FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 januari 2020

Van Dijk schittert met De Ligt en De Jong in FIFA Team of the Year

Er zijn drie Nederlandse spelers opgenomen in het FIFA Team of the Year, zo maakt EA Sports bekend in een video op sociale media. Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong maken deel uit van het beste team van het afgelopen jaar in het computerspel. De ratings van de spelers in het Team of the Year worden later wereldkundig gemaakt.

Liverpool is hofleverancier van het elftal, want de Champions League-winnaar levert naast Virgil van Dijk zijn ook doelman Alisson Becker, rechtsback Trent Alexander-Arnold, linksback Andrew Robertson en vleugelaanvaller Sadio Mané geselecteerd.

Naast het viertal bestaat de defensie van het Team of the Year dus uit Juventus- en Oranje-verdediger De Ligt. Op het middenveld is geen speler van Liverpool terug te vinden, maar wél een Nederlander. De Jong is op de middelste linie geposteerd met N'Golo Kanté van Chelsea en Kevin De Bruyne van Manchester City.

Naast Mané bestaat de aanval uit Kylian Mbappé van Paris Saint-Germain en Lionel Messi van Barcelona.

De enigszins opvallende afwezige is Juventus-aanvaller Cristiano Ronaldo, die geen plaats heeft gekregen in het Team of the Year.

Harms voorkomt vroege uitschakeling op BDO WK

Wesley Harms is aan een blamage ontsnapt in zijn eerste wedstrijd op het wereldkampioenschap darts van de BDO. De nummer één van de plaatsingslijst had een verlenging nodig om af te rekenen met Andreas Harrysson.

De Noord-Hollander begon sterk en won de sets met honderd gemiddeld. Zijn Zweedse tegenstander trok de stand vervolgens gelijk en kwam 1-2 voor. Een 76 finish in de vierde set bracht Sparky echter weer op gelijke hoogte. Harms leek het vervolgens snel af te maken door een 2-0 voorsprong te nemen in de beslissende set. Echter kwam Dirty Harry terug tot 2-2. Daarna maakte de Nederlander het alsnog af via een 121-finish en een zeventiendarter.

Uitslagen BDO WK - maandagmiddag

Gabriel Pascaru (81.90) 1-3 (90.24) Justin Hood (R1)
David Cameron (86.60) 1-3 (90.44) Nick Fullwell (R1)
Wesley Harms (91.79) 3-2 (88.22) Andreas Harrysson (R2)

Avondsessie (vanaf 20:00 uur, live op Eurosport)

Andy Hamilton v Darren Herewini (R2)
Mikuru Suzuki v Maria O’Brien (R1 dames)
Scott Waites v Martin Adams (R2)
Adam Smith-Neale v Paul Hogan (R2)

Kubacki maakt stunt compleet en wint Vierschansentournee

Schansspringer Dawid Kubacki heeft voor het eerst in zijn carrière - en best wel verrassend - de Vierschansentournee gewonnen. Na de wedstrijden in Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen en Innsbruck maakte de 29-jarige Pool het in Bischofshofen definitief af op de Paul-Ausserleitner-Schanze.

Vooraf hadden nog vier mannen serieus kans: Kubacki ging aan de leiding, de Noor Marius Lindvik volgde op vrij kleine afstand en ook de Duitser Karl Geiger en de Japanse titelverdediger Ryoyu Kobayashi hadden zeker nog een kans, terwijl Stefan Kraft uit Oostenrijk een klein wonder nodig had.

Kobayashi spoelde zijn kansen in de eerste ronde min of meer door het putje, Kraft zag geen wonder gebeuren: hij stond vierde. Kubacki nam de leiding en breidde zijn voorsprong zo een beetje uit op zijn naaste achtervolgers Geiger en Lindvik, die de top-3 na één ronde completeerden.

In de finaleronde behield Kraft zijn vierde plek, waarna Lindvik geen megasprong uit de hoge hoed toverde, hoewel het wel genoeg was om plek drie te verzilveren. Geiger sprong prima, maar het was geen epische sprong en die had hij wel nodig: de Duitser werd tweede, want Kubacki leek de druk niet eens te voelen, haalde wéér hard uit en bekroonde zijn Vierschansentourneezege met de winst in Bischofshofen.

In het Vierschansenklassement won Kubacki uiteindelijk met twintig punten voorsprong op Lindvik, die Geiger nog net achter zich wist te houden. Kobayashi sloot de tournee als vierde af, voor Kraft.

'NPO is te veel een feest van herkenning'

De VPRO gaat het komend seizoen vaker zelf de voorhoede en de buitenplaatsen opzoeken, mee met de vooruitgangsdenkers. Vragen stellen, waarnemen en er met het publiek iets van vinden. Laten zien hoe de publieke opinie werkt en daarvan leren. Dat is het voornemen dat VPRO-directeur Lennart van der Meulen in zijn nieuwjaarsboodschap uitspreekt. Daarbij zal de VPRO het niet nalaten NPO uit te dagen een échte rol te spelen in de transitiejaren die voor ons liggen. Nu is de NPO te veel een feest van herkenning.

Volgens Van der Meulen is de VPRO podium en gids voor nieuwe plannen, radicale ideeën, strategieën en oplossingen. Van der Meulen: ‘We zijn een broedkamer voor makers en verhalen die ons verder helpen. Impact hebben. Onze ogen openen. Die ons laten nadenken en doen.’

Hij benadrukt dat ook de VPRO een bijdrage moet leveren aan structurele en duurzame oplossingen voor de grote vraagstukken van deze tijd: ‘We moeten ons leven echt anders in gaan richten. De flightshame en de meatshame en wearshame van ons afschudden en iets doen aan ons transport, de landbouw en de industrie.’

De VPRO zal niet nalaten ook in 2020 de NPO uit te dagen een échte rol te spelen in de transitiejaren die voor ons liggen, zegt Van der Meulen. ‘De NPO biedt Nederland nu één groot feest van herkenning aan. Met het Eurosongfestival, het EK-voetbal en een stoet aan evenementen maakt de NPO van 2020 een nationaal jubeljaar. Dat verbindt misschien, maar het is ook de dood in de pot voor een wereld die snakt naar beweging, verandering en radicale oplossingen.’

De VPRO-directeur vervolgt: ‘Je moet ook als NPO durven kiezen, je durven uitspreken, op zoek gaan naar nieuw publiek, nieuwe muziek, andere feestjes. Je los maken van het gekende, de spiegel van de commercie en de wurggreep van de bureaucratie, en het bijzondere laten zien. Voorloper zijn in een tijd die roept om nieuwe perspectieven. De VPRO gaat met de NPO die wereld in. Aan ons zal het niet liggen.’

Lees hier de hele nieuwjaarspeech

Exodus dreigt voor Sparta: "Ja, wie weet, Feyenoord is een mooie club"

Sparta Rotterdam zag Halil Dervisoglu al vertrekken naar Brentford, terwijl Ragnar Ache na dit seizoen aansluit bij Eintracht Frankfurt. Daarnaast kwam maandagochtend naar buiten dat Lars Veldwijk in de nadrukkelijke belangstelling staat van het Zuid-Koreaanse Jeonbuk Hyundai FC. Abdou Harroui ziet Sparta ook niet als zijn eindstation, al wil de middenvelder de Rotterdamse club niet halsoverkop verlaten.

"Er is wel wat interesse, ik weet het niet precies, maar ik ben er blij mee", vertelt Harroui maandag tegenover RTV Rijnmond. "Ik zie het vooral als een teken dat ik het goed doe. Er zijn veel mooie clubs in Nederland, ik wil graag de stap maken."

