FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 januari 2020

Skiester Suter pakt eerste World Cup-zege

Alpineskiester Corinne Suter heeft haar eerste overwinning in de World Cup te pakken. De 25-jarige Zwitserse was in het Oostenrijkse Altenmarkt-Zauchensee de beste op de afdaling.

In de lastige omstandigheden - er trok zo nu en dan flink wat mist over de piste - ging Suter als zevende naar beneden, waarbij ze bijna een seconde onder de tijd van landgenote Michelle Gisin door dook. Daar kwam vervolgens eigenlijk niemand meer bij in de buurt, tot Nicol Delago als zeventiende naar beneden ging.

De Italiaanse zat bovenop Suter's tijd, maar strandde op 0,29 seconden en pakte zo wel de derde podiumplek uit haar carrière. Gisin's tijd werd ook niet meer gepakt, hoewel Sofia Goggia tot op 0,03 seconden kwam. Voor Suter was het de eerste zege, nadat ze in Lake Louise eerder dit seizoen zag hoe Ester Ledecka haar een zege op het nippertje door de neus boorde.

Warren en Williams in finale BDO WK

Wayne Warren en Jim Williams staan in de finale van het wereldkampioenschap darts van de BDO. Warren was te sterk voor Scott Mitchell. Williams versloeg de Belg Mario Vandenbogaerde. 

Mitchell begon tegen Warren nog wel goed. Scotty Hij pakte de eerste twee sets en was dicht bij de 3-0. Warren ging er echter met de set vandoor (3-2) en maakte even later 2-2 in sets. Met een schitterende 137-finish en een twaalfdarter ging vervolgens ook set vijf naar Warren, die daarna Mitchell gelijk zag maken via een vijftiendarter. Scotty Dog begon echter wel steeds wisselvalliger te spelen en verloor langzaam maar zeker grip op de partij.

Warren profiteerde en kwam op 5-3. Met een rebreak in de negende set was Mitchell nog goed op weg naar het winnen van de negende set, maar hij verzaakte in de beslissende leg. Warren gooide tops raak en staat voor het eerst in zijn carrière de finale op het wereldkampioenschap van de BDO.

Williams kwam in zijn duel tegen Vandenbogaerde tweemaal een break voor, maar de Belg wist de schade telkens weer te repareren. Een derde break bleek echter driemaal scheepsrecht te zijn voor The Quiff. Met een 88-finish werd Vandenbogaerde in de zevende set opnieuw gebroken en kwam Williams op een 4-3 voorsprong. De Welshman hield vervolgens zijn eigen set om op één set van de winst te komen. Het werd toch nog 5-4. Een set later maakte de nummer twee van de plaatsingslijst het alsnog af in zijn eigen set. Via dubbel acht werd de 6-4 eindstand op het scorebord gezet.

De WK-finale bij de heren is zondagavond vanaf 20.00 uur te zien op Eurosport. Keane Barry mag zich jeugdwereldkampioen noemen. Hij won met 3-0 van Leighton Bennett. De zaterdagavond zal worden afgesloten met de finale bij de dames. 

Bobsleester Nolte stunt met eerste World Cup-zege in tweede wedstrijd

Bobsleester Laura Nolte heeft in het Franse La Plagne voor een flinke stunt gezorgd. De pas 21-jarige Duitse pakte op de olympische baan van 1992 in pas haar tweede World Cup-start gelijk al haar eerste overwinning.

Toptalent Nolte debuteerde voor de Kerst in Winterberg, waar ze met plek drie ook al indruk maakte. Met remster Deborah Levi was ze in La Plagne een klasse apart: in de eerste run liet het duo een baanrecord noteren, in de tweede run verloren ze slechts 0,02 seconden op landgenoten Stephanie Schneider en Leonie Fiebig, die op 0,22 tellen derde werde.

De Canadese Christine de Bruin werd met Kristen Bujnowski in de slee op 0,21 seconden tweede, thuisfavoriete Margot Boch kende met Carla Senechal een sensationeel World Cup-debuut en werd op haar thuisbaan zesde.

Bij de mannen was de Duitse dominantie eens wat minder, maar de winst ging wel naar onze oosterburen. Francesco Friedrich, wie anders, was met Alexander Schüllder 0,26 seconden te snel voor de Let Oskars Kibermanis en zijn remmer Matiss Miknis, terwijl de Zwitser Michael Vogt met Sandro Michel op 0,34 seconden zeer verrassend derde werd, hun eerste World Cup-medaille.

De vijfde plek ging naar Richard Ölsner, die tijdens de Duitse selectiewedstrijden nota bene World Cup-leider Johannes Lochner uit het team wist te houden. Ivo de Bruin en Dennis Veenker werden op 1,65 seconden zestiende.

Ajax sluit trainingskamp af met zege tegen Club Brugge

Ajax heeft twee dagen na de overwinning op KAS Eupen ook van Club Brugge weten te winnen. De ploeg van trainer Erik ten Hag trad zaterdagmiddag, in tegenstelling tot de wedstrijd van donderdag, wel met de sterkste elf aan en kwam dankzij een eigen goal en fraaie doelpunten van Hakim Ziyech en Quincy Promes niet lang na rust op een 3-0 voorsprong. Geschutter achterin leverde Club in de slotfase echter toch nog de 3-1 op en daar bleef het ook bij in het Al Janoub Stadium .

Promes keerde na wekenlang blessureleed terug bij Ajax en Ten Hag ruimde in zijn basiself ook plek in voor de talenten Ryan Gravenberch en Lassina Traoré. De Amsterdammers hadden weinig tijd nodig om op voorsprong te komen en kregen daarbij hulp van de tegenstander. Een schot van Noussair Mazraoui werd namelijk door Odilon Kossounou dusdanig van richting veranderd dat doelman Simon Mignolet kansloos achterbleef.

Twee minuten later volgde via Ziyech al snel de 0-2 en ook hier ging de verdediging van de Belgen niet vrijuit. Dankzij geklungel achterin kon Traoré de bal klaarleggen voor de spelmaker, die vanaf de rand van de zestien heerlijk binnen schoot. Club liet zich daarna ook niet onbetuigd voor het doel van André Onana en een schot van Ruud Vormer vloog over de goal heen. Een goede redding van de keeper en ingrijpen op de lijn van Lisandro Martínez voorkwamen daarna een Belgisch doelpunt, voordat Ajax ook nog twee goede kansen liet liggen.

Promes kwam een paar minuten voor rust niet voorbij Mignolet en vlak daarna schoot een poging van Ziyech voor het vijandelijke doel langs. Ajax toonde zich niet lang na de rust nogmaals dodelijk voor het vijandelijke doel toen Club de bal op de middenlijn verspeelde en de Amsterdammers met vier man op het vijandelijke doel af konden. Via Traoré en Ziyech kwam de bal uiteindelijk terecht bij Promes en de aanvaller bekroonde zijn rentree met een hard schot.

Tien minuten na zijn goal zat de wedstrijd erop voor Promes en ook Ziyech en Mazraoui verlieten het veld voor Siem de Jong, Perr Schuurs en Danilo Pereira. Club verving op hetzelfde moment bijna het hele elftal en deze nieuwkomers gaven het spel van de Belgen een impuls. Onana wist met een aantal goede reddingen echter een tegentreffer te voorkomen en leek de nul te gaan houden. Een paar minuten voor tijd was het echter toch nog raak toen Schuurs zich af liet troeven en Loïs Openda de pijn voor de Belgen wat kon verzachten.

Liverpool laat Tottenham ondanks grote kansen met lege handen achter

Tottenham Hotspur is er zaterdag niet in geslaagd om Liverpool zijn tweede puntverlies van het seizoen te bezorgen. The Reds kwamen op bezoek in Londen via een doelpunt van Roberto Firmino in de eerste helft op voorsprong en slaagden erin om die marge over de finishlijn te trekken. Tottenham creëerde in de tweede helft weliswaar een aantal grote kansen, maar kon de 0-1 nederlaag niet meer afwenden. Liverpool heeft nu zestien punten meer dan nummer twee Leicester City, al kan Manchester City de marge later dit weekend nog wel verkleinen tot veertien punten. The Spurs blijven voorlopig de nummer acht van de Premier League.

Mourinho koos voor Lucas Moura als de vervanger van de langdurig uitgeschakelde Harry Kane, terwijl hij rechtsachterin plek inruimde voor de twintigjarige Japhet Tanganga. Liverpool trad aan met de verwachte namen, waaronder Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum, en kreeg vroeg in de wedstrijd twee grote kansen via Roberto Firmino en Alex Oxlade-Chamberlain. Nadat Tanganga een inzet van eerstgenoemde wist te blokken, stuitte de inzet van Oxlade-Chamberlain via de paal weer terug het veld in.

Lucas was met een schot dat vlak langs het doel van Alisson vloog voor het eerst gevaarlijk namens de thuisploeg, die met ruim twintig minuten op de klok ontsnapte aan een achterstand. Van Dijk leek met een kopbal van een paar meter voor het doel voor de openingstreffer te gaan zorgen, maar Paulo Gazzaniga hield de bal met een knappe redding uit zijn goal. De druk van Liverpool bleef echter aanhouden en met nog acht minuten voor de rust was het toch raak via Roberto Firmino.

De Braziliaan stuurde na een passje van Mohamed Salah Tanganga het bos in met een lichaamsschijnbeweging en rondde daarna beheerst af. Tottenham ging in de openingsfase van de tweede helft duidelijk op zoek naar de gelijkmaker en het was opnieuw Lucas die zich met een schot dat net naast ging liet zien. Een minuut of tien later was ook gelegenheidsrechtsbuiten Serge Aurier gevaarlijk, maar zijn poging eindigde uiteindelijk in de handen van Alisson. Via een kopbal van Sadio Mané was er na rust ook weer gevaar van Liverpool. Het was echter Tottenham dat de grootste kansen wist te creëren, zonder dat dit een doelpunt opleverde.

Een schot van Heung-Min Son ging onder druk van Trent Alexander-Arnold over het doel en een kleine tien minuten voor tijd volgde een grote kans voor Giovanni Lo Celso. De middenvelder werkte de bal na een uitstekende voorzet van Aurier, tot wanhoop van Mourinho, echter van dichtbij voor de lijn voor het doel langs. In de blessuretijd waren er nog kansen over en weer via invaller Divock Origi en Son. De twee doelmannen hadden echter nog een antwoord op deze inzetten.

Ajax haalt Babel voor tweede keer terug naar Amsterdam

Ryan Babel is opnieuw speler van Ajax, zo maken de Amsterdammers zaterdagavond bekend via de officiële kanalen. De aanvaller wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van Galatasaray, waar hij nog vastligt tot medio 2022. De terugkeer van de routinier moet Erik ten Hag een extra offensieve optie bieden, nadat Ajax in de afgelopen maanden een paar aanvallers weg zag vallen met blessures.

