FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 januari 2020

Noël slalomt naar zege in Wengen

Alpineskiër Clement Noël heeft de slalom tijdens het World Cup-weekeinde op de Lauberhorn in het Zwitserse Wengen gewonnen. Op de lastige Männlichen-piste was de Fransman een klasse apart.

Noël haalde in de eerste run flink uit: de Fransman zette de Noor Henrik Kristoffersen op 0,67 seconden. Marco Schwarz uit Oostenrijk gaf 0,73 tellen toe en verder bleven alleen de Fransman Alexis Pinturault en de Zwitserse reus Ramon Zenhäusern (beiden +0,99) binnen een seconde van de jonge Fransman.

In run twee was de Rus Alexander Khoroshilov lekker bezig: de één na de ander kwam niet aan zijn tijd, inclusief Zenhäusern, terwijl Pinturault daarna zelfs de finish niet haalde. Schwarz kwam óók niet aan de tijd van Khoroshilov, die zo dus zeker was van het podium, zijn eerste in drie jaar tijd. Kristoffersen dook er dan eindelijk wél onderdoor en pakte de leiding, waarna Noël vier tienden van zijn voorsprong overhield en dus de zege pakte.

Omar L. is overgebracht naar extra beveiligde gevangenis in Vught

De Amsterdamse crimineel Omar L., die door justitie wordt gezien als Mocro Maffia-kopstuk, is vandaag overgebracht naar de extra beveiligde gevangenis in Vught. Dat heeft zijn advocaat, Sander Janssen, zojuist bevestigd.

Janssen zegt op Twitter dat het hem verder nog onduidelijk is "wat er nu wel of niet vandaag in Zutphen is gebeurd". Wel kan hij beamen dat zijn cliënt is overgeplaatst.

Eerder vandaag werd bekend dat er een ontsnappingspoging van de Amsterdamse crimineel - die vastzat in de gevangenis in Zutphen - was verijdeld. Daarop zijn vier mensen aangehouden door de politie, in samenwerking met onder meer de Duitse collega's en de Koninklijke Marechaussee.

De vier verdachten zijn vermoedelijk betrokken geweest bij "een poging tot inbraak", liet de politie daarna weten.

Lees ook: Vermoedelijke ontsnappingspoging kopstuk Mocro Maffia

Overplaatsing
Vanmiddag kon Janssen nog niet bevestigen of Omar L. inderdaad betrokken was bij de vermoedelijke ontsnappingspoging. Wel gaf hij aan te vermoeden dat zijn cliënt waarschijnlijk zou worden overgeplaatst, als de berichtgeving zou kloppen.

Vorig jaar werd het kopstuk al met spoed overgeplaatst van de gevangenis in Krimpen aan den IJssel naar die in Zutphen, omdat er plannen zouden bestaan om hem binnen de gevangenismuren te vermoorden.

FOK! sportfoto-onderschrift week 3

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is Multani met het volgende onderschrift: "Keepers van AZ verzetten hun doelen voor 2020."

De opgave van deze week:

We zagen Steven Berghuis druk bezig tijdens het trainingskamp van Feyenoord, wat is hier gaande? (Pro Shots / Marcel van Dorst)
We zagen Steven Berghuis druk bezig tijdens het trainingskamp van Feyenoord, wat is hier gaande? (Pro Shots / Marcel van Dorst)

Skiester Direz stunt met World Cup-zege

Alpineskiester Clara Direz heeft de eerste World Cup-zege in haar carrière te pakken. De 24-jarige Française had een zevende plek als beste resultaat ooit staan, maar stuntte op de parallelreuzenslalom in het Italiaanse Sestrière.

Direz opende met winst op de Oostenrijkse Katharina Truppe, die in hun tweede heat onderuit ging. Vervolgens had ze wat mazzel met de loting: tegen World Cup-leidster Mikaela Shiffrin stond Direz op de stiekem toch wel snellere blauwe piste en daar klopte ze de Amerikaanse zowaar. Tina Robnik uit Slovenië moest er vervolgens ook aan geloven, net als de Italiaanse Marta Bassino in de halve finale.

Aan de andere kant van het schema was de 22-jarige Oostenrijkse Elisa Mörzinger dé verrassing van de dag. Ze debuteert dit seizoen in de World Cup en kwam in haar vier eerdere starts nog niet in de top-30, maar op de Italiaanse sneeuw klopte ze de gevallen Canadese Erin Mielzynski en rekende ze vervolgens op de blauwe piste af met drie wereldtoppers op rij: Sara Hector uit Zweden en de Italiaanse dames Sofia Goggia en Federica Brignone.

In de grote finale was het spannend tussen de twee verrassingen, maar het was Direz die zegevierde. Bassino pakte voor eigen publiek de derde plek door Brignone te kloppen, terwijl Shiffrin ondanks haar vroege uitschakeling punten won op concurrente Petra Vlhova: de Slowaakse ging er zelfs in ronde één al uit tegen Aline Danioth uit Zwitserland, die een ronde later tegen Brignone een flinke blessure op leek te lopen.

Direz vs Mölzinger

Dumfries: "We maken het onszelf zó moeilijk"

Wederom liep PSV vanmiddag averij op buitens huis, in Venlo werd het 1-1 tegen VVV. PSV won voor het laatst op 29 september een uitwedstrijd in de Eredivisie en kon vanmiddag maar ternauwernood een verlies voorkomen.

"Je moet tot het einde doorgaan. Altijd", zo vertelde Dumfries bij FOX Sports. "We maken het onszelf zó moeilijk. We hadden het voor rust al lang af moeten maken. Het is zuur als je zoveel kansen hebt, maar niet scoort. Je ziet dat we het wel kunnen."

PSV-keeper Lars Unnerstall vond dat PSV het in de eerste helft had laten liggen. "Ik denk dat we in de eerste helft al op 3-0, misschien 4-0 hadden kunnen staan. We speelden echt heel goed, hadden heel veel kansen en ook verdedigend was het goed."

Dumfries: "We maken het onszelf zó moeilijk" (Pro Shots / Joep Leenen)
Dumfries: "We maken het onszelf zó moeilijk" (Pro Shots / Joep Leenen)

Remise Van Foreest tegen klassementsleider Firouzja in Wijk aan Zee

Jorden van Foreest heeft de partij tegen koploper Alireza Firouzja op Tata Steel Chess met remise beëindigd. De 20-jarige Nederlandse grootmeester blijft daardoor bovenin meespelen op het internationale toernooi in Wijk aan Zee.

De 16-jarige Firouzja ging na de zege op Jefferey Xiong van zaterdag alleen aan de leiding. Van Foreest, die speelde met wit, kwam na 37 zetten remise overeen met de schaker uit Iran. De Nederlander heeft na acht ronden met vijf punten een half punt minder dan Firouzja.

Titelverdediger Magnus Carlsen heeft in Wijk aan Zee zijn eerste zege geboekt. De Noorse wereldkampioen versloeg de Rus Nikita Vitiugov na dertig zetten. Carlsen, die tot dusver zeven keer remise had gespeeld, komt daarmee op 4,5 punten. Anish Giri speelde remise tegen Vladislav Artemiev. Daardoor heeft hij vier punten uit acht gespeelde wedstrijden.


Tata Steel Chess - Speelronde 8
Dubov, Daniil - So, Wesley ½-½
Giri, Anish - Artemiev, Vladislav ½-½
Yu, Yangyi - Duda, Jan-Krzysztof 0-1
Xiong, Jeffery - Kovalev, Vladislav 0-1
Van Foreest, Jorden - Firouzja, Alireza ½-½
Carlsen, Magnus - Vitiugov, Nikita 1-0
Caruana, Fabiano - Anand, Viswanathan 1-0

De stand is hier te vinden. 

Dom van Litouwen, ze sturen dit lied niet naar Songfestival

Door heel Europa zijn er dezer dagen nationale voorrondes voor het Eurovisie Songfestival, zo ook in Litouwen. Helaas haalde dit juweeltje het niet, we missen ze nu al in Rotterdam.

Van Dijk met kopdoelpunt matchwinner tegen Manchester United

Liverpool heeft zondagavond ook Manchester United aan zijn zegekar gebonden. De manschappen van manager Jürgen Klopp had genoeg aan een kopdoelpunt van de ijzersterk spelende Virgil van Dijk en een treffer in de laatste minuut van Mohamed Salah: 2-0. The Reds waren veruit de sterkste ploeg, maar kwamen toch goed weg doordat United geen van zijn spaarzame goede kansen wist te benutten. Liverpool staat met een wedstrijd minder gespeeld al zestien punten voor op nummer twee Manchester City.

Liverpool voerde direct vanaf het eerste fluitsignaal de druk op het doel van Manchester United op. Dat leidde in de veertiende minuut tot de openingstreffer van Van Dijk. De centrumverdediger torende bij een hoekschop van Trent-Alexander Arnold ver boven Daniel James en Harry Maguire uit en kopte fraai binnen: 1-0.

Ook na de openingstreffer liet Van Dijk zich gelden: eerst gaf de Nederlander een sublieme lange bal op Mohamed Salah, die Roberto Firmino vervolgens net naast zag schieten.

Even later sprong Van Dijk bij een hoge voorzet tegen United-doelman David de Gea op, waarna Firmino de bal in zijn bezit kreeg en prachtig binnen krulde. Op aanraden van de VAR zette de scheidsrechter echter een streep door de treffer, omdat Van Dijk een overtreding zou zijn begaan op de goalie. Even later werd ook een buitenspeldoelpunt van Georginio Wijnaldum afgekeurd, die na een prachtige steekbal van Alex Oxlade-Chamberlain de verre hoek vond.

United kwam er totaal niet aan te pas, maar kreeg vlak voor rust toch een enorme kans. Andreas Pereira slaagde er echter net niet in om een voorzet van Aaron Wan-Bissaka binnen te glijden.

Ook na rust ging Liverpool nadrukkelijk op zoek naar doelpunten. In de 47ste minuut had Salah moeten scoren, nadat de Egyptenaar door Andy Robertson vrij voor De Gea werd gezet. Salah raakte de bal echter volledig verkeerd en schoot naast. Luttele minuten later raakte Jordan Henderson de paal voor Liverpool.

Daarna ging de storm van the Reds enigszins liggen en kregen de bezoekers twee goede kansen. Eerst ging een afstandsschot van Fred net naast, terwijl Anthony Martial na een combinatie met Pereira nipt over schoot.

