CD: Oasis - Don't Believe The Truth

In de officiŰle biografie behorend bij dit album valt te lezen dat het nummer The Importance Of Being Idle zˇ goed is, dat het een b-side in 1994 had kunnen zijn. Nu is dat natuurlijk nogal een subjectief gegeven, maar het geeft wel aan dat Oasis zelf blijkbaar ook vindt dat ze hun debuutalbum Definitely Maybe nooit meer overtroffen hebben. Iets waar het grootste deel van de Oasis-fans het waarschijnlijk mee eens is.

The Importance Of Being Idle is ÚÚn van de vijf nummers op dit album die is geschreven door Noel Gallagher; zijn broer Liam nam er drie voor zijn rekening. Daarnaast is bassist Andy Bell verantwoordelijk voor twee tracks en schreef gitarist Gem er ook nog ÚÚn. Enkel sessiedrummer Zak Starkey (de zoon van Beatle Ringo Starr), heeft zich niet met het schrijfproces bemoeid.


Hiermee is Don't Believe The Truth meer dan ooit een plaat van de band Oasis, in plaats van een werkstukje van puur de gebroeders Gallagher. Dit is onder meer te merken aan het feit dat er meer aandacht is besteed aan de opbouw van de nummers, iets waar Noel en Liam vooral gitarist Gem de credits voor geven. Hierdoor is het al na enkele luisterbeurten duidelijk dat de elf tracks op deze langspeler stuk voor stuk prima britpopsongs zijn, die lekker in het gehoor liggen.

Hier ligt ook gelijk het grootste manco van deze plaat in verscholen: echte uitschieters kent Don't Believe The Truth niet. Wie de eerste single Lyla heeft gehoord weet wat dat betreft ongeveer wat 'ie kan verwachten: voortkabbelende liedjes verscholen achter een muur van gitaren, zonder al te veel opsmuk. Referenties die hierbij direct naarboven komen zijn The Velvet Underground, Rolling Stones en John Lennon en ook The Beatles in z'n algemeenheid zijn nooit ver weg.

Met 'dank' aan dit uitgebalanceerde geluid zul je tevergeefs zoeken naar een nieuwe Wonderwall of Live Forever. Nu is dit geen onoverkomelijk probleem, maar het zorgt er wel voor Don't Believe The Truth een wat vlakke plaat is geworden, die je bij voorbaat op een zonnige zondagmorgen op zult zetten. Maar dat is, in het huidige muzieklandschap waarin hippe Britpopbandjes de gekste dingen doen om een maar een eigen smoel te tonen, soms ook wel eens heel lekker.

Label: Sony BMG Music Releasedatum: 27-mei-2005 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!