Voor Babel betekent deze overstap dat hij voor de tweede maal terugkeert bij de club waar hij zijn opleiding genoot. De 33-jarige spits annex vleugelaanvaller maakte tussen 1998 en 2004 deel uit van de jeugdopleiding van de Amsterdammers en speelde daarna drie jaar in de hoofdmacht. In 2007 volgde een vertrek naar Liverpool en na anderhalf jaar TSG Hoffenheim maakte Babel voor de eerste keer zijn rentree bij Ajax.

De 62-voudig international van het Nederlands elftal won in dat seizoen met de club zijn tweede landstitel, nadat hij in 2004 ook al een kampioen van de Eredivisie was geworden. Na een jaar verliet hij de Johan Cruijff ArenA weer voor een avontuur bij het Turkse Kasimpasa en de afgelopen jaren volgden Al Ain, Deportivo La Coruña, Besiktas, Fulham en Galatasaray als werkgevers.

Ajax kreeg in de afgelopen maanden te maken met blessures bij Quincy Promes, Zakaria Labyad en David Neres en om een dergelijk scenario in de rest van het seizoen beter het hoofd te kunnen bieden, is directeur voetbalzaken Marc Overmars nu uitgekomen bij Babel. Hoewel Promes zaterdag tijdens een oefenwedstrijd zijn rentree maakte, verwachten de Amsterdammers Neres pas in februari terug. Met Babel heeft Ten Hag nu een extra mogelijkheid voor zijn aanval.

Voor Babel zelf biedt zijn halve jaar bij Ajax hem de kans om, met het oog op het EK van aankomende zomer, beter in beeld te blijven bij bondscoach Ronald Koeman en ook Galatasaray lijkt tevreden met de deal. De Turken kunnen nu, in ieder geval voorlopig, een flink bedrag uit hun salarishuis schrappen. Babel zal zijn nieuwe ploeggenoten pas aankomende week ontmoeten als Ajax terugkeert van het trainingskamp in Qatar. De aanvaller zelf is al wel een paar dagen in Amsterdam en doorliep eerder op de zaterdag succesvol de medische keuring.

Volleybalsters niet naar Olympische Spelen na verlies tegen Duitsland

De Nederlandse volleybalsters zijn er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio. Op het olympisch kwalificatietoernooi verloor Oranje met 3-0 van Duitsland. Alleen de winnaar van dit toernooi plaatst zich voor de Spelen in Tokio.

Nederland, de nummer vier van de Spelen van Rio in 2016, vocht wel voor de laatste kans. In elke set waren er kansen, maar Duitsland was in het einde van de set steeds net iets beter dan Nederland.

In de eerste set had Duitsland steeds de voorsprong. Nederland kwam op het einde van de eerste set terug, maar tegen het einde van de set bleek Duitsland toch iets te sterk. In de tweede set leken de kansen er voor Oranje te liggen. Halverwege de tweede set hadden de Nederlandse volleybalsters zelfs een voorsprong van zes punten (15-9), alleen die voorsprong was niet besteed aan Oranje. Duitsland kwam sterk terug in de set en pakte vervolgens ook de set.

Nederland moest set drie winnen om nog kans te maken op de Spelen in Tokio, maar het scoreverloop verliep zoals in de eerste set. Duitsland had steeds een kleine voorsprong op Nederland. Op het einde van de set kwam Oranje terug (21-21), waarna Duitsland weer uit liep. Op 24-21 kreeg Duitsland het eerste wedstrijdpunt, die werd nog wel weggewerkt, maar daarna was het wel raak voor Duitsland.

Duitsland speelt zondag tegen Turkije of Polen voor een plek op de Olympische Spelen in Tokio.

Volleybalsters niet naar Olympische Spelen (Pro Shots / Remko Kool)
Volleybalsters niet naar Olympische Spelen (Pro Shots / Remko Kool)

Belastingdienst krijgt 2 extra topmanagers

Het kabinet versterkt de aansturing van de Belastingdienst om de dienstverlening van een van de grootste uitvoeringsorganisaties te verbeteren. De onderdelen Toeslagen en Douane worden ontvlochten van de rest van de Belastingdienst. Minister Hoekstra (Financiën) heeft de Tweede Kamer vandaag in een brief over de wijzigingen geïnformeerd.

“De Belastingdienst heeft als één van de grootste publieke uitvoerders van Nederland een wezenlijke en omvangrijke maatschappelijke opdracht’’, aldus Hoekstra. “In de uitvoering door de Belastingdienst van deze taken ontmoeten burgers en bedrijven de overheid en wordt de basis gelegd voor het vertrouwen dat in de Belastingdienst wordt gesteld. Voor een goede uitvoering van deze cruciale taken is een moderne en slagvaardige Belastingdienst een absolute randvoorwaarde. De afgelopen jaren zijn hiervoor al diverse belangrijke stappen gezet. Met deze aanvullende stappen versterken we deze.”

Versterken van de ambtelijke aansturing
De sturing verandert, beginnend bij de top. Douane en Toeslagen zijn onderdelen van de Belastingdienst die ontvlochten gaan worden, om deze op termijn als zelfstandige onderdelen te plaatsen binnen het ministerie van Financiën. Er worden drie nieuwe directeuren-generaal aangesteld voor Toeslagen, de Douane, en de Belastingdienst (incl. FIOD). Zij zullen samen de verdere ontvlechting regelen. Op korte termijn zal de minister de drie functies (waar nodig op interim-basis) vervullen. Hiermee komt een eind aan de integrale verantwoordelijkheid van de huidige directeur-generaal voor de gehele Belastingdienst en komt er een eind aan diens werkzaamheden.

Versnellen en intensiveren van de managementinformatie en de Belastingtelefoon
Goede managementinformatie is cruciaal om de juiste besluiten te kunnen nemen. Een intensivering en versnelling in het op orde maken van de managementinformatie is daarom noodzakelijk.

Ook bij de Belastingtelefoon gaat het nog niet goed genoeg, ondanks extra capaciteit in het afgelopen jaar. Een externe partij wordt daarom gevraagd hoe een fundamentele transformatie bij de Belastingtelefoon tot stand kan komen teneinde burgers en bedrijven beter en effectiever te woord te kunnen staan.

Cultuur
Een cultuur met oog voor de menselijke maat en een veilige werkomgeving is van groot belang. Daarom is cultuur tot vierde pijler van Beheerst Vernieuwen gemaakt en is het bestaande cultuurprogramma geïntensiveerd en uitgebreid. Dit betreft onder meer ontwikkelassessments voor leidinggevenden bij de Belastingdienst en de aanstelling, later deze maand, van twee onafhankelijke personeelsraadspersonen. Bij deze personeelsraadspersonen kunnen misstanden bij de Belastingdienst uit het verleden en heden gemeld worden door iedere medewerker.

Gegeven het grote pakket aan verantwoordelijkheden van een staatssecretaris van Financiën en de veranderingen die nodig zijn, zullen de minister-president en de minister van Financiën overleggen met de voorzitters van de coalitiefracties om te bezien hoe de politieke sturing op de Belastingdienst verder vorm zal krijgen. Sommige van deze noodzakelijke veranderingen om de Belastingdienst duurzaam te verbeteren kunnen op korte termijn worden gerealiseerd. Tegelijkertijd zullen andere onderdelen jaren vergen.

Arsenal verliest punten en Aubameyang in Londense derby

Arsenal is er zaterdagmiddag niet in geslaagd om de overwinning op Manchester United van anderhalve week geleden een succesvol vervolg te geven. The Gunners kwamen in de Londense derby tegen Crystal Palace nog wel op een 1-0 voorsprong via Pierre-Emerick Aubameyang, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel. Arsenal zal het daarnaast de komende wedstrijden zonder doelpuntenmaker Aubameyang moeten zien te stellen, aangezien hij na een onbesuisde charge een rode kaart kreeg. De ploeg van manager Mikel Arteta neemt het in de aankomende weken onder meer op tegen Chelsea.

Aubameyang was afgelopen maandag tijdens de FA Cup-wedstrijd tegen Leeds United niet van de partij, maar de Gabonees maakte zaterdag weer zijn rentree in de basiself. De clubtopscorer had weinig tijd nodig om het net te vinden tegen the Eagles, daar hij na twaalf minuten al de openingstreffer voor zijn rekening nam.

Alexandre Lacazette stuurde zijn aanvalspartner met een fraai steekballetje door het hart van de vijandelijke defensie weg, waarna Aubameyang oog-in-oog met doelman Vicente Guaita koelbloedig afrondde. De bezoekers bleven in het eerste halfuur de bovenliggende partij, maar tot veel gevaar voor het doel van de tegenstander leidde dit niet.

Crystal Palace had op zijn beurt ook moeite om de weg naar het doel te vinden en verder dan een schot van Cheikhou Kouyaté kwam de thuisploeg in de eerste helft niet. In de tweede helft zat het echter meer mee voor de manschappen van manager Roy Hodgson, die vanwege een blessure niet kon beschikken over Patrick van Aanholt en Jaïro Riedewald daarom linksachterin posteerde.

Nog geen tien minuten na de start van de tweede helft kwam Crystal Palace namelijk weer langszij dankzij een schot van Jordan Ayew, dat zodanig van richting werd veranderd dat Bernd Leno kansloos was.

Arsenal kreeg een klein kwartier later een volgende domper te verwerken toen Aubameyang onbesuisd in kwam op de enkel van Max Meyer en na raadpleging van de VAR zijn biezen kon pakken. Via een kopbal van James Tomkins was Crystal Palace daarna nog gevaarlijk, maar de grootste kansen op de overwinning waren voor Arsenal. Doordat een schuiver van Nicolas Pépé echter op de paal terechtkwam en Lacazette in de rebound op Guaita stuitte, bleef het 1-1.

Arsenal blijft daardoor voorlopig op de tiende plek steken en heeft nog altijd een punt minder dan Crystal Palace, dat negende staat.

Overige uitslagen Premier League zaterdag
Crystal Palace - Arsenal 1-1
Chelsea - Burnley 3-0
Everton - Brighton & Hove Albion 1-0
Leicester City - Southampton 1-2
Manchester United - Norwich City 4-0
Wolverhampton Wanderers - Newcastle United 1-1
Tottenham Hotspur - Liverpool 18.30 uur

Nederland verslaat Letland op EK handbal

Het Nederlandse handbalteam heeft zaterdag hun eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap gewonnen. In Trondheim won Oranje met 32-24 van Letland. Beide landen maken dit EK hun debuut.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd en kwam door vier doelpunten van Iso Sluijters op een 4-2 voorsprong. De ploeg van bondscoach Erlinger Richardson bleef offensief goed spelen. Bij rust was het 16-10.

Iso Sluijters scoort op prachtige wijze (Bron: Youtube)

Na rust kwamen de Letten beter voor de dag. De ruime voorsprong werd, mede door zes doelpunten van de reus Dainis Kristopans, teruggebracht tot drie punten. In de slotfase herpakte Oranje zich en won alsnog met een ruime marge: 34-24.

