FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 januari 2020

Kip snijdt man open

Hoewel het in India al decennialang verboden is om gevechten te organiseren tussen kippen, hanen en ander gevogelte; vinden ze nog in grote schaal plaats. Zo ook in de Andhra Pradesh regio waar het gebruikelijk is om de kippetjes te bewapenen voor wat extra spektakel.

De betreffende haan in dit verhaal werd een aantal scheermesjes aan zijn pootjes aangemeten om zijn tegenstander extra te kunnen verwonden. Maar de haan zelf had daar een ander idee bij en besloot zich los te rukken en de aanval in te zetten op zijn begeleider. Daarbij raakte de man zo erg gewond dat hij is bezweken aan zijn verwondingen door bloedverlies.

In India zijn gevechten met dieren ondanks dat ze reeds in 1960 al bij wet verboden zijn nog steeds razend populair. Zeker rond feestdagen zoals het Hinoe feest van de zon van afgelopen week vinden er veel gevechten plaats. Daarin gaat in de bijbehorende gokpartijen een hoop geld rond waardoor lokale politie en politici regelmatig een oogje toe knijpen.

A Plague Tale: Innocence naar Game Pass

Microsoft voegt deze maand nog vier games toe aan de lijst van Game Pass-titels, waaronder de adventure/stealth-game A Plague Tale: Innocence van Asobo Studio uit Frankrijk. Ook verdwijnen er een aantal games, waaronder Resident Evil 4 en Tomb Raider: Definitive Edition.

In A Plague Tale moet je je als jonge meid van nobele komaf een weg zien te banen door het platteland van Zuid-Frankrijk tijdens de Honderdjarige Oorlog, terwijl het land geteisterd wordt door enerzijds de builenpest en anderzijds moordzuchtige Engelse soldaten en inquisiteurs. Gameplay bestaat uit een combinatie van stealth en beperkte actie, maar vooral de graphics, sfeer, voice-acting en storytelling werden geprezen bij de release in mei 2019. De game verschijnt op zowel Game Pass voor console als pc, op 23 januari.

Andere games die deze maand hun opwachting maken zijn Indivisible (console, 23 januari), Sea Salt (console en pc, 30 januari) en Fishing Sim World: Pro Tour (console, 30 januari). Eerder deze maand kwamen GTA V, Tekken 7, Frostpunk en Children of Morta ook al naar Game Pass.

OM eist gevangenisstraffen tot 10 jaar tegen drugstransporteurs

“Een gestructureerd crimineel samenwerkingsverband dat zich langere tijd heeft beziggehouden met het organiseren van drugstransporten naar Scandinavië.” Zo typeert het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag voor de rechtbank Oost-Brabant de samenwerking tussen de verdachten die hiervoor terecht staan in strafzaak PitViper. De vanmiddag geëiste straffen lopen uiteen van 18 maanden tot 10 jaar tegen acht mannen en een vrouw (leeftijden 33 tot 61 jaar).

Een tiende man die in het onderzoek werd aangehouden, is in september 2019 overleden. De negen verdachten die voor de rechter staan, zijn van geboorte afkomstig uit Utrecht, Zeist, Amstelveen, Curaçao en Paramaribo.

Strafeisen
Volgens het OM maakten zeven van hen deel uit van de criminele organisatie. Tegen twee verdachten, B.W (39) en H.W. (33), eiste het OM 10 jaar gevangenisstraf voor hun aandeel in de criminele organisatie. Twee anderen, A.G. (47) en W. (61), hoorden 8 jaar tegen zich eisen. De officieren van justitie zijn van mening dat een passende straf voor verdachten W.(39) en D.H. (39) 78 maanden zijn, waar De L. (51) als het aan het OM ligt 7 jaren achter de tralies gaat. Twee verdachten die volgens het OM geen deel uitmaakten van de criminele organisatie, Van V. (51) en B. (52), hoorden het OM een strafeis van respectievelijk 4 jaar en 18 maanden tegen zich uitspreken.

Internationale drugstransporten
In de visie van het Openbaar Ministerie is sprake geweest van een crimineel samenwerkingsverband dat verdovende middelen naar het buitenland transporteerde. Het gaat om zogenoemde cocktailzendingen naar Scandinavië; bij de transporten blijkt een mix van verschillende drugs (cocaïne, xtc, wiet en amfetamine) te worden vervoerd.

De organisatie voerde de te transporteren verdovende middelen aan. Voor die taak had een aantal leden toegang tot opslag- danwel productielocaties van verdovende middelen. De door het OM ten laste gelegde pleegperiode is januari tot 26 november 2018.

De officier van justitie vandaag op zitting tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak: “Alle leden van de organisatie waren op de hoogte van het criminele oogmerk van hun activiteiten: geld verdienen middels het transporteren van verdovende middelen. Ze werkten er allemaal aan mee om dit doel te bereiken in een duidelijke onderling afgesproken rolverdeling.”

Onderzoek
Het onderzoek naar het crimineel netwerk dat zich zou bezighouden met het vervoeren en exporteren van cocktailzendingen van verdovende middelen is gestart op basis van restinformatie uit eerdere (buitenlandse) onderzoeken en informatie in de politiesystemen.

Grote politieactie
Tijdens een grote politieactie in en rond Utrecht op 26 november 2018 heeft de Landelijke Eenheid van de politie op verschillende plekken invallen gedaan en de verdachten aangehouden. Twee personen zijn aangehouden op verzoek van de Zweedse autoriteiten.

De politie heeft beslag gelegd op grote hoeveelheden geld, drugs, tabletteerstempels, een geldtelmachine, een vrachtwagen, luxe auto’s, administratie en een aantal vuurwapens Aangetroffen administratie –waaronder een briefje met weeknummers, getallen en bedragen- bleek te corresponderen met de geconstateerde transporten door de criminele organisatie.

De politiemensen troffen een tabletteerinrichting aan. Eén van de verdachten is hier op heterdaad aangehouden. In een speciaal hiervoor uitgeruste en geïsoleerde ruimte stonden keukenmachines vol met gekleurd poeder, twee tabletteermachines, potten met felgekleurde stoffen en grote hoeveelheden MDMA-poeder. De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) stelt dat er in deze tabletteerinrichting bijna 20.000 pillen per uur geproduceerd werden. Tevens werd achter een dubbele wand nog 36 kilo MDMA poeder en 8 kilo MDMA tabletten aangetroffen. Ook lag daar een grote hoeveelheid stempels voor de tabletteermachine.

Pitviper
Terwijl de politie bezig was met de doorzoeking van de tabletteerplaats, opende een onbekende man van buitenaf de roldeur van de loods. Bij het zien van de politie is hij op de vlucht geslagen, maar kort daarop werd hij aangehouden. Bij doorzoeking van zijn woning, hebben de rechercheurs beslag gelegd op ruim 800.000 euro aan contant geld.

Voorts werden in een opslaglocatie in Aalsmeer zo’n 25 kilo MDMA en op een adres in Neerpelt in België zo’n 550 kilo MDMA aangetroffen. De wijze waarop de drugs verpakt waren, kwam overeen met de verpakkingswijze van de aangetroffen MDMA in de tabletteerinrichting. Alle verdovende middelen waarop beslag is gelegd, zijn vernietigd.

PGP-telefoons en versluierd taalgebruik
Volgens het OM deden de verdachten hun best om hun activiteiten verborgen en buiten het zich van politie en justitie te houden. Ze maakten gebruik van wisselende nummers, PGP-telefoons, spraken vaak af op openbare plaatsen, maakten gebruik van versluierd taalgebruik en gebruikten auto’s die niet op naam stonden. Bij het afleveren van de verdovende middelen werd een controlesysteem ingebouwd. De illegale lading werd pas overhandigd, nadat de afnemer het juiste codewoord had doorgegeven aan de chauffeur.

Uit observaties, tapgesprekken en de door een van de verdachten opgenomen gesprekken blijkt dat men geregeld samenkwam om te overleggen over de gang van zaken. Er werd gesproken over klanten, afzetlanden, chauffeurs, prijzen van verdovende middelen en de taakverdeling.

Het onderzoek wordt op 13 februari gesloten. De rechtbank doet uitspraak op dinsdag 27 februari.

Mannen veroordeeld voor geweld tijdens Vierdaagsefeesten in 2018

De rechtbank spreekt een 28-jarige man uit Nijmegen vrij van poging tot doodslag. Wel veroordeelt de rechtbank hem voor poging tot zware mishandeling. De man krijgt een gevangenisstraf van 120 dagen, waarvan 106 dagen voorwaardelijk. Zijn 26-jarige medeverdachte uit Zutphen wordt veroordeeld voor openlijke geweldpleging. De rechtbank legt hem een celstraf van 60 dagen, waarvan 57 voorwaardelijk, op. Daarnaast moet hij een taakstraf van 100 uur uitvoeren.

De mannen maakten zich schuldig aan uitgaansgeweld tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten in juli 2018. Daarbij liep het slachtoffer ernstige verwondingen aan zijn hoofd op.

Geen poging doodslag
De rechtbank vindt dat er geen sprake is van poging tot doodslag. De schop is gegeven met de bovenkant (wreef) van de voet, terwijl de man een schoen aan had. Volgens de rechtbank kan niet worden vastgesteld dat er een aanmerkelijke kans was dat het slachtoffer door de schop tegen het hoofd om het leven zou komen. Omdat de rechtbank dit feit niet bewezen vindt, valt de straf lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. De opgelegde straf van de 26-jarige is wel gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Zinloos geweld
De rechtbank neemt het de mannen kwalijk dat ze op straat zinloos geweld hebben gebruikt. De rechtbank rekent het vooral de 28-jarige man aan dat hij het slachtoffer doelbewust in het gezicht heeft geschopt, terwijl het slachtoffer weerloos op de grond lag.

Schadevergoeding
Tot slot moeten beide mannen een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. Voor de 28-jarige man gaat het om een bedrag van iets meer 1.050 euro, terwijl de 26-jarige man 150 euro moet betalen.

Kort geding van Jehovah's Getuigen achter gesloten deuren

Het kort geding van de Christelijke Gemeente van Jehovah’s Getuigen is vandaag achter gesloten deuren behandeld. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland besloten.

Onderzoeksrapport
De Jehovah’s Getuigen willen met de zaak voorkomen dat een onderzoeksrapport over hen gepubliceerd wordt. Dit rapport is gemaakt door de Universiteit Utrecht, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). In het onderzoeksrapport wordt seksueel misbruik binnen de geloofsgemeenschap in kaart gebracht. De Jehovah’s Getuigen wilden dat het kort geding achter gesloten deuren behandeld zou worden. De voorzieningenrechter wees dit verzoek toe.

Het geschil tussen partijen gaat om de inhoud van het rapport. Als dat in de openbaarheid op de zitting zou worden besproken, zou  juist naar buiten komen wat de Jehovah’s met het kort geding willen voorkomen.

Met het oog op een ‘goede rechtsbedeling’ behandelde de voorzieningenrechter de zaak daarom zonder pers en publiek. Zodra de voorzieningenrechter uitspraak doet in de zaak over de publicatie, zal die wél openbaar zijn. Het is nog niet bekend wanneer dit zal zijn.

42 maanden cel voor misbruik stiefdochter

De rechtbank veroordeelt een 53-jarige man uit Gendringen voor het langdurig misbruiken van zijn stiefdochter. De rechtbank legt de man een gevangenisstraf op van 42 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 5 jaar. Aan de proeftijd zitten bijzondere voorwaarden verbonden. Ook moet de man zijn stiefdochter een schadevergoeding van ruim 7,5 duizend euro betalen.

De man pleegde een lange periode, van tenminste 3 jaar, seksuele handelingen met zijn stiefdochter. De handelingen begonnen toen het meisje 10 à 11 jaar oud was. Dit zijn schokkende en zeer ernstige gebeurtenissen. Door zijn gedrag is de lichamelijke integriteit van het meisje ernstig geschonden.

Stoornis
Direct na het uitkomen van het misbruik zocht de man hulp en behandeling. In het psychologisch onderzoek is bij de man een stoornis vastgesteld. De rechtbank vindt het zorgelijk dat het misbruik pas is gestopt toen het slachtoffer hierover vertelde. Hieruit blijkt dat de stoornis van de man een groot en diepgeworteld probleem is.

Bijzondere voorwaarden
Om te voorkomen dat de man nog een keer de fout in gaat vindt de rechtbank het belangrijk dat de man een klinische behandeling ondergaat om zijn stoornis te laten behandelen. Ook zal de reclassering de man 5 jaar begeleiden. Tot slot krijgt de man een contactverbod met het slachtoffer.

Taakstraf en boete voor mishandeling Tim Hofman

De politierechter veroordeelt een 75-jarige man uit Lent en zijn 43-jarige zoon voor het samen plegen van een mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Het geweld was gericht tegen presentator Tim Hofman. Daarnaast maakten vader en zoon zich ook schuldig aan het mishandelen van de cameraman van Hofman. Volgens de politierechter was de 43-jarige man verantwoordelijk voor het escaleren van de situatie. Hij krijgt een werkstraf van 180 uur, waarvan 80 voorwaardelijk. Zijn vader krijgt een geldboete van 1.250 euro.

Hofman maakt het online videoprogramma #Boos, waarin hij samen met de deelnemers aan de slag gaat om hun problemen op te lossen. Zo ook op 14 augustus 2017. Een groep Nijmeegse studenten had een probleem met hun huisbaas, de 75-jarige man. Hofman ging samen met zijn team en de studenten verhaal halen bij het kantoor van de huisbaas. Er werden zonder toestemming filmopnames gemaakt van de medewerkers van het kantoor. Hofman en de cameraman trokken zich daarbij in eerste instantie niets aan van de verzoeken van verschillende kantoormedewerkers om hiermee te stoppen en om weg te gaan. De situatie liep vervolgens uit de hand toen de zoon begon met fysiek geweld tegen de presentator. Hofman liep daarbij onder andere een gebroken kaak op. Ook zijn cameraman raakte lichtgewond.