De jonge Spartaan wil niet direct ingaan op concrete namen van clubs. "Dat weet mijn zaakwaarnemer en die vertelt me alleen dingen als er iets concreets is, dus geen geruchten ofzo."

De zaakwaarnemer van Harraoui is Saïd Boutahar, die als speler een verleden heeft bij Feyenoord. De verslaggever van RTV Rijnmond brengt de stadsgenoot van Sparta gelijk naar voren als mogelijke nieuwe werkgever van Harroui. "Ja, wie weet. Feyenoord is een mooie club, er zijn nog meer mooie clubs in Nederland."

"Ik weet niet waar de stap heengaat, maar ik hoop wel dat ik die stap ga maken", aldus de aanvallende middenvelder, met een contract tot medio 2022 bij Sparta.

Harraoui zet in op een overstap naar een club uit de top vier in de Eredivisie, met AZ, Ajax en PSV als mogelijke gegadigden. "Ik heb er al aan geproefd bij Jong Oranje", benadrukt de jeugdinternational. "De balsnelheid, het hoge niveau. Ik hoop zo'n stap eerst in Nederland te maken, om eerst Eredivisie-ervaring op te doen. Dan wellicht de volgende stap naar het buitenland. Maar mijn focus ligt nu natuurlijk nog op Sparta."

Nieuwe huiseigenaar levert handgranaat uit Tweede Wereldoorlog af op politiebureau

Het verdachte pakketje dat maandagmiddag 6 januari bij het hoofdbureau van de politie eenheid Den Haag aan de Burgemeester Patijnlaan werd bezorgd blijkt een handgranaat uit de Tweede Wereldoorlog te zijn. De granaat is meegenomen door het Team Explosieven Verkenning.

De granaat werd aangetroffen door een man die een nieuw huis had gekocht. In zijn huis trof hij de granaat aan en bracht deze vervolgens naar het politiebureau. Een deel van het bureau werd ontruimd en de Burgemeester Patijnlaan werd afgezet.

Het Team Explosieven Verkenning (TEV) kwam ter plaatse en onderzocht het pakketje. Het blijkt te gaan om een handgranaat uit de Tweede Wereldoorlog. Er zat geen explosieve inhoud in de granaat, wat inhoudt dat de granaat niet af kon gaan. De TEV heeft de granaat meegenomen en het bureau en de Burgemeester Patijnlaan zijn weer vrijgegeven.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Extinction Rebellion houdt verschillende 'die-ins' tijdens luchtalarm

Tijdens het luchtalarm, dat iedere eerste maandag van de maand te horen is, organiseerde Extinction Rebellion in verschillende steden een 'die-in' om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Dit deden ze vandaag onder andere in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. 

Op het moment dat het luchtalarm afging vielen de klimaatdemonstranten bij bosjes neer op de grond, terwijl een woordvoerder van de organisatie de eisen van Extinction Rebellion nog maar eens uitsprak: ze willen dat de overheid eerlijk is over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen, de overheid moet doen wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen een de uitstoot van broeikasgassen moet naar netto 0 in 2025 en dat moet bovendien op een rechtvaardige manier gebeuren. 

Tot slot willen ze dat de burgers mogen beslissen over een rechtvaardige transiitie door het oprichten van een burgerraad dat een leidende rol moet spelen in de besluitvorming. Ter lering ende vermaeck; hieronder de beelden uit Amsterdam.  

Uodate 18:23 uur
Beelden uit Rotterdam toegevoegd! 

Meerderheid Tweede Kamer lijkt voor vuurwerkverbod

De coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie willen samen met de oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, 50 Plus, SGP, DENK, en de eenmansfractie van Van Kooten-Arissen een eind maken aan gevaarlijk vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Samen hebben ze 76 zetels in de Tweede Kamer en dat betekent dat een meerderheid is voor een vuurwerkverbod. 

Over hoe het vuurwerkverbod er uit moeten komen te zien zijn ze het nog niet helemaal eens, zo willen de D66 en de CU dat er wat hen betreft een verbod moet komen op knalvuurwerk en vuurpijlen, terwijl de VVD en het CDA daar op tegen zijn, net als de PVV. Het CDA staat er dan weer dubbel in, want die wil wel een eind aan zware vuurpijlen. 

De PvdA vind dat het verbod wel te handhaven moet zijn voor de politie. Is het dat niet, dan is de partij duidelijk: dan moet er een totaalverbod op ál het consumentenvuurwerk komen. 

Ronaldo grote man met hattrick; Ibrahimovic maakt rentree

Juventus heeft maandagmiddag met ruime cijfers afgerekend met Cagliari. De ploeg van trainer Maurizio Sarri, die opnieuw de voorkeur gaf aan Merih Demiral boven Matthijs de Ligt, was met maar liefst 4-0 te sterk voor de van Sardinië afkomstige tegenstander. Cristiano Ronaldo was met een hattrick en een assist de grote man aan de kant van La Vecchia Signora. Zlatan Ibrahimovic maakte tegelijkertijd zijn debuut namens AC Milan, maar wist zijn eerste wedstrijd na zijn terugkeer niet te winnen van Sampdoria. Atalanta kende op zijn beurt geen genade voor Parma en Robin Gosens was met een goal en een assist een van de uitblinkers bij La Dea.

Juventus - Cagliari 4-0
Naast De Ligt begon ook Gonzalo Higuaín op de bank en zonder de Argentijn had Juventus in de eerste helft moeite om gevaar voor het doel van Robin Olsen te stichten. Blaise Matuidi en Paulo Dybala deelden wel plaagstootjes uit met schoten die naast en over het vijandelijke doel gingen, maar het duurde tot negen minuten voor de rust voordat de eerste grote kans waar te nemen viel. Bij een corner van de thuisploeg sprong Demiral het hoogst en zijn kopbal spatte uiteen op de lat boven Olsen.

Hoewel Cagliari er in de eerste helft dus goed in slaagde om de gelederen gesloten te houden, ging het na de onderbreking al snel mis. Ragnar Klavan, ex-verdediger van Heracles Almelo en AZ, liet zich achterin aftroeven door Ronaldo, waarna de Portugees Olsen omspeelde en raak schoot. Vlak daarna was het ook bijna 2-0 voor Juventus, maar Olsen slaagde er met een uiterste inspanning in om zijn doel schoon te houden.

Via een kopbal op de lat van Giovanni Simeone waren de bezoekers met nog een halfuur te gaan dicht bij de gelijkmaker, maar in de laatste ruime twintig minuten ging het toch nog helemaal mis voor i Rossoblu. Een overtreding in de zestien op Dybala leverde Juventus een penalty op en Ronaldo benutte dit buitenkansje zonder problemen. De sterspeler stelde vervolgens invaller Higuaín in staat om de 3-0 te maken en nam een minuut later zelf nog de 4-0 voor zijn rekening. Juventus heeft nu een voorsprong van drie punten op titelconcurrent Internazionale, dat maandagavond nog tegen Napoli in actie komt.

AC Milan - Sampdoria 0-0
Alle ogen waren voorafgaand aan het treffen tussen AC Milan en Sampdoria gericht op Zlatan Ibrahimovic, maar de Zweedse spits kreeg van trainer Stefano Pioli een plaats op de reservebank toebedeeld. In een weinig spectaculaire eerste helft kregen de zestigduizend toeschouwers in het San Siro twee kleine mogelijkheden voor i Rossoneri te zien, met pogingen van Theo Hernández en Giacomo Bonaventura. Kort na rust kwam er meer actie in het duel, wat resulteerde in een kans voor Hakan Çalhanoglu. Aan de andere zijde mocht AC Milan van geluk spreken dat er niet snel in de tweede helft al een achterstand op het scorebord stond. Manolo Gabbiadini profiteerde van een fout van Ismaël Bennacer, maar zag Hernández redding brengen op de doellijn.