Regerend Europees kampioen Spanje versloeg Duitsland met 33-26 en is daardoor koploper in Groep C. Duitsland en Nederland hebben beide twee punten, maar de oosterburen hebben een beter doelsaldo. Op maandag staan de beslissende duels op het programma: Nederland-Spanje en Duitsland-Letland. De nummers één en twee uit de groep gaan door naar de hoofdronde.

Stand Groep C
1. Spanje 4 punten
2. Duitsland 2 "
3. Nederland 2 "
4. Letland 0 "

Europese titel en baanrecord voor Roest op 5.000m

Bij het Europees kampioenschap afstanden in Heerenveen heeft Patrick  Roest de titel gepakt op de 5.000 meter voor mannen. Met 6.08,92 reed Roest bovendien een nieuw baanrecord.

Het oude baanrecord stond op naam van Danila Semerikov, die het vandaag in  een rechstreeks duel moest afleggen tegen Roest. De Rus werd vijfde.

Sven Kramer reed in een solide race naar het zilver in 6.10,76. Denis Yuskov, die het brons veroverde, versloeg in een rechtstreeks duel Jorrit Bergsma die vierde werd: 6.12,26 om 6.12,51.

Vuurwerk tussen Carlsen en Giri blijft uit; partij eindigt in remise

Op de openingsdag van Tata Steel Chess in Wijk aan Zee stond meteen een kraker. Wereldkampioen Magnus Carlsen stuitte op Anish Giri, het Nederlandse uithangbord en ’s werelds nummer negen. Vuurwerk bleef uit, want de partij eindigde na 25 zetten in remise.

Giri rook kansen, veroverde nog wel een pion, maar kwam er gaandeweg achter dat er geen winstkansen lagen en accepteerde het remiseaanbod van zijn opponent. "Als je beter staat, denk je nog wel eens dat je kunt zegevieren’’, aldus Giri, die na afloop niettemin eerst geïnteresseerd op internet door het zettenverloop scrolde om te kijken of hij niet iets over het hoofd had gezien. "Maar dat was nu niet het geval."

Voor Giri was de puntendeling de goede start, in een toernooi waarin voor hem ogenschiijnlijk de grootste uitdaging in de eerste drie speelronden zit verscholen. Zondag treft hij immers met wit Fabiano Caruana, de huidige nummer twee van de wereld en de laatste WK-uitdager van Carlsen in 2018. Maandag zit hij met zwart achter het bord tegen de Indïer Viswanathan Anand.

Giri gebruikt Tata Steel Chess dit jaar als voorbereiding op het kandidatentoernooi in maart in Yekaterinburg. De winnaar van dat toernooi mag eind 2020 met Carlsen in een tweekamp strijden om de wereldtitel.

Uitslagen Tata Steel Chess ronde I 
Xiong, Jeffery - Dubov, Daniil ½-½
Van Foreest, Jorden - Yu, Yangyi 1-0
Carlsen, Magnus - Giri, Anish ½-½
Caruana, Fabiano - So, Wesley ½-½
Anand, Viswanathan - Artemiev, Vladislav ½-½
Vitiugov, Nikita - Duda, Jan-Krzysztof ½-½
Firouzja, Alireza - Kovalev, Vladislav 1-0

Magnus Carlsen tegen Anish Giri. (PRO SHOTS/Zuma Press)
Magnus Carlsen tegen Anish Giri. (PRO SHOTS/Zuma Press)

'Meisje van acht' gepakt met kinderporno

Joseph Gobrick uit de Amerikaanse staat Michigan is opgepakt voor het bezit van kinderporno. Op de computer van Gobrick heeft de politie tientallen afbeeldingen van kinderporno gevonden. Sommige beelden bevatten verkrachtingen van kinderen in de leeftijd van nul tot vijf.

Gobrick identificeert zichzelf als een meisje van acht. "Ik ben altijd een meisje van acht geweest", zo verdedigde hij zichzelf voor de rechter. "Zelfs als ik teken of zelfs in mijn dromen, ik ben altijd een meisje van acht."

Volgens normale maatstaven is Gobrick een vieze kerel van 45 jaar, die inmiddels al eens twintig jaar in de bak heeft gezeten voor een eerder vergrijp betreffende kinderporno. Dat vond hij maar 'vrijheid van meningsuiting'. Tevens was het merendeel computergegenereerde kinderporno en waren daarbij geen echte kinderen betrokken.

"Ik zou net zo snel een kind verkrachten als jij een ratelslang", vertelde hij eerlijk tegen de rechter. Gobrick voelt zich niet seksueel aangetrokken tot kinderen.

Tijdens zijn eerdere veroordeling tekende hij kinderporno in zijn cel en hij vond dat dat zijn grondwettelijk recht was. Hierdoor vindt de openbaar aanklager dat Gobrick een gevaar voor de samenleving is. "Hij vindt het hebben van kinderporno niet strafbaar", aldus het OM in Kent County.

Gobrick werd in 2017 gearresteerd, nadat ze in zijn huis een vermist meisje van zeventien aantroffen. Tijdens het onderzoek naar deze zaak vonden onderzoekers de ranzige zooi op zijn computer.

Boksster Shields schrijft weer historie met nieuwe wereldtitels

Boksster Claressa Shields heeft weer eens geschiedenis geschreven. De 24-jarige Amerikaanse stond vrijdagavond in Atlantic City tegenover de Kroatische Ivana Habazin (20-3), oud-wereldkampioene in het middengewicht (-72,6kg).

Tweevoudig olympisch kampioene Shields (9-0) begon haar profcarrière met wereldtitels in het supermiddengewicht (-76,2kg), waarna ze alle titels in het middengewicht pakte - die heeft ze nog altijd in bezit. Het superweltergewicht (-69,9kg) was het volgende doelwit en Habazin moest eraan geloven.

De Kroatische wist een knockout te voorkomen tegen T-Rex, maar kans had ze eigenlijk nooit. De drie scheidsrechters besloten na tien ronden allemaal dat Shields met overmacht gewonnen had, geholpen door een knockdown in de zesde ronde. Shields pakte zo de wereldtitels bij de WBC en WBO, beiden vacant, en is sneller dan wie dan ook wereldkampioene in drie gewichtsklasses geworden.

Riiber wint én wordt verslagen op noordse combinatie

De noordse combinatie is neergestreken in Val di Fiemme. In Italië wordt de eerste World Cup van 2020 gehouden en dat leverde weer eens succes op voor Jarl Magnus Riiber, de Noor die zes van de eerste zeven wedstrijden van de winter won.

Het springen wordt in Val di Fiemme gedaan op de kleine schans en dat zorgde voor kleinere verschillen. Riiber begon vrijdag uiteraard weer eens met de beste sprong van iedereen, maar zowel landgenoot Espen Bjørnstad als de Oostenrijker Franz-Josef Rehrl hielden de schade beperkt tot minder dan een halve minuut.

De tien kilometer langlaufen werd voor de winst niet spannend: Riiber kwam geen moment in gevaar en pakte met overmacht zijn zevende zege van de winter. Achter hem kwam een grote groep samen, vooral dankzij de werken van de snelle Duitsers Vinzenz Geiger en Fabian Riessle, die met meer dan een minuut achterstand begonnen. Geiger viel in de slotfase aan en kreeg alleen Jørgen Gråbak mee, maar de Noor kon Geiger niet van plek twee houden en werd derde.

Een dag later was Riiber op de schans wederom veruit de beste, dit keer bleef alleen de Duitser Manuel Faisst binnen een halve minuut. De piepjonge Noor Jens Luraas Oftebro deed het prima, Bjørnstad volgde met Rehrl en Akito Watabe vlak achter zich. Geiger had nu slechts 52 seconden achterstand, Riessle zat er met 1:10 minuten ook niet al te ver achter.

Op de lange latten ontstond zo wederom een grote groep en dit keer kwam Riiber wél in de problemen. Onder aanvoering van wederom Geiger werd de Noor met nog één ronde van 2,5 kilometer te gaan gegrepen, waarna Geiger in de slotmeters de sprint opende. Riiber leek het alsnog bijna te halen, maar Geiger hield stand en pakte de winst, vlak voor Riiber en Gråbak, die Riessle in een fotofinish klopte.

Suárez wordt zondag geopereerd aan rechterknie

Barcelona moet het enige tijd zonder Luis Suárez doen. De Spaanse topclub meldt zaterdagmiddag via de officiële kanalen dat de spits zondag zal worden geopereerd aan zijn knie door arts Ramón Cugat. Suárez heeft al weken last van zijn rechterknie en de kwetsuur zou zijn verergerd tijdens de halve finale van de Supercopa.

Spaanse media verzekerden al eerder dat Suárez al een tijdje last had van zijn rechterknie. Tijdens de met 2-3 verloren wedstrijd tegen Atlético Madrid, donderdagavond om de Spaanse Super Cup, zou de pijn weer hebben opgespeeld. Suárez zal hoogstwaarschijnlijk circa zes weken uitgeschakeld zijn. Het doel is om de spits fit te krijgen voor de beslissende fases en wedstrijden van het seizoen.

Suárez werd aan het eind van vorig seizoen ook al geopereerd aan dezelfde knie. Destijds miste de voormalig speler van onder meer FC Groningen en Ajax de finale van de Copa del Rey tegen Valencia. Barcelona geeft op de clubsite aan dat men na de medische ingreep met meer nieuws naar buiten zal treden.

Ernesto Valverde kan nog minimaal een maand niet over Ousmane Dembélé beschikken en dat betekent dat alleen Lionel Messi en Antoine Griezmann als ervaren aanvallers overblijven. Het ligt voor de hand dat Ansu Fati en Carles Pérez de komende weken meer speeltijd zullen krijgen.

De 113-voudig international van Uruguay speelt dit seizoen een belangrijke rol bij Barcelona. Suárez heeft deze voetbaljaargang in 23 wedstrijden meegespeeld bij de Catalaanse topclub, waarin hij 14 keer scoorde en 11 keer een medespeler in stelling wist te brengen. De 32-jarige aanvaller ligt tot de zomer van 2021 vast in het Camp Nou.

Feyenoord lijdt ruime oefennederlaag tegen Borussia Dortmund

Feyenoord heeft zaterdagmiddag een ruime oefennederlaag geleden. Ondanks een goede eerste helft werd het 4-2 tegen Borussia Dortmund. Feyenoord won drie dagen geleden met 3-2 van een andere Bundesliga-club, TSG Hoffenheim. De ploeg van Advocaat hervat de competitie over exact een week met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen.

Feyenoord was in de eerste helft zeker niet minder dan Borussia Dortmund, maar werd toch tweemaal op achterstand gezet. De openingstreffer van de Bundesliga-club vond bovendien al na twee minuten plaats: een fraaie chip van Raphaël Guerreiro over Kenneth Vermeer.

