FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 januari 2020

Atlético Madrid verslaat Barcelona in spektakelstuk

Atlético Madrid heeft donderdagavond op spectaculaire wijze de finale van de Supercopa bereikt. De formatie van Diego Simeone was in de sensationele halve eindstrijd in Saudi-Arabië te sterk voor Barcelona. Via doelpunten van Lionel Messi en Antoine Griezmann leek Barcelona op weg naar de finale, maar in de slotfase gaf de Catalaanse grootmacht het helemaal weg: 2-3. Zodoende neemt Atlético het zondag op tegen Real Madrid, dat woensdag Valencia met 1-3 versloeg.

Met Frenkie de Jong in de basis was het Barcelona dat in de eerste helft de grootste kansen creëerde. Waar Atlético Madrid in de openingsfase nog af en toe gevaarlijk werd, domineerde Barcelona in het verdere verloop van het eerste bedrijf. In de eerste helft had Barcelona 75 procent van het balbezet, terwijl ook het aantal kansen in het voordeel van de Catalanen sprak. Het was echter aan Jan Oblak te danken dat Barcelona zonder doelpunten de kleedkamer moest opzoeken.

Halverwege de eerste helft was Messi dicht bij de openingstreffer, maar het schot van de Argentijn werd gekraakt door de Sloveense doelman. Vlak voor rust leek ook Griezmann op weg naar een doelpunt, maar andermaal liet Oblak zijn klasse zien door de bal te pareren. Meteen na de onderbreking ontbrandde de wedstrijd, met verrassend Atlético dat de leiding nam. Arturo Vidal verloor de bal op het middenveld, waarna Atlético razendsnel een tegenaanval produceerde en Koke uiteindelijk Neto kon verschalken: 0-1.

Barcelona bleef echter domineren en kwam al snel op gelijke hoogte dankzij Messi. Luis Suárez controleerde een voorzet knap en gaf toen Messi de gelegenheid om de verdedigers van Atlético te snel af te zijn en hard binnen te knallen: 1-1. Even later leek de Argentijn ook de 2-1 te produceren, maar de goal werd na inmenging van de VAR afgekeurd wegens een handsbal. Toch wist Barcelona de voorsprong te pakken via Griezmann. Oblak wist een kopbal van Suárez nog te keren, maar de keeper had geen antwoord op de rebound van de Fransman: 2-1.

Oblak hield zijn ploeg bij tijd en wijle op de been, maar had ook geen antwoord op de goal van Gerard Piqué. De VAR greep echter wederom in, dit keer wegens buitenspel, waardoor de treffer van Barcelona werd geannuleerd. Neto zorgde ervoor dat Atlético weer in de wedstrijd kwam door een overtreding te begaan in het strafschopgebied, waarna Álvaro Morata mocht aanleggen: 2-2. Het spektakelstuk was nog niet over, want Atlético kwam ook nog op 2-3 via Ángel Correa, die doorbrak en Neto kon passeren: 2-3. Barcelona deed nog een poging het tij te keren in de slotfase, maar Atlético hield stand.

Volleybalsters sluiten groepsfase OKT af met nederlaag tegen Polen

De Nederlandse volleybalsters hebben hun derde wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi verloren. In de laatste groepswedstrijd was Polen met 3-1 te sterk voor Oranje. De nederlaag heeft geen grote gevolgen, want de Nederlandse ploeg had zich door de overwinningen op Azerbeidzjan en Bulgarije al verzekerd van een plek in de halve finales. (20-25, 23-25, 25-23, 23-25).

Door de zege in Apeldoorn kwamen de Poolse vrouwen net zoals Nederland op zes punten. Mocht Polen winnen van het al uitgeschakelde Azerbeidzjan dan eindigt Polen als groepswinnaar en gaat Nederland als nummer twee naar de halve finales met als zeer waarschijnlijke tegenstander Duitsland.

Nederland begon met dezelfde basisopstelling als tegen Bulgarije. Alleen tegen het sterkere Polen had Oranje een stuk meer moeite en leverde een boeiend duel op met mooie lange rally's . De eerste set werd gewonnen door Polen, maar vanaf de tweede set waren de beide landen aan elkaar gewaagd. In die sets kwam Nederland steeds ruim voor, maar telkens knokte Polen zich terug in de set.

Polen won de tweede set, terwijl de derde set werd gewonnen door Nederland. In de vierde set bleef het ook lang spannend en wist Oranje nog twee wedstrijdpunten weg te werken, maar op het derde matchpoint was het raak nadat de bal via het Nederlandse blok uit ging. volleybalsters sluiten groepsfase OKT af met nederlaag tegen Polen

'Jeangu Macrooy vertegenwoordigt Nederland op Songfestival'

De opvolger van Duncan Laurence, in elk geval als deelnemer aan het Eurovisie Songfestival, lijkt bekend te zijn: niemand minder dan Jeangu Macrooy, razend bekend onder fans van Jeangu Macrooy, wordt volgens het AD de Nederlandse vertegenwoordiger op het Songfestival in Rotterdam dit jaar.

Duncan Laurence won het festival vorig jaar en dus wordt het dit jaar in Nederland gehouden. Wie de eer van het thuisland gaat verdedigen is zoals wel vaker een reden voor flinke discussie en dat lijkt dus de in Suriname geboren singer-songwriter te zijn.

Volgens 'kenners' is Macrooy's muziek te omschrijven als Engelstalige modern soul. Hij speelde op Lowlands en North Sea Jazz, kreeg twee Edison-nominaties en kreeg uitstekende recensies voor zijn Noorderslag-optreden. Een muziekblog omschreef zijn stem 'als die van Sam Cooke'.

We wensen Jeangu uiteraard veel succes!

Jeangu Macrooy - Asia (Bron: YouTube)

Skiër Yule wint avondslalom Madonna opnieuw

Alpineskiër Daniel Yule heeft de tweede World Cup-zege uit zijn carrière te pakken. De 26-jarige Zwitser was vorig seizoen de beste tijdens de avondslalom in Madonna di Campiglio en op die Italiaanse piste pakte Yule ook zijn tweede overwinning.

In de eerste run was Yule al de beste, hoewel Henrik Kristoffersen met 0,19 seconden niet ver weg was. De Zweedse olympisch kampioen Andrey Myhrer en de Russische veteraan Alexander Khoroshilov stonden met 0,40 en 0,42 seconden achterstand nog in de buurt, ook de Noor Sebastian Foss-Solevaag (+0,53) en de Zwitserse reus Ramon Zenhäusern (+0,54) deden nog volop mee.

In run twee haalde Zenhäusern de finish niet, terwijl Foss-Solevaag terugviel tot achter de Fransman Clement Noël, achtste na één run. Khoroshilov viel ver terug, Myhrer haalde de finish niet en Kristoffersen dook nét onder Noël's tijd door. Yule hield vervolgens stand tegen Kristoffersen en pakte met 0,15 seconden voorsprong de winst.

'Advocaat zet in op hereniging met net vrijgelaten Kokorin'

In de zoektocht naar een spits is Feyenoord uitgekomen bij Alexandr Kokorin, zo schrijft het Russische Sport-Express donderdagmiddag. De Rotterdammers zouden de 28-jarige spits tot het einde van het seizoen willen huren van Zenit Sint-Petersburg. Kokorin is geen onbekende voor Advocaat, omdat de 72-jarige oefenmeester met hem samenwerkte als bondscoach van Rusland en hem liet debuteren in het nationale elftal.

Kokorin speelde dit seizoen nog geen enkele wedstrijd voor Zenit. De 48-voudig Russisch international werd in oktober 2018 samen met Pavel Mamaev van FK Krasnodar aangehouden na een ruzie in een café. Daarbij sloeg Kokorin een hoge functionaris van het Russische ministerie van Handel met een stoel op het hoofd.

Kokorin en Mamaev werden vervolgens gefilmd toen zij buiten rake klappen uitdeelden aan een chauffeur, die daarbij hersenschade opliep.

De aanvaller van Zenit kreeg een celstraf van negentien maanden opgelegd, maar begin september werd hij op borgtocht vrijgelaten. Er is in Rusland sprake van geweest dat Kokorin voor het leven geschorst moest worden, maar dat is voorlopig niet gebeurd. Hij heeft bij Zenit nog een contract tot het einde van het seizoen, al speelde hij sinds zijn vrijlating nog geen enkele wedstrijd.

Dat zou Advocaat er niet van weerhouden om Kokorin op huurbasis naar Feyenoord te willen halen. De Rotterdammers willen graag een tweede spits naast Nicolai Jörgensen aan de selectie toevoegen.

Kokorin staat sinds januari 2016 onder contract bij Zenit, voor wie hij in 92 wedstrijden goed was voor 34 doelpunten en 12 assists. De club uit Sint-Petersburg nam de spits vier jaar geleden over van Dinamo Moskou, waar Kokorin zijn doorbraak in het betaald voetbal beleefde.

Feyenoord werd overigens eerder deze week gelinkt aan Fedor Smolov. Diens werkgever Lokomotiv Moskou is echter niet bereid om hem op huurbasis te laten gaan, daar men met personele problemen in de voorste linie kampt.

Nederland verliest openeningsduel op EK handbal

De Nederlandse handballers hebben hun eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap verloren. Het team verloor met 34-24 van Duitsland. Zaterdag speelt Oranje de tweede wedstrijd tegen Letland.

Nederland, debutant op het EK, begon goed aan de wedstrijd en nam een 0-2 voorsprong. Het Duitse team kwam echter al snel op gelijke hoogte. In de volgende tien minuten liep de Europees kampioen van 2016 weg bij Oranje. In de slotfase van de eerste helft startte Oranje een offensief en kwam tot op één punt terug: 12-11.

Na rust kon Nederland lang in de buurt van de Duitsers blijven, echter in de slotfase was Duitsland duidelijk een maatje te groot en liep verder uit. Na zestig minuten was de eindstand 34-24.

Seizoen 10 van League of Legends begint met cinematic

Riot games luidt het nieuwe seizoen voor League of Legends in met een nieuwe cinematic, waarbij bekende gezichten zoals Garen, Urgot, Kai'Sa en Galio de strijd met elkaar aangaan. Het gevecht wordt begeleid met een nieuwe versie van het nummer Warriors van Imagine Dragons, deze keer verzorgd door componist 2WEI en zangeres Edda Hayes.

Warriors werd gemaakt voor het League of Legends-wereldkampioenschap in 2014, en in plaats van harde rock ligt het tempo nu een stuk lager en voelt het stuk melancholischer. Riot heeft beloofd dat er flink wat nieuwe content is voor de MOBA in het komende jaar: onder andere de hero Volibear krijgt een rework en na lang wachten wordt de Clash-modus eindelijk gelanceerd.