In de slotfase zette Manchester United een slotoffensief in gang, maar Liverpool hield eenvoudig stand. In de derde minuut van de blessuretijd maakte de thuisploeg aan alle onzekerheid een einde. Salah werd op de counter weggestuurd en passeerde De Gea door de bal onder de Spaanse goalie door te schuiven: 2-0.

Van Dijk scoort de 1-0. (PRO SHOTS/Action Images)
Van Dijk scoort de 1-0. (PRO SHOTS/Action Images)

Ashton pakt als eerste vrouw tourkaart bij PDC via Q-School

Darter Lisa Ashton heeft zondag geschiedenis geschreven. De Engelse pakte zondag op de laatste dag van de Britse Q-School in Wigan als eerste vrouw een tourkaart van dartsbond PDC.

De 49-jarige Ashton had een ticket zondag niet meer in eigen hand, omdat ze zelf al in de tweede ronde werd uitgeschakeld door Justin Smith (2-5).

Bij de Britse Q-School kregen, naast de twee finalisten van elke dag, ook de top twaalf van de Q-School Order of Merit na de slotdag een tourkaart. Ashton ston in deze top twaalf op basis van de eerste drie dagen van de Q-School. De darter uit Bolton haalde vrijdag de halve finale en pakte zo veel punten. Niet eerder veroverde een vrouw een startbewijs via de Q-School.

Fallon Sherrock en Mikuru Suzuki slaagden er niet in om een tourkaart te pakken. De 25-jarige Engelse en de Japanse winnares van het BDO WK werden zondag al vroeg uitgeschakeld en hadden te weinig punten om nog aanspraak te maken op een ticket. Ashton is de derde vrouw ooit met een tourkaart. Stacy Bromberg en Tricia Wright hadden in 2011 een tourkaart in bezit, nadat zij de finale van het PDC-dameswereldkampioenschap hadden gehaald. Dat toernooi werd overigens maar één keer georganiseerd.

Vrouw belandt met auto in Nijmeegse fontein en rijdt daar rondjes

"U parkeert hier, mag dat?" Zo vroeg de politie van Nijmegen zich af toen ze een auto in de vijver midden in het Takenhofplein, een groot verkeersplein in de stad, zagen staan. En blijkbaar gezellige zaterdagavond was voor de automobiliste na een paar drankjes wat onhandig geëindigd.

De vrouw in kwestie had overigens nog wel geprobeerd weg te komen uit haar benarde situatie, volgens de politie had ze namelijk nog rondjes door de fontein gereden om uit het vijverdeel te komen. De beschonken automobiliste werd door de politie meegenomen naar het bureau en een takelwagen haalde de auto later alsnog uit het water.

Vrouw belandt met auto in Nijmeegse fontein en rijdt daar rondjes (foto: politie Nijmegen)
Vrouw belandt met auto in Nijmeegse fontein en rijdt daar rondjes (foto: politie Nijmegen)

Uitslag ADO Den Haag - RKC Waalwijk

ADO Den Haag is er bij het officiële debuut van Alan Pardew als trainer in geslaagd om de degradatiekraker tegen RKC Waalwijk te winnen. De club uit de Hofstad boekte een 2-0 overwinning, door doelpunten van Shaquille Pinas en de ingevallen Aaron Meijers. ADO verlaat door de zege de zeventiende plaats en passeert VVV-Venlo op doelsaldo, terwijl de voorsprong op RKC nu vijf punten bedraagt.

Pardew had in zijn eerste wedstrijd als trainer van ADO direct het nodige aangepast in de opstelling. De aanwinsten Sam Stubbs, Laurens De Bock, George Thomas en Mick van Buren hadden direct een basisplaats, wat ten koste ging van onder meer aanvoerder Meijers.

De eerste mogelijkheid van het duel was voor Daan Rienstra, die namens de bezoekers over schoot. ADO werd gaandeweg de eerste helft steeds dreigender, wat resulteerde in een kans voor Tomáš Necid. Aan de andere kant schoot Sylla Sow in een zeer kansrijke positie de bal op de benen van ADO-doelman Luuk Koopmans.

Na iets meer dan een halfuur spelen brak de thuisploeg de wedstrijd open. Een vrije trap van John Goossens bereikte het hoofd van Pinas, die de bal achter RKC-doelman Etienne Vaessen kopte. De doelman voorkwam voor rust nog dat Crysencio Summerville een kans kreeg om de marge te verdubbelen.

In het begin van de tweede helft had RKC weliswaar veel balbezit, maar de bezoekers hadden moeite om tot grote kansen te komen. Tijani Reijnders zorgde voor het eerste grote gevaar na rust, maar schoot over.

Na een uur spelen wisselde Pardew enigszins defensief, door Van Buren naar de kant te halen voor Meijers. Twaalf minuten voor tijd leek ADO de wedstrijd te beslissen. Hannes Delcroix werkte de doorgebroken Summerville tegen de grond, waarna de bal na contact met de VAR net buiten het strafschopgebied kwam te liggen. De ingevallen Meijers schoot raak een verdubbelde daarmee de marge.

Die klap kwam RKC niet meer te boven, waardoor de ploeg van trainer Fred Grim nog steviger op de laatste plaats in de Eredivisie staat. De achterstand van de Waalwijkers op VVV en ADO bedraagt vijf punten.

ADO Den Haag

2 - 0

RKC Waalwijk

32' Pinas
80' Meijers
   
 
Gele kaart: Summerville, (ADO Den Haag),
Rode kaart: , Delcroix (78) (RKC Waalwijk)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.433
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Koopmans
Malone
Stubbs
Pinas
De Bock
Immers
Goossens
Thomas
Summerville (Ould-Chikh/87)
Necid (Haye/67)
v. Buren (Meijers/59)
  Vaessen
Sporkslede
H. Mulder
Delcroix
Bakari
Rienstra
Reijnders
Leemans (Meulensteen/83)
Sow
Bilate
Tahiri (Vente/63)

Darters Van Duijvenbode, Harms, Tenelkes en Kleermaker pakken tourkaart op Europese Q-School

De Europese Q-school in Hildesheim is voor vier Nederlandse darters een succes geworden. Martijn Kleermaker, Derk Telnekes, Wesley Harms en Dirk van Duijvenbode hebben wat ze wilden: een tourkaart van de PDC.

Kleermaker, Telnekes, Harms en Van Duijvenbode verzekerden zich van een tourkaart via de Europese Q-school Order of Merit. Zij wisten geen dagzege te pakken, maar behoorden over de vier dagen van Q-school tot de beste spelers. Harms haalde op de laatste dag ook de finale, maar verloor deze van Steffen Siepmann.

Naast de vier Nederlanders wisten ook Daniel Larsson, Boris Krcmar en Krzysztof Kciuk een tourkaart te halen via de ranglijst. 

De darters van het Europese vasteland waren de afgelopen dagen in het Duitse Hildesheim. 332 darters namen deel aan de Q-School voor elf tourkaarten. Daarmee ben je twee jaar verzekerd van de Pro Tour op de PDC. Voor de vier dagwinnaars lag er een startbewijs klaar en daarnaast kon de champagne open voor de zeven beste darters over de vier dagen in in zijn geheel. 

Jeugdolympisch zilver snowboardster Peperkamp, tienersensatie schittert op ski's

Snowboardster Melissa Peperkamp heeft op de Jeugd Olympische Winterspelen in het Zwitserse Lausanne zilver gepakt op de slopestyle. In het Leysin Park & Pipe-gebied moest ze alleen de Belgische Evy Poppe voor zich laten.

De 15-jarige Utrechtse Peperkamp kwam in de eerste van drie finaleruns tot de tweede score met 79,25 punten, vrij ruim achter Poppe's score van 88,75 punten. In run twee ging ze echter nog een stuk beter naar beneden en met 91,75 nam Peperkamp de leiding over.

De derde run was na een kleine valpartij kansloos en daarna zag de Nederlandse hoe Poppe er met 94,00 punten nog eens overheen ging. Het leek haar overigens weinig te deren, want de twee vlogen elkaar na de run van Poppe volle bak in de armen. Het brons ging dankzij 78,25 punten in de derde run naar thuisfavoriete Bianca Gisler.

Freestyleskiën - slopestyle vrouwen
Kelly Sildaru is pas 17 jaren jong, de Estse is al jaren één van 's werelds beste freestyleskiesters. Dat blijkt ook wel uit haar palmares: ze is wereldkampioene in de halfpipe en drievoudig winnares van slopestylegoud op de X Games, naast zilver en brons op de big air en in de superpipe.

Op de Jeugdspelen was ze op de slopestyle dan ook de absolute favoriete en dat maakte ze waar, hoewel het zowaar nog spannend werd. De naar Chinees-Amerikaanse Gu Eileen - tegenwoordig uitkomend voor China - scoorde in run één 93,25 punten en Sildaru moest alles uit de kast trekken om daar overheen te komen: 93,75 punten. Jennie-Lee Burmansson uit Zweden, ook al een vaste wereldtopper, pakte met 90,00 punten het brons.

Wind
Zondag stonden de wedstrijden op de slopestyle voor de mannen gepland, zowel op de ski's als de snowboards. Dat is echter verplaatst naar maandag, want het waaide veel te hard en de jury vond het niet verantwoord om de atleten naar beneden te sturen.

De hele slopestyledag voor de dames, met de twee goede finaleruns van Peperkamp na 4:46 en 5:04 uur en Poppe's gouden run na 5:23 uur

Man aangehouden na aanrijding en mishandeling

Zaterdag rond 16.10 uur werd op de Caldarastraat in Eindhoven een 21-jarige Eindhovenaar aangehouden. Hij wordt er van verdacht betrokken te zijn geweest bij een aanrijding op de Bachlaan, een mishandeling op de Hoogstraat en meerdere vernielingen in de omgeving van de Hoogstraat. De verdachte is na zijn aanhouding gewond overgebracht naar het ziekenhuis. De politie doet onderzoek naar de aanrijding, mishandeling en vernielingen.