Twintig minuten later nivelleerde het team van Advocaat de tussenstand. Roman Bürki blunderde na een voorzet van Luis Sinisterra vanaf links, waarna Nicolai Jörgensen van dichtbij de gelijkmaker tegen de netten werkte.

Naarmate de eerste helft vorderde, had Feyenoord een licht overwicht en kwam Jörgensen net tekort om een rebound na een schot van Steven Berghuis te verzilveren. Op slag van rust was het toch weer Dortmund dat tot scoren kwam. Giovanni Reyna maakte in het strafschopgebied ruimte voor een schot en passeerde Vermeer op diagonale wijze.

In de tweede helft, met Renato Tapia na rust op de plaats van Leroy Fer, moest de ploeg van Advocaat definitief het onderspit delven, daar men het niveau van voor rust niet kon vasthouden. Na nog geen uur spelen dook Guerreiro vrij op voor Vermeer en scoorde hij met de buitenkant van zijn voet zijn tweede van de middag. Invaller Chris Führich schoot negen minuten later raak raak vanaf buiten het strafschopgebied.

Sam Larsson, Luciano Narsingh en Wouter Burger vielen in de laatste twintig minuten in, op de plaats van Jörgensen, Berghuis en Toornstra. Hoewel Feyenoord drie dagen geleden nog driemaal kon scoren in de slotfase van het duel met TSG Hoffenheim, hadden de spelers van Advocaat moeite om de nederlaag te verkleinen. Sinisterra, Tyrell Malacia én Narsingh kregen de bal er van dichtbij niet in en uiteindelijk was het Narsingh in de extra tijd die het slotakkoord verzorgde.

PSV verliest ook tweede oefenwedstrijd in Qatar

PSV heeft ook de tweede oefenwedstrijd in Qatar verloren. Twee dagen na de 1-2 nederlaag tegen Club Brugge was ook KAS Eupen met minimaal verschil te sterk voor het team van Ernest Faber: 2-1. Bij PSV start Robbin Ruiter in de basis omdat Jeroen Zoet niet geheel fit was. De Eindhovenaren hervatten de competitie volgend weekeinde tegen VVV-Venlo.

Na 25 minuten spelen liep PSV achter de feiten aan. Na miscommunicatie tussen Daniel Schwaab en Pablo Rosario leed laatstgenoemde balverlies en betekende een gekraakt schot van Danijel Milicevic de 1-0. De ploeg van Faber kwam nog geen tien minuten later op gelijke hoogte, nadat Cody Gakpo vlak daarvoor de gelijkmaker op de voet had.

Na een goede voorzet van Oliver Boscagli tekende Bruma voor de verdiende 1-1 tegen Eupen, dat afgelopen week nog met 2-0 van Ajax verloor. Na de rust mocht alleen Ruiter op het veld blijven staan. Denzel Dumfries, Timo Baumgartl, Schwaab, Boscagli, Rosario, Ryan Thomas, Jorrit Hendrix, Mohamed Ihattaren, Bruma en Gakpo werden vervangen door Tijn Daverveld, Jordan Teze, Nick Viergever, Justin de Haas, Erick Gutiérrez, Ibrahim Afellay, Claudio Gomes, Richard Ledezma, Ritsu Doan en Nonin Madueke.

KAS Eupen nam via een rake kopbal van Flavio Ciampichetti de leiding en dat was tevens de eindstand. Ondanks enkele goede acties van Madueke, die ook nog eens de paal raakte, slaagde PSV er niet in om ook de tweede oefenwedstrijd in Qatar niet in een nederlaag te laten eindigen.
Het duel met VVV in Venlo wacht volgende week zondag. Vier dagen gaat PSV in het kader van de TOTO KNVB Beker op bezoek bij NAC Breda.

Visser prolongeert EK-titel op 3000 meter

Esmee Visser heeft haar titel op de 3000 meter bij de EK afstanden in Heerenveen geprolongeerd.

Visser moest al in de derde rit op de drie kilometer in actie komen en reed naar een fantastiche tijd van 3.59,15. Dat was de derde tijd ooit in Heerenveen gereden; alleen Ireen Wüst was in het verleden twee keer sneller.

Daarna was het wachten voor Visser want pas in de laatste en achtste rit kwam favoriet Martina Sáblíková pas in actie. De Tsjechische kon de tijd van Visser nooit bedreigen en zou uiteindelijk ook niet op het podium komen op de 3000 meter. Het zilver ging naar Natalia Voronina. De Russische was twee duizendste sneller dan de Italiaanse Francesca Lollobrigida. Sáblíková moest genoegen nemen met een vierde plaats.

Carlijn Achtereekte ging snel van start maar kon het niet volhouden. Ze ging in de slotronden kapot en eindigde op de vijfde plaats. Irene Schouten werd zevende.

Visser prolongeert EK-titel op 3000 meter (Pro Shots / Erik Pasman)
Visser prolongeert EK-titel op 3000 meter (Pro Shots / Erik Pasman)

Europese titel 500m voor Kulizhnikov, Ntab pakt zilver

Op dag twee van het Europees kampioenschap afstanden in Heerenveen is de Europese titel op de 500 meter gewonnen door Pavel Kulizhnikov. De Russische houder van het wereldrecord reed in Thialf met 34,38 de winnende tijd.

Zilver ging naar Dai Dai Ntab die 34,47 op de klok zette. Het brons was voor de Rus Murashov in 34,59. Jan Smeekens werd vijfde in 34,78, een plek voor Kai Verbij die naar 34,91 reed.

Fatkulina pakt titel 500m, juniore Kok net naast podium

Olga Fatkulina heeft de Europese titel op de 500 meter voor vrouwen gepakt. Op dag twee van het EK afstanden in Heerenveen reed de Russin een winnende tijd van 37,40.

Vanessa Herzog, de kampioen van twee jaar geleden, werd tweede in 37,49 net voor Angelina Golikova die het brons veroverde in 37,50. Juniore Femke Kok verbaasde vriend en vijand door een nieuw persoonlijk record van 37,66 neer te zetten en werd vierde. Die tijd was ook een nieuw wereldrecord junioren. Letitia de Jong werd zesde in 38,19.

Elia staat voor historische transfer naar Argentijnse Primera División'

Club Atlético Talleres doet er alles aan Eljero Elia naar de Argentijnse Primera División te halen, zo meldt Voetbal International vrijdagavond. De club uit Cordóba is naar verluidt momenteel al in onderhandeling met de buitenspeler en zijn huidige club Medipol Basaksehir. Elia zou met de transfer de eerste Nederlander in de Argentijnse Primera División worden.

Elia is momenteel bezig aan zijn derde seizoen in Turkije. Afgelopen seizoen had de aanvaller zijn zinnen al gezet op een transfer, maar dat ging uiteindelijk niet door. Nu zou Club Atlético Talleres in de markt zijn voor de routinier. De club staat momenteel twaalfde in de Argentijnse competitie.

Elia, die nog tot komende zomer vastligt bij Medipol Basaksehir, ziet de historische transfer ook wel zitten, zo klinkt het. Club Atlético Talleres speelt zijn wedstrijden in het Estadio Mario Alberto Kempes, dat men deelt met aartsrivaal Belgrano. Laatstgenoemde ploeg komt momenteel uit in de tweede divisie van het Argentijnse voetbal.

De 32-jarige Elia was eerder actief bij Ajax, ADO Den Haag, FC Twente, Hamburger SV, Juventus, Werder Bremen, Southampton en Feyenoord. Bij laatstgenoemde club won hij de landstitel in 2017, waarna hij naar Turkije trok. In tweeënhalf jaar tijd kwam Elia tot 71 wedstrijden, 10 doelpunten en 8 assists voor Medipol Basaksehir.

Leerdam zegt af voor 500 meter op EK afstanden

Jutta Leerdam doet vandaag niet mee aan de 500 meter voor vrouwen bij de EK afstanden in Heerenveen. De Nederlands kampioene op de 500 en 1.000 meter kampt met een verrekte lies.

Leerdam, die gisteren ook al niet op actie kwam op de teamsprint,  kwam er vandaag bij het inrijden achter dat ze nog teveel last heeft van haar lies. Door het late afmelden kan Ireen Wüst niet meer als vervangster worden opgeroepen.

PSV ontvangt 'aantrekkelijk bod' en wacht op Pereiro

PSV heeft 'een aantrekkelijk bod' vanuit de Verenigde Staten gekregen op Gastón Pereiro, zo meldt het Eindhovens Dagblad zaterdamiddag. Vrijdag sijpelde via ESPN al het bericht door dat FC Cincinatti uit de Major League Soccer interesse had en de club van trainer Ron Jans heeft de daad bij het woord gevoegd en een formeel bod uitgebracht.

Volgens het regionale dagblad verwacht PSV dat de onderhandelingen tussen de clubs tot een goed einde zullen worden gebracht. De vraag is of zaakwaarnemer Paco Casal akkoord gaat met een overgang naar Cincinatti, waar de Uruguayaans international overigens tot een van de grootverdieners kan gaan behoren.

Pereiro leek afgelopen zomer op weg naar Spartak Moskou, na een akkoord over een transfersom van vijftien miljoen euro, maar Casal zette een streep door de transfer. PSV hoopt Pereiro in januari te verkopen om te voorkomen dat de aanvallende middenvelder gratis de deur uitloopt.

"Bewust, er wordt geïnformeerd naar hem door clubs", reageerde technisch manager John de Jong eerder al tegenover het Algemeen Dagblad. "Ik heb het idee dat Gastón er nu open voor staat, want de Copa América komt eraan."

PSV maakte in 2015 zes miljoen euro over aan Club Nacional voor de diensten van de 24-jarige Pereiro.

Recentelijk werd de middenvelder gelinkt aan Bologna, al was dat volgens het Eindhovens Dagblad een trucje van Casal, die het liefst zou zien dat Pereiro transfervrij vertrekt uit Nederland. Donderdag werd de bankzitter nog gelinkt aan Fiorentina, dat volgens verschillende Italiaanse media serieuze belangstelling heeft.

Neil Peart (Rush) overleden

Drummer en tekstschrijver Neil Peart van het Canadese rocktrio Rush is dinsdag op 67-jarige leeftijd aan een hersentumor overleden, zo heeft de band vrijdagavond bekendgemaakt. Peart ging najaar 2015 met pensioen na de tour ter gelegenheid van het 40-jarige jubileum van Rush. Een klein jaar later werd de ziekte vastgesteld bij de legendarische slagwerker.

Peart kwam in 1974 bij de band, en hielp deze aan een doorbraak niet alleen dankzij zijn technisch vernuft maar ook door zijn met mythologie, science fiction en filosofie doordrenkte songteksten. Het nummer 2112 van het gelijknamige album besloeg in 1976 de helft van de plaat, en daarmee beklonk Rush goeddeels zijn plek in de muziekgeschiedenis.

De band bleef daarna niet hangen in de jaren 70 waarin het allemaal begon, maar bleef zich ontwikkelen, en dat gold ook voor Peart. In latere songs omarmde hij onder meer reggae-ritmes, en hij bleef drumlessen volgen, onder meer bij jazzdrummer Peter Erskine.

