FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 januari 2020

Hongaarse waterpoloŽrs na ware thriller Europees kampioen

De Hongaarse waterpoloërs hebben zich in het eigen Boedapest gekroond tot Europees kampioen. De finale in de Danube Arena werd een ware thriller, waarin Spanje pas na shootouts verslagen werd.

In het eerste kwart namen de Spanjaarden een 1-3 voorsprong, maar met drie goals sloeg Hongarije richting het einde van de eerste helft terug: 4-3. Het derde kwart leverde voor beide ploegen twee goals op, het vierde kwart was goed voor drie goals aan beide kanten.

In de shootouts bleek de Hongaarse keeper de held van het land te worden: Soma Vogel stopte de vijfde Spaanse poging en met vijf tegen vier treffers kon het thuisland, dé absolute grootmacht in de waterpologeschiedenis, de dertiende Europese titel vieren.

De derde plek was voor Montenegro, dat Kroatië met 10-9 klopte dankzij een indrukwekkende comeback in de tweede helft, waarin een 3-7 achterstand om werd gedraaid.

Soma Vogel is de held van Hongarije

Hockeysters vernederen VS in Pro League

De Nederlandse hockeysters hebben in de Pro League een vrij duidelijke overwinning geboekt. In Chapel Hill in North Carolina werd de Amerikaanse ploeg met liefst 0-9 geklopt.

Er zouden twee wedstrijden gespeeld worden, maar wegens het overlijden van de Amerikaanse teammanager werd het duel van vrijdag geschrapt. Echt voorzichtig ging Oranje op zondag niet om met de tegenstander: de jonge Felice Albers was drie keer trefzeker, net als Lidewij Welten. Ook Frédérique Matla, Ginella Zerbo en Maria Verschoor wisten het Amerikaanse doel te vinden, in totaal kwamen vijf van de goals in de laatste tien minuten.

Nederland staat bovenaan in de Pro League, maar dat zegt nog allemaal niks: vier van de negen landen hebben helemaal nog niet gespeeld, Nederland heeft officieel al vier wedstrijden achter de rug - die tegen de VS telt dubbel, wegens het afgelasten van het eerste duel.

Zakopane in vuur en vlam voor schansspringer Stoch

De World Cup schansspringen streek in het weekeinde neer in Zakopane en dan weten we dat het feest wordt: onderaan de Poolse schans is het elk jaar weer retedruk en het wordt dan ook steevast één groot feest, zeker als de Polen het goed doen.

Teamwedstrijd
De Noren waren met Marius Lindvik en Robert Johansson uitstekend bezig, maar Daniel André Tande en vooral Johann André Forfang vielen daarna flink tegen. Duitsland profiteerde en na een wat matige sprong van Constantin Schmid waren Markus Eisenbichler en vooral Stephan Leyhe en Karl Geiger goed genoeg om met een aanzienlijke voorsprong over de Noren heen te wippen. Slovenië sloot de eerste ronde vooral dankzij Timi Zajc af als derde, vlak voor Oostenrijk en Polen, terwijl ook Japan nog volop podiumkansen had.

In de tweede en beslissende ronde kwam de Duitse zege niet meer in gevaar. Schmid sprong een stuk beter, Eisenbichler deed het prima en Leyhe en Geiger haalden uit, waarmee de winst een feit was. Noorwegen hield de tweede plek vast, Slovenië kon de podiumplek nog net binnenhalen, ondanks een enorme uithaal van de Japanner Yukiya Sato: hij verpulverde het schansrecord van 143,5 meter door naar maar liefst 147 meter te springen.

Individuele wedstrijd
De Poolse Vierschansenwinnaar Dawid Kubacki stond na de eerste sprong aan de leiding, maar Leyhe en de Pool Kamil Stoch volgden op korte afstand, met ook nog de Oostenrijker Stefan Kraft en de Japanner Ryoyu Kobayashi in het kielzog. Daniel André Tande, Piotr Zyla, Philipp Aschwenwald, Peter Prevc en World Cup-leider Geiger stonden wat verder weg, maar hadden op zich nog wel kans op het podium.

In de finaleronde liet Kraft een uitstekende sprong zien, maar dat deed Stoch ook en de Pool behield zijn plekje tegenover de Oostenrijker. Leyhe kwam achter de twee terecht en dus stond alleen Kubacki nog boven. De wereldkampioen was nu eens een keer wél te kloppen en kwam achter Stoch en Kraft terecht, wat Stoch de tweede zege van het seizoen opleverde en zijn vijfde in zijn eigen woonplaats.

Stoch springt naar de winst

Vrouwen
Zaterdag sprong de Oostenrijkse Chiara Hölzl naar de winst en dat deed ze nog niet vaak: de 22-jarige Hölzl sprong toch alweer haar 110e World Cup-wedstrijd en pakte na de winst in Klingenthal eerder dit seizoen haar tweede overwinning, nadat ze na één sprong nog vijfde stond. De Duitse Katharina Althaus stond na één sprong aan de leiding, maar zakte naar de tweede plek, terwijl Hölzl's landgenote Eva Pinkelnig - die de Japanse wedstrijden de afgelopen weken domineerde - nu met een derde plek genoegen moest nemen.

Een dag later kon Maren Lundby na een dikke maand eindelijk weer eens juichen: de in de afgelopen jaren met enige regelmaat dominante Noorse was in beide sprongen de beste en liet haar oude klasse weer eens zien. De in topvorm verkerende Pinkelnig eindigde op de tweede plek, door haar Oostenrijkse landgenote Hölzl net achter zich te houden. Juliane Seyfarth en Althaus eindigden namens de Duitsers buiten het podium, de Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer - die tijdens de Japanse tour haar eerste zege boekte - was er niet bij.

Jong PSV wint in blessuretijd van Excelsior, gelijkspel bij duel tussen Jong AZ en Almere City FC

Maandagavond zijn in de Keuken Kampioen Divisie twee wedstrijden gespeeld. De wedstrijd tussen Jong PSV en Excelsior leek uit te draaien op een 1-1 gelijkspel maar in blessuretijd scoorde Cyril Ngonge namens de thuisclub de winnende treffer. Jong AZ tegen Almere City FC eindigde in een 3-3 gelijkspel.

Vanaf de zeventiende minuut moest Excelsior met tien man verder. Doelman Alessandro Damen haalde Richard Ledezma neer en kreeg rood. Als gevolg werd aanvaller Thomas Verhaar gewisseld voor doelman Maarten de Fockert. Ondanks een man minder kwamen de bezoekers voor rust op voorsprong dankzij een doelpunt van Sander Fischer.

Twintig minuten voor tijd maakte Noni Madueke gelijk. Ver in blessuretijd bracht Ngonge de eindstand van 2-1 op het scorebord.

Bij de wedstrijd tussen Jong AZ en Almere City FC werd flink gescoord. De Alkmaarders kwamen via Zakaria Aboukhlal op voorsprong. Vervolgens brachten Thomas Verheijdt en Nick Venema Almere op voorsprong. Lang kon de ploeg van trainer Ole Tobiasen daar niet van genieten want Ferdi Druijff maakte een minuut later alweer gelijk.

Een kwartier voor tijd bracht James Efmorfidis de bezoekers opnieuw op voorsprong, maar kort daarna viel de gelijkmaker. Aboukhlal scoorde zijn tweede doelpunt van de avond: 3-3.

NOC*NSF verwacht recordaantal Nederlandse deelnemers op Spelen

Sportkoepel NOC*NSF schat het aantal Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen op minimaal 260. Dit vertelde technisch directeur Maurits Hendriks maandag op Papendal. 260 atleten zou een Nederlands record betekenen. In Rio 2016 waren 242 Nederlandse atleten actief. In Londen 2012 schreven we 178 Nederlandse sporters in.

Onder meer de volleybalsters, de turnploeg bij de mannen en de tafeltennissters zijn er niet in geslaagd zich te kwalificeren. Daartegenover staat de deelname van de Nederlandse voetbalsters, een grote groep. “Uiteraard krijgen we vanuit Tokio ook vragen over de omvang van de ploeg. Maar in een aantal sporttakken moet kwalificatie nog volgen. Daarom kunnen we niet meer zeggen dan dat we verwachten tussen de 260 en 350 sporters mee te nemen naar Tokio", aldus Hendriks.

Over de financiering van de topsportprogramma’s gaan vertegenwoordigers van NOC*NSF deze week al voor het eerst om de tafel zitten met de sportbonden. Eerder gebeurde dat pas na de Spelen, waarna het nog enkele maanden duurde voordat bonden wisten met welke middelen ze aan de volgende olympische cyclus konden beginnen. Hendriks: "We zien de noodzaak om dat steeds verder naar voren te halen. We willen de toekenning van de gelden liefst voor de Spelen afronden. Al zullen er programma’s zijn waarvoor het verloop van de Spelen doorslaggevend is."

Meldplicht bij aantreffen coronavirus in Nederland

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft het coronavirus de status van A-ziekte gegeven. Medisch personeel heeft bij deze A-ziekte een meldingsplicht als ze vermoeden dat een patiënt drager is van het virus. De minister neemt hierbij het advies over van het RIVM, schrijft hij in een Kamerbrief, zo schrijft AT5. 

Daarnaast meldt Bruins dat er geen extra maatregelen op Schiphol worden genomen. Het zogeheten entry-screenen is in het verleden volgens de minister niet effectief geweest als middel om verspreiding van een infectie tegen te gaan.