Na 54 minuten spelen kwam Ibrahimovic binnen de lijnen voor Krzysztof Piatek, maar het waren de bezoekers uit Genua die op dat moment de beste kansen hadden. Karol Linetty en Gabbiadini lieten goede mogelijkheden echter onbenut. Rafael Leão had in de tweede helft aan de andere kant nog een goede kans om de eerste treffer van de middag te maken, maar doelpunten zouden er niet vallen in het San Siro. Ibrahimovic slaagde er in zijn eerste speelminuten niet in om zijn stempel te drukken bij AC Milan, dat de nummer twaalf in de Serie A blijft.

Atalanta - Parma 5-0
Al na de eerste helft kon Parma concluderen dat het bezoek aan Atalanta geen punten zou gaan opleveren. La Dea was in de eerste 45 minuten oppermachtig en ging met een 3-0 voorsprong rusten, door doelpunten van Alejandro Gómez, Remo Freuler en Robin Gosens. De Duits Nederlandse vleugelverdediger tikte de rebound binnen, nadat Parma-doelman Luigi Sepe een schot van Josip Ilicic nog kon keren. Dankzij de Sloveense middenvelder liep Atalanta in de tweede helft nog verder weg bij de nummer zeven van de Serie A. Na een uur spelen schoot Ilicic feilloos op aangeven van Gosens de 4-0 tegen de touwen, waarna hij elf minuten later na een fraaie actie de eindstand op 5-0 bepaalde.

Michel Mulder stopt met schaatsen

Michel Mulder zet een punt achter zijn schaatsloopbaan. De Olympisch kampioen op de 500 meter van Sochi neemt dit besluit na de matige prestaties de afgelopen seizoenen. Hîj zal het seizoen nog wel afmaken.

Eind december, tijdens het NK afstanden, werd hij op de 500 meter maar negende. "Ik rijd niet meer zestien 34'ers in een jaar zoals toen ik olympisch kampioen werd. Ik zag nog wel heel veel lichtpuntjes en fysiek ben ik ook nog steeds heel sterk. Maar ik wil ook graag resultaten zien”, zegt Mulder tegenover de NOS.

In 2013 en 2014 werd Mulder wereldkampioen sprint.

Advocaat neemt Feyenoord-talenten mee naar Spanje

Feyenoord reist maandag af naar het Spaanse Marbella, waar de ploeg van trainer Dick Advocaat zich voor gaat bereiden op de tweede seizoenshelft. De oefenmeester liet voor de winterstop al meerdere malen weten graag een of twee nieuwe spelers te willen verwelkomen, maar heeft op het trainingskamp nog niet de beschikking over nieuwe gezichten.

Het is de pas aangetreden technisch directeur Frank Arnesen vooralsnog niet gelukt om aanwinsten naar De Kuip te halen. Feyenoord zou onder meer op zoek zijn naar een spits die als back-up en/of concurrent van Nicolai Jörgensen kan dienen.

In de afgelopen week passeerden onder meer de namen van Club Brugge-aanvaller Jelle Vossen en Flora Tallinn-talent Erik Sorga de revue in het geruchtencircuit.

Advocaat heeft wel de jonge verdedigers Ramon Hendriks en Denzel Hall, allebei achttien jaar oud, meegenomen naar Spanje. Wouter Burger, die op huurbasis mag vertrekken en onlangs een overgang naar ADO Den Haag af zag ketsen, is eveneens mee.

Marouan Azarkan, Nouafal Bannis en Achraf El Bouchataoui hebben daarentegen geen uitnodiging gekregen. Zij hebben zich inmiddels weer aangesloten bij de selectie van Feyenoord Onder-19.

De geblesseerden Rick Karsdorp, Ridgeciano Haps en Sven van Beek zijn ook op het vliegtuig gestapt en zij zullen in het Marbella Football Center verder werken aan hun herstel.

Feyenoord speelt woensdag een oefenwedstrijd tegen het TSG Hoffenheim van trainer Alfred Schreuder, waarna op zaterdag een vriendschappelijk treffen met Borussia Dortmund volgt. De Rotterdammers hervatten de Eredivisie op zaterdag 18 januari met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen.

Volleyballers op OKT kansloos onderuit tegen Europees kampioen ServiŽ

De Nederlandse volleyballers hebben hun eerste duel bij het olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn verloren van Servië. De Europees kampioen was veel te sterk voor Oranje: 3-0 (25-18, 25-18, 25-17).

In Berlijn strijden deze week de beste acht Europese landen die nog niet zeker zijn van olympische kwalificatie om één ticket voor Tokio. Nederland is ingedeeld in de poule bij toplanden als Servië, Frankrijk en Bulgarije.

Servië speelde zondag hun eerste wedstrijd van het toernooi en in die wedstrijd werd kansloos verloren van Frankrijk. Servië, de Europees kampioen, moest winnen van Nederland om nog uitzicht te houden op de halve finales.

Servië maakte in de eerste nogal wat fouten, maar tegen Nederland kwam de Europees kampioen nooit in de problemen omdat Nederland in de aanval onmachtig was tegen Servië. Ook in de tweede set kwam Oranje niet in de buurt van setwinst. In het begin van de derde set zag het even goed uit voor het Nederlands volleybalteam en kwam met 6-2 voor, maar Servië was snel weer bij de les en met negen punten op rij wisten ze de wedstrijd weer in het voordeel van hun te draaien. Uiteindelijk won Servië die set ook makkelijk.

Dinsdag neemt Nederland het op tegen Bulgarije en woensdag is Frankrijk de tegenstander. Beide duels moeten gewonnen worden om kans te houden op een olympisch ticket.

'Overmars zoekt opvolger van Onana bij Benfica'

Met Bruno Varela huurt Ajax al een doelman van Benfica en de kans is aanwezig dat de Amsterdammers opnieuw uitkomen bij de topclub uit Lissabon. Sportime meldt maandag namelijk dat Odysseas Vlachodimos in de Johan Cruijff ArenA in beeld zou zijn als opvolger van André Onana.

Directeur voetbalzaken Marc Overmars zou volgens de berichtgeving van de Griekse sportkrant, die ook in Portugal is opgepikt, al een eerste gesprek met de vertegenwoordigers van de 25-jarige sluitpost achter de rug hebben. De zesvoudig international van de Griekse nationale ploeg speelt sinds de zomer van 2018 voor Benfica, dat hem destijds voor een kleine 2,5 miljoen euro overnam van Panathinaikos.

De in Duitsland geboren Vlachodimos, die zijn opleiding genoot bij VfB Stuttgart, verdedigde sindsdien 72 keer het doel van Benfica en wist in 32 van die wedstrijden zijn doel schoon te houden. Hoewel er een afkoopsom van zestig miljoen euro is opgenomen in zijn tot medio 2024 doorlopende contract, zouden de Portugezen genoegen nemen met een transfersom van vijftien à twintig miljoen euro.

Onana is momenteel nog de eerste keus bij Ajax, maar de verwachting is dat de Kameroener aankomende zomer een volgende stap gaat zetten. Met de 25-jarige Bruno Varela hebben de Amsterdammers al een doelman van Benfica in de gelederen en aankomende zomer kan hij door middel van een koopoptie definitief ingelijfd worden.