Eind jaren '90 werd de slagwerker getroffen door twee tragedies. Eerst kwam zijn destijds enige dochter om bij een auto-ongeluk, en korte tijd later bezweek zijn vrouw aan kanker. Pearts reactie was een break van Rush en een tocht van bijna 90 duizend kilometer op zijn motor door Noord- en Midden-Amerika. Daarna ontmoette hij zijn tweede vrouw met wie hij ook een dochter kreeg. Kort daarop, in het nieuwe millenium, hervatte hij de samenwerking met zijn bandmaten - nadat hij eerst weer intensief drumles had genomen om weer op kracht te komen.

In 2015 ondernam Rush wat uiteindelijk de laatste concertreeks zou worden, de zogeheten R40 Live Tour. Die speelde zich geheel in Noord-Amerika af en duurde van mei tot augustus 2015, en kort daarop kondigde Peart zijn terugtreden aan. Deze finale reeks optredens volgde op de Clockwork Angels-tour, waarbij de band op 2 juni 2013 voor het laatst Nederland aandeed.

Peart hield zijn ziekte, een glioblastoom, geheim voor de buitenwereld. Rush laat weten dat hun vriend, soulmate en bandmaat gedurende meer dan 45 jaar, "zijn ongelooflijk dappere drieëneenhalf jaar durende strijd" uiteindelijk heeft verloren. Wie wil condoleren kan het beste een donatie aan een onderzoeksgroep of liefdadigheidsinstelling in Pearts naam doen, aldus de band.


Neil Peart (Rush) overleden

Eerste 'olympische' wintermedaille ooit voor Israël

In het Zwitserse Lausanne is de derde editie van de Winter Jeugd Olympische Spelen van start gegaan. Op de eerste dag werden vier sets medailles vergeven, hoewel die wegens de slechte beschikbaarheid van livestreams helaas allemaal niet te zien waren.

De piste voor het alpineskiën moest wegens hevige regenval flink ingekort worden, waardoor de super-G op de openingsdag nog geen minuut duurde, zelfs voor junioren bijzonder kort. Bij de dames stond de Oostenrijkse Amanda Salzgeber lange tijd aan de leiding, maar de in Hongarije woonachtige en voor Israël uitkomende Noa Szollos dook 0,04 seconden onder haar tijd door.

Bijna gelijk na Szollos kwam Amelie Klopfenstein namens het thuisland naar beneden en zij zorgde met een 0,09 seconden snellere tijd voor gejuich. Caitlin McFarlane deed dat bijna verstommen, maar de Française kwam 0,08 seconden tekort en pakte het zilver. Brons ging naar Szollos, de eerste 'olympische' wintermedaille ooit voor Israël.

Bij de mannen ging het goud naar Zweden en wel dankzij Adam Hofstedt. Ook daar was het spannend: hij was slechts 0,06 seconden sneller dan de Sloveen Rok Aznoh, terwijl thuisfavoriet Luc Roduit op 0,20 seconden het brons pakte. Een verrassende prestatie was er voor Tiziano Gravier: op 0,51 seconden pakte de Argentijn een fraaie zevende plek.

Noa Szollos op weg naar historisch brons (Foto: OIS/Simon Bruty)
Noa Szollos op weg naar historisch brons (Foto: OIS/Simon Bruty)

Er werden ook medailles vergeven in het ski mountaineering, ook wel toerskiën genoemd. Deelnemers moeten daar op de lange latten hun weg vinden over een bergachtig parcours, met behulp van een kaart en een kompas. Na bijna een uur kwam Caroline Ulrich uit Zwitserland als eerste binnen en het thuisfeestje was compleet: Thibe Deseyn pakte op een dikke minuut zilver, de Françase Margot Ravinel volgde nog een kleine minuut later.

Bij de mannen was het niet alleen een Zwitsers, maar zelfs een familiefeestje: tweelingbroers Thomas en Tobin Bussard pakten goud en zilver, anderhalve minuut uit elkaar. Nils Oberauer uit Oostenrijk kwam een paar seconden tekort om Robin Bussard te kloppen, waardoor het feest los kon barsten: de Bussard-fans lieten weten de boel 's avonds stevig op poten te zullen zetten.

IJshockey
In het ijshockey is het eerste toernooi een 3x3-toernooi met teams die bestaan uit spelers uit dertien verschillende landen. Namens Nederland spelen Corné van Stuijvenberg, Dylan Wesseling en Ryan Kolgen mee, maar zij verloren allemaal hun openingsduel.

Bij de vrouwen wordt Nederland vertegenwoordigd door Kimberly Collard, Roos Karst en Sanne Claessens. Voor Karst begon het met een nederlaag tegen het team van Collard, terwijl Claessens haar toernooi met een zege opende.

Dubbelslag Russische skeletonners bij terugkeer op Franse baan

De World Cup in het bobsleeën en skeleton is teruggekeerd op de olympische baan van 1992, die in het Franse La Plagne. Op bijna twee kilometer hoogte ligt de lange baan vol grote bochten en vrijdag was het daar de beurt aan de skeletonners.

Bij de mannen ging de Rus Alexander Tretiakov er met de winst vandoor. Voor de verandering was hij bij de start niet sneller dan zijn eeuwige concurrent Martins Dukurs, die in beide runs één honderdste sneller vertrok, maar op de lange baan maakte de Rus het verschil: 0,37 seconden ten opzichte van Dukurs was het uiteindelijk.

De Zuid-Koreaanse olympisch kampioen Yun Sung-bin stond na één run vijfde en schoof vervolgens op naar plek drie, die hij moest delen met Geng Wenqiang op 1,39 seconden van Tretiakov. Geng werd daarmee de eerste Chinees ooit op het World Cup-podium en liet maar weer eens zien een prima kandidaat te zijn voor de olympische medailles in Beijing in 2022, waar hij de baan als geen ander zal kennen.

Ook bij de vrouwen was er Russisch succes en wel voor Elena Nikitina. Op het vlakke en vrij lange startgedeelte van de Franse baan kon de sprintster haar pure snelheid nóg beter kwijt dan normaal, waardoor ze al bij de start een enorm gat sloeg. Met twee baanrecords maakte ze gehakt van de concurrentie: Janine Flock uit Oostenrijk bleef met 0,65 seconden nog het dichtst in de buurt, de Duitse Jacqueline Lölling wist het podium ondanks haar bekende matige starts op 0,86 seconden te completeren.

Anonieme advocaat Nabil B.: 'Er hebben wat discussies plaatsgevonden'

De advocaat die kroongetuige Nabil B. anoniem bijstaat in het liquidatieproces Marengo, heeft een interview gegeven aan De Telegraaf. De advocaat noemt het een eer om het werk van de geliquideerde Derk Wiersum over te nemen.

Met de krant werd afgesproken dat er niets mocht worden geschreven over zijn of haar woonplaats, geslacht, kantoorlocatie en persoonlijke omstandigheden. De advocaat zegt zich ervan bewust te zijn dat het bijstaan van Nabil B. grote consequenties heeft. 'Voor jaren, maar misschien wel voor de rest van mijn leven.'

De advocaat vertelt door B. te zijn gebeld met het verzoek om hem bij te staan. Na een ontmoeting werd besloten om ja te zeggen. Niet iedereen was daar blij mee. 'Tja, er hebben wat discussies plaatsgevonden. Een secretaresse meent dan plotseling ook inspraak te hebben. De meeste mensen denken onder dit soort omstandigheden toch vooral aan zichzelf.'

In het Marengoproces is de onlangs in Dubai opgepakte topcrimineel Ridouan Taghi hoofdverdachte. De eerdere advocaat van Nabil B., Derk Wiersum, werd in september in Amsterdam Buitenveldert doodgeschoten. In maart werd de broer van B., Redouan, in Amsterdam Noord geliquideerd door een man die zich voordeed als sollicitant.

Australische bosbranden
De anonieme advocaat heeft ook met B. gesproken over de aanhouding van Taghi. 'Hij realiseert zich net als iedereen in deze zaak dat met de arrestatie van Taghi een slag is gewonnen maar niet de oorlog. We weten dat georganiseerde misdaad is te vergelijken met de Australische bosbranden. Je dooft hier wat en vervolgens laait het vuur elders weer op.'

Het Marengo-proces, waarin meerdere moorden en liquidatiepogingen worden behandeld, gaat op 27 en 28 februari verder. In totaal staan er zestien verdachten terecht.

Biatleet Fourcade slaat toe, Bø blundert bij afwezigheid broer

Biatleet Martin Fourcade heeft in het Duitse Oberhof de eerste World Cup-wedstrijd van 2020 gewonnen. De Franse veelvoudig kampioen was de beste op de sprint, waarmee zijn 'pas' tweede overwinning van het seizoen een feit was.

In de te warme en vrij winderige omstandigheden in Oberhof was het lastig, maar Fourcade hield het hoofd koel en schoot alle tien schijven omver. Op de ski's was hij snel genoeg om zijn in topvorm verkerende landgenoot Emilien Jacquelin, bezig met het seizoen van zijn doorbraak en nu goed voor negen treffers, 25 seconden van zich af te houden. De Duitser Johannes Kühn schoot ook één keer mis en werd op 33 seconden derde.

Een deel van de ogen was toch ook wel gericht op de Noor Tarjei Bø, die bij afwezigheid van zijn broer en World Cup-leider Johannes Thingnes Bø - hij is thuis om bij zijn pasgeboren kind te zijn - optimaal had kunnen profiteren. Met één misser ging het ook prima, maar Bø vergat de strafronde aanvankelijk en moest een stuk terug om die alsnog voor zijn rekening te nemen, waardoor hij bijna anderhalve minuut verloor en op 1:54 minuten 24e werd, niet genoeg om de World Cup-leiding over te nemen.

Iran geeft neerschieten passagiersvliegtuig toe

Het hoge woord is eruit: de Iraanse president Hassan Rouhani heeft zaterdag toegegeven dat Iran woensdag een Oekraïns passagiersvliegtuig neer heeft geschoten. Daarbij kwamen alle 176 inzittenden om het leven.

Volgens Rouhani heeft het interne onderzoek van het Iraanse leger tot de conclusie geleid dat raketten, afgevuurd wegens 'een menselijke fout', het neerstorten van het toestel hebben veroorzaakt. Volgens de president blijft het onderzoek doorgaan om de verantwoordelijken voor de 'enorme tragedie' en 'onvergeeflijke fout' te achterhalen.

Hockeysters beginnen Pro League met overwinning

De Oranje Dames zijn de tweede editie van de Pro League uitstekend begonnen. In Changzhou won de ploeg van bondscoach Alyson Annan met 0-3 in en tegen China.

Bondscoach Annan kondigde voor het treffen aan dat het ‘een pittige wedstrijd’ zou worden. ‘Er is geen ploeg die het hier in China gemakkelijk heeft’, zei Annan vrijdag al. Daar was gezien het spelbeeld vrij weinig van te merken.

