FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 januari 2020

Skiester Vlhova geeft Shiffrin het nakijken in tweestrijd

Alpineskiester Petra Vlhova is het nieuwe kalenderjaar op de best mogelijke manier begonnen. De Slowaakse was in het Kroatische Zagreb de beste op de slalom, waar ze concurrente Mikaela Shiffrin het nakijken gaf.

Al in de eerste run zette Vlhova de toon: ze was maar liefst 1,16 seconden sneller dan Shiffrin, maar ook achter de Amerikaanse was het gat groot. De Zwitserse Wendy Holdener volgde al op 1,81 seconden van Vlhova en met 1,99 seconden was Katharina Liensberger uit Oostenrijk verder de enige die binnen de twee seconden bleef.

Liensberger werkte zich in de tweede run voorbij Holdener naar het podium, maar de strijd ging uiteraard om de eerste twee. Shiffrin legde een geweldige run neer op de sneeuw en was meer dan twee seconden sneller dan Liensberger, maar Vlhova was niet onder de indruk en breidde haar voorsprong zelfs uit naar winst met 1,31 seconden.

Politie zoekt familie verdwaalde hoogbejaarde Aziatische man

Een hoogbejaarde, Kantonees sprekende man zit al uren op het politiebureau omdat niemand erachter weet te komen waar hij thuishoort. Hij werd zonder identiteitsbewijs aangetroffen in de Jodenbreestraat in Amsterdam en maakt een verwarde indruk. De politie is daarom naarstig opzoek naar familieleden of bekenden van de man, die met zijn rollator voor een supermarkt stond toen agenten hem aanspraken.

De man wordt rond de negentig jaar oud geschat en is 1,55 meter lang. Hij draagt een grijze broek, zwarte schoenen, een zwart leren jack, witte pet en is in het bezit van een rood-zwarte rollator. De politie vraagt iedereen met informatie over de man contact op te nemen via 0900-8844. 

Verdachte moord op Amsterdammer opgepakt in Turkije

Cengiz A., die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Amsterdammer Hamdi Bilir, is door de lokale autoriteiten opgepakt in Istanbul. Hij staat al sinds 2015 op de Nationale Opsporingslijst van de Nederlandse politie.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) aan de NOS. Cengiz 'Cengo' A. zou betrokken zijn geweest bij de moord op de toen 29-jarige Amsterdammer Hamdi Bilir. Bilir werd in september van dat jaar doodgeschoten in een druk eethuis aan de Rotterdamse Mathenesserweg. Justitie vermoedt dat A. die avond de schutter was.

A. is aangehouden vanwege een zaak die tegen hem loopt in Turkije. Het is nog maar de vraag of hij in Nederland voor de rechter zal verschijnen, omdat hij een Turks paspoort heeft en Turkijke niet zomaar onderdanen uitlevert.

Raketaanvallen op Amerikaanse doelen in Bagdad

Bij drie raketaanvallen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zouden vanavond vijf gewonden zijn gevallen. Eén raket kwam neer vlak bij de Amerikaanse ambassade, twee anderen bij een legerbasis met Amerikaanse troepen even buiten Bagdad. De gewonden vielen bij een derde aanval, op een woonwijk.

Dit meldt het AD op hun site, waar ook een filmpje te zien is. 

Nieuwe wet voor verplichte geestelijke gezondheidszorg; wat verandert er?

Sinds 1 januari 2020 is de Wet verplichte gezondheidszorg (WvGGZ) van kracht, een nieuwe wet voor gedwongen behandeling bij mensen met ernstige psychiatrische klachten. Patiënten en betrokkenen krijgen meer invloed op het proces, bovendien hoeft een behandeling niet meer per se in een zorginstelling plaats te vinden. Maar wat verandert er precies in de praktijk?

De huidige situatie
Tot 1 januari kenden we in Nederland de wet Bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen. Kortweg de Bopz. Deze wet is sind 1 januari dus vervangen door de WvGGZ.

In de Wet Bopz werd geregeld dat mensen met psychische problemen die een gevaar voor zichzelf of anderen zijn, verplicht opgenomen kunnen worden in een zorginstelling.

De rechter, maar ook de burgemeester, kan bij een crisissituatie iemand gedwongen laten opnemen. Mensen die te maken krijgen met deze wet worden opgenomen in een daarvoor aangewezen zorginstelling.

Waarom verandering?
De Bopz ging dus over mensen verplicht laten opnemen. Maar wat als iemand in een instelling stoppen niet de beste oplossing is? Wat als een patiënt bijvoorbeeld geholpen móét worden, maar meer baat heeft bij medicijnen en thuisblijven juist beter is? Dan schiet de Bopz dus tekort.

Daarom is een aanpassing van de wet noodzakelijk. "De huidige visie op zorg aan mensen met een ernstige psychiatrische aandoening, is dat zij recht hebben op een behandeling", vertelt Marije Rozendal, manager behandelzaken van zorginstelling Arkin. "Ook als iemand hierin wordt gehinderd, door bijvoorbeeld achterdocht of vijandigheid. Maar we behandelen bij voorkeur in iemands eigen omgeving."

Rozendal vervolgt: "De visie in de Nederlandse psychiatrie is dat mensen alléén thuis beter kunnen worden. Opname kan nodig zijn bij een crisis, vanwege de veiligheid of om het steunsysteem te ontlasten. Maar een onvrijwillige opname kan traumatisch zijn."

Van 'krankzinnigenwetten' naar de Bopz
Tot 1994 regelden twee wetten uit de negentiende eeuw de opname en verzorging van psychiatrische patiënten. Bij het invoeren van de eerste van deze twee zogenoemde Krankzinnigenwetten, in 1841, stond toch vooral het welzijn van de samenleving centraal en veel minder dat van de patiënt. Door snel wijzigende inzichten in de psychiatrie groeide in de twintigste eeuw de roep om een nieuwe wet. Deze kwam er in 1994 dus met de Bopz.

Bopz wordt WvGGZ
En dus is daar nu de WvGGZ. Die gaat niet alleen over het opnemen van patiënten, maar ook over het verplicht behandelen van mensen. Gedwongen opnemen kán nog steeds, maar hoeft dus niet. Bovendien krijgen patiënten en betrokkenen over het algemeen meer inspraak in het proces.

Zo mogen patienten en betrokkenen meedenken over de behandeling. Waar patiënten voorheen standaard behandeld werden in een zorginstelling, kan dat straks ook thuis of poliklinisch, waarbij het gebruik van medicijnen dus wel verplicht kan zijn. Het doel is om zo min mogelijk mensen verplicht te laten opnemen, maar dus te zoeken naar andere opties.

Ook schrijft de wet voor dat mensen bij de gemeente een melding kunnen doen over iemand die volgens hen psychiatrisch gescreend moet worden. Zo'n screening kan uiteindelijk, via het OM, leiden tot verplichte psychische zorg.

Overigens komt niet iedereen in aanmerking voor de wet WvGGZ, want niet iedereen met verward gedrag heeft een psychiatrische aandoening. Wanneer je melding maakt van verward gedrag kan bijvoorbeeld blijken dat iemand Alzheimer heeft of dat er sprake is van overmatig drank- of drugsgebruik.

Kritiek
Toch klinken er ook zorgen over de wet. "De hoeveelheid administratie voor de nieuwe wet is erg groot", stelt Rozendal. Dat is precies waar ook veel gemeenten zich zorgen om maken. "In de nieuwe wet moet meer worden samengewerkt tussen psychiatrische zorginstellingen, gemeenten en woonbegeleidingspartijen", legt Rozendal uit. "De gemeente wordt bijvoorbeeld gevraagd minimale voorzieningen te organiseren, zoals inkomen en woon- en verblijfsruimte om een bestaan op te kunnen bouwen."

Meerdere gemeenten spraken dan ook al hun vrees uit dat de wet nóg hogere druk legt op het signaleren en opvangen van verwarde personen, twee zaken waar nu al veel druk op ligt. Toch laat de gemeente Amsterdam weten niet te vrezen voor meer werkdruk. "Wij verwachten geen stijging van het aantal aanvragen door de nieuwe wet", stelt een woordvoerder van de burgemeester.

Tour de Ski gaat monsterklim op met volle bak strijd

De Tour de Ski nadert zowel bij de vrouwen als de mannen een in potentie bijzonder spannende ontknoping. De jaarlijkse langlaufetappewedstrijd kende zaterdag in het Italiaanse Val di Fiemme de zesde en voorlaatste etappe, een sprint in klassieke stijl.

