FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 januari 2020

Ploeg Van der Poel aan de start van Milaan-San Remo en Strade Bianche

Wielerploeg Alpecin-Fenix heeft van organisator RCS startbewijzen gekregen voor de klassieker Milaan-San Remo en Strade Bianche. Beide wedstrijden staan op het verlanglijstje van kopman Mathieu van der Poel.

De Strade Bianche kende nog maar dertien edities maar de wedstrijd over Toscaanse gravelwegen is inmiddels zeer populair bij renners en het publiek. De komende editie wordt op zaterdag 7 maart verreden.

Twee weken later staat met Milaan-San Remo de eerst wielerklassieker van het seizoen op het programma.

Ondanks een aanvraag kreeg de Belgische ploeg geen startbewijs voor de meerdaagse wedstrijd Tirreno-Adriatico.

OM eist 22 jaar gevangenisstraf voor laffe liquidatie

“Een kille, berekenende en vooral laffe liquidatie.” Het zijn woorden van de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG). Zo omschrijft hij de moord op Hugo van Houten. Daarom eist hij voor het Gerechtshof in Den Bosch een gevangenisstraf van 22 jaar voor een 45-jarige man.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de uit Tilburg afkomstige verdachte deze moord op zijn geweten. In de ogen van de AG is hij het die op 17 augustus 2015 Van Houten heeft vermoord vlakbij een vakantiepark in het Brabantse Molenschot.

OM en verdachte in hoger beroep
De rechtbank in Breda achtte de moord al eerder bewezen en legde de man daarom 14 juli 2017 een gevangenisstraf op van 18 jaar. De officier van justitie had een straf van 25 jaar geëist. Zowel het OM als de verdachte gingen in beroep tegen het vonnis van de rechtbank.

Alternatief scenario
Verdachte heeft voor de rechtbank gebruik gemaakt van zijn zwijgrecht. In hoger beroep is de man wel gaan praten. Daarbij schetst hij een zogenaamd alternatief scenario. Kort gezegd komt het er op neer dat hij wel aanwezig is geweest op de plek waar het slachtoffer is vermoord en dat hij daarna nog het lichaam heeft versleept. Maar verdachte beweert dat iemand anders hem om het leven heeft gebracht. Daarbij weigert hij nadrukkelijk en herhaaldelijk om die naam te noemen.

DNA
In hoger beroep zijn de eerdere resultaten van het DNA-onderzoek naar aanleiding van de alternatieve verklaring van verdachte opnieuw bekeken. Ook is een DNA-deskundige daarover gehoord en zijn er opnieuw getuigen gehoord. Het sterkt de AG in zijn overtuiging dat verdachte de enige moet zijn die het toen 27-jarige slachtoffer heeft vermoord. “Er is niets in de richting van het scenario van verdachte uitgekomen. En al helemaal niets dat als ontlastend kan worden beschouwd.”

Tegenstrijdigheden
Het OM constateert bovendien tegenstrijdigheden in de verklaringen van de verdachte en wijst daarbij op het sterke bewijs dat er al lag bij de rechtbank. De AG gebruikt daarnaast graag zijn gezonde verstand. In juridische zin ook wel genoemd ‘bevreemding wekkende elementen’.

Uitleg
De AG komt met een aantal voorbeelden op de proppen van deze elementen. “Wie gelooft er dat verdachte liever 25 jaar gevangenisstraf krijgt dan dat hij een naam noemt. En waarom verbrandt verdachte naar eigen zeggen kort na het schieten zijn kleren terwijl hij niet zou hebben geschoten. En kan iemand uitleggen waarom hij heeft geprobeerd om het stoffelijk overschot de bosjes in te slepen.”

Onbevredigend
Onbevredigend is het wel dat niemand er precies achter zal komen of er al dan niet nog meer mensen bij deze zaak betrokken zijn geweest. “Maar waar ik wel van overtuigd ben is dat verdachte de enige is die met tussenpozen van in totaal ongeveer een minuut tot drie keer toe op Van Houten heeft geschoten. Dit nadat hij hem over een afstand van ongeveer 250 meter heeft achtervolgd.”

Zwijgen en praten
Het OM hekelt tenslotte ook de procesopstelling van verdachte. Hij zwijgt eerst en praat pas voor het eerst in hoger beroep. Waarbij hij het vaststaande bewijs gebruikt voor een eigen ongeloofwaardig verhaal. Iets dat door de AG als een verhaal met louter verzinsels wordt gekwalificeerd. “Dat hakt erin bij de nabestaanden, voegt onnodig extra leed toe en dat heeft wat mij betreft gevolgen voor de hoogte van de gevangenisstraf.”

Gevallen circusartieste ondergaat derde en 'cruciale' operatie

Kristina Vorobeva, de circusartieste die gewond raakte tijdens een voorstelling van het Wereldkerstcircus in Carré, wordt voor de derde keer geopereerd aan haar nekwervel. Het gaat volgens haar om een toekomstbepalende operatie.

Dat schrijft Vorobeva op Facebook. "De operatie zal beslissend zijn voor mijn toekomst", schrijft zij. Verder bedankt ze iedereen voor alle beterschapswensen en spreekt ze haar volste vertrouwen uit in de chirurgen. "Ik word geopereerd door de beste chirurgen van het land".

Vorobeva vormt samen met haar echtgenoot Rustem Osmanov het acrobatenduo 'Sky Angels'. Het ongeluk gebeurde op 3 januari toen Osmanov met een bit aan zijn mond aan een touw hing. Toen zijn tand afbrak, viel hij naar beneden waardoor Vorobeva, die aan hem vast hing, ook viel.

Osmanov viel bovenop zijn vrouw en liep alleen een hersenschudding op, Vorobeva liep serieuzere verwondingen op. Zo moest zij worden opgenomen op de intensive care en heeft zij pas onlangs het gevoel terug in haar benen.

Morgen wordt zij voor de derde keer geopereerd aan haar nekwervel, waarna zij het ziekenhuis mag verlaten en kan beginnen aan haar revalidatie.

Katvangers inzetten om 4,2 miljoen euro te verhullen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Amsterdam een gevangenisstraf van 4 jaar en zes maanden geëist tegen een man die wordt verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Het OM verwijt de verdachte meer dan 4,2 miljoen euro te hebben witgewassen via de bankrekeningen van een drietal BV’s. De man probeerde buiten schot te blijven door gebruik te maken van twee katvangers, die op papier de bestuurders van de ondernemingen leken. In werkelijkheid hadden zij niets over de bedrijven te zeggen en had de verdachte, op de achtergrond, wel degelijk de leiding.

Netwerk
De zaak die vandaag op zitting stond maakte deel uit van een onderzoek waarvan een aantal strafzaken vorig jaar maart door de rechtbank Amsterdam werd behandeld (https://www.om.nl/@105428/eist/). Dit onderzoek richtte zich op het misbruik van rechtspersonen bij het plegen van strafbare feiten. De verschillende verdachten werd verweten dat zij een criminele organisatie hadden gevormd die gebruik maakte van een groot aantal rechtspersonen, met name besloten vennootsschappen. Deze BV’s werden telkens op naam van stromannen gezet, waarmee vervolgens grote geldbedragen konden worden witgewassen. Het OM vermoedde dat de verdachte ook deel had uitgemaakt van dit netwerk.

Katvangers
In de periode januari 2015 tot en met 31 december 2016 zou de verdachte meer dan 4,2 miljoen euro hebben witgewassen. Een drietal bedrijven werden gebruikt als belangrijke schakels in een (internationaal) witwasnetwerk. De verdachte maakte daarbij gebruik van twee vaste katvangers, mannen met schulden en geen kennis van zaken met betrekking tot ondernemen. Samen hadden deze stromannen ongeveer 15 bedrijven op naam staan. Bankpassen en inlogcodes moesten ze afstaan aan de verdachte. De bedrijven hadden vermoedelijk geen legale bedrijfsactiviteiten. Ook hadden ze geen feitelijk adres maar slechts een postadres in een kantoorverzamelpand.

Colombia
Toch werden er, in circa twee jaar tijd, miljoenen euro’s op de bankrekeningen van de drie BV’s gestort en overgemaakt naar rekeningen in Oost-Europa en Zuid-Amerika. Daar waren ook veel contante stortingen bij. De precieze herkomst maar ook de precieze bestemming van het geld was niet vast te stellen. Het feit dat grote geldbedragen naar bijvoorbeeld Colombia werden overgemaakt, werkte de gedachte in de hand dat deze betalingen met drugs te maken hebben. De officier stelde dat “het een feit is van algemene bekendheid dat met de handel in verdovende middelengrote winsten worden geboekt en grote sommen contant geld en dat deze winsten vaak terugvloeien naar landen in Zuid-Amerika, in het bijzonder Colombia.” Het OM vermoedde dat het doel van de verdachte, naast het verhullen van belanghebbenden, was om de criminele herkomst van de opbrengst van misdrijven te verhullen. “Gelet op de hoeveelheden geld die op de bankrekeningen (contant) werden geboekt, terwijl op deze bankrekeningen verder geen bedrijfsactiviteiten plaatsvonden geldt dat het niet anders kan dan dat het in georganiseerd verband plaatsvindt”, aldus de officier op zitting.

Ernst van de feiten en strafeis
De aanpak van witwassen heeft prioriteit, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Witwassen is een ernstig delict waarbij de financiële en economische integriteit van de samenleving wordt aangetast. In België werd de verdachte in 2019 veroordeeld voor soortgelijke feiten die hij pleegde tussen 2013 en 2018 en kreeg een gevangenisstraf van zes jaar en een beroepsverbod opgelegd. In Amsterdam hoorde de man een gevangenisstraf van vier jaar en zes maanden tegen zich eisen door de officier van justitie. De zaak tegen een van de twee katvangers is aangehouden en zal later op zitting komen.

De rechter doet op 6 februari uitspraak.

Biatleet Fourcade pakt 3e zege op rij, Frans 1-2'tje

In het Duitse Ruhpolding heeft biatleet Martin Fourcade zijn derde opeenvolgende overwinning in de World Cup te pakken. De Fransman was de beste op de sprint, hoewel het lange tijd vrij spannend was.

Quentin Fillon Maillet, misschien wel dé opvolger van Fourcade, noteerde met tien treffers de snelste tijd, maar de grootmeester dook met eveneens tien rake schoten drie seconden onder zijn tijd door. De aanvallen kwamen vervolgens van alle kanten, maar de gevaarlijkste mannen gingen bij het staand schieten de fout in.

Zowel de Fransman Simon Desthieux als de Noor Vetle Sjåstad Christiansen waren erg snel onderweg, maar met een staande misser kwamen ze 23 en 22 seconden tekort - min of meer de tijd die een strafronde kost. Benedikt Doll profiteerde daar nog van: de Duitser schoot tien keer raak en op twaalf seconden van Fourcade eindigde hij als derde.

De Fransen waren sowieso weer lekker op dreef, want met Fourcade en Fillon Maillet op één en twee en Desthieux op vijf was het nog niet gedaan: Fabien Claude evenaarde de tijd van Desthieux en deelde plek vijf dus, Emilien Jacquelin werd twaalfde en Antonin Guigonnat dertiende. De Belgen deden het ook lekker: Thierry Langer werd keurig 29e met tien treffers, Florent Claude werd met één misser netjes 34e.

Middle-earth-uitbreider Tolkien (95) overleden

Christopher Tolkien is op 95-jarige leeftijd overleden, zo heeft de Tolkien Society laten weten. Hij was de zoon van J.R.R. Tolkien, schrijver van de The Lord of the Rings-reeks.

Nadat de meer bekende Tolkien in 1973 overleed, ontfermde zijn zoon zich over de wereld van Middle-earth. Zo zorgde hij ervoor dat veel materiaal toch uit werd gebracht, met als resultaat onder meer The Silmarillion (1977) en het twaalfdelige The History of Middle-earth (1983-1996), wat het hele 'universum' enorm uitbreidde.

Christopher had vaak weinig meer om mee te werken dan op stukjes papier gekrabbelde aantekeningen, die hij dan moest ontcijferen. De kaarten in de reeks zijn ook vooral door hem getekend en dankzij Christopher konden fans veel meer 'leren' over Middle-earth, waar eerder slechts de vier boeken van J.R.R. Tolkien voorhanden waren: The Hobbit en de The Lord of the Rings-trilogie.

Regerend wereldkampioen Denemarken en Frankrijk verrassend uitgeschakeld op EK handbal

Op het EK handbal in Noorwegen, Oostenrijk en Zweden zijn alle wedstrijden van de groepsfase gespeeld. Regerend wereldkampioen Denemarken en meervoudig wereld- en Europees kampioen Frankrijk zijn verrassend uitgeschakeld. De twaalf landen die wel doorgaan strijden in de komende week voor een plaats in de halve finales.

Regerend wereldkampioen en tweevoudig Europees kampioen Denemarken verloor in de groepsfase van IJsland en kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Hongarije. De winst tegen Rusland was niet voldoende om door te gaan naar de hoofdronde.

Net als voor hun vrouwelijke collega’s op het WK afgelopen december is ook het EK voor de Franse handballers na de groepsfase voorbij. De uitschakeling van de zesvoudig wereldkampien en drievoudig Europees kampioen is een grote verrassing.

De gekwalificeerde landen nemen de punten van hun onderlinge duels uit de groepsfase mee naar de hoofdronde.

EK handbal 2020 - Hoofdronde Groep I
EK handbal 2020 - Hoofdronde Groep I

EK handbal 2020 - Hoofdronde Groep II
EK handbal 2020 - Hoofdronde Groep II


WaterpoloŽrs in tweede EK-groepswedstrijd onderuit tegen Rusland

De Nederlandse waterpoloërs hebben op de EK in Boedapest hun tweede groepswedstrijd verloren. Oranje verloor met 15-9 (2-3, 1-5, 2-3, 4-4) van Rusland.

In het eerste kwart konden de waterpoloërs nog aardig meekomen met de Russen, die hun eerste wedstrijd hadden verloren tegen Servië, maar vanaf het tweede kwart nam Rusland afstand van Oranje. In de rest van de wedstrijd kwam Nederland niet dichterbij en ging Nederland kansloos onderuit tegen de Russen.

Zaterdag speelt Oranje de laatste groepswedstrijd tegen Servië, dat de eerste twee duels gewonnen heeft. Nederland won wel de eerste wedstrijd tegen Roemenië, waardoor de Nederlandse ploeg een tussenronde zal spelen om alsnog bij de laatste acht van het EK te behoren.

De Nederlandse vrouwen zijn wel al zeker van de kwartfinales op de EK waterpolo. De dames wonnen hun eerste drie groepswedstrijden en vrijdag staat Frankrijk op het programma. 

Overheid faciliteert huiskamergesprekken over laatste levensfase

Van 15 februari tot en met 18 april 2020 worden er in zo’n 40 huiskamers in Nederland gesprekken gevoerd over de thema’s voltooid leven, de reikwijdte van de euthanasiewetgeving en waardig ouder worden. De huiskamers staan open voor elke geïnteresseerde. De gesprekken zijn onderdeel van de maatschappelijke dialoog laatste levensfase, waartoe opdracht is gegeven door minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Het initiatief voor de dialoog komt voort uit het regeerakkoord, waarin het kabinet heeft besloten een brede maatschappelijke discussie te faciliteren over de reikwijdte en toepassing van de huidige euthanasiewetgeving, waardig ouder worden en voltooid leven. Deze drie onderwerpen worden besproken onder het overkoepelend thema ‘de laatste levensfase’. Tijdens de dialoog halen we gedachten, gevoelens en opinies op over de laatste levensfase en bundelen we deze in een eindrapport.

In Arnhem, Zwolle, Rotterdam en Eindhoven worden huiskamergesprekken georganiseerd waarin mensen hun ervaring, opvattingen, zorgen en wensen kunnen delen over deze onderwerpen. De deelnemers aan de huiskamergesprekken komen vervolgens bijeen in een buurtgesprek, waar ook andere deelnemers bij kunnen aansluiten. Experts gaan dieper in op de thema’s. Hier zal ook een informatiemarkt zijn waar praktische informatie te vinden is over mogelijkheden in de laatste levensfase.

De reeks gesprekken sluit af met een symposium op 25 juni, waarin het eindrapport gepresenteerd wordt aan minister De Jonge. Het eindrapport van deze dialoogreeks stuurt de minister van VWS spoedig daarna aan de Tweede Kamer als verrijking voor de politieke discussie.