Geen noodweer
Volgens de advocate van de mannen was sprake van een zogenoemde ’putatieve’ noodweersituatie, omdat de zoon dacht dat zijn vader werd aangevallen. De politierechter verwerpt dit verweer, omdat er op dat moment geen aanleiding was voor de zoon om te mogen menen dat zijn vader werd aangevallen. Dat de zoon rumoer op de gang hoorde, is onvoldoende om ervan te mogen uitgaan dat sprake was van een aanval op zijn vader.

De advocate bepleitte ook dat geen sprake was van slaan, omdat bij Hofman geen uitwendig letsel te zien was. De politierechter gaat hier niet in mee, omdat ze vindt dat dit een veronderstelling is die niet wordt ondersteund door medisch bewijs.

Samen schuldig aan mishandeling
De politierechter vindt dat vader en zoon zich samen schuldig hebben gemaakt aan mishandeling van Hofman en zijn cameraman. Dit baseert de politierechter op de verklaringen van Hofman en de cameraman, de medische verklaring over het letsel van Hofman en getuigenverklaringen.

Sprake van zwaar lichamelijk letsel
Volgens de politierechter is ook sprake van zwaar lichamelijk letsel bij Hofman. Dit concludeert ze op basis van de revalidatietijd van Hofman. De presentator stond in die periode onder medische behandeling en heeft lange tijd last gehad van de breuk. Hierdoor heeft Hofman een aantal maanden niet kunnen werken.

Bedreiging en vernieling niet bewezen
De 75-jarige man zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan bedreiging. Volgens de politierechter is dit niet bewezen. Zijn zoon zou de camera van de cameraman hebben vernield, maar ook dat vindt de politierechter niet bewezen. Er staat namelijk niet vast of en wat er aan de camera is vernield.

Onverwacht en ongevraagd binnengetreden
Bij het opleggen van de straf stelt de politierechter voorop dat het om ernstige feiten gaat. Aan de andere kant houdt de politierechter ook rekening met het feit dat de groep van het programma onverwacht en ongevraagd het kantoor van vader een zoon heeft betreden. Bij binnenkomst schoot Hofman bij de borst van vader een confettipopper af, waarvan de man zichtbaar schrok. Na een kort gesprek tussen de man en Hofman was het Hofman die de hele groep binnen uitnodigde. Vervolgens werden zonder toestemming filmopnames gemaakt van de kantoormedewerkers. Hofman en de cameraman trokken zich daarbij in eerste instantie niets aan van de duidelijke en herhaalde verzoeken van verschillende mensen op het kantoor om hiermee te stoppen en om weg te gaan. Maar deze omstandigheden rechtvaardigen het gedrag van beide mannen in geen enkel opzicht.

Buiten alle proporties
De 43-jarige man zorgde voor de escalatie door zijn kantoor uit te stormen en als eerste geweld te gebruiken Volgens de politierechter ging de man volstrekt onnodig en buiten alle proporties over de schreef. Daarnaast neemt de politierechter mee dat de zoon al eerder is veroordeeld voor mishandeling.

Aandeel vader minder groot
Volgens de politierechter heeft de 75-jarige man een minder zwaar aandeel in de escalatie en het daaropvolgende geweld. Daarnaast heeft hij spijt betuigd en de politierechter vindt dit oprecht overkomen. Verder neemt de politierechter in haar beslissing mee dat hij geen strafblad heeft.

Russische ijshockeyers domineren in finale tegen VS

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne heeft Rusland met enige overmacht het ijshockeytoernooi bij de heren gewonnen. De ploeg won in de groepsfase met 6-2 van Canada en met 9-0 van Denemarken en vernederde Finland in de halve finales met 10-1.

Aanvoerder Matvei Michkov was de grote man in die wedstrijden en in de finale tegen de VS was dat niet anders. Hij was in de eerste periode eigenhandig goed voor de eerste twee goals, waarna hij Ruslan Gazizov in de tweede periode aanspeelde voor de 3-0. Vyacheslav Malov gooide het duel in de derde periode vervolgens op slot: 4-0. Het brons ging naar Canada, dat na een razendsnelle 3-0 voorsprong stand hield en Finland met 4-2 klopte.

Bij de vrouwen won Japan in de groep met 4-1 van Tsjechië en met 5-1 van Zwitserland, waarna Slowakije in de halve eindstrijd met 5-0 opzij werd geschoven. In de finale was het Zweden dat de score opende, maar dankzij onder meer Hina Shimokumai - goed voor de 1-1 en 4-1 - kwam Japan alsnog overtuigend langszij en pakten ze het goud. Slowakije ging met brons naar huis na een 2-1 zege op het thuisland in de Vaudoise aréna.

De finale tussen Rusland en de VS

Welke provincie haat jij?

Tussen alle grote problemen van de wereld hebben we vandaag voor jullie een echte belangrijke vraag, welke provincie haat je? Twitter-user Thijs zag een kaartje van de Verenigde Staten met van elke staat de meeste gehate staat. Hij dacht meteen, dat moeten we ook van ons land hebben.

Dus is Thijs een onderzoek begonnen waarbij iedereen kan aangeven waar ze wonen en welke provincie ze haten, laat je stem dus horen. Stemmen kan tot vrijdagochtend tien uur en een paar puur later zal de uitslag bekend gemaakt worden.

Dus laat niet alleen ons in de reacties weten welke provincie jij niet uit kan staan, maar stem ook bij het onderzoek van Thijs!!

En dit is de originele tweet:

Welke provincie haat jij? (WikiCommons/Mtcv)
Welke provincie haat jij? (WikiCommons/Mtcv)

Borstkanker geconstateerd bij voormalig rolstoeltennisster Vergeer

Bij Esther Vergeer is borstkanker geconstateerd. Dat nieuws maakte de voormalig rolstoeltennisster en huidig chef de mission van het Nederlandse paralympische team op social media bekend.

Vergeer moet zich de komende tijd op behandeling en genezing richten en gaat dat traject met een positieve instelling in.

De inmiddels 38-jarige Vergeer domineerde tussen 2002 en 2012 het rolstoeltennis. Tijdens deze periode won ze 48 grandslamtitels in het enkel- en dubbelspel. Ook won ze zeven keer goud op de Paralympische Spelen.

Na haar sportieve carrière richtte de Woerdense haar aandacht op de Esther Vergeer Foundation om kinderen en jongeren met een handicap aan het sporten te krijgen. Sinds 2017 is ze chef de mission van het Nederlandse paralympische team.

Australisch crossgoud op Jeugdspelen, twee keer goud Zwitserland

In het Villars Winter Park zijn de crosswedstrijden op de Jeugd Olympische Winterspelen van Lausanne afgesloten. In het freestyleskiën en het snowboarden stonden die op het programma en dat leverde dubbel feest op voor het thuisland.

Skicross mannen
De Russen hadden het prima voor elkaar, want zowel Artem Bazhin en Andrei Gorbachev stonden in de finale, maar het was niet genoeg voor goud. Dat ging naar de Zweed Erik Wahlberg, die vooral alles uit de kast moest trekken om Bazhin van het lijf te houden. Gorbachev pakte het brons, hij hield Marcus Plank uit Oostenrijk nog achter zich.

Skicross vrouwen
Met Vladislava Baliukina en Mariia Erofeeva hadden de Russen ook hier twee troeven in de finale, maar Erofeeva ging vroegtijdig onderuit. Goud zat er ook dit keer niet in: Baliukina moest in de laatste meters toch een beetje afhaken en pakte het brons. Dankzij Marie Krista konden de Zwitserse thuisfans juichen, want zij pakte voor de Tsjechische Diana Cholenska het goud.

De mannenfinale op de ski's in volle gang (Pro Shots/Action Images)
De mannenfinale op de ski's in volle gang (Pro Shots/Action Images)

Snowboardcross mannen
Opnieuw kon het thuispubliek juichen, nadat de strijd om het goud uiteindelijk tussen twee heren ging: Valerio Jud uit Zwitserland gaf de Duitser Niels Conradt het nakijken en pakte de titel. De Spanjaard Alvaro Romero ging na een val alsnog met brons naar huis, omdat de Fransman Quentin Sodogas - die als enige finalist al World Cup-ervaring heeft - ook onderuit ging en nog later finishte.

Snowboardcross vrouwen
Zwitserland, Frankrijk en Rusland...ze komen overal wel terug in dit soort finales, maar het goud ging naar een heel ander land: Josie Baff uit Australië klopte de Française Margaux Herpin in een zinderende finale, waarin Anouk Dörig uit Zwitserland op een halve seconde van Baff brons pakte. Anastasia Privalova kwam er niet echt aan te pas en eindigde als laatste.

Gemengde ski-snowboardcross
De wedstrijden werden afgesloten met een estafettewedstrijd met teams van vier: twee skicrossers en twee snowboardcrossers. De toplanden stelden gewoon een volledig team samen, het veld van twintig werd aangevuld met twaalf teams met verschillende nationaliteiten. Zoals wel te verwachten viel ging het goud naar Zwitserland, met onder meer kampioenen Krista en Jud, terwijl Rusland en Duitsland de overige medailles pakten, voor een gemengd Russisch-Frans-Israëlisch team.

De snowboardfinale bij de dames, met de Australische winnares Josie Baff uiterst rechts (Pro Shots/Action Images)
De snowboardfinale bij de dames, met de Australische winnares Josie Baff uiterst rechts (Pro Shots/Action Images)

Zware handblessure voor BMX'er Van Gendt

Twan van Gendt heeft bij een krachttraining een zware handblessure opgelopen. Naar verwachting is de regerend wereldkampioen BMX twee tot drie maanden uitgeschakeld.

Bij een krachttraining met een gewicht van 150 kg schoot een botje in zijn hand uit de kom en hierbij scheurden drie banden af. De krachttraining in Australië was een laatste voorbereiding op de eerste wereldbekerwedstrijd op 1 en 2 februari. Inmiddels is de 27-jarige Van Gendt in een lokaal ziekenhuis geopereerd.

De resultaten in de wereldbekerwedstrijden zijn belangrijk met het oog op plaatsing voor de Olympische Spelen. Nederland mag drie BMX’ers afvaardigen naar Tokio. Op de Nederlandse ranglijst staat Van Gendt momenteel tweede. De wereldkampioen hoopt tijdens de derde wereldbekerwedstrijd op 18 en 19 april in Manchester zijn rentree te maken.

Hockeyers Van Puffelen en De Voogd niet langer in olympische trainingsgroep

Diede van Puffelen (Rotterdam) en Bob de Voogd (Braxgata) maken geen deel meer uit van de olympische trainingsgroep. Dat heeft hockeybondscoach Max Caldas woensdagmiddag bekend gemaakt. Het tweetal zal ook niet meer in actie komen tijdens de Hockey Pro League.

Max Caldas: ‘We hebben met de hele spelersgroep eind vorig jaar afgesproken om waar mogelijk snel helderheid te geven als het gaat om de selectie. De concurrentie in onze groep is groot en iedereen werkt hard voor een plaats in de olympische groep. Wanneer het voor ons als staf duidelijk is dat iemand Tokio om wat voor reden dan ook niet gaat halen, dan laten we dat de desbetreffende speler weten. Wij hebben nu geconcludeerd dat andere spelers op de posities van Bob en Diede verder zijn dan zij.’

Wortelboer en Beins
Caldas kan de komende periode niet beschikken over Floris Wortelboer. Bij Wortelboer schoot afgelopen zaterdag tijdens de wedstrijd tegen India zijn schouder uit de kom. De blessure van de speler van Bloemendaal wordt opnieuw beoordeeld door een specialist. Caldas en zijn staf hebben daarom Teun Beins (Oranje-Rood) gevraagd voorlopig mee te trainen met de trainingsgroep tijdens de voorbereidingen op de wedstrijden tegen en in Spanje. Beins is echter niet opgenomen in de wedstrijdselectie voor de twee Pro League wedstrijden op 31 januari en 1 februari in Valencia.

Naast Teun Beins neemt Caldas de volgende 19 spelers mee naar Spanje:
 • Seve van Ass
 • Billy Bakker
 • Lars Balk
 • Pirmin Blaak (K)
 • Thierry Brinkman
 • Thijs van Dam
 • Jelle Galema
 • Jonas de Geus
 • Jeroen Hertzberger
 • Jip Janssen
 • Bjorn Kellerman
 • Robbert Kemperman
 • Joep de Mol
 • Mirco Pruyser
 • Glenn Schuurman
 • Sam van der Ven (K)
 • Valentin Verga
 • Mink van der Weerden
 • Sander de Wijn

Sander Baart (Braxgata), Jorrit Croon (Bloemendaal) en Terrance Pieters (Kampong) zijn nog herstellende van eerder opgelopen blessures en reizen daarom net als Wortelboer niet mee naar Spanje. Ook keeper Maurits Visser (Bloemendaal) blijft in Nederland achter.

PSV krijgt er aanvallende opties bij, Zenden definitief aangesteld als assistent

PSV speelt donderdag in de TOTO KNVB Beker tegen NAC Breda en trainer Ernest Faber heeft dan in ieder geval wat extra aanvallende opties. Naast Kostas Mitroglou, keert namelijk ook Sam Lammers terug in de wedstrijdselectie. De 22-jarige spits raakte in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax zwaar geblesseerd aan de knie en speelde sindsdien geen minuut meer voor zijn club. Daarnaast werd woensdag bekend dat Boudewijn Zenden definitief aangesteld is als assistent van Faber.

"Hij is goed fit en moet nu langzaam weer minuten gaan maken", laat Faber, die toevoegt dat Lammers een gretige indruk maakt, weten via de officiële kanalen van zijn werkgever. "Op de training zie je niets aan hem, dat is mooi om te zien. De vooruitzichten zijn positief. Nu is het aan hem om in de praktijk te bevestigen."