Varela lijkt echter niet in aanmerking te komen voor de positie van eerste doelman. Ajax heeft met Kjell Scherpen en Dominik Kotarski ook nog twee negentienjarige keepers in de gelederen.

'Eerder opgepakte verdachte moord advocaat Wiersum is schutter'

Een 36-jarige verdachte die eerder werd opgepakt in verband met de moord op advocaat Derk Wiersum, is waarschijnlijk de schutter. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Het gaat om de 36-jarige Giërmo B. uit Almere, die volgende week woensdag voor het eerst moet verschijnen voor de rechter.

'Moord in vereniging'
B. wordt verdacht van 'moord in vereniging': hij zou de moord samen met anderen hebben gepleegd. Naar verluidt zit ook de neef van crimineel Ridouan Taghi vast in verband met de moord.

Volgens het OM is B. degene die een of meerdere schoten op de advocaat heeft afgevuurd. Daarnaast zou hij tussen 30 augustus en 17 september met gestolen auto's naar de woning van Wiersum zijn gereden en de omgeving daarvan hebben geobserveerd.

Zitting
De zitting van aankomende woensdag vindt plaats in de extra beveiligde Bunker in Osdorp. Het gaat om een voorbereidende zitting. Wanneer de zaak inhoudelijk behandeld wordt, is nog niet bekend.

Wiersum
Wiersum werd op 18 september doorgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo, waarbij Taghi hoofdverdachte is.

Wijkagent schrikt van wapenarsenaal minderjarigen: 'Ik heb er geen woorden voor'

De politie in Buitenveldert maakt zich ernstig zorgen over de vondst van een groot aantal kapmessen bij een groepje jongens in de leeftijd van zo'n 12 jaar. 'Dit kan zo niet langer.'

De politie hield de minderjarige jongens gisteren aan na een melding van een straatroof aan de Gerrit van der Veenstraat in Amsterdam-Zuid. Bij de straatroof waren meerdere jongeren betrokken. Alle jongens zijn aangehouden en zitten vast.

De wijkagent van Buitenveldert doet op Facebook een emotionele oproep: 'U ziet hier het wapenarsenaal van de verdachten.. leeftijd gemiddeld 1 2 - 13 jaar. Ik heb er geen woorden voor, u wel? Dit kan zo niet langer.'

De agent vindt dat ouders beter op de hoogte moeten zijn van wat hun kind buiten doet op straat. 'Weet u waar ze mee bezig zijn op de telefoon (want hoe denkt u dat ze hier aan komen?) Vraagt u uw kind wel eens wat hij/zij (voornamelijk hij) in zijn jaszak of rugtas heeft zitten?'

'Gemeengoed'
Afgelopen september uitte politiechef Frank Paauw in het AT5-programma Het Verhoor ook al zijn zorgen over jongeren die zich bewapenen met een mes. 'Het bezit van een mes begint gemeengoed te worden', zei hij toen. Ook jongerenwerkers trokken eerder al aan de bel.

Rabobank waarschuwt voor bedrieglijk echte phishing mail

De Rabobank waarschuwt voor een bedrieglijk echte valse e-mail. De mail roept in het kader van de privacy AVG op tot het controleren van klantgegevens, en beweert dat als dit niet tijdig gedaan wordt, je rekening wordt geblokkeerd. 

Je kunt dan volgens de mail geen gebruik meer maken van je rekening, of geld opnemen. De oplettende lezer zal kleine foutjes in de grammatica kunnen ontdekken, maar de mail ziet er voor de rest bedrieglijk echt uit. Hieronder zie je een voorbeeld.

De Rabobank adviseert om in geen geval de links in het bericht aan te klikken. Het beste wordt de mail (als bijlage) doorgestuurd naar valse-email@rabobank.nl en direct daarna te verwijderen. 

Valse email Rabobank
Valse email Rabobank

Valse email Rabobank
Valse email Rabobank

Rode Kruis opent giro 5125 voor hulp bij bosbranden in AustraliŽ

Het Nederlandse Rode Kruis opent vandaag giro 5125 voor de hulp aan de getroffenen van de verwoestende bosbranden in Australië. Honderden bosbranden blijven aanhouden en zorgen ervoor dat mensen nog steeds moeten vluchten voor het vuur. Hulp is nog steeds heel hard nodig. Het Rode Kruis in Australië helpt geëvacueerden en brengt familieleden die elkaar uit het oog zijn verloren door de brand weer met elkaar in contact. 

De afgelopen dagen merken we dat Nederlanders graag wat willen doen om de getroffenen te helpen. Het Nederlandse Rode Kruis heeft het gironummer geopend, zodat mensen vanuit Nederland makkelijk kunnen doneren aan het Rode Kruis in Australië. Doneren kan via www.rodekruis.nl.  

Het Rode Kruis in Australië is sinds juli bezig om getroffenen van de branden te helpen. Meer dan 1.590 hulpverleners van het Rode Kruis zijn onvermoeid bezig om mensen te helpen. Hulpverleners zijn aanwezig in meer dan 69 evacuatiecentra om mensen op te vangen die gevlucht zijn voor het vuur. Zij geven de getroffenen onder andere psychosociale hulp, delen water, voedsel en toiletspullen uit en geven ook voedsel en water aan huisdieren.

Hulp
Daarnaast hebben meer dan 30.000 mensen zich veilig geregistreerd op de Australische ‘ik ben veilig’ website van het Rode Kruis (register.redcross.org.au). Via deze website kunnen familieleden en vrienden checken of hun geliefden in veiligheid zijn. Hulpverleners van het Rode Kruis voeren telefonische checks uit: ze bellen met extra kwetsbare mensen in de getroffen gebieden, zoals ouderen en chronisch zieken, en vragen of het goed met hen gaat en of ze hulp nodig hebben.

Door het vuur zijn veel mensen alles kwijtgeraakt. Denk aan hun huis, kleding en dierbare bezittingen. Het Rode Kruis ondersteunt mensen die alles verloren hebben financieel, zodat zij zelf de spullen kunnen kopen die ze op dat moment hard nodig hebben. Er zal langere tijd hulp nodig zijn voor deze mensen. Het Rode Kruis wil er voor hen zijn en hen helpen om uit te zoeken hoe zij na deze traumatische ervaring hun leven weer opnieuw kunnen opbouwen.

Klimaat
Inmiddels is al meer dan 5 miljoen hectare land verwoest door de bosbranden. De branden in Australië laten nogmaals zien dat we haast moeten maken met het voorbereiden van kwetsbare gemeenschappen op een veranderend klimaat. Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum: “We weten dat een hogere temperatuur het risico op natuurbranden op veel plekken vergroot. Mensen uit de getroffen gemeenschappen vertellen ons dat ze dit nog nooit hebben meegemaakt. De branden niet, maar ook niet het weer dat eraan voorafging.”

Drie aanhoudingen voor 'vaag' schietincident Heerlen

In het onderzoek naar het schietincident zondagavond op het Vrieheidepark zijn drie mensen aangehouden. Twee ervan verblijven nog in het ziekenhuis. De derde verdachte is naar het politiebureau gebracht. Het is niet bekend of er meer gewonden zijn.

De drie personen zijn aangehouden voor betrokkenheid bij het schietincident. Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd en wat hun exacte rol is geweest. In verband met het lopende onderzoek kunnen op dit moment geen verdere personalia gemeld worden. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. In het kader van het ingestelde onderzoek komt de politie ook graag in contact met mogelijke getuigen.