Op www.dialooglaatstelevensfase.nl kunt u meer informatie vinden en zich aanmelden voor de gesprekken.

OM wil gevangenisstraf met TBS voor moedermoord

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van vijf jaar en TBS met voorwaarden geëist tegen een 51-jarige man uit Nijmegen. Hij wordt verdacht van het doodsteken van zijn 74-jarige moeder op 5 februari 2019.

De rechtbank in Arnhem veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van zeven jaar vanwege doodslag. Tegen dat vonnis ging het OM in hoger beroep. Volgens het OM moet de verdachte een TBS-behandeling met voorwaarden krijgen. Daarnaast vond de officier van justitie dat er sprake was van moord.

Moord
De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), ziet net als de officier van justitie voldoende redenen om het doodsteken van de moeder te kwalificeren als moord. Volgens de AG zijn er aanwijzingen dat het is gebeurd met voorbedachte raad.

112
Verdachte woonde bij zijn moeder. Hij had zeer veel moeite met haar veranderende gedrag, mogelijk veroorzaakt door dementie. Nadat zij klaagde over een TV die in haar ogen programma’s constant herhaalde, stak de man haar drie keer met een mes. Daarna belde hij 112 en vertelde de man dat hij zijn moeder had vermoord.

Oud geweer
Onder meer omdat de verdachte een oud geweer had en heeft overwogen dat die te oud was om te gebruiken, ziet de AG de voorbedachte raad in het handelen bewezen. “Er was geen sprake van een opwelling, dus is er geen sprake van doodslag maar van moord.”

TBS met voorwaarden
De reclassering adviseert in een maatregelenrapport de verdachte TBS met voorwaarden op te leggen. Dat zou betekenen dat hij tijdens de duur van deze maatregel behandeling en begeleiding zal krijgen om te leren omgaan met zijn problemen en/of stoornissen.

Het Gerechtshof doet op 30 januari om 14:00 uur uitspraak.

Dionne Stax ontrafelt familiegeheimen in nieuw seizoen DNA Onbekend

DNA Onbekend is vanaf donderdag 30 januari terug met een nieuw seizoen én een nieuwe presentator. Dionne Stax gaat op pad met mensen die voor eens en voor altijd het antwoord willen weten op prangende vragen als: is mijn vader eigenlijk wel mijn echte vader? En: zijn mijn broers wel echt mijn familie?

Grote twijfels en onbeantwoorde vragen over familiebanden laten diepe sporen na in het leven van deze mensen, want leven in het ongewisse veroorzaakt veel verdriet. Dionne brengt in DNA Onbekend de uitslag van de test die een eind kan maken aan een leven vol onduidelijkheden en ontkenningen. DNA Onbekend is vanaf donderdag 30 januari om 20.35 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

In de eerste aflevering spreekt Dionne met Lynda. Zij wil niets liever dan weten of Henk, de man die zij als vader ziet, ook écht haar vader is. Henk krijgt op achtjarige leeftijd een ongeluk, waarna hij door een val op zijn kruis onvruchtbaar wordt verklaard. Hij krijgt een relatie met een vrouw en wonder boven wonder krijgen zij twee kinderen; André en Lynda. Wanneer haar moeder overspelig blijkt te zijn, beginnen de twijfels bij Lynda toch toe te nemen. Is Henk wel haar echte vader? Lynda’s moeder is inmiddels overleden. Alleen een DNA-test kan uitsluitsel bieden.

Daarnaast het verhaal van Jannet. Haar moeder Gerda krijgt na haar scheiding met Albert een relatie met Jan, waarbij ze in de huishouding werkt. Deze relatie eindigt wanneer Gerda toch weer gevoelens blijkt te hebben voor haar ex-man Albert. In de periode, waarin Gerda zwanger is geworden van Jannet, had zij seksueel contact met zowel Jan als Albert. Gerda is inmiddels overleden en Jannet is overgebleven met de vraag; wie is mijn échte vader? Jan of Albert? De DNA-test biedt uitkomst.

Strengere aanpak fraude met uitkering

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) scherpt de toegang tot de bijstand aan voor mensen met openstaande vorderingen en boetes wegens fraude in de sociale zekerheid. Zij kunnen nu nog in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering, ook wanneer zij aanmerkelijke bezittingen hebben in binnen- of buitenland. De wet zorgt er voor dat het bezit eerst verkocht moet worden of de schuld afgelost, voordat er sprake kan zijn van het verstrekken van een uitkering.

Gemeenten en de Sociale verzekeringsbank (SVB) waren binnen de huidige Participatiewet gedwongen om na het vaststellen van fraude in voorkomende gevallen direct (weer) een bijstandsuitkering te verstrekken. Dit komt omdat de ontstane terugvorderingen en boetes als schuld kunnen worden afgetrokken van het bezit. Hierdoor kon iemand die gefraudeerd had toch onder de vermogensgrens in de bijstand uitkomen en daardoor (opnieuw) recht hebben op een uitkering. Die vermogensgrens is ruim 6.000 euro voor een alleenstaande en bijna 12.500 euro voor een alleenstaande ouder en voor gehuwden.

Deze mensen hoefden niet eerst hun bezit te verkopen of de door fraude ontstane vorderingen af te lossen. Fraude was in deze gevallen dus lonend. Dit is niet uit te leggen tegenover alle anderen die de regels wel netjes naleven. Het tast bovendien het draagvlak en de solidariteit van ons sociale stelsel aan. En ontmoedigt uitkeringsinstanties om fraude op te sporen.

Staatssecretaris Tamara van Ark: "Met de wetswijziging worden vorderingen en boetes wegens fraude binnen de gehele sociale zekerheid niet meer meegeteld als schuld bij de vermogenstoets. Hiermee wordt het onterecht verkregen voordeel bij fraude dus weggenomen. Van Ark: ‘Daarbij wordt van de persoon in kwestie verlangd dat hij of zij er alles aan doet om het bezit, zoals een antiekverzameling of een tweede huis, te verkopen. Is dit niet direct mogelijk bijvoorbeeld omdat verkoop langere tijd in beslag neemt, dan kan de gemeente de bijstandsuitkering verstrekken als lening die op een later moment wordt terugbetaald."

'James Bond blijft man'

Nu acteur Daniel Craig het stokje van de hoofdrol van filmserie James Bond aan een ander zal doorgeven, heeft producent Barbara Broccoli gezegd dat zijn vervanger een man zal blijven. Fans waren opgelucht, maar critici ruiken nog steeds bloed.


Bah, wat vies (Foto: Len Trievnor/Getty Images)

Voordat de nieuwe Bondfilm No Time to Die in april zijn première zal beleven, wil Broccoli de geruchten dat de nieuwe 'Bond' een vrouw wordt, de kop indrukken. "Bond kan elke kleur hebben, maar het blijft een man", aldus Brocolli, die sinds de jaren '90 de filmserie produceert.

"Ik vind dat we nieuwe personages voor vrouwen moeten creëren, sterke vrouwelijke personages. Ik ben niet bijzonder geïnteresseerd om een mannelijk personage te laten spelen door een vrouw", ging ze verder. "Ik denk dat vrouwen veel interessanter zijn dan dat."

Geruchten over een Bond-van-het-zwakkere-geslacht circuleren al geruime tijd, en zowel Craig als de vorige Bond, Pierce Brosnan, hebben hun steun uitgesproken voor een vrouwelijke 007.

Vrouwelijke 007 dan?
En daarmee is er nog een kans voor degenen die graag diversiteit in de Bond-franchise zien. Broccoli zei dan wel dat James Bond nooit een vrouw zal zijn, maar ze noemde 007, Bond's codenaam niet. No Time to Die begint ook nog eens met Bond die in Jamaica geniet van zijn pensioen en zijn beroemde codenaam blijkt overgegaan te zijn naar een andere agent. Deze nieuwe 007 is een donkere vrouw, gespeeld door de Britse actrice Lashana Lynch.

Het is nog onduidelijk of Bond zijn titel terugkrijgt, of dat een toekomstige Bond het zilveren doek zal moeten delen met de nieuwe 007.

Cyberpunk 2077 uitgesteld naar september

Cyberpunk 2077 gaat niet meer op 16 april uitkomen. Ontwikkelaar CD Projekt Red heeft de langverwachte RPG uitgesteld naar 17 september. Volgens de Poolse developer is de game qua content af, maar vereist door de complexiteit van de game meer tijd voor meer playtesting en om meer gepolijst te worden. De game komt uit voor PS4, Xbox One en pc. Vermoedelijk krijgt het ook een versie op de volgende generatie consoles.

Automobilist gesnapt met lachgasballonnetje

De politie heeft gistermiddag de bestuurder van een auto staande gehouden, nadat deze met hoge snelheid over de weg slingerde en bijna een ongeluk veroorzaakte. Hij bleek tijdens het rijden een 'ballonnetje te doen'. 

Dat deelt de politie vanmiddag op Facebook. Een agent in burger spotte de over de weg slingerende auto op de Slotermeerlaan in Amsterdam. De agent zag dat de bestuurder tijdens het rijden een ballonnetje inhaleerde. Toen collega-agenten de automobilist staande hielden, bleek er nog een fles lachgas in het voertuig te liggen.

De bestuurder, die nog geen jaar zijn rijbewijs had, is meegenomen naar het bureau en er is een proces-verbaal tegen hem opgemaakt voor rijden onder invloed en gevaarlijk rijgedrag. De politie onderstreept in het Facebookbericht nog eens hoe riskant het gebruik van lachgas in het verkeer is: "levensgevaarlijk!"

Feyenoord-target Bozenik staat ook in de belangstelling van Hamburger SV

Feyenoord zit momenteel achter Robert Bozenik aan, maar er bestaat de nodige concurrentie. Jonas Boldt, sportief directeur bij Hamburger SV, geeft in gesprek met BILD toe dat de club uit de 2. Bundesliga ook nadrukkelijk geïnteresseerd is in de twintigjarige spits van MSK Zilina. Bozenik is voorlopig echter te duur voor HSV, zo klinkt het in Duitsland.

"Een jonge, getalenteerde speler. We moeten kijken of er ergens een deur opengaat", laat Boldt weten. HSV is bereid om drie miljoen euro op tafel te leggen voor Bozenik, maar dat is voorlopig te weinig om Zilina te kunnen overtuigen.

De Slowaakse club verlangt volgens BILD een bedrag van vijf miljoen voor de achtvoudig international en het is zeer de vraag of Feyenoord wel aan deze vraagprijs kan voldoen.

Martijn Krabbendam, Feyenoord-watcher voor Voetbal International, vroeg zich donderdagavond in Voetbalpraat al af waar de Rotterdammers het geld vandaan zouden halen. "Hij was rond met een club uit Moskou, maar dat heeft hij uiteindelijk niet gedaan omdat hij dat niet goed vond voor zijn carrière. Feyenoord ziet hij wel zitten. De clubs uit de Bundesliga zijn afgehaakt vanwege de transfersom", zei Krabbendam.

Feyenoord zoekt momenteel naar een stand-in voor Nicolai Jörgensen en voor die vacature werden eerder onder meer John Guidetti, Aleksandr Kokorin en Fedor Smolov genoemd. De naam van Bozenik zingt sinds afgelopen week rond bij Feyenoord.

De Slowaakse spits, die in acht interlands vier keer tot scoren kwam, werd opgeleid door Zilina en speelde voor die club tot dusver 58 officiële wedstrijden, waarin hij 19 doelpunten en 6 assists verzorgde. Zijn contract bij de huidige nummer twee van de Slowaakse Super Liga loopt nog tot medio 2022.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 3

De grootste titels deze week zijn waargebeurde verhalen, maar voor wie lever wat fantasie kijkt is er ook een nieuwe incarnatie van de met dieren pratende dokter Dolittle, met Robert Downey, Jr als de titelfiguur.

Bombshell

Een onthullende kijk in het meest krachtige en controversiële media-imperium wat Amerika ooit gekend heeft; Fox News. Gebaseerd op het waargebeurde schandaal vertelt Bombshell het explosieve verhaal van de vrouwen die het zwijgen doorbraken en het hoofd van Fox News, Roger Ailes, beschuldigden van seksuele intimidatie. Met o.a. Charlize Theron, Nicole Kidman, John Lithgow en Margot Robbie.

Just Mercy

In het intense, op feiten gebaseerde Just Mercy volgen we de jonge advocaat Bryan Stevenson (Michael B. Jordan) en zijn historische strijd voor gerechtigheid. Na zijn studie aan Harvard kan Bryan kiezen uit tal van lucratieve banen. Maar in plaats daarvan gaat hij naar Alabama om gevangenen te verdedigen die ten onrechte zijn veroordeeld of niet de juiste juridische bijstand hebben gekregen. Hij krijgt daarbij steun van de plaatselijke advocaat Eva Ansley (Brie Larson). Een van zijn eerste en meest controversiële zaken is die van Walter McMillian (Jamie Foxx), die in 1987 ter dood is veroordeeld voor de geruchtmakende moord op een 18-jarig meisje, ondanks een overvloed aan ontlastend bewijs en het feit dat de enige getuigenverklaring tegen hem afkomstig is van een crimineel met een motief om te liegen. In de jaren daarna raakt Bryan verwikkeld in een juridisch en politiek steekspel en krijgt hij te maken met openlijk racisme in zijn strijd voor Walter en andere gedetineerden, waarbij hij wordt tegengewerkt door het systeem.

Dolittle

De excentrieke Dr. John Dolittle (Robert Downey jr.) leeft in Dolittle Manor met alleen zijn exotische dieren als gezelschap. Wanneer de jonge Koningin Victoria (Jessie Buckley, Wild Rose) ernstig ziek wordt, gaat Dolittle op zoek naar een geneesmiddel dat alleen te vinden is op een mythisch eiland. Tijdens deze reis beleeft hij samen met zijn bijzondere dierenvrienden gevaarlijke avonturen, waarbij hij oude vijanden tegenkomt en hij nieuwe wonderlijke wezens ontdekt.

Goldie

De 18-jarige Goldie woont in New York en droomt ervan door te breken in de entertainment business door als hiphop-danseres te verschijnen in een videoclip. Ze wil hiermee geld verdienen om haar minderjarige zusjes uit de klauwen van de jeugdzorg te houden nadat hun moeder is opgepakt. De weg naar het gedroomde succes is vol tegenslagen maar de eigenzinnige Goldie laat zich daardoor niet uit het veld slaan.

Mind My Mind

Een treffende, ontroerende en optimistische verbeelding van een leven met autisme. In een prachtige handgetekende animatie geeft regisseur Floor Adams op een originele manier een inkijk in deze, ook voor niet-autisten regelmatig herkenbare, wereld.

Il traditore

Begin jaren '80 blijkt de vrede binnen de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra, van korte duur. Tommaso Buscetta, een hooggeplaatst lid van de Cosa Nostra duikt onder in Brazilië. Intussen worden zijn vertrouwelingen één voor één vermoord. Wanneer Buscetta opgepakt wordt en uitgeleverd aan Italië, neemt hij een beslissing die de geschiedenis zal veranderen: hij zal als eerste de omertà (zwijgplicht) doorbreken.

Monstri.

Dana en Arthur zijn na tien jaar huwelijk uit elkaar gegroeid. Dana zoekt het in vluchtige ontmoetingen met vreemden en Arthur is vooral druk met daten op zijn Grindr App. In drie vernuftige hoofdstukken wordt het leven van Dane en Arthur afzonderlijk belicht en wordt in het derde stuk toegewerkt naar hun beslissing of loslaten niet het grootste bewijs van hun liefde is...

Dit en meer is vanaf deze week te zien in de bioscopen en filmhuizen.

'Heerenveen in de race voor Ajax-talent Lang'

Noa Lang mag Ajax deze maand op huurbasis verlaten en diverse clubs uit de Eredivisie azen op zijn komst. FC Twente wil de buitenspeler graag inlijven en volgens het Algemeen Dagblad heeft ook sc Heerenveen interesse. Lang, die ook als aanvallende middenvelder uit de voeten kan, heeft bij Ajax door de komst van Ryan Babel minder uitzicht gekregen op speelminuten.

Volgens de krant zaten Twente en Lang al met elkaar om de tafel om te praten over een tijdelijke overgang. De twintigjarige Ajacied kwam dit seizoen vlak voor het einde van de winterstop regelmatig aan spelen toe.

Door blessures van David Neres en Quincy Promes moest trainer Erik ten Hag puzzelen en deed hij daardoor een beroep op Lang. De jeugdinternational was van grote waarde in het competitieduel met Twente, waarin hij drie keer scoorde.

