zijn. (geheimzinnig) We hebben wel een plannetje. Wat? Zeker niet wachten tot de laatste rechte lijn."

Ook Steven de Jongh, zelf een snelle man in de sprint, ziet niet heel veel kansen om Boonen te verslaan: "Ja, dat zal natuurlijk heel moeilijk worden. We wisten al dat hij het kan afmaken in de spurt, maar Tom heeft nu ook laten zien dat hij kan wegrijden. Degene die in Wevelgem voor hem eindigt, zal alleszins kort bij de zege zijn."

Andreas Klier hoopt het te doen door met andere favorieten samen te spannen tegen Boonen: "Om Boonen te kloppen, lijkt het me best dat je hem niet meeneemt in de groep. Er zijn mannen genoeg die dat zullen willen doen: Eeckhout, Mattan, Hoste, Devolder Ik ga proberen op de juiste trein te zitten. Bovendien hebben wij met Zabel nog een tweede troefkaart. In elk geval zal ik me niet sparen voor zondag, dat heeft weinig zin. Als ProTour-koers is Gent-Wevelgem ook in hiërarchie gestegen, zodus."

Almere krijgt eerste stadsrapper

Icoon opmerkelijk nieuwsAlmere zal de eerste stad in Nederland zijn met een stadsrapper. Dat meldt cultuurscout N. Teunissen van culturele organisatie Tumult. De rapper gaat in twee voorrondes en een finale in mei gekozen worden. Het is de bedoeling dat de stadsrapper teksten die betrekking hebben op Almere gaat produceren.

"Het is een nog niet bestaande variant op poëzie. Rap is een van de grote jongerenculturen in Almere. Het is een hype en dat heeft ons over de streep getrokken", verklaart Teunissen. Burgemeester Annemarie Jorritsma is volgens een woordvoerder van de gemeente enthousiast, en zal waarschijnlijk zitting nemen in de jury. Of de bekende Almeerse rapper Ali B. ook een rol speelt bij de verkiezing is niet bekend.

Roemenië trekt kandidatuur EK 2012 in

Roemenië ziet af van de eventuele organisatie van het Europees kampioenschap voetbal in 2012. De Roemeense voetbalbond FRF trok de kandidatuur dinsdag in, omdat er onvoldoende financiële steun van de overheid is verworven.

"De regering heeft ons laten weten dat voetbal niet in de top-10 van prioriteiten staat", aldus FRF-woordvoerder Zaharia.

Griekenland, Italië, Rusland en Turkije hebben individueel belangstelling voor de organisatie van het EK 2012. Kroatië-Hongarije en Polen-Oekraïne willen het Europees kampioenschap samen organiseren, net zoals Nederland en België in 2000.

Wegpiraat gepakt in Amsterdam

KonnieKipke had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 18-jarige wegpiraat is maandagavond in Amsterdam-Oost gearresteerd voor een 'Artikel 5' overtreding van de verkeerswet. In het kort: zichzelf en het overige verkeer nodeloos in gevaar brengen.

De jongen werd door agenten op heterdaad betrapt, toen ze een auto op het Beukenplein met piepende banden zagen optrekken en alle verkeersregels aan zijn laars lappen. Hij maakte slips door zijn handrem aan te trekken, reed op de weghelft van het tegemoetkomende verkeer en reed veel te hard. De agenten reden hem klem om hem te kunnen aanhouden. De jongen is vervolgens ingesloten en zijn auto is in beslag genomen. Binnenkort mag hij zich voor de rechter verantwoorden.

Prins Rainier van Monaco overleden

Prins Rainier van Monaco is vanochtend om vijf over half zeven overleden. Hij is 81 jaar geworden. Vorige maand was hij wegens een longinfectie en hart- en nierproblemen opgenomen in het ziekenhuis. De afgelopen dagen ging zijn gezondheid hard achteruit. Zijn kinderen waren bij de bejaarde vorst toen hij stierf.