Zaterdagmiddag kreeg de politie een melding van een aanrijding op de Bachlaan. Een man en vrouw zouden een tijd lang zijn achtervolgd door een andere, hen onbekende, automobilist en deze automobilist had op de Bachlaan een aanrijding veroorzaakt. Daarbij raakte niemand gewond. Daarna ging hij er in zijn auto vandoor. Toen agenten op weg waren naar de aanrijding kwam er een melding binnen van een mishandeling en vernielingen op de Hoogstraat. Vermoedelijk veroorzaakt door de automobilist die er vandoor ging na de aanrijding.

Op de Hoogstraat spraken agenten een man die aangaf te zijn mishandeld door de verdachte. Hij was vanuit het niets in het gezicht geslagen door de man. De verdachte stond daarna op een geparkeerde auto en vernielde onder andere een ruit en deur. Hij ging er te voet vandoor. Agenten zetten te voet de achtervolging in. De verdachte klom over schuttingen en muren en even later zagen agenten hem op de Caldarastraat in een politieauto zitten. Daar kon de man onder hevig verzet worden aangehouden. De verdachte raakte gewond aan het hoofd en werd overgebracht naar het ziekenhuis. De Rijksrecherche doet onderzoek naar de aanhouding.

Ondanks dubbel verlies tegen hockeyers van India is bondscoach Caldas trots op Oranje

Ja, Nederland had de Pro League-wedstrijd tegen India moeten killen bij het overtal en een 3-1 voorsprong. Dat was het voornaamste kritiekpunt van bondscoach Caldas. Maar hij zag na een matige zaterdag een enorm verschil met de zondag. ‘We hebben vier kwarten prima gespeeld.’

‘Zaterdag hebben we alleen het tweede kwart gedomineerd. Nu hebben we weer internationaal hockey gespeeld. Dit is hoe we moeten spelen. We hebben alleen niet genoeg gedaan na die gele kaart. Daar moeten we van leren. Maar deze prestatie is na slechts acht dagen voorbereiding’, vertelde Caldas in de persconferentie na het 3-3 gelijkspel tegen India, waarbij het thuisland de shoot-outs beter nam.

‘Al met al ben ik trots op de jongens’
Caldas benadrukte dat het niet vooral over winnen of verliezen ging, maar vooral over goed spelen. De frustratie over zaterdag lag nog op zijn gezicht, toen hij over die 5-2 nederlaag praatte. Maar zondag deed hem goed, liet hij blijken.

‘We hebben met elkaar niet over winnen of verliezen gepraat, maar over hoe we willen spelen. We wilden goed hockeyen. Dat was te zien. We hebben binnen een dag toch weer een stap gezet. Dat India 3-3 maakte, komt omdat zij goed zijn. Wij hebben niet geprobeerd de 3-1 te verdedigen. Al met al met ben ik trots op de jongens.’

Floris Wortelboer viel zaterdag uit, toen zijn schouder voor de derde keer in relatief korte tijd (sinds 2018) uit de kom schoot. Caldas kon niet te veel ingaan op de situatie, maar gaf wel aan dat hij zeker een tijdje niet zal spelen. De bondscoach benadrukte hoe goed Wortelboer in de groep ligt. Maar concludeerde ook: ‘Hij is nu een patiënt. Het is nu een vraag voor de dokter. Hij is een lovable guy. We gaan hem de komende tijd steunen.’

‘Dit was stukken beter dan gisteren’
Mirco Pruyser was zondag de inspirator die Oranje over een dood punt hielp. Zijn reactie op het halen van de eerste strafcorner was heerlijk. Alsof hij de bal zelf in de kruising had gewerkt. Hij bleef er zelf bescheiden over. ‘We hebben twee wereldcorners [met Mink van der Weerden en Jip Janssen]. Die moeten we benutten. Daar hebben we alle vertrouwen in. Een strafcorner halen moeten we gewoon vieren met elkaar’, zei Pruyser, die ondanks de verloren shoot-outs opgelucht leek met het niveau van zijn team.

‘Dit was stukken beter dan gisteren. De eerste stap is gezet. Het is zonde dat India nog terugkomt. Wij hadden nog kansen op onze stick. We hadden het moeten killen op 3-1. Maar we moeten nu niet te perfectionistisch zijn. We hadden elkaar lang niet gezien. We moeten stap voor stap beter worden. Dat hebben we laten zien vandaag.’

Wat is nou de conclusie van de trainingsstage in Kuala Lumpur en de twee Pro League-wedstrijden tegen India, die uiteindelijk maar één punt opleverden? ‘We zijn alles weer aan het opbouwen. We lieten vandaag zien dat we het goed met elkaar kunnen vinden in het veld, maar dat we met elkaar nog moeten finetunen. We kunnen hier goede dingen uithalen.’

Waterpolosters na zege op Spanje als groepswinnaar naar kwartfinales EK

De Nederlandse waterpolosters hebben bij het EK waterpolo ook de laatste groepswedstrijd gewonnen. In Boedapest won Oranje met 10-6 (2-0, 4-1, 2-2 ,2-3) van Spanje en is daarmee groepswinnaar.

In de kwartfinale speelt Nederland dinsdagavond om 19.00 tegen Slovakije. De Slovaakse waterpolosters werden in de andere poule vierde.

Nederland begon uitstekend tegen Spanje, dat op het laatste WK nog ruim van Oranje gewonnen. Na het eerste kwart stond de Nederlandse waterpolosters al met 2-0 voor en liepen in het tweede kwart alleen maar meer uit. Na twee kwarten stond het 6-1 in het Nederlands voordeel.

Nederland bleef sterk spelen en vooral verdedigend deed Oranje uitstekende zaken mede dankzij uitblinkster Debby Willemsz. De oranje-goalie zou uiteindelijk een reddingspercentage hebben van 70%.

Toch werd het nog even spannend in het vierde kwart. Na een 7-1 voorsprong kwam Spanje terug tot 8-6, maar via de goals van Sabrina van der Sloot en Vivian Sevenich werd de zege alsnog veiliggesteld door de Nederlandse waterpolosters.

Waterpolosters na winst op Spanje als groepswinnaar naar kwartfinales EK (Pro Shots / Insidefoto)
Waterpolosters na winst op Spanje als groepswinnaar naar kwartfinales EK (Pro Shots / Insidefoto)

Hockey Pro League: Oranje verspeelt voorsprong en verliest met shoot-outs van India

Het liep in het tweede kwart niet bij Oranje, in de Hockey Pro League-wedstrijd tegen India. De spelers konden elkaar niet vinden. Er moest op karakter worden gespeeld. Dat deed Oranje, met een vurige Mirco Pruyser en een effectieve Mink van der Weerden, die Nederland over een dood punt hielpen tegen India. Daarna leek Oranje los in hun geliefde Bhubaneswar, maar moest het na een 3-1 voorsprong toch teleurstellend de 3-3 incasseren. De shoot-outs waren een prooi voor India: 3-1.

Hoe zou Nederland zondag de bal uitnemen in het Kalinga Stadium? Dat was de eerste vraag die moest worden beantwoord na het echec zaterdag, nadat de bal al na dertien seconden achter Pirmin Blaak lag na nota bene een Nederlandse afslag.
Mirco Pruyser liep naar voren, pastte toch naar achteren, waarna uiteindelijk Mink van der Weerden slim de hoge bal hanteerde. Het was duidelijk: vandaag moest het anders dan zaterdag, tegen het sterke India. En het ging ook anders.

Betere start Oranje
Zonder de weer aan zijn schouder geblesseerde Floris Wortelboer, maar met de comeback van Thijs van Dam – zijn laatste interland was de WK-finale – en Jelle Galema in het veld moest Oranje op zoek naar eerherstel na de 5-2 nederlaag een dag eerder. Oranje startte meteen beter, Mirco Pruyser schoot een backhand tegen de keeper, na een mooi overstapje van Billy Bakker en een pass van Glenn Schuurman. Thijs van Dam accelereerde als vanouds over de linkerflank.

De spelers van India en Nederland vochten verbeten duels uit. Hier gooit Thierry Brinkman zijn ziel en zaligheid in de strijd. Foto: FIH
Maar het was India met de grootste kansen. Zo was het de gevaarlijke Lalit na een pass dwars door de Nederlandse defensie, die een levensgrote kans niet kon scoren tegen de sterke Sam van der Ven. Later was het Mandeep Singh die van veraf werd bediend door Gurinder Singh. Ook hij had de 1-0 op zijn stick. Oranje startte dan wel beter dan zaterdag, India was gevaarlijker. Het Nederlands elftal stond wel compacter opgesteld in vergelijking met zaterdag, beducht voor Indiase counters.

Misverstanden
Het tweede kwart leek in eerste instantie het meest frustrerende kwart van Oranje te worden. Sam van der Ven moest weer ingrijpen na een slippertje van Lars Balk. De tweede goalie van Oranje kon zich onderscheiden zondag. Er ontstonden in die fase vooral wat misverstanden tussen spelers. Het oogde onwennig, zo pril in 2020.
Zo wisten eerder Bjorn Kellerman en Jeroen Hertzberger elkaar niet te bereiken. Jelle Galema en Valentin Verga hadden een misverstand, waardoor de bal over de lijn liep. Thijs van Dam en Mirco Pruyser konden elkaar niet bereiken. Glenn Schuurman pastte Billy Bakker net te hard in op zijn backhand, die daardoor alleen nog net de bal kon aanraken, waarna de bal over de zijlijn rolde. Al met al leek de wedstrijd langzaam een reprise van de zaterdag te worden.

De frustraties liepen op bij Oranje, waar bondscoach Max Caldas druk aan het coachen was. Het vloeiende aanvalsspel was er niet altijd, maar routiniers Pruyser en Mink van der Weerden lieten zien dat dat ook niet altijd nodig is. Als het combinatiehockey niet werkt, is er altijd nog werklust.

Op karakter
Pruyser haalde net toen Oranje het even moeilijk had puur op karakter een strafcorner. Hij legde de bal op de voet van de Indiase verdediger en slaakte daarna een oerkreet. Zo blij was hij. Hij pepte zijn team op en nam Oranje op sleeptouw. Van der Weerden kreeg daarna het stadion stil met een goede hoge push in het net, alweer zijn zesde goal in zijn laatste zeven interlands.
Toen daarna Lalit alle vrijheid had en de 1-1 binnentipte en Jonas de Geus daarna druk om zich heen keek, waar de dekkingsfout toch vandaan kwam, leek de comeback van korte duur. Maar de Nederlanders hadden het signaal van Pruyser begrepen.
Na weer goed doorzetten van Lars Balk en Pruyser, die druk bleven houden op de Indiërs, kon Jeroen Hertzberger slim met een backhandje de 1-2 scoren. Weer was het stadion oorverdovend stil, een fenomeen waar moeilijk aan te wennen is. Hoe kan het ook anders, met maar twee Nederlandse supporters.