Heerenveen hoopt dus ook op zijn komst en in Friesland kan Lang een oude bekende treffen. De twintigjarige verdediger Sven Botman verliet Ajax afgelopen zomer op huurbasis voor Heerenveen en maakt een uitstekende indruk. Hij is vaste basisspeler in het team van trainer Johnny Jansen en speelde zich in de kijker bij Norwich City.

Nu Ajax Babel heeft aangetrokken, Promes weer fit is en Neres op de weg terug is, heeft Lang weinig kans meer om in actie te komen in de hoofdmacht. De Amsterdammers willen hem graag verhuren. Volgens De Telegraaf hebben in totaal vier clubs zich voor Lang gemeld is het laatste woord aan de speler zelf.

Bij Ajax wordt heel nadrukkelijk gezegd dat Lang mag blijven als hij dat wil of als de juiste kans zich niet voordoet.

ProRail mag rangeren met gevaarlijke stoffen Waalhaven nog niet herstarten

Het emplacement Waalhaven Zuid in Rotterdam mag nog niet in gebruik worden genomen voor het rangeren met gevaarlijke stoffen. Tijdens een test op maandag 13 januari 2020 werden er door de inspecteurs van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) en DCMR tekortkomingen geconstateerd.

Test
Tijdens de test bleek dat het blussysteem niet het gehele rangeerterrein kon bereiken. Ook kon de pomp niet op afstand worden aangezet en maakte de pomp een hoop lawaai.

Naast de fysieke gebreken bleek dat ProRail ook de technische en veiligheidsspecificaties van het systeem niet kon overhandigen. Door het ontbreken van deze gegevens en certificaten van de leverancier/fabrikant van het slangensysteem is nu niet bekend of het systeem de maximale druk aankan. De inspecteurs kunnen daarom niet vaststellen of het blussysteem veilig en betrouwbaar is.Na de mislukte test van november vroeg de VRR aan ProRail om het blussysteem door te rekenen en de benodigde specificaties aan te leveren, omdat toen halverwege de test een van de koppelingen losschoot.

Voorwaarden
Wanneer de ontbrekende informatie wordt aangeleverd en blijkt dat het systeem de druk aan kan, mag ProRail onder voorwaarden het rangeren met gevaarlijke stoffen op een deel van het emplacement hervatten. Het Rotterdamse college van B&W, de VRR en de DCMR willen daarnaast dat ProRail zo spoedig mogelijk start met het vervangen van de tijdelijke bluswatervoorziening door een permanente oplossing. Zij vragen hiervoor binnen twee weken een onderbouwde planning.

Trailer getoond voor Fire Emblem: Three Houses - Cindered Shadows

In Cindered Shadows, nieuwe DLC voor Fire Emblem: Three Houses en onderdeel van de uitbreidingspas, gaan spelers op pad naar de 'Abyss' onder Garreg Mach. 

Hier volgen spelers een compleet nieuw verhaal en ontmoeten zij een vierde, voorheen onbekend huis: Ashen Wolves. Zij werden verraden door de bovenwereld en besloten zich daarop terug te trekken. Het is aan jou deze groep onder je te nemen. Gameplay en personages kun je zien in onderstaande trailer.

Cindered Shadows is vanaf 13 februari beschikbaar.

Metro Redux komt naar Nintendo Switch

Deep Silver en 4A Games maken bekend dat Metro Redux, de bundel met de definitieve versies van Metro 2033 en Metro: Last Light, op 28 februari 2020 verschijnt voor de Nintendo Switch.

In 2013 werd de wereld vernietigd door een apocalyptische ramp, waardoor bijna de hele mensheid werd uitgeroeid en het oppervlakte van de aarde in een giftige woestenij veranderde. Een handjevol overlevenden zocht hun toevlucht in de dieptes van de Moskouse metro, waar de menselijke beschaving werd teruggeworpen naar Middeleeuwse omstandigheden. In 2033 is er een complete generatie onder de grond geboren en opgegroeid, en hun belegerde Metro Station-steden strijden om te overleven, zowel onderling als met de mutante gruwelen die buiten wachten. Jij bent Artyom, geboren in de laatste dagen voor de ramp, maar ondergronds opgegroeid. Nooit eerder overschreed je de grenzen van de stad, tot een noodlottige gebeurtenis je op missie naar het hart van het metrostelsel stuurt om de restjes van de mensheid te waarschuwen voor een verschrikkelijke dreiging.

Naast beide campagnes bevat Metro Redux alle DLC van Metro: Last Light voor nog eens 10 uur extra content. Spelers kunnen het avontuur in de metro van Moskou beleven met twee unieke speelstijlen: kies de “Survival”-speelstijl om de campagne te spelen als een survival horror-game, of kies de “Spartan”-speelstijl om het avontuur met de gevechtsvaardigheden van een Ranger te doorlopen.

Spelers die de fysieke versie van Metro Redux aanschaffen ontvangen beide games en alle DLC op één 16 GB-gamecard, zonder dat er verder nog iets gedownload hoeft te worden. Bij sommige winkels is ook het Ranger Cache pre-order pack beschikbaar, met daarin een Metro Redux-button-set, de game-hoes, een dubbelzijdig met alternatief artwork bedrukte inlay, vier dubbelzijdig bedrukte art-kaarten en een dubbelzijdig bedrukte poster van A2-formaat.

Spelers die de games liever digitaal downloaden, kunnen Metro 2033 Redux en Metro: Last Light Redux los van elkaar aanschaffen in de Nintendo e-Shop.

The Joker maakt geen grappen in Mortal Kombat 11

Warner Bros. Interactive Entertainment en NetherRealm Studios hebben vandaag een nieuwe Mortal Kombat 11- gameplaytrailer uitgebracht waarin The Joker wordt onthuld

Normaal terroriseert de beruchte clown de straten van Gotham City, maar nu is hij de meest recente strijder die wordt toegevoegd aan Mortal Kombat 11 op 28 januari, als onderdeel van de vroegtijdige toegangsperiode voor Kombat Pack-bezitters. Bezitters van het Kombat Pack krijgen die dag ook toegang tot nieuwe DC-personageskins, waaronder 'Time Lord van Apokolips' Geras en het DC Elseworlds-skinpakket, met de snode 'Darkest Knight' Noob Saibot, het reptiel 'Killer Kroc' Baraka en de slanke 'Katwoman van Outworld' Kitana.

De nieuwe personages die naar Mortal Kombat 11 komen via het Kombat Pack zijn The Joker (28 januari vroegtijdige toegang) en Spawn (17 maart vroegtijdige toegang), naast de iconische Terminator T-800 (nu beschikbaar), Nightwolf (nu beschikbaar) en Shang Tsung (nu beschikbaar). Spelers kunnen het Kombat Pack kopen als onderdeel van de Mortal Kombat 11 Premium Edition voor € 99,99 of afzonderlijk voor € 39,99. Alle DLC-personages en extra personage-skins zijn afzonderlijk verkrijgbaar na de vroegtijdige toegang van één week.

Bovendien kunnen alle spelers nieuwe beloningen in de wacht slepen tijdens een Tower-evenement in de Towers of Time-modus ter ere van het Chinese Nieuwjaar. Dit in-game evenement is van 23-27 januari beschikbaar en bevat een drievoudige volhardingsstrijd met feestelijke aanpassingen, waaronder een ceremoniële trommel, lampionnen en vuurwerk, rode enveloppen, ratten (vanwege het 'Jaar van de Rat') en de symbolische Chinese draak en parel. Tot slot is het zevende seizoen van de seizoensklassementsmodus Kombat League in Mortal Kombat 11 begonnen. Alle spelers kunnen vanaf nu tot 11 februari deelnemen aan het Seizoen des doods.

Historische schaatsmedaille Colombia op Jeugdspelen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne is het schaatsen afgerond. Dat gebeurde op het fraaie meer van het beroemde skioord St Moritz, waar de schaatswedstrijden gehouden werden.

Massastart mannen
In de slotfase haakten onder meer de Nederlanders Sebas Diniz en Remo Slotegraaf af, maar voorin werd flink gesprint. Dat leverde goud op voor Motonaga Arito uit Japan, die eerder de 1500 meter al won. Hij was nét iets rapper dan Diego Amaya en daarmee hebben we historie te pakken: Amaya bezorgde Colombia - en gelijk heel Zuid-Amerika - de eerste echte schaatsmedaille ooit, nadat hij de 500 en 1500 meter al als vierde af had gesloten. Pavel Taran pakte na het zilver op de 1500 meter nu brons namens Rusland.

Massastart vrouwen
Myrthe de Boer ging in de halve finales niet van start, Isabel Grevelt kwam er in de finale niet aan te pas. Het werd een spannende strijd voorin, waar de Chinese Yang Binyu na het brons op de 1500 meter nu naar goud sprintte, vlak voor de Tsjechische Zuzana Kursova. Op minimale afstand completeerde Katia Filippi uit Italië het podium door Yuka Takahashi uit Japan op 0,04 seconden te kloppen.

Amaya op kop van het veld (Foto: OIS/Thomas Lovelock)
Amaya op kop van het veld (Foto: OIS/Thomas Lovelock)

Gemengde teamsprint
De teamsprint op de Jeugdspelen: gemengd met mannen en vrouwen én gemengd wat landen betreft. De Nederlandse deelnemers hadden ploegen geloot waarmee de medailles er schijnbaar niet in zaten, hoewel De Boer bij 500 meter-kampioen Yudai Yamamoto zat. Het goud ging naar de Fin Sini Siro, de Japanse Yukino Yoshida, Ignaz Gschwentner uit Oostenrijk en de Rus Alexander Sergeev.

Curling - gemengde teams
De curlingfinales werden gespeeld en dat leverde Noors goud op. De ploeg van skip Lukas Høstmælingen versloeg het Japan van Takumi Maeda met 5-4, terwijl het brons naar Rusland ging. Valeriia Denisenko en haar ploeg klopte het Nieuw-Zeeland van Hunter Walker met 9-5.

DJ-trio Kris Kross Amsterdam nieuwe nachtburgemeesters van Nederland

Yuki Kempees en de broers Jordy en Sander Huisman, die samen het DJ trio Kris Kross Amsterdam vormen, zijn verkozen tot nieuwe nachtburgemeesters van Nederland. De groep neemt de titel over van volkszanger Peter Beense.

De Nederlandse horeca kiest ieder jaar een nieuwe nachtburgemeester, die optreedt als ambassadeur voor de horeca en het nachtleven. Gisteravond kregen de mannen van Kriss Kross Amsterdam de 'ambtskettingen' omgehangen tijdens het Horecava-nieuwjaarsfeest, zo meldt horecaplatform Entree.

Volgens de jury is Kriss Kross Amsterdam 'een mooie afspiegeling' van de huidige generatie artiesten en bereiken zij met hun muziek een enorm breed publiek. Naast het Amsterdamse DJ-trio waren ook DJ Jean en Mental Theo genomineerd.

Als nieuwe nachtburgemeesters van Nederland mochten zij gelijk aan het werk. De mannen reikten De Positivo Award uit, een prijs waarmee personen of groepen werkzaam in de horeca en het nachtleven in het zonnetje worden gezet. Die prijs ging naar het in 2019 herenigde rapduo Lange Frans en Baas B.

Ontwerper Zandvoort: "Historisch circuit aanpassen is risicovol"

Jarno Zaffeli, ontwerper van de aanpassingen aan het circuit van Zandvoort, noemt het aanpassen van een dergelijk historische baan risicovol. Zaffeli noemt het circuit uniek en roemt de ligging.

Zaffeli legt uit dat het aanpassen van Zandvoort niet zonder risico is. "Om de simpele redenen dat Zandvoort anders dan anders is. We veranderen een historische plek op een aantal onderdelen en komen met kombochten: iets dat we decennialang niet hebben gezien in de Formule 1. Begin mei zal duidelijk worden hoe het gaat. Gezien de lay-out is Zandvoort het meest formidabele dat we tot nu toe gedaan hebben. Dit is het circuit waar het meeste gevoel, het meeste leven in zit", zo vertelde de ontwerper aan De Telegraaf.

De Italiaan legt uit dat Zandvoort een uniek circuit is. "Dit is voor ons de eerste keer dat we werken aan een circuit dat op zand gebouwd is. Zandvoort is uniek. De duinen, de uitloopstroken, de wind en dan nu ook nog de twee kombochten. Het enige waar ik het een beetje mee kan vergelijken is Suzuka, in Japan. Dat is mijn persoonlijke favoriet. Een circuit waar alles in zit en ook zeer populair is bij de coureurs. Het is geen toeval dat zowel Zandvoort als Suzuka is ontworpen door Hans Hugenholtz", aldus Zaffeli lezen we op GPblog.

Ontwerper Zandvoort: "Historisch circuit aanpassen is risicovol" (Pro Shots / Koen Laureij)
Ontwerper Zandvoort: "Historisch circuit aanpassen is risicovol" (Pro Shots / Koen Laureij)

Byleth komt naar Super Smash Bros. Ultimate

Nintendo kondigt Byleth uit Fire Emblem Heroes: Three Houses aan als laatste DLC-personage uit de Fighters Pass. Byleth is de protagonist uit de game en kent een mannelijke en vrouwelijke variant.

Om het personage niet weer een zwaardvechter te maken, iets waar ook naar verwezen wordt in de trailer, gebruikt Byleth meerdere wapenrelieken die voorkomen in de game. Denk hierbij aan pijl en boog en een hellebaard. Door deze wapens is hij ook meer gericht op lange afstanden dan korte afstanden, in tegenstelling tot andere Fire Emblem-fighters.

Byleth komt 29 januari beschikbaar, over iets minder dan twee weken dus.

NBA: Magic zet opmars voort

De Orlando Magic lijken in de NBA de weg naar boven te hebben gevonden. De club uit Florida stuntte in de uitwedstrijd tegen de Los Angeles Lakers met een 118 – 119 overwinning. Na een moeizame start aan het seizoen staat de ploeg nu op een verdienstelijke zevende plek in de Eastern Conference.

Bij de Los Angeles Lakers ontbrak Anthony Davis voor de vierde wedstrijd op rij wegens een gekneusd stuitje. De eerste drie wedstrijden won Los Angeles overigens makkelijk. Ook bij Orlando stonden een paar dragende spelers aan de kant, met name Evan Fournier en Jonathan Isaac.

Markelle Fultz, het wonderkind dat teleurstelde bij de 76ers, ontpopte zich tot grote man bij de Orlando Magic. De ploeg kan sowieso haar geluk niet op met het goede spel van Fultz, die door menig NBA-volger al was afgeschreven. Tegen de Lakers was Fultz goed voor een triple double: 21 punten, 11 rebounds en 10 assists. In de slotminuut maakte Fultz een cruciale score door LeBron James te passeren en met een floater de stand op 115- 118 te zetten.

Orlando boekte de zesde overwinning in de laatste acht wedstrijden. De ploeg is inmiddels de Brooklyn Nets gepasseerd op de ranglijst en staat op een keurige zevende plaats. In 2012 zag Orlando Dwight Howard vertrokken, waarna de Magic de rest van het decennium in de kelder van het oosten rond bleef hangen. Vorig seizoen haalde de ploeg voor het eerst in zeven jaar de play-offs, het goede spel van de laatste weken wekt de indruk dat dat geen toevalstreffer was.

Een absolute ster ontbreekt bij de Magic, maar de ploeg wordt gedragen door solide ‘role-players’. Evan Fournier, de Franse schutter, is topscorer van het team. De Montenegrijn Nikola Vucevic is een betrouwbare center en springveer Aaron Gordon ontwikkelt zich tot een bovengemiddelde forward. Als de jonkies Markelle Fultz en Jonathan Isaac hun huidige ontwikkeling doorzetten, heeft de ploeg een kern met potentie.

De Los Angeles Lakers blijven ondanks de nederlaag ruim aan kop in het westen. LeBron James eindigde met 19 punten en 19 assists. Dwight Howard kwam tot 9 punten en 16 assists tegen zijn oude ploeg.

De andere ploeg uit Florida, de Miami Heat, klom naar de tweede plaats in het oosten. Miami won met 106 – 100 van de San Antonio Spurs en zag de Boston Celtics verrassend met 103 – 116 onderuit gaan tegen de Detroit Pistons.