Rainier Grimaldi was één van de langstregerende vorsten ter wereld, hij kwam 56 jaar geleden op de troon. Onder zijn bewind groeide Monaco uit tot een belastingparadijs met veel casino's, banken en jetset. De prins kwam volop in de media toen hij in 1956 trouwde met de Amerikaanse actrice Grace Kelly, die haar naam veranderde in prinses Gracia. Ze kregen drie kinderen Caroline, Albert en Stephanie.

Na het auto-ongeluk in 1982 waarbij prinses Gracia omkwam, verscheen prins Rainier niet veel meer in het openbaar. De laatste jaren kampte hij met een slechte gezondheid en liet hij meer en meer taken over aan kroonprins Albert.


Aeon Flux met Charlize Theron aangekondigd

Babe Charlize Theron speelt de rol van geheim agente Aeon Flux in de gelijknamige film die deze herfst in de bioscopen zal draaien. Haar stem en uiterlijk zullen ook gebruikt worden voor de game die op Xbox en PS2 uit zal komen.

Oorspronkelijk was Aeon Flux een animatie-serie over een (schaarsgeklede en gewelddadige) geheim agente. Na twee seizoenen werd de serie stopgezet; nu wordt het verhaal gebruikt voor een film. Deze speelt zich 400 jaar in de toekomst af, op een aarde die verwoest is door ziektes. Slechts één stadstaat is overeind gebleven, Bregna. Hier zijn wetenschappers aan de macht. Aeon is lid van de rebellen en wordt op een geheime missie gestuurd om een regeringsleider te doden. Tijdens de missie ontdekt ze een complot.

Het spel wordt ontwikkeld door Terminal Reality (zij maakten eerder BloodRayne) en uitgegeven door Majesco. Majesco-directeur Jesse Sutton hoopt dat dit "de spelers een product biedt dat naadloos aansluit bij de wereld van Aeon Flux maar toch een interactieve component bevat die de entertainment aanvult." Aeon Flux zal een third-person stealth action game worden en tegelijk met de film in de winkels ligggen.

Hiddink : "Een halve stap"

"We hebben een goed resultaat behaald. Maar het is slechts een halve stap", aldus de coach van PSV, Guus Hiddink, na het 1-1 gelijkspel in de Champions League tegen het Franse Olympique Lyon.

"Ik vond dat we bij één á twee momenten niet scherp genoeg verdedigden bij de goal. In de tweede helft waren de wat rustiger," aldus de coach van de Eindhovense ploeg.

Hiddink was tevens niet erg tevreden met het spel van zijn ploeg voor de rust. "We speelden te veel over rechts. In de tweede helft hebben we de extra man op links beter kunnen uitspelen. Als je Lee doorschuift moeten ze een keus maken. Daar heeft Cocu (doelpuntenmaker.) van geprofiteerd."

'Wildwestwet' aangenomen in Florida

Het Huis van Afgevaardigden van Florida heeft gisteren met overweldigende meerderheid de zogenoemde 'wildwestwet' aangenomen. Inwoners van de Amerikaanse staat mogen voortaan iedereen die hen op straat bedreigt doodschieten. Proberen te vluchten is geen vereiste meer.

Tot dusver gold het recht te doden uit zelfverdediging alleen in de eigen woning. Dit gebied is nu uitgebreid tot de openbare ruimte. Het parlement was namelijk van mening dat het onzin is als mensen op straat moeten vluchten als zij bedreigd worden. De aanvaller mag nu doodgeschoten worden, zelfs als hij zelf geen vuurwapen draagt.

Volgens critici kan de nieuwe wet alleen maar leiden tot wildwesttaferelen. De democratische minderheid in de staat is van mening dat wapenbezitters nu feitelijk 'een vergunning om te doden' hebben gekregen.

---
Met dank aan Esposa, IronMikey, linuxje en erikh voor het submitten van dit bericht!

