CD: John Lennon - Rock 'n' Roll

We schrijven het jaar 1975. De Beatles zijn al lang en breed uit elkaar en enkele Beatles gaan op de solotour. Het is in dat jaar dat Lennon al aan zijn zesde (eigenlijk vijfde) solo-album toe is: één vol met covers van rock 'n roll-klassiekers. Een hobbyproject is het: een plaat vol met Lennons favoriete riedeltjes uit z'n eigen jeugd. Nummers die ook nu nog menigeen bekend in de oren zullen klinken, zoals Stand By Me, Peggy Sue en Sweet Little Sixteen.

Wereldschokkend? Welnee, het zijn leuke versies en waarschijnlijk is voor de liefhebbers het idee dat John Lennon de nummers zingt al genoeg reden om deze plaat aan te schaffen. Maar zeker niet meer dan dat. De originele nummers zijn afkomstig uit de jaren '50 en '60 en deze versies van John Lennon zoals gezegd uit 1975. En dat is te horen.


John Lennon & Yoko Ono

Niet dat de opname- of geluidskwaliteit te wensen over laat: het is duidelijk te merken dat deze plaat 'remixed' en 'remastered' is. Het zijn echter de songs op zich die echt niet meer van deze tijd zijn. Nu hoeft dat geen probleem te zijn: mensen die houden van muziek uit de jaren '60 / '70 snappen dat muziek niet zo snel en hard hoeft als tegenwoordig de norm is, maar ook zij zullen waarschijnlijk niet tevreden zijn met de manier waarop deze nummers gemaakt zijn.

De covers van John Lennon voegen namelijk stuk voor stuk maar vrij weinig aan de originele nummers toe. De stem van Lennon heeft niet de rauwheid die bijvoorbeeld een Chuck Berry of Elvis Presley wel hebben en door de vrij cleane productie komt het echte rock 'n roll geluid niet goed naar voren. Gevolg: een vrij gezapige plaat die maar door en door kabbelt, zonder echt een verpletterende indruk te maken.

Het origineel van bijna twintig jaar geleden telde dertien nummers, maar op deze 're-issue' vinden we ook vier bonustracks terug. Angel Baby nam Lennon voor het originele Rock 'n' Roll al op, maar het haalde de uiteindelijke plaat niet. Wel werd de track elf jaar later alsnog uitgebracht op 'Menlove Avenue': het eerste album dat van de Beatle uitkwam na zijn dood. Van deze plaat zijn ook twee van de drie andere bonustracks afkomstig: To Know Her Is To Love Her en Since My Baby left Me. De laatste bonustrack, en tevens afsluiter van het album, is een iets andere en kortere versie van Just Because, dat we ook al terugvonden op de plaat uit 1975. Vier nummers die niets beter of specialer zijn dan de originele dertien tracks.