NBA: Block party in Los Angeles

De Los Angeles Lakers wonnen gisteravond in de NBA van de Detroit Pistons. Het verschil in de wedstrijd, die Los Angeles met 106 – 99 won, werd gemaakt onder de basket. De drie centers van de Lakers blockten liefst negentien schotpogingen van de Pistons.

De Los Angeles Lakers worden dit jaar geroemd om het aanvallende spel van Anthony Davis en LeBron James. Tegen de Detroit Pistons bleek dat het verdedigend ook kan draaien voor de ploeg uit Californië. Anthony Davis blokkeerde acht schoten, JaVale McGee zes en Dwight Howard vijf. Het gros van de blocks kwam op schotpogingen van Dwight Howard en Derick Rose. De Lakers hadden alle verdedigende prestaties ook nodig. Detroit bleef de hele wedstrijd goed bij en stond halverwege het vierde kwart nog voor.

De Lakers verloren richting de Kerstdagen vier wedstrijden op rij, maar hebben sindsdien de stijgende lijn weer te pakken. De laatste vijf wedstrijden werden gewonnen.

De Detroit Pistons overwegen de handdoek in de ring te gooien met de huidige selectie. Blake Griffin is geen schim meer van de speler die hij was en gevreesd wordt dat hij dit ook niet meer zal worden. Center Andre Drummond staat voor veel geld op de loonlijst, maar is geen speler die in de huidige NBA een team kan dragen. Drummond wordt nadrukkelijk genoemd in discussies over spelersruilen.

Eerder op de avond wonnen in dezelfde hal de Clippers van de New York Knicks. De wedstrijd kende een bizar scoreverloop. New York stond na één kwart met 29 – 45 voor. Het was het grootste aantal punten dat de Knicks ooit na één kwart gescoord hadden. Een stunt leek mogelijk, maar in een zucht van tijd hadden de Clippers de achterstand ongedaan gemaakt. Bij rust stond het 76 – 69.

Beide ploegen bleven in hoog tempo doorscoren, maar de Clippers trokken met 135 – 132 aan het langste eind.

Kawhi Leonard ontbrak bij Los Angeles, maar zijn honneurs werden met verve waargenomen door Paul George, Montrezl Harrell en Lou Williams. Het drietal was samen goed voor 98 punten. Het rommelt een beetje bij de Clippers. Er zijn signalen over ontevredenheid bij bepaalde spelers en de resultaten in de laatste wedstrijden zijn wisselvallig. De play-offs zijn nog ver weg, maar als de Clippers aanspraak willen maken op de titel moet er in april wel een team staan dat voor elkaar door het vuur wil gaan.

De New York Knicks spelen zoals zo vaak een verloren seizoen. Maar sinds het vertrek van coach David Fizdale zijn de resultaten wel aantoonbaar beter. Onder de nieuwe coach Mike Miller, niet te verwarren met de oud-speler, worden bijna de helft van de wedstrijden gewonnen. Knicks-fans, hard en cynisch, omarmen de huidige middelmatigheid van de ploeg als een groot succes.

Uitslagen

Los Angeles Clippers – New York Knicks 135 – 132
Miami Heat – Portland Trail Blazers 122 – 111
Cleveland Cavaliers – Minnesota Timberwolves 103 – 118
Phoenix Suns – Memphis Grizzlies 114 – 121
Los Angeles Lakers – Detroit Pistons 106 – 99

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 32 – 5
Boston Celtics 25 – 8
Miami Heat 26 – 10
Toronto Raptors 24 – 12
Philadelphia 76ers 23 – 14
Indiana Pacers 22 – 14
Brooklyn Nets 16 – 18
Orlando Magic 16 – 20
Charlotte Hornets 15 – 23
Chicago Bulls 13 – 23
Detroit Pistons 13 – 24
Washington Wizards 11 – 24
Cleveland Cavaliers 10 – 26
New York Knicks 10 – 26
Atlanta Hawks 8 – 28

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 29 – 7
Houston Rockets 24 – 11
Denver Nuggets 24 – 11
Los Angeles Clippers 26 – 12
Utah Jazz 23 – 12
Dallas Mavericks 22 – 13
Oklahoma City Thunder 20 – 15
San Antonio Spurs 14 – 20
Portland Trail Blazers 15 – 22
Memphis Grizzlies 15 – 22
Minnesota Timberwolves 14 – 21
Phoenix Suns 14 – 22
Sacramento Kings  13 – 23
New Orleans Pelicans 12 – 24
Golden State Warriors 9 - 28

"Ajax betreedt nieuw mijnenveld met samenwerking in Midden-Oosten"

Ajax kreeg de voorbije maanden veel kritiek op het trainingskamp dat de club momenteel houdt in Qatar. Zondag werd bekend dat de Amsterdammers een nieuwe controversiële stap zetten. De koploper van de Eredivisie gaat samenwerken met Sharjah FC, de kampioen van de Verenigde Arabische Emiraten.

"Ajax betreedt een nieuw mijnenveld qua mensenrechten", vindt onderzoeksjournalist Bas Soetenhorst van Het Parool.

Ajax wil de club uit het Midden-Oosten 'onder meer helpen met het ontwikkelen van de jeugdopleiding door stafleden permanent bij Sharjah te stationeren', zo bracht Ajax zondag naar buiten in een statement.

Soetenhorst vindt dat het nodige aan te merken is op die beslissing. "Net als Qatar leunt de Verenigde Arabische Emiraten op een leger buitenlandse arbeidsmigranten, dat vaak wordt uitgebuit en misbruikt", aldus de journalist.

"Vrouwen worden geacht hun man te gehoorzamen en hebben, in tegenstelling tot mannen, gerechtelijke toestemming nodig voor echtscheiding", schetst Soetenhorst. "De wetgeving op het gebied van transgenders geldt als een van de meest repressieve ter wereld."

"Kritiek op de koninklijke familie is vrijwel onmogelijk, mensenrechtenorganisaties worden zo veel mogelijk geweerd en dissidenten riskeren lange celstraffen."

Sultan Bin Mohammed Al Qasimi, die zichzelf 'Sjeik Dokter Sultan' laat noemen, deelt de lakens uit in de emiraat Sharjah waar de gelijknamige club zich bevindt waar Ajax mee gaat samenwerken.

De sultan heerst er sinds 1972 en staat daarmee in de top 10 van ’s werelds langst regerende vorsten. "Hij presenteert zichzelf als een verlicht monarch, die heel geleidelijk een volwaardige democratie wil vestigen."

"Onder zijn bewind is de wettelijke arbeidspositie van vooral getrouwde vrouwen verbeterd. Zo heeft hij zich ingespannen voor kinderopvang en werkpauzes voor borstvoeding", zegt Soetenhorst.

'Verwarde man' steekt afval op balkon in brand, opgepakt voor brandstichting

Een 47-jarige Bredanaar is zondagavond rond 20.20 uur aangehouden voor brandstichting. De politie verdenkt hem ervan dat hij zelf afval in brand gestoken heeft op zijn balkon.

De politie kreeg zondagavond een melding van een brand in of bij een appartement in de wijk Brabantpark. De agenten zagen vlammen bij de bedoelde woning op het balkon. Ze belden aan waarna de bewoner verbaasd en verward open deed. Ze zagen op de salontafel 12 geopende halve liters blikjes bier staan. Vanuit het balkon kwam rook de woonkamer binnen.