Geen vervolging om omstreden moslimboeken

mineo39-76 had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft de uitgever van een aantal omstreden moslimboeken opdracht gegeven een aantal anti-joodse (antisemitische) teksten uit het boek 'Gids voor Islamitische Opvoeding' te schrappen. De uitgeverij, Noer uit Delft, zal als ze daaraan voldoet niet vervolgd worden, ook niet voor de uitgaven van de werken 'Fatwas of Muslim Women' en 'De Weg van de Moslim'. Deze laatste boeken kwamen in het nieuws omdat er onder meer instaat dat vrouwen besneden dienen te worden en dat homo's in bepaalde gevallen met hun hoofd naar beneden van een hoog gebouw mogen worden gesmeten. De boeken werden ondermeer verkocht in de Amsterdamse El Tawheedmoskee. De moskee liet vorige maand al weten dat het niet vervolgd zou worden voor de verspreiding van de lectuur.

Volgens het OM staat de inhoud in direct verband met een uiting van een geloofsovertuiging en moeten ze gezien worden in context van de religie. In de 'Gids voor Islamitische opvoeding' staan wél strafbare passages. De in dit boek voorkomende citaten zijn beledigend voor joden en kunnen aanzetten tot haat of discriminatie, zo meldt het OM. De uitgever heeft laten weten de teksten onleesbaar te zullen maken.

Terreurverdachte
De Telegraaf meldt dat achter uitgeverij 'Noer' de 37-jarige Aris Hidayat zit. Hij blijkt een huisvriend te zijn van terreurverdachte Samir A. De boekwerken worden verspreid door de Rotterdamse moslim Maurice van Ettinger, die bekendstaat als sympathisant van de Palestijnse Hamas- beweging. Met het censureren van het boek ontsnappen zowel Hidayat en Ettinger aan vervolging.

Hidayat werd vorig jaar zomer bij de inval in de woning van Samir A. in Rotterdam gearresteerd en zat korte tijd vast. Volgens de nationale recherche had Hidayat een groot geldbedrag bij zich, waarvoor hij geen verklaring kon geven.


''Moslims moeten zich ''bekwamen in de vechtkunst, niet slechts defensief, doch ook offensief, opdat het Woord van Allah het hoogste is en om rechtvaardigheid en zachtmoedigheid op aarde te verpreiden. Want 'de Islam is altijd superieur'', aldus een citaat uit dit boek, waar niets mis mee is volgens het OM.

-
Zie ook:
Gids voor Islam roept op tot doden afvalligen
''Vrouwen moeten besneden worden''
GroenLinks wil verbod islamitische opvoedgids

De adventure leeft voort...

Het uitsterven van een bepaalde genre game is iets wat zelden gebeurt. Er zijn perioden dat sommige typen spellen populairder zijn dan andere, denk bijvoorbeeld aan alle zogenaamde sandbox-games die na het succes van Grand Theft Auto verschenen. Toch gebeurt het zelden dat een spelgenre echt verdwijnt. Echter, een type spel dat door veel gamers als dood wordt beschouwd is de adventure game. Maar klopt dit laatste ook? Zijn adventure games echt dood? Een gerucht dat Nintendo de Monkey Island-reeks zou porten naar de Nintendo DS leidde tot veel enthousiaste reacties. En mededelingen dat Lucasarts toch afziet van het uitbrengen van vervolgen op Sam & Max en Full Throttle zorgden voor hevig verontwaardigde gamers.

'Regering denkt over afzeggen referendum'

Icoon Politiek BinnenlandEr gaan hardnekkige geruchten dat de Nederlandse regering het raadplegend referendum over de Europese Grondwet wil schrappen omdat gevreesd wordt voor een negatieve uitslag. Volgens het ANP zou het kabinet een noodscenario onderzoeken waarin het referendum, dat op 1 juni gehouden zal worden, wordt afgelast als Frankrijk op 29 mei tegen de Europese Grondwet stemt. Er wordt algemeen aangenomen dat een Frans "nee" het einde van de Europese Grondwet betekent.