Galakrond's Awakening komt 21 januari naar Hearthstone

We wisten al dat er een ouderwets Adventure met 35 kaarten naar Hearthstone zou komen, maar wanneer was nog de vraag. Nu weten we daar echter het antwoord op: vanaf 21 januari.

Galakrond's Awakening breidt een einde aan het verhaal dat vorig jaar begon en plaatst nog één keer The League of Evil tegenover The League of Explorers. De trailer kun je hieronder vinden. Het interessantst zijn natuurlijk de 35 nieuwe kaarten, waarvan er tot nu toe vier zijn getoond. Die vind je in het bronartikel.

Het adventure bestaat uit vier hoofdstukken en elke week komt er een nieuw hoofdstuk, met nieuwe kaarten, beschikbaar. Elk hoofdstuk kost 700 gold of 6,99 euro. Je kunt er ook voor kiezen het adventure in zijn geheel te kopen voor 19,99 euro.

Reserves en talenten van Ajax hebben weinig moeite met Belgische laagvlieger KAS Eupen

Ajax heeft het eerste oefenduel van het trainingskamp in Qatar weten te winnen. Ondanks dat trainer Erik ten Hag voornamelijk reserves en jonge talenten binnen de lijnen bracht, hadden de Amsterdammers weinig moeite met de Belgische laagvlieger KAS Eupen: 2-0. Ajax sluit het trainingskamp komende zaterdag af met een oefenwedstrijd tegen Club Brugge, dat eerder op de dag met 1-2 te sterk was voor PSV.

Ten Hag stelde voor het oefenduel met KAS Eupen, de nummer dertien van de Belgische Jupiler Pro League, een elftal samen dat voornamelijk bestond uit reserves en talenten. Zo waren er basisplaatsen voor onder meer Perr Schuurs, Edson Álvarez, Razvan Marin, Carel Eiting, Naci Ünüvar, Lassina Traoré en Noa Lang.

De Amsterdammers hadden in het Al Janoub Stadium al binnen zeven minuten op voorsprong kunnen staan, maar na voorbereidend werk van Marin ging een inzet van Traoré tegen de paal.

Toch kwam Ajax met twintig minuten op de klok al op voorsprong. Een uitstekend passje van Eiting met buitenkant voet bereikte bij de tweede paal Siem de Jong, die de bal voor open doel voor het intikken had. Na iets meer dan een halfuur spelen wist de formatie van Ten Hag de marge te verdubbelen. Opnieuw fungeerde Eiting als aangever, deze keer vanuit een hoekschop, waarna Traoré de tweede Amsterdamse treffer tegen de touwen kopte.

KAS Eupen, waar Menno Koch als invaller binnen de lijnen kwam, stelde daar in de eerste helft een grote kans voor Silas Gnaka tegenover.

In de tweede helft kwamen onder meer Danilo Pereira, Kik Pierie en Kenneth Taylor binnen de lijnen bij Ajax, dat zich minder liet zien voor het doel van Eupen. Het hoogtepunt van de tweede helft was, los van een ongevaarlijk schot van Eupen, misschien nog wel het feit dat Schuurs in eerste instantie gewisseld werd, maar een kwartier voor tijd weer moest terugkeren als vervanger van Jurriën Timer.

Doordat een treffer van Danilo nog geannuleerd werd wegens buitenspel en Taylor een grote kans liet liggen, bleef de 2-0 stand uiteindelijk op het scorebord in Doha.

PSV verliest oefenduel van Club Brugge

PSV is er niet in geslaagd om zijn eerste wedstrijd van 2020 om te zetten in een overwinning. De Eindhovenaren gingen tijdens het trainingskamp in Qatar met 1-2 onderuit tegen Club Brugge, momenteel koploper van de Belgische Jupiler Pro League. Ritsu Doan verzorgde in de slotfase de Eindhovense treffer in de vriendschappelijke wedstrijd.

Ernest Faber ruimde voor het oefenduel met Club Brugge basisplaatsen in voor onder meer Noni Madueke, Justin de Haas en Ibrahim Afellay, terwijl Bruma als gelegenheidsspits fungeerde. Het eerste gevaar van de zijde van PSV kwam via De Haas, die het doel van Club Brugge-doelman Ethan Horvath zonder succes onder vuur nam.

Tien minuten later was Mohamed Ihattaren dicht bij de openingstreffer, maar zijn inzet ging via een opponent naast het doel. Ondanks verschillende kansen over en weer kwamen beide ploegen voor rust nog niet tot scoren.

In de rust voerde Faber negen wijzigingen door, maar al snel in de tweede helft kwam Club Brugge op voorsprong. Jelle Vossen passeerde PSV-doelman Lars Unnerstall met een omhaal. De Belgische club voerde vervolgens ook de nodige wijzigingen door.

PSV creëerde in de tweede helft echter niet al teveel kansen, al liet Jorrit Hendrix twintig minuten voor tijd een mogelijkheid op de gelijkmaker onbenut. Kort daarna was het aan de andere kant raak: een afstandsschot van Eduard Sobol liet de ingevallen Robbin Ruiter kansloos.

PSV kwam twaalf minuten voor tijd nog tot de aansluitingstreffer. Cody Gakpo bediende Doan, die de 1-2 op het scorebord bracht. Tot de gelijkmaker kwam de ploeg van Faber echter niet meer, waardoor het eerste oefenduel tijdens het trainingskamp in Qatar dus een nederlaag opleverde.

De Eindhovenaren besluiten het trainingskamp zaterdag met een vriendschappelijk duel met KAS Eupen, de nummer dertien van de Belgische competitie.

Mystery guests tegen discriminatie in Haagse taxibranche

De Gemeente Den Haag gaat aan de slag met de inzet van mystery guests om discriminatie in de Haagse taxibranche tegen te gaan. Wethouder Van Alphen omarmde dit idee van de Haagse PVV vandaag tijdens de vergadering van de commissie samenleving.

In september vorig jaar werden dragqueens besmeurd met pindasaus en geweigerd door Haagse taxichauffeurs na afloop van het slotfeest van The Hague Pride. Naar aanleiding van deze gebeurtenis discussieerden raadsleden vandaag over maatregelen. De raad was het unaniem eens dat het hier geen incident betrof en dat discriminatie in de taxibranche een structureel probleem is.

Niet alleen dragqueens maar ook mensen met hulphonden worden geregeld geweigerd door Haagse taxichauffeurs. De politie heeft zelfs een keer een onderkoelde blinde vrouw met hond thuisgebracht omdat zij door taxichauffeurs werd geweigerd en aan haar lot werd overgelaten.

Raadslid Karen Gerbrands van de Haagse PVV is blij met de toezegging van de wethouder dat hij aan de slag gaat met haar idee om mystery guests in te zetten. “Het is natuurlijk wel belangrijk dat we ook gelijk keihard optreden tegen de taxichauffeurs die homo’s, dragqueens of mensen met hulphonden weigeren. Wat mij betreft trekken we meteen hun vergunning in.”

Darter Kleermaker over BDO-voorzitter: 'Hij durft ons niet onder ogen te komen'

De British Darts Organisation (BDO) verkeert in erg zwaar weer. De zaal van het WK is nauwelijks gevuld en berichten over financiële flaters stapelen zich op. De darters weten ook niet waar ze aan toe zijn.

Donderdagmorgen kwamen geruchten naar buiten dat het prijzengeld van het BDO WK nog verder omlaag zal gaan. WK-deelnemer Martijn Kleermaker tast nog in het duister. "Ik heb wel berichten gehoord over het nog meer verlagen van de prijzenpot, maar mij is nog niks gezegd door het bestuur."

"Mocht het inderdaad nog meer verlaagd zijn dan weet je dat het zo langzaamaan wel einde verhaal is met de BDO", gaat de 28-jarige Nederlander verder. "Het geld lijkt gewoon op te zijn en rekeningen kunnen niet betaald worden."

Om bevestiging vragen kunnen de spelers niet. BDO-voorzitter Des Jacklin laat zich namelijk nauwelijks zien. "Hij durft ons volgens mij niet onder ogen te komen, want ook in de spelersruimte zien we hem amper. Als je voorzitter bent van de BDO en je organiseert het WK dan mag je toch verwachten dat je hem zou zien, maar niet dus."

Het krediet van de voorzitter, die in augustus 2018 in zijn functie trad, is dan ook op. "Hij heeft geen steun van mij en velen met mij. Het lijkt mij een onhoudbare situatie!", zegt Kleermaker stellig.

Ondanks de problemen blijft de darter die vanavond een plek bij de laatste acht hoopt te machtigen gefocust op het winnen van zijn wedstrijden. "Het is natuurlijk niet echt een WK zoals je je het voorstelt, maar desalniettemin wil ik mijn wedstrijden gewoon winnen, want sta hier niet voor niks!"

Daarnaast ziet Kleermaker het WK als goede oefening. "Ja, uiteindelijk is dit de opwarmer voor Q-school. Een tourkaart halen is dit jaar misschien nog wel meer van belang dan afgelopen jaren gezien de ontwikkelingen bij de BDO."

Aileen de Graaf uitgeschakeld op BDO WK door zestienjarig talent Greaves

Aileen de Graaf is er niet in geslaagd om de halve finales te behalen op het wereldkampioenschap voor dames bij de BDO. De speelster uit Bunschoten verloor met 2-1 van de zestienjarige Beau Greaves.

Het Engelse darttalent pakte overtuigend de eerste set, maar De Graaf toonde veerkracht door de tweede set te pakken met een knappe 126-finish. Greaves won de beslissende set echter met 3-0, waardoor zij bij haar toernooidebuut doordringt tot de halve eindstrijd.

Jim Williams haalde met gemak de kwartfinale van het herentoernooi. De Welshman begon stroef aan de partij, maar dankzij drie twaalfdarters in de laatste twee sets won Williams het duel met 4-0.

Donderdagavond worden de twee laatste kwartfinales bij de dames en de twee laatste derderondepartijen bij de heren gespeeld. Met Dennie Olde Kalter en Martijn Kleermaker betreden twee Nederlanders het podium. Zij treffen respectievelijk Mario Vandenbogaerde en Paul Hogan.