Het coronavirus kan bij patiënten zeer ernstige luchtweginfecties veroorzaken. De symptomen van het virus zijn koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen. Sommige patiënten krijgen ook last van diarree. Het virus wordt voornamelijk verspreid van mens op mens door hoesten en niezen. Mensen met een slechte gezondheid en een lage weerstand hebben een grotere kans om ziek te worden.

Extra wettelijke maatregelen
Naast de meldplicht kunnen mogelijk ook andere wettelijke maatregelen worden genomen, zoals gedwongen opname tot isolatie, thuisisolatie, gedwongen quarantaine, gedwongen onderzoek en verbod van beroepsuitoefening.

Voor zover bekend zijn in Europa twee besmettingsgevallen vastgesteld, beide gevallen in Frankrijk.

Weer dubbel World Cup-succes baanwielrenners

De Nederlandse ploeg heeft de World Cup-finale in het baanwielrennen succesvol afgesloten. In het Canadese Milton werden op de slotdag nog eens twee zeges gepakt, nadat een dag eerder de individuele sprint bij de vrouwen (Laurine van Riessen) en het omnium bij de mannen (Jan Willem van Schip) al werden gewonnen.

Keirin vrouwen
Voormalig schaatsster Van Riessen kende wederom een sterke dag en met overtuigende zeges in de eerste ronde en de halve finales werkte ze zich naar de eindstrijd. Daarin was de 32-jarige Nederlandse opnieuw de beste: Helena Casas uit Spanje kwam tekort en ook de Amerikaanse Madalyn Godby en de Belgische oud-wereldkampioene Nicky Degrendele kwamen er niet aan.

Koppelkoers mannen
Van Schip vormde weer een koppel met Yoeri Havik en dat ging uitstekend. In de eerste sprints pakten ze al de nodige punten en vooral in het tweede deel van de race zaten ze er keer op keer goed bij. Een Brits-Amerikaanse poging om een ronde voorsprong te pakken werd gecounterd en ook de Nederlanders gingen mee, wat ze uiteindelijk vrij ruim de winst opleverde, voor de Britten Ethan Hayter/Oliver Wood en de Fransen Donavan Vincent Grondin/Benjamin Thomas.

Omnium vrouwen
De Amerikaanse Jennifer Valente was een klasse apart, met name in de afsluitende puntenkoers. Die ging ze al als leidster in, na een derde plek op de scratch, een vijfde op de tempokoers en winst in de afvalkoers. In die puntenkoers pakte Valente vooral in het begin ruimschoots genoeg punten om de winst veilig te stellen, voor de Italiaanse Letizia Paternoster en de Ierse Emily Kay.

Sprint mannen
De Pool Mateusz Rudyk ging er met de winst vandoor, nadat hij de Fransman Quentin Caleyron in twee heats het nakijken gaf. Frans succes was er in de kleine finale wel: Rayan Helal sloot de dag als derde af, door Law Tsz Chun uit Hong Kong eveneens in twee heats te kloppen. De Nederlandse wereldtoppers stonden in Milton niet aan de start.

BobsleeŽr Friedrich slaat wťťr dubbelslag, Duitse dames geklopt in Duitsland

De World Cup bobsleeën in het Duitse Königssee heeft zowaar niet drie Duitse zeges opgeleverd. Uiteraard was Francesco Friedrich bij de mannen weer eens ongenaakbaar, maar bij de vrouwen ging de winst naar de Verenigde Staten.

Vrouwen
Na de eerste run werd de leiding gedeeld: Christine de Bruin en Kristen Bujnowski wisten dezelfde tijd neer te zetten als de jonge Duitse Laura Nolte en haar tijdelijke remster Erline Nolte, geen familie. Kailie Humphries zat er namens de VS met Sylvia Hoffmann slechts 0,10 seconden vandaan en ook de Oostenrijkse Katrin Beier (+0,12) en Stephanie Schneider (+0,12) en Mariama Jamanka (+0,15) uit Duitsland zaten er nog dicht bij.

Beierl hield Jamanka in de tweede run achter zich, maar Schneider dook 0,23 seconden onder haar tijd door en Humphries was nog eens 0,09 seconden sneller. De Bruin zakte terug tot achter Humphries en Schneider, met alleen de andere leiders nog te gaan. Nolte en Nolte kwamen na een heel klein foutje bij de start nét tekort voor de winst, maar op 0,03 seconden van Humphries en Hoffmann pakten ze wel de tweede plek: Nolte's vierde podium in vier World Cup-wedstrijden in haar nog jonge carrière.

Tweemansbobs
In de eerste run werd weer eens duidelijk wie de beste piloot op aarde is: Francesco Friedrich noteerde met remmer Thorsten Margis voor eigen publiek de snelste tijd en bleef landgenoten Richard Ölsner (met Tobias Schneider) en Nico Walther (met Malte Schwenzfeier) 0,27 seconden voor. Justin Kripps en Cameron Stones zaten daar namens Canada slechts twee honderdsten achter en ook onder meer de Britten Brad Hall/Greg Cackett (+0,35) en de Letten Oskars Kibermanis/Matiss Miknis (+0,39) deden nog mee om de podiumplekken.

Kibermanis, vorige week nog dusdanig geblesseerd dat hij ín de slee moest starten, hield in run twee zijn positie vast en ging voorbij aan Hall. Kripps ging dan weer onder Kibermanis' tijd door en bleek Walther met 0,02 seconden te passeren. Ölsner ging onderweg in de iconische Turbodrom flink de fout in en rammelde de slee behoorlijk door elkaar, waardoor hij tot achter Kripps én Walther terugviel. Friedrich kende vooral onderin niet echt een lekkere run, maar het was wel ruimschoots genoeg om te winnen: met Margis was hij 0,51 seconden sneller dan de Canadese slee.

Koning Friedrich

Viermansbobs
Het was nog spannend na de eerste run, waar Duitsland uiteraard bovenaan stond. Op de eerste plek was het echter wel het team van Johannes Lochner, die Friedrich en zijn kompanen met 0,04 seconden af wist te troeven. Kripps en co namen op 0,08 seconden de derde plek in beslag, de teams van de Let Ralfs Berzins (+0,15) en de Amerikaan Hunter Church (+0,16), die de baan vóór de eerste trainingen nog nooit gezien had, deden ook nog keurig mee.

In run twee werd Church gepasseerd door Kibermanis en Walther, die gewisseld was naar een Wallner-slee, maar niet de gehoopte extra snelheid onderin de baan kon vinden. Berzins viel niet heel verrassend terug tot achter Church, Kripps hield zijn derde plek vast. Friedrich dook daar dan weer 0,26 seconden onder...en dat bleek genoeg voor de winst: Lochner eindigde één tiende achter zijn landgenoot, die zo opvallend genoeg pas zijn eerste World Cup-zege boekte op de Duitse baan. De Nederlandse slee van De Bruin viel met een 21e plek tegen, nadat ze als 19e eindigden in de tweemansbob.

Kickbokstrainer krijgt 32 maanden voor ontucht met minderjarige

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft een man veroordeeld voor het plegen van ontuchtige handelingen met een meisje dat ten tijde van het misbruik 14 en 15 jaar oud was. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 32 maanden, waarvan 16 maanden voorwaardelijk.

Veelvuldig gepleegd misbruik
De man heeft zich gedurende een periode van bijna 16 maanden schuldig gemaakt aan het veelvuldig plegen van ontuchtige handelingen met een 14- dan wel 15-jarig meisje. Daarbij was sprake van verregaande seksuele handelingen en heeft er vele malen onbeschermde seks plaatsgevonden. Deze ontucht vond plaats in een situatie waarin het slachtoffer één van de pupillen van hem, als kickbokstrainer, was.

Inbreuk op lichamelijke en geestelijke integriteit
Ten tijde van het misbruik was de verdachte trainer en begeleidster van het slachtoffer. Gelet op zijn leeftijd (als 52-, 53-jarige) en levenservaring (als vader) en zijn rol als haar trainer mocht van hem worden verwacht dat hij haar de benodigde begeleiding zou geven. In plaats daarvan is hij een seksuele relatie met haar aangegaan. Hij heeft daarmee naar het oordeel van de rechtbank het vertrouwen dat zij in hem had ernstig beschaamd en hij heeft daarmee op grove wijze inbreuk gemaakt op haar lichamelijke en geestelijke integriteit.

Straf
De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 32 maanden, waarvan 16 maanden voorwaardelijk. Gedurende een proeftijd van 5 jaar dient hij zich daarvoor aan een aantal door de rechtbank opgelegde voorwaarden te houden. Ook is een vordering van het slachtoffer in deze zaak voor een bedrag van 5000,- euro toegewezen.

Auschwitz 75 jaar bevrijd

Honderden overlevenden van de Holocaust hebben, samen met wereldleiders, stilgestaan bij de 75e verjaardag van de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Meer dan 1 miljoen mensen, vooral Joden, werden vermoord in het kamp in het door de nazi's bezette Polen voordat het in januari 1945 werd bevrijd. Joodse organisaties sporen Duitsland aan meer te doen om antisemitisme te bestrijden.


Bovenaanzicht van het Auschwitz-Birkenau vernietigingskamp (Foto: Galerie Bilderwelt/Getty Images)

Meer dan 200 overlevenden van de Holocaust uit meer dan 50 landen hebben zich maandag verzameld op het terrein van het voormalige nazi-concentratiekamp Auschwitz-Birkenau ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de bevrijding van het kamp door Sovjettroepen. 

