CD/DVD: Axis Of Justice Concert Series Volume 1

'Axis Of Justice' is een live registratie van het concert dat onder deze noemer door onder andere Serj Tankian van System Of A Down en Tom Morello van Audioslave afgelopen zomer georganiseerd is. Niet alleen op cd, maar ook op DVD, hoewel gezegd moet worden dat beide tracklisten nagenoeg gelijk zijn (wat ook niet zo gek is, want het gaat natuurlijk om de registratie van ÚÚn concert).

Het Axis Of Justice concert was in eerste instantie bedoeld om geld in te zamelen voor de stakers in de groente-industrie van Los Angeles, maar is inmiddels uitgegroeid tot een terugkerend evenement waarbij muzikanten, vakbonden en fans de handen ineenslaan. De opbrengsten van de cd/DVD zullen dan ook ten goede komen aan de Axis Of Justice Foundation. Met andere woorden: muziek voor vrijheid en gerechtigheid door de top van de linkse rockmuzikanten.


Wat je dan krijgt? Inderdaad, nummers als Where The Streets Have No Name, Get Up, Stand Up en (What's So Funny 'Bout) Peace Love And Understanding, afgewisseld met doordringende mini-preken over ongerechtigheid in de wereld.

Daar moet je van houden, denk ik dan maar. Muzikaal gezien stelt deze cd namelijk gewoon teleur. Er zijn een aantal aardige songs verzameld om te spelen, maar de covers zijn in vergelijking met de originele nummers niet echt speciaal. Zeker van de gevestigde namen die mee hebben gewerkt aan dit album zou je wat anders mogen verwachten.

Gelukkig valt er ook wat nieuw materiaal te beluisteren op het schijfje. Bijvoorbeeld Charades, dat is geschreven door Serj Tankian en Daron Malakian van System Of A Down (SOAD). Verwacht echter geen harde metalklanken, maar een intense pianoballade die toch 100% het SOAD-gedachtegoed uitdraagt. Een hoogtepuntje.

Daarentegen stelt bijvoorbeeld de Free Jam ('Written by Flea, Brad Wilk, Serj Tankian') niet zoveel voor. Ook in het 'eigen' nummer Jeffrey Are You Listening? lijkt de boodschap belangrijker dan de muziek.

En dat is mischien wel de juiste manier om dit schijfje te bekijken. De heren van Axis Of Justice lijken meer een statement, dan daadwerkelijk goede muziek te willen maken. De meeste nummers zijn namelijk vrij gezapig en soms ronduit vals.

Op de DVD is dit alles ook nog eens met een niet al te beste camera(man) vastgelegd. Het beeld is donker, niet echt scherp en de camera beweegt soms irritant. Treffend is daarbij de extra feature die omschreven wordt als 'Propaganda', waarin een lijst staat van films en boeken die volgens de Axis Of Justice het bekijken en lezen waard zijn. Onder meer de films van Michael Moore (Bowling For Columbine en Fahrenheit 911) en het boek 'The Media Monopoly' door Benjamin Baddikian staan hierop.