Hoewel het bekertoernooi door de Nederlandse topclubs nog regelmatig wordt gezien als een 'troostprijs', is Faber niet van plan om zich door dit soort opvattingen te laten leiden. "Wij gaan met ons sterkst mogelijke elftal starten. De beker is een heel belangrijk toernooi voor ons. We willen 'm winnen", is hij stellig.

Wie donderdag tegen NAC de linksbackpositie voor zijn rekening zal nemen is nog helemaal niet duidelijk. Olivier Boscagli stond zondag tijdens de in 1-1 geëindigde wedstrijd tegen VVV-Venlo op die plek, terwijl ook Michal Sadílek dit seizoen regelmatig op die positie speelde.

PSV wordt daarnaast nadrukkelijk gelinkt aan de komst van Ricardo Rodríguez, maar hier wilde Faber verder niet op ingaan: "Je moet in principe bij John (technisch manager John de Jong, red.) zijn. Het is zijn expertise. Voor mij is iedere versterking welkom, dat is voor elke trainer zo", tekende Voetbal International op uit zijn mond.

Woensdagmiddag maakte PSV bekend dat Boudewijn Zenden definitief assistent van hoofdtrainer Faber wordt. De voormalig middenvelder van onder meer de Eindhovenaren, Barcelona, Chelsea en Liverpool bekleedde deze rol al sinds het ontslag van Mark van Bommel en diens assistenten en zal Faber nu fulltime bij gaan staan.

Zenden was in de afgelopen jaren al enkele dagen in de week werkzaam als trainer bij de hoofdmacht van PSV. Faber en technisch manager John de Jong hebben hem nu gevraagd of hij een 'prominentere rol' op zich wil nemen.

Naast de 43-jarige Zenden is ook Adil Ramzi werkzaam als assistent van Faber. De oefenmeester krijgt daarnaast enkele dagen in de week ondersteuning van oud-spits René Eijkelkamp. Hij werd binnengehaald op aanraden van Guus Hiddink, die als adviseur aan de club verbonden is.

ADO Den Haag presenteert zesde aanwinst

ADO Den Haag heeft wederom zaken gedaan op de transfermarkt. Jordan Spence heeft woensdag een contract tot het einde van het seizoen ondertekend, zo meldt de club. De 29-jarige rechtsback, die een clubloze status had, was met ADO mee op trainingskamp in Spanje en maakte in deze trainingsweek voldoende indruk op manager Alan Pardew en diens assistent Chris Powell.

"Ik kijk ernaar uit om een bijdrage te leveren aan ADO Den Haag. De eerste indrukken van de club en haar fans zijn zeer goed", verklaart Spence bij zijn presentatie in het Cars Jeans Stadion. "Mijn tijd op het trainingskamp was belangrijk. De spelers hebben mij in Spanje direct comfortabel laten voelen."

"Het was goed om te zien dat de ploeg afgelopen weekend gewonnen heeft. Hopelijk is deze overwinning de start van een mooie tweede seizoenshelft."

Het debuut van Spence volgt wellicht vrijdag in het uitduel met FC Utrecht.

Spence is een voormalig jeugdinternational van Engeland die zijn opleiding genoot bij West Ham United. Bij de Londense club volgde ook zijn debuut in de Premier League. In een later stadium kwam de rechtsbenige vleugelverdediger onder meer uit voor Scunthorpe United, Bristol City en Sheffield Wednesday.

De laatste werkgever van Spence was Ipswich Town, waar hij afgelopen zomer vertrok. De ADO-aanwinst heeft 235 wedstrijden in Engeland achter zijn naam staan.

ADO heeft in deze transferperiode, inclusief Spence, zes nieuwe spelers aan de selectie van Pardew toegevoegd. Eerder deze maand werden Tudor Baluta, Laurens De Bock, Mick van Buren, George Thomas en Sam Stubbs aan de selectie toegevoegd. De transferdeals sorteerden effect, want ADO hervatte de Eredivisie zondag met een 2-0 overwinning op RKC Waalwijk.

Onderzoek naar verdwijning Tanja Groen zonder resultaat

De politie is, op het kerkhof aan de Beente in de Maastrichtse wijk Heugem, een zoekactie gestart in het onderzoek naar de verdwijning van Tanja Groen. Dit naar aanleiding van nieuwe informatie die in het najaar van 2019 is binnengekomen en onderzocht door rechercheurs. Er is veel aandacht van media en ook buurtbewoners hebben woensdag een kijkje genomen bij de onderzoeksactiviteiten.

In de afgelopen uren is onder andere met behulp van een graafmachine één van de graven op de begraafplaats vrijgemaakt. Medewerkers van de Forensische Opsporing en archeologen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben nu de welbekende ‘witte pakken’ aangetrokken, om nader onderzoek te verrichten in het graf. Het dragen van beschermende ‘witte pakken’ hoort bij het werkproces opgraven stoffelijke resten. Laag voor laag zal alles zorgvuldig worden onderzocht om eventuele sporen veilig te kunnen stellen, om zo de inhoud van het graf te onderzoeken.

Het onderzoek aan het graf staat geheel los van de nabestaanden van de overleden man die in het graf begraven is. De overledene en/of zijn nabestaanden hebben niets met deze verdwijningszaak te maken en verlenen vrijwillig hun medewerking aan het onderzoek. Het onderzoek op de begraafplaats duurt de hele dag.

Mochten in het graf stoffelijke resten, toebehorend aan een vrouw aangetroffen worden, dan zal hierop verder onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag dienen plaats te vinden. Het zal enkele weken duren, eer het resultaat hiervan bekend is.

De verwachting is dat het forensisch onderzoek ter plaatse vandaag zal worden afgerond. Mochten daar sporen worden aangetroffen dan zal eerst de familie en in een latere fase ook media / publiek daarover worden geïnformeerd.

Verdwijning Tanja Groen
Tanja Groen verdween bijna 27 jaar geleden. De studente woonde op dinsdag 31 augustus 1993 een feestavond bij in de soos van een studentenvereniging aan de Herbenusstraat in Maastricht. Op deze dag had Tanja om ongeveer 19.50 uur nog contact met haar moeder in Schagen (Noord-Holland). Rond middernacht vertrok ze vanaf het feest en is ze op de fiets naar haar kamer in Gronsveld, ten zuiden van Maastricht, gegaan. Vanaf dat moment ontbreekt ieder spoor van haar. Op zaterdag 4 september 1993 gaven de ouders van Tanja hun dochter als vermist op.

Update 18:28 uur 

De zoekactie naar het stoffelijk overschot van de in 1993 verdwenen Tanja Groen is zonder resultaat gebleven, zo meldt de politie. 

De forensische werkzaamheden aan het graf zijn in de loop van woensdagavond afgerond. Het geopende graf is weer dicht gemaakt en de grafsteen wordt zo snel mogelijk opnieuw geplaatst. De begraafplaats, die afgesloten was, is ook weer toegankelijk voor bezoekers.

Meer info over de verdwijning van Tanja Groen (Afbeelding: politie)
Meer info over de verdwijning van Tanja Groen (Afbeelding: politie)

Halsema: 'Geen patseraanpak, vanwege schijn etnisch profileren'

In de strijd tegen, georganiseerde, misdaad zal Amsterdam geen zogenaamde 'patseraanpak' aangaan. Deze aanpak is enorm succesvol in Rotterdam, maar burgemeester Femke Halsema is bang om dit in te zetten in de strijd tegen criminaliteit.

"Proactief controleren wordt al geruime tijd niet meer uitgevoerd vanwege de schijn van etnisch profileren die dat met zich mee kan brengen", aldus de burgemeester.

Bij de patseraanpak worden dure auto's staande gehouden en de bestuurders mogen dan aantonen dat die auto van hen is. Mochten er twijfels rijzen, dan kan de auto in beslag genomen worden. Politieke partij VVD wil deze aanpak best wel landelijk invoeren, maar Amsterdam ligt nu al dwars.

Halsema wil juist inzetten op 'dynamische verkeerscontroles' die worden uitgevoerd door rechercheurs met kennis over de zware criminaliteit. Dit gaat kortweg om een reguliere verkeerscontrole, waarbij de rechercheurs door middel van doorvragen onderzoeken of er sprake is van strafbare feiten. De chauffeur hoeft hier echter niet aan mee te werken.

Rus kan in tweede ronde op Australian Open niet stunten tegen Keys

Arantxa Rus heeft in de tweede ronde van de Australian Open niet voor een verrassing kunnen zorgen tegen Madison Keys. De als tiende geplaatste Amerkiaanse was in twee sets te sterk voor de Nederlandse: 7-6 (3), 6-2.

In de eerste set bood Rus knap weerstand tegen de nummer elf van de wereldranglijst. Beide tennissters wisten hun service in de eerste set telkens te behouden, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. In die tiebreak ging het tot 3-3 gelijk op, waarna Keys het beslissende gaatje wist te slaan.

In de tweede set ging het in de beginfase gelijk op, waarna Keys de eerste was die een break wist te plaatsen. In de zesde game leverde Rus haar service in, waarna het daarna snel afgelopen was voor de Nederlandse. Ze verloor ook direct haar volgende servicegame en daarmee werd het in de tweede set 6-2 voor Keys.

Ondanks haar uitschakeling verlaat Rus de Australian Open met opgeheven hoofd. "Ik kan dit niveau goed aan. Ik ben daar niet verbaasd over, maar ik ben wel blij met het niveau dat ik hier gehaald heb. Dus ja, gewoon weer verder gaan", aldus Rus.

Rus uitgeschakeld op Australian Open ondanks sterk optreden tegen Keys (Pro Shots / Action Images)
Rus uitgeschakeld op Australian Open ondanks sterk optreden tegen Keys(Pro Shots / Action Images)

'Ajax bereikt akkoord over tijdelijk vertrek van Bandé'

Hassane Bandé heeft nog geen minuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers gespeeld en daar lijkt het de komende tijd ook niet van te gaan komen. De aanvaller is namelijk naar verluidt onderweg naar de Zwitserse competitie, waar hij voor FC Thun zal gaan spelen.

De Burkinese journalist Ablam Gnamesso meldt woensdag dat Ajax een akkoord heeft bereikt met Thun over de verhuur van Bandé. De 21-jarige aanvaller gaat zich volgens de berichtgeving voor anderhalf jaar verbinden aan de huidige hekkensluiter van de Zwitserse Super League.

De verwachting is dat Bandé op korte termijn medisch gekeurd zal gaan worden bij zijn beoogde nieuwe werkgever, waarna hij zijn handtekening onder de huurovereenkomst zal zetten. De drievoudig international van Burkina Faso ligt nog tot medio 2023 vast bij Ajax.

De Amsterdammers betaalden KV Mechelen in de zomer van 2018 dik acht miljoen euro voor Bandé, die in de voorbereiding op het vorige seizoen echter zwaar geblesseerd raakte in een oefenwedstrijd en daarna lang moest revalideren.

In de huidige voetbaljaargang kwam hij wel viermaal in actie namens Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie.

Scheurtje in kuitspier zet Ziyech enkele weken buitenspel

Hakim Ziyech is voorlopig uitgeschakeld, zo bevestigt Ajax woensdagochtend via de officiele kanalen. Diverse media hadden al melding gemaakt van een langere absentie van de middenvelder en nu heeft de club dit onderstreept. "Nader onderzoek heeft uitgewezen dat Ziyech een scheurtje in zijn kuitspier heeft opgelopen. De verwachting is dat hij in elk geval de komende weken niet inzetbaar is", zo klinkt het.

Ziyech liep de blessure zondag op in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam (2-1). De middenvelder kwam na een uur spelen verkeerd terecht en het was gelijk duidelijk dat Ziyech pijn had. De spelmaker maakte een terneergeslagen indruk en gaf aan dat trainer Erik ten Hag hem naar de kant moest halen. Jurgen Ekkelenkamp nam vervolgens diens plaats in op het middenveld van de koploper in de Eredivisie.

De geblesseerde Ziyech zal een belangrijke fase in het seizoen van Ajax missen. Normaal gesproken gaan de aanstaande competitiewedstrijden tegen FC Groningen, PSV en FC Utrecht aan zijn neus voorbij. Daarnaast lijken de duels met Getafe (op 20 en 27 februari) in de achtste finale van de Europa League gevaar te lopen.

Ten Hag geeft wellicht weer speeltijd aan Ryan Gravenberch, die zondag als basisklant trefzeker was tegen Sparta. Ook Razvan Marin is een optie voor de coach van de Amsterdamse club.

'Curator Slotervaartziekenhuis met dood bedreigd'

Marlous de Groot, de curator van het Slotervaartziekenhuis, is tijdens de afwikkeling van het faillissement van het ziekenhuis met de dood bedreigd. Dat meldt RTL Z.

Nadat bekend werd dat het ziekenhuis de deuren moest sluiten, moesten De Groot en haar mede-curator Marc van Zanten het faillissement afwikkelen. Het gebeuren kreeg veel aandacht in de media en dat schoot een 38-jarige Amsterdammer in het verkeerde keelgat.

De man had niets te maken met het ziekenhuis of gebeurtenissen eromheen, maar het maakte hem zo boos, dat hij op donderdag 20 december 2018 contact opnam met het kantoor van De Groot. De man kreeg de secretaresse aan de lijn en zei meerdere malen dreigend tegen haar: 'Zij krijgt een kogel door haar kop.'

Door de bedreigingen tegen de curator had zij enige tijd 24-uursbeveiliging nodig.

'Gevoelige en nare kwestie'
Een woordvoerder van de curator bevestigt de doodsbedreigingen tegen RTL Z, maar wil niet op de details ingaan. 'Het is een heel gevoelige en nare kwestie die we zeer serieus namen. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de curator destijds 24 uur per dag persoonlijk is beveiligd. Niet veel mensen wisten er iets vanaf, maar er is nu een vonnis en de zaak ligt inmiddels achter ons. De curator wil er zelf ook niets meer over zeggen.'