Ook Tweede-Kamerlid Harry van Bommel beweert voldoende aanwijzingen te hebben dat het eventueel schrappen van het referendum besproken wordt en heeft voor vandaag een spoeddebat aangevraagd. "Ongeacht wat de Franse bevolking zegt moeten de Nederlanders de gelegenheid krijgen zich uit te spreken over de koers van Europa", aldus Van Bommel. "Of is de regering soms bang voor het oordeel?"

Volgens de woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar de geruchten vandaan lijken te komen, is er 'geen sprake van' dat de regering nadenkt over het afgelasten van het referendum. Het referendum afblazen is volgens hem niet eens mogelijk omdat de Tweede Kamer tot het referendum heeft besloten en niet het kabinet.

De Fransen spreken zich op 29 mei uit over de Grondwet. Steeds meer tekenen wijzen erop dat de Franse bevolking de Grondwet gaat verwerpen. Vooral de weerstand tegen een mogelijke EU-toetreding van Turkije en onvrede over de nieuwe Europese dienstenrichtlijn zou veel Fransen tot een nee-stem bewegen. Eerder sprak Spanje zich in een referendum uit voor de Grondwet. Uit onderzoek van Maurice de Hond is eerder gebleken dat een groot deel van de Nederlanders waarschijnlijk tegen de Europese Grondwet zal gaan stemmen.

Vrouw geeft tijgertjes borstvoeding

Scootmobiel en geldropse_polleke hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In het Aziatische land Myanmar, een buurland van onder meer China en Thailand, geeft een vrouw borstvoeding aan twee Bengaalse tijgerwelpjes. De 40-jarige Hla Htay zoogt de welpen vier keer per dag gedurende 30 minuten. De beestjes krijgen daarnaast ook flesvoeding.

De tijgertjes zijn geboren in een dierentuin. De twee werden bij hun moeder weggehaald nadat een derde welpje door de tijgermoeder was gedood. De kleintjes blijven borstvoeding krijgen totdat hun tanden beginnen te groeien.


Hla Htay zoogt tijgertjes

De Graaf wil niet terug in de politiek

De onlangs afgetreden D66 minister De Graaf is niet van plan om terug te keren in de politiek. In het TV-programma Barend en Van Dorp zei De Graaf dat hij op zijn zeventigste misschien lid wil worden van de Eerste Kamer, maar dat hij de komende jaren iets anders wil gaan doen. "Er komt een keer een eind aan. Maar misschien word ik rond mijn 70e wel lid van de Eerste Kamer, net als Ed van Thijn."

De Graaf zei verder dat hij voor het debat in de Eerste Kamer uitvoerig contact heeft gehad met fractieleider Noten van de PvdA-senatoren. De Graaf verbaast zich erover dat Noten dat ontkend heeft. Het gesprek vond plaats op aandringen van PvdA-leider Bos, aldus De Graaf. De Graaf sprak ook met Van Thijn. Dat gebeurde op zijn eigen initiatief, maar met medeweten van Bos.

De oud-minister herhaalde nog eens dat hij pas besloot af te treden toen bleek dat de coalitie-partijen de herziening van het kiesstelsel niet zouden steunen. Verder liet hij weten geen enkele wrok te koesteren tegen D66. "Ik houd van de partij", aldus De Graaf. Wat hij nu gaat doen weet hij nog niet, hij gaat eerst eens alles rustig op een rijtje zetten.


Thom de Graaf in de Eerste Kamer op 22 maart

Henny Huisman krijgt gelijk van rechter

TV-presentator en programmamaker Henny Huisman heeft een kort geding tegen het weekblad Nieuwe Revu gewonnen. Aanleiding was een artikel waarin hij een programmadief werd genoemd. De presentator vond het artikel grievend, insinuerend en lasterlijk. De presentator krijgt een paginagrote rectificatie en een flinke schadevergoeding.