BDO WK - donderdag

Middagsessie (vanaf 14:00 uur)
Corrine Hammond 67.75) 2-0 (61.82) Laura Turner (Kwartfinale)
Jim Williams (94.36) 4-0 (86.91) Ryan Hogarth (R3)
Aileen de Graaf (81.59) 1-2 (86.11) Beau Greaves (Kwartfinale)

Avondsessie (vanaf 20:00 uur, live op Eurosport)
Lisa Ashton v Lorraine Winstanley (Kwartfinale)
Dennie Olde Kalter v Mario Vandenbogaerde (R3)
Mikuru Suzuki v Anastasia Dobromyslova (Kwartfinale)
Martijn Kleermaker v Paul Hogan (R3)

Bertens naar kwartfinales Brisbane na zege in drie sets tegen Kontaveit

Kiki Bertens heeft zich op het WTA-toernooi van Brisbane geplaatst voor de kwartfinales. De Nederlandse nummer negen van de wereld won in de tweede ronde in drie sets van de Estse Anett Kontaveit: 6-3, 2-6, 7-5.

Bertens begon overtuigend aan de wedstrijd tegen Kontaveit, Al vroeg in de eerste set brak ze de service van Kontaveit en gaf de voorsprong niet meer weg. De tweede set ging vervolgens overtuigend naar de Estse nummer 26 van de wereld.

Waar in de eerste twee sets steeds duidelijk een iemand beter was ging het in de derde set gelijk op tussen beide tennissters. Pas in de twaalfde game van de beslissende set viel de eerste servicebreak te noteren en die was in het voordeel van Bertens. Op het tweede wedstrijdpunt sloeg Kontaveit de bal net uit, waardoor Bertens naar de kwartfinales gaat.

In die kwartfinale speelt Bertens tegen Naomi Osaka, de huidige nummer 4 van de wereld.

KNVB hoopt op Kuipers en Makkelie op EK2020

De KNVB hoopt dat er komende zomer twee Nederlandse scheidsrechters actief zullen zijn op het Europees kampioenschap voetbal voor mannen. Zowel Björn Kuipers als Danny Makkelie is nadrukkelijk in de race om wedstrijden op het eindtoernooi te mogen leiden.

Voor Nederland zou twee arbiters tegelijkertijd op een eindtoernooi een unicum zijn. De officiële bekendmaking wordt begin maart verwacht. "We mogen er nog niet vanuit gaan, maar we hopen dat we twee arbitrageteams kunnen afvaardigen", zei scheidsrechterscoördinator Dick van Egmond tijdens de jaarlijkse scheidsrechtersbijeenkomst in januari in Zeist.

Kuipers en Makkelie staan beiden hoog aangeschreven bij de UEFA en maken deel uit van de elitegroep. Ze fluiten regelmatig in de Champions League. De Europese voetbalbond lijkt in ieder geval de achtste finales van de Champions League nog af te wachten voordat er een definitieve keuze gemaakt wordt. Er worden scheidsrechters met hun teams geselecteerd en dat is niet beperkt tot één team per land. 

Dat laatste was al duidelijk nadat de UEFA Kuipers had gevraagd om internationaal beschikbaar te blijven. Neerlands nummer één kondigde rond het WK van 2018 aan dat dat waarschijnlijk zijn laatste grote toernooi zou zijn omdat hij anderen (in dit geval Makkelie) niet in de weg wilde staan. Die vraag werd hem destijds uiteraard niet voor niets gesteld, de intentie was om Kuipers op het EK van 2020 wedstrijden te laten leiden.

Naast Kuipers en Makkelie, die beiden met een eigen team werken, zullen er wellicht nog meer Nederlandse scheidsrechters worden gevraagd om in de rol van VAR te opereren. Nederland geldt als een van de voorlopers op het gebied van de VAR en de Nederlandse arbiters beschikken inmiddels over de nodige ervaring.

Harley Quinn slaat erop los in nieuwe Birds of Prey-trailer

Hoewel het in de comics van DC al jarenlang oud nieuws is, maken DC-filmliefhebbers dit jaar kennis met het einde van de relatie tussen de Joker en Harley Quinn. In Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of one Harley Quinn) staat Harley op zichzelf en verzamelt ze een groep andere onafhankelijke dames om zich heen.

In de nieuwe trailer wordt iets meer duidelijk van wat uiteindelijk het verhaal van de film is; Ewan McGregors schurk Roman Sionis heeft het gemunt op niet alleen Harley Quinn, maar ook een jongedame genaamd Cassandra Cain. Samen met Mary Elizabeth Winstead als Huntress, Jurnee Smollet-Bell als Black Canary en Rosie Perez als Renee Montoya nemen ze het op tegen Roman en zijn handlanger Victor Zsasz (Chris Messina) om Cass (Ella Jay Basco) te beschermen.

Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of one Harley Quinn) is geregisseerd door Cathy Yan en te zien vanaf begin februari.

Meer zittingscapaciteit bij extra beveiligde rechtbanken noodzakelijk

Om in de toekomst nieuwe strafzaken te kunnen faciliteren waarbij zware veiligheidsmaatregelen nodig zijn is veel meer zittingscapaciteit bij extra beveiligde rechtbanken noodzakelijk. Dit zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak. De al bestaande extra beveiligde locaties, de Bunker in Amsterdam en het Justitieel Complex Schiphol, zitten vrijwel vol en komen onvoldoende tegemoet aan de wensen van bijvoorbeeld slachtoffers en journalisten.

Nieuwe realiteit
Volgens de voorzitter van de Raad brengt het nieuwe jaar unieke uitdagingen voor de Rechtspraak met zich mee. Naves doelt daarbij op een aantal complexe liquidatie- en ondermijningszaken en op de ongekende omvang van het MH17-proces. Ook heeft de gewelddadige dood van advocaat en rechter-plaatsvervanger Derk Wiersum op 18 september vorig jaar grote impact gehad op de manier waarop advocaten, officieren van justitie en rechters worden beveiligd.

De Raad voor de rechtspraak is met minister Dekker (voor Rechtsbescherming) en andere betrokken partijen in gesprek over het gebrek aan zittingsruimte voor zware strafzaken.

'Stop met het verdacht maken van de rechter'

Politici moeten hun verantwoordelijkheid nemen en niet wijzen naar de rechter als wetten niet de gewenste uitkomst hebben in de rechtszaal. Dit zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, vandaag in zijn nieuwjaartoespraak. Naves: ‘Hoewel het misschien politiek beter uitkomt om te doen alsof het wel zo is: rechters schudden geen regels lukraak uit hun mouw. Rechters passen het recht toe zoals is vastgesteld door de wetgever en toetsen aan internationale verdragen zoals deze zijn omarmd door het parlement. Regels waar óók de overheid zich aan moet houden.’

Dikastocratie
Het afgelopen jaar nam de rechter een aantal veelbesproken beslissingen, bijvoorbeeld de uitspraak van de Raad van State over het Nederlandse stikstofbeleid en de (in hoger beroep teruggedraaide) beslissing van de Haagse rechtbank en gerechtshof over de inspanningsverplichting die de overheid heeft om de Nederlandse kinderen van Syriëgangers naar Nederland te halen. Ook was er veel maatschappelijke aandacht voor de klimaatzaak Urgenda waarin de rechter bepaalde dat Nederland meer moet doen tegen de uitstoot van broeikasgassen. Naar aanleiding hiervan stelde de Tweede Kamer een werkgroep in om de ‘toenemende invloed’ van rechters in de trias politica, de zogenaamde dikastocratie, te onderzoeken.

Evenwicht
De voorzitter van de Raad benadrukt dat hij er geen moeite mee heeft als een individuele politicus of politiek partij de rechter naar voren schuift als boeman. Waar hij zich wél aan stoort is het gebrek aan stevig politiek tegengeluid als de rechter stelselmatig verdacht wordt gemaakt. Naves: ‘Op een enkeling na zwijgt men en stemt zo toe. Sterker nog, de beschuldiging van de rechter wordt omarmd door een heuse parlementaire werkgroep die onderzoek doet naar de ‘rechtersstaat’. En dan komen we op het punt dat het evenwicht binnen de trias wankelt.’

Respect
Naves beaamt dat het gaat om uitspraken met grote impact op de samenleving waarbij het oordeel van de rechter onder een vergrootglas ligt. ‘Ondanks soms forse maatschappelijke en politieke druk houden rechters het hoofd koel en komen tot een onafhankelijk, professioneel oordeel. Dat zou respect moeten oogsten, geen verdachtmakingen. Het zou de politiek sieren in de spiegel te kijken na een onwelgevallige uitspraak van de rechter. Stop met het verschuilen achter ónze toga en neem verantwoordelijkheid voor wetgeving en besluitvorming die kennelijk tekortschiet. ’

Extra beveiligde rechtbanken
In de traditionele nieuwjaarstoepspraak blikte Naves ook terug op het afgelopen jaar. Hij stond daarbij nadrukkelijk stil bij de gewelddadige dood van advocaat en rechter-plaatsvervanger Derk Wiersum. Naves: ‘De zogenoemde ‘beroepsgroep democratische rechtsorde’ wordt sinds die dag in september noodgedwongen intensiever beschermd door de overheid. De nieuwe realiteit stelt ons voor allerlei vragen. Hoe gaan we vanaf nu om met rechtszaken waarbij sprake is van serieuze dreiging?’

Om zware rechtszaken te kunnen blijven faciliteren is het volgens Naves noodzakelijk dat er een veel meer zittingscapaciteit bij extra beveiligde rechtbanken komt. Naves: ‘De Bunker in Amsterdam en het Justitieel Complex Schiphol zitten vol.’

Heren slaan definitief teamsprint over op EK

De Nederlandse mannenploeg zal vrijdag bij de Europese kampioenschappen schaatsen per afstand in Thialf niet deelnemen aan de teamsprint. De reden: door het te krappe tijdschema hebben rijders na de 1500 meter te weinig tijd om te recupereren voor het leveren van een topprestatie.

De KNSB heeft de afgelopen dagen zwaar gelobbyd om het schema nog gewijzigd te krijgen, maar dat is niet gelukt. In goed overleg met de betrokken sporters en coaches is vandaag besloten om dit onderdeel niet te rijden.

“Dit is een beslissing die we met pijn in het hart nemen”, zegt technisch directeur van de KNSB Remy de Wit. “Liefst zouden we voor ons eigen publiek strijden om het goud. Maar in deze omstandigheden kunnen we ons beste team, dat grote kans maakte op de Europese titel Team Sprint, niet opstellen. Na rijp beraad hebben we besloten ons hele team terug te trekken.”