Vrouwen
De Sloveense Anamarija Lampic liet in Lenzerheide al zien in topvorm te zijn en de sprintster pur sang was ook dit keer ongenaakbaar. In de finale knalde ze in de laatste meters met overmacht voorbij de Noorse Astrid Uhrenholdt Jacobsen, die de Amerikaanse Jessica Diggins nipt achter zich hield. Sadie Bjornsen (VS), Lucia Scardoni (Italië) en de al snel gevallen Russische Natalia Nepryaeva kwamen er in de finale niet aan te pas.

Jacobsen pakte met haar tweede plek 54 bonificatieseconden, Johaug kreeg er 24 voor haar halvefinaleplek en daarmee staat Jacobsen op nog maar drie seconden in het klassement. Nepryaeva verkleinde haar achterstand naar veertien seconden, Ingvild Flugstad Østberg viel terug van de tweede naar de vierde stek op 23 seconden, terwijl ook haar Noorse landgenote Heidi Weng op 47 seconden nog binnen de minuut staat.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Mannen
De Rus Alexander Bolshunov begon de dag als de leider in het klassement en verdedigde achttien seconden voorsprong op de Noor Johannes Høsflot Klæbo. Die is met afstand de beste sprinter en liet dat in de finale ook zien, wat hem weer eens de winst opleverde. Bolshunov moest echter ook zijn meerdere erkennen in landgenoot én concurrent Sergey Ustiugov, die op de tweede plek eindigde en hem zo wat bonificatieseconden afsnoepte. De Noor Pål Golberg en de Russen Gleb Retivykh en Andrey Melnichenko completeerden de finale.

Klæbo kreeg voor zijn zege zestig bonificatieseconden, Bolshunov moest het doen met 48 stuks en verloor de leiding zo: hij staat tweede op één seconde van de Noorse titelverdediger, terwijl oud-winnaar Ustiugov op slechts vijftien seconden van Klæbo staat. De rest, aangevoerd door Golberg, staat al op bijna twee minuten achterstand of meer.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Slotetappe
Zondag wordt de laatste etappe gehouden, tien kilometer in vrije stijl met de monsterlijke klim op de Alpe Cermis - absoluut het kijken waard! In voorgaande jaren was dat een achtervolging in volgorde van het klassement, waardoor de eerste bij de finish ook de Tour de Ski-winnaar was, dit jaar is het - helaas? - een massastart. Voor liefhebbers van het wielrennen is het niet zo ingewikkeld, het werkt namelijk hetzelfde: de tijdverschillen moeten goedgemaakt worden en dus moeten Johaug en Klæbo hun posities verdedigen.

De vrouwen beginnen er zondag om 13.15 uur aan, de mannen gaan twee uur later van start. Uiteraard is alles weer live op Eurosport te zien.

Circusartiest die in Carré tien meter naar beneden viel geopereerd aan nek

Eén van de circusartiesten die gisteravond gewond raakte tijdens een voorstelling van het Wereldkerstcircus in Carré, is afgelopen nacht aan haar nek geopereerd. Het andere slachtoffer, een man, heeft een hersenschudding.

De mannelijke acrobaat heeft geen botbreuken opgelopen. Zijn vrouwelijke collega is er slechter aan toe. Beide circusartiesten liggen in het ziekenhuis, maar zijn buiten levensgevaar. Dit zegt producent Henk van der Meijden tegen AT5. "We wachten nu op het resultaat van de operatie."

"De circusfamilie is geschokt en huilt, en hoopt dat alles goed komt met hen. Want nergens leven mensen zo met elkaar mee als in de circuswereld", aldus Van der Meijden. "Gelukkig liggen ze bij elkaar in één ziekenhuis. Het paar werkt al tien jaar samen, dat is een eenheid en moet bij elkaar blijven."

De arbeidsinspectie heeft na het incident een paar uur onderzoek gedaan in Carré, maar volgens Van der Meijden concludeerden zij dat er niets mis was met het materiaal.

Val 10 meter
Het acrobatenduo viel gisteren vanaf de nok van het gebouw 10 meter naar beneden. Het gaat om een man en een vrouw van het circusduo 'Sky Angels'.

"Op enig moment vielen beide artiesten tegelijk naar beneden. Ze vielen op elkaar. De vrouwelijke artiest lag onderop", aldus een toeschouwer gisteravond tegen AT5. Meerdere hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, werden opgeroepen voor de twee slachtoffers.

Vervolg Wereldkerstcircus
De drie voorstellingen van het Wereldkerstcircus van vandaag gaan gewoon door. Van der Meijden laat verder weten dat er geen maatregelen zullen worden genomen. "Bij trapeze-acts wordt dat wel gedaan, maar bij dit type act kan dat niet."

Bij de aankomende shows zal er in plaats van 'Sky Angels' geen vervangende act komen. "Alle andere acts worden een stukje verlengd."

De bezoekers die de val tijdens de show hebben gezien, krijgen hun geld terug of kunnen naar een nieuwe voorstelling gaan.

Bekijk hier beelden van de show Sky Angels:

Knegt hoopt half februari rentree te maken

Volgens bondscoach Jeroen Otter hoopt Sjinkie Knegt half februari zijn rentree te maken. De shorttracker liep vorig jaar ernstige brandwonden op bij het aansteken van een houtkachel in zijn woning.

De 30-jarige Knegt wilde dit weekend starten op het NK shorttrack in Leeuwarden maar in overleg met bondscoach Otter heeft hij daar van afgezien. Nu heeft de Fries zijn pijlen gericht op deelname aan de wereldbekerwedstrijd in Dordrecht op 14 februari.

Emanuelson: "Het lijkt wel alsof AC Milan denkt dat het een 25-jarige Zlatan heeft gehaald"

Zlatan Ibrahimovic leek met zijn keuze voor Los Angeles Galaxy definitief van de Europese velden te verdwijnen. Geruchten over een terugkeer begonnen na zijn vertrek bij de Amerikaanse club echter serieuze vormen aan te nemen en een week geleden maakte AC Milan melding van de rentree van de spits. De 38-jarige Ibrahimovic moet de Milanese club uit het dal gaan trekken en de aanvaller kreeg een ware heldenontvangst toen hij eerder deze week voor de eerste keer voet in Milaan zette.

Urby Emanuelson kent Ibrahimovic al uit de tijd dat hij als talent dicht tegen het eerste van Ajax aan zat toen de Zweed nog in Amsterdam actief was. De twee speelden daarna samen bij Milan en de huidige middenvelder van FC Utrecht keek met enige verbazing naar de manier waarop zijn voormalige ploeggenoot verwelkomd werd.

"Het lijkt wel of AC Milan denkt dat het de Zlatan Ibrahimovic heeft gehaald die nog maar een jaartje of 25 is. Ik ga dit zeker met veel belangstelling volgen", vertelt hij in gesprek met de NOS.

Emanuelson en Ibrahimovic speelden tussen 2010 en 2012 samen in het San Siro en wonnen in 2011 de Italiaanse landstitel. "Zlatan was in die tijd fantastisch. Hij was heel bepalend. We hadden daarbij een team met veel grote sterren", blikt Emanuelson terug op de periode waarin hij ook op het veld stond met onder meer Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso, Clarence Seedorf en Mark van Bommel. "Het is pijnlijk om te zien hoe de club er nu voor staat."

Milan wist dat succes sindsdien niet meer te evenaren en staat op dit moment op een tegenvallende elfde plek in de Serie A. Alleen Udinese, Sampdoria, Brescia en SPAL scoorden minder dan de formatie van trainer Stefano Pioli en naast doelpunten, zal Ibrahimovic ook een winnaarsmentaliteit met zich mee moeten brengen: "Los van wat hij bij Milan als voetballer laat zien, is zijn karakter iets wat het team op dit moment uitstekend kan gebruiken."

"Zlatan wil niet alleen winnen, maar vereist ook dat zijn ploeggenoten tot het uiterste gaan. Zelfs op trainingen wil hij de scherpte zien dat je uit elke halve kans het maximale haalt. Details kunnen op topniveau de doorslag geven."

Een van die ploeggenoten is Kryzsztof Piatek, die tot nu slechts vier keer scoorde, waarvan drie keer vanaf de penaltystip. Emanuelson denkt dat Ibrahimovic niet naar Milaan komt met het doel om de Pool naar de bank te verdrijven: "De club staat nu niet waar die hoort te staan, dat is duidelijk. Zlatan moet een nieuwe impuls geven, vooral ook als teamspeler. Als dat goed gaat, kan de groep zich aan hem optrekken."

Geen verrassingen op eerste dag van NK shorttrack

De eerste dag van het NK shorttrack in Leeuwarden hebben geen grote verrassingen opgeleverd. Regerend kampioenen Lara van Ruijven en Daan Breeuwsma plaatsten zich op alle afstanden voor de volgende ronde. Zondag wordt beslist wie zich nationaal kampioen mag noemen.

