DVD: Metallica - Some Kind Of Monster

Ruim 16.000 uur film werd er geschoten door filmmakers Joe Berlinger en Bruce Sinofsky tijdens het opnameproces voor het langverwachte Metallica-album 'St. Anger'. Aanvankelijk was de film slechts bedoeld ter promotie van het uiteindelijke album, maar Berlinger en Sinofsky hadden vooraf dan ook niet kunnen bedenken dat de vertelde tijd uiteindelijk meer dan een jaar zou bedragen.

Inderdaad, een jaar! Niet dat de band een jaar lang bezig was met het schrijven en opnemen van de plaat: nee, alleen de alcoholprobleem van frontman James Hetfield ('Alcohollica') leverde al een vertraging van zes maanden op. Zes maanden die misschien wel het interessantste onderdeel van deze film vormen.


Het is namelijk een periode waarin de andere bandleden, drummer Lars Ullrich voorop, openlijk twijfelen over het voortbestaan van de band. Ullrich meent dat Hetfield Metallica in de steek laat en na het recentelijke vertrek van bassist Jason Newsted kan de band het niet opbrengen om nog een bandlid kwijt te raken.

Na het uitbrengen van deze documentaire spraken een aantal (Amerikaanse) media van 'een historisch document'. Some Kind Of Monster zou passen in het rijtje 'Gimme Shelter' (Rolling Stones), 'Rattle and Hum' (U2) en 'Don't Look Back' (Bob Dylan). Nu moet ik in alle eerlijkheid bekennen dat ik niet alle bovenstaande films heb gezien, maar ik denk niet dat 'Some Kind Of Monster' de historische waarde heeft die in ieder geval een aantal van deze documentaires wel hebben.

Natuurlijk geeft deze documentaire een goed beeld van de verhoudingen in de band Metallica, zeker in mindere tijden, maar toch krijg je niet echt het gevoel dat de band er daadwerkelijk na 23 jaar mee wil stoppen, omdat het even niet mee zit. Vooral gitarist Kirk Hammett lijkt zich dat te beseffen en het is mede aan zijn relativeringstechnieken te danken dat de bom binnen de band nooit echt uitbarst.


Naast de soms verhitte discussies binnen de band, is vooral het daadwerkelijke opnameproces het bekijken waard. Het is intrigerend om te zien hoe (delen van) nummers tot stand komen. Van James Hetfield die staat te stuntelen om een net bedachte songtekst goed te combineren met de muziek tot de therapeut die zich bemoeit met de albumtitel: het zijn schitterende beelden.

FOK! had helaas nog niet de beschikking over de uiteindelijke DVD, die uit twee schijven moet gaan bestaan. Op de eerste staat uiteraard de film met daarbij commentaartracks van de band en de filmmakers. De tweede schijf belooft een speciale te worden die werkelijk tot de nok toe vol staat met extra's. Van fotoshoots tot premiŤres en van managementdiscussies tot interviews: voor de ware fan zal hier genoeg te ontdekken zijn.