Ook donderdagmorgen bleek dat aan het tijdschema niet meer te tornen viel. Thomas Krol, die de Team Sprint samen met Dai Dai N’tab en Kai Verbij zou rijden, zag zich genoodzaakt af te melden. Hij acht het onmogelijk om binnen 40 minuten na de 1500 meter, met mogelijk een huldigingsceremonie tussendoor, weer een topprestatie te leveren.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 2

De feestdagen zijn voorbij, dus de reguliere gang van zaken komt langzaam weer op eh, ja, gang dus. Dit weekend kun je een horrorremake, een actiecomedyremake en verder alleen maar originele films nieuw zien in de bioscopen en filmtheaters.

1917

Deze gooit al hoge ogen in het awardseizoen. Afgelopen zondagavond gaf de HFPA bijvoorbeeld al een Golden Globe voor beste film aan dit oorlogsdrama van Sam Mendes.

Op het hoogtepunt van de Eerste Wereldoorlog krijgen twee jonge Britse soldaten Schofield en Blake een op het eerste gezicht onmogelijke missie toegewezen. In een race tegen de klok moeten ze vijandelijk terrein betreden en een boodschap afleveren waarmee zij een dodelijke aanval op honderden soldaten kunnen voorkomen – waaronder Blake zijn eigen broer.

The Grudge

Regisseur Nicolas Pesce (The Eyes of my Mother) en producent Sam Raimi (Don't Breathe, Crawl, Evil Dead) geven met de bloedstollende film The Grudge een geheel nieuwe draai aan de horrorklassieker.

Charlie's Angels

Elizabeth Banks regisseert de nieuwe generatie stoere Charlie's Angels – Kristen Stewart, Naomi Scott en Ella Balinska – detectives die werken voor de mysterieuze Charles Townsend. De Townsend Agency is wereldwijd aan het uitbreiden en meerdere teams met slimme, zwaar getrainde badass vrouwen worden geleid door verschillende Bosleys. Als een jonge IT-er waarschuwt voor een gevaarlijke technologie, komen de Angels in actie en zetten zij hun levens op het spel om de wereld te redden.

Out Stealing Horses

Na de dood van zijn vrouw trekt de 67-jarige Trond zich terug in een klein dorpje in het oosten van Noorwegen. Als zijn nieuwe buurman een oude kennis blijkt te zijn, komen bij Trond allerlei jeugdherinneringen naar boven. Hij zag Lars voor het laatst in de zomer van 1948. Het seizoen dat Trond 15 jaar werd en hij zorgeloze lange zomerdagen doorbracht met zijn vader die hij adoreerde. Maar ook de zomer waar hij een andere kant van zijn vader leerde kennen en er een tragisch ongeluk plaatsvond dat hun levens voorgoed zou veranderen. Naar de gelijknamige bestseller van Per Petterson tegen de achtergrond van de adembenemende landschappen tussen Noorwegen en Zweden.

Playing with Fire

In deze familiekomedie ontfermt een stel stoere brandweermannen zich tijdens Kerst over een drietal kinderen. Al snel komen ze erachter dat voor kinderen zorgen misschien nog wel zwaarder werk is dan branden blussen.

Divino Amor

Brazilië in het jaar 2027. Joana, een ambtenaar bij de burgerlijke stand, is verantwoordelijk voor het afhandelen van scheidingszaken. Echter, vanuit haar geloofsovertuiging ziet zij het als haar persoonlijke missie om deze stukgelopen huwelijken juist te redden. Een van de middelen die ze inzet is de geheime, onconventionele groep Divino Amor, een hyperreligieuze club waar alles in het werk wordt gesteld om stellen middels seksuele uitspattingen nader tot elkaar te brengen. Intussen doen de vrome Joana en haar man Danilo er alles aan om zwanger te raken, waarbij geen middelen worden geschuwd. Hun toewijding en gebeden lijken niet te worden gehoord, totdat er een wonder gebeurt.

Il testimone invisibile

Adriano wordt wakker in een hotelkamer en ziet het levenloze lichaam van zijn minnares Laura liggen. De deur is van binnenuit afgesloten en Adriano claimt onschuld. Samen met een ervaren advocate moet hij op zoek naar ontlastend bewijs. Zij dwingt hem tot volledige openheid waarna zich een vernuftig psychologisch steekspel ontspint.

Marianne & Leonard: Words of Love

In 1960 was het idyllische Griekse eiland Hydra een ontmoetingsplek voor vrije geesten. Het was het ideale decor voor de ontluikende liefde tussen Marianne en Leonard. Ze maakten deel uit van een groep buitenlandse artiesten, schrijvers en muzikanten die zich daar verzameld hadden in de tijd van de vrije liefde en het open huwelijk. De film volgt hun relatie vanaf de eerste dagen op Hydra tot de tijd waarin Leonard een succesvolle muzikant werd en toont de impact van zijn carrière op hun relatie. Marianne & Leonard: Words of Love laat met niet eerder vertoonde beelden de hoogte- en dieptepunten van Leonard’s muzikale loopbaan zien én de muze die Marianne was. De relatie hield geen stand, maar het liefdesverhaal zou de rest van hun leven doorgaan. Marianne en Leonard stierven drie maanden na elkaar.

Dit en meer is vanaf deze week te zien in de bioscopen en filmhuizen.

Stembussen voor Gouden RadioRing geopend

Zijn schoenen zijn gepoetst en zijn pak is naar de stomerij gebracht. 3FM-dj Rob Janssen is bijna klaar voor het 14e Gouden RadioRing Gala, dat hij ook dit jaar weer presenteert. De belangrijkste radioprijzen van het jaar worden uitgereikt op donderdag 30 januari 2020. 

De stembussen zijn zojuist officieel geopend in het radioprogramma Aan De Slag. Vanaf nu kan iedereen via RadioRing.nl stemmen op zijn favoriete radioprogramma (de Gouden RadioRing) en favoriete radiopresentator en -presentatrice (de Zilveren RadioSterren).

AVROTROS organiseert het Gouden RadioRing Gala vanuit Theater Gooiland in Hilversum. Tijdens deze avond worden naast de drie publieksprijzen ook de winnaars van de Marconi Awards bekendgemaakt. Deze juryprijzen zijn onderverdeeld in de Oeuvre Award, de Aanstormend Talent Award, de Online Award en de Beste Zender Award.

'Sparta wil Traoré op huurbasis overnemen van Ajax'

Sparta Rotterdam heeft in de afgelopen dagen afscheid genomen van Lars Veldwijk en Halil Dervisoglu en dus is de club van trainer Henk Fraser op zoek naar nieuwe aanvallende versterkingen. Naast de komst van Patrick Joosten op huurbasis van FC Utrecht, zouden de Spangenaren ook denken aan Ajax-spits Lassina Traoré.

Het Algemeen Dagblad meldt donderdagmiddag dat Sparta het oog heeft laten vallen op de achttienjarige Burkinees. Traoré speelt zijn wedstrijden tot nu toe voornamelijk voor Jong Ajax, al kwam hij dit seizoen namens de hoofdmacht ook al vier keer in actie in de Eredivisie. In de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen ADO Den Haag maakte hij bovendien zijn eerste doelpunt in de Nederlandse competitie.

Bovengenoemde ochtendkrant voegt wel toe dat het nog niet duidelijk is of Ajax bereid is om mee te werken aan een vertrek van de jongeling. De Amsterdammers gaan met het oog op deelname aan de Europa League en de TOTO KNVB Beker weer een druk programma tegemoet, al lijkt trainer Erik ten Hag er met de naderende terugkeer van Ryan Babel op korte termijn wel een aanvaller bij te krijgen.

In tegenstelling tot eerdere geruchten zal Sparta volgens het Algemeen Dagblad niet uitkomen bij Anthony van den Hurk (MVV Maastricht) of Charlison Benschop (FC Groningen) als de club er niet in slaagt om Traoré los te weken. Als het talent inderdaad naar Rotterdam verhuist, kan hij overigens meteen bij de hervatting van de Eredivisie zijn debuut maken tegen Ajax. De twee ploegen treffen elkaar namelijk op 19 januari in de Johan Cruijff ArenA.

BENG-eisen nieuwbouw per 2021 van kracht

De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) worden per 1 januari 2021 ingevoerd. Dat schrijft minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer. Deze nieuwe eisen zorgen voor betere energieprestaties van nieuwe gebouwen.

Om de BENG-eisen te kunnen berekenen is software nodig. Deze rekensoftware wordt door de markt ontwikkeld. Ondanks het harde werken van de partijen was de software eind 2019 nog niet gereed. Dit komt vooral door de uitgebreide en genuanceerde bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen, de NTA 8800.

Ingangsdatum
Neprom, NVB-Bouw, Bouwend Nederland, Aedes, IVBN en BNA hebben daarom gevraagd om de BENG-eisen per 1 januari 2021 in te laten gaan in plaats van 1 juli 2020. Omdat zorgvuldigheid voorop staat bij de invoering en om de partijen voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden op de nieuwe regels heeft minister Knops hiermee ingestemd.

Energielabel
Omdat dezelfde bepalingsmethode en rekensoftware nodig is om het nieuwe energielabel te kunnen berekenen wordt die ook per 1 januari 2021 ingevoerd. Het nieuwe energielabel wordt gebaseerd op het primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 per jaar en geeft een genuanceerder beeld van de energieprestatie van een woning of gebouw.

PSV houdt Pereiro bewust aan de kant en doet belofte aan Zoet

Jeroen Zoet vertrekt wellicht deze maand nog bij PSV. Volgens De Telegraaf heeft technisch manager John de Jong aan de doelman beloofd dat de Eindhovenaren meewerken aan een tussentijdse transfer, mocht interim-trainer Ernest Faber vasthouden aan Lars Unnerstall als eerste keus. Zoet heeft bij PSV een contract dat nog anderhalf jaar doorloopt, waardoor men een transfersom kan vragen.

"Dat heb ik zo afgesproken met Jeroen. Als hij niet speelt en er een club komt, denken we met hem mee", citeert Voetbal International De Jong. Met het oog op het naderende EK is het voor Zoet belangrijk dat hij in beeld blijft bij bondscoach Ronald Koeman, die normaal gesproken altijd plaats heeft voor de sluitpost in zijn selectie. De situatie rondom Zoet, die onder voormalig PSV-trainer Mark van Bommel zijn basisplaats kwijtraakte aan Unnerstall, heeft ook betrekking op derde doelman Robbin Ruiter. Laatstgenoemde mag PSV alleen verlaten als Zoet na het sluiten van de winterse transferperiode nog steeds in Eindhoven onder contract staat.