Eindelijk leek er wat echte losheid te komen in de benen van de Nederlandse spelers. Oranje werd brutaler en durfde meer risico te nemen. Kort daarna sloeg dezelfde Hertzberger de bal hard voor en scoorde Kellerman fraai de 1-3. Hiermee liet dit Oranje zien dat werklust en karakter, in een wedstrijd die in die fase niet altijd goed was, beslissend kunnen zijn. Oranje had deze doelpunten nodig, na een taaie zaterdag, het uitvallen van hun geliefde Floris Wortelboer, en een listige tegenstander in India.

Oranje tien minuten in overtal
In het derde kwart controleerde Oranje de wedstrijd en leek India snel teleurgesteld over het scoreverloop. Echt gas geven konden ze niet meer geven en Nederland liet dat ook niet meer toe. Zeker niet nadat aanvoerder Manpreet Singh voor tien minuten naar de kant moest, na een harde overtreding op Lars Balk. Het was in deze fase dat Oranje – achteraf gezien – naar de 1-4 of 1-5 had moeten uitlopen.
In het laatste kwart was het zaak voor Oranje om de overwinning naar huis te hockeyen. Een strafcorner werd goed gestopt door Van der Ven, maar de rebound benut. Een perfecte counter van Kellerman eindigde in schoonheid. Het publiek begon zich ermee te bemoeien. Dat kon nog weleens gevaarlijk worden voor Oranje.

Dat werd het ook. Het thuisvoordeel begon nu mee te spelen. Elk balbezit van een Indiër werd hartstochtelijk bejubeld. Gedragen door het publiek wist India de 3-3 te scoren. Weer was het Rupinder Singh die niet Blaak maar deze keer Van der Ven door het midden passeerde. Kon het hard vechtende Oranje zich nog een keer oprichten om toch die drie punten en het goede gevoel mee naar Nederland te nemen?

Valentin Verga forceerde twee minuten voor tijd de strafcorner. Ook bij hem was de reactie intens. Wie denkt dat de Pro League bestaat uit veredelde oefenpotjes, weet wel beter als je kijkt naar de heftige reacties van de Nederlandse spelers bij elk voordeeltje dat ze behaalden. Dit was strijden op het scherpst van de snede. Jip Janssen kreeg de bal niet lekker op zijn stick, waardoor het 3-3 bleef.
Toch shoot-outs, na een 3-1 voorsprong. Dat voelde als een nederlaag. Maar het optreden zondag en de grote vechtlust waren een kleine revanche op de 5-2 nederlaag van zaterdag.

Zege voor Go Ahead Eagles na achterstand tegen FC Den Bosch

Go Ahead Eagles heeft zondagmiddag een stokoud clubrecord uit de boeken gespeeld dankzij een knappe zege op FC Den Bosch. The Eagles wonnen met 2-3 en zijn daardoor twintig duels op rij ongeslagen, inclusief bekerwedstrijden. Het oude record, uit de jaargang 1917/18, stond op negentien duels zonder nederlaag. De mijlpaal leek gevaar te lopen, want Go Ahead keek in Den Bosch eerst nog tegen een 2-0 achterstand aan. Een indrukwekkende comeback leverde alsnog een nieuw record en een overwinning op.

Go Ahead kende een nerveuze start in Den Bosch, wat al na acht minuten resulteerde in een voorsprong voor de thuisspelende formatie. Kevin Felida kreeg de bal net buiten het strafschopgebied voor zijn voeten en haalde vervolgens doeltreffend uit, tot grote vreugde van de Bossche aanhang.

Na 24 minuten spelen gaf het scorebord zelfs 2-0 aan. Oussama Bouyaghlafen kopte onberispelijk raak uit een afgemeten voorzet van Luuk Brouwers. Go Ahead toonde ondanks de twee tegenslagen veerkracht en het was Martijn Berden die slechts twee minuten later de aansluitingstreffer produceerde. Zijn kiezelharde schot kwam via de onderkant van de lat in het doel terecht.

De ploeg uit Deventer geloofde weer volop in zijn kansen en de defensie van Den Bosch kwam hierdoor steeds meer onder druk te staan. Vijf minuten na rust leverden de aanvallende intenties de gelijkmaker op, die op naam kwam van Richard van der Venne. Laatstgenoemde tikte bij de tweede paal binnen. Het knappe voorbereidende werk was van Berden en Maël Corboz, die optimaal profiteerden van miscommunicatie in de verdediging van Den Bosch.

In de slotfase werden de bordjes helemaal verhangen. Van der Venne was twintig minuten voor het einde als aangever betrokken bij een doelpunt van Go Ahead. De middenvelder veroverde de bal en bracht vervolgens Adrian Edqvist in stelling. De Zweedse aanvaller zag Corboz vrijlopen en de Franse middenvelder faalde niet in kansrijke positie. Hij omspeelde doelman Wouter van der Steen en tekende koelbloedig voor de 2-3.

Den Bosch was mentaal geknakt en niet meer in staat om een slotoffensief op touw te zetten. Go Ahead doet uitstekende zaken in de strijd om een plaats in de play-offs om promotie, terwijl de Bosschenaren in de middenmoot blijven hangen.

Worst verslaat Alvarado in sprint van wereldbekerwedstrijd Nommay

Annemarie Worst heeft de wereldbekerwedstrijd in het Franse Nommay gewonnen. De veldrijdster versloeg in de sprint haar landgenote Ceylin del Carmen Alvarado. De Belg Eli Iserbyt won de wedstrijd bij de mannen.

Door een slippertje na de start moest Alvarado in de achtervolging. Het duurde niet lang of ze nam samen met Worst en Marion Norbert Riberolle de leiding in de wedstrijd. De Française moest afhaken vanwege materiaalpech.

Katie Compton voegde zich even later bij het duo vooraan. In de sprint voor de zege was Worst sneller dan kersvers Nederlands kampioene Alvarado. Compton finishte als derde.

De wedstrijd bij de mannen, zonder Mathieu van der Poel die op trainingskamp is, draaide uit op een duel tussen de Belgen Iserbyt en Toon Aerts. Halverwege de wedstrijd leek Aerts af te stevenen op winst, echter in de voorlaatste ronde was Iserbyt terug in zijn wiel.

Vervolgens was het Iserbyt die wegreed bij zijn medevluchter. Aerts kwam nog een keer terug maar daarna was Iserbyt definitief vertrokken op weg naar de zege. Op de derde plaatst eindigde Belgisch kampioen Laurens Sweeck.

Worst wint in Frankrijk. (PRO SHOTS/Sipa USA)
Worst wint in Frankrijk. (PRO SHOTS/Sipa USA)

Uitslag vrouwen
1. Annemarie Worst (NED)
2. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
3. Katie Compton (USA)
4. Christine Majerus (LUX)
5. Manon Bakker (NED)
6. Clara Honsinger (USA)
7. Caroline Mani (FRA)
8. Ellen Van Loy (BEL)
9. Eva Lechner (ITA)
10. Marion Norbert Riberolle (FRA)

Uitslag mannen
1. Eli Iserbyt (BEL)
2. Toon Aerts (BEL)
3. Laurens Sweeck (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Thomas Pidcock (GBR)
6. Corné Van Kessel (NED)
7. Quinten Hermans (BEL)
8. Gianni Vermeersch (BEL)
9. Jens Adams (BEL)
10. Tom Meeusen (BEL)

Uitslag FC Emmen - Heracles Almelo

FC Emmen heeft zondagmiddag met een 1-0 zege op Heracles Almelo uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. 

De formatie van trainer Dick Lukkien sloeg kort voor rust keihard toe, slechts enkele minuten nadat Heracles de score leek te hebben geopend. De treffer van de bezoekers werd echter geschrapt op advies van de VAR. Voorafgaand aan het doelpunt van Mauro Junior maakte Joey Konings hands. Na het bestuderen van de beelden kreeg scheidsrechter Joey Kooij het advies om de goal van Junior te annuleren.

Heracles was vervolgens niet meer in staat om een gelijkmaker af te dwingen, ondanks een treffer van Dessers in blessuretijd. De aanvaller stond echter buitenspel en zag het doelpunt dus geannuleerd worden.

Emmen begon behoorlijk voortvarend aan het eerste competitieduel van 2020, met Michael de Leeuw die al na vier minuten een halve omhaal produceerde in de buurt van het doel van Heracles. Zijn poging leverde echter niet de openingstreffer op en ook Marko Kolar was in de rebound niet trefzeker.

Na een kwartier spelen in Emmen kwam De Leeuw net niet goed uit bij een afgemeten voorzet van Luciano Slagveer, waardoor het wat tamme Heracles opnieuw goed wegkwam. Slechts enkele minuten later belandde een kopbal van Slagveer op het dak van het doel van Heracles-keeper Janis Blaswich. Diezelfde Blaswich redde na een halfuur spelen bekwaam op de inzet van De Leeuw, terwijl Kolar in het vervolg ook niet de 1-0 op het scorebord kon brengen.

De Leeuw had duidelijk zijn vizier niet op scherp, want één-op-één met Blaswich faalde de ervaren aanvaller wederom. Emmen leek de prijs te betalen voor de gemiste kansen, toen Mauro Junior drie minuten voor rust scoorde na een slimme doorkopbal van Joey Konings. Het doelpunt werd geannuleerd op aanraden van de VAR, want Konings bleek hands te hebben gemaakt bij de assist op Junior.

Emmen haalde opgelucht adem en ging uiteindelijk niet met een achterstand, maar een voorsprong de rust in. Slagveer raakte nog op ongelukkige wijze de paal, maar Kolar wist kort voor het rustsignaal wel te scoren in de verre hoek, toen hij alleen voor Blaswich verscheen.

Heracles ging niet bij de pakken neerzitten en opende na rust de jacht op de gelijkmaker. Eerst was Emmen nog wel dicht bij de 2-0, maar De Leeuw faalde wederom in kansrijke positie met een knal over het doel. Met bijna een uur spelen op de klok had Cyriel Dessers gehoopt te scoren namens Heracles, maar zijn inzet van dichtbij werd vakkundig gekeerd door Emmen-doelman Dennis Telgenkamp.

