Preview: Michael Jackson - The Ultimate Collection

Iedereen kent Michael Jackson en iedereen heeft een mening over hem. De één vindt hem een briljant songwriter en performer, de ander omschrijft hem liever als een perverse kindermisbruiker, of iets in die trant.

Feit is dat Michael Jackson een ongekend aantal hits op zijn naam heeft staan, de maker is van het meest verkochte album allertijden (Thriller) en onder meer dertien Grammy's en negen MTV Awards op de schoorsteenmantel heeft staan.

Dit, plus het feit dat het de laatste jaren niet echt voor de wind gaat met Jackson, heeft Sony Music doen besluiten een hoop oud materiaal deels opnieuw en deels voor de eerste maal uit te brengen, door middel van een zeer uitgebreide CD/DVD-box. Deze zal in totaal bestaan uit vier CD's en één DVD.


De CD's
Door middel van 57 tracks op vier cd's geeft 'The Ultimate Collection' een heel aardig overzicht van Michael Jacksons muzikale carrière. Wat op de eerste cd begint met I Want You Back, het eerste nummer dat door The Jackson 5 werd uitgebracht, eindigt op cd nummer vier met tracks van de (geflopte) albums 'Blood On The Dancefloor' en 'Invincible'. Hiertussenin vinden we naast alle bekende hits (oa. Thriller, Billie Jean, Smooth Criminal, You Are Not Alone) ook veertien nooit eerder uitgebrachte tracks. Het gaat dan niet om nieuwe nummers, maar veelal om demo's of tracks die de uiteindelijke albums niet haalden. Wat de meerwaarde hiervan is, zal de toekomst dan ook uit moeten wijzen.

Wat verder opvalt is het grote aantal nummers dat Jackson speciaal heeft gemaakt voor films als The Wiz (waarin MJ zelf de hoofdrol speelde), Captain EO (de film die alleen te zien was in de parken van Disney), Free Willy 2 en Get On The Bus (van Spike Lee). Stuk voor stuk nummers die nog niet eerder op cd's van 'the King Of Pop' verschenen.

De DVD
Op de DVD van deze 'ultimate collection' vinden we een compleet, ruim twee uur durend, live-concert van Jackson terug. Dit werd in 1992 in Boekarest opgenomen en was hetzelfde jaar te zien op de Amerikaanse zender HBO te zien. Tot een commerciële release kwam het echter nooit.

En verder...
Voor de echte Michael Jackson-freak wordt deze boxset gecompleteerd door een 64 pagina's tellend boekwerk, waarin onder meer een complete discografie (tijdsduur, uitgevers, opname data enz.) van elke track is opgenomen. Verder staan er enkele nooit eerder vertoonde foto's en persoonlijke herinneringen van Jackson afgedrukt.