Bij Miami was Kendrick Nunn de grote man. De rookie, die bij de draft moest toezien hoe zestig spelers werden gekozen maar hij zelf niet, maakte 33 punten. Nunn schoot ook 13 op 18 van het veld. Bam Adebayo leverde met 14 punten, 13 rebounds en 7 assists ook een grote bijdrage aan de overwinning.

Spurs-coach Gregg Popovych maakte na afloop van de wedstrijd een mea culpa. Popovych was deze zomer coach van het Amerikaanse nationale team dat een flater sloeg op het WK basketbal. Adebayo was één van de spelers die zich beschikbaar had gesteld voor selectiewedstrijden van het team, maar Pop liet hem als één van de eerste spelers afvallen. Popovych prees het spel van Adebayo en gaf toe dat hij Adebayo niet de kans had gegeven om te laten zien waar hij toe in staat was.

De Boston Celtics maakten kennis met het Franse talent Sekou Doumbouya. De 19-jarige, in Guinee geboren forward werd deze zomer als vijftiende gekozen door de Detroit Pistons. De bedoeling was om Doumbouya te laten rijpen in de G-League, maar door de blessures van Blake Griffin, die dit seizoen niet meer in actie zal komen, kreeg Doumbouya al snel zijn kans bij de Pistons.

Tegen Boston was de Fransman goed voor 24 punten, waarmee hij topscorer van zijn ploeg werd. Ook Derrick Rose, Markieff Morris Svi Mykhailiuk haalden de twintig punten. De laatste baarde opzien door in de zoemer van het derde kwart vanaf eigen helft raak te schieten. De meeste spelers nemen dit soort schoten niet. De kans dat je mist is groot en dat is slecht voor je schotpercentage, wat weer van invloed is op je marktwaarde als speler. Mykhailiuk maakte zich daar even niet druk om en zorgde er voor dat zijn ploeg het slotkwart met negen punten voorsprong in ging.

Uitslagen

Boston Celtics – Detroit Pistons 103 – 116
Philadelphia 76ers – Brooklyn Nets 117 – 106
Miami Heat – San Antonio Spurs 106 – 100
Chicago Bulls – Washington Wizards 115 – 106
Minnesota Timberwolves – Indiana Pacers 99 – 104
Oklahoma City Thunder – Toronto Raptors 121 – 130
Denver Nuggets – Charlotte Hornets 100 – 86
Houston Rockets – Portland Trail Blazers 107 – 117
Sacramento Kings – Dallas Mavericks 123 – 127
Los Angeles Lakers – Orlando Magic 118 - 119

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 36 – 6
Miami Heat 28 – 12
Boston Celtics 27 – 12
Toronto Raptors 26 – 14
Indiana Pacers 26 – 15
Philadelphia 76ers 26 – 16
Orlando Magic 20 – 21
Brooklyn Nets 18 – 22
Chicago Bulls 15 – 27
Detroit Pistons 15 – 27
Charlotte Hornets 15 – 29
Washington Wizards 13 – 27
Cleveland Cavaliers 12 – 28
New York Knicks 11 – 30
Atlanta Hawks 9 – 32

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 33 – 8
Denver Nuggets 28 – 12
Utah Jazz 28 – 12
Los Angeles Clippers 28 - 13
Houston Rockets 26 – 14
Dallas Mavericks 26 - 15
Oklahoma City Thunder 23 – 18
Memphis Grizzlies 19 – 22
San Antonio Spurs 17 – 22
Portland Trail Blazers 18 – 24
Phoenix Suns 16 – 24
Minnesota Timberwolves 15 – 25
Sacramento Kings  15 - 26
New Orleans Pelicans 15 – 26
Golden State Warriors 9 - 33

CocaÔne gevonden in vliegtuig op weg naar Amsterdam

Op de luchthaven in het Argentijnse Ezeiza is gisteren ruim tachtig kilo coke gevonden in een vliegtuig dat richting Amsterdam zou gaan. De lading drugs werd tijdens een douaneactie gevonden in het laadruim van een Martinair Cargo-toestel. Dat meldt het AD op basis van lokale media.

Drie bemanningsleden en vier grondmedewerkers zouden zijn gearresteerd en worden verhoord. Justitie in Argentinië probeert nu te achterhalen of de drugs in Ezeiza zijn ingeladen of al eerder aan boord zijn gekomen. Volgens lokale media zouden de bemanningsleden de Nederlandse nationaliteit hebben. Ook het ministerie van Buitenlandse zaken meldt dat er drie Nederlanders zijn aangehouden.

Onderzoek loopt
Een woordvoerder van Martinair, dat onder Air France-KLM valt, bevestigt aan het AD dat Argentijnse autoriteiten bezig zijn met een onderzoek naar een operatie van Martinair Cargo. 'Gedurende dat onderzoek kunnen wij geen verdere uitspraken doen.'

Het vliegtuig zou gisteren op het punt hebben gestaan om op te stijgen richting Quito in Ecuador, om daarna naar Schiphol door te gaan. Een dag eerder was de vlucht vanuit Amsterdam aangekomen, na een tussenstop in Sao Paulo, Brazilië. Het is niet duidelijk op welk moment de drugs het vliegtuig in zijn gesmokkeld.

7,5 miljoen
De actie werd met vijftig agenten en vijf drugshonden grootst opgezet. De waarde van de enorme hoeveelheid cocaïne wordt geschat op zo'n 7,5 miljoen euro.

'Nederlands' ijshockeygoud- en zilver op Jeugdspelen

De eerste ijshockeymedailles zijn vergeven op de Jeugd Olympische Winterspelen. In Lausanne worden twee toernooivormen gehouden: het wat meer normale ijshockey en een vorm met gemengde landenteams, waar het allemaal mee begon.

Dergelijke teams bestaan uit dertien spelers, waaronder twee goalies, die via loting bij elkaar zijn ingedeeld. Drie Nederlandse jongens en drie Nederlandse meiden waren ook van de partij en vooral in het damestoernooi ging dat best wel lekker.

Met Team Yellow stond Iris van Houten in de finale en wel tegenover het Team Black van Kimberly Collard, die in de halve finales met haar team het Team Brown van goede vriendin Roos Karst uit had geschakeld. In de finale schoten Black en Yellow beiden 36 keer op doel, maar het Yellow van Van Houten was oppermachtig: 6-1. Karst verloor van Team Blue met 4-6 in de strijd om het brons.

Bij de heren speelde Dylan Wesseling zich met Team Red naar de finale, waarin ze het opnamen tegen Team Green. Dat ging één periode redelijk (3-2), maar daarna was het gedaan en met 10-4 ging het goud naar Team Green. Ryan Kolgen en Corné van Stuijvenberg haalden met hun teams de halve finales niet.

Van Houten's Team Yellow juicht (OIS/Dylan Burns)
Van Houten's Team Yellow juicht (OIS/Dylan Burns)

Vergunning trampolinecentrum 's-Hertogenbosch onterecht verleend

De gemeente ’s-Hertogenbosch maakte fouten bij het verlenen van een vergunning aan een trampolinecentrum. Dit oordeelt de rechtbank Oost-Brabant vandaag. Er had beter gekeken moeten worden naar onder meer de parkeergelegenheid in het gebied rond de beoogde locatie en mogelijke geluidsoverlast die zo’n bedrijf in de omgeving zou veroorzaken.

Het bedrijf uit Oisterwijk kreeg in maart 2018 een vergunning van de gemeente om in de San Salvatorkerk in ’s-Hertogenbosch een trampolinecentrum te vestigen. Een groot aantal omwonenden maakte daartegen bezwaar. De gemeente schoof die bezwaren in september 2018 van tafel, waarop de omwonenden naar de rechter stapten. Zij vreesden kort gezegd voor onder meer parkeer- en geluidsoverlast en voor de verkeersveiligheid in hun buurt. Nadat deze zaak in oktober jl. door de rechtbank werd behandeld, trok de gemeente de vergunning op verzoek van het bedrijf in. De rechtbank doet echter alsnog uitspraak in deze zaak.

De gemeente hanteerde bij het verlenen van de vergunning een parkeernorm voor een sporthal. Volgens de rechtbank is dit een verkeerde duiding van de bestemming. Bovendien telde de gemeente de parkeerplaatsen op een pleintje bij de kerk mee als eigen terrein van het trampolinecentrum, terwijl dit volgens de rechtbank openbare parkeerplaatsen zijn en ze dus niet meegerekend hadden mogen worden.

Verder nam de gemeente in een onderzoek naar geluidsoverlast onterecht geen stemgeluiden van komende en vertrekkende bezoekers mee. De rechtbank oordeelt dat dit wel had moeten gebeuren. Ook is onvoldoende onderzocht of de verkeersveiligheid in het geding zou komen gelet op de hoeveelheid bezoekers en auto’s die van en naar het trampolinecentrum zouden gaan.

Omdat de vergunning inmiddels is ingetrokken, verklaart de rechtbank de bezwaren van eisers niet ontvankelijk. Zij bepaalt wel dat de gemeente het griffierecht dat één van de omwonenden betaalde om deze zaak voor de rechter te brengen, moet vergoeden.

Closed bŤta Disintegration begint binnenkort

De gesloten multiplayer-beta voor Disintegration, de nieuwe first-person shooter van Halo co-creator Marcus Lehto’s studio V1 Interactive en Private Division, begint over een paar weken op PlayStation 4, Xbox One en pc. Later komt er een open bèta.

De tijden voor de besloten bèta zijn als volgt:

Dinsdag | 28 jan. 2020 | 17:00 - 8:59 CET
Woensdag| 29 jan. 2020 | 17:00 - 8:59 CET

De open bèta begint op 31 januari en loopt door tot 1 februari, en is ook te vinden op PlayStation 4, Xbox One en pc. In beide bèta's kunnen spelers met zeven van de unieke bemanningen van de uiteindelijke game spelen. Er zijn twee van de drie multiplayerspeltypes beschikbaar.

In Retrieval, het eerste speltype, nemen spelers deel aan twee ronden waarin één team probeert een lading af te leveren die alleen kan worden gedragen door de grondtroepen. Het andere team verdedigt. In het tweede speltype, Control, strijden twee teams om het veroveren van verschillende controlepunten. De spelers moeten ervoor zorgen dat de grondtroepen in leven en in de zone blijven, omdat dit de enige manier is om scoren en de match te winnen.

Badr Hari mogelijk als bokser naar Olympische Spelen

De Nederlandse Boksbond (NBB) heeft Badr Hari benaderd voor een olympisch avontuur, zo schrijft De Telegraaf. De bond zou graag zien dat Hari namens Nederland meedoet aan de Spelen in Tokyo komende zomer. De vechtsporter zou niet negatief tegenover een mogelijke deelname staan.

Kickbokser Hari staat onder contract bij Glory en zou dus allereerst door die organisatie moeten worden vrijgegeven voor de Olympische Spelen en dat zou dus betekenen dat hij maanden niet inzetbaar is voor die organisatie.

Dat de vechtsporter gevraagd wordt voor een olympisch avontuur is niet nieuw, in 2012 hengelde de Marokkaanse boksbond naar zijn diensten. Hari ging echter niet in op het verzoek van de boksbond. "Daar had ik meerdere redenen voor: de kwalificatiemomenten kwamen op een ongunstig moment, ik ben geen puntenbokser en het behalen van een gouden medaille op de Spelen is een geweldige prestatie, maar ik streef een hoger doel na", zei hij in begin 2012 in De Telegraaf.

Hari richtte zich destijds op een doorbraak als profbokser in de Verénigde Staten. "Daar droom ik allang van. Dromen moet je proberen te realiseren. Boksen is mijn grote liefde. Naam maken als bokser is niet moeilijk, maar ik wil geen eendagsvlieg zijn. Binnen drie jaar wil ik om de wereldtitel vechten en dan houd ik het nog ruim aan. En ik wil in de toekomst graag een keer in Nederland boksen, maar dan wel alleen in een volle Amsterdam ArenA. Voor minder doe ik het niet", zo vertelde hij.

Die boksdroom is niet uitgekomen maar de NBB biedt Hari nu een nieuwe kans een boksdroom te verwezenlijken. "In deze fase kan ik het contact met de trainer van Badr Hari en Badr zelf ontkennen noch bevestigen", aldus bondsvoorzitter Boris van der Vorst tegenover De Telegraaf.

Om als bokser deel te kunnen nemen aan de Olympische Spelen zou Hari zich moeten plaatsen via een kwalificatietoernooi medio maart in Londen. Twee maanden later volgt een eventuele herkansing in Parijs.

Badr Hari mogelijk als bokser naar Olympische Spelen (Pro Shots / Mischa Keemink)
Badr Hari mogelijk als bokser naar Olympische Spelen (Pro Shots / Mischa Keemink)

'UEFA veranderde formatie 'TOTY' en verving Kantť door Ronaldo'

De UEFA maakte woensdag de samenstelling van het Team van het Jaar van 2019 bekend. Fans konden stemmen op hun favoriete spelers van het afgelopen kalenderjaar en dat leverde het gepubliceerde elftal op. Volgens de Daily Mail heeft de Europese voetbalbond op het laatste moment de formatie van het team omgegooid, zodat Cristiano Ronaldo toch een plekje in het elftal kreeg.

De UEFA heeft gekozen voor een opvallend aanvallende 4-2-4 formatie. Volgens de Engelse tabloid heeft dat er alles mee te maken dat er bij een 4-3-3 formatie geen plek voor Ronaldo zou zijn geweest. De aanvaller van Juventus kreeg namelijk minder stemmen dan Lionel Messi, Robert Lewandowski en Sadio Mané.

De Europese voetbalbond vond dat Ronaldo een plek in het elftal verdiende en koos daarom voor een aanval bestaande uit vier spelers. Kind van de rekening werd N'Golo Kanté, die zijn plek op het middenveld verloor. Hij kreeg minder stemmen dan Frenkie de Jong en Kevin De Bruyne, en is niet terug te vinden in het sterrenteam.

De Daily Mail zet vraagtekens bij de integriteit van de UEFA. De krant schrijft dat het Team van het Jaar eigenlijk vorige week al bekend gemaakt zou moeten worden, maar door het besluit om Ronaldo in te passen leverde de publicatie vertraging op.

De UEFA koos nog nooit voor een 4-2-4 opstelling bij het Team van het Jaar. De afgelopen zes edities werd gekozen voor 4-3-3, terwijl hier alleen in 2017 van werd afgeweken met een 4-4-2 opstelling.

Een woordvoerder van de UEFA laat weten dat de wijziging is doorgevoerd door de overwinning van Portugal in de Nations League. "De formatie van het Team van het Jaar van deze editie is gekozen om de stemmen van de fans te reflecteren, parallel met de prestaties van de spelers in de competities van de UEFA.

"Als gevolg daarvan staan er vijf Champions League-winnaars en vier finalisten van de Nations League in het team. De formatie verandert regelmatig en dit jaar is geen uitzondering."

Biatlete Eckhoff haalt hard uit en verovert World Cup-leiding

Biatlete Tiril Eckhoff heeft de World Cup in het Duitse Ruhpolding, een van de klassiekers op de kalender, bijzonder overtuigend geopend. De Noorse was op de sprint met afstand de beste, slechts zes dames eindigden binnen een minuut.

Eckhoff ging als elfde van start en won eigenlijk overal tijd op de concurrentie. De Slowaakse Paulina Fialkova had de snelste tijd neergezet met tien treffers, maar de eveneens foutloze Eckhoff dook er maar liefst 51 seconden onder. Hanna Öberg kon er met tien treffers ook niks tegen beginnen en werd op een halve minuut - een enorm verschil - tweede.

World Cup-leidster Dorothea Wierer uit Italië schoot ook tien keer raak, maar had de snelheid op de ski's vergeleken met Eckhoff totaal niet. In de slotronde verloor ze ook nog haar tweede plek aan Öberg, waardoor ze als derde eindigde: genoeg om de World Cup-leiding te verliezen aan Eckhoff.

Hanna Sola uit Wit-Rusland zorgde voor de stunt van de dag. Eerder dit seizoen zette de 23-jarige in Hochfilzen met een dertigste plek in de sprint haar beste resultaat ooit neer...in Ruhpolding werd ze met tien treffers vierde!

Pereiro verrast met nieuws over onderhandelingen met Premier League-club

Er wordt de afgelopen dagen veelvuldig gespeculeerd over de toekomst van Gastón Pereiro. De Uruguayaanse aanvallende middenvelder is bij PSV in het bezit van een aflopende verbintenis en om die reden willen de Eindhovenaren graag deze maand afscheid van hem nemen, zodat er nog een transfersom gevangen kan worden.