Op de eerste dag werden de kwartfinales op de 500 en 1000 meter verreden en de halve finales op de 1500 meter. Naast Van Ruijven plaatsten ook Suzanne Schulting, Rianne de Vries, Xandra Velzeboer, Anne Floor Otter, Michelle Velzeboer en Gioya Lancee zich op alle afstanden. Bij de mannen geven Itzhak de Laat, Dylan Hoogerwerf, Dennis Visser, Friso Emons, Bram Steenaart en Sven Roes goed partij aan Breeuwsma.

Zondag worden de afstandstitels verdeeld op de 500, 1000 en 1500 meter en zal de superfinale over 3000 meter uitmaken de nieuwe Nederlands kampioen is.

Stand NK vrouwen
1. Suzanne Schulting
2. Rianne de Vries
3. Lara van Ruijven
4. Xandra Velzeboer
5. Gioya Lancee
6. Yara van Kerkhof

Stand NK mannen
1. Daan Breeuwsma
2. Itzhak de Laat
3. Dylan Hoogerwerf
4. Dennis Visser
5. Friso Emons
6. Jens van 't Wout

Vierschansentournee gaat naar zinderende ontknoping

De Vierschansentournee krijgt dit seizoen een bijzonder spannende ontknoping. In het Oostenrijkse Innsbruck werd zaterdag de derde wedstrijd gesprongen en daar veranderde behoorlijk wat in het klassement.

In de eerste ronde op de prachtige Bergisel ging het tussen twee man: de Noor Marius Lindvik, winnaar op Nieuwjaarsdag in Garmisch-Partenkirchen, en de Pool Dawid Kubacki, die in Oberstdorf en Garmisch derde werd. Lindvik was nét de betere van de twee, de Noor Johann André Forfang volgde op enige afstand, met onder meer oud-kampioenen Peter Prevc en Gregor Schlierenzauer én Prevc' jongere broertje Domen in het kielzog. Tourneeleider Ryoyu Kobayashi viel met plek dertien tegen, net als nummer twee Karl Geiger met zelfs de 23e plek.

Met een uitstekende sprong wist Geiger zich in de finale wel flink naar voren te springen: hij werd achtste, nadat onder meer Domen én Peter Prevc terugvielen. Forfang moest genoegen nemen met plek zeven, Schlierenzauer leverde een plek in en de Duitser Stephan Leyhe steeg van zeven naar vijf. Oud-kampioen Stefan Kraft wist van de achtste naar de vierde plek te klimmen, Daniel André Tande uit Noorwegen ging zelfs van twaalf naar drie.

Om de winst was het spannend, maar Kubacki en Lindvik sprongen precies evenveel punten bij elkaar met hun tweede sprong, waardoor de Noor de dagwinst pakte. Tande completeerde het podium, een mooie terugkeer nadat hij enige tijd matig presteerde: een voorspringer ging in Klingenthal onderuit en diens ski blesseerde de enkel van Tande.

In het klassement heeft Kubacki zonder een zege de leiding overgenomen. Sinds Janne Ahonen in 1999 won elke Tourneewinnaar minstens één van de vier wedstrijden. Lindvik staat op negen punten tweede, Geiger en Kobayashi volgen op ruim dertien punten en maken ook nog volop kans op de eindwinst. In het Oostenrijkse Bischofshofen vindt maandag aan het eind van de middag de ontknoping plaats.

Darter Landman stunt met zege op Parletti op BDO WK

Chris Landman heeft voor het eerst in zijn carrière een wedstrijd op het wereldkampioenschap darts van de BDO gewonnen. The Countryman versloeg de als vierde geplaatste Dave Parletti met 3-2 in sets.

Na onder meer een mooie 170-finish ging de eerste set met 3-2 naar de Nederlander. Het werd 2-0 en 2-0 in de derde set. Het leek snel gedaan. De Gelderlander misrekende zich echter vanaf 65 en die misser zorgde ervoor dat de spanning werd teruggebracht door Parletti. De derde set ging naar de Engelsman en trok vervolgens de stand gelijk. 

Een nerveuze vijfde set werd na verlenging gewonnen door Landman. Hij treft in de achtste finales Gary Robson of de winnaar uit de partij tussen Ben Hazel en Joe Chaney speelt.

Uitslagen BDO WK - zaterdagmiddag
Mario Vandenbogaerde (88.98) 3-0 (83.10) Sebastian Steyer (R2)
Justin Thompson (83.74) 3-0 (82.41) Scott Williams (R1)
Vicky Pruim (71.18) 0-2 (69.35) Corrine Hammond (R1 dames)
Dave Parletti (83.69) 2-3 (84.17) Chris Landman (R2)

Avondsessie (vanaf 20:00 uur - live op Eurosport)
Darren Herewini v Simon Stainton (R1)
Beau Greaves v Tori Kewish (R1 dames)
Thibault Tricole v Ross Montgomery (R1)
Jim Williams v Gary Stone (R2)

Real Madrid wint van Getafe, kleine zege voor Valencia tegen laagvlieger Eibar

Real Madrid heeft zaterdag uit bij Getafe met 0-3 gewonnen. Voor de ploeg van trainer Zinédine Zidane was dit de eerste zege na drie gelijke spelen. Valencia won, zonder Jasper Cillessen, met 1-0 van Eibar.

In de eerste helft gaf Getafe, de komende tegenstander van Ajax in de Europa League, goed tegenstand aan de bezoekers uit Madrid. Dankzij enkele reddingen van doelman Thibaut Courtois kwam de thuisclub niet op voorsprong.

Na ruim een half uur viel het doelpunt wel aan de andere kant. Doelman David Soria wilde een voorzet wegwerken maar via zijn vuisten ging de bal achter de eigen doellijn. Raphaël Varane verdubbelde vlak na rust de voorsprong via een kopbal. In de blessuretijd bepaalde Luka Modric de eindstand op 0-3.

Eerder op zaterdag won Valencia dankzij een doelpunt van Maxi Gómez met 1-0 van laagvlieger Eibar. Na blessureleed keerde Jasper Cillessen terug in de wedstrijdselectie van Valencia maar moest wel genoegen nemen met de reservebank.

Petitie vuurwerkverbod massaal ondertekend

Een onlinepetitie die zich uitspreekt voor een verbod op consumentenvuurwerk is in het nieuwe jaar al meer dan 50.000 maal ondertekend. Voor de jaarwisseling stond de teller al op 190.000 handtekeningen, maar in de eerste dagen van 2020 loopt het storm, met meer dan 10.000 handtekeningen per dag.

Naast een aantal traumachirurgen heeft nu ook de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie zich aangesloten bij het dringende verzoek aan de politiek om een verbod op consumentenvuurwerk.

"We zien echt een omslag in het denken over vuurwerk, ook door de brand in Arnhem die twee mensen het leven kostte. Ook hulpverleners doen nu hun mond open", aldus woordvoerder Maaike van Zuilen.

Dat het merendeel van het letsel tijdens de jaarwisseling wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk, klopt volgens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap niet. Bijna 70 procent van alle brandwonden en oogletsel, opgelopen tijdens de overgang naar 2020, is veroorzaakt door legaal vuurwerk.

Meer slachtoffers
Tevens vielen tijdens het eindejaarsfeest meer slachtoffers dan ooit, met 385 slachtoffers die zich in de twee dagen meldden bij de Spoedeisende Hulp. Daarnaast meldden 900 mensen zich bij de huisartsenposten.

"Het is verontrustend dat de maatregelen dus niet hebben geleid tot een daling van het aantal vuurwerkslachtoffers”, aldus Birgitte Blatter van Onderzoek bij VeiligheidNLexpert op het gebied van onderzoek en effectieve programma's om veilig gedrag te stimuleren.

De initiatiefnemers van het vuurwerkmanifest willen overigens niet al het vuurwerk verbieden. Zij zien liever grote professionele vuurwerkshows.

Teken de petitie hier.

Trefzekere El-Ghazi uitgeschakeld met Villa, Dervisoglu wint bij debuut

Anwar El-Ghazi is er met Aston Villa niet in geslaagd om de vierde ronde van de FA Cup te bereiken. De oud-speler van Ajax en Lille tekende op bezoek bij Fulham voor de gelijkmaker, maar verloor uiteindelijk met 2-1. Er waren nog acht andere duels die om 16.01 uur begonnen.

Jonathan Kodjija leek voor de 1-1 te tekenen, maar vlak voor de lijn tikte El-Ghazi de bal binnen en uiteindelijk het doelpunt op zijn staan. Harry Arter maakte twee minuten na zijn invalbeurt de winnende treffer.