Kolar had het duel in het slot moeten gooien, maar de maker van de 1-0 knalde vlak bij het doel hoog over. De moegestreden matchwinner werd in de slotfase afgelost door Martin Laursen. Heracles bleef tot het laatste fluitsignaal aandringen en leek op 1-1 te komen via Dessers. De Belg deed dat echter in buitenspelpositie, waardoor de drie punten in Emmen bleven.

FC Emmen

1 - 0

Heracles Almelo

 45+3' Kolar    
 
 Gele kaart: Bijl, De Leeuw, Chacón, (FC Emmen), Merkel, (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.176
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Bijl
Veendorp
Araujo
Burnet
Slagveer (De Vos/84)
Hiariej
Pena
Chacón
Kolar (Laursen/75)
De Leeuw
  Blaswich
Breukers
v.d.Buijs (Osman/42)
Knoester
Czyborra
Merkel
Mauro Júnior
Kiomourtzoglou
Konings (Bijleveld/82)
Dessers
Dos Santos (Cijntje/72)

Uitslag Ajax - Sparta

Ajax is zondagmiddag met de schrik vrijgekomen in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam. De koploper van de Eredivisie boekte een 2-1 overwinning, dankzij treffers van Donny van de Beek en Ryan Gravenberch. Sparta trof liefst driemaal de paal in de Johan Cruijff ArenA en werd met name in het laatste kwart van de wedstrijd erg dreigend. Ajax profiteerde evenwel van de nederlaag die belager AZ zaterdag leed tegen Willem II en slaat een gat van zes punten met de nummer twee. Smet op de zege was het uitvallen van Hakim Ziyech in de tweede helft; de ernst van zijn blessure is nog onduidelijk.

Ajax trad aan met Ryan Babel, die zijn eerste wedstrijd speelde voor de Amsterdammers sinds het seizoen 2012/13. Noussair Mazraoui zat op de bank tijdens de vorige competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag (6-1 zege), maar nam de rechtsbackpositie nu weer over van Sergiño Dest. Op het middenveld ruimde trainer Erik ten Hag opnieuw een plek in voor de zeventienjarige Ryan Gravenberch, die de negentig minuten volmaakte in de laatste twee officiële wedstrijden van 2019. Bij Sparta maakte aanwinst Patrick Joosten direct zijn debuut als basisspeler; hij vormde een voorhoede met Ragnar Ache en Mohamed Rayhi.

Ache schudde Ajax al in de eerste minuut wakker. Nadat een lange bal achter de verdediging van Ajax landde, sprintte de Spartaan weg en kreeg hij plots een grote kans. De inzet van de spits zeilde via de buitenkant van de paal achter het doel. Aan de overzijde had Dusan Tadic een uitgelezen kans, na een fraaie combinatie tussen Gravenberch en Babel. De jongste Ryan lepelde de bal hoog in het zestienmetergebied voor en Babel kopte achterwaarts richting Tadic. De aanvoerder stuitte echter op keeper Ariel Harush. Ajax kwam beter in de wedstrijd en opende na een klein kwartier spelen daadwerkelijk de score.

Nadat een schot van Hakim Ziyech werd geblokkeerd door Sparta, kwam de bal wat gelukkig voor de voeten van Donny van de Beek. Die vuurde van dichtbij snoeihard raak: 1-0. Flitsend speelde Ajax echter niet. Doelman André Onana kende in de slotfase van de eerste helft wat moeite met een vrije trap van Dante Rigo en Ajax werd meermaals teruggedrongen tot de eigen zestien. Aan de overzijde keepte Ariël Harush een sterke wedstrijd en die lijn zette hij door na de rust, toen hij voorkwam dat Babel zijn rentree zou opluisteren met een kopdoelpunt. Het was het startsein van een enerverende tweede helft.

Ajax kreeg een forse domper te verwerken met het uitvallen van Ziyech, die zich leek te verstappen toen hij de bal wilde veroveren. De aanvallende middenvelder werd vervangen door Jurgen Ekkelenkamp. Kort na de wissel kwam Ajax op 2-0: korte combinaties in het strafschopgebied tussen Tadic en Ekkelenkamp resulteerden in een kans voor Gravenberch, die beheerst afrondde. Abdou Harroui bezorgde Ajax een schrikmoment door de paal te treffen, alvorens Joël Piroe een hoge bal met de borst aannam en hard raak schoot in de verre hoek. Sparta rook bloed: een uithaal van Adil Auassar werd ternauwernood uit het doel gehouden door Lisandro Martínez, die de bal tegen de paal kopte. Ook Joël Veltman moest nog een bal van de lijn halen, ditmaal nadat Ache Onana had omzeild, terwijl de de keeper diep in de blessuretijd een uithaal van Deroy Duarte klemde.

https://i.fokzine.net/upload/20/01/200119_92686_Copyright-ProShots-6356787.jpg
Babel in actie voor Ajax. (PRO SHOTS/Mischa Keemink)

AFC Ajax

2 - 1

Sparta Rotterdam

 15' v.d.Beek
 60' Gravenberch
   74' Piroe
 
 Gele kaart: Promes, (AFC Ajax), Auassar, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: -
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui
Veltman
Martínez
Tagliafico
v.d.Beek
Ziyech (Ekkelenkamp/59)
Gravenberch (Eiting/ 76)
Babel (Traoré/70)
Tadic
Promes
  Harush
Abels
Vriends
Mattheij
Faye
Harroui (Pinto/81)
Auassar
Rigo (D.Duarte/84)
Rayhi
Joosten (Piroe/69)
Ache

Shorttrackster Velzeboer 7e op Jeugdspelen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne hebben de Nederlandse shorttrackers op de eerste afstand naast de medailles gegrepen. Op de 1000 meter kwam Michelle Velzeboer nog het dichtst in de buurt: ze werd zevende.

Diede van Oorschot sneuvelde op het Zwitserse ijs in de kwartfinales, waarin ze er eigenlijk niet echt aan te pas kwam. Velzeboer kwam een ronde verder, maar werd in de halve eindstrijd nipt uitgeschakeld en eindigde in de B-finale als tweede. De finale werd niet verrassend een Zuid-Koreaans feestje: Seo Whi-min pakte het goud, vlak voor landgenote Kim Chan-seo, terwijl de Canadese Florence Brunelle op enige afstand Iuliia Beresneva (Rusland) en Petra Rusnakova (Slowakije) klopte.

Bij de heren kwam namens Nederland alleen Jenning de Boo in actie, maar hij ging er in de kwartfinales uit. Ook hier konden de Zuid-Koreanen zoals verwacht juichen: Jang Sung-woo was in de finale te sterk voor landgenoot Lee Jeong-min, terwijl de Chinees Li Kongchao het podium completeerde. Ethan de Rose zorgde voor de 'exotische' prestatie van de dag en werd namens Nieuw-Zeeland keurig zevende.

Velzeboer gaat buitenom in de B-finale (Foto: OIS/Joe Toth)
Velzeboer gaat buitenom in de B-finale (Foto: OIS/Joe Toth)

Vermoedelijke ontsnappingspoging kopstuk Mocro Maffia

Gevangenisbewaarders hebben vanochtend een ontsnappingspoging van de Amsterdamse crimineel Omar L. uit de gevangenis van Zutphen verijdeld. Dat meldt De Telegraaf.

Rond 10.50 uur kreeg de politie een melding dat er een brandend busje op het terrein van de instelling stond. Volgens een woordvoerder "lijkt het erop dat er een georganiseerde uitbraakpoging is gedaan". Er kan in elk geval bevestigd worden dat "meerdere personen hebben geprobeerd om in te breken".

In samenwerking met onder meer de Duitse politie en de Koninklijke Marechaussee zijn er vanmiddag vier mensen aangehouden, die hier mogelijk bij betrokken zijn.

Omar L.
Omar L. wordt beschouwd als een kopstuk van de Mocro Maffia. Hij werd afgelopen juni veroordeeld tot een levenslange celstraf voor de opdracht tot liquidaties op Eaneas Lomp in Krommenie en Chahid Yakhlaf in Kerkdriel in 2015. Ook werden pogingen tot liquidaties bewezen.

Of er daadwerkelijk een poging is gedaan om Omar L. te laten ontsnappen, blijft nog onduidelijk. Zowel de politie als een woordvoerder van het ministerie van Justitie kan nog niet bevestigen of L. iets met de poging tot inbraak te maken heeft.

Advocaat
Ook de advocaat van Omar L., Sander Janssen, kon nog niks bevestigen. Maar als de berichten kloppen, ligt overplaatsing van zijn cliënt naar een andere gevangenis wel in de lijn der verwachting, zegt Janssen.

Vorig jaar werd het kopstuk al met spoed overgeplaatst van de gevangenis in Krimpen aan den IJssel naar die in Zutphen, omdat er plannen zouden bestaan om hem binnen de gevangenismuren te vermoorden.

Niemand ontsnapt
De politie doet op dit moment nog onderzoek naar het incident. "We horen veel geruchten over wie de personen hebben geprobeerd uit te breken en hoe ze dat hebben gedaan. Op dit moment kunnen we geen mededelingen doen."

Er is in elk geval niemand ontsnapt uit de gevangenis, wordt er benadrukt in een persbericht.

'Snowboardskiester' Ledecka schrijft historie

Snowboardster en alpineskiester Ester Ledecka heeft weer sportgeschiedenis geschreven. De 24-jarige Tsjechische won twee jaar geleden al in beide sporten olympisch goud, een unicum, en nu heeft ze ook in beide sporten in één seizoen een World Cup-wedstrijd gewonnen.

Ledecka won in het alpineskiën vroeg in de winter al de afdaling in Lake Louise, voor deel twee van de winter staat ze voorlopig weer op het snowboard. In het Sloveense Rogla ging dat op de parallelreuzenslalom prima: ze versloeg Zang Ruxin uit China, de Zwitserse Julie Zogg en Natalia Soboleva uit Rusland, waarna Ramona Hofmeister wachtte in de finale.

Eerder in de week was Hofmeister in het Oostenrijkse Bad Gastein in de finale nog te sterk voor Ledecka, in haar tweede World Cup van de winter won de Tsjechische. Hofmeister ging onderuit en dus was de finale vroegtijdig al beslist. Soboleva pakte de derde plek door Daniela Ulbing uit Oostenrijk in de kleine finale te verslaan, Michelle Dekker werd in de kwalificaties uitgeschakeld.