'Bedreiging tegen het leven gericht'
De Groot deed aangifte van de bedreiging en de man werd opgepakt en zat twee dagen in voorarrest. De Officier van Justitie eiste een taakstraf van 60 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand, wegens 'bedreiging tegen het leven gericht, dan wel bedreiging met zware mishandeling.'

Rechters leggen voor bedreigingen veelal een geldboete op. Maar omdat de Amsterdamse rechtbank dit geval ernstiger vond dan een 'eenvoudige vorm van bedreiging', werd er nu gekozen voor een taakstraf. Vorige maand is de man veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur.

Liechtensteinse medaille, skeletonner Nydegger verplettert concurrentie

Ook de glijsporten zitten erop tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne. Net als het rodelen werden natuurlijk ook het bobsleeën en skeleton gehouden op de legendarische, natuurlijke baan van St Moritz: de St Moritz-Celerina Olympia Bobrun, de geboortegrond van de sport.

Monobob vrouwen
De monobob is speciaal ontworpen voor de jeugd, zodat meer de nadruk gelegd wordt op stuurkwaliteit dan het hebben van een goede start. In 2022 zullen de vrouwen op dit onderdeel zelfs debuteren op de Olympische Spelen, een ietwat vreemde beslissing van het Internationaal Olympisch Comité, want er is nog niet eens een World Cup-cyclus voor de monobobs en de Spelen zijn al over iets meer dan twee jaar.

Enfin, bij de jeugd is het inmiddels een erkend onderdeel en Roemenië is lekker bezig. Georgeta Popescu was in de eerste run de snelste en herhaalde dat in run twee, waardoor ze het goud pakte. Haar voornaamste concurrente en medefavoriete Viktoria Cernanska uit Slowakije moest alle zeilen bijzetten voor het zilver, maar dat lukte: met een goede tweede run wipte ze nét over de Duitse Celine Harms, die één honderdste achter Cernanska en op 0,52 seconden van Popescu terug werd verwezen naar het brons.

Monobob mannen
Alexander Czudaj uit Duitsland was duidelijk de snelste in de eerste run, maar Andrei Nica gaf zich niet gewonnen. Met een dijk van een tweede run wist de Roemeen het hele gat te dichten en dus konden Czudaj en Nica het goud delen. Zilver was er dus niet, maar brons wel en dat ging zowaar naar Liechtenstein. Quentin Sanzo zette in beide runs de derde tijd neer en bezorgde het kleine landje zo een uiterst zeldzame medaille.

Sanzo glijdt naar zeldzaam brons voor Liechtenstein (Pro Shots/SIPA USA)
Sanzo glijdt naar zeldzaam brons voor Liechtenstein (Pro Shots/SIPA USA)

Skeleton vrouwen
Het was een bijzonder spannende strijd tussen twee vrouwen: Josefa Schellmoser uit Duitsland en Anastasiia Tsyganova uit Rusland. In de eerste run was Schellmoser 0,05 seconden sneller, maar in run twee was de Russische acht honderdsten van een seconde sneller en dus won ze het goud met 0,03 seconden verschil. Op 0,45 seconden was er ook brons voor Duitsland en wel voor Sissi Schrödl, die daarmee gelijk de laatste was die binnen een seconde bleef.

Skeleton mannen
Hier was het een heel stuk minder spannend dan bij de dames. Lukas Nydegger pakte bij de start in beide runs al minstens een tiende op de rest en breidde dat overtuigend en fors uit op de lange baan van St Moritz. Na twee runs was het goud voor Nydegger, die de Let Elvis Veinbergs - ook een naam om in de gaten te houden - op 1,42 seconden had gezet. Dat gat was al enorm, maar het verschil met het brons was helemaal astronomisch: Livio Summermatter won namens het thuisland brons op 2,53 seconden van Nydegger, terwijl verder slechts drie anderen binnen vier seconden (!) bleven.

Nydegger was een klasse apart (Pro Shots/SIPA USA)
Nydegger was een klasse apart (Pro Shots/SIPA USA)

Massale vechtpartij in college basketbal

De altijd beladen en druk bezochte basketbalwedstrijd tussen de universiteitsteams van Kansas en Kansas State mondde gisteravond uit in een grote vechtpartij.

Met een stand van 81 – 59 op het bord en nog maar enkele seconden te spelen, leek Kansas de wedstrijd rustig uit te dribbelen. Dwars tegen alle ongeschreven regels in, onderschepte Kansas State-guard DaJuan Gordon de bal van zijn tegenstander en probeerde nog te scoren. Kansas-forward Silvio de Sousa dacht daar anders over, blockte de schotpoging en ging intimiderend voor de op de grond gevallen Gordon staan.

Wat volgde was een vechtpartij waarbij spelers van beide ploegen en diverse fans betrokken waren: 

Vechtpartij bij Kansas - Kansas State. Bron: Highlight Nation

Wedstrijden tussen Kansas en Kansas State zijn altijd beladen. Kansas wordt gezien als de geboorteplaats van basketbal in de Verenigde Staten en de twee universiteiten spelen al sinds 1907 in competitieverband tegen elkaar. Aangezien Kansas geen professioneel basketbalteam heeft, zijn de universiteitsteams de grootste publiekstrekkers. De wedstrijd van gisteravond werd gespeeld in het Allen Fieldhouse, een sporttempel die met 16.300 bezoekers uitverkocht was.

De NCAA, de koepel van Amerikaanse college sporten, staat er om bekend hard in te grijpen als atleten hun boekje te buiten gaan. De verwachting is dat beide universiteiten flinke straffen zullen uitdelen aan de betrokken sporters. Mogelijk doet de NCAA hier nog een flinke schep bovenop.

Oostenrijkse schansspringers pakken twee keer goud op Jeugdspelen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne heeft Oostenrijk twee van de drie gouden medailles gepakt in het schansspringen. Vier jaar geleden won Slovenië nog drie keer goud, maar dat land eindigde nu met slechts één medaille.

Mannen
Marco Wörgötter was in de eerste ronde al duidelijk de beste en in de finale breidde de Oostenrijker zijn voorsprong alleen nog maar uit. De afgelopen jaren trok Slovenië elk jaar een blik talenten open en hoewel dat nu iets minder is pakten ze toch een medaille: Mark Hafnar steeg in de finale van de vierde plek naar het zilver. Hij verwees de Oostenrijker David Haagen naar de bronzen plek, terwijl Danil Sadreev uit Rusland net naast de medailles greep.

Een noemenswaardige prestatie was er verder nog voor Danil Vassilyev, die namens Kazachstan - bepaald geen grootmacht - negende werd, terwijl Sam Bolton knap als achttiende eindigde voor het wegens de nalatenschap van 'Eddie the Eagle' al decennia geteisterde Britse schansspringen.

Vrouwen
Met Anna Shpyneva had Rusland een heet ijzer in het vuur: ze doet al enige mee in de World Cup en is wereldkampioene bij de junioren. In de eerste ronde was Joséphine Pagnier uit Frankrijk nog wat beter, maar Shpyneva pakte in de finaleronde alsnog overtuigend het goud. Pagnier ging naar huis met zilver, de Tsjechische Stepanka Ptackova pakte een mooie bronzen medaille. Op plek zes eindigde de Japanse Yuna Kasai, maar net als Haruka Kasai op de noordse combinatie is zij voor zover bij uw redacteur bekend is geen familie van schansspringlegende Noriaki Kasai.

Wörgötter springt naar goud in Les Rousses in Frankrijk, waar de noordse sporten gehouden worden (Pro Shots/SIPA USA)
Wörgötter springt naar goud in Les Rousses in Frankrijk, waar de noordse sporten gehouden worden (Pro Shots/SIPA USA)

Gemengde teams
In de landenwedstrijd, waar ook deelnemers uit de noordse combinatie van de partij waren, was Oostenrijk véél te sterk voor de rest. Lisa Hirner en Stefan Rettenegger, de winnaars van goud op de combinatie, en Julia Mühlbacher en individueel kampioen Wörgötter sprongen een enorme voorsprong bij elkaar op het Japanse kwartet, dat op haar beurt weer vér voor de Fransen het zilver pakte. Duitsland had makkelijk mee kunnen strijden om zilver, maar Michelle Göbel werd in de eerste ronde gediskwalificeerd en met één geldige sprong minder werd de ploeg slechts zesde.

Wereldtop op Jeugdspelen, dubbel goud Oostenrijk op noordse combinatie

Tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen in het Zwitserse Lausanne is woensdag het derde en laatste onderdeel van de noordse combinatie afgerond. Na de reguliere wedstrijden voor de mannen en vrouwen stond een 'gemengde noordse wedstrijd' op het programma, waarin zowel atleten van de combinatie als schansspringers én langlaufers actief waren.

Mannen individueel
Stefan Rettenegger uit Oostenrijk sprong het beste en mocht daardoor acht seconden voor de Noor Sebastian Østvold beginnen aan de zes kilometer langlaufen. De Amerikaan Niklas Malacinski en de Duitser Jan Andersen volgden op 15 en 16 seconden, nog vier anderen bleven binnen een halve minuut. Rettenegger kwam tijdens het langlaufen niet in gevaar en breidde zijn voorsprong gestaag uit op weg naar goud. Østvold hield aanvankelijk stand, maar kreeg halverwege gezelschap van Perttu Reponen - vertrokken op 25 seconden - en moest achter de snelle Fin genoegen nemen met brons.

Vrouwen individueel
De noordse combinatie staat bij de vrouwen nog in de kinderschoenen en dat werd in Lausanne behoorlijk duidelijk: bijna de hele wereldtop was aanwezig op de Jeugdspelen, slechts een enkeling is te oud. De Noorse Thea Minyan Bjørseth sprong het beste en vertrok tien seconden voor de Duitse favoriete Jenny Nowak aan de vier kilometer langlaufen, met Ayane Miyazaki uit Japan op twintig tellen en de gevaarlijke Oostenrijkse Lisa Hirner (+0:23) en Noorse Gyda Westvold Hansen (+0:28) daar weer achter.

Tijdens het langlaufen werd Bjørseth halverwege bijgehaald door Nowak, Miyazaki, Hirner en Hansen, waarna ze zlf af moest haken en als zevende eindigde. Hansen moest ook lossen en Hirner, Miyazaki en Nowak streden om de medailles. Het goud ging naar Hirner, terwijl Miyazaki haar Duitse opponente naar het brons verwees in de laatste meters.

Lisa Hirner landt na een sprong (Pro Shots/Zuma Press)
Lisa Hirner landt na een sprong (Pro Shots/Zuma Press)

Landenwedstrijd
Met Hansen, Østvold en schansspringers Nora Midtsundstad en Iver Olaussen pakte Noorwegen bij het springen al de leiding. Het Oostenrijkse kwartet mocht twaalf tellen later beginnen aan de vier keer 3,3 kilometer, Italië en Frankrijk volgden op 42 en 51 seconden.

Langlaufers Maria Melling en individueel kampioen Nikolai Holmboe namen de stokjes over van de twee schansspringers in het team en het Noorse kwartet liep meter bij meter weg bij Oostenrijk, op weg naar goud. Het zilver van Oostenrijk kwam niet echt meer in gevaar, hoewel de Italiaanse slotloper Elia Barp nog in de buurt kwam van Erik Engel. Barp werkte zich voorbij Luc Primet uit Frankrijk en hielp Italië zo het podium op.

Nieuwste Pokémon-film op 27 februari in premiere op Netflix

The Pokémon Company International en Netflix hebben bekendgemaakt dat Pokémon: Mewtwo Strikes Back—Evolution wereldwijd buiten Japan en Korea bij Netflix in première zal gaan.

Zoals je in de trailer kunt zien heeft Pokémon: Mewtwo Strikes Back—Evolution een nieuwe digitale animatiestijl. De film was een groot succes in Japan, waar hij afgelopen jaar tijdens zijn openingsweekend een van de films met de hoogste omzet was.

In Pokémon: Mewtwo Strikes Back—Evolution ontdekken en bewerken onderzoekers een fossiel van de Mythische Pokémon Mew. Ze creëren een schepsel dat tegen alle wetten van de natuur indruist: Mewtwo, een legendarische Pokémon die als vernietigingsmiddel moet dienen. Wanneer Mewtwo achter zijn eigen twijfelachtige oorsprong komt, begint hij echter zijn menselijke scheppers te verfoeien en zint hij op wraak. Ash, Pikachu en hun vrienden komen midden in zijn wraaktocht terecht! Kunnen onze helden de beproeving van Mewtwo het hoofd bieden nu de toekomst van de Pokémon-wereld op het spel staat? En lukt het Mewtwo een nieuwe invulling aan zijn leven te geven?

Ontvoerde vrouw en kinderen door politie bevrijd, zes verdachten vast

Op 31 december 2019 werd vanuit Amsterdam-Noord een 31-jarige vrouw met haar twee kinderen van drie en zeven jaar oud ontvoerd. Nadat het de vrouw gelukt was via een bekende de politie te alarmeren, is de politie direct een uitgebreid opsporingsonderzoek gestart.

Dat leidde naar de verblijfplaats van de vrouw in een woning in Almere. Op 1 januari 2020 slaagden leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) erin de vrouw en haar kinderen te bevrijden uit de woning waar ze werden vastgehouden.

Inmiddels zijn tien verdachten aangehouden. Na voor de Raadkamer te hebben gestaan zitten er nog zes personen vast: vijf mannen en één vrouw - in leeftijd variërend van 19 tot 28 jaar - uit Amsterdam, Lelystad en Purmerend. Er zijn bij de diverse verdachten in totaal vijf vuurwapens en ongeveer 200.000 euro in contanten aangetroffen en in beslag genomen. Uit het onderzoek is de voorlopige verdenking gerezen dat een deel van de verdachten deel uitmaakt van de rapscene in Amsterdam Zuidoost.