Huisman verklaarde dat de rechter hem "op alle punten gelijk heeft gegeven". Nieuwe Revu moet volgens de presentator niet alleen op de cover, maar ook in het tijdschrift rectificeren. "De journalist die het artikel heeft geschreven moet 10.000 euro betalen en Nieuwe Revu moet eenzelfde bedrag aan schadevergoeding aan mij uitkeren", aldus Huisman in RTL Boulevard.

Amerikaanse stranden dicht na haaieninvasie

Aan de oostkust van Amerika zijn enkele stranden afgesloten in opdracht van de autoriteiten. Duizenden haaien maakten de kustwateren van Florida daar onveilig.

Een woordvoerster van de kustwacht verklaarde dat de haaien de kust van Juno Beach ten Noorden van Palm Beach tot op enkele honderden meters naderden. Naar alle waarschijnlijkheid waren de haaien op weg naar het noorden, en kwamen zij onderweg voedsel tegen.. Vorige week waren bij de zuidkust van Florida haaien gesignaleerd.

'De paus had een maîtresse'

static had ons via de nieuws-submit te melden:

Enkele dagen na het overlijden van de paus komen de eerste geruchten al op gang over een vermeende maîtresse. Zo beweert de Duitse krant B.Z. dat de paus tot aan zijn dood een relatie had met zijn jeugdliefde Halina Kwiatkowska. Vanaf zijn dertiende had de Karol Wojtyla, de Poolse naam van de paus Johannes Paulus, een relatie met Halina. Aan hun relatie kwam een einde nadat hij op de universiteit besloot priester te worden.

Halina en Karol deelden beiden hun passie voor toneel en de eerste vlam sloeg dan ook over in het theater toen Halina en Karol samen de hoofdrol kregen in een toneelstuk. Halina herinnert zich ook nu nog ieder detail van hun relatie die jaren duurde. "Ik was twaalf toen ik Karol voor het eerst zag bij het voetballen. Hij stond in het doel: groot, met brede schouders, knap, haren tot op de schouders. wij noemden hem Lolek."

Nu Karol gestorven is als paus Johannes Paulus is de inmiddels 83-jarige Halina ingestort, maar desondanks zegt ze vanuit haar ziekenhuisbed tegen een verslaggever van de Duitse krant B.Z.: "De paus en ik, wij kenden elkaar 71 jaar. We speelden toneel, het liefst liefdesparen!"

Halina trouwde als beroemd actrice met een acteur. Hun eerste kind werd gedoopt door de jonge priester Wojtyla. Volgens de krant bleven de twee na de pausverkiezing elkaar nog in het geheim zien. Over de geruchten dat zij meer had met de paus dan een platonische liefde, wil Halina niets kwijt.

Vriendin van de paus
Halina Kwiatkowska

DVD: De Dominee SE

Nederlandse films komen vaak niet verder dan een flauwe grap, een blote borst en veel geschreeuw. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen die de moeite van het bekijken zeer waard zijn. Nederlandse thrillers zijn al helemaal zeldzaam, maar de misdaadfilm 'Lek' uit 2000 bewees dat er genoeg talent aanwezig is om een spannende Nederlandse film te maken. Met het verschijnen van De Dominee op DVD is er hopelijk weer een nieuw thrillerhoogtepunt op Nederlandse bodem.
Prey te zien op E3 2005?

Prey, een titel die in 1997 al is aangekondigd, schijnt te worden getoond op de komende E3. Prey zal de Doom 3 engine gaan gebruiken welke garant moet staan voor fantastische graphics.

3D Realms, die aan de game begonnen waren, zullen de game nu niet afmaken, dat wordt gedaan door een nog te noemen 3rd party developer. Prey wordt zeer waarschijnlijk uitgegeven door Take Two Interactive Software, maar dat is nog niet bekend.


Een screen van de oude Prey

Het is nog even afwachten tot de E3 voordat we je meer kunnen melden over deze First Person Shooter.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.