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier ontmoette 's ochtends in Berlijn drie overlevenden, voordat hij samen met hen naar het kamp in Polen afreisde. Hermann Höllenreiter, Peter Gardosch en Pavel Tussig werden allemaal als kinderen naar Auschwitz gedeporteerd. Ze waren eregasten in de officiële residentie van de Duitse president in Berlijn.

Poort des Doods
De voorzitter van het Joodse Wereldcongres, Ronald Lauder, vertelde dat "toespraken niet genoeg zijn om antisemitisme te stoppen". Hij gaf het internet de schuld voor het verspreiden van haat tegen joden, en riep op tot meer wetgeving om haatmisdrijven tegen te gaan. "We moeten dat stoppen. Helaas praten de meeste regeringen alleen, ze doen niets", zei hij.


Poort des Doods in Auschwitz (Foto: Keystone/GettyImages)

De Poolse president Andrzej Duda organiseert de herdenking, hoewel de belangrijkste toespraken op het evenement zullen worden gehouden door overlevenden van de Holocaust. "Mensen werden gezien als schapen die moesten worden geslacht", zei Duda, verwijzend naar het voormalige concentratiekamp als een 'fabriek van de dood'.

"Op geen enkele andere plaats werd de uitroeiing op deze manier uitgevoerd", zei hij en noemde de Holocaust de meest afschuwelijke misdaad in de geschiedenis. "De waarheid over de Holocaust moet niet sterven", voegde Duda eraan toe. "Ik heb het voorrecht en de eer om de verplichting van Polen voort te zetten, om de herinnering aan en de waarheid over wat hier is gebeurd te koesteren."

De officiële ceremonie vindt plaats voor de beruchte 'Poort des Doods', die alle slachtoffers passeerden voordat ze werden vermoord.

Antisemitisme
Onder de overlevenden zijn inwoners uit de Verenigde Staten, Canada, Israël, Australië en verschillende Europese landen. De Israëlische president Reuven Rivlin is ook aanwezig, minder dan een week na het hosten van het World Holocaust Forum in Jeruzalem, waar ook president Steinmeier aanwezig was.


Antisemitisme in de 21e eeuw (Foto:Allen Berezovsky/Getty Images)

"Vandaag de dag horen we stemmen die haat verspreiden, op internet, op straat en in de centra van politieke macht. Onze plicht is het bestrijden van antisemitisme, racisme en fascistische nostalgie, die zieke kwaden die dreigen de fundamenten van onze democratieën te verorberen", vertelde Rivlin voorafgaand aan de ceremonie.

De herdenking vindt plaats temidden van bezorgdheid over het toenemende antisemitisme in Europa en de rest van de wereld.

"Als je een kleine infectie op je vinger hebt, wacht je niet tot je hele hand afsterft om dan pas de infectie te bestrijden. Hetzelfde geldt voor antisemitisme," waarschuwde de Poolse rabbijn Michael Schudrich.

Kinderen geraakt door kogels in winkelgebied: 10 jaar cel voor schutter

Een 22-jarige man maakte zich schuldig aan een meervoudige poging tot doodslag. Hij vuurde in een druk winkelgebied in Helmond meerdere kogels af en raakte daarbij een 2-jarige peuter en een 15-jarig meisje. De rechtbank Oost-Brabant legt een gevangenisstraf op van 10 jaar. Daarnaast moet de verdachte een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 21.000 euro.

In de middag van 21 januari 2019 was er een schietpartij op een kruising in het centrum van Helmond. Daarbij is in de richting van (inzittenden van) een Volkswagen Golf geschoten. Er waren op dat moment veel voorbijgangers aanwezig.

De verdachte erkende tijdens de zitting 2 weken geleden dat hij vanuit een auto minstens 4 kogels achteruit heeft afgeschoten in de richting van een man met wie hij op dat moment een conflict had en die bij de Golf stond.

De verdachte heeft -zonder goed te kijken, vanuit een rijdende auto, voorover gebukt en met zijn arm achteruit gestoken- gevuurd in de richting van de auto en de man met wie hij een conflict had. De kogelbanen liepen voor de inzittenden van de auto op borst/hoofdhoogte. De kogels zijn daarmee ook in de richting van toevallig aanwezige (willekeurige) personen afgevuurd. De inzittenden van de VW Golf zijn gelukkig op tijd weggedoken en hebben geen letsel opgelopen, maar twee toevallige passanten die niets met dit conflict te maken hadden, zijn dus wel geraakt.

Een peuter heeft ernstig letsel opgelopen doordat de kogel haar in haar been raakte. Zij zat in het fietsstoeltje bij haar moeder die met de fiets in de hand liep. Het andere slachtoffer, een scholier op de fiets, liep een schampschot in haar arm op. Als zij iets anders in de kogelbaan had gefietst, had dit voor haar veel ernstiger kunnen aflopen. Een andere voorbijganger werd hard geraakt door iets wat op zijn kleding afketste, maar raakte daardoor niet gewond. Hij vond naast zich op de grond een kogelpunt. De verdachte wist dat het druk was op straat. Hij moet beseft hebben dat er een grote kans bestond dat hij toevallige passanten dodelijk zou kunnen raken, maar desondanks schoot hij toch.

De verdachte zei dat hij uit noodweer schoot, omdat de man met wie hij een conflict had een vuurwapen had/trok op het moment dat die man de auto van de verdachte naderde. Maar dit is volgens de rechtbank niet aannemelijk geworden en daarom verwerpt de rechtbank dit beroep op noodweer.

Onaanvaardbare risico’s
De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de schutter de peuter ernstig verwondde en met name haar moeder groot psychisch leed aandeed. Het is nog onduidelijk of het letsel gevolgen heeft voor de lichamelijke ontwikkeling van het kind. Het 15-jarige slachtoffer mag van geluk spreken dat zij slechts betrekkelijk licht gewond raakte. De andere voorbijgangers verklaarden dat zij angstig zijn en slapeloze nachten hebben; zij realiseren zich dat ook zij geraakt hadden kunnen worden. De rechtbank vindt het een wonder dat er geen doden zijn gevallen. Deze gebeurtenis heeft verder een zeer grote impact gehad op inwoners van Helmond en heeft binnen en buiten Helmond tot veel maatschappelijke onrust geleid.

Volgens de verdachte droeg hij constant een geladen vuurwapen bij zich voor zijn eigen veiligheid en heeft daarmee geschoten. Daarmee nam hij ook de onaanvaardbare risico’s voor willekeurige burgers op de koop toe. Alles bij elkaar vindt de rechtbank het noodzakelijk aan de verdachte een forse celstraf van 10 jaar op te leggen. Niet alleen om recht te doen aan de ernst van het feit en aan het leed dat de slachtoffers is aangedaan, maar ook om richting de verdachte en anderen te benadrukken dat het absoluut onaanvaardbaar is dat in de openbare ruimte op klaarlichte dag, in een druk bezocht centrum van de stad, met een vuurwapen wordt geschoten waardoor onschuldige voorbijgangers het risico lopen op dodelijk en/of ernstig letsel.

Eis: 3 jaar en boete na vondst duizenden kilo's precursoren

“Hij is hardleers, want trekt geen enkele lering uit zijn eerdere gevangenisstraffen voor overtreding van de Opiumwet. Hij heeft enkel voor ogen snel grof geld te verdienen door zich in te laten met de onderwereld van drugsproductie, ten koste van de maatschappij.” Zo omschreef de officier van justitie van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) vanmiddag voor de rechtbank Oost-Brabant een 50-jarige verdachte uit de Gelderse gemeente Maasdriel. Het OM vorderde tegen de man een celstraf van drie jaren en een geldboete van 20.000 euro. Tevens eiste het OM verbeurdverklaring van zijn vrachtauto.

Gevangenisstraf én forse geldboete
Het OM verdenkt de man van het plegen van voorbereidingshandelingen voor de productie van synthetische harddrugs tussen 1 mei en 11 juli 2018 en van het besturen van een motorrijtuig in april en mei 2019, terwijl zijn rijbewijs al in 2015 ongeldig was verklaard. De vrachtauto is volgens het OM gebruikt voor het plegen van de voorbereidingshandelingen die in strijd zijn met de Opiumwet.

Volgens het OM heeft de man duizenden kilo’s precursoren voorhanden gehad in een door hem gehuurde loods. Dit zijn grondstoffen voor de productie van synthetische drugs. “Het OM hecht waarde aan oplegging van een forse geldboete bovenop de gevangenisstraf om hem van herhaling van zijn criminele activiteiten in de toekomst te weerhouden. Verdachte deed het voor het snelle en vele geld en moet het dus ook in zijn portemonnee voelen.”

Start onderzoek
Het onderzoek naar verdachte is gestart toen de Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst (FIOD), bij de uitvoering van een rechtshulpverzoek in een ander onderzoek (naar sigarettensmokkel),

Bij een loodsen-complex in een dorp in de Gelderse gemeente Maasdriel uitkwam en van de verhuurder begreep dat in een andere loods verdachte goederen zouden staan. De betreffende loods werd gehuurd door de verdachte uit de gemeente Maasdriel die vandaag terechtstond.

Loods met duizenden kilo’s precursoren
Na opening van de betreffende loods op 11 juli 2018 zagen de medewerkers van de FIOD een vrachtwagen gevuld met vaten, kartonnen dozen en zakken. Zij roken een indringende chemische geur, waarna onder leiding van de officier van justitie de loods werd doorzocht. Er werd een aanzienlijke hoeveelheid chemicaliën aangetroffen, die na bemonstering en onderzoek door het NFI bleek te bestaan uit precursoren voor de productie van (meth)amfetamine en MDMA: 3.600 kilo bevattende APAA, 1.984 kilo bevattende methylester van PMK-glycidezuur, 1.125 kilo bevattende een zout van PMK-glycidezuur en 350 kilo bevattende een zout van BMK-glycidezuur.