De Jong kwam donderdag ook met een mededeling omtrent Gastón Pereiro, wiens contract bij PSV over enkele maanden afloopt. De aanvallende middenvelder komt niet in actie tijdens de oefenwedstrijden tegen Club Brugge (donderdag) en KAS Eupen (zaterdag). "Bewust, er wordt geïnformeerd naar hem door clubs. Ik heb het idee dat Gastón er nu open voor staat, want de Copa América komt eraan", verklaart de technisch manager aan het Algemeen Dagblad. PSV wil voorkomen dat Pereiro, in 2015 voor zes miljoen euro overgenomen van Club Nacional, gratis de deur uitloopt na afloop van dit seizoen.

Pereiro stond afgelopen zomer op het punt om PSV in te ruilen voor Spartak Moskou, dat vijftien miljoen euro overhad voor de Uruguayaan. Een definitief akkoord bleef echter uit. Recentelijk werd de middenvelder gelinkt aan Bologna, al was dat volgens het Eindhovens Dagblad een trucje van zaakwaarnemer Paco Casal, die het liefst zou zien dat Pereiro transfervrij vertrekt uit Nederland. Donderdag wordt de bankzitter gelinkt aan Fiorentina, dat volgens verschillende Italiaanse media serieuze belangstelling heeft. PSV verleent in ieder geval alle medewerking aan een transfer, zeker ook omdat de Zuid-Amerikaan geen basisplaats meer heeft.

3 mannen en 1 vrouw opgepakt voor overval

De politie heeft op 5 januari twee mannen en een vrouw aangehouden na een woningoverval aan de Gortstraat in Middelburg. Een 24-jarige man uit Den Haag was het slachtoffer van de overval. Hij moest kostbaarheden afgeven.

De man was bij de 19-jarige bewoonster op bezoek toen twee mannen haar kamer binnendrongen en het slachtoffer beroofden. Daarbij werd gedreigd met een vuurwapen. De politie werd gewaarschuwd en agenten begonnen een onderzoek.

In de loop van de avond zijn in Terneuzen twee mannen (42 en 32 jaar oud), aangehouden. De kamerbewoonster is ook aangehouden, wat haar rol in het geheel is geweest wordt onderzocht. Een derde mannelijke verdachte werd op 6 januari in Terneuzen aangehouden. Alle verdachten zitten nog vast.

Expansion Pass aangekondigd voor Pokémon Sword & Shield

Pokémon Sword en Pokémon Shield worden dit jaar uitgebreid met een expansion pass. De pass bestaat uit twee delen, The Isle of Armor en The Crown Tundra.

Beide uitbreidingen voegen nieuwe (en oude) Pokémon toe. In totaal worden ruim tweehonderd Pokémon toegevoegd, die ook te ruilen zijn met spelers die niet de expansion pass kopen. Ook kunnen zij hiervoor Pokémon HOME gebruiken, dat in februari uitkomt. The Isle of Armor komt in juni en heeft 'groei' als thema. Samen met de nieuwe legendarische Pokémon Kubfu maak je deze reis.

The Crown Tundra heeft ontdekken als thema en brengt je naar de besneeuwde Crown Tundra. Hier vind je Pokémon Dens, waar je ditmaal daadwerkelijk in kunt rondlopen. Hier vind je oude, en nieuwe, legendarische Pokémon. Sommige zelfs in nieuwe varianten.

Verder worden er ook nieuwe cosmetica toegevoegd voor jouw avatar en andere features zoals Apricorns (om Pokéballs te maken) keren terug. Vandaag wordt er een software-update uitgegeven, waarna spelers een Galarian Slowpoke kunnen vangen.

Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX aangekondigd

Nintendo en The Pokémon Company kondigen Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX aan voor Nintendo Switch. Het is het nieuwste deel in de spin-off serie en komt in maart exclusief naar Nintendo Switch.

In Pokémon Mystery Dungeon verander je in een Pokémon en moet je kerkers onderzoeken en vrienden recruiten om mee te vechten. De eerste trailer kun je hieronder bekijken. Later vandaag komt er ook een gratis demo beschikbaar in de Nintendo eShop.

Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX komt 6 maart uit.

Station Leeuwarden ontruimd vanwege verdacht voorwerp

Om 10:45 is er in een trein op het centraal station Leeuwarden een verdacht voorwerp aangetroffen. Om veilig onderzoek te kunnen doen naar het voorwerp zijn het station en de naaste omgeving van het station ontruimd.

Het Team Explosievenverkenning (TEV) heeft het voorwerp onderzocht en een eerste inschatting gemaakt. Het blijkt te gaan om een jerrycan met daarin een nog onbekende vloeistof. De jerrycan was vastgemaakt aan een prullenbak in de trein. Omdat de TEV-er onvoldoende kan inschatten wat het explosiegevaar van dit voorwerp is, heeft hij de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ingeschakeld. De EOD is nu onderweg naar station Leeuwarden.

Op basis van het ingestelde onderzoek heeft de politie een 68-jarige man uit Stavoren aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de verdachte situatie op het station in Leeuwarden. Hij zit vast en wordt verhoord.

Update 15:20 uur:
Volgens de EOD is er geen gevaar meer en kan het station langzaamaan weer vrijgegeven worden.  Twee perrons blijven wel afgezet voor nader onderzoek.

Ali B. hoeft show niet aan te passen om fragment Opsporing Verzocht

Rapper Ali B. uit Almere hoeft zijn theatershow ‘Je Suis Ali’ niet alsnog aan te passen of (een deel) offline te halen. Dat oordeelt de rechtbank Midden-Nederland in een procedure die is gestart door een vrouw waarvan een geluidsfragment wordt afgespeeld in de show van de rapper.

Opsporing Verzocht
De rapper had in het het theaterseizoen 2016/2017 een show met de titel ‘Je Suis Ali’. Ook is de voorstelling op televisie uitgezonden en nog steeds beschikbaar op het internet. Daarin is een geluidsfragment van het televisieprogramma Opsporing Verzocht te horen.

In het bewuste fragment is de vrouw te horen die één van de daders van een gewapende overval omschrijft als een man met een ‘Ali B. accent’. Doordat de rapper het fragment gebruikt in zijn voorstellingen wordt de vrouw – naar eigen zeggen – telkens opnieuw geconfronteerd met media-aandacht en is zij een publiek figuur geworden omdat zij herkend wordt.

Artistieke vrijheid
Volgens de rechtbank kan de vrouw geen beroep doen op een schending van haar portretrecht. Dit recht ziet op een afbeelding van het gelaat van een persoon en een stem valt daar niet onder. Ook is er geen sprake van een conflict met de AVG, meer in het bijzonder het daarin opgenomen recht om vergeten te worden. De keuze om het geluidsfragment te gebruiken valt immers onder de vrijheid van de artistieke uitdrukkingsvorm.

Bovendien heeft de vrouw zelf aan het televisieprogramma meegewerkt en dus toestemming gegeven voor openbaarmaking van haar stemfragment. Dat zij, na de uitzending, in de media negatief wordt weggezet is niet de schuld van Ali B. Hij zet de vrouw niet weg als iemand die discrimineert. Dat de vrouw op een vakantie in Egypte is herkend op basis van haar stem vindt de rechtbank niet aannemelijk.

De rechtbank constateert dat de vrouw geen publiek figuur is geworden door het gebruik van het fragment in de theatershows van de rapper. Bovendien staat de uitzending van Opsporing Verzocht nog steeds op het internet en heeft de vrouw daar geen bezwaar tegen gemaakt.

De rechtbank begrijpt wel dat de vrouw door het gebruik van haar stemfragment in de show van Ali B. herinnerd wordt aan de gewapende overval en dat dit vervelend en pijnlijk is. Dit is echter van onvoldoende gewicht om Ali B te beperken in zijn vrijheid van meningsuiting.

Politie pakt tweede verdachte woningoverval Maarssen op

Donderdag 9 januari heeft de politie een tweede verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij een woningoverval die in de nacht van 5 op 6 juni 2019 werd gepleegd in Maarssen. Op 18 december werd de eerste verdachte aangehouden.

De tweede verdachte, een 55-jarige Utrechter, werd na onderzoek opgespoord en donderdagochtend vroeg aangehouden in een woning in Utrecht. Een 46-jarige inwoner van Baarn werd in de ochtend van 18 december al aangehouden. Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij een overval op een woning aan de Machinekade in Maarssen.

Deze woningoverval vond plaats in de nacht van 5 op 6 juni, rond 02.15 uur. Een ouder echtpaar werd hierbij in hun slaap overvallen door twee gemaskerde mannen. De zaak is op 31 juli en 4 september 2019 in Bureau Hengeveld behandeld. Een reconstructie van deze overval verscheen in september 2019 in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Het onderzoek van de recherche gaat door. De inbewaringstelling van 46-jarige verdachte is onlangs met 90 dagen verlengd. De 55-jarige verdachte wordt vrijdag 10 januari voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Proef met weergave gemiddelde brandstofkosten van start

In januari start een Europese proef met de weergave van de gemiddelde brandstofkosten. Als onderdeel van deze proef wordt dan bij acht tankstations in Nederland worden, naast de reguliere prijs per liter brandstof, ook een indicatie van de kosten voor laden of tanken per 100 kilometer weergegeven. Het gaat daarbij niet alleen om diesel, benzine en lpg, maar ook om batterij-elektrisch rijden, rijden op waterstof en rijden op groen gas. De proef is een initiatief van de Europese Unie, en heeft als doel mensen te informeren over de gemiddelde kosten per soort brandstof, zodat zij de beste keuze kunnen maken bij de aanschaf van een auto.

Gemiddelde prijs per 100 kilometer
Bij de deelnemende tankstations wordt bij wijze van proef een indicatie van de prijs per 100 kilometer aangegeven. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende type auto’s; klein of groot, fossiel of emissieloos. De weergegeven prijs is nadrukkelijk een indicatie. Persoonlijke factoren zoals rijstijl of voor elektrische auto’s de plek waar en hoe mensen hun auto opladen bepalen de daadwerkelijke kilometerprijs voor individuele automobilisten.

Inzicht in verbruikskosten
De EU wil met het weergeven van brandstofprijzen mensen meer informatie geven om de autokeuze te maken die bij hen past. Met de opkomst van auto’s die tijdens het rijden geen uitlaatgassen uitstoten is er steeds meer keuzemogelijkheid. Omdat het relatief nieuwe brandstoffen zijn is het vaak onbekend wat de kosten zijn.

Proef
De EU wil vanaf juni bij tankstations in heel Europa de indicatieve kosten voor tanken en laden per 100 kilometer zichtbaar maken. De proef die de komende maanden plaatsvindt is bedoeld om te onderzoeken wat de beste manier is om dat weer te geven. Niet alleen in Nederland, maar ook in landen als Duitsland, Frankrijk en Griekenland vinden de komende maanden dergelijke proeven plaats.

