Jeugdolympisch zilver snowboardster Peperkamp, tienersensatie schittert op ski's

Snowboardster Melissa Peperkamp heeft op de Jeugd Olympische Winterspelen in het Zwitserse Lausanne zilver gepakt op de slopestyle. In het Leysin Park & Pipe-gebied moest ze alleen de Belgische Evy Poppe voor zich laten.

De 15-jarige Utrechtse Peperkamp kwam in de eerste van drie finaleruns tot de tweede score met 79,25 punten, vrij ruim achter Poppe's score van 88,75 punten. In run twee ging ze echter nog een stuk beter naar beneden en met 91,75 nam Peperkamp de leiding over.

De derde run was na een kleine valpartij kansloos en daarna zag de Nederlandse hoe Poppe er met 94,00 punten nog eens overheen ging. Het leek haar overigens weinig te deren, want de twee vlogen elkaar na de run van Poppe volle bak in de armen. Het brons ging dankzij 78,25 punten in de derde run naar thuisfavoriete Bianca Gisler.

Freestyleskiën - slopestyle vrouwen
Kelly Sildaru is pas 17 jaren jong, de Estse is al jaren één van 's werelds beste freestyleskiesters. Dat blijkt ook wel uit haar palmares: ze is wereldkampioene in de halfpipe en drievoudig winnares van slopestylegoud op de X Games, naast zilver en brons op de big air en in de superpipe.

Op de Jeugdspelen was ze op de slopestyle dan ook de absolute favoriete en dat maakte ze waar, hoewel het zowaar nog spannend werd. De naar Chinees-Amerikaanse Gu Eileen - tegenwoordig uitkomend voor China - scoorde in run één 93,25 punten en Sildaru moest alles uit de kast trekken om daar overheen te komen: 93,75 punten. Jennie-Lee Burmansson uit Zweden, ook al een vaste wereldtopper, pakte met 90,00 punten het brons.

Wind
Zondag stonden de wedstrijden op de slopestyle voor de mannen gepland, zowel op de ski's als de snowboards. Dat is echter verplaatst naar maandag, want het waaide veel te hard en de jury vond het niet verantwoord om de atleten naar beneden te sturen.

De hele slopestyledag voor de dames, met de twee goede finaleruns van Peperkamp na 4:46 en 5:04 uur en Poppe's gouden run na 5:23 uur