Het is een gek gezicht, als je dit weekend kijkt naar het programma in de FA Cup. De wedstrijden beginnen niet op het hele of halve uur, maar allemaal een minuutje later. Dit is onderdeel van de Heads Up-campagne Engelse voetbalbond, om het geestelijk welzijn onder fans bespreekbaar te maken en te bevorderen.

Oud-Spartaan Halil Dervisoglu mocht van trainer Thomas Frank bij Brendford FC zijn debuut opluisteren met een basisplaats. Vlak voor rust maakte zijn ploeggenoot Emiliano Marcondes het enige doelpunt. Dervisoglu werd tien minuten voor tijd naar de kant gehaald.

Tim Krul had met Norwich City op bezoek bij Preston North End een rustige middag. De doelman zat de hele wedstrijd op de reservebank en zag zijn ploeggenoten met 2-4 zegevieren. Mede dankzij een hattrick van Adam Idah plaatste Norwich zich voor de vierde ronde.

Joey Pelupessy staat met Sheffield Wednesday in de vierde ronde. Sheffield zorgde voor een stunt door op bezoek bij Brighton met 0-1 te winnen. Davy Pröpper kwam bij de thuisploeg niet in actie, maar zat wel op de bank. Voormalig AZ-speler Alireza Jahanbakhsh viel na ruim een uur in. De broers Juninho en Leandro Bacuna beleefden wisselend succes. Juninho verloor met Huddersfield op bezoek bij Southampton (2-0), terwijl Leandro met Cardiff tegen laagvlieger Carlisle United (League Two) niet verder kwam dan 2-2. Cardiff en Carlisle moeten binnenkort op herhaling.

Uitslagen Derde ronde FA Cup 16.01 uur

Fulham (2) 2–1 Aston Villa (1)
Cardiff City (2) 2–2 Carlisle United (4)
Oxford United (3) 4–1 Hartlepool United (5)
Southampton (1) 2–0 Huddersfield Town (2)
Brighton & Hove Albion (1) 0–1 Sheffield Wednesday (2)
Reading (2) 2–2 Blackpool (3)
Watford (1) 3–3 Tranmere Rovers (3)
Preston North End (2) 2–4 Norwich City (1)
Brentford (2) 1–0 Stoke City (2)

Sofyan Amrabat verbaasde in Italië: "Ze vinden het wel bijzonder"

Sofyan Amrabat is opgeleefd in de Serie A en een zomerse transfer naar Napoli lonkt. De middenvelder heeft zich bij Hellas Verona goed ontwikkeld, na een tegenvallende periode bij Feyenoord en Club Brugge. Zijn vraagprijs ligt naar verluidt rond de twintig miljoen euro. Dat Amrabat plots in de belangstelling staat van de Italiaanse top levert in Nederland gefronste wenkbrauwen op. "Ik denk dat mensen de Sofyan uit 2016 of 2017 op hun netvlies hebben."

Amrabat brak door bij FC Utrecht en verdiende een transfer naar Feyenoord. In De Kuip slaagde hij niet en vervolgens bij Club Brugge presteerde hij wisselvallig. Hellas huurde hem afgelopen zomer met optie tot koop voor 3,5 miljoen euro.

Vermoedelijk wordt die optie nog deze maand gelicht, waarna hij naar verwachting met veel winst wordt verkocht. Omdat hij dit seizoen al voor Club Brugge in actie kwam en spelers niet voor drie clubs in een seizoen mogen spelen, zit een winterse transfer er niet in.

Amrabat begrijpt wel dat sommigen verbaasd zijn dat hij in de belangstelling staat van verschillende topclubs. "Je moet de Serie A volgen en wedstrijden bekijken om te weten hoe het gaat. Ik volg óók niet iedereen. Als je niet speelt, word je snel vergeten. Dat is de mens eigen, dat je slechte dingen sneller onthoudt dan goede dingen. Dat komt vaak voor", vertelt hij tegen het Algemeen Dagblad .

"Ik heb ooit bij Feyenoord een grote fout tegen Ajax gemaakt en die wordt makkelijker onthouden dan een goede actie. Dat is niet leuk, maar wel de keiharde realiteit in de voetbalwereld."

De 23-jarige middenvelder wordt gezien als een veelzijdige speler. Die veelzijdigheid bezorgde hem ook zijn debuut op achttienjarige leeftijd bij FC Utrecht onder toenmalig trainer Erik ten Hag. "Riep hij me opeens naar boven", vertelt Amrabat. "Hij had wat problemen achterin en wilde in de play-offs 5-3-2 gaan spelen. Had-ie mij als linkervleugelverdediger op z'n bord gezet."

"Hij keek me aan en zei niks. Ik begon te denken. 'Kan je dit?', vroeg Erik. Ik had er nog nooit gespeeld, dus ik zei: 'Natuurlijk kan ik dat'. Die vier play-offduels zijn heel belangrijk geweest, want vanaf dat moment ben ik er niet meer uit geweest. Als middenvelder."

"Ik bedoel maar: voetbal is soms ook dat het nét mee zit. Dat het nét de goede kant opvalt. Het is inherent aan het leven dat het nooit allemaal in één rechte, positieve lijn omhoog gaat."

Amrabat voelt zich goed bij Hellas Verona en speelt al geruime tijd op zijn favoriete positie. Hij merkt dat hij vastigheid nodig heeft om goed te kunnen presteren. "Kijk, ik ben geen frivole buitenspeler die je even twintig minuten laat invallen en die dan wat dribbels laat zien. Ik moet in wedstrijden groeien, moet eigenlijk gewoon elke week spelen. Met ritme ben ik op mijn sterkst."

"Natuurlijk waren ze in Italië een beetje verbaasd, vaak hebben spelers tijd nodig om te wennen aan de Serie A. Ze vinden het wel bijzonder dat ik er direct stond", aldus Amrabat, die zoveel mogelijk probeert te genieten van de huidige gang van zaken. "Want met mijn ervaringen weet ik ook dat het zo weer anders kan zijn."

PostNL faalt, Schiffmacher baalt: begrafenis Deelder niet gehaald

Het is een vaker gehoorde klacht rondom de feestdagen: vertraagde postbezorging. Voor tattoo-artiest Henk Schiffmacher had het dit jaar echter grote gevolgen. Tot de rouwkaart vandaag op de mat viel, dacht hij niet uitgenodigd te zijn op de uitvaart van dichter Jules Deelder.

Deelder overleed op 19 december. Schiffmacher was dus niet aanwezig bij het afscheid, dat plaatsvond op oudjaarsdag. 'En dan krijg je die kaart pas vandaag. In de krant las ik dat het in besloten kring zou gebeuren, dus ik dacht: niet zeuren. Dat doe je niet uit respect voor de familie, het is al treurig genoeg', vertelt de tattoo-artiest aan AT5.

Verbaasd
Toch was Schiffmacher in eerste instantie verbaasd, aangezien hij Deelder goed kende. 'We hebben elkaar veel gezien. Ik zag hem bijvoorbeeld op de Parade, waar hij muziek maakte.' Zelf had Schiffmacher meerdere shows op het jaarlijkse festival in Zuid.

Schiffmacher snapt niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. 'Rotterdam is niet zo ver weg. Ik denk niet dat dit het enige geval is. Als je een klachtenlijn over PostNL opent zal het hard gaan.'

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Fucking post brengt rouwkaart 14 dagen later@post nl

Een bericht gedeeld door Henk Schiffmacher (@tattoomuseum) op4 Jan 2020 om 7:20 (PST)

Wakker Dier: 'Vee-industrie gijzelt ook eigen toekomst'

De veeboeren hebben flink van zich laten horen de afgelopen tijd. Niet vreemd, want de boerenacties – veelal gesponsord door de agro-industrie – lijken succesvol. Maar schijn bedriegt.

De stikstofcrisis is een uitgelezen kans om de veehouderij schoner, diervriendelijker en toekomstbestendig te maken. Over die wens bestaat brede consensus, ook bij boerenorganisaties. Maar door de boerenacties lijkt nu het tegenovergestelde te gebeuren.

Politiek Den Haag schoot na de acties in een stuip van ‘korte termijn cliëntelisme’. In plaats dat men de rechterlijke stikstofuitspraken gebruikt om de gezamenlijke wens te realiseren, dreigen er juist stappen terug te worden gezet. Zo heeft Nederland verhoudingsgewijs al de minste natuur in Europa, maar spreken we anno 2020 opeens weer over het schrappen van natuurgebieden.