FC Cincinnati leek de afgelopen dagen de voornaamste kandidaat om Pereiro over te nemen, maar hij spreekt nu zelf van onderhandelingen met Aston Villa.

Het Eindhovens Dagblad maakte woensdagavond melding van een akkoord tussen Pereiro en het FC Cincinnati van trainer Ron Jans. De Amerikaanse club wilde de transfer binnen 24 uur afronden en is bereid de 24-jarige aanvallende middenvelder een behoorlijk bedrag te bieden, daar hij als zogenaamde designated player aan de selectie moet worden toegevoegd.

"PSV heeft me verteld dat ze een akkoord hebben bereikt met Cincinnati", zo bevestigt Pereiro in gesprek met het Uruguayaanse radiostation Sport890.

"Mijn zaakwaarnemer (Paco Casal, red.) werkt momenteel aan een aanbieding van Aston Villa. De Major League Soccer is momenteel het meest concreet, maar ik zou graag in Europa blijven spelen", gaat tienvoudig Uruguayaans international verder.

Hij vertelt dat hij komend halfjaar in ieder geval niet hoeft te rekenen op speeltijd bij PSV, zolang hij zijn aflopende contract niet verlengt. "Dat ik over zes maanden transfervrij ben, heeft de afgelopen tijd tegen me gewerkt."

"Vanuit de club hebben ze me verteld dat het moeilijk zou worden om me op te stellen, zolang ik mijn contract niet zou verlengen", stelt Pereiro. In de eerste seizoenshelft kwam de aanvallende middenvelder tot slechts acht optredens, waarin hij goed was voor twee doelpunten.

PSV nam Pereiro in de zomer van 2015 voor 6,5 miljoen euro over van Nacional. De Eindhovenaren zouden nu van Cincinatti een bedrag van twee tot drie miljoen tegemoet kunnen zien.

Lichte stijging te zien in hoogte toegewezen smartengeld

Uit de verzamelde uitspraken van rechters in smartengeldzaken valt opnieuw een voorzichtig stijgende lijn af te leiden in de hoogte van de toegewezen bedragen. In het recent verschenen ANWB Smartengeldboek - een standaardwerk voor de juridische wereld - zijn rechterlijke uitspraken over smartengeld bewerkt en verzameld. Voor de versie van 2020 zijn ruim 100 nieuwe uitspraken toegevoegd.

Ondanks het feit dat het vanwege de geringe aantallen uitspraken lastig is om van een trend te spreken (verreweg de meeste letselschadezaken worden tussen partijen onderling geschikt), blijft ook nu weer de gestage stroom uitspraken van de strafrechter over smartengeld opvallend. Die wijst, mede als gevolg van het beleid om schadevorderingen van slachtoffers in het strafproces aan te moedigen, steeds vaker smartengeld toe en lijkt daarin tot op zekere hoogte een eigen koers te varen. De vier hoogste bedragen die in het nieuwe Smartengeldboek zijn te vinden, betreffen net als vorig jaar uitspraken van de strafrechter.

Zo kende de Rechtbank Rotterdam € 200.000 toe aan een 29-jarige man die tijdens een ripdeal werd beschoten en een hoge dwarslaesie opliep. Voor hetzelfde letsel, een hoge dwarslaesie, kende de Rechtbank Groningen € 250.000 toe aan een 21-jarige student die zonder duidelijke aanleiding op straat door 3 jongens ernstig is mishandeld. Terwijl het tweede slachtoffer volkomen onschuldig aan het gebeurde was, had het eerste slachtoffer zich bewust in een criminele sfeer begeven, maar dit rechtvaardigt het verschil niet. Het hof Den Haag kende eveneens € 250.000 toe aan een man die ten gevolge van een mishandeling zeer ernstig en blijvend hersenletsel had opgelopen. Waarom het hof tot dat bedrag komt, wordt echter helaas niet duidelijk gemotiveerd in het arrest.

Het inleidend artikel van het nieuwe ANWB Smartengeldboek is geschreven door prof. mr. Albert Verheij, waarin hij enkele ontwikkelingen op het gebied van smartengeld van het afgelopen jaar behandelt. Hij bespreekt daarbij twee belangrijke uitspraken van de Hoge Raad.

In de eerste uitspraak heeft de Hoge Raad een nieuw criterium geformuleerd voor de toekenning van smartengeld los van geestelijk letsel. Naast geestelijk letsel kunnen de aard en de ernst van de normschending en van de gevolgen daarvan voor de benadeelde meebrengen dat van de in art. 6:106 lid 1, onder b, BW bedoelde aantasting in zijn persoon op andere wijze sprake is. De vraag is of dit criterium een beperking of een uitbreiding meebrengt. De wijze waarop de Hoge Raad het toepast in de betreffende uitspraak lijkt op het eerste te wijzen. In de tweede uitspraak besliste de Hoge Raad dat de rechter smartengeldbedragen niet mag standaardiseren. De rechter moet alle omstandigheden van het geval wegen en op die basis de hoogte van het smartengeld bepalen.

Het ANWB Smartengeldboek bevat meer dan 2.300 uitspraken en is al ruim 60 jaar een uitgave van ANWB Verkeersrecht. Het is het standaardwerk voor de eenduidige en eerlijke bepaling van de hoogte van het smartengeld. Ruim 1.800 advocaten, letselschadebehandelaars, verzekeraars en rechters maken gebruik van het boek. Daarnaast wordt de online database veelvuldig geraadpleegd door de abonnees. De site telt ruim 5.000 sessies per maand, waarbij in totaal tussen de 35.000 en 50.000 pagina’s worden bezocht.

Het ANWB Smartengeldboek is onmisbaar voor de letselschadepraktijk, omdat het een overzicht van vergelijkbare uitspraken biedt en een aanknopingspunt voor onderhandelingen geeft tussen belangenbehartigers van het slachtoffer en de aansprakelijke tegenpartij of zijn verzekeraar.

SkiŽr Hoffmann haalt hard uit op Jeugdspelen, thuisfans juichen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in het Zwitserse Lausanne is het alpineskiën - dat gehouden wordt in Les Diablerets - afgerond met de slaloms, reuzenslaloms en de parallelteamwedstrijd. Dat leverde goud op voor een nieuwe ster, maar ook voor het thuisland.

Reuzenslalom vrouwen
Rosa Pohjolainen uit Finland stond na één run bovenaan, maar met een geweldige tweede run maakte thuisfavoriete Amélie Klopfenstein haar volledige achterstand van bijna driekwart seconde goed. Klopfenstein won met 0,14 seconden voorsprong op Pohjolainen, die nog precies genoeg over hield om de Oostenrijkse Amanda Salzgeber - dochter van een olympisch kampioene en een wereldkampioen - met één honderdste achter zich te houden.

Reuzenslalom mannen
In de eerste run liet de Oostenrijker Philip Hoffmann zien een serieus talent te zijn: hij sloeg een gat van bijna driekwart seconden naar de Zweed Adam Hofstedt, winnaar van de super-G. In run twee deed Hoffmann er nog een schep bovenop: Hofstedt kwam flink tekort en viel weg naar plek vijf, Hoffmann won met maar liefst 2,54 seconden voorsprong op de Zwitser Sandro Zurbrügg, die zevende stond na één run. Diens landgenoot Luc Roduit stond op plek acht en schoof door naar brons op 2,58 tellen.

Slalom vrouwen
Dit keer kon Zweden weer juichen en wel dankzij Emma Sahlin. Na één run stond ze nog drie honderdsten achter Lena Volken, maar voor eigen publiek gaf de Zwitserse het goud in de tweede run net weg: ze pakte zilver op 0,18 seconden van Sahlin. De Duitse Lara Klein liet twee constante runs zien en werd op 0,43 seconden derde, Carla Mijares kwam namens Andorra een dikke halve seconde te kort voor een zeldzame medaille en werd zesde.

Philip Hoffmann, een naam om te onthouden (Foto: OIS/Simon Bruty)
Philip Hoffmann, een naam om te onthouden (Foto: OIS/Simon Bruty)

Slalom mannen
Super-G-kampioen Hofstedt liet zien ook over uitermate soepele heupen te beschikken en in run één sloeg hij gelijk een flink gat naar Edoardo Saracco. De Italiaan werd in de tweede run gepasseerd door de eerdergenoemde Zwitser Luc Roduit, die zilver pakte. Hofstedt was ongenaakbaar en won met 1,32 seconden voorsprong, terwijl reuzenslalomwinnaar Hoffmann - derde na één run - in de beslissende manche onderuit ging.

Teamwedstrijd
Zestien landen stelden één man en één vrouw op in de parallelteamwedstrijd, waarin de landen het in een knock-outfase tegen elkaar opnamen. Duitsland won verrassend van Zwitserland in de kwartfinales, Oostenrijk - met toppers Salzgeber en Hoffmann - rekende met 4-0 overtuigend af met Zweden. Frankrijk en Finland wonnen dan weer wat minder verrassend van de VS en Noorwegen, waarna Duitsland de halve finale verrassend met 3-1 van Oostenrijk won.

Finland klopte Frankrijk met 3-1 en dus waren de finalisten bekend. De Duitse koek was in de eindstrijd echter op: Lara Klein en Max Geissler-Hauber waren geen partij voor Rosa Pohjolainen en Jaakko Tapanainen en dus pakte Finland met 4-0 het goud, terwijl Oostenrijk de Fransen met 2-2 op tijd klopte in de strijd om brons.

Dierenwelzijnsorganisaties presenteren plan FairDog

‘Waar kan ik zonder zorgen een gezonde en sociale hond aanschaffen?’ Deze vraag blijkt in de praktijk moeilijk te beantwoorden. De wereld van de hondenhandel en –fokkerij is gecompliceerd en aan elke vorm kleeft een risico. Dit maakt de aanschaf van een hond alles behalve eenvoudig. Met onder andere kwaliteitscriteria voor de hondenfokkerij en import van buitenlandse herplaatsers, een website met betrouwbaar aanbod voor consumenten en het stimuleren van het bonafide aanbod wil FairDog op termijn een goed antwoord kunnen geven op deze vraag.

In Nederland hebben zo'n 1,2 miljoen huishoudens een hond, samen goed voor 1,5 miljoen honden. Op de kat na het meest gehouden huisdier. Naar schatting is er elk jaar vraag naar 150.000 honden. De vraag is groot, het aanbod ook alleen is dat versnipperd en niet altijd even betrouwbaar. Waar moet je zijn als je op zoek bent naar een gezonde en sociale hond? Een rasvereniging, het dierenasiel, een handelaar, wachten tot de hond van een kennis weer een nestje heeft of toch maar via Marktplaats? De consument ziet door de bomen het bos niet meer, zeker niet als je ook nog wilt voorkomen dat je toekomstige hond uit de malafide handel komt, gezondheids- of gedragsproblemen heeft of ziektes met zich meedraagt.

Om zoekende hondenkopers te helpen wil FairDog op termijn de consument een website met alleen betrouwbaar aanbod bieden. Daarbij maakt het niet uit of ze op zoek zijn naar een professioneel gefokte hond, een gelegenheidspup of een herplaatser (bijvoorbeeld een hond uit een asiel) uit binnen- of buitenland. Tegelijkertijd kan gerichte voorlichting en informatie ervoor zorgen dat er een zo goed mogelijke match tussen hond en mens wordt gevonden. Op de website wordt de nieuwe hondenbezitter ook na de aankoop verder geholpen met informatie over de opvoeding en verzorging van de hond.

Om tot zo'n website te komen moeten er onder meer kwaliteitscriteria worden vastgesteld binnen de fokkerij. Denk aan gebieden als gezondheid, gedrag, fokmethode, huisvesting en het welzijn van de honden. Daarnaast moet er ook gekeken worden naar manieren om ervoor te zorgen dat er een juiste match wordt gevonden tussen hond, mens en omgeving. Voor import van honden uit het buitenland komen daar nog een aantal zaken bij. Transparantie over de selectie en herkomst, voorkomen van insleep infectieziekten, transport en een bijdrage aan het oplossen van problemen met zwerfhonden in land van herkomst zijn daar voorbeelden van. De consument moet er straks op kunnen rekenen dat de hond die ze via FairDog vinden een gezonde en sociale hond is die op een verantwoorde wijze is gefokt of geïmporteerd en dat ze de juiste informatie hebben om samen een mooie toekomst tegemoet te gaan.

Deelnemers
Citaverde College, Dibevo, Dier & Recht, Dierenbescherming, Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, Stray Animal Foundation Platform, Universiteit Utrecht, Hogeschool Van Hall Larenstein en Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders (VBK). Andere partijen die belangstelling hebben om mee te doen aan FairDog kunnen zich bij het platform aanmelden via de website Fairdog.nl.

Filmfestival rondom 75e verjaardag van Bob Marley in meer dan tien bioscopen

 Op donderdag 6 februari aanstaande zou de Jamaicaanse reggaelegende Bob Marley 75 jaar zijn geworden. Marley was in de jaren zeventig verantwoordelijk voor de verspreiding van reggae en spreekt nog steeds tot de verbeelding van miljoenen muziekliefhebbers wereldwijd. Caribbean Creativity organiseert in samenwerking met Melkweg en meer dan tien andere filmtheaters in februari een eerbetoon aan de ‘King of Reggae’ met een heus Marley75 Film Festival in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Alkmaar, inclusief premières, klassiekers en feestjes.

Het Marley75 Film Festival duurt van 1 tot 20 februari 2020. In die periode is er bijna elke dag wel een film over Marley, zijn erfenis of zijn geboorteland Jamaica te zien in een van de deelnemende filmtheaters: Melkweg, De Balie, Rialto, De Uitkijk, Studio/K, Filmhuis Cavia, Oxville Cinema, Filmhuis Vrijburcht en Tolhuistuin in Amsterdam, LantarenVenster in Rotterdam, Filmhuis Den Haag en Filmhuis Alkmaar. In totaal zijn er tijdens ‘Reggae Month’ – zoals februari in Jamaica wordt genoemd – maar liefst 25 filmvertoningen verspreid over 12 filmtheaters. Naast verschillende premières en klassiekers worden er tijdens het festival natuurlijk ook de nodige reggaefeestjes georganiseerd.

Het filmfestival opent op zaterdag 1 februari in Melkweg met de Nederlandse première van No Place Like Home: Redux (2019). Deze sequel van Perry Henzells The Harder They Come (1972), de eerste Jamaicaanse speelfilm ooit gemaakt, was meer dan 25 jaar zoek, maar is inmiddels niet alleen gevonden en hersteld, maar ook voorzien van nieuwe scènes en alle reggaenummers die wijlen Henzell altijd al had gewild voor zijn tweede film. De vertoning wordt voorafgegaan door de korte docu Perry Henzell: A Filmmaker's Odyssey (2019), over de zoektocht en restauratie van No Place Like Home. Na de film kunnen bezoekers de tevens onlangs gerestaureerde versie van The Harder They Come bekijken en een dansje wagen op Club Shiloh, de reggaeclubnacht van het bekende Nederlandse soundsystem King Shiloh.

Op donderdag 6 februari, de daadwerkelijke geboortedag van Bob Marley, organiseert Melkweg een Marley75 concert met de Rootsriders, Shirma Rouse en anderen. Dezelfde avond wordt ook Kevin Macdonalds Marley (2012), de ultieme documentaire over het leven van de King of Reggae, twee keer vertoond. In het daaropvolgende weekend zijn er twee premières in Melkweg. Op zaterdag 8 februari de Nederlandse première van de documentaire Studio17: The Lost Reggae Tapes (2019) en op zondag 9 februari de Amsterdamse première van de gerestaureerde reggaeklassieker Babylon (1980/2019).

Het filmfestival wordt in Amsterdam afgesloten op zondag 16 februari met de vertoning van RasTa: A Soul’s Journey (2013), een documentaire van Donisha Prendergast, de kleindochter van Bob Marley, tijdens de Bob Marley tribute-avond van Reggae Vibrations in de Tolhuistuin. De slotfilm van het Marley75 Film Festival is te zien op donderdagavond 20 februari in Rotterdam. Deze avond wordt in filmtheater LantarenVenster de nieuwste speelfilm uit Jamaica vertoond, het awardwinnende sportdrama Sprinter (2018).

Voor het complete programma van het Marley75 Film Festival kan de website van Caribbean Creativity worden geraadpleegd. Het Melkweg-programma is te vinden via deze link. Ook zijn het filmfestival, en alle afzonderlijke vertoningen en feestjes, op Facebook te vinden. Tickets voor de films kunnen steeds op de websites van de desbetreffende filmtheaters worden besteld.

