Boek: Anthony Kiedis - Scar Tissue

Dat Kiedis, en de rest van de bandleden trouwens ook, er in de clip van Under The Bridge er zo bij lopen, heeft een reden. De jongens zijn in die video namelijk gewoon zichzelf. Niks geen verkleedpartijen of andere poespas: de band is niets meer en niets minder dan een zooitje ongeregeld (in die tijd tenminste), Anthony Kiedis voorop.

Wie de geschiedenis die hieraan vooraf is gegaan kent, zal zich echter eerder verbazen over het feit dat de band uberhaupt in staat is om nummers te maken, dan dat ze er in het betreffende clipje nogal verwaarloosd bijlopen.

Zoals in Scar Tissue naar voren komt houdt Kiedis zich namelijk al op zeer jonge leeftijd (op de basisschool om precies te zijn), bezig met 'sex, drugs & rock 'n roll'. En dat terwijl zijn klasgenoten vaak niet eens weten wat het is. Kiedis heeft echter in zijn vader een ideale vriend, met wie hij drugs en vriendinnen deelt.

In feite zijn het schokkende verhalen, maar Kiedis vertelt ze op een dergelijke luchtige toon, dat het de normaalste zaken van de wereld lijken te zijn. Zonder zijn eigen gedrag te analyseren of te veroordelen, vertelt hij anecdote op anecdote. Vaak zijn deze zo bizar, dat ze eigenlijk gewoon humoristisch worden.

Tegelijkertijd is dat het grootste minpunt van dit boek: in feite is het slechts een enorme aaneenschakeling van bizarre gebeurtenissen, feitjes en anecdotes, waarin nauwelijks enige lijn te ontdekken valt. Zo kun je als je de eerste keer dit boek in handen hebt, zonder problemen halverwege beginnen te lezen, zonder 'in de problemen te raken'. Daar komt bij dat de schrijftechnische vaardigheden van Kiedis, hoewel hij hulp heeft gehad van schrijver Larry Sloman, niet van hetzelfde niveau zijn als zijn muzikale vaardigheden. Af en toe blijft het verhaal zelfs hangen in bedroevende 'en toen, en toen' opsommingen, hoewel dat ook aan de Nederlandse vertaling zou kunnen liggen.

Toch blijft het niet alleen bij grappige gebeurtenissen. Kiedis neemt de lezer ook mee naar afkickklinieken, slaapkamers en kleedkamers waar seksuele hoogtepunten worden afgewisseld met veelal drugsgerelateerde dieptepunten. Dankzij zijn oppervlakkige manier van schrijven ga je echter nooit echt met hem meeleven en soms vraag je je zelfs af of het wel allemaal echt gebeurd is. Zelfs over zijn vroegste jeugd weet Kiedis namelijk alles tot in detail te vertellen, terwijl toch bekend is dat overmatig drugsgebruik je geheugen niet bepaald ten goede komt.

Al met al is dit dan ook niets meer en niets minder dan puur een vermakelijk boek, waarbij je je tijdens het lezen kan blijven verbazen over hoe ver het leven van een rockster af staat van het leven van 'de gewone man in de straat'. Daarbij is het aardig om te zien hoe bepaalde songteksten en albums van de band tot stand zijn gekomen, hoewel ook hiervoor geldt dat Kiedis nooit echt diep op de materie in gaat.

Anthony Kiedis, Scar Tissue
Paperback | 440 Pagina's | Uitgeverij VIP | 2004 | ISBN: 902298947X