Zonder vee-industrie geen stikstofcrisis. Nederland is een van de landen met de hoogste vee-dichtheid ter wereld. Zo slachten we in Nederland 600 miljoen kuikens per jaar. Dat zijn er 19 per seconde; vooral plofkippen voor de export. De landbouw veroorzaakt 61 procent van de Nederlandse stikstofemissie. De maatschappelijke kosten van de vee-industrie lopen in de miljarden – door haar bijdrage aan de stikstofuitstoot, klimaatverandering, vermesting en fijnstof.

In het stikstofdossier blijft bovendien de grootste groep belanghebbenden ongenoemd: de dieren. De vee-industrie is verantwoordelijk voor veel dierenleed, zoals kreupele plofkippen, moedervarkens in krappe kraamkooien en biggen wiens staartjes onverdoofd worden gecoupeerd.

Ook deze dieren zijn de dupe van de hoge vee-dichtheid in Nederland. Deze verhoogt de kans op verspreiding van dierziekten. Ook worden vanwege strenge milieuregels veel stallen potdicht gehouden en voorzien van een luchtwasser om omwonenden stankoverlast te besparen. De dieren worden opgesloten in de giftige lucht. Bovendien zorgen luchtwassers bij een stalbrand voor razendsnelle verspreiding van het vuur, waardoor de dieren geen schijn van kans maken.

De stikstofcrisis heeft de onhoudbaarheid van de vee-industrie weer op de agenda gezet. Decennialang marchanderen met de grenzen aan natuur en wetgeving, heeft nu acuut een noodsituatie gecreëerd. Economische activiteiten zijn stilgelegd. De woningnood blijft toenemen en bij grote delen van de bouw loopt de schade in de miljarden, terwijl die sector nog niet één procent van de stikstof uitstoot. Velen lijden eronder dat de vee-industrie nooit is aangepakt.

Als je kijkt naar de maatregelen die noodzakelijk zijn voor de lange termijn, dan zijn milieubeweging, dierenorganisaties, economen, politiek en zelfs de landbouwsector het opvallend vaak eens: allen pleiten voor een kleinere duurzamere sector, gericht op kwaliteitsproducten voor de consumenten in de driehoek Berlijn, Londen, Parijs. Kortom, minder dieren en weg met de bulkproductie.

Oud-minister Veerman, van ‘boerenpartij’ CDA, zei hierover in 2003 na de MKZ-crisis dat “de huidige intensieve veehouderij in Nederland tekortkomingen vertoont op alle drie aspecten van duurzaamheid. (…) Er is vooral sprake van eenvormige productie en lage marges.” Afgelopen november trok het wetenschappelijk bureau van het CDA soortgelijke conclusies. Ook oud ZLTO-voorman Huijbers pleitte voor meer duurzaamheid in de veehouderij, mede omwille van economische noodzaak voor de boeren zelf.

Het kabinet verwees in het regeerakkoord naar deze breed gedragen wens met de term ‘kringlooplandbouw’. Maar het streven hiernaar lijkt te zijn gesneuveld op het slagveld van de boerenacties. Juist nu is het aan Den Haag om lef te tonen en zich niet te laten gijzelen door een kleine groep boeren. De stikstofcrisis dreigt anders de geschiedenis in te gaan als een gemiste kans, niet in de laatste plaats voor de toekomst van álle boeren.

Politie zoekt getuigen bedreiging bejaarde man Volkel

De politie is op zoek naar getuigen van de bedreiging en mishandeling van een 74-jarige man uit Volkel. Het slachtoffer opende vrijdagavond rond 21.45 uur de voordeur van zijn woning aan de Leeuwstraat nadat er werd aangebeld. De man die voor de deur stond, wilde de woning binnengaan en bedreigde de bejaarde man met een vuurwapen. Het lukte het slachtoffer de belager buiten te werken, maar hij kreeg daarbij wel een klap tegen zijn hoofd met het vuurwapen. De verdachte ging er vervolgens snel vandoor. Waarom hij het op het slachtoffer gemunt had, is niet duidelijk.

De verdachte is circa 20 jaar, heeft een Noord-Afrikaans uiterlijk en droeg een donkere jas en muts. De politie heeft al met getuigen gesproken die kort voor het incident enkele mannen hebben gezien die zich verdacht ophielden in de buurt van de woning. Nadien hebben anderen gezien dat er na de mishandeling een donkerkleurige auto met enkele mannen is weggereden. Het is echter de vraag of dit dezelfde mannen zijn. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Zwartrijder opgepakt na mishandeling NS-medewerker

Een 23-jarige man uit Hellevoetsluis is vrijdagavond 3 januari op het station Breda aangehouden omdat hij een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) van de NS in zijn gezicht heeft geslagen. De reiziger probeerde omstreeks 21.45 uur achter een andere reiziger door het controlepoortje te lopen.

Toen de BOA de man om zijn vervoersbewijs vroeg nam de man meteen een agressieve houding aan. Hij sloeg met gebalde vuist de NS-medewerker vol tegen zijn kaak. Met hulp van collega’s is de man aangehouden en overgedragen aan de politieagenten. Hij zit vast voor verhoor. De BOA heeft aangifte gedaan van mishandeling.

Passantenonderzoek dodelijke schietpartij Schiedam

De politie doet zaterdagavond 4 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur een passantenonderzoek in de omgeving van de Boomgaardstraat en het centrum in Schiedam. De politie hoopt daarbij mensen te spreken die mogelijk meer informatie hebben over de dodelijke schietpartij van vorige week in een woning aan de Boomgaardstraat.

Uit onderzoek blijkt dat er op die bewuste zaterdagavond 28 december rond 19.30 uur, nog iemand gewond is geraakt. Die persoon heeft, eventueel met hulp van anderen, de woning verlaten. Dit moet opgevallen zijn bij voorbijgangers, omwonenden en uitgaanspubliek.

Het passantenonderzoek vindt plaats in de omgeving van de Boomgaardstraat waaronder: Bagijnhof, Lange Kerkstraat, Grote Markt en Ooievaarsteeg.

Via het passantenonderzoek hoopt de politie extra informatie over die avond te krijgen. Mensen met informatie kunnen bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Veertigjarige (!) spits schiet Rochdale naar replay; Pieters scoort voor Burnley in FA Cup

Aaron Wilbraham is voor even de grote held van Rochdale, dat uitkomt in de League One. De veertigjarige spits viel in tijdens de FA Cup wedstrijd tegen Newcastle United en scoorde in de 79e minuut de verdiende 1-1. Rochdale mag over anderhalve week op herhaling in Newcastle tegen Newcastle United, de ploeg uit de Premier League.

Er leek niets aan de hand voor Newcastle United, want in de eerste helft waren ze heer en meester. Dat leverde echter maar één goal op: Miguel Almiron scoorde. Verder hield doelman Robert Sánchez zijn ploeg Rochdale op de been. 

In de tweede helft schoof trainer Brian Barry-Murphy wat met zijn opstelling, bracht hij Wilbraham in en Newcastle United gaf niet meer thuis. In de 79e minuut viel uiteindelijk de gelijkmaker. Wilbraham schoot van dichtbij ongekend hard binnen. In de slotfase zocht Rochdale nog naar de winnende treffer, alleen kwam die er niet. Over anderhalve week is de replay in Newcastle. 


Burnley deed wat het moest doen tegen Peterborough, dat net als Rochdale uitkomt op het derde niveau van Engeland. In de 4-2 zege bezorgde Erik Pieters zichzelf een persoonlijke mijlpaal. De verdediger maakte zaterdagmiddag zijn eerste in dienst van Burnley. Dat gebeurde ook nog eens op fraaie wijze: vanaf een meter of 25 schoot de 31-jarige linksback raak en tekende hij voor de 2-0.


Uitslagen derde ronde FA CUP 13.31 uur

Rochdale (3) 1–1 Newcastle United (1)
Bristol City (2) 1–1 Shrewsbury Town (3)
Millwall (2) 3–0 Newport County (4)
Rotherham United (3) 2–3 Hull City (2)
Burnley (1) 4–2 Peterborough United (3)
Birmingham City (2) 2–1 Blackburn Rovers (2)

Malen succesvol geopereerd; rest van het seizoen uitgeschakeld

Donyell Malen heeft in Pittsburgh een succesvolle operatie aan zijn linkerknie ondergaan. De twintigjarige aanvaller van PSV zal de rest van het seizoen wel moeten missen.

"We mogen concluderen dat de operatie succesvol is verlopen", aldus medisch manager dr. Wart van Zoest van PSV, die de operatie in de Verenigde Staten bijwoonde. "Er zijn geen onverwachte zaken aan het licht gekomen. Donyell blijft nu minimaal twee weken hier om zijn revalidatie op te starten en keert dan voor het vervolg terug naar Nederland."