Ledecka vs Hofmeister

Bij de mannen ging de winst weer eens naar Italië, dit keer was het Edwin Coratti die zegevierde. Hij klopte de Oostenrijker Alexander Payer en versloeg landgenoot Mirko Felicetti en de Rus Vic Wild, waarna hij in de spannende finale te sterk was voor zijn 39-jarige landgenoot Roland Fischnaller. Wild eindigde als derde, hij was zijn landgenoot Dmitry Loginov in de kleine finale de baas.

Coratti vs Fischnaller

Uitslag VVV - PSV

VVV-Venlo heeft verzuimd om thuis te winnen PSV. Lang leek het erop dat Johnatan Opoku de matchwinner zou worden, maar diep in blessuretijd maakte Denzel Dumfries via een kopbal de gelijkmaker: 1-1.

PSV kreeg met Steven Bergwijn de eerste grote kans van de wedstrijd. Steven Bergwijn ging alleen op de keeper af, maar bij het omspelen van de doelman Thorsten Kirschbaum gleed de aanvaller uit. Paar minuten later was Cody Gakpo dicht bij de op de openingstreffer, maar zijn inzet werd gered door Kirschbaum.

VVV kreeg na een kwartier spelen een unieke mogelijkheid om te scoren. Darfalou wist doelman Lars Unnerstall niet helemaal te omspelen, al kwam de bal wel bij Jerome Sinclair terecht. De gehuurde aanvaller van Watford zag zijn inzet van de lijn worden gehaald door Timo Baumgartl.

Nog in de eerste helft was er een goede kans voor Bruma. De Portugees kreeg de bal op een presenteerblaadje van Cody Gakpo, maar schoot recht op de doelman van VVV.

Direct na rust had Bergwijn weer moeten scoren, maar redde Kirschbaum goed op zijn inzet. VVV kreeg steeds meer grip op het spel van PSV en in de 67ste minuut kreeg de thuisploeg een penalty, die werd binnen geschoten door Opoku.

PSV ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker. Faber gunde aanvaller Noni Madueke zijn debuut in de hoofdmacht van de Eindhovense club. De tegenvallende Bruma werd hiervoor ruim een kwartier voor tijd naar de kant gehaald. PSV kreeg echter geen kansen, maar in de blessuretijd maakte PSV alsnog de gelijkmaker via een kopbal van Dumfries.

VVV-Venlo

1 - 1

PSV

 67' Opoku(pen)    90+2' Dumfries
 
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.059
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Röseler
Kum
R.Janssen
Linthorst (S.Janssen/21)
Cattermole
v.Ooijen
Opoku
Darfalou
Sinclair (Wright/85)
  Unnerstall
Dumfries
Schwaab
Baumgartl
Boscagli
Rosario
Ihattaren
Thomas
Bruma (Madueke/73)
Bergwijn
Gakpo (Hendrix/62)

Biatleet Fourcade niet te stoppen, net geen Frans podium

De World Cup biatlon in het Duitse Ruhpolding is zondag afgesloten met de achtervolging bij de mannen. Dat werd niet echt een spannende aangelegenheid: grootmeester Martin Fourcade liet een van zijn klassieke races zien en pakte zijn 77e World Cup-overwinning.

Fourcade en Quentin Fillon Maillet - drie seconden na elkaar gestart - kwamen samen bij de eerste schietbeurt aan en vertrokken met vijf treffers ook nagenoeg gelijk, op grofweg twintig seconden gevolgd door de ook nog foutloze Benedikt Doll (Duitsland), Vetle Sjåstad Christiansen (Noorwegen) en Simon Desthieux (Frankrijk). Die situatie herhaalde zich bij de tweede schietbeurt, waarbij de Duitsers Philipp Nawrath en Johannes Kühn op tien seconden van het achtervolgende trio kwamen.

Bij de eerste keer staand schieten ging de laatste mis voor Fillon Maillet, waarna Fourcade profiteerde en een gat van twintig seconden sloeg. Desthieux en Christiansen bleven foutloos en kwamen op een dikke halve minuut van de Franse leider, Doll haakte met één misser af en Kühn kon wat anders gaan doen: hij liet vijf van de vijf schijven staan en mocht driekwart kilometer extra langlaufen. Fourcade sloot een perfecte wedstrijd met twintig treffers af, Fillon Maillet trof ook vijf keer en hield de schade beperkt tot twintig tellen.

Christiansen en Desthieux gingen één keer de mist in, Doll trof de laatste vijf schijven allemaal en dat drietal dook zo gelijktijdig de laatste ronde in voor een strijd om plek drie. Dat werd een mooi gevecht, waarin Doll als eerste af moest haken. Desthieux leek een geheel Frans podium te gaan verzorgen, maar Christiansen sprintte hem er tóch nog uit en pakte de derde plek.

Freestyleskiërs Ruud en Claire pakken slopestylewinst

De World Cup freestyleskiën is voor de heren en dames op de slopestyle neergestreken in Süd-Tirol, waar op de Italiaanse sneeuw van de Seiser Alm gestreden werd om de winst.

Mannen
In zijn eerste run ging het niet zo best voor Birk Ruud, maar de Noor haalde in de tweede run uit. Zo scoorde hij dik op de rails, die hij afsloot met een left 270 on front Cork 630 out, gevolgd door een switch left Double Cork 1260 Japan, Dub Bio Misty 1260 en right Double 1620 Toxic op de sprongen. Het leverde hem 92,91 punten en zijn eerste slopestylezege op in de World Cup, voor de 89,78 punten van de Zwitser Fabian Bösch en de 88,08 van de Amerikaan Colby Stevenson.

Birk Ruud

Vrouwen
De eerste run van Ruud's landgenote Johanne Killi leek mogelijk genoeg te zijn voor de winst, maar de Amerikaanse Caroline Claire had daar weinig zin in. Ze liet de rails volgen door een right 540 Safety, een uiterst indrukwekkende switch left Double 900 Safety en een left Cork 720 Tail Grab op de sprongen, goed voor 86,13 punten en de winst. Killi eindigde met haar eerdere score als tweede, voor de jonge Canadese Elena Gaskell (79,68).

Caroline Clair

'Amsterdamse' crimineel Khalid J. in Dubai opgepakt

De 'Amsterdamse' crimineel Khalid J. die wordt gelinkt aan meerdere moorden in de onderwereld, is in Dubai gearresteerd. Dat meldt Het Parool op basis van bronnen.

Het Openbaar Ministerie zegt dat er in het belang van het onderzoek geen uitspraken gedaan worden over de arrestatie. Zelfs dat J. gearresteerd is wordt niet bevestigd.

Khalid J. zou van december 2013 tot december 2014 een belangrijke rol hebben gespeeld in een moordbende, waar tien andere Amsterdamse criminelen ook terecht voor zullen staan.  De bende zou onder meer achter de liquidatie van Alex Gillis zitten op 20 februari 2014, de vergismoord op Stefan Regalo Eggermont op 13 juli 2014 en de moord op de Iraniër Massod Amin Hosseini. 

Lidmaatschap
J. wordt vooralsnog niet verdacht voor deze liquidaties, maar van het lidmaatschap van de criminele organisatie, schrijft de krant. 

In 2014 kreeg J. een celstraf tegen zich geëist van ruim drie jaar omdat hij samen met de later vermoorde Gwenette Martha de crimineel Benaouf A. wilde liquideren. Hij werd toen opgepakt op de Dam terwijl hij een doorgeladen vuurwapen bij zich had. Hij werd uiteindelijk grotendeels vrijgesproken, maar kreeg wel een straf voor wapenbezit. 

Het is niet de eerste keer dat in Dubai een Nederlandse crimineel wordt opgepakt. In december werd Ridouan Taghi aangehouden. Niet veel later werd hij aan Nederland uitgeleverd. 

Hoogzwangere vrouw beroofd: politie zoekt getuigen

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de dader van een straatroof die zaterdagmiddag plaatsvond bij winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem. 

Een hoogzwangere vrouw liep zaterdagmiddag tussen 15.45 en 16.00 uur vanaf de Hema via de overkapping aan Andalusië, toen zij een harde duw in haar rug kreeg en hierdoor ten val raakte. Voordat zij zich realiseerde wat er gebeurde, werd ze van haar schoudertas beroofd. De vrouw is na de beroving opgestaan en naar haar auto gegaan, waar ze bij moest komen van de schrik.

De recherche doet onderzoek naar deze beroving en is nog op zoek naar mensen die mogelijk iets gezien hebben van deze straatroof en naar mensen die getuige zijn geweest van deze beroving en die zich nog niet bij de politie hebben gemeld.

De dader is een man van onbekende leeftijd, tussen de 1.75 en 1.80 lang, hij droeg donkere kleding, mogelijk een glimmend model bomberjack, een zwarte hoodie, broek en schoenen. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Grote overmacht biatlete Eckhoff in Ruhpolding

Biatlete Tiril Eckhoff heeft tijdens de World Cup in het Duitse Ruhpolding een behoorlijk staaltje overmacht laten zien. De Noorse won de sprint met groot verschil en mocht in de achtervolging van zondag dus als eerste vertrekken, een kans die ze met beide handen aangreep.

Eckhoff vertrok met een halve minuut voorsprong en dat ging goed, d Noorse kwam bij schietbeurt één alvast niet in gevaar: ze schoot foutloos en werd op nog altijd grofweg een halve minuut gevolgd door de Zweedse Hanna Öberg en de Italiaanse Dorothea Wierer, terwijl verder alleen Vanessa Hinz uit Duitsland en de Slowaakse Paulina Fialkova rond de minuut bleven. Eckhoff schoot ook bij de tweede schietbeurt vijf keer raak, Öberg en Wierer gingen één keer de fout in en werden op een minuut van de Noorse vergezeld door de nog wél foutloze Fialkova.

Eén misser bij de eerste keer staand schieten deed Eckhoff nog niet zoveel, hoewel Öberg en Fialkova met vijf treffers terugkwamen tot een dikke halve minuut - Wierer haakte op de schietbaan af. Eckhoff maakte haar zege definitief met nog eens vijf treffers op de schietbaan, Öberg en Fialkova schoten allebei vier schijven om. Dat was geen probleem voor het duo, want de enige dames die in de buurt bleven schoten ook niet best en dus konden ze onderling strijden om plek twee, pas op twintig seconden gevolgd door de indrukwekkende Zweedse dames Linn Persson en Johanna Skottheim.