Leeuwarden beveiligt Benelux-luchtruim

F-16's van Vliegbasis Leeuwarden beveiligen tot en met 19 februari het Benelux-luchtruim. Een de taken van de Koninklijke Luchtmacht is passend reageren op schendingen van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Daarom staan 24/7  twee jachtvliegtuigen gereed. Dit is het zogenoemde Quick Reaction Alert (QRA).

Tot vandaag had Vliegbasis Kleine-Brogel in België de QRA-taak. Nederland en België leveren bij toerbeurt QRA-jachtvliegcapaciteit. Dat gebeurt vanaf de vliegbases Leeuwarden of Volkel óf van de Belgische vliegbases Kleine-Brogel of Florennes.

Geen radiocontact
De gevechtsleiding van het Air Operations Control Station in Nieuw-Milligen alarmeert de QRA als een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken. De F-16's stijgen dan binnen enkele minuten op om het te onderscheppen.

De luchtgevechtsleidingen van veel Europese landen werken samen. Als ongeïdentificeerde vliegtuigen naar een luchtruim van een naburig land dreigen te vliegen, waarschuwen ze, zodat er kan worden ingespeeld op een mogelijk naderende dreiging.

Afbeelding: archieffoto Defensie
Afbeelding: archieffoto Defensie

Automobilist ziet voetganger over het hoofd, slachtoffer zwaargewond naar het ziekenhuis

Een 27 jarige Rotterdammer is woensdagavond ernstig gewond geraakt nadat hij op de Kralingse Zoom in Rotterdam werd aangereden door een automobilist.

Het slachtoffer was te voet en stak ter hoogte van KP van der Mandelelaan, bij een oversteekplaats, de Kralingse Zoom over. Uit de richting van de A. v. Rijckevorselweg kwam een auto aanrijden en die heeft het slachtoffer, die donkere kleding droeg, vermoedelijk niet gezien. Op het moment van de aanrijding, om ongeveer 19.30 uur waren de weersomstandigheden namelijk slecht. Het slachtoffer raakte zwaar gewond en hij is overgebracht naar een ziekenhuis.

Het team van de Verkeers Ongevallen Analyse heeft sporen veilig gesteld en doet onderzoek naar het ongeval. Er hebben zich nog geen getuigen gemeld en daar heeft het team wel behoefte aan. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Vuurwapenzwaaier metrostation aangehouden

De man die donderdagavond 18 december met een vuurwapen liep te zwaaien op metrostation Rotterdam Alexander is woensdagmiddag 8 januari in Rotterdam aangehouden. De 20-jarige man uit Enschede zit vast en wordt verhoord.

De man liep donderdagavond 18 december met een vuurwapen te zwaaien op het perron van metrostation Alexander. Ook wees hij met het wapen in de richting van de metrobestuurder. Daarna verliet hij het station. Agenten zochten de omgeving af, maar vonden de man niet.

Een onderzoek werd gestart met behulp van getuigen en camerabeelden. Mede door camerabeelden kon de man worden herkend en sindsdien was de politie naar hem op zoek. Dat leidde gisteren tot de aanhouding van de 20-jarige man.

'Ajax-deal Babel in stroomversnelling; witte rook op komst'

Ajax hoopt de komst van Ryan Babel snel wereldkundig te kunnen maken. Volgens het Algemeen Dagblad is witte rook in zicht. Woensdag waren de Amsterdammers nog in gesprek met Galatasaray, maar er zit inmiddels schot in de zaak. Beide partijen zijn naar verluidt in hoofdlijnen akkoord over een verhuur van de aanvaller tot aan het einde van het lopende seizoen.

Babel staat derhalve voor een tweede terugkeer naar Amsterdam. Wanneer ook de details zijn afgerond in de onderhandelingen tussen de betrokken partijen, zal de Oranje-international zo spoedig mogelijk aansluiten bij de selectie van trainer Erik ten Hag.

Het is onbekend hoe lang Ajax al bezig is met de terugkeer van Babel. Door blessuregevallen kwam Erik ten Hag in de eerste seizoenshelft in de problemen. David Neres, Quincy Promes en Zakaria Labyad ontbraken in belangrijke duels, waardoor de trainer weinig aanvallende opties had.

Woensdagavond meldde De Telegraaf dat de deal nog af zou kunnen ketsen vanwege een fiscale kwestie. "Deal is kennelijk vanwege Turkse en Nederlandse wetgeving gecompliceerd. Waarbij aangetekend dat Babel zelf bereid is (flink) in te leveren", zei clubwatcher Mike Verweij.

Winny Haatrecht, zaakwaarnemer van het Ajax-doelwit, wilde er niet te veel over loslaten. "Ryan is bereid om een deel van zijn salaris bij Galatasaray in te leveren. Als hij Galatasaray én Ajax daarmee kan helpen."

Ga los met nieuwe trailer Persona 5 Scramble

Atlus heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor Persona 5 Scramble, de crossover tussen Persona 5 en de gameplay van Dynasty Warriors. De trailer is in het Japans, maar dat weerhoudt ons niet te genieten van de beelden zelf.

De komende dagen komt er meer nieuws over de game naar voren. Dat mag ook wel, want 20 februari wordt de game al uitgebracht voor Nintendo Switch en PlayStation 4.

AD: 'We zijn de onzin over Angela de Jong een beetje zat'

Angela de Jong, u weet wel die talkshowgast die heel veel op televisie is en er ook nog over schrijft in het Algemeen Dagblad, wordt volgens die krant onheus bejegend. In het hoofdredactioneel commentaar in de krant nam AD-baas Hans Nijenhuis het voor De Jong op. Een optreden in de eerste aflevering van Jinek, de show waarover De Jong kritisch zou moeten oordelen was voor velen een doorn in het oog. 

Een televisierecensent die haar eigen optreden moet beoordelen is ook een beetje gek. Ook deed De Jong daar haar best de door haar in het leven geroepen 'talkshow-oorlog' nog even aan te zetten. Maar voor Nijenhuis is de maat vol. "Vandaag gaat dit commentaar niet over de grote wereld, maar over onszelf. Dan doen we liever niet, maar we zijn de onzin over onze televisiecolumniste een beetje zat", zo schrijft hij in zijn eigen krant.

Kritiek mag aldus Nijenhuis, De Jong deelt immers zelf ook uit in haar columns maar de waarheid mag geen geweld aangedaan worden aldus de AD-baas. Daarbij spitst de hoofdredacteur zich vooral toe op de vermeende lucratieve snabbels op TV van zijn columniste. Haar ietwat dubieuze optreden in de eerste aflevering van Jinek op RTL4 en de kritiek daarop wordt genegeerd door Nijenhuis.

De AD-hoofdredacteur deed een boekje open over hoeveel De Jong nou daadwerkelijk verdient aan die mediaoptredens. "Nou vooruit, wat schuift het dan, die mediaoptredens van Angela? Hier haar jaaropgave over 2019: Jinek: 0 euro. Pauw: 0 euro. DWDD: 0 euro. Gasten krijgen wel een maaltijd voorafgaand aan de show, maar daar bedankt Angela altijd voor, omdat zij bang is te moeten boeren aan tafel. Café Hendriks en Genee: een bierpul en -viltje. Beau: een reep Tony Chocolonely caramel zeezout. Goedemorgen Nederland: idem. WNL op zondag: een koffiemok. Langs de Lijn en omstreken: idem. Mensen met M: een stel kerstballen met een M erop. Friday Move BNR: een fles wijn. Mediaforum Spraakmakers: 100 euro bruto onkostenvergoeding per keer, ze zat er in 2019 vijftien keer. Boulevard: 350 euro. Angela was daar één keer, en heeft minstens tien keer bedankt, omdat ze voor Pauw, DWDD, Beau of Jinek koos", aldus Nijenhuis die hiermee ook even inzichtelijk maakt dat zijn televisierecensent vaker in de media verschijnt dan menig RTL-ster.

En we moeten volgens Nijenhuis schijnbaar blij zijn met de vakvrouw De Jong die verstand van zaken heeft, dankzij haar weten we of we een TV-programma goed of slecht moeten vinden. "Natuurlijk krijgt Angela wel betaald, namelijk een salaris, door ons, uw krant. Voor haar werk. Dat bestaat uit vijf keer per week een column schrijven over wat ze op televisie ziet en wat ze daarvan vindt. De één zal het er mee eens zijn, de ander juist niet. Dat hoort zo bij een goede column. Zolang de columnist maar weet waar zij het over heeft en de lezers helpt hun gedachten te vormen."

Nijenhuis laat weten dat hij dik tevreden is over De Jong en laten we niet vergeten dat ze ook maar een gewoon mens is. "Daarnaast is zij een van onze gezichten op tv. Angela is een van de weinige mensen die deskundig zijn op het terrein van televisie en die helder onder woorden kunnen brengen wat u en wij als gewone kijkers van de programma's vinden. Daarom wordt zij gevraagd, en daarom sturen wij haar naar buiten. Wij vinden het heerlijk dat zij ons uithangbord is, want zij is net als u en wij een gewoon mens. Een gewoon mens tussen de televisiemensen."

AD: "We zijn de onzin over Angela de Jong een beetje zat" (WikiCommons/DWDD)
AD: "We zijn de onzin over Angela de Jong een beetje zat" (WikiCommons/DWDD)

Gedeeltelijke maansverduistering op komst

Vrijdagavond vindt er een zwakke gedeeltelijke maansverduistering plaats. Daarbij lijkt het alsof er een soort schaduw over de maan trekt, maar de maan is nog wel zichtbaar. Het weer werkt mee, want tijdens de gedeeltelijke maansverduistering zijn er opklaringen.

De zwakke gedeeltelijke maansverduistering begint om 18:05 uur en eindigt om 22:15 uur. Het hoogtepunt van de verduistering vindt om 20:10 uur plaats. Op dat moment valt de maan voor het grootste gedeelte in een zwakke schaduw van de aarde. Een deel van het maanoppervlak wordt dan nog wel direct beschenen door de zon. Ook het deel van de maan dat in de schaduw valt is nog zichtbaar en krijgt een soort grauwe, donkere gloed. Verwacht dus geen hap uit de maan, daarvoor is de schaduw dit keer niet donker genoeg.