Malen zelf reageert opgelucht na de operatie. "In het begin was ik bang voor de zwaarst mogelijke blessure, maar daar is gelukkig geen sprake van. De dokters zien het als een lichte ingreep en daar ben ik - ondanks dat het allemaal vervelend is - toch blij mee. Natuurlijk is het balen dat ik dit seizoen niet meer kan voetballen, maar het had erger kunnen aflopen. Ik wil mijn familie en alle anderen die me hebben gesteund heel erg bedanken. Ik ga er alles aan doen om beter en sterker terug te komen."

Malen zal zeer waarschijnlijk ook het Europees kampioenschap moeten missen. Op 6 september debuteerde Malen in Oranje tijdens het uitduel met Duitsland in de EK-kwalificatie. Als invaller speelde hij met een treffer een belangrijke rol tijdens de 2-4 zege.

Faber neemt nieuwe gezichten mee op trainingskamp; Bergwijn blijft thuis

PSV neemt 28 spelers mee naar Qatar, zo maken de Eindhovenaren zaterdagochtend bekend via de officiële kanalen. De selectie van trainer Ernest Faber verblijft tot en met 12 januari in het Midden-Oosterse land ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft van de Eredivisie.

Faber verwelkomt met de talenten Noni Madueke, Claudio Gomes en Richard Ledezma een aantal nieuwe gezichten in zijn selectie. Het is voor het drietal de eerste keer dat zij aansluiten bij de hoofdmacht voor een trainingskamp. Jong PSV-aanvoerder Justin de Haas en Tijn Daverveld reizen eveneens mee naar Qatar.

Donyell Malen en Michal Sadílek moeten het trainingskamp op hun beurt aan zich voorbij laten gaan. De twee kampen met blessures, waarbij vooral Malen nog geruime tijd aan de kant zal staan. Yanick van Osch en Sam Lammers keren juist weer terug van langdurig blessureleed en met name de terugkeer van Lammers zal door Faber met goedkeuring worden begroet. De aanvaller raakte aan het begin van dit seizoen geblesseerd aan zijn knie en kan de oefenmeester in de tweede seizoenshelft een extra optie geven in de aanval.

PSV neemt zaterdagmiddag het vliegtuig richting Qatar en zal zondag voor het eerst op het trainingsveld verschijnen. Tijdens het trainingskamp staan twee oefenwedstrijden tegen Belgische tegenstanders op het programma: op donderdag 9 januari is Club Brugge de tegenstander, terwijl er twee dagen later gespeeld wordt tegen KAS Eupen.

Update 15.20 uur

Steven Bergwijn is niet met PSV afgereisd naar Qatar. De 22-jarige aanvaller blijft licht geblesseerd achter in Eindhoven, laat PSV weten. Bergwijn zal een aangepast programma volgen en hoopt daarna zo spoedig mogelijk weer aan te sluiten bij de A-selectie.

Bergwijn miste eerder dit seizoen al vier wedstrijden vanwege een hamstringblessure. In totaal kwam hij in alle competities tot 27 wedstrijden dit seizoen, waarin hij zes keer scoorde.


Bayern München vindt in Nübel opvolger Neuer

Alexander Nübel vervolgt zijn loopbaan bij Bayern München. De 23-jarige doelman beschikt over een aflopend contract bij zijn huidige werkgever Schalke 04 en Die Knappen lieten eind vorige maand al weten dat de sluitpost deze verbintenis niet wil verlengen. Bayern maakt zaterdagochtend via de officiële kanalen melding van de komst van Nübel, die het seizoen wel afmaakt in Gelsenkirchen.

De komst van Nübel hing al enige tijd in de lucht. De doelman, die vanwege zijn speelstijl, en het feit dat hij afkomstig is van Schalke, in Duitsland al wordt omschreven als ‘de nieuwe Manuel Neuer', werd ook genoemd bij clubs als Tottenham Hotspur en Manchester United. In de Duitse pers heerste er echter weinig twijfel dat zijn toekomst toch in München zou liggen. Nübel heeft zich nu voor vijf jaar verbonden aan Der Rekordmeister.

Nübel is sinds begin vorig jaar de eerste keus onder de lat bij Schalke. De jonge doelman verdreef destijds de ervaren Ralf Fährmann onder de lat vandaan en kreeg afgelopen zomer door de toen net aangestelde trainer David Wagner zelfs de aanvoerdersband omgeschoven. In totaal keepte hij vooralsnog 41 officiële wedstrijden namens Schalke.

De keeper wordt gezien als de opvolger op de lange termijn van Neuer, die met zijn 33 jaar richting het einde van zijn loopbaan begint te raken. De vaste keeper van die Mannschaft ligt echter nog tot medio 2021 vast bij Bayern en in Duitsland is men ervan overtuigd dat hij zijn contract binnenkort open gaat breken tot medio 2023. Nübel lijkt zodoende voorlopig geduld te moeten hebben.

"Cristiano Ronaldo heeft geen sprint of dribbel meer in de benen"

Juventus-aanvaller Cristiano Ronaldo is niet meer in staat om ver van het doel van de tegenstander te spelen, zo meent Fabio Capello. De voormalig trainer van onder meer Juventus spreekt zich desalniettemin lovend uit over de 34-jarige Portugees. "Hij is de meest complete spits op de planeet", aldus Capello tegenover La Gazzetta dello Sport.

"Niemand kan zo goed als hij ballen die in het strafschopgebied komen tot doelpunten promoveren", vindt Capello, die een indirect tactisch advies geeft aan Maurizio Sarri, de huidige trainer van Juventus. Volgens Capello moet Ronaldo zijn spel enigszins aanpassen. "Hij heeft niet langer de sprint en de dribbel die hij in het verleden wel had. Hij moet in the box blijven, zoals de Engelsen zeggen."

Juventus is momenteel in een titelstrijd verwikkeld met Internazionale, dat net als la Vecchia Signora op 42 punten staat in de Serie A. Inter maakt volgens Capello een goede kans op het kampioenschap, zeker als de club erin slaagt om Arturo Vidal van Barcelona over te nemen. "Vidal zou een hit worden bij Inter. Hij kent Antonio Conte (de trainer van Inter, red.) ook goed. Maar het zal 50/50 blijven tussen Juve en Inter."

Verder kijkt Capello uit naar de terugkeer van Zlatan Ibrahimovic, die onlangs tekende bij AC Milan, in Italië. "Hij zal een paar wedstrijden nodig hebben om weer te wennen, maar dan wordt hij beslissend", denkt Capello.

"Het huidige AC Milan heeft weinig personality, daar zal Zlatan zeker voor zorgen. Maar de club heeft meer nieuwe spelers nodig, vooral de verdediging is aan versterking toe."

Ten Hag heeft aanvallers terug voor trainingskamp

Erik ten Hag neemt een dertigkoppige selectie mee naar Qatar, waar Ajax tot 12 januari verblijft voor een trainingskamp. De Amsterdammers laten zaterdag via de officiële kanalen weten dat naast de verwachte namen, ook een flinke groep talenten mee zal reizen naar het Midden-Oosten.

Juan Castillo, Jurriën Timber, Kenneth Taylor, Sontje Hansen, Naci Ünüvar, Quinten Timber en Danilo Pereira Da Silva zijn enkele van de jonge spelers die mee gaan op trainingskamp. Naast deze talenten van Jong Ajax en Ajax Onder-19 gaan ook zomeraankopen Kjell Scherpen en Kik Pierie mee naar Qatar.

Ten Hag kan tijdens het winterse trainingskamp niet beschikken over Daley Blind, Zakaria Labyad en Jurgen Ekkelenkamp, die in Amsterdam verder zullen werken aan hun herstel. De oefenmeester heeft ook goed nieuws gekregen uit de ziekenboeg: David Neres en Quincy Promes, die in de laatste wedstrijden voor de winterstop ontbraken wegens blessureleed, sluiten weer aan bij de selectie.

Ajax reist op uitnodiging van Aspire af naar Qatar en zal daar ook een oefenwedstrijd tegen Club Brugge spelen. In eerste instantie stond ook een vriendschappelijk treffen met Galatasaray op het programma, maar de Turkse grootmacht heeft besloten om zijn trainingskamp in het land te schrappen.

Ontslagen Brood: "Er is geen beleid bij NAC"

Ruud Brood heeft na zijn ontslag bij NAC Breda zijn kant van het verhaal gedaan. De trainer is bijzonder kritisch over de gang van zaken bij de club uit de Keuken Kampioen Divisie en haalt in een interview met De Telegraaf uit naar de NAC-directie. Brood degradeerde vorig seizoen met NAC en kreeg afgelopen zomer het vertrouwen van de clubleiding, al ging dat niet zonder slag of stoot.