Van deze aangetroffen 3950 kilo aan BMK-precursoren kon ongeveer 3950 kilo amfetamine (sulfaat/pasta) worden vervaardigd. Van de aangetroffen 3.109 kilo aan PMK-precursoren kon ongeveer 1.500 kilo MDMA (HCl zout) vervaardigd worden, waaruit nagenoeg 10 miljoen tabletten MDMA konden worden gemaakt.

De officier van justitie: “Gelet op wat in de door verdachte gehuurde loods werd aangetroffen, was de situatie gereed om te gaan produceren. Op hulpchemicaliën als zoutzuur, mierenzuur of fosforzuur na, stond alles klaar voor de productie.”

De inbeslaggenomen partij heeft een straatwaarde van ruim 70 miljoen euro. “Dit zegt iets over de rol van verdachte binnen de drugswereld en over zijn eigen beoogd financieel gewin”, aldus de officier van justitie op zitting.

Zware ondermijnende criminaliteit
De productie en handel van drugs gaan gepaard met (zware) ondermijnende criminaliteit, gevaar voor de omgeving en milieuschade. Drugscriminaliteit is ondermijnend omdat de onderwereld en bovenwereld samensmelten en de bovenwereld in de greep komt van criminelen. Dat is onwenselijk en wordt keihard aangepakt en bestreden door onder meer politie en justitie. Het gebruik van drugs heeft ook nadelige maatschappelijke gevolgen, zoals gezondheidsschade voor gebruikers.

De officier van justitie vanmiddag ter zitting: “De bijdrage van verdachte, het voorhanden hebben van de precursoren, was een onmisbare schakel in het productieproces. Bovendien zijn er weinig productielocaties waar dergelijke forse hoeveelheden worden aangetroffen.”

Uitspraak
De rechtbank doet over twee weken uitspraak, op maandag 10 februari om 13.00 uur.

'Feyenoord zet na komst Bozenik in op huurdeal met ÷zyakup'

Feyenoord is in de markt voor Oguzhan Özyakup, zo beweren diverse Turkse media maandag. Onder meer Fanatik schrijft dat de Rotterdammers de 27-jarige Turkse middenvelder met Nederlandse roots willen huren van Besiktas. De huidige nummer drie van de Eredivisie zou bovendien inzetten op een optie tot koop.

Trainer Dick Advocaat liet eerder deze transferperiode al weten dat hij graag een aanvaller en middenvelder aan zijn selectie toegevoegd ziet worden. Met Robert Bozenik heeft de coach zijn gewenste aanvallende versterking al binnen en mogelijk wordt ook Özyakup naar De Kuip gehaald.

Advocaat liet zaterdagavond na de met 2-3 gewonnen wedstrijd tegen Heracles Almelo al weten dat Feyenoord bezig is met een middenvelder 'die niet in de Eredivisie speelt'. Mogelijk gaat het om Özyakup.

Feyenoord en Besiktas zouden in onderhandeling zijn. Volgens Turkse media zal de Eredivisie-club het volledige salaris van Özyakup moeten gaan betalen. De 43-voudig Turks international is dit seizoen geen vaste basisspeler bij Besiktas.

Hij kwam in de competitie slechts vier keer tot een basisplaats en acht invalbeurten. De in Nederland geboren middenvelder stapte op jonge leeftijd over van de jeugdopleiding van AZ naar Arsenal, om vervolgens in 2012 naar Besiktas te verkassen.

Waterreus haalt in column snoeihard uit naar 'kamp-Van Bommel'

Ronald Waterreus schrijft in zijn column voor De Limburger dat Mark van Bommel niet zal rusten voordat algemeen directeur Toon Gerbrands en technisch directeur John de Jong ‘gesneuveld zijn’. Volgens de oud-keeper heeft Gerbrands veel spijt van dat hij Van Bommel ooit heeft aangesteld als hoofdtrainer. "Juist omdat hij en John de Jong nu de gevolgen ondervinden."

Volgens de oud-doelman zou Van Bommel achter de schermen bezig zijn om de clubleiding in een kwaad daglicht te stellen. "Het 'kamp Van Bommel' zal niet rusten voordat Toon en John gesneuveld zijn", aldus Waterreus. "Om dat te bereiken worden de lijntjes richting bevriende journalisten ongegeneerd uitgezet. En worden spelers opgezet tegen de leiding, aangespoord om te vertrekken, of toch tenminste een andere zaakwaarnemer in de arm te nemen. (Lees: Mino Raiola)."

"En anders is er altijd nog schoonvader Bert van Marwijk", vervolgt Waterreus. "Die pakte De Jong vorige week zondag stevig aan bij Ziggo, zonder de naam van De Jong overigens éénmaal te noemen. In mijn ogen tekenend voor de stiekeme, achterbakse loopgravenoorlog die gevoerd wordt. Moraal ervan: De Jong is de kwade genius achter de crisis bij PSV. Echt hoor, mensen. Als de campagne niet zo'n vileine en rancuneuze ondertoon had, zou ik er bijna om lachen.”

Waterreus schrijft dat ‘insiders’ weten hoe de vork in de steel steekt: "En dat is dat iedereen in Eindhoven, een enkeling daargelaten, al maanden klaar was met Van Bommel en zijn kliek", zo klinkt het. "In de politiestaat die hij van De Herdgang had gemaakt vertrouwde niemand elkaar meer en waren de onderlinge verhoudingen volledig verstoord."

Van Bommel werd eind vorig jaar ontslagen vanwege tegenvallende resultaten. Het ontslag viel niet goed bij een deel van de PSV-supporters en die lieten zondag tijdens het duel met FC Twente (1-1) hun onvrede blijken. Er werden spandoeken getoond tegen Gerbrands en De Jong en na de wedstrijd was het rustig rond het Philips Stadion. Circa vijftig supporters probeerden de hoofdingang van het stadion te bestormen, maar werden tegengehouden door beveiligers en de Mobiele Eenheid.

Feyenoord heeft eindelijk beet en presenteert Bozenik

Robert Bozenik heeft zich definitief aan Feyenoord verbonden, zo maakt de Rotterdamse bekend via de officiële kanalen. De van MSK Zilina afkomstige aanvaller kwam zonder problemen door de medische keuring in De Kuip en tekende daarna een contract tot medio 2024. Volgens het Algemeen Dagblad ligt de transfersom van Bozenik tussen de vier en vijf miljoen euro.

Bozenik werd de afgelopen tijd ook genoemd bij Hamburger SV, maar Feyenoord is dus de nieuwe werkgever van de twintigjarige aanvaller. De kersverse aanwinst, met acht interlands voor Slowakije achter zijn naam, wilde graag naar Nederland komen en voerde de afgelopen week gesprekken met de clubleiding van de Rotterdammers. Feyenoord kwam vrijdag tot een akkoord met Zilina, waarna Bozenik zijn handtekening zette onder een verbintenis bij de nummer drie in de Eredivisie. De tussentijdse aankoop van Feyenoord kwam in zijn periode bij Zilina tot 19 doelpunten en 6 assists in 58 officiële wedstrijden.

Frank Arnesen is blij dat de komst van Bozeník succesvol is afgerond: "De komst van Róbert geeft ons meer mogelijkheden in aanvallend opzicht. Hij is een jong maar groot talent dat we de tijd geven om hier te groeien en zich verder te ontwikkelen”, aldus de technisch directeur op de clubwebsite over de aankoop, die zaterdag met succes de medische keuring doorstond. Feyenoord was niet de enige club met interesse, zo verklaart Arnesen. “We zijn dan ook blij dat Róbert heel bewust voor Feyenoord heeft gekozen en we hem nu, met medewerking en de steun van alle geledingen binnen de club, voor een lange tijd aan ons hebben weten te binden.” Bozenik gaat bij Feyenoord spelen met rugnummer negentien.

Trainer Dick Advocaat was al langer op zoek naar aanvallende versterkingen, daar hij voor de spitspositie eigenlijk alleen kan beschikken over Nicolai Jörgensen. De Deense aanvaller ontbrak eerder dit seizoen vanwege een knieblessure, waardoor toenmalig trainer Jaap Stam noodgedwongen een beroep deed op Steven Berghuis en Luis Sinisterra in de punt van de aanval. Advocaat dacht ook aan het aantrekken van oude bekende Aleksandr Kokorin, die echter voor PFC Sochi koos. Daarnaast werden Jelle Vossen (Club Brugge), Jeremain Lens (Besiktas) en Amadou Ciss (Fortuna Sittard) in verband gebracht met Feyenoord.

Dinsdagavond mag Bozenik nog niet in actie komen namens Feyenoord in het restant van het bekerduel met Fortuna Sittard. "Op grond van de reglementen van de KNVB mogen er bij het hervatten van een gestaakte wedstrijd geen nieuw aangetrokken spelers worden toegevoegd aan de wedstrijdselectie", zo laat Feyenoord weten.

Onbekende wespensoort ontdekt in Vondelpark

In het Vondelpark is een 'nieuwe' wespensoort ontdekt. De sluipwesp is vernoemd naar de plek waar het dier is gevonden en heet de 'Alphaereta Vondelparkensis'.

Het diertje is ontdekt door een aantal onderzoekers van de Vrije Universiteit die samen met andere belangstellenden op expeditie waren, zo meldt de Vrije Universiteit (VU).