Vorig jaar beleefde ons land in januari een spectaculaire totale maansverduistering. Daarbij kleurde de maan prachtig rood en was sprake van een zogenaamde bloedmaan. Bovendien was het ‘supermaan’ en leek de maan veel groter dan normaal. Dat leverde prachtige plaatjes op. De volgende zichtbare totale maansverduistering vindt op 16 mei 2022 plaats.

Is de gedeeltelijke maansverduistering goed te zien?
Wie de gedeeltelijke maansverduistering wil zien heeft geluk. Vrijdagavond is er een mix van opklaringen en wolkenvelden. Tussendoor is de maan te zien. De verduistering is in het hele land zichtbaar met het blote oog. Het blijft waarschijnlijk droog en het is 4 tot 6 graden.

Hoe ontstaat een maansverduistering?
Tijdens een maansverduistering beweegt de maan door de schaduw van de aarde. De aarde staat dan dus tussen de zon en de maan in. In het geval van een totale maansverduistering kan direct zonlicht de maan dan niet bereiken. Rood zonlicht dat langs de aarde scheert en wordt afgebogen door de aardatmosfeer valt dan nog wel op de maan, waardoor ze een rode gloed krijgt.

Koken met konijnen

VPRO's nieuwste presentatieduo Diederik Kreike en Ayrton Fraenk verwennen elke week een huisdier in de Koken met konijnen kookstudio. In een bonte show vol spinnende poezen, happy honden en vrolijke varkens bereiden de twee amateurkoks recepten die niet alleen lekker zijn voor het huisdier maar ook voor het baasje. Aansluitend nemen twee hamsters en een courgette de kijkers mee in een hysterische, humoristische en kritische nabeschouwing: Hamstertalk.

Diederik en Ayrton ontmoeten iedere aflevering een jong baasje met een bijzonder huisdier. Zo is er een dakloos konijn zonder tanden, een getraumatiseerde hamster en een kat zonder oren. De dieren worden in het zonnetje gezet met smakelijke en verrassende gerechten, die thuis na te maken zijn. En hebben de dieren problemen of zijn er moeilijke vragen? Die worden tussen het kokkerellen door opgelost en beantwoord door dierenartsen en dierenspecialisten.

Koken met konijnen is wordt uitgezonden vanaf 12 januari, elke zondag om 9.20 uur op NPO Zapp. De afleveringen duren 15 minuten. 

Ayrton Fraenk (l) & Diederik Kreike (r) (Foto: Merlijn Doomernik / VPRO)
Ayrton Fraenk (l) & Diederik Kreike (r) (Foto: Merlijn Doomernik / VPRO)

Nederlandse handballers in de startblokken voor het EK

De 14e editie van het Europees kampioenschap handbal staat op het punt van beginnen. Nederland heeft zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor het eindtoernooi en opent vandaag om 18.15 uur in het Noorse Trondheim tegen buurland Duitsland. Het EK vindt plaats van donderdag 9 januari tot en met zondag 26 januari.

Het EK wordt georganiseerd door de handbalbonden van Oostenrijk, Noorwegen en Zweden. Voor deze editie is het aantal deelnemende landen gegroeid van 16 naar 24. Het Nederlandse team profiteerde direct van deze maatregel door zich in de kwalificatie bij de vier beste nummers drie te scharen. In tegenstelling tot de succesvolle Oranjevrouwen namen de heren nooit eerder deel aan een EK of WK.

 
Blijdschap bij het Nederlandse team na kwalificatie voor het EK (Pro Shots / Imago)
Blijdschap bij het Nederlandse team na kwalificatie voor het EK (Pro Shots / Imago)
 

Nederland is ingedeeld in Groep C bij Duitsland, Letland en Spanje met als speelstad Trondheim. Spanje is de regerend Europees kampioen van 2018 en Duitsland won het toernooi twee jaar daarvoor. Letland is net als Oranje debutant. Alleen de nummers één en twee van elke groep gaan door naar de hoofdronde.

Selectie Nederland
Jasper Adams OCI/LIONS (NED)
Dani Baijens TBV Lemgo (GER)
Samir Benghanem Green Park/Aalsmeer (NED)
Jeffrey Boomhouwer Bergischer HC (GER)
Gerrie Eijlers KRAS/Volendam (NED)
Ephrahim Jerry Sporting NELO (BEL)
Toon Leenders HSG Nordhorn-Lingen (GER)
Bart Ravensbergen HSG Nordhorn-Lingen (GER)
Tim Remer JD-Techniek/Hurry Up (NED)
Bobby Schagen TBV Lemgo (GER)
Robin Schoenaker Sporting NELO (BEL)
Iso Sluijters Gornik Zabrze (POL)
Kay Smits TTH Holstebro (DEN)
Ivo Steins OCI/LIONS (NED)
Luc Steins Fenix Toulouse (FRA)
Niels Versteijnen SG Flensburg-Handewitt (GER)

Speelschema groepfase Nederland
Donderdag 9 januari 18.15 uur: Duitsland – Nederland (*)
Zaterdag 11 januari 16.00 uur: Letland – Nederland (**)
Maandag 13 januari 20.30 uur: Nederland – Spanje (***)
(*) Live op Ziggo TV (open kanaal 13), Ziggo Sport Extra en de Duitse publieke omroep ZDF
(**) Live op Ziggo TV (open kanaal 13) en Ziggo Sport Extra
(***) Live op Ziggo Sport (open kanaal 14) en Ziggo Sport Select

 

Indeling groepsfase
Groep A
Kroatië
Wit-Rusland
Montenegro
Servië

Groep B
Tsjechië
Noord-Macedonië
Oostenrijk
Oekraïne

Groep C
Spanje
Duitsland
Letland
Nederland

Groep D
Frankrijk
Noorwegen
Portugal
Bosnië en Herzegovina

Groep E
Denemarken
Hongarije
IJsland
Rusland

Groep F
Zweden
Slovenië
Zwitserland
Polen

Hoe is het EK te volgen?
De wedstrijden van Nederland worden exclusief uitgezonden door Ziggo Sport via Ziggo TV (open kanaal 13) of Ziggo Sport (open kanaal 14). Het duel tegen Duitsland is ook live te zien op de Duitse publieke omroep ZDF. Alle overige wedstrijden zijn te bekijken via de website EHFTV.com. Daarnaast ben je natuurlijk ook welkom in het EK handbal topic op het forum.

KWF steunt Antoni van Leeuwenhoek jaarlijks met bijna 17 miljoen euro

KWF Kankerbestrijding en het Nederlands Kanker Instituut - het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek- hebben een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend voor de komende 5 jaar. Hiermee is jaarlijks een bedrag van 16,8 miljoen euro gemoeid, dat bestemd is voor hoogwaardig kankeronderzoek in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL).

Fred Falkenburg, directeur KWF Kankerbestrijding: ‘Het AVL is door de jaren heen uitgegroeid tot een oncologisch topinstituut, nationaal en internationaal, vanwege de krachtige combinatie van excellent onderzoek en hoogwaardige patiëntenzorg en het vermogen wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar de praktijk. Dit is in het belang van de patiënt, en dankzij onze donateurs kunnen we daar een krachtige impuls aan geven.”

René Medema, bestuursvoorzitter en directeur Wetenschapsbeleid van het AVL, is verguld met de hernieuwde overeenkomst: “De band tussen KWF en het AVL is sterk en gaat terug tot 1951. In die jaren zijn we er steeds beter in geslaagd om kanker te doorgronden en beter te behandelen. Dat KWF ons steunt met deze financiering, getuigt van een groot vertrouwen in ons werk.”

CBS stopt met handmatige prijswaarneming in winkels

In de afgelopen decennia gingen maandelijks meer dan 100 interviewers van het CBS op pad om de prijzen van producten in 7000 winkels te noteren. In de afgelopen jaren zijn die werkzaamheden langzaam afgebouwd. Met ingang van 1 januari 2020 is de handmatige prijswaarneming in de winkels zelfs definitief verleden tijd. Het CBS verzamelt de prijzen nu op een innovatieve manier: met scannerdata en webscrapers. Deze mijlpaal bereikt het CBS als eerste statistische bureau in de eurozone.

Het CBS verzamelt maandelijks prijzen van een groot aantal producten en diensten. Daarmee berekent het de consumentenprijsindex (CPI), een belangrijke indicator van de inflatie. Sinds jaar en dag werden de gegevens daarvoor door het hele land verzameld door de interviewers van het CBS. Zij gingen met een boodschappenlijstje met representatieve producten de winkels in om prijzen te noteren. Dat was een arbeidsintensief proces, dat echter in de afgelopen jaren langzaam werd afgebouwd. Jos van Linden weet er alles van. Ze werkt al 20 jaar als interviewer voor het CBS en bezocht twee decennia lang elke maand een aantal winkels. ‘Dat heb ik altijd een leuke klus gevonden. Bij sommige winkels kwam ik zelfs 10 jaar achter elkaar. Dan bouw je wel een band op met de winkeliers.’

Mooie klus
Hoe ging de interviewer te werk? ‘Ik meldde me bij de winkelier en maakte een rondje door de zaak. Ik noteerde doorgaans de prijzen van gemiddeld 20 tot 25 producten. We hebben altijd geprobeerd de winkeliers zo min mogelijk te belasten met ons werk. Zo gingen klanten natuurlijk altijd vóór en zochten we de meest gunstige tijdstippen uit om de winkels te bezoeken, bijvoorbeeld woensdag- of donderdagochtend.’ In de afgelopen jaren zag Van Linden haar werk wel veranderen. ‘We wisten dat steeds meer winkels niet meer bezocht hoefden te worden, omdat het CBS rechtstreeks scannerdata van die winkels kreeg. Dat is een mooie ontwikkeling voor de winkeliers. Ik vind het wel jammer, want het was voor ons als interviewers altijd een mooie klus en respons was gegarandeerd.’

Grote stap
Op 13 december 2019 gingen de interviewers van het CBS voor de allerlaatste keer op stap om de prijzen in de winkels voor de Nederlandse CPI te noteren. Voor het CBS is het stoppen met de handmatige winkelwaarneming een grote stap. Dat de prijzen nu via scannerdata en webscrapers binnengehaald worden, zorgt voor een kwalitatief nóg betere consumentenprijsindex en het bespaart kosten. Ook de lasten voor de winkeliers zijn er nu niet meer. Van Linden: ‘Wat voorlopig wel nog doorgaat, is het in april en november bezoeken van kleding- en meubelzaken, supermarkten, restaurants en cafés in een aantal grote steden om de Europese prijsniveaumeting samen te stellen (een verplichting vanuit het Europese statistiekbureau, red.). Maar ook hier zie je dat het aantal waar te nemen producten afneemt. Maar gelukkig heeft het CBS voldoende andere onderzoeken waarvoor face-to-face interviews nodig blijven, bijvoorbeeld de enquêtes over gezondheid, veranderingen in Nederland, leefstijl, etc.’

