Amerikaan verdwaalt in de bossen, wordt na 10 dagen levend aangetroffen

Op 11 juni vertrok Lukas McClish (34) uit Californië vol goede moed naar de Santa Cruz Mountains voor een lange wandeling. Hij dacht dat de wandeling ongeveer drie uur zou gaan duren, maar het liep anders. De Amerikaan verdwaalde in de uitgestrekte bossen. Pas tien dagen later werd hij levend teruggevonden. Op beelden is te zien hoe hij geëmotioneerd zijn familieleden omhelst.

Lukas McClish, 34 jaar oud en afkomstig uit Boulder Creek in de VS, vertelt in een interview met een lokale nieuwszender over zijn avontuur. Hij was bekend met de wandelroute maar door bosbranden waren diverse oriëntatiepunten vernietigd, waardoor hij ondanks zijn ervaring als wandelaar, hopeloos verdwaald raakte in de wildernis.

De familie van Lukas meldde hem als vermist op 16 juni, nadat hij niet was komen opdagen voor Vaderdag. Een uitgebreide zoek- en reddingsactie werd gestart. Hij had een vriend verteld over zijn plannen om te wandelen in de Santa Cruz Mountains.

Op een gegeven moment werd duidelijk dat McClish nog in leven moest zijn. Een brandweerman die deelnam aan de zoekacties vertelde: "Er waren donderdag meerdere getuigenmeldingen van mensen die in de verte iemand in de bossen hoorden schreeuwen om hulp. Het was echter zeer lastig om de exacte locatie van die persoon te bepalen."

Vuil en verwilderd werd McClish donderdagavond rond half acht met behulp van een drone en een zoekhond gevonden. Op zich was hij in goede conditie, hij had geen ernstige verwondingen of gezondheidsproblemen. De lokale sheriff prees de inspanningen van velen voor deze succesvolle reddingsactie. Lukas vertelde dat hij vertrokken was met slechts een gewone broek, wandelschoenen, een hoed, een zaklamp en een vouwschaartje.

"Ik wist dat als ik de zon bleef volgen, ik uiteindelijk de oceaan zou bereiken. Maar ik wist niet hoe ver de oceaan verwijderd was”, vertelde hij. De Amerikaan overleefde door veel water te drinken uit beekjes en watervallen, en at uiteindelijk wilde bessen omdat hij echt honger kreeg. Hij sliep op een bed van bladeren en verlangde naar junkfood. Hij riep om hulp en werd gevolgd door een poema die gelukkig op afstand bleef.