CD: Throwdown - Vendetta

"Er is een vijandigheid die suddert in hen die worstelen om te transcenderen, meer willen worden dan ze vooralsnog zijn, en terug te vechten tegen een sociale waardensysteem dat hen te kort gedaan heeft en hen weinig bood in de zin van waar comfort, loyaliteit, en respect."

Wie het weet mag het zeggen. Bovenstaande passage is afkomstig uit de biografie van Throwdown uit Orange County. 'Fuck The System', daar komt het simpelweg op neer.

Het geeft al aan hoe serieus de band zichzelf neemt. Dat je de strijd tussen arm en rijk aangrijpt om je woede muzikaal over te spuien is te begrijpen, maar jezelf op deze manier als ondergeschoven kindje in de Amerikaanse maatschappij neerzetten gaat toch iets te ver.

Dat Throwdown op 'Vendetta' een beetje gefrustreerd is moge duidelijk zijn. Hoe de muziek op het vierde album van dit kwartet zich laat aanhoren is dan ook niet moeilijk te raden. Inderdaad, vol van woede over het onrecht dat de bandleden blijkbaar wordt aangedaan.


Op de cd-cover mogen dan wel twee handen samengevouwen met een rozenkrans te zien zijn, maar de snoeiharde metalcore van Throwdown (in de lijn van Hatebreed en Shadows Fall) is allesbehalve vroom. Dit uit zich niet alleen in de songtitels (We Will Rise, Shut You Down, To Live Is To Sacrafice), maar ook in de muziek zelf. Striemende gitaren en woedende uithalen worden afgewisseld met, eh, striemende gitaren en woedende uithalen...

Het maakt 'Vendetta' een plaat die eigenlijk al vanaf de eerste luisterbeurt gedoemd is te mislukken. Werkelijk alle metalclichÚ's worden uit de kast getrokken, zonder dat er ook maar iets van een eigen smoel te bekennen is. De meeste riffs zijn middelmatig, de screamo-zang van Dave Peters is het grootste deel van de tijd onverstaanbaar en het algehele image van de band is zo Amerikaans en semi-rebels dat het niet meer serieus te nemen is.

Daar komt nog eens bij dat op mijn (promo)versie van dit album het geluid gewoon niet zo helder en 'vet' klinkt als we van Roadrunner releases gewend zijn. Alsof het label zelf ook beseft dat je niet elke paar maanden weer met een nieuw 'best thing' in metalland kunt aankomen. 'Vendetta' is hierdoor niet eens goed genoeg als Roadrunner-tussendoortje. De nieuwe Pantera? Laat me niet lachen...
Label:Trustkill / Roadrunner Records Releasedatum: 27 juni 2005 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!