Ensemble Odyssee presenteert Les CaractŤres de la Danse

Ensemble Odyssee presenteert een gloednieuw programma Les Caractères de la Danse vanaf donderdag 13 februari 2020. Odyssee herontdekte Franse dansmuziek uit de barok, met reconstructies van historische choreografieën uitgevoerd door danseres Mojca Gal. De tour start met CD presentatie op donderdag 13 februari 2020 in Diemen, en gaat daarna door naar Den Haag op vrijdag 14 februari en Maassluis op zaterdag 15 februari 2020. De tournee bestaat uit vijftien concerten, waarvan elf in Nederland en twee in Amsterdam. Tevens organiseerthet ensemble een aantal workshops waarin deelnemers zelf de kracht van de dans en muziek kunnen ervaren.

CD & Tournee Les Caractères de la Danse
Het nieuwe project van Ensemble Odyssee draagt de titel Les Caractères de la Danse, ontleend aan de gelijknamige compositie van Jean-Féry Rebel (1666-1747). Dit stuk werd geschreven voor een solo-optreden van de beroemde danseres Mademoiselle Provost, voor die tijd een bijzonderheid omdat vrouwen normaal gesproken niet als solist optraden. Tegelijkertijd vat de titel de basis van het concertprogramma samen: Franse dansmuziek in verschillende vormen, met uiteenlopende karakters en ritmes evenals onverwachtse kleuren van het rijk geïnstrumenteerde ensemble.

Barok(dans)muziek van Franse componisten leeft van zijn agréments, kleine gebaren, het samenspel en het mengen van alle stemmen door het delen van een partij en het vinden van een gezamenlijke “groove” en inégalité. Het moet niet altijd virtuoos, snel, opzwepend zijn. Deze concertbelevenis laat ook ruimte over voor reflectie en details.Buiten Frankrijk wordt deze muziek, met uitzondering van enkele zeer bekende werken, zeer weinig geprogrammeerd. Helaas, want wat betreft stijl is de muziek voor het publiek bijzonder toegankelijk.

Ensemble Odyssee gaat deze uitdaging aan: alle spelers hebben sinds jaren een bijzondere affiniteit met Franse muziek en zijn bereid om met het zoeken naar de juiste expressie en in het experimenteren met het juiste instrumentarium tot het uiterste te gaan. Nieuw voor Ensemble Odyssee is, dat er in dit project een andere discipline wordt geïntegreerd. Dansmuziek moet immers met een danser uitgevoerd worden - daarom worden de instrumentalisten in dit programma vergezeld door danseres Mojca Gal, die in enkele stukken met zowel originele als ook eigen choreografieën als soliste zal optreden.

Barokdans is de basis van het moderne ballet. Wat de muziek met de dans verbindt is de gemeenschappelijke retoriek en de uitdrukking: voor elke muzikale figuur is er een equivalent in de dans te vinden, elk gebaar dat in de muziek besloten ligt kan zichtbaar gemaakt worden. Zo versmelten musici en danseres tot één geheel: de bedoeling is dat zij twee gelijkwaardige rollen spelen, en dat de danseres de personificatie van de karakters in de muziek is.

Douane vindt 921 kilo cocaÔne tussen bananen

De Douane heeft op dinsdag 14 januari tijdens een controle in de haven van Vlissingen 921 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een container tussen bananen.

De container was afkomstig uit Ecuador. Met behulp van de mobiele scan werd de cocaïne tussen de bananen ontdekt. De drugs zijn inmiddels vernietigd, er zijn geen aanhoudingen verricht.

In de haven werkt de Douane samen met de politie en de Koninklijke Marechaussee. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Afbeelding: Douane
Afbeelding: Douane

Coffeeshophouder Van Laarhoven op grond van de WOTS naar Nederland

Op grond van de Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen (WOTS) komt de Tilburgse coffeeshophouder Johan van Laarhoven, veroordeeld tot een gevangenisstraf in Thailand, naar Nederland om hier de rest van zijn straf uit te zitten. De heer Van Laarhoven wordt vandaag overgebracht. De Thaise autoriteiten hebben ingestemd met de overbrenging op grond van een verdrag tussen Thailand en Nederland voor strafoverdracht. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Minister Grapperhaus heeft 23 augustus 2019 in Bangkok met de Thaise premier generaal Prayut Chan-o-cha en de Thaise minister van Justitie Somsak Thepsutin gesproken om de mogelijkheden te verkennen voor overbrenging van de heer Van Laarhoven en zijn partner, mevrouw Kaen-In, naar Nederland; passend binnen de bestaande kaders van wetgeving van beide landen. Dit is gebeurd op verzoek van de Tweede Kamer naar aanleiding van een rapport van de Nationale ombudsman dat in het voorjaar van 2019 is verschenen over het handelen van de Nederlandse overheid in de strafzaak rond de heer Van Laarhoven.

Conform de regels rond strafoverdracht (WOTS) wordt de heer Van Laarhoven na aankomst in Nederland naar een gevangenis overgebracht, alwaar hij volgens geldende procedures de mogelijkheid heeft om contact te hebben met familie en/of anderen en bezoek kan krijgen. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 7 november 2019 bepaald dat de Thaise straf van de heer Van Laarhoven voor betreffende feiten (witwassen) aangepast dient te worden naar het Nederlandse strafmaximum; te weten een gevangenisstraf van 10 jaar en 8 maanden. In Nederland wordt de in Thailand ondergane detentie hierop in mindering gebracht. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met de Nederlandse wet- en regelgeving rondom detentie en voorwaardelijke invrijheidstelling.

Door de autoriteiten van beide landen - Thailand en Nederland - is volgens minister Grapperhaus afgelopen maanden voortvarend gewerkt aan de overbrenging van de heer Van Laarhoven. "Ik ben de Thaise autoriteiten bijzonder erkentelijk dat binnen de kaders van wetgeving van beide landen zorgvuldig en zo snel als mogelijk is geregeld dat de heer Van Laarhoven naar Nederland kan komen om hier de rest van zijn straf uit te zitten’’, aldus de minister.

Zoals eerder aan de Tweede Kamer gemeld is een WOTS-procedure niet mogelijk voor de partner van de heer Van Laarhoven, omdat zij de Thaise nationaliteit heeft. Nederland blijft zich waar passend en mogelijk inzetten voor haar situatie in Thailand.

Sam& start landelijke campagne over kinderarmoede

Kinderarmoede komt vaker voor dan veel mensen denken. Zo schat 70 procent van de Nederlanders het aantal kinderen dat in Nederland onder de armoedegrens leeft te laag in of geeft aan geen idee te hebben van de omvang van kinderarmoede. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim tweeduizend Nederlanders in opdracht van Samen voor alle Kinderen (Sam&). Gemiddeld groeit 1 op de 12 kinderen in ons land op in armoede. Vanuit de overtuiging dat je dit vraagstuk alleen sámen kunt oplossen, starten zij vandaag hun campagne met als doel in 2020 alle kinderen in armoede te bereiken. Zodat zij gewoon mee kunnen doen.

In Nederland groeien volgens het SCP 315.000 kinderen en jongeren tot 21 jaar op in armoede. Een aantal dat hoger ligt dan de meeste Nederlanders denken. Zo schat vijf op de tien het aantal kinderen dat leeft onder de armoedegrens veel te laag in en geeft 20 procent aan niet te weten hoeveel kinderen in Nederland opgroeien in armoede. Daarbij geeft een ruime meerderheid aan geen gezin te kennen waarvan zij weten of vermoeden dat zij onder de armoedegrens leven. Dit, terwijl 1 op de 12 kinderen en jongeren in Nederland opgroeit in een gezin dat financieel de eindjes nauwelijks aan elkaar kan knopen. Dat zijn gemiddeld twee kinderen per schoolklas. Vaak kunnen zij niet meedoen aan sport, dansles of schoolactiviteiten omdat er thuis weinig geld is.

“Iets wat voor de buitenwereld heel gewoon lijkt, zoals het vieren van een verjaardag met vriendjes of een gezinsuitje, is zonder ondersteuning voor deze kinderen geen optie”, zegt Monique Maks, bestuurder van Sam&.

Één plek voor ouders en intermediairs
Sam& biedt één digitaal loket waar ouders en intermediairs (zoals bijvoorbeeld leerkrachten, schuldhulpverleners, huisartsen of wijkteams) eenvoudig een aanvraag kunnen indienen voor meerdere kindvoorzieningen van de bij Sam& aangesloten partijen in hun gemeenten. “Wanneer kinderen die opgroeien in armoede er gewoon bij horen en zich kunnen ontwikkelen, neemt de kans af dat zij als zij volwassen zijn in eenzelfde situatie terechtkomen”, aldus Maks. “Daarom roepen wij alle Nederlanders op om een steentje bij te dragen. Via onze portal vind je informatie over wat je kunt doen. Bijvoorbeeld door te signaleren en door te verwijzen als men kinderarmoede vermoedt, dit bespreekbaar te maken of je in te zetten.”

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt de campagne van Sam& actief. Staatssecretaris Tamara van Ark is blij met de bundeling van krachten: "Armoede onder kinderen is schrijnend. Het is een verborgen probleem dat via Sam& beter zichtbaar gemaakt én aangepakt kan worden, naast de al bestaande ondersteuning van gemeenten en andere maatschappelijke organisaties. Door hulp laagdrempelig te maken, bereiken we meer kinderen en krijgen zij betere kansen op een goede toekomst. Daar is het uiteindelijk om te doen."

Gemeenten omarmen initiatief
De Vereniging Nederlandse Gemeenten ziet in Sam& een meerwaarde. “Wij ondersteunen de campagne van Sam& zeer”, zegt Peter Heijkoop, voorzitter van de VNG commissie Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie en lid van het VNG-bestuur. “Het is mooi dat er een oproep wordt gedaan aan de maatschappij om alle kinderen gewoon mee te kunnen laten doen. Als gemeenten zijn wij blij met het gezamenlijke aanbod van voorzieningen op het digitale loket van Sam&. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat kinderen efficiënter worden geholpen.”

Samen voor alle kinderen
Sam& is een samenwerkingsverband van Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp. Samen zetten zij zich in om kinderen te ondersteunen die opgroeien in een gezin met weinig financiële middelen, door allerlei voorzieningen te bieden op het gebied van educatie, sport, cultuur, verjaardag, vrije tijd en andere activiteiten. Dit doet Sam& in samenwerking met gemeente, lokale partners en bedrijven waaronder de Rabobank.

Maaltijdbezorgers in de val gelokt en beroofd; politie zoekt getuigen

Afgelopen zaterdagavond werd een 18-jarige pizzakoerier het slachtoffer van een beroving. De jongeman werd rond 19.15 uur door twee personen op de Edward Jennerstraat in Haarlem aangevallen en beroofd van zijn portemonnee.

Het slachtoffer moest een bestelling afleveren en parkeerde zijn scooter voor de woning. Op dat moment werd hij van achteren bij zijn keel gegrepen. Kort daarna kwam een ander persoon voor hem staan, dit betrof een jongeman. Deze laatste begon in de zakken van de jas van het slachtoffer te voelen en haalde hier de bedrijfsportemonnee uit. Toen de buit binnen was, liet degene die de bezorger vast had los en het slachtoffer zag dat dit ook een jongeman was. Het tweetal liep daarna in versnelde pas in de richting van de Professor Donderslaan. De politie werd gealarmeerd maar heeft de belagers niet meer aangetroffen.

Het slachtoffer verklaarde dat beide jongens tussen de 16 en 18 jaar oud zijn, een licht getinte huidskleur hebben en donkere kleding droegen. Eén van de belagers zou zijn haar aan de zijkanten opgeschoren hebben en is ongeveer 1,70 meter. De andere jongen is rond de 1,78 meter en opvallend was zijn slotjesbeugel.

Opnieuw raak
De dag erna was het weer raak in de Edward Jennerstraat. Dit keer werd een 20-jarige pizzabezorgster, van een andere pizzeria, op een zelfde wijze beroofd van de bedrijfsportemonnee. Omstreeks 20.15 uur zette de vrouw haar bezorgfiets voor de deur bij de klant en zag zij drie jongens haar kant op lopen. Eén van hen kwam achter haar staan en hield zijn hand voor haar mond. De tweede jongen ging voor het slachtoffer staan en begon de zakken van de vrouw te doorzoeken.

Nadat de jongen het geld in handen had, liet de andere jongen haar los en rende de jongens weg in de richting van het winkelcentrum Schalkwijk. De derde jongen die de vrouw zag, leek op de uitkijk te hebben gestaan en rende met het duo mee. Eén van de jongens heeft in hun vlucht ook de pizza meegenomen die het slachtoffer uit haar handen had laten vallen. Dit slachtoffer gaf nagenoeg hetzelfde signalement door als het slachtoffer van zaterdagavond.

Onderzoek
Uit onderzoek is gebleken dat geen van de bewoners uit de Edward Jennerstraat eten had besteld. De maaltijdbezorgers lijken dus door hun belagers in de val gelokt. Ook is het aannemelijk dat het om dezelfde daders gaat, maar onderzoek zal moeten uitwijzen of dit daadwerkelijk het geval is. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Gemeente Rheden hoeft niet in te grijpen bij overlast speelveld

De gemeente Rheden hoeft niet handhavend op te treden tegen de overlast die omwonenden van een speelveld in De Steeg ervaren. Volgens de rechtbank vindt er geen overtreding plaats waartegen de gemeente kan optreden. Daarom verklaart de rechtbank het beroep van de buurtbewoners ongegrond.

De gemeente Rheden richtte een paar jaar geleden het speelveld in De Steeg opnieuw in. Er is toen onder meer een kabelbaan geplaatst. Omwonenden klaagden bij de gemeente over het geluid van de kabelbaan en willen onder andere dat de kabelbaan wordt verplaatst. Dit verzoek om handhaving wees de gemeente af. Wel trof de gemeente maatregelen om het geluid van de kabelbaan te verminderen door aanpassing van de trolley. De omwonenden stelden beroep in bij de rechtbank tegen de afwijzing van de gemeente.

Geen overtreding geluidsnorm
Volgens de rechtbank is de gemeente niet verplicht om iets aan de kabelbaan te doen. Het speelveld en de kabelbaan zijn niet in strijd met het bestemmingsplan en ook niet met de gemeentelijke verordening. Voor het speelterrein geldt geen geluidsnorm op grond van de milieuwetgeving. Er is daarom geen sprake van een overtreding waartegen de gemeente handhavend kan optreden.

Politie brengt 'papa to be' met gillende sirenes naar bevallende echtgenote

De slogan van de politie luidt: 'Waakzaam en Dienstbaar'. Dat de politie niet alleen wordt ingezet om criminaliteit te bestrijden, blijkt uit de blog van Brigadier Patricia die zij schreef over hoe zij en haar collega een papa to be met kunst en vliegwerk nog net op tijd in het ziekenhuis kregen voor de geboorte van zijn dochter. Een feelgood story tussen de ellende van alledag door

Patricia: "Via de meldkamer kregen mijn collega Jolanda en ik het verzoek om naar een woning in het centrum van Papendrecht te gaan. Of we een man wilden ophalen en naar het ziekenhuis in Dordrecht konden brengen. Daar lag zijn vrouw te bevallen en de baby kon ieder moment geboren worden.

Het ziekenhuis had de aanstaande vader eerder die avond naar huis gestuurd om nog even te rusten, maar nu ging de bevalling ineens heel snel. Ze hadden meerdere keren geprobeerd de man te bellen, maar hij nam niet op. In een laatste wanhoopspoging belde de verpleging naar de meldkamer met de vraag of de politie misschien kon helpen. Een ongewoon verzoek, maar we hadden op dat moment horecadienst en een extra voertuig vrij, dus besloten we te helpen.

Onderweg naar de woning realiseerden we ons dat de provinciale weg naar het ziekenhuis in Dordrecht, de N3, die nacht was afgesloten in verband met werkzaamheden. De vader zou dus moeten omrijden via Rotterdam. De kans was groot dat hij daardoor de geboorte van zijn eerste kind zou missen. De meldkamer heeft toen geregeld dat de werkzaamheden werden stilgelegd, zodat wij er toch met de vader langs konden.