De politie vermeldt de aanhoudingen nu pas, omdat één van de aangehouden verdachten tot en met afgelopen maandag in beperkingen zat.

NBA: Seizoen Dwight Powell voorbij

Slechts één wedstrijd stond gisteravond op het NBA-programma. De Dallas Mavericks speelden in eigen huis tegen de Los Angeles Clippers. Het werd een pijnlijke avond voor Dallas en in het bijzonder voor forward Dwight Powell. De thuisploeg ging met 107 – 110 onderuit, maar in een seizoen van 82 wedstrijden maakt zo’n nederlaag geen groot verschil. Pijnlijker was het uitvallen van Dwight Powell. De forward scheurde zijn achillespees en zal dit seizoen niet meer in actie komen.

De blessure voor Powell kwam laat in het eerste kwart. De forward zette aan voor een drive naar de basket en stortte neer, zonder dat hij in aanraking kwam met een tegenstander. Onderzoek wees al snel uit dat zijn achillespees was afgescheurd, een pijnlijke en één van de meest ingrijpende blessures die een basketballer kan hebben. Recent scheurden ook Kevin Durant, John Wall en Rodney Hood hun achillespees. Voor allen betekent het dat ze zeker een jaar uit de roulatie zijn. 

Voor Dallas komt de blessure ook ongelegen. De ploeg is geen uitgesproken favoriet voor de titel, maar wel één van de outsiders. In de play-offs zijn de marges klein en om in het loodzware westen te winnen moet je goed spelen, je kunnen aanpassen aan elke tegenstander en een dosis geluk hebben. Powell, de pick en roll partner van Luka Doncic, zal in de play-offs flink worden gemist.

De Clippers namen in de wedstrijd tegen Dallas een ruime voorsprong. De Mavericks wisten in het vierde kwart knap langszij te komen, maar twee cruciale driepunters van Landry Shamet brachten de Clippers naar een veilige 98 – 105 voorsprong. Deze kwam niet meer in gevaar.

Kawhi Leonard eindigde met 36 punten voor de Clippers. Shamet, die vijf driepunters maakte, eindigde met achttien punten.

Luka Doncic werd met eveneens 36 punten topscorer bij de Mavericks. De Duitser Maxi Kleber kreeg door het wegvallen van Powell veel speeltijd. Hij bleef hierin op acht punten steken.

Uitslagen

Dallas Mavericks – Los Angeles Clippers 107 - 110

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 39 – 6
Miami Heat 30 – 13
Toronto Raptors 29 – 14
Boston Celtics 28 – 14
Philadelphia 76ers 29 – 16
Indiana Pacers 28 – 16
Orlando Magic 21 – 23
Brooklyn Nets 18 – 24
Detroit Pistons 16 – 28
Chicago Bulls 16 - 29
Washington Wizards 14 - 28
Charlotte Hornets 15 – 30
New York Knicks 12 - 32
Cleveland Cavaliers 12 – 32
Atlanta Hawks 10 - 34

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 34 – 9
Los Angeles Clippers 31 – 13
Utah Jazz 30 - 13
Denver Nuggets 30 - 13
Dallas Mavericks 27 - 16
Houston Rockets 26 – 16
Oklahoma City Thunder 25 - 19
Memphis Grizzlies 20 - 23
San Antonio Spurs 19 - 23
Portland Trail Blazers 19 - 26
Phoenix Suns 18 – 25
New Orleans Pelicans 17 - 27
Minnesota Timberwolves 15 – 28
Sacramento Kings  15 - 28
Golden State Warriors 10 - 35

Ewan wint tweede etappe Tour Down Under en is nieuwe leider

Caleb Ewan heeft de tweede etappe van de Tour Down Under gewonnen. Door de winst is de Australiër ook de nieuwe leider in het klassement.

De etappe van Woodside naar Stirling over ruim 135 kilometer was er eentje voor de sprinters. Een valpartij op twee kilometer van de finish gooide echter roet in het eten. Een kleine groep bleef over en mocht strijden voor de winst. De Zuid-Afrikaan Daryl Impey leek op het licht oplopende parcours af te stevenen op de zege maar in de laatste meters ging Ewan hem voorbij. Door de winst neemt de renner van Lotto-Soudal de leiding over van Sam Bennett.

Hansson keert na halfjaar Duitsland terug bij RKC

RKC Waalwijk heeft zich voor de tweede seizoenshelft van de Eredivisie versterkt met oude bekende Emil Hansson. Dat meldt de hekkensluiter van de Eredivisie woensdagochtend via de officiële kanalen. De Zweed komt over uit de 2. Bundesliga en wordt voor een halfjaar gehuurd van Hannover 96, waar hij sinds afgelopen zomer onder contract staat.

Algemeen directeur Frank van Mosselveld is blij met de deal. "Wij zijn blij dat Emil het komende halfjaar weer het geel en blauw gaat dragen. Emil heeft in zijn vorige periode bewezen een bepalende speler voor ons te kunnen zijn."

"Hij heeft vorig jaar met zijn vele doelpunten en assists niet voor niets een belangrijk aandeel gehad in de promotie naar de Eredivisie."

"De club en de speler kennen elkaar natuurlijk al goed en wij kijken er naar uit om de rest van het seizoen weer over Emil te beschikken", zo besluit Van Mosselveld op de clubsite.

Hansson kwam in de zomer van 2018 op huurbasis over van Feyenoord. In het seizoen 2018/19 kwam de 21-jarige flankspeler tot 44 optredens namens RKC, waarin hij goed was voor dertien doelpunten en twaalf assists.

'Ajax moet Ziyech komende weken missen'

Ajax kan de komende weken niet beschikken over Hakim Ziyech, zo melden het Algemeen Dagblad en Voetbal International. Een kuitblessure, opgelopen in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Sparta Rotterdam, houdt de middenvelder de komende weken aan de kant. 'Ajax gaat de pittige reeks (Groningen-uit, PSV-thuis, Utrecht-uit) tegemoet zonder de architect van het aanvalsspel', zo klinkt het.

Ziyech verstapte zich zondag in de thuiswedstrijd tegen Sparta en had zichtbaar pijn. Er was in eerste instantie onduidelijkheid over de ernst van de blessure, maar later bleek het om problemen met de kuit te gaan.

Ziyech ging op de grond zitten, gooide zijn scheenbeschermers weg en gebaarde dat een wissel noodzakelijk was. De aanvallende middenvelder verliet zichtbaar ontevreden het veld in de Johan Cruijff ArenA en werd na een uur spelen afgelost door Jurgen Ekkelenkamp.

Trainer Erik ten Hag kon kort na de overwinning op Sparta nog geen uitsluitsel geven over de kwetsuur van Ziyech, maar enkele dagen later is er dus meer bekend. De spelmaker is enkele weken uit de roulatie, wat een behoorlijke domper is voor de koploper in de Eredivisie.

Ziyech staat op zes doelpunten en twaalf assists in competitieverband. Alleen Dusan Tadic was tot dusver bij meer Eredivisie-doelpunten van Ajax betrokken: 21.

Ziyech mist dus enkele zeer belangrijke wedstrijden van Ajax, dat nog op verschillende fronten meestrijdt. De Amsterdammers krijgen 2 februari bezoek van PSV, terwijl volgende maand ook de Europa League wordt hervat.

De formatie van Ten Hag neemt het in de achtste finale op tegen Getafe. De eerste ontmoeting op Spaanse bodem is op 20 februari, terwijl de returnwedstrijd precies een week later gepland staat.

KNVB handelt razendsnel en prikt nieuwe datum Fortuna Sittard - Feyenoord, FC Utrecht verslaat FC Eindhoven

De dinsdagavond gestaakte bekerwedstrijd tussen Fortuna Sittard en Feyenoord wordt op dinsdag 28 januari uitgespeeld, zo maakt de KNVB bekend. Het duel werd vanavond in de 63ste minuut gestaakt vanwege de dichte mist in Limburg. Het restant zal over zeven dagen uitgespeeld worden. FC Utrecht bereikte de laatste acht door FC Eindhoven te verslaan met 1-2.

De wedstrijd in Sittard werd gestaakt bij een 1-1 stand na ongeveer 63 minuten op de klok. "De spelers hebben redelijk goed zicht, maar mijn assistenten kunnen niet goed bepalen wanneer de bal daadwerkelijk vertrekt", legde scheidsrechter Kevin Blom uit bij FOX Sports.

"Dat is een belangrijke factor voor ons. Het spel moet goed kunnen verlopen en dat kunnen we nu niet garanderen. Het wordt ook steeds erger, dus we moeten even pauzeren en kijken hoe het gaat uitpakken."

Er waren twee criteria om de wedstrijd door te laten gaan: beide doelen moesten zichtbaar zijn en de assistent-scheidsrechters moesten kunnen bepalen wanneer een bal werd gespeeld, zodat ze situaties goed konden beoordelen. Na de onderbreking werd de mist echter alleen maar erger.

Blom overlegde even met zijn assistenten en met de trainers van beide partijen, alvorens het duel te staken.

FC Utrecht kende een moeilijke avond bij FC Eindhoven, dat de wedstrijd zomaar had kunnen winnen maar uiteindelijk in de verlenging het onderspit dolf. Acht minuten voor aanvang van een eventuele strafschoppenreeks tekende Jean-Christophe Bahebeck voor de winnende treffer: 1-2. FC Utrecht speelt in de kwartfinales tegen IJsselmeervogels of Go Ahead Eagles.

Fifty Shades trilogie bij Net5

Vanaf donderdag 30 januari zijn de spraakmakende Fifty shades films te zien bij Net5, waarbij het derde deel Fifty shades freed voor het eerst te zien is op televisie op donderdag 13 februari. Het verhaal van studente Anastasia Steele (Dakota Johnson) begint wanneer ze haar vriendin vervangt bij een interview met de knappe en succesvolle zakenman Christian Grey (Jamie Dornan). Het is de start van een relatie waarbij Anastasia haar seksuele grenzen leert verkennen en haar leven voorgoed verandert. 

In het derde deel, Fifty shades freed zijn Christian en Anastasia net getrouwd en ziet alles er rooskleurig uit. Ana's leven is echter in gevaar wanneer haar voormalige baas Jack Hyde wraak wil nemen. Alsof dat nog niet genoeg is, laat Elena, de voormalige meesteres van Christian, ook weer van zich horen. Dit alles zet de relatie van Christian en Anastasia zwaar onder druk.

De films Fifty shades of grey, Fifty shades darker en Fifty shades freed zijn verfilmingen van de succesvolle erotische boeken van de Britse schrijfster E. L. James. De controverse rondom verschijning zorgde voor een uitzinnige verkoop: twee miljoen boeken in Nederland en Vlaanderen waarmee het het grootste boekensucces van de eeuw gevestigd is.

De films worden uitgezonden op de donderdag om 20:30 uur. 

'Advocaten familie kroongetuige leggen werk neer'

De advocaten die de familie van kroongetuige Nabil B. bijstonden stoppen ermee. Dat schrijft Het Parool. Ze zouden vrezen dat de overheid niet in staat is om hen goed te beveiligen. Nabil B. is kroongetuige in de zaak omtrent topcrimineel Ridouan Taghi, die beschuldigd wordt van meerdere moordzaken. Volgens de krant jaagt de organisatie van Taghi sindsdien op B.'s familie.

De broer van de kroongetuige werd in 2018 doodgeschoten bij zijn eigen bedrijf in Amsterdam. Daarop volgde de moord op Derk Wiersum, de advocaat van B.

Kritiek
Ook de familieleden van B. uitten al meerdere malen kritiek op de beveiligingsmaatregelen die werden genomen om hen te beschermen. Volgens de familie zijn deze maatregelen ontoereikend. Nu zouden zelfs de advocaten zich niet meer veilig voelen. Ze zijn onder meer bang dat hun identiteit onthuld wordt, meldt de krant. Het verwijt is dat de overheid 'met te grote regelmaat ernstige fouten maakt'.

Onmogelijk
Extra veiligheidsmaatregelen die volgens de advocaten nodig zijn om de geheimhouding alsnog te waarborgen, zouden ervoor zorgen dat zij hun werk niet meer uit kunnen voeren. Ook wordt het hen naar verluidt onmogelijk gemaakt om zichzelf en hun naasten te beschermen. Ze leggen daarom hun werk neer, meldt Het Parool. In de krant geven de advocaten aan verder niet op de berichtgeving te willen reageren.

Openbaar Ministerie
In een reactie laat het Openbaar Ministerie weten 'gezien de achtergrond van deze kwestie niet inhoudelijk in te willen of kunnen gaan op de gang van zaken rond de beveiliging van de familieleden van de kroongetuige en eventuele personen in hun omgeving'.

'Meer algemeen kunnen we stellen dat de situatie waarin de familie verkeert, een zeer uitzonderlijke is die erg veel vraagt van alle betrokken partijen', zegt een woordvoerder. 'Er is een uitgebreid pakket aan maatregelen geïmplementeerd, waarbij zeker in het begin niet alles soepel is verlopen. We herkennen ons echter niet in het in het artikel geschetste beeld.'

Domme drugsdealer wil niet meewerken en wordt gearresteerd

Naar aanleiding van een vermoedelijke drugsdeal is bij een doorzoeking van een woning dinsdag een grote hoeveelheid drugs en wapens aangetroffen. Twee personen zijn aangehouden.

Een agent vermoedde rond 10.30 uur dat er een drugsdeal plaats zou vinden in de Predikherenlaan in Tilburg, volgde een verdacht voertuig en hield de auto staande. Bij controle van het rijbewijs van de bestuurder zag de agent dat hij iets in zijn hand had. De man werd gevorderd om te laten zien wat hij had, maar deed dit niet.