De brandweer heeft de brand op het balkon geblust. Het bleek te gaan om afval, onder meer bierblikjes. Er was naast de bewoner niemand in het pand. Hij riep tegen de politiemensen dat hij gewaarschuwd had dat dit zou gebeuren. Hij is als verdachte van brandstichting aangehouden. De man is een bekende van de politie. Naast het strafrechtelijk traject is er ook contact met de GGZ om zijn psychische gesteldheid te beoordelen.

Prijsverschillen van honderden euro's bij garages voor reparaties

De verschillen in prijs van autoreparaties zijn vaak groot. Voor elke aankoop geldt ook hier: ‘rondshoppen’ loont. Bij autoreparaties geldt dat zeker. Zo was het grootste prijsverschil maar liefst € 905 voor het vervangen van een koppeling. Bij het monteren van nieuwe remmen waren de verschillen kleiner. Hier was de duurste garage € 245 duurder dan de goedkoopste. Dat blijkt uit een telefonische rondgang van de ANWB Kampioen langs meer dan 500 garagebedrijven door heel Nederland.

De redactie van de Kampioen vroeg prijzen op van een nieuwe set banden en het verwisselen ervan, het vervangen van remmen en nieuwe voorruit en het vervangen van een koppeling. Bij een set nieuwe banden, een nieuwe koppeling of een voorruit loont het de moeite om goed rond te vragen: dan bespaar je al snel €300 of meer. De offertes werden aangevraagd op basis van kenteken, dus telkens exact dezelfde auto in elke categorie.

De redactie onderzocht ook de gemiddelde prijzen per type garage. Merkdealers bleken gemiddeld het duurst. Ook opvallend: voor sommige reparaties betaal je ook bij fastfitters ofwel de ‘prijsvechters’ uit deze branche de hoofdprijs. Voor de scherpste prijzen ga je naar een universele garage. De top 10 ‘goedkoop’ bestaat in sommige categorieën vrijwel geheel uit universele garages.

Het onderzoeksteam vond ook duidelijke regionale verschillen in Nederland. De Randstad en Gelderland bleken met meest aan de prijs. Zeeland, Drenthe en Groningen zijn gemiddeld juist goedkoper. Ook reparaties in de grote steden zijn vaak prijzig. Zo kan het lonen om net buiten de stad te zoeken.

Zeker niet elke garagehouder ziet klanten als wandelende geldbuidels. Vaak kregen de onderzoekers spontaan goede tips, die geld kunnen besparen. Zo werd door meerdere garages aangeraden banden via internet te bestellen. En deze vervolgens bij het bedrijf laten bezorgen. Dat kan flink wat euro’s besparen.

Het volledige overzicht vind je hier.

Afbeelding ter illustratie (Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Pixabay)

Baksteen en benzineflesje naar binnen gegooid bij Haga Lyceum

Bij het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam is afgelopen nacht een baksteen en flesje benzine naar binnen gegooid. De school heeft aangifte gedaan. 

Het is niet bekend of het om vandalisme gaat of dat er een andere gedachte achter zit. Er liggen glasscherven binnen en buiten. Forensische specialisten van de politie onderzoeken nog of er is geprobeerd brand te stichten.

Volgens directeur-bestuurder Soner Atasoy is het geen prettig begin van het nieuwe jaar. Hij zegt dat de actie 'een eventueel gevolg kan zijn van de hetze tegen de school.' Enkele lokalen zijn tijdelijk ontruimd, daar worden geen lessen gegeven. 

Kritiek uit eigen gelederen van PSV over keuze voor Qatar

Daniel Schwaab is niet louter positief over het trainingskamp van PSV in Qatar. Hoewel de verdediger blij is met de faciliteiten in het land in het Midden-Oosten, had de routinier toch een ander land gekozen als locatie voor de voorbereiding op de tweede seizoenshelft, zo geeft hij aan in een interview met De Telegraaf.

"Het veld is super en alle faciliteiten zijn heel goed. Maar het zijn wel lange vluchten voor een kamp van een week, waardoor je twee hele reisdagen verliest, en gezien de mensenrechtensituatie weet ik niet of je hier naar toe moet gaan", aldus Schwaab, die onder meer wijst op de berichten dat er al veel doden zijn gevallen bij de bouw van stadions voor het WK van 2022.

"Ik kijk kritisch naar de manier waarop hier wordt omgegaan met arbeiders en mensen. Als ik zelf de verantwoordelijke zou zijn, had ik voor Spanje of Portugal gekozen", aldus Schwaab.

De stopper erkent dat PSV zware maanden achter de rug heeft. Hij geeft aan dat de Eindhovenaren in een negatieve spiraal waren terechtgekomen na de verloren wedstrijden tegen FC Utrecht en AZ.

Mark van Bommel moest vanwege de slechte resultaten wijken. "Ik heb het als een persoonlijke nederlaag ervaren, dat het niet gelukt is om er een succes van te maken."

"Ik heb altijd een goede relatie met de trainer gehad. Hij heeft ons goed neergezet, er was een goed plan en toch heeft het niet gewerkt", zegt de Duitser, die aangeeft dat de aanstelling van Ernest Faber wel wat heeft veranderd.

"Het belangrijkste is dat iedereen weer op nul begint. Iedereen moet zich weer bewijzen en krijgt ook weer nieuwe kansen. Het verleden is het verleden. Dat slepen we niet meer mee."

"Als er bij te veel spelers in het hoofd zit dat het slecht is, dan krijg je steeds meer negativiteit. Dan wordt er niet meer positief gecoacht, maar na een fout alleen maar gezegd dat iemand slecht is. Dat helpt het team niet. Te veel spelers zijn alleen met zichzelf bezig geweest en niet met het team", stelt Schwaab.

Tilburgse (19) opgepakt voor joyriding onder invloed van lachgas

Een 19-jarige Tilburgse is maandag 6 januari 2020 omstreeks 04.25 uur op de Coba Pulskenslaan in haar woonplaats aangehouden voor joyriding en het rijden zonder rijbewijs. Ze had bovendien samen met de passagier lachgas gebruikt.

Agenten zagen op het Korvelplein een auto rijden waarvan bekend is dat daar soms een jonge vrouw in rijdt die geen rijbewijs heeft en dan zonder toestemming de auto van moeder meeneemt. De dienders gaven een stopteken waaraan werd voldaan. Er zaten twee jonge vrouwen in het voertuig.

Bij de passagier stond een grote fles met lachgas. Er lagen gebruikte ballonnen bij de voeten van beiden. De bijrijdster gaf toe dat ze beiden lachgas hadden gebruikt, maar de bestuurster had dat, volgens haar verklaring, niet tijdens het rijden gedaan. De 19-jarige Tilburgse werd aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs en joyriding. Haar moeder heeft aangifte gedaan.

Lang leve de liefde

Waarom nemen we zo weinig tijd voor dat wat het allerbelangrijkst is? De liefde lijkt tegenwoordig geen kans meer te krijgen om langzaam op te bloeien. Alles moet snel via datingapps, speeddates of vluchtige blinddates, maar we willen tegelijkertijd wel iemand vinden om oud mee te worden. 

Stel je nu eens voor dat er een plek is waar singles ruim de tijd krijgen om elkaar goed te leren kennen… door minimaal 24 uur of maximaal 5 dagen met elkaar door te brengen. Dat is Lang Leve de Liefde. Een nieuw liefdesexperiment waarin verwachtingsvolle vrijgezellen zo dapper zijn om ons mee te laten kijken naar misschien wel het belangrijkste moment van hun leven: het vinden van de ware. Lang Leve de Liefde, vanaf 20 januari 2020 dagelijks om 19.00 uur op SBS6.

