World Cup-zege en derde plek voor mountainbikester Pieterse, ook Tauber 3e

's Werelds beste mountainbikers kwamen dit weekeinde in actie in het Zwitserse Crans-Montana. Zaterdag werden daar de shorttrackwedstrijden gehouden, die al vrij lastig waren, zondag werd het pas écht zwaar: voor de lange cross-countrywedstrijden was het parcours door de regenval zeer modderig, resulterend in een loodzwaar parcours waarin de één na de ander weg gleed.

Shorttrack vrouwen
Door het zware parcours werd het veld veel sneller dan normaal het geval is uit elkaar geslagen, onder meer dankzij het harde werk van Puck Pieterse. Richting de slotfase was het met Anne Tauber echter een andere Nederlandse, degene die níet geselecteerd werd voor de Olympische Spelen, die ten aanval trok. Ze werd bijgehaald door Pieterse, die er overheen ging en overtuigend won. Tauber werd derde, want de Zwitserse Alessandra Keller knokte zich er nog voorbij, terwijl verder alleen de Française Loana Lecomte in de buurt bleef. Lotte Koopmans finishte niet.

Cross-country vrouwen
Al in de korte startronde ging Lecomte er vandoor, maar Pieterse wist een ronde later aan te sluiten en niet veel later kwam ook Keller er toch nog bij. Pieterse oogde weer sterk en pakte even de kop, maar nog in dezelfde ronde haakte ze af: ze moest een stuk door de modder lopen om een klim op te komen en door de modder onder haar schoenen had ze grote problemen terug te komen in haar klikpedalen.

Het kostte Pieterse veel tijd, die ze niet meer goed wist te maken. Keller bleef nog even aanhaken bij Lecomte, maar ook de Zwitserse moest haar uiteindelijk laten gaan en zo reed Lecomte naar een bijzonder indrukwekkende zege. Keller werd tweede, Pieterse hield wel ruimschoots voldoende marge voor de derde plek. Tauber had het zwaar en werd veertiende, Koopmans kwam als veertigste aan de meet.

Shorttrack mannen
Thomas Pidcock was de grote man in Crans-Montana, te beginnen met de shorttrack. Daar reed de Brit het hele veld kapot en pas aan het einde kwam er iemand een beetje in de buurt. De zege was zonder twijfel binnen, de verrassende Duitser Julian Schelb reed naar de tweede plek, voor Luca Braidot uit Italië.

Cross-country mannen
Schelb schoot uit de startblokken en sloeg in no-time een gat, hij bleef vriend en vijand verbazen. Pidcock kwam wat later op gang en sloot vervolgens aan bij de Duitser, even later kwamen ook de Zwitsers Nino Schurter en Mathias Flückiger zich voorin melden.

Al in de tweede ronde opende Pidcock weer eens de aanval en dat bleek zelfs al beslissend: beetje bij beetje reed de olympisch- en wereldkampioen weg en pas na de finish zagen ze hem weer terug. Achter Pidcock werd flink gevochten voor de tweede plek, met name met Flückiger, Schurter, Schelb en Braidot.

Flückiger reed zich richting de helft van de wedstrijd los van de rest en nam plek twee in, terwijl Schurter achter hem onderuit ging. Dat overkwam ook Maximilian Brandl vanaf de zevende plek: de Duitser heeft mogelijk zijn kaak gebroken.

Pidcock zelf gleed nog even weg, maar stond rap weer op, terwijl Lars Forster uit Zwitserland wel uit de top-5 zakte na een val. Zo reed Flückiger ver achter Pidcock eenzaam naar de tweede plek, terwijl de dappere Schelb afhaakte bij de twee anderen en als vijfde finishte. Braidot bleek uiteindelijk explosiever dan de oude Schurter en sprintte naar de derde plek.