De agent heeft de 36-jarige bestuurder uit Tilburg daarop aangehouden. Bij doorzoeking van de auto zijn diverse gripzakjes met drugs aangetroffen. Nadat de verdachte overgebracht is naar het politiecellencomplex en daar gefouilleerd werd, werden nog meer verdovende middelen aangetroffen. De 60-jarige passagier is ook aangehouden.

Naar aanleiding van de vondst in de auto hebben agenten rond 15.00 uur de woning van de verdachte doorzocht. In de woning is onder meer een grote hoeveelheid drugs en geld gevonden. Ook is er een slagwapen en taser gevonden. Deze goederen zijn in beslaggenomen.

Langlaufster Wigger ster van Jeugdspelen met dubbel goud voor thuispubliek

In het Zwitserse Jura-gebergte, om precies te zijn in de Joux-vallei, is het langlaufen van de Jeugd Olympische Winterspelen afgesloten. Die worden in Lausanne gehouden, maar uiteraard vinden de nodige sporten in de bergachtige gebieden plaats. De thuisfans konden juichen, vooral voor de nieuwe heldin: Siri Wigger.

Cross vrouwen
De langlaufcross staat eigenlijk alleen op de Jeugdspelen op het programma. Het bestaat uit een kort parcours met onder meer een sprong, een slalomafdaling en andere technische obstakels, waarmee de allround vaardigheden getest worden. In de kwalificaties was Siri Wigger de snelste, waarna de Zwitserse haar halve finale won en vervolgens in de finale haar wil oplegde aan het Zweedse duo Märta Rosenberg en Tove Ericsson, die het podium compleet maakten.

Cross mannen
Op de Noor Nikolai Holmboe stond in de kwalificatie geen maat, zijn tweelingbroer Aleksander bleef nog het dichtst in de buurt. Samen plaatsten ze zich voor de finale, maar daarin moest Aleksander in de slotfase afhaken. Nikolai bleek ook hier een maat te groot voor alles en iedereen en pakte het goud overtuigend, terwijl ook hier twee Zweden het podium completeerden: Edvin Anger en Albin Åström.

Sprint vrije stijl vrouwen
Een gewone sprint, zoals in de World Cup ook zo vaak wordt gehouden, en ook hier was Wigger ijzersterk. Na een tweede plek in de kwalificaties won ze haar kwart- en halve finales, waarna ze in de finale een klasse apart was. De Noorse Anna Heggen bleef een beetje in de buurt en won het zilver, vrij ruim voor de eerdergenoemde Rosenberg.

Wigger (rechts) klopt de twee Zweedse dames (Pro Shots/Zuma Press)
Wigger (rechts) klopt de twee Zweedse dames (Pro Shots/Zuma Press)

Sprint vrije stijl mannen
De kwalificatie werd gedomineerd door Anger, die vervolgens zijn kwart- en halve finale ook won. In de finale bleef de Zweed over met wederom Nikolai Holmboe, maar dit keer kon Anger het goud pakken. Holmboe kon achteraf nog wel juichen, hij stond namelijk samen met broer Aleksander op het podium, want die rekende in de strijd om brons af met Åström.

5km klassieke stijl vrouwen
Het bleek een vrij gevaarlijk parcours, zo ondervonden onder meer de twee Braziliaanse deelneemsters: één van hen kon door een val in de warmup niet eens starten en moest naar het ziekenhuis, waar ze een lichte breuk in haar rug opgelopen bleek te hebben, de ander ging onderuit tegen een rots en kon met pijn en tranen de finish nog halen. Het goud ging overtuigend naar Rosenberg, die Wigger dit keer met 12,7 seconden verschil naar het zilver verwees. Kendall Kramer bleef met een sterke slotfase haar Amerikaanse landgenote Sydney Palmer-Leger voor en pakte brons.

10km klassieke stijl mannen
Hier was er maar één de baas en het was iemand die op de andere twee onderdelen net niet goed genoeg was. De Rus Iliya Tregubov is duidelijk van de wat langere adem en won met fors vertoon van macht. Op maar liefst 45 seconden werd de Duitser Elias Keck tweede, het brons ging ook hier naar de VS en wel dankzij Will Koch op 49 tellen. De gebroeders Holmboe eindigden hier als vijfde en zesde, vlak voor Anger.

Een dief en prinses worden voorgesteld in Trials of Mana

Square Enix heeft de laatste personage-trailer uitgebracht voor Trials of Mana, het komende deel in de Mana-serie. In deze trailer worden nog twee personages voorgesteld uit de speelbare cast van zes unieke helden.

De eerste is Hawkeye, een ontspannen en charmante jongeman uit het woestijnfort van Nevarl, thuis van een gilde van nobele dieven. De tweede is Riesz, een jonge prinses uit het bergachtige koninkrijk Laurent en kapitein van de beroemde Amazon guard, met een ijzeren wil en vriendelijk hart.

Trials of Mana vertelt het verhaal van zes helden die het kwaad bestrijden in een wereld waarin de kracht van Mana is verzwakt. Spelers kunnen hun eigen avontuur vormen door zelf een groep van drie unieke personages samen te stellen en daarmee de reis van hun leven te maken en de essentie van Mana te beschermen. Trials of Mana werd oorspronkelijk in 1995 als Seiken Densetsu 3 uitgebracht in Japan en is een volledige, high-definition remake van het derde deel in de klassieke Mana-serie. De game brengt de verhaallijn en personages naar een nieuwe, moderne generatie spelers met realtime gevechten, 3D-graphics en vernieuwde gameplay.

Trials of Mana verschijnt op 24 april 2020 voor het Nintendo Switch, PlayStation 4 en Steam.

Vrouwen per direct welkom bij de Onderzeedienst

De Koninklijke Marine onderzocht in 2019 of het mogelijk is om in de huidige onderzeeboten met een gemengde bemanning te varen. Een jaar lang draaiden vrouwelijke bemanningsleden mee als ‘one-of-the-crew’, en met succes. Vanwege de positieve ervaringen laat de marine per direct vrouwen toe als bemanningsleden bij de Onderzeedienst.

De Onderzeedienst was nog de enige plek binnen de Nederlandse Krijgsmacht waar vrouwen niet alle functies mogen vervullen. De varende functies stonden alleen open voor mannen die aan alle selectie-eisen voldoen. “Het stond al vast dat de nieuwe generatie onderzeeboten gemengde bemanningen krijgen, maar afgelopen jaar hebben we ervaren dat het nu al goed mogelijk is”, aldus Groepscommandant Onderzeedienst kapitein ter zee Herman de Groot.

Hoewel de politiek en marine aparte voorzieningen aan boord altijd als belangrijke voorwaarde voor gemengd varen beschouwden, laat de situatie bij (NAVO-)partners zien dat het ook anders kan. Uit een recente inventarisatie bleek het ‘one-of-the-crew-concept’ zeer succesvol bij vergelijkbare onderzeediensten. In dit concept zijn er geen aparte voorzieningen aan boord voor vrouwen en wordt de bemanning als geheel gelijkwaardig gezien en behandeld.

“Met de pilot konden we vaststellen welke leefregels er moesten komen zodat vrouwen als one of the crew mee kunnen draaien”, licht De Groot toe. Uit Canadees/Australisch onderzoek kwam naar voren dat het strikt scheiden van leefruimten en sanitair een spelbreker vormde bij de integratie van vrouwen aan boord. “Op basis van die conclusie hebben we slechts kleinere aanpassingen gedaan om meer privacy te creëren. Aanpassingen die - zo later bleek - ook door de mannen in dank werden afgenomen.”

Defensie bouwt aan een toekomstbestendige organisatie, met een grotere diversiteit in het personeelsbestand. Een gemengd team presteert beter. Met verschillende karakters en denkwijzen worden zaken uit meer invalshoeken benaderd.

Dames aan boord (Foto: Ministerie van Defensie)
Dames aan boord (Foto: Ministerie van Defensie)

Onderzoek op begraafplaats in verdwijningszaak Tanja Groen

De politie in Limburg is woensdagochtend een zoekactie op het kerkhof aan De Beente in de Maastrichtse wijk Heugem gestart. Deze zoekactie maakt onderdeel uit van het onderzoek naar de verdwijning van Tanja Groen in 1993. Op 4 september van dat jaar gaven de ouders, de destijds 18-jarige studente, als vermist op.

Het Openbaar Ministerie Limburg beschouwt de zaak als een cold case. Nu de politie nieuwe en interessante informatie heeft ontvangen, is het onderzoek opnieuw opgestart.

Nieuwe informatie
In het najaar van 2019 ontving het cold case team van de politie in Limburg informatie over de plek waar het lichaam van Tanja Groen mogelijk begraven is. Het team onderzocht deze tip. De informatie leidde naar een graf op de begraafplaats van de Katholieke Kerk Heugem, gelegen aan De Beente in Maastricht. Over de concrete inhoud van de ontvangen informatie doet het cold case team verder geen mededelingen.

Onderzoek begraafplaats
Aan één van de graven op de begraafplaats verricht het onderzoeksteam woensdag forensisch onderzoek. Dit betekent dat het graf opengemaakt wordt. Forensische medewerkers bekijken het graf en onderzoeken wat zich in het graf bevindt.

Het onderzoek aan het graf staat geheel los van de nabestaanden van de overleden man die in het graf begraven is. De overledene en/of zijn nabestaanden hebben niets met deze verdwijningszaak te maken en verlenen vrijwillig hun medewerking aan het onderzoek. Het onderzoek op de begraafplaats duurt de hele dag.

Mochten in het graf stoffelijke resten, toebehorend aan een vrouw aangetroffen worden, dan zal hierop verder onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut dienen plaats te vinden. Het zal enkele weken duren, eer het resultaat hiervan bekend is. Gedurende het onderzoek is de begraafplaats voor het publiek niet toegankelijk.

Verdwijning Tanja Groen
Tanja Groen verdween bijna 27 jaar geleden. De studente woonde op dinsdag 31 augustus 1993 een feestavond bij in de soos van een studentenvereniging aan de Herbenusstraat in Maastricht. Op deze dag had Tanja om ongeveer 19.50 uur nog contact met haar moeder in Schagen (Noord-Holland). Rond middernacht vertrok ze vanaf het feest en is ze op de fiets naar haar kamer in Gronsveld, ten zuiden van Maastricht, gegaan. Vanaf dat moment ontbreekt ieder spoor van haar. Op zaterdag 4 september 1993 gaven de ouders van Tanja hun dochter als vermist op.

Cold case
Het onderzoek naar de verdwijning van Tanja Groen is een cold case. Een cold case is een onopgelost levensdelict (moord of doodslag) of een zeer ernstig delict waarop een minimale gevangenisstraf van 12 jaar staat. Ook al verdween Tanja Groen bijna 27 jaar geleden, deze zaak heeft altijd de aandacht van de politie gehouden. Politie en Openbaar Ministerie hechten grote waarde aan het oplossen van dergelijke cold cases. Iedere (serieuze) tip wordt uitgezocht. Met name om recht te doen aan de gevoelens van onzekerheid en onrechtvaardigheid bij de nabestaanden.

Ouders Tanja geïnformeerd
De ouders van Tanja zijn door projectleider Cold Case team Limburg, Bob Willemsen, geïnformeerd over deze nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar de verdwijning van Tanja.

Namens de familie Groen treedt Peter R. de Vries als adviseur op.

Alle Half-Life games gratis te spelen tot in maart

Valve viert de aankomende release van de VR-game Half-Life: Alyx door alle Half-Life games gratis op Steam aan te bieden totdat de nieuwe VR-titel is uitgebracht. Je kunt Half-Life, Half-Life 2, Half-Life 2: Episode One en Half-Life 2: Episode Two gratis spelen zodat je met een cliffhanger achtergelaten wordt.

Half-Life: Alyx is een VR-game en is gepland voor release in maart. Het speelt zich af tussen de gebeurtenissen van Half-Life en Half-Life 2. In de game gaan Alyx en haar vader Eli strijden tegen de bezetting van de Combine op aarde. Als Alyx ga je vechten, puzzels oplossen en een wereld verkennen die in verval is geraakt door een invasie van de buitenaardse wezens.

Vacature The Last of Us 2 vraagt om pc-ervaring

In een nieuwe vacature van Naughty Dog zoekt de studio een programmeur met ervaring in pc-graphics voor de PlayStation 4-exclusive The Last of Us: Part 2.

Naughty Dog is op zoek naar een grafische programmeur voor een functie in het vervolg van The Last of Us. In de vacature lezen we dat je bij het renderingteam van Naughty Dog komt waar een "grondig begrip van de huidige GPU-architecturen" zoals NVIDIA nodig hebt en gewenste ervaring met DirectX12 en Vulkan.

"Sluit je aan bij ons getalenteerde renderingteam om nieuwe en bestaande renderingtechnieken te ontwikkelen en te implementeren voor onze aankomende game, The Last of Us Deel II", staat er in de vacature.

Hoewel het ook vraagt om iemand met programmeerervaring op de console, vraagt de vacature ook expliciet om 'pc-programmeerervaring' en worden API's en een GPU genoemd die geen verband hebben met PlayStation-consoles. De volledige vereisten en vaardigheden zijn hieronder te vinden:

 • Bachelor's degree in informatica of gelijkwaardige werkervaring
 • Sterke wiskundevaardigheden met een nadruk op 3D-wiskunde
 • Sterke kennis van programmeertalen C en C ++
 • Grondige kennis van huidige GPU-architecturen (AMD GCN, NVIDIA CUDA)
 • Ervaring met DirectX12, Vulkan of andere moderne API's
 • Ervaring met HLSL / GLSL of andere gelijkwaardige shader-talen
 • Console of pc-programmeerervaring
 • Passie voor het spelen en ontwikkelen van games

The Last of Us: Part 2 zal op 29 mei exclusief op PlayStation 4 worden uitgebracht. De gelukkige nieuwe medewerker moet dus wel erg snel meters maken om nuttig te zijn voor die release. Een pc-versie is niet aangekondigd. Het eerste deel is alleen op PlayStation verschenen.