De contractonderhandelingen tussen NAC en Brood namen veel tijd in beslag. Volgens de trainer had dat een bijzondere reden. "Het was geen financiële kwestie, maar er bleken artikelen uit het standaard cao-contract te zijn gesloopt", onthult de coach.

"Normaal ben je als trainer-coach verantwoordelijk voor het sportprogramma, zoals dat heet, en heb je medezeggenschap over je staf en je selectie. Maar NAC wilde me een contract laten tekenen, waarbij dat niet zo was. Mijn zaakwaarnemer Sigi Lens heeft dat gerepareerd en grootaandeelhouder Wim van Aalst heeft zich ermee bemoeid. Anders was het contract nu waarschijnlijk nog niet geregeld."

Brood heeft geen goed woord over voor technisch directeur Tom van den Abbeele, die in zijn ogen bijzonder onervaren is. "Van den Abbeele vond data heel belangrijk", vervolgt Brood. "Hij heeft voor 50.000 euro een systeem aangeschaft, maar dat functioneerde niet. De hartslagmeting tijdens wedstrijden werkte voor geen meter. Het is gewoon weggegooid geld."

De randzaken waren in de ogen van Brood slecht geregeld. "De premies voor de periodetitel waren een dag voor het beslissende duel nog niet geregeld. Dat heb ik uiteindelijk moeten aanzwengelen. Als je de feiten op een rijtje zet, dan kun je alleen maar concluderen dat er géén beleid is."

Amerikaanse bond grijpt in en zet streep door trainingskamp in Qatar

De Amerikaanse voetbalbond heeft een streep gezet door het trainingskamp van de nationale ploeg in Qatar ter voorbereiding op het duel met Costa Rica. De bond laat weten dat het besluit is genomen vanwege de onrust die is ontstaan in het Midden-Oosten na de dood van de Iraanse generaal Qasem Suleimani. Hij kwam deze week om het leven door een aanval van de Verenigde Staten.

Na de raketaanval op het internationale vliegveld van Bagdad, waarbij minstens acht doden vielen, kondigde de Iraanse regerening een wraakactie aan. De Amerikaanse voetbalbond acht het derhalve onverstandig om het geplande trainingskamp in Qatar doorgang te laten vinden.

Middels een statement via de officiële kanalen laat de bond weten dat er naar een alternatief wordt gezocht. Een selectie van 23 spelers, uitkomend in de Amerikaanse competitie, zou van 5 tot 25 januari verblijven in Doha. De bond zoekt nu naar een alternatief op Amerikaanse bodem.

"Door de ontwikkelingen in de regio heeft de Amerikaanse voetbalbond besloten om de reis naar Qatar voor de nationale ploeg in januari af te zeggen", zo klinkt het. "Er wordt gewerkt aan een alternatieve voorbereiding voor de wedstrijd tegen Costa Rica op 1 februari."

"Samen met de Qatarese voetbalbond zoeken we naar een mogelijkheid om in de nabije toekomst de faciliteiten en gastvrijheid van Qatar te kunnen ervaren."

1,7 miljoen kijkers zagen start Jinek bij RTL

De champagne kan open bij RTL, de eerste aflevering van Eva Jinek is door maar liefst 1,7 miljoen kijkers bekeken. Daarmee versloeg de talkshow zelfs The Voice of Holland dat ruim 1,6 miljoen kijkers trok, alleen het NOS Journaal trok gisteren meer kijkers.

De talkshow van Jinek oogde vertrouwd met dezelfde opzet als haar programma op NPO1, ook het decor kwam herkenbaar over voor de kijkers. RTL was gebrand op een goede start na de mislukte talkshowavonturen met Twan Huys en Beau van Erven Dorens en hield het programma zelfs reclamevrij.

Vanaf maandag krijgt de RTL-talkshow concurrentie op NPO1 als daar de dagelijkse talkshow weer begint. De leiding van de NPO heeft voor een op het eerste oog onmogelijke oplossing gekozen met het inzitten van vijf verschillende presentatieduo's. Aan tafel werd door (de verrassende gast) Angela de Jong nog even gerefereerd aan aanstaande kijkcijferstrijd. "Het is goed dat de kijker iets te kiezen heeft, zolang ik maar win", zo grapte de blonde presentatrice.

Weeronline: 'Eerste warmterecord van 2020 in zicht'

Meteorologisch gezien zit de eerste wintermaand van 2019/2020 erop. Op een paar nachten met vorst na was de maand niet echt winters. Inmiddels zitten we in januari en ook nu ziet het er volgens Weeronine niet naar uit dat Koning Winter het land overneemt met schaatspret. Sterker nog: halverwege volgende week is er zelfs weer kans op warmterecords.

Winterweer is de komende tijd niet te verwachten. Na een licht wisselvallig weekend met temperaturen van 7 tot 9 graden en vandaag een enkele bui, gaat de temperatuur de komende week omhoog. Het weerbeeld is wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien en met een stevige westen- tot zuidwestenwind wordt zeer zachte lucht vanaf de Azoren aangevoerd.

Eerste warmterecord van 2020 in zicht
De kans dat deze zeer zachte lucht het eerste warmterecord van 2020 gaat opleveren is groot. Voor woensdag 8 januari is het temperatuurrecord voor De Bilt 12,0 graden en deze waarde werd gemeten op 8 januari 2011. Het Weeronline-weermodel verwacht een temperatuur van 12,8 graden voor De Bilt.

Het kan zelfs de warmste 8 januari worden sinds de metingen in 1901 begonnen. Nooit eerder werd het op de achtste dag van het jaar warmer dan 12,9 graden. Deze temperatuur werd op 8 januari 2007 genoteerd in het Zeeuwse Westdorpe. De hoogste temperatuur die het Weeronline-weermodel nu berekend voor woensdag is 13,6 graden.

Later in de maand wel winter?
Ook als we wat verder kijken is geen zicht op echt winterweer. Wel gaan we wat meer profiteren van hogedrukgebieden. De neerslagkansen nemen af en de zon gaat vaker schijnen. Bovendien neemt, na volgend weekend, de kans op vorst in de nacht en ochtend weer iets toe en lijkt het misschien soms een beetje winter. Overdag blijft de temperatuur echter ruim boven het vriespunt uitkomen.

Vrouw mishandeld voor ingang ziekenhuis, man (27) opgepakt

Vrijdagmiddag hield de politie een 27-jarige Amsterdammer aan op verdenking van mishandeling van een 29-jarige vrouw uit Zaandam.

Omstreeks 17.35 uur kreeg de politie melding dat er voor de ingang van het ziekenhuis aan het Koningin Julianaplein in Zaandam een ernstige mishandeling plaats zou vinden.

Ter plaatse bleek het slachtoffer door een man neer te zijn geslagen. Het slachtoffer was het ziekenhuis binnengebracht voor behandeling. Door een getuige kon de verdachte worden aangewezen. Hij werd ter plaatse aangehouden. De oorzaak van de mishandeling ligt vermoedelijk in de relationele sfeer. 

Inbrekers rijden gejatte auto het kanaal in

Op zaterdagmorgen, omstreeks 02.45 uur kreeg de politie melding dat een auto het water in was gereden langs de Oostgraftdijk in Oost-Graftdijk. Een getuige meldde dat twee mannen uit de auto waren gestapt en waren weggerend.

Ter plaatse bleek een personenauto in het kanaal te liggen. Duikers van de brandweer gingen het water in om uit te sluiten dat er personen in of bij het voertuig zouden liggen. Er werd niemand aangetroffen.

Het kenteken van de auto bleek thuis te horen op een adres aan de Oostgraftdijk. Bij onderzoek bleek hier ingebroken te zijn. De inbrekers hadden hier een raam open gebroken. Vermoedelijk hebben de inbrekers hier de auto gestolen. Of er verder iets buit is gemaakt is (nog) niet bekend.

De getuige meldde dat de verdachten na te zijn weggerend even verderop in een auto zijn gestapt en zijn weggereden. Een onderzoek in de omgeving leverde echter geen verdachten op. Wel werd in Middenbeemster een auto aangetroffen. Het bleek te gaan om een gestolen voertuig. Mogelijk gaat het om de vluchtauto.

Geparkeerde auto raakt te water door alcomobilist

Op zaterdagmorgen kreeg de politie melding dat een auto te water zou liggen langs het Zuider Buiten Spaarne in Haarlem. De brandweer rukte uit met duikers om de auto en de omgeving in het water te controleren. Er werden geen personen aangetroffen.

Ter plaatse trof de politie een 40-jarige Haarlemmer aan met een beschadigde auto. Hij verklaarde over het Zuider Buiten Spaarne te hebben gereden. Langs de kant stond een auto geparkeerd, die hij bij het passeren raakte. Deze geparkeerd staande auto was door de klap het water in gereden.

