DVD: Ill Niño - Live From The Eye Of The Storm

"Ill Niño storm the stage with the power of their namesake and leave behind a sweaty, twisted mass of bodies in their wake" staat stoer op de achterzijde van deze DVD gedrukt. De voorzijde wordt gesierd door een uitzinnige mensenmassa. Dat, plus de titel van deze DVD (Live From The Eye Of The Storm), belooft heel wat.

Toch is het frontman Christian Machado die halverwege het concert dat op deze schijf geperst staat vertwijfeld richting het publiek roept: "Are you gonna' do something?". Inderdaad, waar het Nederlandse publiek ongeveer een jaar geleden tijdens Roadrage in Tilburg nog uitzinnig reageerde op Machado en consorten, staat het grootste deel van de Pennsylvanians erbij alsof het water ziet branden. Hoe zeer de heren van Ill Niño ook hun best doen: op de voorste twee rijen na blijft het publiek stokstijf naar het podium staren.


Gelukkig is er met het concert op zich niets mis. Hoewel er slechts negen nummers ten gehore gebracht worden (ik zou ook na negen nummers stoppen als je zo'n publiek voor je hebt), zijn het wel stuk voor stuk de knallers van Ill Niño. Naast vier van de beste nummers van de laatste cd 'Confession' dus ook oudere tracks als What Comes Around, Unreal en Liar.

Dit alles wordt haarscherp in beeld gebracht, met een reeks aan camerastandpunten en beeldovergangen. Het bovenaanzicht, waarbij de hele zaal te zien is, wordt hierbij uiteraard zoveel mogelijk vermeden (want anders is wel erg goed te zien hoe doods de sfeer onder het publiek is). Ook het geluid is in orde, maar gezegd moet worden dat de rauwheid die bij een liveconcert normaal goed te horen is, hier een beetje weg valt. Echt hinderlijk is dat echter niet te noemen.


Naast het ietwat korte concert vinden we ook een aantal andere min of meer gebruikelijke onderdelen op deze DVD terug. Naast vijf videoclips (alle clips die de band ooit gemaakt heeft) en een aardige fotogallerij zijn dat ook een tweetal documentaires. In 'Ill Niño's Real World' zien we de Ill Niño op tour, welke wordt begeleid door een uitgebreid interview met de volledige band. Geen schokkende zaken, maar toch prima vermaak. In 'Scandalous Confessions' praten de afzonderlijke bandleden over zichzelf en over elkaar. Een prima onderdeel, dat vooral door de meningen die de bandleden over elkaar hebben, interessant wordt. Van Machado die opbiecht diverse mensen in zijn leven bedrogen te hebben, tot Chavarri die uitgebreid vertelt over de meest vunzige seks die hij ooit heeft gehad: je krijgt het allemaal te zien.