Op bijna een minuut van winnares Eckhoff wist Fialkova in de slotronde een beslissende aanval te plaatsen op Öberg, waarmee de Slowaakse haar comeback na een blessure bekroonde met haar eerste podiumplek van het seizoen. Vlak achter Öberg werd haar landgenote Skottheim vierde, een heuse sensatie: voor de week in Ruhpolding had de Zweedse een 42e en 52e plek - Salt Lake City vorig seizoen - als beste resultaten staan.

Dumoulin kijkt uit naar start van het wielerseizoen

Na meer dan een half jaar blessureleed staat Tom Dumoulin over enkele weken voor het eerst weer aan de start van een wedstrijd. De Limburgse wielrenner kijkt uit naar dat moment.

Dumoulin kende een tumultueus seizoen. Een blessure aan zijn linkerknie, die erger bleek dan in eerste instantie gedacht werd, maar ook de overstap van Team Sunweb naar concurrent Team Jumbo-Visma.

De eerste ervaringen met zijn nieuwe ploeg zijn erg positief. “De mensen hier zijn met zo veel passie voor de sport bezig. Ik wil wereldkampioen worden, maar Mathieu Heijboer wil wereldkampioen trainen worden en de mecanicien die aan mijn fiets sleutelt wil wereldkampioen mecanicien zijn. Dat is heel fijn werken.”, vertelt Dumoulin aan NOS Sport op trainingskamp in het Spaanse Alicante. “Ik heb echt het gevoel dat ik nu in dé beste of één van de beste ploegen van de wereld rondrijd. En dat ik daar ook wel in thuishoor. En toch voelt het helemaal niet spannend. Het is gewoon relaxed.”

Tom Dumoulin op de ploegpresentatie Team Jumbo-Visma (Pro Shots / Remko Kool)
Tom Dumoulin op de ploegpresentatie Team Jumbo-Visma (Pro Shots / Remko Kool)

Ondanks dat Sunweb tot de meest professionele ploegen van het peloton behoort was de 29-jarige Limburger toe aan een nieuwe omgeving. “Je motiveert elkaar. Als ik een keer een slechte dag heb en trainer Mathieu staat te springen als een blij kind omdat we weer twee watt sneller zijn geworden in de windtunnel, dan heb ik geen slechte dag meer. Dan geniet ik daarvan.“

Eén van de dingen waaraan Dumoulin momenteel samen met zijn trainer Heijboer aan werkt is explosiviteit. Volgens eigen zeggen had hij zich ‘traaggetraind’ waardoor hij een explosieve tempoversnelling niet meer in de benen had.

“Ik heb best wel veel ritten gedaan waarin ik constant in de grijze zone aan het trainen was. Niet rustig, ook niet keihard, maar constant hard doorrijden. Je maximale prikkel wordt dan iets minder. Dat heb ik met Mathieu besproken, ik moet die explosieve uithaal weer terugkrijgen. Dat was altijd een wapen van mij. Zo heb ik een aantal koersen gewonnen. Dat was mijn voordeel ten opzichte van andere klassementsrenners.”

Voor Dumoulin start het seizoen in de Ronde van Valencia op 5 februari. In tegenstelling tot voorgaande jaren rijdt hij dit seizoen ook de heuvelklassiekers, iets waar hij erg naar uitkijkt.

“Ik heb ze altijd heel erg gemist, die klassiekers. Ik reed ze altijd met veel plezier, ook al heb ik er nog nooit echt goed gepresteerd. Ik weet niet of het meteen gaat lukken om ineens uit mijn slof te gaan schieten. Maar ik kijk ernaar uit om er weer bij te zijn, koers te maken.”

PSV ziet Fenerbahçe definitief afhaken in strijd om Rodríguez

PSV heeft in de transferstrijd om Ricardo Rodríguez in ieder geval geen last meer van Fenerbahçe. Diverse Italiaanse en Turkse media maakten deze week massaal melding van een done deal tussen Fener en de linksback van AC Milan, maar de Turkse topclub mag door een transferban geen spelers meer aantrekken.

Fenerbahçe bevestigt zaterdagavond dat de club door de Turkse voetbalbond een transferverbod opgelegd heeft gekregen. De slechte financiële situatie ligt ten grondslag aan die bestraffing.

Er werd al enige tijd getwijfeld aan de overgang van Rodríguez naar Fenerbahçe, omdat de club helemaal niet in staat zou zijn om de vraagprijs van meerdere miljoenen op te hoesten.

Door de transferban van de Turkse concurrent is de kans een stuk groter geworden dat Rodríguez naar PSV komt. De Eindhovenaren zien in de 27-jarige Zwitser de ideale man om de zwakbezette linksbackpositie in te vullen.

Rodríguez komt nauwelijks aan spelen toe bij AC Milan en wil met het oog op het aanstaande EK elders speelminuten gaan maken.

Vrijdag meldde het Eindhovens Dagblad dat PSV inzet op een huurdeal van een halfjaar voor de verdediger van i Rossoneri. Het riante salaris van de Zwitserse linksback kan echter een struikelblok vormen voor PSV.

Alle betrokken partijen proberen een oplossing te vinden hiervoor. Milan verlangt naar verluidt een huursom van een miljoen euro, waarna Rodríguez, wiens contract in Italië nog anderhalf jaar doorloopt, voor zes miljoen euro definitief zou kunnen vertrekken.

Ewan begint seizoen met zege in Schwalbe Classic

Caleb Ewan is het seizoen goed beginnen. De kleine Australiër van Lotto Soudal won in Adelaide de Schwalbe Classic, een criterium voorafgaand aan de Tour Down Under. Ewan won met meerdere lengtes voorsprong voor de Italianen Elia Viviani en Simone Simone Consonni van Cofidis.

Snowboarders Toutant en James winnen op festival Laax

In het Zwitserse Laax is het jaarlijkse snowboardfestival, het Laax Open, weer afgerond. Na vijf dagen actie zijn nu alle winnaars bekend op de slopestyle en in de halfpipe, wedstrijden die uiteraard deel uitmaken van de World Cup.

Slopestyle mannen
De Canadees Sebastien Toutant had in de eerste run vrij aardig gescoord, maar genoeg voor het podium was het nog niet en dus moest hij aan de bak in run twee. Met onder meer een forse front-double-900 en een cab-1260-nosegrab er achteraan, gevolgd door een back-1440-mute en een front-double-1080-mute, scoorde Toutant 87,25 punten en dat was genoeg voor de winst. De Amerikaanse tieners Red Gerard (85,45) en Justus Henkes (82,33) mochten het podium naast hem beklimmen. Niek van der Velden en Casper Wolf eindigden met de 14e en 15e plek net buiten de finale.

Sebastien Toutant (Bron: YouTube)

Slopestyle vrouwen
De Amerikaanse Julia Marino kwam in de eerste run al tot 81,30 punten met een Crippler Indy, back-900-melon, cab-double-underflip-mute en een front-720-mute om mee af te sluiten. Dat was al genoeg voor de winst, dus de tweede run was een soort ererondje. De jonge Japanse Reira Iwabuchi eindigde met 76,95 punten op plek twee, ruim voor de 64,20 van de Britse Katie Ormerod. De Nederlandse veterane Cheryl Maas kwam met twee verprutste kwalificatieruns niet verder dan plek 22.

Julia Marino (Bron: YouTube)

Halfpipe mannen
Met vijf heerlijke sprongen - zowel de hoogte als de uitvoering waren zeer indrukwekkend - scoorde Scotty James in de eerste run al 95,75 punten en die monsterscore was voor de Australiër genoeg voor de winst: de jonge Japanner Yuto Totsuka kwam met 92,25 nog in de buurt, maar ging in run twee in de fout en daarmee was de zege voor de Australiër een feit. James kon zijn tweede run gewoon gebruiken om even te zwaaien naar het publiek, Totsuka pakte plek twee en met 87,00 punten mocht ook de Amerikaan Taylor Gold het podium op.

Scotty James (Bron: YouTube)

Halfpipe vrouwen
Queralt Castellet scoorde in haar eerste run gelijk al 90,00 punten en nadat iedereen twee runs achter de kiezen had bleek dat al genoeg voor de winst. De ervaren Spaanse hield een Chinees duo achter zich: Cai Xuetong (87,25) en Liu Jiayu (85,75), die beiden ook zeker geen gebrek aan ervaring hebben, konden het podium eveneens betreden.

Queralt Castellet (Bron: YouTube)

UFC 246: terugkeer MMA-geweldenaar McGregor

Het eerste UFC-gala van 2020 had gelijk een knaller van jewelste. De terugkeer van Iers MMA-fenomeen Conor McGregor, die vijftien maanden na zijn smadelijke verlies tegen huidig aartsvijand Khabib Nurmagomedov het opnam tegen Donald Cerrone. Op weltergewicht.

De afgetrainde McGregor had zich danig goed voorbereid en bleef in de voorbereiding tot dit gevecht, in tegenstelling tot zijn gevecht tegen Nurmagomedov, respectvol en rustig praten over zijn tegenstander. Geen gekke dingen, geen contact met de politie, geen dronken bargevechten, maar puur MMA. Het publiek verwachtte veel van de Ierse praatjesmaker die veel steun verloren had door zijn 'doorgesnoven' gedrag in vorige jaren. 

Conor hield het kort.


McGregor trapt Cerrone naar de grond (Foto: Steve Marcus/Getty Images)

2020 lijkt een herboren McGregor te gaan zien. Vanaf de eerste seconde was de Ier messcherp. Cerrone, een MMA-veteraan die voor zwaardere vuren gestaan heeft dan een zware lichtgewicht, wist de eerste vuist te ontwijken, maar in de daaropvolgende clinch werd zijn gezicht opengescheurd door messcherpe schouderstoten.

McGregor wist Cowboy na enkele seconden na de clinch met een verwoestende linkertrap op het hoofd naar de grond te krijgen. Een weerloze Cowboy moest de constante barrage van de zware linkervuist van The Notorious secondenlang ondergaan totdat scheidsrechter Herb Dean het gevecht beëindigde.