Bioloog Joris Koene is enthousiast over de ontdekking. "Deze vondst laat zien dat je nieuwe soorten ook in de stad kunt vinden, dus dat ook hier volop werk is voor biologen en ecologen."

Koeienweide
Het team ving afgelopen zomer vijf dagen lang insecten op de Koeienweide, een deel van het park dat door de gemeente ecologisch beheerd wordt en normaliter voor het publiek afgesloten is.

Om de dieren te vangen werden er meerdere insecten-vangtechnieken gebruikt. Zo werd de sluipwesp aangetroffen in een jampotje met rottend vlees, dat in de grond was ingegraven. In het laboratorium werd vervolgens de ontdekking gedaan dat het om een nog onbekende wespensoort ging.

Parasiterende wesp
De larven van de sluipwespen leven als parasiet in het lichaam van andere insecten. Alphaereta Vondelparkensis parasiteert op vliegen die op het rottende vlees waren afgekomen.

Behalve de nieuwe wesp werden 40 andere soorten sluipwespen gevonden, 21 soorten spinnen, 110 soorten nachtvlinders, 85 soorten kevers, 15 soorten slakken en twee soorten parasitaire schimmels.

Vier minderjarigen met machetes aangehouden

De politie heeft op 23 januari vier jongens in Amsterdam Zuidoost aangehouden. Zij waren in het bezit van machetes.


Debielen met machetes (Bron: YouTube)

Op die donderdagmiddag ziet de politie aan de Gravestein een groep jongeren in het bezit van steekwapens. Als de politiemensen de jongens aanspreken proberen zij te vluchten. Na een korte achtervolging worden er vier jongens aangehouden. Bij fouillering blijken zij allen in het bezit van een machete. De verdachten variëren in de leeftijd van 13 tot 16 jaar.

Alle verdachten zijn aangehouden op grond van overtreding van de Wet Wapens en munitie. Ook is er bij iedereen een huiszoeking geweest op zoek naar andere strafbare wapens, die zijn niet aangetroffen. De verdachten zijn inmiddels heengezonden. Het dossier is ingestuurd naar het Openbaar Ministerie, de officier van justitie zal binnenkort beslissen hoe deze zaak wordt afgedaan.

Duitse gaat trouwen met Boeing 737

Liefde maakt blind, of gek. Ene Michele Köbke uit Duitsland is namelijk verliefd op een heuse Boeing 737-800. "Maar dat is een vliegtuig!", horen we de oplettende lezer denken. Scherp! Dat is het ook, maar dat kan Köbke niet zoveel schelen.

De 30-jarige Duitse ontmoette haar man op het vliegveld van Berlin Tegel in 2014, vorig jaar kon ze hem voor het eerst aanraken. De bedoeling is dat Köbke en Roodborstje, zoals het vliegtuig heet, later dit jaar in Nederland het "Ready for takeoff" aan elkaar geven.

Van de vleugels en motoren van Roodborstje wordt Köbke helemaal wild: "Als ik zijn vleugels aanraak krijg ik gelijk zweterige handen en raak ik opgewonden." Een flink voorbeeld van objectofilie, het hebben van seksuele en/of romantische gevoelens voor een object.

Haar ruim 36.000 kilo wegende verloofde past helaas net niet in bed, dus slaapt Köbke met een modelvliegtuig. Dat lijkt niet dezelfde te zijn, maar van jaloerse gevoelens bij het vliegtuig lijkt vooralsnog geen sprake te zijn.

De liefhebber kan het gelukkige paar hier volgen. Je kunt eventueel ook iets anders gaan doen.

Wielrenbroekje dief staat bol van de smartphones

Tientallen mensen werden vorige week dinsdag tijdens een concert van Sum 41 in AFAS Live in Amsterdam beroofd van hun telefoon. De politie pakte even later een verdachte op met wel heel opvallende bollingen in een wielrenbroekje.

Er bleken dertig telefoons in te zitten. De politie was al extra alert omdat bij een eerder concert van de band in Antwerpen vijftig telefoons waren gestolen. Daarvan had de Belgische politie al melding gemaakt in Amsterdam.

Toen er ook bij het concert van vorige week meldingen binnenkwamen dat er telefoons werden gestolen kon de politie snel handelen. Uitgangen werden afgesloten en al snel kwam de verdachte met bolle sportbroek in het vizier.

De verdachte (34) heeft de Roemeense nationaliteit. Hij zal zijn straf via snelrecht te horen krijgen.

Basketbalwereld rouwt om Kobe Bryant

De NBA heeft met verslagenheid en ongeloof gereageerd op het overlijden van Kobe Bryant. De oud-speler verongelukte gisteren met acht anderen bij een helikoptercrash, waarbij ook Bryants dochter Gianna het leven liet. Gebasketbald werd er ook, maar de wedstrijden werden volledig overschaduwd door het tragische nieuws.

Het is moeilijk om te beschrijven hoe groot de impact van Kobe Bryant op de huidige NBA is geweest. Nadat Michael Jordan voor de tweede keer met pensioen ging, werd er naastig gezocht naar een opvolger. Geen andere speler wist de schoenen van Jordan zo goed te vullen als Kobe Bryant. De jonge guard was jarenlang hét gezicht van de NBA. Bryant speelde twintig seizoenen voor de Lakers en ging in 2016 met pensioen.

Van de huidige spelers hebben de veteranen allemaal met of tegen Bryant gespeeld. Ieder zal zijn eigen ervaring hebben over de gedrevenheid van Bryant op het veld en van de onmogelijke acties die hij liet zien. Voor de jonge generatie geldt dat ze allemaal opgroeiden in een tijdperk waarin Bryant de superster van de sport was. Bryant was de speler die je wilde zijn, als je als kind op een basketbalpleintje speelde. De reacties van jonge NBA-spelers die zeggen dat Kobe de reden was dat ze basketballer wilden worden waren talrijk.

Terwijl het nieuws over de helikoptercrash zich nog ontwikkelde, stonden gisteravond de eerste ploegen aan de tip-off. De Houston Rockets en de Denver Nuggets speelden tegen elkaar. Het enige beeld dat van deze wedstrijd beklijft is Tyson Chandler, oud-ploeggenoot van Kobe, in tranen op de bank.

Voor de andere wedstrijden gold hetzelfde. De ploegen besloten een minuut stilte in acht te nemen door twee keer de 24 seconden-regel te overtreden. 24 was het rugnummer van Bryant.

Uit San Antonio kwamen beelden van ontzetting bij de Spurs. Geen andere ploeg heeft zo vaak tegen Bryant gestreden in het reguliere seizoen en de play-offs als de San Antonio Spurs. Gregg Popovich was bij al deze wedstrijden hoofdcoach van San Antonio. Tim Duncan, tegenwoordig assistent-coach, was er als speler altijd bij betrokken. Beiden waren in tranen voor de tip-off, net als oud-speler Sean Elliot, die een paar meter naast ze de wedstrijd van commentaar moest voorzien.

Verdriet was er ook in Atlanta. De favoriete speler van de dertienjarige Gianna Bryant was Trae Young. Kobe heeft zijn dochter een paar keer meegenomen naar een wedstrijd van de Hawks om Young live te zien spelen. Ook Young hield het niet droog voor de wedstrijd. Vorige week nog waren Kobe en Gianna aanwezig bij een wedstrijd van de Hawks. Een clipje van de vader die zijn dochter uitleg geeft over de nuances van het spel ging destijds viral op social media. Kobe is altijd vol lof geweest over het spel van zijn dochter en heeft zich na zijn carrière opgeworpen tot enthousiast promoter van vrouwenbasketbal. Gianna leek op weg om ook een basketbal-ster te worden. Trae Young schoot voor de zoemer van de rust de bal vanaf halverwege het veld richting de basket, een ultieme "Kobe", zoals onmogelijke schoten op basketbalpleintjes over de hele wereld worden genoemd. De bal ging raak en Young wees naar boven.

In Orlando speelden de Clippers tegen de Magic. Cippers-coach Doc Rivers was hoofdcoach van de Boston Celtics in de tijd dat ze twee bloedstollende finales tegen de Lakers speelden. Voor de wedstrijd werd Rivers om een reactie gevraagd. Rivers stem brak: “Ik moet de kleedkamer in gaan en mijn spelers vertellen dat ze een wedstrijd moeten spelen? I don’t know if I can”.

De commentator bij de wedstrijd van de Boston Celtics en de New Orleans Pelicans verwoordde het mooi. Celtics-fans haatten Kobe Bryant, de speler. Dat is wat je doet als ultieme vorm van respect voor een tegenstander. “After he retired, we didn’t think Kobe could break our hearts one more time. We were wrong.”

Mike Breen gaf commentaar bij de wedstrijd tussen de New York Knicks en de Brooklyn Nets. Hij vertelde hoe hij in 2008 bij de Olympische Spelen in Beijing in een taxi zat, met een sweater aan met een NBA-logo erop. De taxi-chauffeur, die nauwelijks Engels sprak vroeg hem of hij van de NBA was. “NBA? Yes.” Antwoordde Breen. De chauffeur vroeg “Kobe Bryant? You know Kobe Bryant”, weer antwoordde Breen ja, hij kende Kobe Bryant. De chauffeur zette daarop zijn taxi stil en brak in tranen uit. Niet omdat hij Kobe Bryant had ontmoet, maar omdat hij iemand kende die Kobe Bryant had ontmoet.