Last of Us 2

OM in hoger beroep: geen doodslag maar moord in Zaandam, eis van 17 jaar

In 2018 kwamen er 119 mensen door geweld om het leven in Nederland, waarvan 43 vrouwen. Bij meer dan 30 vrouwen was een partner of ex-partner de dader. De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), begon dinsdag haar verhaal met het benoemen van deze statistiek voor het Gerechtshof in Amsterdam.

De Amsterdamse raadsheren behandelden de zaak van een 46-jarige man die op 9 februari 2018 zijn ex-vriendin neerstak in de Czaar Peterstraat in Zaandam. De vrouw overleed twee weken later aan haar verwondingen. Het Openbaar Ministerie (OM) eist in deze zaak een gevangenisstraf van zeventien jaar tegen de verdachte. De AG acht moord bewezen.

Hoger beroep
De rechtbank in Alkmaar legde op 29 januari 2019 een gevangenisstraf van 9 jaar op vanwege doodslag. Tegen deze straf gingen zowel de verdachte als het OM in hoger beroep. De officier van justitie had net als de AG een gevangenisstraf van zeventien jaar geëist.

Zes maal steken
De verdachte heeft het 28-jarige slachtoffer doelbewust zes maal gestoken. Daarnaast was er volgens de AG sprake van een weloverwogen voorbereid plan van verdachte om de vrouw te vermoorden. “In 2013 was er sprake geweest van een korte relatie tussen verdachte en slachtoffer. Daarna is verdachte obsessief met haar bezig geweest. Hij heeft haar gestalkt en bedreigd, was op zoek naar informatie. Op de dag zelf hing verdachte uren rond bij het huis van het slachtoffer, voordat hij haar trof en dodelijk verwondde.”

Alternatieve scenario's
Er is geen twijfel dat het verdachte is die de vrouw heeft neergestoken. Dat geeft hij ook toe. De verdachte heeft verschillende verklaringen afgelegd, waardoor de AG er weinig waarde daaraan hecht. “Hij vertelde toevallig in de buurt te zijn, dat hij een mes vond, het slachtoffer zag praten met een andere man en toen heel boos was. Op een ander moment verklaarde hij dat hij het slachtoffer juist wilde beschermen en per ongeluk heeft gestoken. Allemaal alternatieve scenario’s die in de ogen van het OM geen doel treffen.”

Het Gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

Ruim 261 miljoen afgepakt in 2019

Het afpakresultaat van de Politie, FIOD, Douane, Domeinen Roerende Zaken (DRZ), het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), het openbaar Ministerie (OM) en andere partners levert voor 2019 een netto incasso van 261.871.048 euro op. Dat geld gaat naar de schatkist. Het OM en alle andere betrokken diensten hebben een nieuwe koers ingezet om het verstoren en afpakken van criminele geldstromen te verbreden. Het gaat om een totaaloffensief.

Vorig jaar was het incassoresultaat 171 miljoen euro. Er is sprake van een lichte stijging. “We zijn er nog niet, maar met de nu ingeslagen koers zijn we op weg,” zegt landelijk afpakofficier Janneke de Smet-Dierckx. De stijging van afgelopen jaar wordt mede veroorzaakt door de klapper van 183.668.076 euro die Telia Company AB afgelopen jaar betaalde aan Nederland. Dit gebeurde als onderdeel van de transactie die in september 2017 door het Zweedse Telecom bedrijf werd geaccepteerd. “Wat positief is, is dat we dit jaar bij nagenoeg alle onderdelen een stijging zien in incasso. Er is dus behalve de klapper sprake van verbreding en dat is goed. Daarnaast ligt nu in totaal voor ruim 1,9 miljard euro strafrechtelijk beslag. Dat biedt perspectief voor het incassoresultaat voor de toekomst,” aldus De Smet-Dierckx.

Ontwikkeling afpakmonitor
Toch laat het OM het sturen op alleen het incassoresultaat los in de nieuwe koers: “De omvang van het totaal afgepakte criminele vermogen is groter dan de incasso van ruim 261 miljoen euro,” zegt landelijk afpakofficier Janneke de Smet-Dierckx. “Er is afgelopen jaar in totaal ook voor honderden miljoenen naar de Belastingdienst gegaan of het is ten goede gekomen aan andere slachtoffers. Die bedragen zitten niet in de incasso van ruim 261 miljoen.” Zoals de zaak van de voormalig topman van een woningcorporatie die 2,4 miljoen euro betaalde aan een stichting. Of de afvalinzamelaar die een ton schadevergoeding moet betalen aan een buurbedrijf omdat er in 2016 groen borrelend schuim door de muren kwam en twee personeelsleden gezondheidsklachten kregen. Ook is er geld ten goede gekomen van andere landen, na zogenaamde ‘asset sharing’. “Zo is 10 miljoen euro uit het onderzoek Soho naar Luxemburg gegaan. “Asset sharing houdt in dat je de afpakopbrengsten deel met een land die het beslag heeft gelegd, in dit geval in Luxemburg,” aldus de Smet-Dierckx. “En dan hebben we het nog niet eens over de waarde van afgepakte drugs. In 2018 werd er voor circa 1,8 miljard euro drugs uit de markt gehaald. In 2019 is er in de havens van Rotterdam en Antwerpen meer drugs in beslag genomen."

“Al die bedragen tellen niet mee met ons incassoresultaat, maar die bedragen kunnen niet meer worden geherinvesteerd in criminaliteit,” zegt Gery Veldhuis, portefeuillehouder Financieel Economische Criminaliteit van de politie: “Die gelden zijn uit de criminele markt gehaald.” Het jaarlijks incassoresultaat is eigenlijk niet representatief voor wat we allemaal doen op het gebied van misdaad mag niet lonen, vult De Smet-Dierckx aan: “Wanneer je kijkt wat er aan crimineel vermogen uit de markt is gehaald – door er beslag op te leggen, door drugs uit de markt te halen of door het af te pakken voor slachtoffers of de schatkist- dan kom je op een schatting voor 2 à 3 miljard euro. En dat is nog voorzichtig.” Onderdeel van de nieuwe koers is dat er komende jaren gewerkt gaat worden met een ‘afpakmonitor’, waarin meer bedragen worden opgenomen, zoals bijvoorbeeld ook de handelswaarde van de drugs die uit de markt gehaald is.

‘Alleen sturen op incassoresultaat zat ons dwars’
“De incasso blijft, maar niet meer alleen. Doordat we de afgelopen jaren de doelstellingen voor het afpakken op het halen van incasso hebben gesteld, hebben we vooral geïnvesteerd op openstaande vorderingen. Veel van het geld is vaak al uitgegeven door criminelen. Dus we halen wel wat binnen, maar niet genoeg,” zegt de Smet-Dierckx. “We moeten dus sturen op meer dan de snelle incasso alleen. Afpakken is geen ‘quick fix‘. We moeten investeren in de lange adem.” Hans van de Vlist, directeur FIOD vult aan: “We moeten het moeilijk maken dat criminelen met hun criminele winsten aankopen doen of overboekingen. Door samenwerking met private partijen dragen we bij aan een financieel veiliger Nederland. We willen niet dat criminele geldstromen in het financiële stelsel terechtkomen.”

In de nieuwe koers die we varen beginnen we bij wetgeving en eindigen we bij executie, zegt de Smet-Dierckx: “En alles wat daar tussen zit. We moeten oprollen, afpakken én voorkomen. De bedoeling is dat crimineel geld niet meer kan worden geherinvesteerd in criminaliteit en dat criminelen daar niet meer ongestoord van kunnen genieten.”

Financieel criminaliteitsbeeld
“Waar de focus eerst lag op delictgerichte opsporing en vervolging, gaan we naar het actief verstoren van het bedrijfsproces van criminaliteit. We gaan investeren in een financieel criminaliteitsbeeld, zoals de Politie al jarenlang criminaliteitsbeelden maakt op bijvoorbeeld mensenhandel en drugssmokkel,” zegt Gery Veldhuis: “Het verstoren van criminelen vraagt om financiële opsporingsinspanningen, om de criminele geldstromen in kaart te brengen en ook om strategisch te kunnen bepalen waar afgepakt dient te worden. Het werken met informatiebeelden over criminele geldstromen staat nog in de kinderschoenen, maar het biedt veel mogelijkheden en kansen voor de toekomst,” aldus Veldhuis.

Verstoren criminele bedrijfsproces
Dat betekent ook dat van verdachten van ondermijnende criminaliteit een vermogensdossier aangelegd gaat worden en dat er gewerkt gaat worden met ‘Financial Crime Scripts’, vult de Smet-Dierckx aan: “In die scripts moeten we kijken naar welke financiële sporen een container met cocaïne heeft achtergelaten? Het geld gaat niet allemaal naar het buitenland maar wordt ook witgewassen binnen het midden- en kleinbedrijf (MKB). Als ze dat goed hebben gedaan, klopt de boekhouding, maar is het logisch wat we zien? Het valt pas op als je echt goed gaat kijken”. Een succesvol voorbeeld van opsporing door de financiële bril is een onderzoek waarbij een man en vrouw zijn opgepakt die drugsgelden wilden witwassen via de autohandel. In een lopend onderzoek van het Landelijk Parket naar zendingen cocaïne in fruit uit Zuid-Amerika, werd zichtbaar dat via een bedrijf ook miljoenen euro’s werden witgewassen.

Snapshot van wereldwijde criminele cryptostromen
“Een ander mooi voorbeeld is dat we er afgelopen zomer in geslaagd op basis van een nieuwe hackbevoegdheid een bitcoinmixer te ‘hacken’ en de achterliggende data veilig te stellen,” vertelt Hans van de Vlist: “Mixen is een verhullende handeling en deze organisatie nodigde via advertenties uit om dat te doen en daarmee het verplichte cliëntenonderzoek van financiële instellingen te omzeilen. Bij elkaar opgeteld zien wij hier een verdenking voor schuldwitwassen. Het bedrijf is nog geen jaar actief geweest, maar had al meer dan 200 miljoen dollar gemixt en verdiende daarmee 6 ton per maand. De afgelopen maanden is de data die is veilig gesteld, internationaal gedeeld met behulp van Europol. Belangrijk effect van deze zaak is dat we echt een snapshot van wereldwijde criminele cryptostromen hebben en dat we nu kunnen aantonen dat er flink wordt witgewassen met cryptocurrencies.” Op basis van deze gegevens kunnen nationale en internationale onderzoeken gestart worden. “Ondanks beperkt beslag en incasso, heeft deze zaak een enorm een effect op de aanpak criminele geldstromen. Maar ook de aanpassing op toezicht op crypto’s,” aldus de Smet-Dierckx: “Met alle gevolgen van dien, want bedrijven die daar niet aan willen voldoen vertrekken.”

Slimme informatiedeling
“Niet alleen de criminaliteit, maar ook het strafrecht is complex geworden. Misdaadbestrijding red je niet met alleen meer met de inzet van strafrecht. Samenwerking met partners is essentieel,” zegt de Smet-Dierckx. Het verstoren van de criminele geldstromen gebeurt bijvoorbeeld ook door criminele financiële dienstverleners aan te pakken: “Of dat nu civiel, bestuurlijk of tuchtrechtelijk gebeurt, maakt ons niet uit. Als de rotte appels er maar uit gehaald worden.” Een mooi voorbeeld van slimme informatiedeling en succesvolle samenwerking tussen publieke partijen is een Amsterdams onderzoek naar malafide woonbemiddelaars. Er is beslag gelegd op onroerend goed.

In het nationaal plan tegen witwassen is aangekondigd dat de samenwerking met poortwachters zoals banken geïntensiveerd zal worden. “Door een gezamenlijke inzet met poortwachters zoals banken kunnen we bij de bestrijding van witwassen naar een hoger niveau tillen, “zegt Van der Vlist. “Door alerte poortwachters wordt het moeilijker voor criminelen om hun met misdaad verdiende geld in het financiële systeem te pompen. Hierbij is publiek-publieke en publiek-private samenwerking en informatie delen van groot belang.” Ook gewone handelaren zoals auto-, aardappel- en uienhandelaren moeten zich aan de verplichtingen van de wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (WWFT) houden. Indien zij dat niet doen, dan kunnen ze onderwerp worden van strafrechtelijk onderzoek. Zo loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar vier autobedrijven die ervan verdacht worden dat zij de WWFT hebben overtreden. Of witwassen via de export van aardappelen en uien.

Innovatie
“We moeten ‘last but not least’ net als criminelen innovatief zijn en gebruik maken van nieuwe mogelijkheden,” zegt de Smet-Dierckx. “Dat gaat over het bijblijven op het gebied van nieuwe ontwikkelingen, maar ook de designerveiling en burgers betrekken bij opsporing zoals Omroep Brabant nu gaat doen. Dit zijn vernieuwingen die afgelopen jaar zijn doorgevoerd.”

Verder wordt gekeken naar nieuwe wetgeving. Het afpakken van crimineel vermogen dat is weggestopt in een andere Europese lidstaat worden vereenvoudigd en versneld door de Europese Confiscatieverordening, die eind 2020 geïmplementeerd gaat worden. De uitvoeringswetgeving is inmiddels door de Raad van State heen. “Niet alleen de Nederlandse wetgeving biedt mogelijkheden, maar ook de Italiaanse maffiawetgeving is interessant voor ons,” zegt de Smet-Dierkx: “Er is een wetsvoorstel in de maak over non-conviction based confiscation. Dit geeft meer mogelijkheden om onverklaarbare geldstromen te beslaan. Er hoeft geen verdenking jegens een persoon te bestaan of een strafrechtelijk onderzoek te lopen. Het gaat om (criminele) kenmerken rondom een object.”

