Vaste doppen aan fles of drankkarton, vind jij het handig in gebruik?

Vanaf 3 juli moeten alle doppen vastzitten aan plasticflessen en drankverpakkingen die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik. Deze wetgeving moet ervoor zorgen dat de hoeveelheid zwerfafval wordt verminderd. Vind jij het handig in gebruik?

Flesjes net vaste dop (@Freepik-AI)
Flesjes net vaste dop (@Freepik-AI)

Vanaf 3 juli 2024 gaat de nieuwe Europese SUP-wetgeving in. Deze nieuwe wetgeving verplicht fabrikanten om de dop vast te maken aan pakken en flessen die gemaakt zijn voor eenmalig gebruik. Met uitzondering van flessen met een inhoud groter dan 3 liter en verpakkingen voor medisch gebruik.

De vaste dopjes moeten enerzijds zwerfafval verminderen en anderzijds de circulaire economie bevorderen. Door de dop samen met het flesje in te zamelen, belandt het dopje niet op straat of in de natuur en kunnen gespecialiseerde firma’s ze beter verwerken tot nieuwe producten.

Ook zorgen vaste dopjes voor minder CO2-uitstoot. Omdat het gemakkelijker is om gebruikte flesjes en dopjes te recycleren, kan men ook meer nieuwe flesjes maken uit gebruikte flesjes. De productie van PET-flessen uit gerecycleerd materiaal stoot tot 70% minder CO2 uit dan bij productie uit fossiele brandstoffen.

1523 stemmen , laatste: 10-07-2024, 09:51