Coalitiepartner NSC zet benoeming PVV-minister Beljaarts op scherp

Dirk Beljaarts, de beoogde minister van Economische Zaken, ligt nog steeds onder vuur. Er is ophef ontstaan omdat hij mogelijk betrokken was bij het faillissement van een administratiebureau van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De kandidaat-minister beweert zelf onschuldig te zijn, maar tijdens het verhoor door NSC-Kamerlid Femke Zeedijk werd aangegeven dat er behoefte is aan meer duidelijkheid over deze kwestie.

De kandidaat-bewindslieden van het nieuwe kabinet worden al in de Tweede Kamer ondervraagd over hun verleden, nog voordat ze officieel benoemd zijn. Beljaarts is voorgedragen door de PVV als minister van Economische Zaken, maar raakte in opspraak vanwege zijn betrokkenheid bij het faillissement van KHN Rekenwerk tijdens zijn tijd als directeur en bestuurder van KHN. Het faillissement werd deels veroorzaakt door de gevolgen van de coronapandemie, maar de curator doet al een jaar onderzoek om te bepalen of er sprake is van aansprakelijkheid.

Beljaarts beweerde onschuldig te zijn en vrijwillig te zijn opgestapt bij KHN, zonder druk van de lobby. NSC-Kamerlid Femke Zeedijk twijfelt hieraan en wil eerst het rapport van de curator afwachten. De curator verwacht dat het rapport binnenkort wordt gepubliceerd, maar dit kan nog twee maanden duren.