Internationalisering
Niet alleen in eigen land wordt geïntensiveerd op samenwerking, ook internationaal, benadrukt Van der Vlist. “Landsgrenzen zijn geen grenzen voor criminele geldstromen, dus dat mogen ze ook niet voor ons zijn. Het zijn financiële centra waar veel geld door stroomt. We zien dat daar ook crimineel geld wordt witgewassen.” Dat is de reden dat er volop geïnvesteerd wordt in internationale contacten. Het ministerie van J en V is bijvoorbeeld in gesprek met de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om de strafrechtelijke samenwerking tussen onze beide landen te verstevigen.

Een voorbeeld is dat in een drugsonderzoek het Functioneel Parket en de Staatsanwaltschaft Münster een Joint Investigation Team (JIT) hebben gevormd, gecoördineerd door Eurojust. Duitsland richtte zich in dit onderzoek met name op de handel in de verdovende middelen en de FIOD heeft zich gericht op het witwassen van de criminele gelden.

Voorwaardelijk jeugd-tbs voor 15-jarige pyromaan

De rechtbank heeft dinsdag een 15-jarig meisje veroordeeld voor het plegen van diverse brandstichtingen in Zuilichem. De rechtbank legt een voorwaardelijke PIJ-maatregel op, ook wel jeugd-tbs genoemd. Daarnaast krijgt ze een jeugddetentie van 118 dagen opgelegd die bijna gelijk is aan de tijd die ze in voorarrest heeft gezeten (117 dagen). Met deze veroordeling volgt de rechtbank grotendeels de eis van de officier van justitie.

Tussen juli en september 2019 stak het meisje ’s nachts onder andere een conifeer, een overkapping, verschillende auto’s en containers in brand. Hierdoor ontstonden (levens)gevaarlijke situaties. Het meisje bekende alle feiten. De brandstichtingen leidden bij de inwoners van Zuilichem tot grote onrust, angst en gevoelens van onveiligheid.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De rechtbank vindt het ernstige strafbare feiten. Uit verschillende persoonlijkheidsonderzoeken blijkt dat er bij het meisje sprake is van een gebrekkige ontwikkeling. Daarnaast heeft zij moeite met het reguleren van haar emoties. Zij is verminderd toerekeningsvatbaar. Daarom vindt de rechtbank het opleggen van de voorwaardelijke PIJ-maatregel het meest passend.

Bijzondere voorwaarden
Voor de voorwaardelijke maatregel geldt een proeftijd van 2 jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden gekoppeld. Zo moet zij meewerken aan intensieve behandeling en begeleiding. Ook moet zij thuis blijven op de momenten zoals met de jeugdreclassering is afgesproken. Dit zal door middel van een enkelband worden gecontroleerd.

Schadevergoeding
Tot slot moet zij schadevergoedingen betalen aan diverse slachtoffers. Het slachtoffer dat zijn bestelbusje – met daarin gereedschap – in vlammen zag opgaan krijgt de hoogste schadevergoeding.

Taakstraf voor oud-voorzitter die geld van hockeyclub verduisterde

Een 58-jarige man uit Vianen is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. De man, een oud-voorzitter van een hockeyclub in Vianen, verduisterde jarenlang tienduizenden euro’s van de hockeyclub. In totaal gaat het om ruim 35.000 euro.

Verschillende betalingen
In de periode van januari 2014 tot en met november 2017 nam de man verschillende keren grote geldbedragen op. Dit deed hij met de bankpas van de hockeyclub. Daarnaast kocht hij meerdere goederen bij verschillende winkels. Uit kassabonnen valt op te maken dat het om artikelen gaat die niet voor de hockeyclub waren en daar ook niet zijn teruggevonden. Verdachte heeft verklaard dat de goederen bij hem thuis staan. Naast deze betalingen, gebruikte hij het geld van de hockeyclub onder andere ook voor de aanschaf van een auto en het onderhoud daaraan. Ook betaalde hij er een verkeersboete mee.

Voorgeschoten
De verdachte verklaarde op zitting dat er geen sprake is geweest van verduistering. Volgens hem ging het om verrekening van geld dat hij voor de hockeyclub had voorgeschoten vanuit zijn privégelden. De rechtbank gaat hier niet in mee. Uit niets blijkt dat de verdachte hier toestemming voor had van de hockeyclub. Ook heeft hij niet kunnen bewijzen dat hij geld heeft voorgeschoten. De verdachte heeft nooit kwitanties en bewijzen van geldtransacties kunnen overleggen.

Veroordeling
De verdachte misbruikte zijn positie als voorzitter en bestuurder en heeft de club financieel gedupeerd. De rechtbank rekent dit de verdachte aan en legt hem de maximale taakstraf van 240 uur op. Bij het opleggen van deze straf houdt de rechtbank rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Zo acht de rechtbank het niet aannemelijk dat hij opnieuw dit soort feiten pleegt. Ook is hij niet eerder met politie en/of justitie in aanraking geweest. De rechtbank ziet mede daardoor geen aanleiding voor een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden, zoals de officier van justitie vorderde. In een eerdere civiele procedure oordeelde de rechter al dat de man een geldbedrag van bijna 100.000 euro moet terugbetalen aan de hockeyclub.

Ruim 1,4 miljoen euro schadevergoeding voor advocaat

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft dinsdag bepaald dat advocaat Smit een schadevergoeding van in totaal ruim 1,4 miljoen euro (vermeerderd met rente) moet krijgen van oud-rechter Westenberg. Eerder oordeelde het hof al dat Westenberg en de Raad voor de rechtspraak de advocaat onterecht hebben beschuldigd en hem daardoor in zijn eer en goede naam hebben aangetast.

De Kwestie
Begin 2004 verscheen het boek 'Topadvocatuur. In de keuken van de civiele rechtspraktijk.' Daarin staat een interview met advocaat Smit waarin hij stelt dat rechter Westenberg uitvoerig heeft gebeld met advocaten, onder wie Smit, in een rechtszaak over een conflict over bouwgrond rondom Schiphol (de Chipshol-zaak). Westenberg ontkent dit telefooncontact en startte vanwege het interview een rechtszaak tegen Smit, de journalist en de uitgever van het boek. In 2009 heeft Westenberg - inmiddels oud-rechter - die procedure ingetrokken. Advocaat Smit spande daarop zelf een rechtszaak aan tegen Westenberg en de Raad voor de rechtspraak (lees: de Staat) omdat hij door hen in zijn goede naam en in zijn werk als advocaat zou zijn geschaad.

Rectificatie
In 2017 heeft het hof al uitspraak gedaan over deze kwestie. Volgens het hof is Smit onterecht door Westenberg beschuldigd, de oud-rechter heeft wel degelijk telefonisch contact gehad met de advocaat. Westenberg is aansprakelijk voor de schade die hij aan Smit heeft toegebracht. Verder heeft hof in deze uitspraak geoordeeld dat ook de Staat Smit onterecht heeft beschuldigd. Dat gebeurde in het antwoord van de Raad voor de rechtspraak op Kamervragen over deze kwestie. Daarin schreef de raad namelijk dat het handelen van de advocaat ‘niet door de beugel kon en schadelijk was voor het functioneren van de rechtspraak’. De Raad moest dit rectificeren en dat is ook gebeurd, nadat de Hoge Raad het oordeel van het hof bevestigde.

Schadevergoeding
In de uitspraak van 2017 heeft het hof de partijen gelegenheid gegeven om onderling een regeling te treffen over de schadevergoeding. Dat is niet gelukt. Nadat de Hoge Raad geoordeeld had, heeft Smit deze zaak opnieuw bij het hof aangebracht om de schadevergoeding vast te laten stellen. Het hof heeft nu de verschillende schadeposten van Smit beoordeeld: de proceskosten, de immateriële schade en de inkomensschade.

Proceskosten
Smit heeft een vergoeding gevorderd van al zijn gemaakte proceskosten. Ook de kosten die hij heeft gemaakt in de procedure van Westenberg tegen hem. Die procedure is ingetrokken en daarbij is een regeling getroffen, ook over de proceskosten. Het hof oordeelt daarom dat Smit de proceskosten van deze procedure niet vergoed krijgt.

Wel moet Westenberg de kosten vergoeden die Smit heeft gemaakt in de procedure die de advocaat zelf is gestart. Gelet op de hoeveelheid werk die de advocaten van Smit hebben verricht, stelt het hof deze vergoeding vast op 242.040,50 euro.

Reputatieschade
De vordering van Smit tot vergoeding van smartengeld wijst het hof af. Wel wijst het hof een vergoeding toe voor reputatieschade. Volgens het hof is het voldoende aannemelijk dat Westenberg reputatieschade aan Smit heeft toegebracht. Door Smit per saldo weg te zetten als een leugenaar heeft Westenberg hem geschaad in zijn eer en goede naam. Hierdoor is ernstig afbreuk gedaan aan de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van Smit. Dat klemt te meer omdat Westenberg dit als rechter heeft gedaan. Het hof wijst daarom een immateriële schadevergoeding toe van 25.0000 euro.

Ook de Staat moet een schadevergoeding betalen. Het hof vindt dat Smit met de rectificaties niet voldoende is gecompenseerd voor de reputatieschade. Die schadevergoeding heeft het hof vastgesteld op 5.000 euro.

Inkomensschade
Als gevolg van de beschuldiging van Westenberg, is Smit vertrokken bij het advocatenkantoor waar hij senior partner was. Hij heeft bij het hof voldoende aannemelijk gemaakt dat hij zich hier met recht toe genoodzaakt voelde. Smit is vervolgens met een eigen advocatenkantoor verder gegaan, maar niettemin is een substantieel inkomensverlies ontstaan. Op grond van de beschikbare gegevens schat het hof in dat het gaat om een bedrag van gemiddeld 150.000 euro per jaar. Gerekend vanaf de dag dat Smit bij zijn oude kantoor vertrok tot zijn pensioendatum, gaat het om 7 jaar en 8 maanden. Het hof wijst in totaal 1,15 miljoen euro toe aan inkomensschade, vermeerderd met de wettelijke rente.

Het vertrek van Smit bij zijn oude kantoor dateert van vóór het antwoord van de Raad voor de rechtspraak op de Kamervragen. Het hof vindt daarom dat de Staat niet aansprakelijk is voor de inkomensschade van Smit.

FOK! Wat een weer: code geel: dichte mist in het zuiden

De dag begint met veel bewolking en in het zuiden mist. De mist lost maar langzaam op en is mogelijk hardnekkig. In het noorden en later midden valt soms wat (mot)regen. In de loop van de middag wordt het droog en klaart het in het noorden op. In de avond breiden de opklaringen zich langzaam zuidwaarts uit, maar later in de avond ontstaat in de opklaringen weer mist. In het zuidoosten vriest het eerst nog licht. De temperatuur loopt langzaam op naar waarden tussen 3°C in het zuiden van Limburg en 8°C in het noordwesten. De wind is zuidwest en zwak. In de loop van de middag en avond draait de wind van het noorden uit naar noordelijke richtingen.

In de nacht naar donderdag is er op veel plaatsen mist en/of laaghangende bewolking aanwezig. De minima lopen uiteen van 6°C in het Waddengebied tot -1°C in het zuiden. De wind is zwak en veranderlijk.

Donderdag overdag is het bewolkt met in het noordelijk kustgebied later mogelijk wat motregen. Vooral in het noordoosten blijft het tot in de middag mistig. In de middag klaart het in het zuiden op. De maxima liggen tussen 2°C in hardnekkige mist tot 8°C in het noordwesten. De wind is zwak, aan zee matig en waait in het zuiden uit het oosten, in het noorden uit het zuidwesten. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Fraaie zonsopkomst in W (Foto: Zus)
De lucht was maandagmorgen prachtig. De zus van Stephan maakte deze foto vanuit Weesp. 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Amfetamineolie gevonden in loods, 1 arrestatie

In een bedrijfspand aan de Bosakker in Nispen is dinsdag 21 januari een 25-jarige man uit Roosendaal aangehouden. In de loods vond de politie zo’n 50 liter amfetamineolie. De politie kwam de olie op het spoor dankzij tips. Door die tips werd besloten om het pand te controleren. In de loods troffen agenten 5 jerrycans met de olie aan.

Met deze hoeveelheid kan ruim 60 kilo onversneden amfetaminepasta worden geproduceerd. De geschatte criminele handelswaarde is ongeveer 60.000 euro. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en vastgezet. De olie is afgevoerd en wordt vernietigd.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Skicrossers voeren show op in Canadese sneeuw

Na bijna een maand pauze is het World Cup-circus voor de heren en dames skicrossers neergestreken in het Canadese Nakiska. Daar werd tot en met de finales flink geracet en het thuispubliek kon niet ontevreden terug naar huis.

Vrouwen
De beste start was voor Sandra Näslund, die gevolgd werd door Fanny Smith en thuisfavoriete Brittany Phelan. De Canadese ging er al snel voorbij, terwijl Smith daarachter in de clinch kwam met de vallende Française Marielle Berger Sabbatel. Näslund moest alle zeilen bijzetten, maar slaagde er in de spannende slotfase in om Phelan en Smith nog net achter zich te houden en dus won de Zweedse maar weer eens.

De vrouwenfinale

Mannen
Thuisfavoriet Reece Howden had de beste start en kreeg landgenoot Kevin Drury achter zich aan, gevolgd door de Duitsers Florian Wilmsmann en Daniel Bohnacker. Drury werd bijna onderuit gekegeld door Wilsmann, maar bleef overeind en werd achter Howden tweede, tot grote vreugde van het Canadese publiek. Het hele team vierde overigens mee: voor de 21-jarige Howden was het pas zijn negende World Cup en ook zijn tien jaar oudere landgenoot Drury stond gewoon mee te vieren. Bohnacker pakte de derde podiumplek nog weg voor zijn jongere landgenoot.

De mannenfinale

Laatste reviews en specials
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Star Wars Battlefront II
review
Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)
review
Zombie Army 4: Dead War
review
Warcraft 3: Reforged
special
Vijf gametips voor de maand februari
©FOK.nl e.a.