Zondag staat alweer de tweede ontmoeting in het Wujin Hockey Stadium op het programma. Oranje vliegt het dubbelweekend aan als eerste test in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio komende zomer. Annan: ‘De wedstrijden tegen China zijn voor ons een goed onderdeel van de trainingen waarin we nu zitten. Een mooi moment om wat puntjes op de i te zetten.’ En dat leek aardig te lukken.

China kwam amper in het vijandelijke 23-metergebied, terwijl Oranje ver op de helft van China de druk opvoerde. De Nederlandse defensie stond organisatorisch sterk. Extra fijn voor de debuterende Ilse Kappelle van Amsterdam, die zich gemakkelijk staande hield. Maar ook voor de van een blessure teruggekeerde Pien Sanders.

Zerbo in China on fire
Al in de derde minuut mocht Lauren Stam aanleggen voor de eerste strafcorner van de wedstrijd, maar deze werd goed uitgelopen door de Chinese defensie. Kort daarna was het wel juichen geblazen voor Ginella Zerbo. De spits van SCHC – weer terug in de selectie, maar nog allerminst zeker van een selectieplek voor de Spelen – bekroonde haar rentree al na acht minuten met een rake backhand van dichtbij: 0-1.

Vlak voor het einde van het eerste kwart kreeg Frédérique Matla de kans om de score te verdubbelen, maar zij stuitte op keepster Li Dongxiao. China, dat zich ten koste van de Belgische dames plaatste voor de Spelen, stelde daar weinig tegenover. En als het dan even gevaarlijk leek, stond daar altijd nog Xan de Waard die de bal uit de eigen cirkel hield.

Oranje nauwelijks in de problemen
Keepster Josine Koning raakte in het eerste halfuur slechts één keer de bal aan. Dat was een Chinese pass vanaf de middenlijn die de paal raakte, waardoor Koning in alle rust de bal naar de solide Nederlandse defensie kon terugspelen. Tekenend voor het spelbeeld in Changzhou.

Oranje startte de tweede helft nog beter dan de eerste. Binnen een minuut mocht keepster Dongxiao al vissen na een goal van Laurien Leurink. Zij was het eindstation van een razendsnelle aanval over rechts, opgezet door Malou Pheninckx die op haar beurt De Waard vrij zag staan in de Chinese cirkel. Leurink hoefde alleen het laatste zetje te geven. Daarna leek Matla – eveneens terug bij Oranje – beter in haar spel te komen, maar haar backhand werd gekeerd door de Chinese goalie.

Die keepster moest aan het einde van het derde kwart wel haar meerdere erkennen op de inzet van Zerbo. De spits van SCHC scoorde op bijna identieke wijze haar tweede treffer van de middag. Opvallend: Zerbo maakte vier van haar veertien interlanddoelpunten op Chinese bodem. Het was bovendien de tweede keer dat Zerbo twee keer scoorde in één interland. Eerder lukte dat haar in een oefeninterland tegen Duitsland (3-0 zege, in 2016).

Het laatste kwart was er puur voor de statistieken, al was het wel voor het eerst dat China gevaarlijk werd. Spits Yang Peng mikte echter naast de goal van Koning. De thuisploeg gooide de schroom wat meer van zich af, maar de verdediging van Oranje hield stand.

De Goede mist strafbal
Vlak voor het laatste fluitsignaal, nadat ‘de Chinese storm’ was gaan liggen, kreeg Nederland een strafbal. Sanne Koolen flatste de bal op een Chinese voet voor de doellijn. Het buitenkansje werd echter slecht ingepusht door Oranje-aanvoerster Eva de Goede, waardoor het in Changzhou bij 0-3 bleef.

Warren ten koste van landgenoot Landman naar laatste vier op BDO WK

Wayne Warren heeft zich ten koste van Chris Landman gekwalificeerd voor de halve finales op het wereldkampioenschap bij de BDO. Landman stond na drie sets met 2-1 voor, maar Warren wist met twee sterke beslissende legs de voorsprong over te nemen. Het werd uitiendelijk 5-3. 

Het werd 2-2 via een twaalfdarter en trok Warren de vijfde set naar zich toe met een 96-finish. De Welshman won vervolgens de zesde set met 3-0 voor een 4-2 voorsprong. Landman pakte nog een setje en kreeg zelfs nog twee kansen om een beslissende set af te dwingen. Die werden gemist, waarna Warren de partij in het slot gooide met een dertiendarter.

Het droomdebuut van Mario Vandenbogaerde op het BDO WK krijgt een vervolg. De Belg bereikte de halve eindstrijd na een 5-3 zege op David Evans. Jim Williams had geen enkele moeite met Paul Hogan. Het werd 5-1. Scott Mitchell is de laatste halvefinalist. Scotty Dog versloeg Scott Waites met 5-4 in sets voor een plek bij de laatste vier.

Vrijdag 10 januari
Middagsessie
Wayne Warren (90.81) 5-3 (85.04) Chris Landman (Kwartfinale)
Lisa Ashton (84.28) 2-0 (77.08) Corrine Hammond (Halve finale)
David Evans (89.39) 3-5 (89.50) Mario Vandenbogaerde (Kwartfinale)

Avondsessie
Paul Hogan (82.14) 1-5 (86.81) Jim Williams (Kwartfinale)
Beau Greaves (76.24) 1-2 (79.14) Mikuru Suzuki (Halve finale)
Scott Waites (93.85) 4-5 (92.53) Scott Mitchell (Kwartfinale)

Vanaf 15.30 uur is de halve finale tussen Mitchell en Warren. Daarna volgt de jeugdfinale tussen Leighton Bennett en Keane Barry. Vanaf 20.00 uur zullen Vandenbogaerde en Williams het tegen opnemen. De dag wordt afgesloten met de damesfinale tussen Lisa Ashton en Mikuru Suzuki. 

Acht tegen één, man blind aan één oog na mishandeling

Dinsdag 17 december 2019 werd een 24-jarige man zwaar mishandeld op het basketbalveldje aan het Tolsteegplantsoen in Utrecht. De politie zoekt getuigen.

De man speelde basketbal op het veldje toen hij rond 16.00 uur uitgedaagd werd door een groep jongens op een bankje in de buurt. De jongens gooiden de bal van het slachtoffer weg en mishandelden hem.

Daarna gingen ze er op scooters en fietsen vandoor richting station Vaartsche Rijn. Een getuige belde direct de politie. Het slachtoffer is met ernstig oogletsel naar het ziekenhuis gebracht. Hij zal aan één oog blind blijven door deze mishandeling.

De politie onderzoekt de mishandeling en is op zoek naar getuigen en mensen die meer weten over deze zaak.

Het gaat om een groep van acht jongens/mannen van 16-20 jaar oud. Zes van hebben een lichtgetinte huidskleur, twee een blanke huidskleur. Twee van de acht zijn opvallend dikkere jongens. Eén van hen heeft een blanke huidskleur, bruin haar, een dik gezicht en droeg een blauwe jas. Eén jongen was geheel in het zwart gekleed. Eén jongen had een taser bij zich, hij heeft een pukkelig gezicht.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Seriemoordenaar Koos H. belicht in 'Politie Den Haag Exclusief'

Voor de tweede keer luisterde afgelopen donderdag 9 januari een volle Rijswijkse Schouwburg naar het verhaal van rechercheur Hans Smit over seriemoordenaar Koos H. die veertig jaar geleden Den Haag en omstreken in zijn greep hield. Na een ‘uitverkochte’ avond op 18 november volgde donderdag eenmalig een tweede Politie Den Haag Exclusief over deze zaak.

Hagenaar Koos H. werd in 1982 tot levenslang veroordeeld voor drie moorden, maar pleegde waarschijnlijk een veelvoud daarvan. Rechercheur Smit bood een unieke inkijk in wat hij zelf de meest bizarre zaak in zijn carrière noemt. Voor hem als jonge rechercheur was dit zijn eerste grootschalige moordonderzoek. Het politieteam kreeg te maken met een verdachte die tot ver na zijn veroordeling bleef ontkennen. In een uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries in 2010 bekende hij dat hij betrokken was bij de moorden op Tialda Visser (12), Emy den Boer (18) en Edith Post (11).

De levensloop van Koos H.
Koos H. groeide op met criminele familieleden en vrienden. Op zijn zestiende kreeg hij voor het eerst jeugd-TBS, op zijn dertigste had hij al de helft van zijn leven in gevangenissen en instellingen gezeten. Op zijn kerfstok stonden diefstal, geweld, inbraken, verdovende middelen, poging doodslag. Rond 1980 woonde hij met zijn vriendin Ingrid op de Zuidwal. Met een dikke metalen plaat met grendels achter de voordeur had hij daar maatregelen tegen politie-invallen genomen. In hetzelfde pand bleek later dat hij er ook een geïsoleerde martelkamer had.

Telefoontje bezorgde burger
Het verhaal begon met een telefoontje van een bezorgde burger in Voorburg. ‘Die mevrouw zag een man met een verrekijker naar meisjes op een sportveld gluren’, vertelde Smit. Dit bleek Koos H. te zijn. Smit nam met een collega poolshoogte en vond in zijn daar geparkeerde Opel Commodore seksboekjes en een foedraal voor een verrekijker. Even later kwam hij boos aanlopen. ‘We moesten van zijn auto afblijven.’ H. vertelde dat hij in de kantine van de sportvereniging werkte. In de bosjes vonden surveillanten nog een tas met een mes en een kleed. ‘Gezien zijn strafblad waren wij in de overtuiging dat hij naar de dure huizen aan de overkant van de sportvelden keek om een inbraak voor te bereiden.’

Nog geen verband
De politie had op dat moment nog geen idee dat Koos H. iets met de eerder vermoorde Tialda Visser en Emy den Boer te maken zou kunnen hebben. Smit: ‘We wisten wel dat Tialda en Emy vermist geraakt waren en daarna vermoord, maar we konden nog geen verband zien.’ De 12-jarige Tialda raakte in mei 1979 vermist na een balletles aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Vier dagen later werd haar lichaam in de Haagse Laakhaven gevonden. De Schiedamse Emy den Boer (18) kwam op 3 april nooit aan bij de Academie voor Lichamelijk Opvoeding waar ze op school zat. Twee dagen later vond een wandelaar haar lichaam in een bos bij het Brabantse Nistelrode.

Man in houthakkershemd bij school
Op 29 september 1980 verdween de 11-jarige Edith Post, dochter van een ondercommandant van de brandweer, toen ze op school in Wassenaar de klas uitgelopen was om iets uit een handwerkkast te pakken. Hans en zijn collega’s dachten gelijk aan Koos H. die ze kort daarvoor bij het sportveld hadden getroffen. ‘We kenden hem eigenlijk vooral als inbreker’, herinnerde Smit zich. ‘Maar bij de school van Edith hadden getuigen op de dag van haar verdwijning een man in houthakkershemd met tuingereedschap gezien. Dat zal Koos H. toch niet geweest zijn? We hebben toen zijn foto aan het Wassenaarse team doorgestuurd dat met Ediths verdwijning bezig was. Twintig getuigen herkenden hem als de man die bij Ediths school had rondgestruind.’