Kyrie Irving speelde niet mee bij de Brooklyn Nets. Bryant vertelde ooit dat geen andere speler zijn "Mamba mentality" zo vertegenwoordigt als Irving. Na het bekend worden van het nieuws van Kobe's crash verliet Kyrie de hal, niet in staat om te spelen.

Kobe oversteeg de NBA, hij oversteeg basketbal en hij oversteeg sport. Hij is synomiem geworden voor een bepaalde soort gedrevenheid. Als je iets wil bereiken, moet je daarvoor alles opzij zetten en alles geven en dan zal het je lukken. De uitreiking van de Grammy’s werd voorafgegaan met een eerbetoon aan Kobe. Ook bij de Pro Bowl in het American Football werd een minuut stilte gehouden. Neymar scoorde vlak na het bekend worden van Bryants overlijden voor Paris St Germain en maakte een eerbetoon aan nummer 24. AC Milan, de ploeg waar Bryant levenslang fan van was, eerde de legende ook. Nick Kyrgios kwam in tranen de baan op voor zijn kwartfinale tegen Rafael Nadal op de Australian Open, Kyrgios droeg een Kobe-shirtje.

En zo ging het de hele dag door. Bij Staples Center, de thuishal van de Los Angeles Lakers verzamelde zich een grote mensenmenigte. Woensdag staat een wedstrijd tussen de Lakers en de Clippers op het programma. Het wordt de eerste wedstrijd van de ploeg sinds het overlijden van Bryant en niemand in de hal zal zijn tranen droog kunnen houden.

NBA rouwt om Kobe Bryant. Bron: ESPN


Uitslagen:

Denver Nuggets - Houston Rockets 117 - 110
San Antonio Spurs - Toronto Raptors 106 - 110
Atlanta Hawks - Washington Wizards 152 - 133
New York Knicks - Brooklyn Nets 110 - 97
Orlando Magic - Los Angeles Clippers 97 - 112
Memphis Grizzlies - Phoenix Suns 114 - 109
New Orleans Pelicans - Boston Celtics 123 - 108
Portland Trail Blazers - Indiana Pacers 139 - 129

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 40 – 6
Toronto Raptors 32 – 14
Miami Heat 31 – 14
Boston Celtics 30 – 15
Indiana Pacers 30 – 17
Philadelphia 76ers 30 – 17
Orlando Magic 21 – 26
Brooklyn Nets 19 – 26
Chicago Bulls 18 – 30
Detroit Pistons 17 – 30
Washington Wizards 15 - 30
Charlotte Hornets 15 – 31
New York Knicks 13 - 34
Cleveland Cavaliers 12 – 34
Atlanta Hawks 12 - 35

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 36 – 10
Utah Jazz 32 – 13
Los Angeles Clippers 33 – 14
Denver Nuggets 32 - 14
Houston Rockets 28 – 17
Dallas Mavericks 28 - 17
Oklahoma City Thunder 28 – 19
Memphis Grizzlies 22 - 24
San Antonio Spurs 20 - 25
Portland Trail Blazers 20 - 27
Phoenix Suns 19 – 27
New Orleans Pelicans 18 - 29
Sacramento Kings  16 - 29
Minnesota Timberwolves 15 – 31
Golden State Warriors 10 - 37

Mister Soul - A Story about Donny Hathaway

2Doc: Mister Soul – A Story about Donny Hathaway daalt af naar de ziel van de legendarische Amerikaanse soulzanger Donny Hathaway, die door vele muzikanten wordt gezien als een inspirator en genie. Ten tijde van zijn grootste successen kreeg hij de diagnose paranoïde schizofrenie, wat hem er niet van weerhield harmonieuze muziek te blijven maken. Hoe balanceerde hij tussen zijn gekte en genialiteit. Kan er zoiets bestaan als te veel talent?

Artiesten als Stevie Wonder en Amy Winehouse haalden inspiratie uit zijn songs en zijn weergaloze concerten, zoals vastgelegd op Donny Hathaway Live, één van de beste live-registraties ooit verschenen.

In Amerika kreeg Hathaway vooral bekendheid door zijn samenwerking met Roberta Flack, met wie hij twee grote hits scoorde: The Closer I Get To You en Where Is The Love?. Ten tijde van dat succes had hij de diagnose paranoïde schizofrenie al gekregen, wat hem er niet van weerhield tot aan het eind harmonieuze muziek te maken.

Regisseur David Kleijwegt  gaat in 2Doc: Mister Soul – A Story about Donny Hathaway op zoek naar de ziel van de soullegende. De documentaire volgt in feite dezelfde levensweg als Hathaway: via een poëtische reis door steden als St. Louis, Chicago en New York duikt Mister Soul steeds dieper zijn leven in, tot aan zijn tragische einde. In januari 1979 maakte hij met een val uit zijn hotelkamer een einde aan zijn leven. Naast Hathaway's broer en zussen komen onder anderen zangeres Roberta Flack, predikant Jesse Jackson en producer James Mtume aan het woord over de genialiteit en gekte van de zanger.

De documentaire over soullegende Donny Hathaway van David Kleijwegt gaat in première op International Film Festival Rotterdam (IFFR) en draait vanaf 28 januari tot en met 1 februari op verschillende locaties. Op zaterdag 8 februari wordt de documentaire uitgezonden om 23.05 uur op NPO 2 en zondag 2 februari op NPO Start.

'Mislukte gevangenisontsnapping Omar L. kwam door lege accu slijptol'

De Amsterdamse crimineel Omar L., die door de politie wordt gezien als kopstuk in de onderwereld, werd vorige week bijna bevrijd uit de gevangenis in Zutphen door een groep Frans-Marokkaanse mannen. Het was de vier gelukt om het complex binnen te komen, maar een lege accu van de slijptol heeft roet in het eten gegooid.

Dat schrijft De Telegraaf. De deur, die de handlangers open wilden breken, bleek van sterker materiaal dan gedacht en de accu raakte leeg. Omdat de 'bevrijders' geen reserveaccu bij zich hadden, konden ze niks anders doen dan opgeven. Omar L. stond op dat moment buiten op de luchtplaats te wachten.

De krant noemt de actie van de Fransen 'uitermate riskant en gewaagd, maar goed doordacht en voorbereid'. Een van de handlangers heeft zich voorgedaan als bezoeker en kon zo het complex binnenkomen. Op de schuifdeur, die naar de gevangenis leidt, plaatste hij wiggen. Zo is het hele team binnen de gevangenis gekomen. De brandende bestelbus diende mogelijk als afleidingsmanouvre.

Na de gefaalde ontsnappingspoging is Omar L. overgeplaatst naar een extra beveiligde gevangenis in Vught. Het OM en de politie onderzoeken momenteel of L. op de hoogte was van het uitbraakplan en of er van binnenuit hulp is geweest.

Meer zelfstandigen in zakelijke dienstverlening en zorg

Het aantal mensen dat voornamelijk hun inkomen als zelfstandige verdient is in de periode 2007-2018 toegenomen met 260.000 tot 1,3 miljoen personen. Vooral in de zakelijke dienstverlening en in de zorg nam het aantal zelfstandigen toe. Het mediane inkomen van zelfstandigen in de dienstverlening was het hoogst. Vooral in de zorg en handel komen vaker relatief lage inkomens voor. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe gedetailleerde cijfers over het inkomen van zelfstandigen per bedrijfstak.

Ten opzichte van 2007 waren er in 2018 zowel absoluut als relatief gezien meer zelfstandigen actief in de zakelijke dienstverlening (een toename van 78.000 personen), in de gezondheids- en welzijnszorg (+55 duizend), en in de bouwnijverheid (+56 duizend). Ook in de handel nam het aantal zelfstandigen toe (+8 duizend), maar in de landbouw, bosbouw en visserij was sprake van krimp (-4 duizend).

Ruim 48 procent van de zelfstandigen was in 2018 in een van deze vijf bedrijfstakken actief; in 2007 was dat 42 procent. In 2007 was van het grootste aantal zelfstandigen actief in de handel, in 2018 heeft de zakelijke dienstverlening de koppositie overgenomen.

Handel in minder gemeenten populair bij zelfstandigen
Dat relatief meer zelfstandigen nu actief zijn in andere bedrijstakken dan in 2007 is ook regionaal te zien. In 2007 was de handel in 203 gemeenten de meest voorkomende bedrijfstak onder de aldaar wonende zelfstandigen. In 2018 was dat in 90 gemeenten het geval. De handel stond haar prominente plek af aan de zakelijke dienstverlening en de bouw. De zakelijke dienstverlening als meestvoorkomende bedrijfstak onder zelfstandigen steeg van 71 gemeenten in 2007 naar 150 gemeenten in 2018, en de bouw van 8 naar 52 gemeenten. Ook de landbouw verloor terrein en zakte als meestvoorkomende bedrijfstak van 70 gemeenten in 2007 naar 58 gemeenten in 2018. Zorg is landelijk gezien weliswaar populair (10 procent van de zelfstandigen in 2018), maar springt er regionaal zelden als meestvoorkomend uit (slechts in 3 gemeenten).

Inkomen zelfstandigen laagst in handel en zorg
Zelfstandigeninkomens van minder dan 5.000 euro komen vooral voor in de handel (15 procent van de zelfstandigen in 2018) en de zorg (13 procent). Hierdoor is het mediane inkomen ook het laagst in de handel (30.000 euro) en zorg (31.000 euro). In de bouw en landbouw komen meer inkomens tussen de 20.000 en 50.000 euro voor. Wel liggen in de bouw deze middeninkomens op een hoger niveau dan in de landbouw. Het mediane inkomen in de bouw is met 39.000 euro dan ook een stuk hoger dan in de landbouw (31.000 euro). Zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening hebben het hoogste mediane inkomen (45.000 euro).