Scannerdata en webscrapers
Koen Link, statistisch onderzoeker bij het CBS vertelt dat het statistiekbureau met scannerdata en webscrapers nu alle benodigde informatie over prijzen in de winkels op een efficiënte manier kan binnenhalen. Link: ‘In 2003 nam het CBS de eerste scannerdata van supermarkten in gebruik. Dat zijn kassagegevens met de verkochte aantallen en de omzet per product. Op basis daarvan bepalen we een prijs per barcode. Het gebruik van deze scannerdata is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Daarnaast gebruikt het CBS zogenoemde webscrapers en robottools. We laten computerprogramma’s de informatie die we nodig hebben van de sites van de kledingwinkels halen. Vanaf 1 januari 2020 gebeurt dat ook bij schoenen- en meubelwinkels. Voor zaken als kappers zetten we een robottool in die een signaal geeft als de prijzen op de website veranderen. Ook steeds meer kleinere winkels hebben een website. Naar de enkele winkel die we missen maar toch echt nodig hebben, sturen we een vragenlijst.’

Nieuwe statistische methoden
Om de scanner- en onlinedata goed te verwerken zijn speciale statistische methoden en nieuwe werkwijzen ontwikkeld. Het gebruik van webscrapers levert bijvoorbeeld enorme databestanden op. Het is belangrijk dat de data goed geclassificeerd worden. Link: ‘Bij kleding willen wij een onderscheid kunnen maken tussen jurken, rokken, korte mouwen, lange mouwen et cetera. Dat doet het CBS door gebruik te maken van naamfilters en door te kijken naar namen van productgroepen in plaats van individuele producten. Daardoor kunnen we producten beter in categorieën indelen. Het voordeel van de nieuwe manier van werken is dat een veel nauwkeuriger cijfer ontstaat omdat we nu alle data meenemen en niet alleen een selectie van de artikelen die via een steekproef in het winkelmandje van de interviewers terecht kwamen.’

Ontwikkelen en innoveren
In 2019 werd nog slechts in 420 winkels per maand waargenomen, vooral schoenen- en meubelwinkels en kleinere speciaalzaken. Nu is ook dat dus voorbij. Link: ‘Omdat we de inzet van scannerdata en webscrapers uitbreiden, is de waarneming in winkels helemaal niet meer nodig. We zijn daarmee het eerste statistische bureau in de eurozone dat helemaal stopt met winkelwaarneming. Een mijlpaal. Op den duur willen we dat het indelen van producten in categorieën met machine learning wordt gedaan. Daar zijn we nu mee bezig. We blijven ontwikkelen en innoveren.’

Faillissement voormalig advocaat Bram Moszkowicz teruggedraaid

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft het faillissement van voormalig strafrechtadvocaat Bram Moszkowicz vernietigd, dat meldt zijn advocaat Herman Loonstein.

Vorige maand werd Moszkowicz nog persoonlijk failliet verklaard op verzoek van onder meer de Belastingdienst, schrijft De Telegraaf. Maar hij tekende beroep aan.

Schuld afgelost
Volgens de krant valt uit het arrest van het hof op te maken dat Moszkowicz zijn totale belastingschuld heeft afgelost. Daarmee zou de Belastingdienst zich niet langer verzetten tegen het vernietigen van het faillissement.

Volgens Loonstein 'staat hem niets meer in de weg om terug te keren als advocaat'. Moszkowicz diende in november een herzieningsverzoek in bij de orde van advocaten om weer als advocaat aan de slag te mogen. In 2012 werd hij ’van het tableau’ geschrapt omdat hij onder meer contante betalingen van cliënten zou hebben verzwegen en zijn administratie een puinhoop was. Ook hadden diverse cliënten een klacht tegen hem ingediend.

Duizenden Sandd-postbezorgers aan de slag bij PostNL

Per 1 februari 2020 worden de postnetwerken van PostNL en Sandd samengevoegd. Op die manier blijft het mogelijk om in een postmarkt die elk jaar krimpt overal in Nederland vijf dagen per week post te bezorgen. Duizenden Sandd-postbezorgers hebben aangegeven per 1 februari aan de slag te willen gaan bij PostNL. Dankzij de samenvoeging blijft de werkgelegenheid in de postsector als geheel zoveel mogelijk in stand.

Passend voorstel voor bezorgers
PostNL heeft in de afgelopen periode de wensen van alle Sandd-bezorgers in kaart gebracht en zich maximaal ingespannen om iedereen een passend voorstel te doen. Voor duizenden Sandd-postbezorgers is dat ook gelukt; zij gaan per 1 februari aan de slag bij PostNL. Voor bezorgers in dienst van bedrijven die voor Sandd werken zijn er veel vacatures bij PostNL beschikbaar. En dankzij de samenvoeging van de netwerken blijft er werk voor de medewerkers van sociale werkplaatsen overal in Nederland. Zonder consolidatie was de werkgelegenheid in de postsector alleen maar verder onder druk komen te staan, doordat het postvolume jaarlijks blijft krimpen met ongeveer 10%.

Sociale regeling
Er zijn volop banen beschikbaar bij PostNL, maar er zijn ook bezorgers in dienst van Sandd die geen gebruik willen maken van het aanbod. Voor hen is hulp bij het vinden van een baan elders beschikbaar, en is er een goede sociale regeling afgesproken met de ondernemingsraad van Sandd.

De andere medewerkers van Sandd (hoofdkantoor, sorteerlocaties, transport) konden met voorrang solliciteren op functies bij PostNL. Daarnaast zijn er volop mogelijkheden voor bemiddeling naar banen bij andere bedrijven. Zo worden er op korte termijn banenmarkten georganiseerd voor bedrijven die op zoek zijn naar personeel. Tot slot is er zoals gezegd een sociaal plan afgesproken met de medezeggenschap voor de medewerkers die niet bij PostNL gaan werken. In de loop van februari komen er meer details over de aantallen mensen die van Sandd overstappen naar PostNL.

Aanpak overlastgevende asielzoekers Harderwijk werpt eerste vruchten af

De aanpak van overlastgevende asielzoekers in de gemeente Harderwijk blijkt vruchten af te werpen. De gemeente zet samen met het Rijk stevig in op de aanpak van overlastgevende asielzoekers. De eerste resultaten van het ‘lik op stuk-beleid’ tekenen zich af. Hierover sprak staatssecretaris Ankie Broekers-Knol vandaag in Harderwijk met burgemeester Van Schaik, omwonenden, lokale ondernemers en het COA.

In Harderwijk is regelmatig overleg over overlast door asielzoekers. De wijkagent, het Openbaar Ministerie en het COA bespreken wie er overlast geeft. Ook de informatie van de ketenmarinier wordt erbij betrokken, op basis van de landelijke Top-X lijst. Dankzij dit overleg kunnen overlastgevers snel worden aangepakt.

Daling
Het aantal incidenten en aangiften is het afgelopen kwartaal in Harderwijk gehalveerd ten opzichte van eerdere kwartalen in 2019, zo maakte de burgemeester woensdag bekend. ‘Dat laat zien dat we overlast aan kunnen pakken als we goed samenwerken’, zegt de staatssecretaris. ‘Maar we zijn er nog niet. Samen met onder meer de gemeente zetten we in op het verder terugdringen van de overlast de komende tijd. Want overlast is onacceptabel.’

Ook burgemeester Van Schaik is blij met de samenwerking in Harderwijk. Hij pleit voor blijvende aandacht, ook nu het wat beter gaat: ‘Het blijft belangrijk dat inwoners en ondernemers signalen van ongewenst gedrag doorgeven. Dan weten we wat er speelt en kunnen politie, OM en gemeente samen effectief werken aan oplossingen.’

Ook op andere locaties wordt zichtbaar dat het lukt om overlast aan te pakken als gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, COA, IND, DT&V en ketenmariniers de handen ineenslaan.

De overgrote meerderheid van de asielzoekers in Nederland veroorzaakt geen problemen. Een relatief kleine groep zorgt echter wel voor overlast, zoals winkeldiefstal, vernieling en bedreiging. Dit is onaanvaardbaar, ook omdat hierdoor het draagvlak voor de opvang van asielzoekers die bescherming nodig hebben, wordt aangetast.

Ketenmariniers
Er is onder meer een drietal ketenmariniers aangesteld, die zich zowel regionaal als landelijk inzetten om overlast terug te dringen. Daarnaast heeft de staatssecretaris 1 miljoen euro beschikbaar gesteld om gemeenten te helpen om overlast tegen te gaan. Verder wordt met de Top X-aanpak gewerkt, waardoor de zwaarste groep overlastgevers door middel van een landelijke lijst goed kan worden aangepakt. Lokaal wordt door gemeenten, COA en politie gewerkt met het opleggen van gebiedsverboden en een meldplicht. Bij crimineel gedrag is uiteraard het strafrecht van toepassing waarbij indien mogelijk snelrecht wordt toegepast.

FOK! Wat een weer: zeer zacht met af en toe regen

Hoi!  

Daar ben ik weer. Ik was even uitgeschakeld, maar ik ben weer terug van weggeweest.

Het nieuwe jaar is vrij somber begonnen. Op sommige plekken heeft de zon wel even geschenen, maar in de eerste week van het nieuwe jaar overheerste de bewolking. Zo ook gisteren. Op de satellietbeelden zagen we met een westelijke stroming een dik wolkenpakket aangevoerd worden naar onze omgeving. Hier komt vandaag geen verandering in.

Vandaag is het trouwens wel wat natter dan gisteren. Gisteren viel er slechts wat lichte regen- en motregen, maar vandaag regent het wat langer en intensiever door. Dat komt omdat dezelfde storing die nu boven het zuiden van het land hangt morgen weer noordwaarts trekt, en dan ook nog eens activeert.

Het is daarbij wel zeer zacht met maxima van 9 tot 13 graden. In het zuiden zou het net 14 graden kunnen worden. Dat heeft weinig met winterweer te maken. Ook de komende 10 dagen is er van winterweer geen enkele sprake. Het blijft aanhoudend zacht en af en toe valt er wat regen. Over het algemeen is het tussen de 8 en 11 graden. 

Tot ziens.  

Meer weer op FOK!

Landgoed Hezingen (Foto: Hummel)
Optrekkende mist op Landgoed Hezingen in Twente. Foto is van oudjaarsdag. (Foto: Hummel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.