Vuilniszak
Op 2 oktober werd Ediths lichaam in de Wassenaarse duinen gevonden. ‘Een dag later ging ik aan de slag in het recherchebijstandsteam waar we ons met zo’n 36 rechercheurs met deze zaak bezighielden. In de nacht van 1 op 2 oktober werd hij echter al in de gaten gehouden. Een observatieteam – dat heette toen de volgerij – hield zijn huis aan de Zuidwal in het oog. Toen Koos’ vriendin Ingrid in het holst van de nacht een vuilniszak buitenzette, haalden de collega’s deze daar weg. Daarin zaten – naar later bleek – belangrijke zaken voor de bewijsvoering: een getekend plattegrondje van het Wassenaarse duingebied de Ganzenhoek en een bebloed verbandje. Een zoekslag in het parkeerbonnensysteem leverde op dat hij op diezelfde Ganzenhoek half september een parkeerbon had gekregen. Hij kende de omgeving dus.' De volgende dag hield het team Koos H. via een gefingeerde verkeerscontrole aan. Hij beriep zich gelijk op zijn zwijgrecht.

De truc met de ‘getuigen’
Om hem aan de praat te krijgen, voerden Smit en zijn collega’s de druk op H. op door om de haverklap zijn celdeur open te gooien. ‘Dan stonden we met twee jonge collega’s die H. niet kende, voor zijn gezicht en zeiden: “Kijk, daar zit hij. Kijk maar even goed. Gezien? Mooi!” En dan gooiden we de deur weer dicht. Daar werd hij natuurlijk horendol van. Hij verklaarde toen dat hij inderdaad bij de school was geweest, maar dan om een kluis te kraken die daar stond.’

In pink gebeten
Later op de dag zou hij ook nog in het Amsterdamse Lucasziekenhuis zijn geweest om zich aan een wond aan zijn pink te laten helpen. Gebeten door een hond, verklaarde hij. ‘De volgende dag kregen we een anoniem telefoontje. Iemand zei dat Koos H. door dat meisje gebeten was en dat we maar eens goed naar de tanden van dat meisje moesten kijken. Uit Ediths gebitsstatus bleek dat ze een breuk in haar tand en een scheurtje in haar kaak had. Ik denk dat die pink de meest gefotografeerde pink ooit is. We konden niet hard maken dat Edith Koos H. in zijn pink gebeten had, maar het is ons wel gelukt om het verhaal van de bijtende hond onderuit te halen. Hij bleek in de rij van het ziekenhuis een jongetje met een beenwond te hebben gevraagd hoe die daaraan was gekomen. Gebeten door een hond, had deze geantwoord. Waar dat gebeurd was, wilde H. weten. Stomtoevallig zou Koos dan vlakbij door diezelfde hond gebeten zijn. We hebben het gebeten jongetje en de eigenaar van de hond achterhaald. Hun verklaringen ontkrachten dat de hond Koos H. zou hebben gebeten.’

Het klavertje drie van Emy
Zowel Emy als Edith werden teruggevonden zonder oorbelletjes. Smit: ‘De oorknopjes van Emy waren zilveren klavertjes drie uit Engeland. Twee rechercheurs zijn maanden bezig geweest om alle 316 in Nederland verkochte paren oorknopjes terug te vinden. Als we dan zo’n oorbel bij de verdachte zouden aantreffen, konden we aannemelijk maken dat Emy daar was geweest. Die rechercheurs zijn heel Nederland doorgereden en hebben op 168 paar na alle paren weten terug te vinden bij mensen die ook zulke oorbellen hadden gekocht. Een van die rechercheurs was erbij toen de geïsoleerde martelkamer minutieus werd doorzocht. Bij het krulletje voor krulletje afzoeken van de vloerbedekking gilde de rechercheur van de oorknopjes ineens: “Ik heb hem!” In zijn stijf dichtgeknepen hand zat een klavertje drie van Emy.’

Mercedes in delen
Een ander knap staaltje recherchewerk was de in delen op de sloop teruggevonden Mercedes die Koos H. bezat ten tijde van de moord op Tialda en Emy. ‘Hij had na Emy vier andere wielen onder de auto laten zetten, maar we hebben zijn originele wielen teruggevonden. Ze pasten precies op het spoor in het bos bij Nistelrode. Op de sloop hebben we ook een kokosmat teruggevonden waar een lange rode haar inzat. Toen we die vergeleken met een lok van het rode haar van Tialda, viel die in precies dezelfde slag als de lok.’

Gedragswetenschap en nieuwe onderzoekstechnieken
Het verhaal van Smit werd onderbroken voor een ‘uitzending’ van de talkshow Crime Talk waarin gedragswetenschapper Paul Richelle en voormalige coldcaseofficier Hester de Koning van het Openbaar Ministerie inzicht gaven in hun expertise. Zo vertelde Richelle over kenmerken van psychopaten. ‘Wat iemand tot een psychopaat maakt, is een combinatie van factoren. Het is voor een deel genetisch bepaald, maar ook de opvoeding en het sociale milieu spelen een rol. Hersenletsel door bijvoorbeeld een ongeval kan ook gedragsveranderingen en veranderingen in persoonlijkheid tot gevolg hebben. Alcohol en drugs verlagen de drempel om kwaad te doen. Vaak beschikken psychopaten over een oppervlakkige charme waarmee ze snel het vertrouwen van een slachtoffer weten te winnen. Ze kennen geen schuldgevoel of spijt, en leed van andere mensen kan ze zelfs stimuleren om dit te verergeren.’ De Koning ging vooral in op de technische onderzoeksmogelijkheden die de politie nu heeft in tegenstelling tot de jaren tachtig. Denk aan DNA, camerabeelden en telefoongegevens. ‘Pas midden jaren tachtig waren er de eerste mogelijkheden voor DNA-onderzoek. Daarvoor kon je, zoals in de zaak van Koos H. ook gebeurd is, alleen de bloedgroep bepalen. Het oorbelletje dat in de woning van Koos werd aangetroffen, had met behulp van DNA vermoedelijk heel snel gelinkt kunnen worden aan Emy.’ Wat echter hetzelfde blijft als toen is volgens De Koning dat je altijd goede rechercheurs nodig hebt die precies dat doen waardoor de zaak wordt opgelost.

Levenslang
‘De zitting was voor die tijd ongekend beveiligd, omdat gevreesd werd dat familie en vrienden Koos H. zouden proberen te ontzetten. Het bewijs tegen Koos H. was omvangrijk. Smit: ‘Zo zaten alle achttien sporen uit de sweater van Emy ook in de 36 sporen die we in de martelkamer hadden veiliggesteld. Hiermee was voor 100% zeker dat die trui in die kamer was geweest, terwijl meestal een rapport van het gerechtelijk laboratorium hooguit een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aangeeft. Op zitting zijn ook ter bewijsvoering sporen gebruikt als haren, bloed en vezels.' Ook in hoger beroep werd H. tot levenslang veroordeeld. Hij overleed in 2015.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

FOK! Wat een weer: redelijk droog weekend

In het westen en zuiden is het overwegend bewolkt, in het noordoosten is het eerst nog helder. De temperatuur loopt uiteen van ongeveer 1 °C tot 7°C langs de westkust. De wind is zuidwest en zwak tot matig, aan de kust vrij krachtig, tot krachtig.

Overdag is de zon geregeld te zien, maar is er wel vrij veel sluierbewolking. In het uiterste noordwesten komen wolkenvelden voor, daar kan lokaal wat lichte regen vallen. Elders blijft het droog en de maximumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind is zuidwest en landinwaarts matig, aan de kust krachtig en in het noordelijk kustgebied later af en toe hard, 7 Bft.

In de nacht naar zondag raakt het van het noordwesten uit bewolkt en gaat het in het noorden en noordwesten op veel plaatsen motregenen. Elders blijft het overwegend droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 2°C in Limburg tot 7°C in het uiterste noordwesten.

Zondag overdag is het bewolkt en zijn er perioden met regen of motregen. De maximumtemperatuur varieert van 6°C in Zuid-Limburg tot 10°C langs de zuidwestkust. De wind is zuidwestelijk, matig, aan de kust krachtig. In de loop van de middag neemt de wind aan de kust af naar matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Mist in Zeeland (Foto: Scherpschutter)
Mist in Zeeland (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Nederlandse militairen overgeplaatst naar Erbil

Nederlandse militairen, gestationeerd op verschillende locaties in Noord-Irak, zijn overgeplaatst naar de stad Erbil. Ook hebben zich verplaatsingen voorgedaan in Bagdad. Omwille van de veiligheid wordt niet ingegaan op details zoals aantallen en precieze locaties. Dit geldt ook voor eventuele verplaatsingen van overige coalitietroepen.

Zowel de trainingsmissies in het noorden van Irak als de training van de Iraakse commando’s in Bagdad zijn stilgelegd door opgelopen spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran, en raketaanvallen op Erbil en Bagdad. De aanvallen waren bedoeld als vergelding voor de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Nederlandse militairen in beide plaatsen bleven ongedeerd.

Al snel werd duidelijk dat Defensie geen militairen terughaalt, maar wel rekening houdt met een troepenverplaatsing. Volgens Bijleveld zijn er genoeg schuilmogelijkheden op de locatie waar de militairen nu verblijven. “We wachten de ontwikkelingen af en kijken ook of de commandant de trainingen weer wil hervatten.”

Live radio vanuit de 'radio' Eindhoven Centraal

Het monumentale stationsgebouw van Eindhoven Centraal wordt dinsdag 14 januari even een radio. Het station wordt vaak getypeerd als een transistorradio, met de klok als draaiknop en de toren als antenne. Dinsdag wordt het even letterlijk een radio, want Glow FM komt live radio maken vanuit het stationsgebouw tussen 16.00 en 19.00 uur. De Eindhovense zender doet via 94.0 FM in de ether live verslag van het moment dat ‘Eindhoven Centraal’ goed zichtbaar zal zijn op het gebouw.

Het station van Eindhoven is vanaf dinsdag echt ‘Eindhoven Centraal’. Om 16.30 uur worden de nieuwe letters op het monumentale stationsgebouw onthuld door burgemeester Jorritsma, regiodirecteur Magdalena Piotrowska van NS en Directeur regio zuid Wendy de Wild van ProRail.

Op de perrons zijn de blauwe borden ‘Eindhoven Centraal’ al eerder aangebracht. Drie oude blauwe borden van de perrons worden deze middag als prijs aan drie Eindhovenaren gegeven: de afgelopen week heeft de gemeente Eindhoven samen met NS en ProRail een prijsactie gehouden op Facebook en Instagram. Meer dan 1600 mensen deden daar aan mee.