In de diepzwarte schaduw van het main event vochten voormalig kampioen Holly Holm en voormalige titel uitdager Raquel Pennington. De twee ontmoetten elkaar eerder tijdens UFC 184, waarbij Holm op beslissing won. Die kant ging het dit keer weer, alle drie de juryleden vonden dat Holm het beste van het spel had. Alexei Oleinik liet zien waarom hij The Boa Constrictor wordt genoemd met een prachtige armklemoverwinning op de ijzersterke Maurice Green. Voormalig kampioen Anthony Pettis is in het post-USADA tijdperk nooit meer op zijn oude niveau gekomen en verloor kansloos tegen Diego Ferreira.

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Volg dan hier het FOK! MMA-forum.

Volledige uitslag UFC 246 en daarna nog wat hoogtepunten van de avond:
Conor McGregor verslaat Donald Cerrone na knockout. (stoten, ronde 1)
Holly Holm verslaat Raquel Pennington na jurybesluit (29-28, 30-27 x2)
Aleksei Oleinik verslaat Maurice Greene na opgave (armklem, ronde 2)
Brian Kelleher verslaat Ode Osbournen a opgave (verwurging, ronde 1)
Diego Ferreira verslaat Anthony Pettis na opgave (verwurging, ronde 2)
Roxanne Modafferi verslaat Maycee Barber na jurybesluit (30-27 x2, 30-26)
Sodiq Yusuff verslaat Andre Fili na jurybesluit (29-28×3)
Askar Askarov verslaat Tim Elliott na jurybesluit (29-28, 30-27 x2)
Drew Dober verslaat Nasrat Haqparast na knockout (stoten, ronde 1)
Aleksa Camur verslaat Justin Ledet na jurybesluit (29-28, 30-27 x2)
Sabina Mazo verslaat JJ Aldrich na jurybesluit (29-28 x2, 28-29) 

Advocaat: "We waren vooral heel effectief"

Het spel was niet altijd om over naar huis te schrijven maar het was wel effectief, zo concludeerde Feyenoord-trainer Dick Advocaat gisteren na afloop van de wedstrijd. Ook was hij blij dat de club uit Rotterdam het jaar begon met een overwinning.

De afgelopen jaren was het eerder regel dan uitzondering dat Feyenoord het kalenderjaar startte met puntverlies dus Advocaat was alleen daarom al blij met de behaalde drie punten. "De start is wel eens minder geweest. En dat is wel eens anders geweest", zo vertelde de coach met een glimlach.

Zonder goed spel kwamen de Rotterdammers al snel op een 3-0 voorsprong. "We waren vooral heel effectief", aldus Advocaat over die vliegende start. "Ook daarna kregen we nog veel kansen, maar het spel moet beter. Laat dat duidelijk zijn. Ik vond ons vandaag te onrustig. Het hoeft niet altijd meteen naar voren."

De oefenmeester zag zijn aanvaller Nicolai Jørgensen tweemaal scoren. "Er is de afgelopen tijd veel op Nicolai afgekomen. Daarom is dit mooi voor hem. Hij wil komende zomer graag naar het EK. Dan moet hij het hier laten zien."

Advocaat was ook te spreken over de kersverse eerste doelman Justin Bijlow, hij mocht de plek van de vertrokken Kenneth Vermeer innemen. "Dat is niet makkelijk. Ik wist dat Justin een goede keeper was, hij was bijvoorbeeld ook onder Giovanni (van Bronckhorst, red.) al een tijd eerste doelman. Het is een heel atletische keeper met veel uitstraling en dat heeft hij vandaag laten zien."

Politie onderzoekt gewapende overval op snackbar in Middelburg

Zaterdagavond vond op een snackbar aan de Johan van Reigersbergstraat in Middelburg een gewapende overval plaats. Er raakte niemand gewond.

Het incident gebeurde rond 20.35 uur. Twee gemaskerde en gewapende jongens bedreigden de eigenaresse. Ze werd gedwongen om de buit af te geven. Daarna vluchtte het tweetal naar buiten. Vermoedelijk reden ze weg in een kleine witte auto.

Van de daders in een summier signalement bekend: beiden waren in het zwart gekleed; de ene jongen was ongeveer 170 cm en de andere was iets kleiner en hun leeftijd is nog onbekend. Het tweetal droeg beiden sportschoenen en handschoenen en sprak Nederlands. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Man lichtgewond bij diefstal met geweld uit woning

Bewoners van de Oranjeboomstraat in Breda zijn zaterdag 18 januari 2020 slachtoffer geworden van een diefstal met geweld in hun eigen woning. Hierbij zijn hun telefoons en pasjes gestolen. De verdachte had een mes bij zich, de mannelijke bewoner is hierdoor lichtgewond geraakt.

Rond 21.30 uur kwam er bij de meldkamer een melding binnen van een overval op een woning aan de Oranjeboomstraat. Ter plaatse wordt duidelijk dat de verdachte bij de woning aangebeld heeft en om geld heeft gevraagd. De vrouwelijke bewoonster heeft de deur opengedaan en is toen terug de woning ingeduwd, waarna de verdachte naar binnen stormde. Binnen heeft haar man nog gevochten met de verdachte, echter wist hij toch nog telefoons en pasjes te ontvreemden uit de woning. De jongen is via de achtertuin over de schutting weggevlucht. De bewoner is bij deze worsteling lichtgewond geraakt en ter plekke behandeld door de ambulance.

Direct na het incident zijn agenten begonnen met het onderzoek in de woning en omgeving. Forensische opsporing is ter plaatse geweest om eventuele sporen veilig te stellen. Ook hebben agenten een buurtonderzoek verricht en in de omgeving gezocht naar een mogelijke verdachte. Deze is tot op heden nog niet gevonden. De verdachte droeg vermoedelijk een zwart jack voorzien van een capuchon.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

FOK! Wat een weer: minder buien

Het is wisselend bewolkt met zonnige perioden. Vanochtend komt verspreid over het land nog een enkele bui voor, maar in de loop van de dag neemt de buiigheid af. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De noordelijke wind is overwegend matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig. Landinwaarts is de wind de eerste uren nog zwak westelijk. Vanmiddag neemt de wind aan zee langzaam af.

In de avond en in de nacht naar maandag komen er van het noorden uit steeds bredere opklaringen. Landinwaarts wordt het nevelig en ontstaat hier en daar mist. De minimumtemperatuur ligt tussen 3°C aan de kust en -3 °C plaatselijk landinwaarts en waar het nog nat is kan het glad worden. De wind wordt noordwestelijk en overwegend zwak.

Maandag overdag lost de mist geleidelijk op de meeste plaatsen op en volgen er perioden met zon. In sommige gebieden kan de mist ook hardnekkig zijn of overgaan in laaghangende bewolking. Het blijft droog. De middagtemperatuur komt uit rond 7°C, daar waar mist lang blijft hangen enkele graden lager. De wind is zwak, in het noordelijk kustgebied matig, en draait vrijwel overal naar zuidwest. In het zuiden is de wind veranderlijk. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Een monstergolf voor de Schouwse bollen (zandplaten voor de kust van Goeree en Schouwen) (Foto: Scherpschutter)
Een monstergolf voor de Schouwse bollen (zandplaten voor de kust van Goeree en Schouwen) (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Tijdstraf kost De Vries Formule E-podium in spannende ePrix Santiago

De eerste Formule E-race van 2020 heeft voor flink wat spanning gezorgd. In de straten van de Chileense hoofdstad Santiago werd tot in de allerlaatste ronde om de zege gestreden.

Mitch Evans pakte vanaf poleposition bij de start gelijk de leiding, Pascal Wehrlein ging voorbij aan Maximilian Günther. Achter hem viel Felipe Massa terug achter Oliver Turvey en de sterk vertrokken Edoardo Mortara, terwijl Nyck de Vries vanaf plek acht gepakt werd door Sebastien Buemi en Jean-Eric Vergne.

In het achter- en middenveld ging het mis met onder meer Alexander Sims, waardoor Frijns een ronde verloor, Sims twee ronden achterstand opliep en André Lotterer en Neel Jani de pitstraat in moesten en ook gezien waren. Sam Bird spinde in het middenveld, maar de schade bleef verder beperkt en iedereen kon gewoon door.

Voorin duelleerde Massa verder met Mortara om de vierde plek, waarbij de Braziliaanse veteraan na zo'n twintig minuten een fout maakte. Dat resulteerde erin dat de opstomende Vergne er voorbij ging, maar ook Antonio Felix da Costa en niet veel later De Vries pakten Massa zonder al teveel moeite.

Günther maakte niet veel later op perfecte wijze gebruik van de Attack Mode en ging op het laatste moment op fraaie wijze buitenom Evans, om zo de leiding over te nemen. Wehrlein reed op enige afstand van het duo, maar was wel de enige van de hele top-12 die nog één keer de Attack Mode kon gebruiken gedurende de laatste twintig minuten.

Wehrlein gebruikt zijn Attack Mode, maar echt lekker ging dat niet: hij kwam nauwelijks dichterbij de voorste twee en tot overmaat van ramp werd de Duitser juist verschalkt door Vergne, terwijl De Vries de zesde plek overnam van Mortara. Met dik tien minuten te gaan kreeg Vergne linksvoor ineens een fors probleem: zijn voorvleugel liep aan en zorgde voor een flink rookgordijn, waarna teamgenoot Da Costa hem passeerde.

Wehrlein en De Vries gingen er snel aan voorbij en voor Vergne leek er geen houden meer aan. Op dat moment kwam ineens naar voren dat De Vries, net als de meer in het achterveld rijdende Buemi en Jerome d'Ambrosio, vijf seconden tijdstraf kreeg wegens een overtreding van de technische regels, waardoor zijn vijfde plek virtueel weer verdwenen was.

Ondanks de straf gaf De Vries flink gas en ook Wehrlein moest eraan geloven. Nog verder naar voren werkte Da Costa zich voorbij Evans en in de slotfase nam hij met behoorlijk wat agressie de leiding over van Günther. De Portugees leek echter een probleem te hebben met de temperatuur van zijn batterij en in de slotronde sloeg Günther terug: de Duitser ging er buitenom langs en dát bleek de winnende actie.

Günther won de race, voor Da Costa. De Vries kwam als derde over de streep nadat hij Evans nog te grazen nam, maar zijn tijdstraf gooide de Nederlander terug naar de vijfde plek, achter Wehrlein.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.