Zelfstandigen met apotheken verdienden het meest
Binnen de bedrijfstak handel verdienden zelfstandigen met apotheken in 2017 het meest en zelfstandigen in de textiel het minst. De meeste zelfstandigen in de handel waren echter actief in de handel of reparatie van personenauto’s of werkzaam in postorderbedrijven en webwinkels. In de landbouw, bosbouw en visserijwaren in 2017 veruit de meeste zelfstandigen actief in de melkveehouderij, maar werd in de visserij in doorsnee het meest verdiend; de (paarden)fokkerij leverde het minste op. Onderstaande interactieve figuur toont van alle onderscheiden branches die onder de vijf bedrijfstakken vallen het aantal zelfstandigen en het doorsnee inkomen.

MKB-scheepsfonds van 250 miljoen euro van start na verlenen staatsgarantie

De Nederlandse scheepsbouwsector krijgt vandaag een impuls van 250 miljoen euro. Institutionele investeerders en de provincie Groningen bieden deze financiering aan Nederlandse mkb-ondernemers die short sea-schepen bouwen of moderniseren. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) geeft vandaag met een staatsgarantie het startschot voor dit zogenoemde Nesec Shipping Debt Fund (NSDF). De garantie is onderdeel van het Aanvullend Actieplan mkb-financiering.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Nederland is al eeuwen een land van zeevaarders. De maritieme sector is nog steeds één van de parels van de Nederlandse economie, met een toegevoegde waarde van 26 miljard euro en werk voor 275.000 mensen. Daarbinnen zijn de scheepsbouw en scheepvaart een bron van innovatie en exportkansen. Het kabinet ondersteunt deze Nederlandse MKB’ers dan ook graag door voor dit fonds garanties af te geven.”

Modernisering versterkt het mkb
Veel reders kampen met verouderde schepen, die niet altijd voldoen aan de nieuwste eisen op gebied van emissies. Het Nesec Shipping Debt Fund richt zich specifiek op de aanschaf van nieuwe of bestaande short sea-schepen, dan wel de aanpassingen daarvan. Bijvoorbeeld om te voldoen aan nieuwe eisen op het gebied van ballastwater, beperken van de uitstoot van zwavel en andere emissies.

Short sea shipping is het vervoeren van passagiers of vracht over zeeën en oceanen, waarbij deze wateren niet helemaal worden overgestoken. Tussen 2012 en 2017 hebben Noord-Nederlandse scheepsbouwers 112 short sea-schepen gebouwd. De veertig rederijen die op dat vlak actief zijn krijgen nu extra toegang tot krediet om moderne schepen te bouwen ofwel bestaande schepen te moderniseren. Dat komt de werkgelegenheid en de economie in Noord-Nederland ten goede, en houdt de maritieme sector voor heel Nederland sterk.

Institutionele beleggers
Nesec is in 1946 opgericht om de export van in Nederland gebouwde schepen te bevorderen en (achtergestelde) leningen aan scheepseigenaren te verstrekken. Het fonds verstrekt hypothecair gedekte leningen voor schepen in de short sea-sector. Met behulp van de Nederlandse staat zijn de Nederlandse Waterschapsbank, provincie Groningen en cliënten van zowel NN Investment Partners als Waterland Investment Services bereid gevonden te investeren.

Door de samenwerking van voornoemde partijen is het NSDF volledig gevuld en staat het NDSF nu open voor aanvragen van reders. De staatsgarantie heeft betrekking op 80 procent van het totale NDSF.

Treinreizigers in 2019 opnieuw vaker tevreden

De tevredenheid van treinreizigers is in 2019 opnieuw hoger dan het jaar ervoor. 89% van de NS-reizigers geeft een 7 of hoger, tegenover 86% een jaar eerder. Dat blijkt uit het jaarlijkse beoordelings-onderzoek van NS onder 40.000 treinreizigers. Aan het begin van de huidige NS-concessie in 2015 was dit 75%. Hoofdconducteur Jeroen Huisken: “Je merkt echt een omslag in de trein. Reizigers zijn meer ontspannen en tevreden in de trein. Ook zie ik meer begrip als het een keer tegen zit.”

De waardering voor de klantvriendelijkheid van het treinpersoneel steeg van 92% in 2018 naar 94% in 2019. Jeroen is daar blij mee: “Hoewel controle belangrijk blijft, ligt de nadruk tegenwoordig steeds meer op service. En dat vinden reizigers fijn. Ook probeer ik- als het gepast is – iets bijzonders te kunnen doen. Bijvoorbeeld stickers geven aan kinderen die voor het eerst met de trein reizen. Als er een keer iets onverwachts gebeurt, komt het er natuurlijk echt op aan. Dan probeer ik zo persoonlijk mogelijk reisadvies te geven.” De waardering voor reisinformatie steeg van 86% naar 88%

Wat is uw algemene oordeel over het reizen per trein?

Bron: NS Klanttevredenheidsonderzoek 2019, 46.000 respondenten

Jaar 2015 2016 2017 2018 2019
7 of hoger 75% 77% 80% 86% 89%

Nieuwe treinen en NS-app
Volgens Thijs Urlings, analist en teamleider klanttevredenheid bij NS, wordt de hoge waardering van de reizigers door verschillende oorzaken verklaard. “De treinen rijden al jaren lang steeds beter op tijd en reizigers zien dat de kans op een zitplaats in de spits behoorlijk op peil blijft, ondanks de reizigersgroei. Ook onze nieuwe moderne treinen scoren erg goed. Daarbij zorgt de beleving op de stations voor een hoge tevredenheid. Tot slot ervaren reizigers steeds minder drempels door het gebruik van bijvoorbeeld de OV-fiets en het gebruik van de NS-app."

NS houdt een continu onderzoek om het oordeel van treinreizigers te meten. NS wordt hier mede op beoordeeld door het ministerie. De minimumeis voor 2019 was 74% tevreden reizigers en de ambitie lag op 80%. Daar komt NS ruim boven. Urlings: “Na vorig jaar, bij record van 86%, hield ik rekening met een daling. Er hoeft immers maar iets te gebeuren. Door steeds minder verstoringen en veel goede dagen, komt het waarderingscijfer toch weer boven het vorige record uit.”

FOK! Wat een weer: depressies maken de dienst uit

Welkom!

Dat viel gisteren best nog mee, het zag er een stuk vriendelijker uit dan dat ik eergisteren gedacht had. Er trok een behoorlijk groot opklaringsgebied over het land, en zodoende heeft op veel plekken de zon even geschenen. Toch bleven er nog wel wat wolkenvelden over. Deze wolkenvelden zaten echter op grotere hoogte, zodat het allemaal er wat lichter uit zag dan de afgelopen week. Ook het kwik deed goed mee. Plaatselijk kwam het in de zon tot boven de 10 graden. Wel nam de wind toe.

De windtoename hangt samen met een eerste storing. En er volgen er nog een hele reeks. In de loop van de avond ging het vanuit het westen regenen. De minima liggen rond de 7 graden.

Vanochtend trekt de regen weg naar Duitsland, maar de volgende storingen bereiken ons alweer snel. In het zuiden gaat het om wat meer aanhoudende regen. Ik denk dat dat alleen in Zuid-Limburg gaat gebeuren. Elders in het land gaat het meer om buien. Dus dan is het ook af en toe droog. In de loop van de middag zou het in het westen nog even op kunnen klaren. In de avond volgen dan nieuwe buien.  Bij dit alles wordt het rond de 8 graden en er staat een matige zuidelijke wind. In de avond neemt de wind weer toe.

De hele week blijft het wisselend weer met weinig zon en hoge maxima. Koning winter is nog steeds niet van plan om een aanval op ons land voor te bereiden. 

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Kerk in Tallinn (Foto: qltel)
Deze kerk in Tallinn zal er ongetwijfeld nog staan. Archieffoto van qltel. 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zware omstandigheden voor rodelaars in Sigulda, Letten juichen

De World Cup rodelen is neergestreken in het Letse Sigulda, uiteraard de thuisbaan van de Letten, maar ook voor een aanzienlijk deel van de Russen, die er vaker trainen dan in het eigen Sochi. Voor de Duitsers is Sigulda vaak erg lastig en ook dit keer had het vaak zo dominante land het niet makkelijk.

Vrouwen
De Amerikaanse Summer Britcher stond na één run op de eerste plek en had een relatief ruime voorsprong: Viktoriia Demchenko uit Rusland volgde op 0,081 seconden, waarbij zij acht duizendsten voorsprong had op thuisfavoriete Eliza Cauce. Ook de Oostenrijkse Madeleine Egle (+0,098) en de onervaren, maar zich thuis voelende Letse Elina Vitola (+0,108) deden nog volop mee op de korte Letse baan.

De wat zenuwachtig ogende Vitola viel flink terug in run twee, Egle leverde plaatsen in bij de Duitse Julia Taubitz en de Russische Tatyana Ivanova, de enige twee dames die dit seizoen al gewonnen hadden. Die twee zagen ook Cauce achter ze eindigen, waarna Demchenko zelfs achter de Letse terecht kwam. Britcher ging tot slot al snel de fout in en zakte terug tot de achttiende plek, waardoor Taubitz alsnog de zege pakte, voor Ivanova en de gelukkige Cauce.