De man woonde in een appartement. Helaas reageerde hij ook niet op de deurbel, dus belden we aan bij zijn directe buren. Een oudere vrouw stond ons via de intercom te woord. Zij was echter goed op de hoogte van babbeltrucs en inbraken, dus weigerde ze om de centrale deur voor ons te openen. Het was immers ruim na middernacht en wie garandeerde haar dat wij echt politiemensen waren? Pas nadat ze uit haar raam had gezien dat er daadwerkelijk een politieauto voor de deur stond, gaf ze ons toegang tot het pand.

Het duurde nog een hele poos voordat de vader ons gebons op de binnendeur en het roepen van zijn naam hoorde. Even dachten we zelfs dat we verkeerd zaten, maar toen verscheen hij toch met een slaperig hoofd in de deuropening. Het drong niet meteen tot hem door dat zijn dochter ieder moment geboren kon worden. En dat er geen tijd meer was om zelf naar het ziekenhuis te rijden. Met toeters en bellen brachten we hem naar Dordrecht, langs de verplicht pauzerende wegwerkers. Intussen hielden we de vader aan de praat om hem alert te houden. Die arme man was zo van slag, dat Jolanda en ik echt bang waren dat hij van zijn stokje zou gaan. We hebben hem er voor de deur van het ziekenhuis min of meer uitgegooid met de woorden: “Rennen!” We waren precies op tijd; hij kon het laatste halfuurtje van de bevalling en de geboorte van zijn dochter om 01.13 uur nog meemaken."

Staatssecretaris Visser spreekt omwonenden AWACS-basis

Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Limburgse gemeente Beekdaelen, dat tegen de Duitse vliegbasis Geilenkirchen aan ligt. In het gemeentehuis in Schinveld sprak Visser met omwonenden, actievoerders en bestuurders uit de Limburgse politiek. Ze bezocht de Duitse vliegbasis zelf ook. Het is de thuishaven van zo’n 40 Nederlandse militairen en 14 AWACS-radarvliegtuigen.

De ‘airborne warning and control systems’ opereren onder NAVO-vlag en zijn de ogen en oren van het bondgenootschap. Sinds de ingebruikname van de vliegtuigen in 1982 is er veel weerstand geweest van omwonenden. Door de jaren heen zijn er verschillende maatregelen getroffen om de overlast te beperken. Zo zijn er huizen geïsoleerd, zijn vlieghoogtes aangepast en is het aantal vliegbewegingen boven Nederland sinds 2004 meer dan gehalveerd. Gemiddeld zijn er nu nog 3 a 4 vluchten per dag.

Visser liet in de gesprekken weten begrip te hebben voor de gevoelens die er leven. Ze stelde voor om samen met alle partijen te zoeken naar mogelijkheden om de overlast te verminderen: “Ik snap dat mensen teleurgesteld zijn, maar de vliegtuigen zijn er en de basis gaat ook niet sluiten. De geluidsoverlast kan helaas dus ook niet volledig verdwijnen.”

Strijd tegen ISIS
De AWACS-vliegtuigen bewaken het Europese luchtruim en dat van de missiegebieden. Met de karakteristieke schotel op de Boeing 707 observeert en verkent het toestel het luchtruim en stuurt gevechtsvliegtuigen aan. De toestellen werden onder meer ingezet boven Afghanistan en sinds 2016 helpen ze in de strijd tegen ISIS. Ze zorgen voor een actueel luchtbeeld en leveren informatie aan om het luchtverkeer veilig te coördineren.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Camps: 'Onze economie vraagt meer Europese ambitie'

Nederland en Europa hebben alles in huis om mee te doen met de toepassing én ontwikkeling van nieuwe technologieën en groeimarkten van de toekomst. Daarvoor is het nodig dat we oude reflexen, zoals het vasthouden aan nationale bevoegdheden en een terughoudende overheid, durven los te laten. Dit schrijft secretaris-generaal Maarten Camps van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, in zijn jaarlijkse nieuwjaarsartikel, dat vandaag verschijnt in Economisch Statistische Berichten (ESB).

Digitalisering en geopolitieke ontwikkelingen: een giftige cocktail
Met de steeds verdergaande digitalisering van onze economie is op veel markten een sterke winner-takes-most dynamiek ontstaan. Google, Facebook, Amazon en Alibaba zijn hier bekende voorbeelden van. De schaalvoordelen van digitale diensten en technologieën, zoals netwerkeffecten en een enorm investeringsvermogen, hebben geleid tot een klein aantal veelal niet Europese spelers die de markt domineren.

De Verenigde Staten en China trekken de ontwikkeling van sleuteltechnologieën zoals de breed toepasbare kunstmatige intelligentie (AI) assertiever naar zich toe. Camps: "In China wordt met het Made in China 2025 programma een agressief industriebeleid gevoerd, zowel met eigenlijke als niet-eigenlijke middelen. En ook de VS zetten met het beleid van America First sterker in op het controleren van strategische waardeketens middels het nemen van protectionistische maatregelen. Nederland moet hier in EU-verband op inspelen."

Nu is de tijd: first mover advantage
Partijen die als eerste nieuwe technologieën doorontwikkelen hebben een groot first-mover-advantage. Door voorop te lopen bepalen zij grotendeels hoe de nieuwe technologie gebruikt gaat worden en hebben zij de mogelijkheid om in een korte tijd een groot marktaandeel te verwerven. In Nederland en Europa moeten we niet alleen afnemer willen zijn van digitale diensten en nieuwe technologieën, maar deze óók willen produceren, aldus Camps. Dat draagt bij aan ons huidig en toekomstig verdienvermogen en biedt Europa de kans om mee te bepalen hoe nieuwe technologieën gebruikt gaan worden. Camps: "Het kabinet heeft met haar AI-strategie terecht gekozen voor een Europese aanpak, met aandacht voor het publieke belang."

Camps stelt dat er voldoende kansen liggen om meer op het wereldtoneel te acteren. Hiervoor moeten we opgavegericht te werk gaan en taboes als meer Europese coördinatie en een assertievere overheid doorbreken. Camps werkt dit uit aan de hand van voorbeelden over de Europese interne markt, investeringen in innovatie, het reguleren van digitale platforms en winstbelasting:

Integreer de Europese interne markt
Het verder integreren van de Europese digitale markt (een markt van zo’n 500 miljoen consumenten) maakt het makkelijker voor Europese platforms en ‘techreuzen’ om zich hier te ontwikkelen en vervolgens vanuit de EU op de wereldmarkt op te komen. Veel lidstaten, waaronder Nederland, ondersteunen verdere integratie, maar Camps ziet dat landen in een blokkerende reflex schieten zo gauw plannen concreet worden. "Het wordt hoog tijd dat alle lidstaten over hun schaduw heen springen en een beter functionerende interne markt realiseren, zodat dienstverlening zoals door een ingenieur of architect over de grens kan plaatsvinden."

Reguleer digitale platforms Europees als dat nodig blijkt
Technologische ontwikkelingen en digitale platforms hebben ons veel gebracht, maar naarmate zij meer vervlochten raken met ons alledaagse leven komen publieke belangen soms onder druk te staan. Ook bij het reguleren van digitale platforms is het belangrijk om Europees op te trekken. Camps: "Hiermee voorkomen we verdere fragmentatie van de Europese interne markt en zijn we beter in staat om het gedrag van platforms te beïnvloeden. Kijk bijvoorbeeld naar de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), alle digitale platforms hebben hier hun privacybeleid op aangepast, vaak ook voor hun consumenten buiten de EU."

Coördineer innovatiebeleid
Bij gezamenlijke investeringen in innovatie zijn veel lidstaten te gefocust op individuele belangen, zoals hoe de financiering wordt geregeld, in plaats van wat de EU als geheel voor elkaar kan krijgen. “De zorg over de omvang van de EU-begroting lijkt groter dan de zorg over het toekomstige verdienvermogen van de EU”. Camps doet drie voorstellen om de innovatieve slagkracht te verbeteren: "Meer Europese coördinatie is essentieel om mee te kunnen doen aan de wereldwijde ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI)."

"We moeten keuzes durven maken. Het Nederlandse innovatiebeleid is van oudsher vooral generiek." Camps stelt dat de winner-takes-most dynamiek meer focus vraagt, bijvoorbeeld op een beperkt aantal sleuteltechnologieën. "Bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën moeten we waken voor de reflex om alles preventief te reguleren. Dat wil zeggen dat we een nieuwe technologie of dienst eerst een kans moeten geven en extra reguleren als dat nodig blijkt."

Maak internationale afspraken over winstbelasting
Tot slot verkent Camps oplossingen ter verbetering van het vermogen van overheden om digitale platforms en andere multinationals te belasten. Steeds vaker realiseren bedrijven een aanzienlijk deel van hun omzet buiten het vestigingsland. Daar komt bij dat het, zeker voor digitale platforms, makkelijker is om de vestigingslocatie en daarmee de winstafdracht te kunnen kiezen. Dit geeft een prikkel aan overheden om belastingtarieven te verlagen, met een potentiële race-to-the-bottom als gevolg. Bindende afspraken tussen landen over de wijze waarop de economische waarde van bedrijven moet worden belast en verdeeld zou daarbij kunnen helpen.

Binnen de OESO wordt hier momenteel aan gewerkt. Mocht dit niet lukken dan is een verdergaand alternatief het overstappen op een uniforme belasting waarbij winsten worden belast in het land waar het product of dienst wordt afgenomen. Camps noemt als voordeel dat andere landen de EU hierin zullen volgen om dubbele belastingheffing te voorkomen. In een tijd van America First, Made in China 2025 moet dit leiden tot een Nederland en Europa die meedoen op wereldniveau ten behoeve van onze welvaart in de toekomst.

Brexit: Europees Parlement bezorgd over rechten van burgers

Om in te kunnen stemmen met het Terugtrekkingsakkoord zijn er garanties nodig om de rechten van de burgers te beschermen zegt het Europees Parlement. In de woensdag aangenomen resolutie geïnitieerd door Guy Verhofstadt (ReNew), Brexit-coördinator van het EP, maken de Europarlementariërs de balans op van de burgerrechten in het kader van Brexit. Ze beklemtonen dat ze bij hun besluit over instemming met het terugtrekkingsakkoord rekening zullen houden met de 'opgedane ervaringen en de gegeven garanties' met betrekking tot de bescherming van burgerrechten.

Het Parlement heeft met name zorgen over de wijze waarop de EU-vestigingsregeling in de praktijk wordt toegepast, het ontbreken van fysiek bewijs voor burgers die het recht hebben gekregen om na het verstrijken van de overgangsperiode in het VK te verblijven, alsmede over de beperkte toegankelijkheid van het systeem.

De EP-leden plaatsen vraagtekens bij de opzet en de onafhankelijkheid van de "onafhankelijke autoriteit" van het Verenigd Koninkrijk, zoals voorzien in de Terugtrekkingsovereenkomst, en spreken zich uit voor de oprichting van een gezamenlijk EP/VK-controlemechanisme.

In de tekst roept het Parlement op tot gerichte voorlichtingscampagnes over de gevolgen van de terugtrekking van het VK uit de EU en dringt het er bij de regeringen van de EU-27-lidstaten op aan consistente en genereuze maatregelen te nemen om de burgers van het Verenigd Koninkrijk die op hun grondgebied verblijven, rechtszekerheid te bieden.

De resolutie is met 610 stemmen voor, 29 tegen en 68 onthoudingen aangenomen na een debat op dinsdag dat grotendeels gericht was op de toekomst van het vrije verkeer en het beperken van de gevolgen van Brexit voor burgers.

Achtergrond
Om in werking te treden moet de Terugtrekkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk door het Europees Parlement worden goedgekeurd met een gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen (artikel 50, lid 2, van het Verdrag betreffende de Europese Unie). Het Parlement zal over de Terugtrekkingsovereenkomst stemmen nadat het ratificatieproces in het Verenigd Koninkrijk is afgerond.

Het tweede deel van de Terugtrekkingsovereenkomst beschermt de EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en de burgers van het Verenigd Koninkrijk in andere EU-landen, alsmede hun familieleden. Volgens de bepalingen van de overeenkomst blijven alle socialezekerheidsrechten in het kader van de EU-wetgeving behouden en worden de rechten van de burgers gedurende hun hele leven gegarandeerd. Alle relevante administratieve procedures moeten transparant, eenvoudig en gestroomlijnd zijn. Op de uitvoering en toepassing van deze voorwaarden zal worden toegezien door een onafhankelijke autoriteit met bevoegdheden die gelijkwaardig zijn aan die van de Europese Commissie.

De toekomst van Europa: de burger is aan zet

Burger- en jeugdbijeenkomsten moeten de toon zetten voor de hervorming van de EU, zeggen MEPs in een resolutie die woensdag is aangenomen. Na een debat met Dubravka Šuica, vicevoorzitter voor democratie en demografie van de Europese Commissie en Nikolina Brnjac, die namens het Kroatische voorzitterschap van de Raad sprak, heeft het Parlement met 494 stemmen voor, 147 tegen en 49 onthoudingen een resolutie aangenomen waarin het zijn visie op de komende conferentie over de toekomst van Europa formuleert.

De burger staat centraal 
De EP-leden willen dat de burger centraal staat in brede discussies over de manier waarop de interne en externe uitdagingen die ten tijde van het Verdrag van Lissabon niet waren voorzien, moeten worden aangepakt. De conferentie moet een open en transparant proces worden met een inclusieve, participerende en evenwichtige benadering ten aanzien van burgers en belanghebbenden. De betrokkenheid van de burgers, maatschappelijke organisaties en diverse belanghebbenden op Europees, nationaal, regionaal en lokaal niveau staat voorop bij het vaststellen van de prioriteiten van de EU in overeenstemming met de zorgen van de burger.

Het Parlement stelt voor om verschillende burgeragora's (thematische fora van burgervertegenwoordigers) op te richten die willekeurig worden gekozen op basis van evenredigheids- en representativiteitscriteria. Daarnaast moeten er minstens twee jongerenagora’s worden ingesteld van ieder 200-300 burgers, met een minimum van drie agora’s per lidstaat. De vertegenwoordigers van de burgers zullen de conclusies van de agora’s tijdens de plenaire vergadering van de Conferentie bespreken met EP-leden en vertegenwoordigers van de nationale parlementen, ministers van de Raad, vice-voorzitters van de Europese Commissie en vertegenwoordigers van andere EU-instellingen, organen en sociale partners.

Institutionele betrokkenheid
Naast de prominente steun van de voorzitters van de drie belangrijkste EU-instellingen dringt het Parlement er bij de Raad en de Commissie op om een verdragswijziging mogelijk te maken. In de aangenomen tekst wordt ook benadrukt dat een permanent mechanisme voor burgerparticipatie moet worden overwogen.

David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, zegt: "We moeten alle mechanismen van democratisch bestuur in het verlengde van de Europese verkiezingen moeten herzien. Dit moet gebeuren in samenwerking met de nationale instellingen en met de betrokkenheid van Europese burgers. We luiden een nieuw tijdperk van hervormingen in."

Koning van JordaniŽ benadrukt belang van vrede in Midden-Oosten

De koning van Jordanië benadrukte het belang van vrede in het Midden-Oosten tijdens zijn toespraak voor de leden van het Europees Parlement gisteren in Straatsburg. “De gevolgen van wat er in het Midden-Oosten gebeurt, kunnen overal in de wereld gevoeld worden,” zei koning Abdullah II ibn Al-Hussein over het belang van stabiliteit in het Midden-Oosten en de mogelijke gevolgen van conflicten in de regio. Dit was de zesde keer dat hij op bezoek kwam in het Europees Parlement.

Hij verwees naar het Israëlisch-Palestijns conflict, recente spanningen tussen Iran en de VS, de huidige crisis in Syrië en de situatie in Libië. Hij benadrukte ook het belang van hoop en mogelijkheden te bieden aan jongeren in de regio.

“Mijn vader, wijlen koning Hussein, heeft me geleerd dat het vredesproces de moelijke weg is, maar wel de juiste weg. En een moeilijke weg bewandel je best samen met vrienden zoals jullie en de mensen van Europa. Op die manier kunnen we een toekomst creëren waar onze bevolking en de hele wereld naar verlangt en verdient,” zei hij.

Als antwoord op koning Abdullah zei Parlementsvoorzitter David Sassoli: “Ik denk dat de recente gebeurtenissen van dit jaar het belang benadrukken van het werk dat ons samen te wachten staat”.

