CD: LPG - I Fear No Foe

LPG is een typische Excelsiorband (het label waarop 'I Fear No Foe' uitkomt): dat wil zeggen dat het niet alledaagse muziek maakt, de term hi-fi lang niet altijd verdient en het experiment niet schuwt. 'Spannend' schrijft de vaderlandse muziekpers dan al snel.

Nu kan er van 'I Fear No Foe', de debuutplaat van dit quintet uit Hoogezand-Sappermeer, veel gezegd worden, maar 'spannend' is 'ie zeker. En ja, voor deze keer lijkt ook de bio van de band te kloppen: "De muziek slingert heen en weer tussen ingetogen, meerstemmige nummers en onstuimige, semi-noisepop met intense distorted zang."

Een mond vol van quasi-intelligente genreomschrijvingen. Vergeten wordt alleen nog dat sommige tracks opgeleukt worden met hinderlijk applaus, al dan niet grappige montagetechnieken en andere gimmicks.


Wat zich dan bij de eerste luisterbeurt ontspint is een brei van nummers waarin elke vorm van samenhang lijkt te ontbreken. Natuurlijk, de kwaliteit van enkele afzonderlijke tracks is al binnen enkele tientallen seconden te horen, maar als geheel beklijven de vijftien tracks zeker niet.

Daarvoor zit er namelijk gewoon te veel variatie in de diverse nummers. We horen Belle & Sebastian in Belly Rollercoaster en, vooruit, The Beach Boys in How It's Never Clear With You. Waar LPG echter nog het meest van weg heeft zijn Nederlandse bandjes als Voicst, Daryll-Ann en Johan, waarvan de laatste twee niet geheel toevallig twee vaandeldragers van het Excelsiorlabel zijn/waren.

Het zijn niet de minste referenties (letterlijk en figuurlijk) en juist hierdoor wil dit album zich ook na meerdere luistersessies maar niet in mijn hoofd prenten. Het is allemaal te rommelig en misschien wilde de band wel té veel ideeën kwijt op hun eerste langspeler. Nu komen nummers als Speech en Obscure Details te gekunsteld, te 'arty-farty' over (net zoals het boekje van de cd overigens). Dat terwijl de basis juist het liedje zou moeten zijn en niet de muzikale omlijsting. Als dat kwartje binnen afzienbare tijd valt bij LPG, mogen we met zijn allen reikhalzend uitzien naar de moeilijke tweede cd. Als die wat meer terug gaat naar de basis, zal misschien ook de ondoordringbare laag die er nu nog over 'I Fear No Foe' hangt, wat beter te doorgronden zijn.

Artiest: LPG Titel: I Fear No Foe Label: Excelsior Releasedatum: 04-04-2005 Lengte: 40:02 Genre: Exclesioresque semi-noisepop
LPG - I Fear No Foe
1. Speech
2. Fire
3. I.A.R.A.C.
4. Belly Rollercoaster
5. How It's Never Clear With You
6. It's Your Fault
7. Really Tried
8. Consume Me Free
9. Multicolour Words
10. Brag
11. Obscure Details
12. Think it Over
13. Sparrow
14. Cushy Sickness
15. Out Of Memories