Macron wil tot 2027 aan de macht blijven

Een week voor de algemene verkiezingen in Frankrijk kondigde president Emmanuel Macron aan dat hij tot het einde van zijn mandaat in functie zou blijven, ongeacht de verkiezingsresultaten. “U kunt erop vertrouwen dat ik tot mei 2027 als uw president zal optreden”, schreef hij in een brief aan de Fransen die door verschillende kranten werd gepubliceerd.

Macron erkende dat de manier van regeren na de verkiezingen "fundamenteel zou moeten veranderen". Hij wil gehoor geven aan de wens van het Franse volk om iets te veranderen. Macron riep met name op tot “veel strengere en kordate reacties” op de “onveiligheid en wetteloosheid” in het land.

De president noemde de zorg en bescherming van de jeugd en “de strijd tegen alle vormen van discriminatie” als prioriteiten. Ook is er een sterk verlangen “naar sociale rechtvaardigheid”. Hij hoopte dat de toekomstige regering "Republikeinen met verschillende meningen zou verenigen die de moed hebben getoond om zich tegen de extremen te verzetten", legde Macron uit.

In Frankrijk zijn de rechtse populisten zoals Marine Le Pen momenteel in opkomst. Na de duidelijke overwinning van Le Pens partij Rassemblement National (RN) bij de Europese verkiezingen op 9 juni ontbond Macron de Nationale Vergadering en riep vervroegde verkiezingen uit.