Aan Lang Leve de Liefde doen open-minded, eerlijke, serieuze en echte mensen mee. Jong en oud, want de singles variëren van twintigers tot tachtigers. Er kunnen weduwnaars meedoen voor wie alleen zijn heel moeilijk is, jonge meiden die niet meer zinloos willen tinderen, gescheiden mannen die geloven dat de ware wel rondloopt of vrouwen van halverwege de dertig met een uitgesproken kinderwens. Iedereen is welkom, want op ieder potje past een dekseltje. Wie ze ook zijn en waar in Nederland ze ook vandaan komen, de singles delen allemaal één serieuze missie: zoeken naar de ware liefde, iemand om oud mee te worden, of nóg ouder.

Het doel van Lang Leve de Liefde is om mensen gelukkig te maken. In samenwerking met Relatieplanet doet het programma er dan ook alles aan om perfecte combinaties van vrijgezellen bij elkaar te zoeken. Als er een match is, kan het samenwonen beginnen. De singles kijken elkaar voor het eerst in de ogen als ze over de drempel van het appartement van Lang Leve de Liefde stappen. Is er meteen een klik? Niet onbelangrijk, maar ook niet alleszeggend. Ze hebben 24 uur voor de eerste indruk. Na dit etmaal hebben ze een escape, omdat je de liefde wel een handje kunt helpen, maar niet kunt afdwingen, mogen ze nu het appartement verlaten. Blijven mag ook. In dat geval kan de date tot maximaal vijf dagen duren.

Als ze de vijf dagen vol maken, wacht er op het prille stel een verrassing: een romantisch weekendje weg. Een bijzondere afsluiting van een spannende tijd en wie weet het begin van een lang en gelukkig leven met elkaar.

Lang leve de liefde is dagelijks vanaf maandag 20 januari om 19.00 uur te zien bij SBS6. Zelf meedoen aan het programma? Geef je dan hier op! 

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Slechte spieren bij ouderen door ziekenhuisopname zorgen voor problemen thuis

Een derde van de oudere patiënten die wordt opgenomen in het ziekenhuis gaat achteruit in hun fysiek functioneren. Na ontslag uit het ziekenhuis blijkt het moeilijk om weer terug te komen op het niveau van de eerdere conditie. Als er tijdens en na ziekenhuisopname meer aandacht gegeven wordt aan de spierstatus dan kunnen we dit probleem tegengaan. Ouderen kunnen op die manier mogelijk langer en beter zelfstandig functioneren na ontslag. Die aandacht voor de spieren wil Jeanine Van Ancum bewerkstelligen met haar promotieonderzoek.

Slechte spierstatus
Het onderzoek van Van Ancum gaat over diagnostiek naar, risicofactoren voor en gevolgen van een slechte spierstatus bij oudere personen. Er zijn meerdere groepen ouderen onderzocht, maar er is met name gekeken naar oudere patiënten in het ziekenhuis. Van Ancum: “Dit onderzoek is met name belangrijk omdat er te weinig aandacht is voor de status van spieren bij oudere patiënten die in het ziekenhuis liggen. We ondervonden dat de samenleving wel duidelijk voor ogen heeft dat spieren belangrijk zijn, maar niet hoe een slechte spierstatus het beste behandeld kan worden.”

Gevolgen na ziekenhuisopname
Artsen komen vaak oudere patiënten tegen die complexe zorg nodig hebben en een vergroot risico lopen dat zij niet goed herstellen. Ruim een derde van alle ziekenhuisopnames bestaat uit oudere patiënten. Een steeds groter deel van hen heeft meerdere ziektes tegelijkertijd en een groot aantal gebruikt medicijnen. Dit kan resulteren in een slechte spierstatus bij opname. De gevolgen hiervan zijn onder andere vallen, afhankelijk wonen en mortaliteit. Van Ancum: “Ziekenhuisopnames verminderen de lichamelijke conditie in alle leeftijden, maar hebben met name een impact op oudere patiënten. Wij kwamen erachter dat oudere patiënten met een slechte spierstatus een groter risico lopen op een valpartij, afhankelijk worden van zorg en vaker overlijden tijdens drie maanden na opname”

Bewustzijn en nieuwe methodes
Daarnaast onderzocht Van Ancum nieuwe methodes om een slechte spierstatus te diagnosticeren. Risicofactoren voor het hebben van slechte spieren zijn onder andere voeding, ontsteking en cognitie. Van Ancum: “Bepaalde groepen patiënten lopen een grotere kans op het hebben van een slechte spierstatus bij aanvang van de ziekenhuisopname. Hopelijk zal het creëren van bewustzijn over factoren en gevolgen van een slechte spierstatus bij clinici en onderzoekers, evenals bij het publiek, de preventie en behandeling verbeteren.”

AH-kip gefrustreerd met zestien per vierkante meter

Wakker Dier roept vanaf vandaag alle Nederlanders in een tv-commercial op om geen AH-kip meer te kopen. Deze kip leeft namelijk nog altijd in een overvolle stal, met zestien kippen per vierkante meter. “Albert Heijn zorgt slecht voor zijn AH-kip. Zolang dergelijk dierenleed te koop is, roepen wij mensen op om de AH-kip te skippen,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De meeste kipproducten in supermarkten hebben nog geen dierenwelzijnskeurmerk. Voor deze keurmerkloze kip hanteert iedere supermarkt zijn eigen welzijnseisen. Albert Heijn stelt de laagste eisen. De dichtheid is hoog en de kippen krijgen geen daglicht. Van alle supermarkten, doet Albert Heijn de keurmerkloze kip ook nog eens het vaakst in de aanbieding. Hierdoor stimuleren zij de verkoop van ‘de slechtste kip’.

Rotleven
Met name het ruimtegebrek zorgt ervoor dat de AH-kip een rotleven heeft. Door de hoge bezettingsgraad raken de kippen gefrustreerd, lopen ze over elkaar heen en bekrassen ze elkaar. Hilhorst: “Kennelijk geeft Albert Heijn hier niets om. Een paar kippen per vierkante meter minder en wat frisse buitenlucht is voor Albert Heijn kennelijk al te veel gevraagd.”

Beter Leven
Wakker Dier wil dat alle kipproducten in de supermarkt minimaal voldoen aan de criteria van het één ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Dit onafhankelijke keurmerk is beter voor de kippen én voor de consument. Het zorgt ervoor dat de consument weet wat hij koopt. Bij één ster leven de kippen met twaalf per vierkante meter. “AH zou leiderschap tonen door over te schakelen naar minimaal één ster voor alle kipproducten,” zegt Hilhorst.

FOK! Wat een weer: opklaringen

Vanochtend is het bewolkt met plaatselijk lichte motregen. In de loop van de dag breekt van het zuiden uit de zon door, in het noorden gebeurt dit pas in de tweede helft van de middag. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust af en toe vrij krachtig. In de avond neemt van het westen uit de bewolking verder toe en volgt regen.

Komende nacht raakt het van het westen uit bewolkt en gaat het enige tijd regenen. Later wordt het van het westen uit droog en klaart het in het westen en midden op. Mogelijk ontstaat er dan plaatselijk mist. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 4°C. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, langs de kust af en toe krachtig.