De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Bij een ademanalyse bleek hij 595 ug/l alcohol in zijn adem te hebben. Dat is bijna drie maal het voor hem toegestane maximum van 220 ug/l. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Van je gasten moet je het hebben...

Vrijdagavond hield de politie een 36-jarige man (onbekend adres) aan als verdachte van een steekincident waarbij een 58-jarige Medemblikker gewond raakte.

Omstreeks 19.35 uur kreeg de politie melding van een steekincident dat plaats zou hebben gevonden in een woning aan de Randmeer in Medemblik. Ter plaatse sprak de politie met het slachtoffer die vertelde ruzie te hebben gekregen met de verdachte, die als gast in zijn woning verbleef.

Bij de ruzie werd het slachtoffer gestoken. Hierdoor liep hij een lichte verwonding op. Toen de gelegenheid zich voordeed, is het slachtoffer uit de woning gevlucht en had de politie gebeld. De verdachte kon in de woning worden aangehouden. Een onderzoek wordt ingesteld.

Wat verwachten de Kroatische EP-leden van het voorzitterschap?

Kroatië nam het voorzitterschap van de Raad van de EU over van Finland op 1 januari 2020. Wat zijn de verwachtingen van de Kroatische Europarlementariërs? De slogan van het zes maanden durende voorzitterschap van Kroatië is: “Een sterk Europa in een wereld vol uitdagingen”. Het nieuwste lid van de EU wil de nadruk leggen op duurzame ontwikkeling, een netwerkeconomie, veiligheid en het positioneren van Europa als wereldleider.

Een drukke periode voor de boeg
Kroatië zal tijdens een drukke periode voorzitter van de Raad van de EU zijn, namelijk met onderhandelingen over brexit en over de meerjarenbegroting (MFK). EP-leden verwachten ook andere onderwerpen op de agenda.

Karlo Ressler (EVP) ziet het voorzittershap als een mogelijkheid voor Kroatië om zich op politiek, economisch en diplomatisch vlak verder te positioneren binnen de EU. “Kroatië zal brexit verder aanpakken en de leiding nemen in de onderhandelingen over de meerjarenbegroting voor de volgende zeven jaar. Eén van de hoogtepunten zal de top in Zagreb zijn, met een focus op het Europese perspectief van Zuidoost-Europese landen.”

Volgens Biljana Borzan (S&D) moeten de bescherming van arbeiders- en consumentenrechten, volksgezondheid en de rechtsorde de prioriteiten zijn. “Ik hoop dat de we de onderhandelingen over de meerjarenbegroting succesvol kunnen afronden omdat de uitvoering van de programma’s en de politieke richting waar burgers voor gestemd hebben tijdens de Europese verkiezingen, zoals de Europese Green Deal, ervan afhangen.”

Valter Flego (Renew Europe) zei: “Kroatië moet als neutrale bemiddelaar optreden en zorgen voor een succesvolle samenwerking en standvastige uitvoering van het programma (van de EU)”. Hij gelooft ook dat Kroatië de mogelijkheid zal vinden om aan de burgers te tonen “wat Europa voor hen doet”.

Ruza Tomašić (ECH) verwacht lobbywerk voor nationale belangen. “Het belangrijkste dossier van de vorige termijn, het rapport over het meerjarenplan over het visbestand in de Adriatische zee, zit nog steeds vast bij de Raad. Ik verwacht dat hier verandering in zal komen tijdens het Kroatische voorzitterschap.” Ze wil ook vooruitgang zien in directe betalingen in de landbouwsector en de activering van ongebruikte landbouwgrond.

Fris het nieuwe jaar in? SOP met ons mee!

Wil jij het nieuwe jaar ook graag fris van start? Zie je door de bergen zooi je huis niet meer en wil je eindelijk eens chaos gaan scheppen in de bende?

Tips nodig om die kalkrotsen op je badkamertegels weg te krijgen of om je wasmachine weer eens naar *schoon* te laten ruiken? Vallen je huisdieren flauw van de lucht die opstijgt uit je schoenen? In ons nieuwe subforum SOP vind/vraag je de oplossing!

FOK! Wat een weer: af en toe zon en motregen

Vanochtend is er af en toe zon. In de middag raakt het bewolkt en valt er af en toe (mot)regen, vooral in het noorden en oosten. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De westelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan zee in de ochtend krachtig.

In de nacht naar zondag is het meest bewolkt met soms wat (mot)regen. De minimumtemperatuur ligt rond 5°C. De wind is zuidwest tot west, zwak, aan de kust matig.

Zondag overdag is het overwegend bewolkt met vooral landinwaarts wat motregen. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. De zuidwestenwind is matig, in het Waddengebied af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Ook in Friesland was het met de jaarwisseling mistig (Foto: Innisdemon)
Ook in Friesland was het met de jaarwisseling mistig (Foto: Innisdemon)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

'Moord op Soleimani staat gelijk aan oorlogsverklaring'

De aanval waarbij de Iraanse generaal Soleimani om het leven kwam, staat volgens de Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties gelijk aan een oorlogsverklaring. Hij is van mening dat de actie alleen met een militaire tegenactie beantwoord kan worden. Hij zou aan de VN-secretaris-generaal Guterres hebben laten weten dat Iran het recht heeft om zichzelf te verdedigen 'tegen het terrorisme en de schendingen van het internationale recht'. 

Guterres laat via zijn woordvoerder weten zeer bezorgd te zijn over de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten: "Dit is het moment waarop leiders maximale terughoudendheid moeten tonen. De wereld kan zich geen nieuwe Golfoorlog veroorloven."

Donald Trump liet gisteren in een statement weten dat de aanval bedoeld was om een oorlog te stoppen, niet om er een te beginnen: "Soleimani heeft de afgelopen 20 jaar terreur gepleegd om het Midden-Oosten te destabiliseren. Wat de Verenigde Staten gisteren deden had al lang geleden moeten gebeuren. Er zouden veel levens zijn gered." Hij verwijst in zijn speech ook nog naar de vernietiging van het IS-kalifaat en de dood van de terroristische leider al-Baghadi: "De wereld is veiliger zonder deze monsters"

Politie zoekt getuigen mishandeling en poging beroving in Haarlem

Donderdagavond omstreeks 18.55 uur is een IJmuidenaar mishandeld door twee mannen in de Ter Spijtstraat in Haarlem. De twee mannen wilden de IJmuidenaar mogelijk beroven.

De IJmuidenaar werd door het tweetal onder andere bedreigd met een mes en werd gedwongen om achter in zijn auto te gaan zitten. Hij probeerde weg te komen en werd tijdens zijn vlucht door een van de twee daders geslagen en geschopt. Desondanks wist hij toch weg te komen en riep hij de hulp in van een bestuurder van een zilverkleurige auto die aan kwam rijden. Deze automobilist stopte, waardoor de verdachte die achter de IJmuidenaar aan zat, wegrende. Het geschrokken slachtoffer belde aan bij een woning aan de Kleverlaan en werd opgevangen door de bewoners, waarna de politie werd gebeld.

De politie heeft een onderzoek ingesteld en is op zoek naar mensen die mogelijk iets gezien hebben donderdagavond in de Ter Spijtstraat of de directe omgeving van de Kleverlaan, dat te maken kan hebben met bovenstaand incident. De politie zou ook heel graag de automobilist willen spreken, die stopte voor het slachtoffer.

Van de twee daders is het volgende signalement bekend: Dader 1 is tussen de 20 en 30 jaar oud, heeft een donkere huidskleur en droeg een donkere gewatteerde jas van glimmende stof en een schoudertasje. Dader  is ook tussen de 20 en 30 jaar oud, heeft ook een donkere huidskleur en heeft donker kort krullend haar.

De politie is op zoek naar getuigen, met name de bestuurder van de zilverkleurige auto die stopte voor het slachtoffer. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

21-jarige opgepakt voor inrijden op motoragent

De politie heeft donderdag een 21-jarige man uit Meterik aangehouden die ervan verdacht wordt dat hij op oudejaarsdag in Venlo een motoragent omver heeft gereden.

Lees ook: Politie zoekt man die motoragent omver reed in Venlo

Naar aanleiding van het onderzoek kwam de politie de verdachte donderdag op het spoor. Toen agenten hem wilden aanhouden, probeerde de man er opnieuw vandoor te gaan. De verdachte kon worden achterhaald en heeft zich vervolgens verzet bij zijn aanhouding.

Op oudejaarsdag rond 17.30 uur reed de bestuurder met zijn personenauto op de Professor Gelissensingel in Venlo  bij een controle op de motoragent in. De motorrijder kwam daarbij ten val en belandde deels onder de motor. De bestuurder ging er hierna meteen vandoor.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.