Feest op het station
Het feest wordt uitgebreid gevierd op het station. De Restauratie verloot een diner voor twee aan mensen die de letters Eindhoven Centraal op de foto zetten en via instagram delen. De Starbucks organiseert een speciale tasting. Iedereen kan dan uitleg krijgen over koffie en deze daarna uitgebreid proeven.

Bij CoffeeFellows Eindhoven krijgt iedereen op dinsdag vanaf 16.00 uur 25 procent korting op de hele bestelling. Bij GWK Travelex kunnen reizigers provisievrij wisselen van vreemde valuta op dinsdag.

Symbool
De opwaardering tot ‘Eindhoven Centraal’ staat symbool voor de groei van de stad. Het gebied rondom het station staat voor een grootschalige transformatie: in 25 jaar werken rijk, provincie Noord Brabant en gemeente Eindhoven samen om het huidige kantorengebied om te vormen in een woon- werk en verblijfgebied voor 20.000 inwoners. Een gebied dat functioneert als de poort naar Brainport als internationale hightech hotspot. Het NS station speelt hier een cruciale rol als OV-knooppunt.

Man die met explosieven rondreed krijgt tien maanden cel

Een 22-jarige man uit Maassluis die in de zomer van 2019 met een explosief rondreed is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. In Soesterberg werd de man betrapt met een lading springstof, een batterij en een elektriciteitsdraden.

In folie verpakte staven
Op 1 juni werd de man in Soesterberg staande gehouden omdat de verlichting van zijn auto defect was. In de auto hebben agenten vervolgens een plastic tas gevonden met daarin 4 in folie verpakte staven. Uit onderzoek blijkt dat de staven 0,3 kilo springstof bevatten. Daarnaast is in het dashboardkastje van de auto een 9 Volt batterij en elektriciteitsdraden gevonden. Naar eigen zeggen vervoerde de man deze spullen voor een persoon die hij via berichtendienst Telegram heeft leren kennen. Ook vonden agenten in de auto softdrugs – hasj – en is een dag later bij een doorzoeking van de woning van de man een boksbeugel gevonden.

Man wist dat hij gevaarlijke spullen vervoerde
Dat de man niet wist dat de spullen die hij voor de onbekende man vervoerde gevaarlijk waren is ongeloofwaardig. Nadat de agenten de man hebben laten stoppen heeft hij de batterij en de draden verstopt in de auto. Ook zat hij veel op Telegram en wist hij dat er in de groep waar hij lid van was veel werd gehandeld in explosieven en wapens. Dat hij niet wil zeggen voor wie hij de spullen vervoerde weegt niet in zijn voordeel mee. De rechtbank vindt het aannemelijk dat als de springstof niet was ontdekt er mogelijk zeer ernstige strafbare feiten mee gepleegd zouden kunnen worden met schade of zwaar letsel tot gevolg. Dat de man zelf een misdrijf wilde plegen met het explosief staat volgens de rechtbank niet vast.

Strafmaat
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst van het feit. Explosieven brengen een onaanvaardbaar risico voor de veiligheid van personen en goederen met zich mee. Daarnaast had de man softdrugs bij zich en is bij hem thuis een verboden wapen – de boksbeugel – aangetroffen. De man is niet eerder veroordeeld. De rechtbank deelt de zorgen van de reclassering dat het zorgelijk is dat de man als first offender zich schuldig maakt aan zo’n ernstig strafbaar feit. Als stok achter de deur legt de rechtbank ook een voorwaardelijke straf op. Ook moet de man zich laten behandelen en moet hij op bepaalde tijdstippen thuis zijn.

Grebbedijk moet worden versterkt

De Grebbedijk, tussen Wageningen en Rhenen, moet worden versterkt. Deze dijk loopt voor een deel door de provincie Utrecht. Het ontwerp voor een veilige en mooie Grebbedijk en het omliggende gebied staat nu op hoofdlijnen beschreven in het ontwerp voorkeursalternatief (VKA).

In een gezamenlijk project zijn de mogelijkheden verkend om een veilige en toegankelijke Grebbedijk te realiseren met nieuwe natuur. De Grebbedijk beschermt 250.000 bewoners van de Gelderse Vallei tegen het water van de Nederrijn. Als de dijk doorbreekt loopt een groot gebied onder water, met steden als Veenendaal en Amersfoort.

De dijk moet over 5,5 kilometer worden versterkt. Dit biedt tegelijkertijd mogelijkheden voor andere ambities in het gebied, zoals natuurbeleving en het behoud van erfgoed en recreatie. Waterschap Vallei en Veluwe werkt hiervoor samen met bewoners, ondernemers, belangenverenigingen en geïnteresseerden en de gebiedspartners provincies Utrecht en Gelderland, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en gemeente Wageningen zijn partners.

De versterking van de Grebbedijk is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) om te voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. In het HWBP werken Rijkswaterschap en alle Waterschappen aan de grootste dijkversterkingsopgave in Nederland sinds de deltawerken.

Vestia mag zeventien huurders niet op straat schoppen

De kantonrechter in Rotterdam heeft de vordering van Vestia om een aantal huurovereenkomsten te beëindigen afgewezen. Vestia heeft het voornemen om 535 sociale huurwoningen in de Rotterdamse Tweebosbuurt te slopen en daar nieuwe woningen voor in de plaats te bouwen.

Vestia wilde dat de huurders voor 1 januari 2020 hun woning verlieten. Een aantal huurders was het hier niet mee eens en weigerde hun woning te verlaten. Om dat toch af te dwingen stapte Vestia naar de kantonrechter.

Herstructurering
Volgens Vestia sluiten de plannen om de woningen in de Tweebosbuurt te slopen, en daarvoor nieuwe woningen terug te bouwen, aan bij de plannen die de Gemeente Rotterdam en het Rijk hebben voor fysieke kwaliteitsverbetering op Rotterdam Zuid. De sloop en herbouw van woningen heeft (mede) als doel stedenbouwkundige en sociale verbeteringen tot stand te brengen.

Dringend eigen gebruik
De vordering op basis waarvan Vestia de huurovereenkomsten wil laten beëindigen is gebaseerd op artikel 7:274 lid 2 sub c BW (beëindiging huurovereenkomst wegens dringend eigen gebruik). Dit artikel kent een streng beoordelingskader.

Sloop
Binnen dit wettelijk kader kan sloop een reden zijn om de huurovereenkomst te beëindigen. Bijvoorbeeld als de exploitatie van de woningen aanzienlijke verliezen oplevert. Stedenbouwkundige ontwikkeling op zichzelf (zonder bijkomende omstandigheden) is geen grond voor dringend eigen gebruik.

Staat woningen
In deze procedure is de (al dan niet slechte) staat van de woningen geen onderdeel van het juridisch debat en dus niet vast komen te staan. Uit de stukken waarop Vestia haar dringend eigen gebruik baseert, komt wel telkens naar voren dat ook de slechte staat van de woningen in de Tweebosbuurt aanleiding is voor de voorgenomen sloop. Maar Vestia heeft de vordering hier niet op gebaseerd. Het speelt dan ook geen rol bij de beoordeling van de vordering van Vestia.

Betrekken van de bewoners
Er is geen sprake geweest van het (daadwerkelijk) betrekken van de bewoners bij de ontwikkeling van de plannen voor herstructurering. De bewoners is pas om hun mening hierin gevraagd nadat bekend was gemaakt dat hun woningen zouden worden gesloopt en zij hun woningen moesten verlaten. Daarnaast hebben de bewoners in eerste instantie niet of nauwelijks hulp gekregen bij het vinden van andere, geschikte woonruimte. Dit terwijl het algemeen bekend is dat het tegenwoordig, en zeker in Rotterdam, niet eenvoudig is sociale huurwoningen te vinden

Ook is de bewoners niet de mogelijkheid geboden na sloop en nieuwbouw in de wijk terug te keren. Integendeel, Vestia heeft verklaard die mogelijkheid niet te willen geven en daar ook geen verplichting toe te zien. En dat terwijl Vestia als kerntaak heeft om ervoor te zorgen dat personen in verband met hun lage inkomen goed en betaalbaar kunnen wonen (artikel 47 Woningwet).

Woningaanbod
De herstructurering die Vestia voor ogen heeft zou een vermindering opleveren van het aanbod in de laagste categorie van de sociale sector met 347 woningen. Tegelijkertijd zijn er zorgen- die ook door Vestia worden onderschreven- over de ontwikkeling van de voorraad van dat type woningen waardoor de doelgroep ernstig in de knel komt.

Alles afwegende
Er zijn geen motieven van financiële of bouwkundige aard. Het sociaal maatschappelijke motief dat Vestia naar voren brengt voor de Tweebosbuurt blijkt onvoldoende uit de overgelegde stukken. Op stedenbouwkundig vlak is niet aangetoond dat dit deel van de wijk niet in stand zou kunnen blijven. Alles afwegende komt de kantonrechter tot het oordeel dat de herstructureringsplannen de strenge toets van het dringend eigen gebruik niet kunnen doorstaan.

De vordering van Vestia tegen zeventien huurders is daarom in de vrijdag uitgesproken vonnissen afgewezen.

Nominatiedossier Limes aangeboden aan Unesco in Parijs

Het nominatiedossier over de Neder-Germaanse Limes, de voormalige grens van het Romeinse Rijk, is op 9 januari 2020 aangeboden aan Dr. Mechtild Rössler, directeur van het Werelderfgoedcentrum van UNESCO in Parijs. Het nominatiedossier is samen met de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts en de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Gelderland opgesteld.

De Neder-Germaanse Limes is een uniek en onvervangbaar monument met universele waarde voor de mensheid. Daarom wordt deze grens door Nederland en ook namens Duitsland voorgedragen voor plaatsing op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. UNESCO besluit in juli 2021 of dit deel van de limes wel of niet op de Werelderfgoedlijst wordt geplaatst en of Nederland en Duitsland er dan een werelderfgoed bij hebben.

Grens
Limes is het Latijnse woord voor grens. De noordelijke Limes van het Romeinse Rijk liep tweeduizend jaar geleden dwars door Nederland, langs de Rijn. Om deze grens te beschermen bouwden Romeinen hier onder andere wachttorens en legerkampen. De buitengrens van het Romeinse Rijk doorsnijdt een groot aantal landen. Met 19 vindplaatsen in Nederland en 25 in Duitsland nomineert Nederland ook namens Duitsland.

Onvervangbaar en uniek
Vermelding op de Werelderfgoedlijst is een internationaal teken van waardering. Het laat zien dat dit monument als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd voor de wereldgemeenschap. Als erfgoed aan de lijst wordt toegevoegd, betekent dit dat nationale overheden zich moeten inspannen voor het behoud van het erfgoed. Duitsland en Nederland blijven ervoor zorgen dat mensen ook in de toekomst van dit Romeins erfgoed kunnen genieten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.