Het klimaatfinancieringsplan van Europa: 1000 miljard euro

Een maand na de presentatie van de Europese Green Deal, presenteerde de Europese Commissie een gedetailleerd voorstel voor de financiering hiervan. Het investeringsplan van de Europese Green Deal werd ontworpen om zowel overheidsinvesteringen als private middelen aan te trekken gedurende de komende tien jaar. Het plan werd besproken in het Europees Parlement op dinsdag 14 januari.

Waarom is het belangrijk?
Om de Europese economie klimaatneutraal te maken tegen 2050, is een enorme investering nodig in technologie voor schone energie. Volgens schattingen van de Europese Commissie, zou het bereiken van een tussentijdse reductiedoelstelling voor broeikasgassen (40% tegen 2030) een bijkomende jaarlijkse financiering vergen van €260 miljard.

Waar komt het geld vandaan?
Ongeveer de helft van het geld zou uit de EU-begroting moeten komen, via verschillende programma’s die klimaat- en milieuvriendelijke projecten financieren zoals bijvoorbeeld landbouwfondsen, het Regionaal Ontwikkelingsfonds, het Cohesiefonds, Horizon Europa en LIFE.

Dit zou op zijn beurt zorgen voor een bijkomende €114 miljard uit medefinanciering van lidstaten. Er wordt ongeveer €300 miljard aan overheidsinvesteringen en private middelen verwacht via InvestEU en EU-emissiehandelssysteem (ETS of uitstoot door de industrie) én €100 miljard via het nieuwe fonds voor een rechtvaardige transitie, ingesteld om regio’s en gemeenschappen te ondersteunen die het moeilijk hebben met een groene transitie, zoals regio’s die erg afhankelijk zijn van steenkool.

Het mechanisme voor een rechtvaardige transitie
Het mechanisme zal gebaseerd zijn op 3 pijlers: fonds voor een rechtvaardige transitie met €7,5 miljard aan nieuwe EU-middelen, het InvestEU fonds en leningen bij de Europese Investeringsbank (EIB) die door de EU-begroting is gedekt. Via deze instrumenten wordt een mobilisering van €100 miljard publieke en private investeringen verwacht – geld dat gebruikt kan worden om werknemers nieuwe vaardigheden bij te brengen voor banen in de toekomst, om bedrijven te ondersteunen voor het creëren van nieuwe werkgelegenheid, voor investeringen in schone energie en voor de isolatie van huizen.

Ongeveer de helft van het geld zou uit de EU-begroting moeten komen, via verschillende programma’s die klimaat- en milieuvriendelijke projecten financieren zoals bijvoorbeeld landbouwfondsen, het Regionaal Ontwikkelingsfonds, het Cohesiefonds, Horizon Europa en LIFE.

Dit zou op zijn beurt zorgen voor een bijkomende €114 miljard uit medefinanciering van lidstaten. Er wordt ongeveer €300 miljard aan overheidsinvesteringen en private middelen verwacht via InvestEU en EU-emissiehandelssysteem (ETS of uitstoot door de industrie) én €100 miljard via het nieuwe fonds voor een rechtvaardige transitie, ingesteld om regio’s en gemeenschappen te ondersteunen die het moeilijk hebben met een groene transitie, zoals regio’s die erg afhankelijk zijn van steenkool.

Siegfried Mureșan (EVP, Roemenië) wil garanties dat er voldoende middelen zijn om de gevolgen van de transitie te verzachten. “Het zou ook geen invloed mogen hebben op het huidige beleid, zoals cohesie, landbouw, onderzoek of innovatie. Het is een bijkomende prioriteit die van bovenaf gefinancierd moet worden.”

“We moeten de nood aan nieuwe middelen bekijken om deze sociale en ecologische transformatie te kunnen ondersteunen,” zei Iratxe García Pérez (S&D, Spanje). Zij wil ten minste 30% van de volgende meerjarenbegroting gebruiken om klimaatverandering aan te pakken.

Dragoș Pîslaru (Renew, Roemenië): “Ik roep alle lidstaten op om deze middelen te gebruiken en investeringen te richten op de belangrijkste rijkdom van Europa – de burgers.”

Niklas Nienaß (Groenen, Duitsland): “We kunnen dit voorstel steunen als het gaat over een duidelijke en eerlijke transitie, met een concrete en geleidelijke afbouw van de steenkoolindustrie in alle gebieden.”

“Het is niet zeker waar deze middelen vandaan zullen komen,” zei Gianantonio Da Re (ID, Italië).

“Er moet een oplossing komen voor de criteria om de begunstigden te selecteren en om de financiering te verdelen.”

Johan Van Overtveldt (ECH, België), voorzitter van de budgettaire commissie, wees EP-leden erop dat er onduidelijkheid bestaat over waar sommige delen van het geld vandaan moeten komen. “We zijn voorstander van een kringloopeconomie, maar we zijn tegen het ‘recycleren van financiering en geld’. We zijn tegen financiële avonturen.”

Younous Omarjee (GUE, Frankrijk), voorzitter van de commissie regionale ontwikkeling: “We moeten sociale kosten omlaag brengen en regio’s in deze rechtvaardige transitie steunen.”

Je kan het volledige debat hier terugkijken.

Volgende stappen
Het voorstel van de Commissie zal nu naar de relevante Parlementaire commissies gaan waar EP-leden het in detail kunnen bespreken en aanpassingen kunnen voorleggen om het te verbeteren. Daarna zullen de gesprekken met de Raad over de definitieve tekst beginnen.

DierenPark Amersfoort telt ruim 300.000 dieren

Aan het begin van het nieuwe jaar is het weer tijd voor de jaarlijkse dierentelling in DierenPark Amersfoort. “Elk jaar tellen wij de dieren in ons park, zodat wij zeker weten dat alle aantallen kloppen”, vertelt curator Nils Dijkgraaf. De uitkomst van de telling: 311.484 dierbewoners.

Het tellen van de dieren is niet zo’n makkelijk werkje als het misschien lijkt. “Sommige dieren zijn bijzonder snel, dan is het best een uitdaging voor de dierverzorgers om het precieze aantal te weten te komen”, vertelt de curator. “Wij moeten creatief te werk gaan. De mantelbavianen zijn bijvoorbeeld geteld door middel van een slow motion video. Zo weten wij dat er op dit moment precies 58 bavianen in ons park leven. Daarnaast tellen we veertien ringstaartmaki’s, achttien pinguïns, honderd flamingo’s en uiteraard nog veel meer dieren.”

Met de jaarlijkse inventarisatie wordt de diercollectie in de Amersfoortse dierentuin nauwkeurig bijgehouden. Niet elk dier kan echter geteld worden. “Het lijkt bijvoorbeeld makkelijk om de prairiehondjes te tellen, omdat zij zo tussen de voeten van bezoekers door kunnen lopen”, aldus Nils. “Maar deze knaagdieren hebben diepe tunnels gegraven, dat maakt het onmogelijk om hen allemaal te tellen. Wij maken voor deze diersoort daarom een schatting.”

Hoe het park uiteindelijk aan zo’n hoog aantal komt? “Dat is mede dankzij onze parasolmieren. Aan de hand van de kamers die zij maken schatten wij het aantal op 308.000”, vertelt Nils. Bezoekers kunnen dus honderdduizenden dieren spotten tijdens hun dagje uit in DierenPark Amersfoort.

FOK! Wat een weer: eindelijk een betere dag

Gegroet.

Ik kamp de laatste tijd met een heuze writersblock. Het lukt me maar niet om een leuk verhaaltje te bedenken. Dat komt mede doordat het al maandenlang vleesch noch visch weer is en er gewoon geen ene reet te vertellen valt. Ja, het is bewolkt, het regent af en toe en er is weinig zon. Zo kun je de eerste twee weken van januari al samenvatten. En dat gaat ten koste van je interesse en je inspiratie. Er is geen overlast door vorst en sneeuw, het is niet glad, geen hevige buien etc.

Zo ook gisteren weer. Er trok een vrij actief regengebied over het land en daaruit viel op de meeste plekken méér dan 5 mm uit. De opklaringen bereikten mij rond een uur of half 5, maar voor de zon was het al te laat. De komende uren trekt de regen verder weg naar Duitsland en klaart het overal op.

Na de absurd zachte nacht van gisteren, de minima lagen rond de 12 graden, is het inmiddels afgekoeld. Komende nacht koelt het verder af naar waarden tussen de 3 en 7 graden. Nog geen reden om de schaatsen uit het vet te halen dus.

Vandaag hebben we eindelijk dan eens een vriendelijke dag. De zon schijnt zeer geregeld en het blijft overal droog.  Het is opnieuw een zachte dag met maxima tussen de 10 en 12 graden. De zuidelijke wind neemt in de loop van de dag toe naar matig tot vrij krachtig.

In het weekend wordt het tijdelijk wat koeler met misschien wel een graadje vorst in de nacht. Dit is echter absoluut geen aanzet tot een heuse winterinval, want daar is in de verste verte nu absoluut geen sprake van. Het wordt eerder weer zachter, dan nog frisser komende week.

Tot ziens.  

Meer weer op FOK!

Arnhem in de ochtend (Foto: Charged)
Het station van Arnhem in de vroege ochtend. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Kwart jongeren vindt martelen onder bepaalde omstandigheden acceptabel

Nederlandse jongeren hebben schrikbarend weinig kennis over het humanitair oorlogsrecht. Een op de vier millennials weet niet dat er regels bestaan over oorlogsvoering. Van de jongeren die zeggen wel bekend te zijn met de regels, wist maar de helft dat deze grenzen stellen aan oorlogsvoering. Tegelijkertijd denkt een kwart van hen dat zij in de toekomst zelf direct te maken krijgen met oorlog. Dit blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis onder jongeren tussen de 20 en 35 in Nederland. “Het is schokkend dat jongeren zo weinig kennis hebben over het humanitair oorlogsrecht,” aldus Mirjam de Bruin, juridisch adviseur humanitair oorlogsrecht van het Nederlandse Rode Kruis.

Het Rode Kruis is grondlegger van het humanitair oorlogsrecht, dat is vastgelegd in de Verdragen van Genève. In de vier verdragen staat beschreven welke regels gelden tijdens een gewapend conflict. Zo bieden zij bescherming aan burgers, hulpverleners en krijgsgevangenen. De Bruin: “Als Rode Kruis vinden we het belangrijk dat Nederlanders weten wat de regels zijn. Nederlandse militairen passen het oorlogsrecht toe. Hulpverleners en journalisten in conflictgebied kunnen er ook mee te maken krijgen. Bovendien is het beter om respect voor de regels al te bevorderen in vredestijd. Dan is de kans groter dat zij ook in oorlogstijd worden nageleefd.”

Martelen acceptabel
In de Verdragen van Genève is onder andere opgenomen dat martelen onder geen beding is toegestaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om het martelen van gevangen genomen soldaten of strijders van de tegenpartij. Toch vindt een kwart van de Nederlandse jongeren dit onder bepaalde omstandigheden wél aanvaardbaar. Het Internationale Rode Kruis heeft deze vraag ook gesteld aan millennials in andere landen die al dan niet in oorlog leven. Onder hen ligt het percentage nog hoger: 41% vindt het in bepaalde situaties acceptabel.

Toekomst
Oorlogsvoering verandert continu. Ook nieuwe wapens moeten voldoen aan het humanitair oorlogsrecht. Een mogelijke toekomstige ontwikkeling zou het gebruik van autonome wapens kunnen zijn. Dit zijn wapens, bijvoorbeeld drones, die zelf doelen selecteren en aanvallen. Hier zou dan wellicht geen menselijke handeling aan te pas komen. Dit roept de vraag op of het aantal burgerdoden daardoor toeneemt, afneemt of gelijk blijft. De ondervraagde jongeren denken dat het aantal burgerdoden eerder zal toenemen (44%) dan afnemen (21%). Een op de vijf Nederlandse jongeren vindt dat dit soort wapens gebruikt mogen worden.

Jongeren is ook gevraagd naar de toekomst van hulpverlening in conflictsituaties. Zij vinden dat die er anders uit moet gaan zien. Driekwart van hen vindt dat psychosociale hulp aan slachtoffers van een conflict even belangrijk is als water, voedsel en onderdak. Het Rode Kruis pleit er al langer voor dat dit een vast onderdeel wordt van de hulpverlening. Mensen die in conflictgebieden wonen hebben namelijk drie keer zoveel kans op psychische klachten. Door op tijd ondersteuning te bieden, kunnen ernstige psychische problemen op de langere termijn worden voorkomen.

Voor het eerst meer dan 9 miljoen werkenden

Het aantal mensen met betaald werk nam in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 17.000 per maand toe en bedroeg in december voor het eerst meer dan 9 miljoen personen. Het aantal werklozen is in de afgelopen drie maanden gedaald met gemiddeld 7.000 per maand naar 302.000 in december. Zij hadden geen betaald werk en gaven aan recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar te zijn. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. UWV registreerde eind december 223.000 lopende WW-uitkeringen.

4,0 miljoen mensen hadden in december 2019 om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,7 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 1.000 per maand afgenomen.

Werkloosheidsindicator
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt vaak gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator worden mensen van 15 tot 75 jaar zonder betaald werk die hier recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn met ‘werkloos’ aangeduid.

In december waren er 302.000 werklozen. Hiermee is het aantal werklozen eind 2019, na een lichte stijging in de loop van het tweede en derde kwartaal, weer vrijwel gelijk aan het aantal werklozen aan het begin van het tweede kwartaal. Ook het werkloosheidspercentage is vergelijkbaar. In december was dat 3,2 procent, tegen 3,3 procent in april en mei. In de tussenliggende maanden steeg het percentage naar 3,5.

Dat het werkloosheidspercentage in december lager ligt dan in april/mei, terwijl er ongeveer evenveel werklozen zijn, komt doordat de beroepsbevolking nu groter is.

UWV: WW daalt nog steeds
Eind december 2019 telde UWV 223.000 lopende WW-uitkeringen. Dat is 1,9 procent minder dan vorige maand (228.000 ). Eind 2018 waren er nog 263.000 WW-uitkeringen. Dat komt neer op een afname met 15 procent. In alle beroepsgroepen daalde de WW. De grootste afname is zichtbaar bij agrarische beroepen (-21 procent), zorg- en welzijnsberoepen (-19,1 procent) en pedagogische beroepen (-18,2 procent).

UWV: WW nam sterk af onder 50-plussers
Het aantal WW-uitkeringen van 50-plussers nam af met ruim 20 procent ten opzichte van eind 2018. In december 2019 verstrekte UWV bijna 46 procent van de WW-uitkeringen aan 50-plussers. Een jaar geleden was dat nog 49 procent. Zowel de gunstige situatie op de arbeidsmarkt, waardoor het voor werkzoekenden makkelijker is om een baan te vinden, als het stapsgewijs afbouwen van de maximale duur van de WW naar 24 maanden dragen hieraan bij.

Aantal werkenden gestegen en aantal werklozen gedaald
Het aantal werkenden is na het eerste kwartaal van 2014 vrijwel onafgebroken gestegen. Lange tijd daalde tegelijkertijd de werkloosheid, maar gedurende het tweede en derde kwartaal van 2019 nam de werkloosheid iets toe. Dit kwam met name doordat mensen die eerder niet actief waren op de arbeidsmarkt werk gingen zoeken. Degenen die niet meteen aan de slag konden, gingen meetellen in de werkloosheidscijfers. Eind 2019 veranderde dat. Meer mensen die toetraden tot de arbeidsmarkt kwamen direct aan het werk en een kleiner deel werd werkloos

Onbenut arbeidspotentieel
Het CBS publiceert maandelijks over de omvang van de werkzame beroepsbevolking en de niet-werkzame bevolking, waarbij de laatste groep wordt uitgesplitst naar de werkloze beroepsbevolking en de niet-beroepsbevolking (allemaal volgens ILO-definitie).

Met de werkloze beroepsbevolking wordt echter niet het totale onbenut arbeidspotentieel beschreven. Behalve werklozen behoren hiertoe nog andere groepen. Het gaat ook om mensen die óf recent gezocht hebben naar werk óf direct beschikbaar zijn voor werk. Deze mensen worden gerekend tot het onbenut arbeidspotentieel, maar vallen buiten de werkloosheidsdefinitie. Ook deeltijders die meer uren willen werken en hiervoor direct beschikbaar zijn, behoren tot het onbenut arbeidspotentieel.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #107
special
Random Pics van de Dag #845
special
AI Picture Gallery #106
special
Random Pics van de Dag #844
review
Dead Space
review
One Piece Odyssey
©FOK.nl e.a.