Dinsdag begint de dag nevelig en kan lokaal een mistbank voorkomen. Overdag is het in het zuidoosten overwegend bewolkt, elders zijn er perioden met zon, met name in het westen. In de loop van de avond neemt de bewolking in het westen toe en kan het daar af en toe gaan regenen of motregenen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8°C en de zuidwestelijke wind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vanaf de middag vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Winterspruitjes oogsten op Schouwen-Duiveland is niet altijd mogelijk... (Foto: Scherpschutter)
Winterspruitjes oogsten op Schouwen-Duiveland is niet altijd mogelijk... (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

NFL: Resultaten Wild Card weekend en schema Divisional Round

Dit weekend werden de eerste wedstrijden van de NFL play-offs gespeeld tijdens het Wild Card weekend. De Houston Texans, Tennessee Titans, Minnesota Vikings en Seattle Seahawks wisten zich te plaatsen voor de volgende ronde.

AFC
In de American Football Conference wisten de Houston Texans in over-time te winnen van de Buffalo Bills (22-19). De Texans mogen volgende week op bezoek bij de Kansas City Chiefs.

De andere wedstrijd in de AFC zorgde voor de eerste grote verassing van deze play-offs. De als zesde geplaatste Tennessee Titans wisten de titelhouder New England Patriots uit te schakelen met een 20-13 overwinning in New England. De Titans verdienden met deze overwinning een plek in de volgende ronde waar ze uit tegen de als eerste geplaatste Baltimore Ravens moeten spelen.

NFC
De eerste wedstrijd in de National Football Conference zorgde voor de tweede grote verassing. De als derde geplaatste New Orleans Saints werden thuis verslagen door de als zesde geplaatse Minnesota Vikings. Ook deze wedstrijd had een over-time nodig om de winnaar te bepalen, maar uiteindelijk waren de Vikings net te sterk voor de Saints (26-20).

De laatste wedstrijd van deze rond was tussen de Seattle Seahawks en de Philadelphia Eagles. Twee teams met ontzettend veel blessures en daar kwam nog een belangrijke blessure bij. Tijdens de eerste helft moest Carson Wentz, de quarterback van de Eagles, van het veld met een hersenschudding. De back-up quarterback Josh McCown speelde niet verkeerd, maar zijn inspanningen waren niet voldoende om te winnen. De Seahawks wonnen uiteindelijk met 17-9 en spelen volgende week uit tegen de Green Bay Packers. Een wedstrijd waarbij een grote kans is op een dikke pak sneeuw.

Schema Divisional Round
Zaterdag 11 januari, 22:35 (NL); Minnesota Vikings @ San Francisco 49ers, NFC Divisional Round
Zaterdag 11 januari, 02:15 (NL); Tennessee Titans @ Baltimore Ravens, AFC Divisional Round
Zondag 12 januari, 21:05 (NL); Houston Texans @ Kansas City Chiefs, AFC Divisional Round
Zondag 12 januari, 00:40 (NL); Seattle Seahawks @ Green Bay Packers, NFC Divisional Round

NFL: Wedstrijdverslag Seattle Seahawks @ Philadelphia Eagles

De laatste wedstrijd van het wildcard weekend in de NFL werd gespeeld tussen de Seattle Seahawks en de Philadelphia Eagles. Een wedstrijd tussen teams die tijdens het reguliere seizoen al veel te verduren hadden gekregen door blessures. Ook zondagavond was dat weer het geval.

De Seahawks begonnen de wedstrijd, maar konden geen 1st down halen. Ook de Eagles kwamen niet ver tijdens hun eerste drive. De tweede drive van de Seahawks was beter met mooie rushing plays van quarterback Russell Wilson en de jonge running back Travis Homer. Een 37 yards lange drive eindigde in een field goal-poging, maar deze werd geblocked door de Eagles. Ook de volgende drives van zowel de Eagles als de Seahawks werden gestopt door de defenses. Pas laat in het eerste kwart kwamen de Seahawks eindelijk op voorsprong na een 49-yard field goal van kicker Jason Myers.

Tijdens de drive van de Seahawks werd bekend dat Carson Wentz, de quarterback van de Eagles, onderzocht werd voor een mogelijke hersenschudding. Bij de eerstvolgende drive van de Eagles was het dan ook niet Wentz, maar Josh McCown die als quarterback het veld op kwam. Ook McCown kon de offense van de Eagles niet op gang krijgen en de drive eindigde weer in een punt.

Het was pas met nog maar 2:53 op de klok in de eerste helft dat de Eagles wisten te scoren met een 46-yard field goal van kicker Jake Eliott (3-3). De Seahawks antwoordden meteen met een lange drive van maar liefst 82 yards.

Marshawn Beast Mode Lynch, die de afgelopen jaren al meerdere keren had aangegeven te stoppen, kreeg een paar weken terug weer een contract bij de Seahawks nadat de running backs Chris Carson en C.J. Prosise een blessure opliepen. Het was uitgerekend hij die de eerste touchdown van de wedstrijd wist te maken (10-3). Dat was meteen ook de eindstand van de eerste helft.

Tijdens de rust werd bekendgemaakt dat Wentz inderdaad een hersenschudding had en niet meer zou spelen. Het was dus aan McCown om de Eagles naar een overwinning te leiden. De Eagles begonnen sterk aan de tweede helft met een 67-yard drive en een 26-yard field goal (10-6).

Ook nu kwamen de Seahawks meteen weer met een antwoord. Een 53-yard pass naar wide receiver D.K. Metcalf resulteerde in de tweede touchdown van de Seahawks (17-6). Het was weer de beurt aan de Eagles, maar na een drive van bijna zes minuten kwamen ze niet verder dan een 38-yard field goal (17-9).

Met nog een kleine vier minuten op de klok kwamen de Eagles eindelijk weer in de redzone na een pass interference call tegen de Seahawks. De Seahawks defense voorkwam een 1st down voor de Eagles bij een 4th & 7 en kregen de bal met nog 1:56 te spelen weer in bezit. Aangezien de Eagles nog maar één time-out hadden was een 1st down voor de Seahawks genoeg voor de overwinning. Deze 1st down kwam op een spectaculaire manier op een 3rd & 10 vanaf hun eigen 11-yard line. Een 36-yard pass van Wilson naar weer Metcalf was meer dan voldoende voor de 1st down en de overwinning.

De Seahawks reizen volgende week naar Wisconsin om op Lambeau Field tegen de Green Bay Packers te spelen.

Eagles - Seahawks (Bron: YouTube)

World Cup skeleton levert spannende duels op

In het Duitse Winterberg is het nieuwe kalenderjaar voor de skeletonners zondag ook weer begonnen. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen leverde dat mooie strijd op, waarbij de winst beslist werd in enkele honderdsten van een seconde.

Bij de mannen was olympisch kampioen Yun Sung-bin in de eerste run de snelste, maar in run twee werd hij behoorlijk uitgedaagd door de Duitser Alexander Gassner. Die zette een dijk van een run neer, nadat hij bij de start al sneller was dan normaal, maar Yun hield nog nét stand: zijn voorsprong van 0,26 seconden slonk tot 0,05 seconden bij de finish. Gassner's landgenoot Axel Jungk completeerde het podium op 0,08 seconden van Yun, wiens verrassende landgenoot Kim Ji-soo in run twee zakte van de sensationele tweede naar de alsnog knappe zesde plek.

Tina Hermann was in run één de snelste vrouw, slechts 0,02 seconden voor landgenote Jacqueline Lölling. Die had het in run twee chter flink moeilijk en eindigde op de vierde plek. De Oostenrijkse Janine Flock hield stand op plek drie (+0,16), de Canadese Mirela Rahneva schoof van de vierde plek op naar de eerste stek en zag dat Hermann nog 0,03 seconden onder haar tijd door dook aan de finish, waarmee het podium compleet was.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.