Beoogd PVV-minister Faber neemt volledig afstand van term 'omvolking'

Marjolein Faber, beoogd PVV-minister Asiel en Migratie neemt "volledig afstand” van het gebruik van de term ’omvolking’ om de verandering van de bevolkingssamenstelling aan te duiden. Dat heeft zij vandaag aangegeven in een hoorzitting voor kandidaat-bewindslieden in de Tweede Kamer. Faber begrijpt de ontstane ophef en zegt dat ze de term beter niet had kunnen gebruiken.

Ze erkent dat deze term een "verschrikkelijke connotatie aan het verleden en het nazisme met zich meedraagt.” De aspirant-minister sluit zich aan bij de waarschuwingen van de AIVD en NCTV, die in rapporten de dreiging van extreemrechtse groepen die propageren dat er sprake zou zijn van ’omvolking’. Volgens deze complottheorie probeert de zogenaamde elite het ’witte ras’ bewust te vermengen of vervangen.

"Ik heb geen enkele moeite daar volledig afstand van te nemen”, zegt Faber. "En dat doe ik dus ook nu.”

Faber zegt voortaan te spreken over de "zeer zorgelijke demografische ontwikkelingen in Nederland. Want daar gaat het om.”

Ook zegt ze zich als minister sterk gaan maken voor "een fatsoenlijke opvang" van asielzoekers die nu al in Nederland aanwezig zijn. Daarnaast wil ze een "streng doch rechtvaardig asielbeleid" opzetten om de verdere instroom van asielzoekers "maximaal te beperken", zei ze tijdens haar hoorzitting tegen de Tweede Kamer. Ze noemt het ministerschap "een eervolle opdracht" en zal zich namens de PVV "niet voor 100 maar voor 200 procent" gaan inzetten.