Dubbels
Het is de Letse thuisbaan en de gebroeders Andris en Juris Sics lieten dat weten ook: in run één hielden Tobias Wendl/Tobias Arlt uit Duitsland de schade met 0,033 seconden nog keurig beperkt, Toni Eggert en Sascha Benecken volgden al op 0,121 seconden. Met Oskars Gudramovics en Peteris Kalnins (+0,202) stond een Lets duo ook op de vierde plek, voor het derde Duitse duo (Robin Geueke/David Gamm, +0,218) en het derde Letse duo (Kristens Putins/Imants Marcinkevics, +0,248).

Putins en Marcinkevics hielden hun plek niet vast, Geueke en Gamm deden dat wel en passeerden ook thuisduo Gudramovics/Kalnins met twee honderdsten. Eggert en Benecken verzekerden zich van minstens de derde plek, waarna olympisch kampioenen Wendl/Arlt overtuigend de leiding in handen pakten, met alleen Sics/Sics nog te gaan. De uiterst ervaren Letse broers, 34 en 36 jaar, hielden het hoofd na een mindere start koel en gleden onderin met 0,030 seconden verschil naar de historische zege: pas hun tweede in de World Cup en de eerste Letse zege ooit voor eigen publiek in Sigulda.

Ondertussen was er gedurende de week ook minder goed nieuws in het dubbelrodelen: het seizoen is klaar voor de Oostenrijkse nummers drie in de World Cup, Thomas Steu en Lorenz Koller, nadat eerstgenoemde bij een trainingscrash zijn scheenbeen heeft gebroken.

Mannen
De weersomstandigheden op zondag zorgden voor uiterst rare resultaten. Door de hoge luchtvochtigheidsgraad en lage temperatuur ontstond een laagje rijp op de baan, waardoor de latere starters - de toppers in de World Cup - een groot nadeel hadden. Zo kwam veelvoudig kampioen Felix Loch slechts tot de 27e tijd, Roman Repilov stond na één run slechts 22e, Semen Pavlichenko 16e en Dominik Fischnaller 11e. De leiding was dan weer in handen van thuisfavoriet Arturs Darznieks, net als de Slowaakse veteraan Jozef Ninis (2e, +0,046) en de Duitser Sebastian Bley (3e, +0,106) bepaald geen vaste topper.

In run twee was het natuurlijk ook niet best wat de omstandigheden betreft en dat was te merken: Johannes Ludwig stond 21e na de eerste run, maar zag daarna de één na de ander totaal kansloos ver achter hem eindigen. Bley was kansloos, Ninis was vanaf de tweede plek eveneens kansloos en Darznieks' ruime voorsprong was in no-time verdampt. Hij hield de schade nog een beetje beperkt, maar moest het wel doen met de achtste plek. Zo ging de winst naar Ludwig, voor Repilov (+0,017) en olympisch kampioen David Gleirscher (+0,022).

Sprint vrouwen
De omstandigheden leken in de middag iets beter te zijn, want met Taubitz - die ook nog eens als laatste startte - won in elk geval een echte topper. De Duitse bleef Viktoriia Demchenko 0,069 seconden voor, terwijl Ivanova dit keer op 0,124 seconden als derde eindigde, voor thuisfavoriete Kendija Aparjode en de jonge Duitse Cheyenne Rosenthal.

Sprint dubbels
Sics en Sics waren hard op weg om de winst te pakken, maar in de laatste bocht verloren ze die zege. Het duo eindigde 0,007 (!) seconden achter landgenoten Putins en Marcinkevics en dat bleek 'slechts' genoeg voor een gedeeld tweede plek: de Italianen Emanuel Rieder en Simon Kainzwaldner hadden dezelfde achterstand op het winnende duo.

Sprint mannen
Riks Rozitis leek voor eigen publiek even voor een stunt te zorgen, maar de feilloze Pavlichenko gleed er 0,083 seconden onderdoor. Dominik Fischnaller pakte uiteindelijk de tweede plek op 0,069 seconden, voor David Gleirscher (+0,074), terwijl Repilov en Ludwig teleurstellend niet verder kwamen dan de twaalfde en veertiende plek.

Yule slalomt naar winst in kolkend KitzbŁhel

Alpineskiër Daniel Yule heeft de prestigieuze World Cup-slalom in Kitzbühel gewonnen. Op de uiterst lastige Ganslernhang was de Zwitser alweer voor de derde keer dit seizoen de beste.

Na de eerste run leek Yule aan de leiding te gaan, maar niks was minder waar: het pas 19-jarige Noorse megatalent Lucas Braathen, die zich dit seizoen al meerdere malen liet zien op de reuzenslalom, ging als 34e naar beneden, bleek ook geweldig te kunnen slalommen en dook maar liefst 0,33 seconden onder Yule's tijd door. Thuishelden Michael Matt (+0,42) en Marco Schwarz (+0,60) zakten zo wat weg, voor de Fransman Alexis Pinturault (+0,62), het Italiaanse toptalent Alex Vinatzer (+0,66) en de als 50e gestarte Duitse verrassing Anton Tremmel (+0,68).

In de tweede run kon Tremmel het niet heel verrassend niet echt bolwerken, ook Vinatzer viel de nodige plekken terug en Pinturault haalde de finish niet eens. Schwarz hield het hoofd wél koel en nam de snelste tijd over, Matt viel buiten het podium en dus moesten de duizenden thuisfans hopen op een mindere run van Yule en Braathen.

Voor Yule kwam die matige run er alvast niet en de Zwitser pakte de leiding, met alleen de jonge Braathen nog boven. De tiener liet een uitstekende run zien, maar verloor toch wat tijd en zakte terug naar plek vier, waardoor de winst voor Yule was, voor Schwarz en de van plek negen gekomen Fransman Clement Noël.

Coronavirus dodental stijgt naar 80, 5e besmetting in Verenigde Staten

Vandaag zijn er weer nieuwe cijfers naar buiten gekomen over het aantal besmettingen met het Wuhan coronavirus. Het aantal besmettingen is inmiddels gestegen naar circa 2100 en er zijn 56 doden gemeld. Voor de actuele cijfers kun je deze bronnen gebruiken: CSSE, BNO, thebaselab.

In navolging tot eerdere vermoedens dat het virus mogelijk is ontstaan op een markt in Wuhan heeft de Chinese staat per direct een verbod op de handel van wilde dieren ingesteld. Ook heeft de Chinese minister van volksgezondheid gemeld dat het virus zich kan verspreiden voordat mensen de eerste symptomen krijgen. In combinatie met de relatief lange incubatietijd van rond de 5-14 dagen en dat het virus continu evolueert is het mogelijk dat het virus al veel ruimer is verspreid dan nu wordt gedacht.

Ook buiten China zijn er weer nieuwe gevallen gemeld, zo is er in Canada de besmetting met het virus vastgesteld en is in de Verenigde Staten na eerdere positieve tests in Chicago en Seattle nu ook een besmetting gemeld in Californië. In Thailand zijn er ook weer een aantal bijgekomen waarbij de teller momenteel op acht staat. Er is voor vandaag een noodvergadering gepland omdat de bevolking onrustig wordt vanwege de afwachtende houding van de overheid. Verder is er nog een nieuwe besmetting gemeld in Japan en lijken er ook in de Chinese hoofdstad Peking steeds meer op te duiken.

The Wuhan virus - thebaselab
The Wuhan virus - thebaselab

Update 16.30 uur:
In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is ook een mogelijk geval van besmetting bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De patiënt die vrijdag vanuit China in Wenen is aangekomen is in quarantaine gezet waar de komende 24 uur zal worden vastgesteld of het ook daadwerkelijk om het coronavirus gaat.

De burgemeester van de Chinese stad Wuhan heeft vanmiddag bekendgemaakt dat het aantal besmettingen vandaag nog sterk zou kunnen oplopen. Van de 2300 mensen die momenteel ter observatie in het ziekenhuis liggen wordt verwacht dat zo'n 1000 mensen daarvan positief zullen testen.

Update 20.00 uur:
Het Bureau van Volksgezondheid Los Angeles in de Amerikaanse staat Californië heeft zojuist bevestigd dat er een besmetting is vastgesteld. Het is de 4e besmetting die in de Verenigde Staten is vastgesteld en de besmette persoon kwam uit Wuhan, China.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besloot afgelopen week nog om geen internationale noodsituatie uit te roepen. Op dit moment is wel de directeur-generaal van de WHO op weg naar Peking om daar de Chinese overheid en hulpverleners te ondersteunen.

In verband met het proberen in te perken van de verspreiding heeft de Chinese overheid besloten om de schoolvakanties in het hele land te verlengen tot minstens 3 februari. Alle scholen zullen nog gesloten blijven tot nader bericht.

Update 22.30 uur:
In de staat Arizona is in Maricopa County (Phoenix) inmiddels de 5e besmetting bevestigd in de Verenigde Staten.

Update 00.10 uur:
Het is weer ochtend in China dus er komen weer nieuwe cijfers binnen, het aantal besmettingen is gestegen naar circa 2500 en het aantal dodelijke slachtoffers dat aan het virus is bezweken is gestegen naar 80. Ook het aantal mensen in kritieke toestand in de Chinese ziekenhuizen is toegenomen, dit is de afgelopen uren opgelopen van 129 naar 290 personen.

Laatste reviews en specials
review
Patapon 2 Remastered
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Star Wars Battlefront II
review
Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)
review
Zombie Army 4: Dead War
review
Warcraft 3: Reforged
©FOK.nl e.a.