FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 januari 2020

Geweldig gevecht boksers Munguia en O'Sullivan, Smith verslaat zwaardere Hart

Wereldtitels stonden er in de grote boksgevechten afgelopen weekeinde eens niet op het spel, maar er werd wel heerlijk gevochten en daarbij ging het vooral om veranderingen: twee toppers maakten hun debuut in een zwaardere gewichtsklasse.

Atlantic City
Met 26 zeges - waarvan 21 KO's - en twee nederlagen maakte Jesse Hard Work Hart de overstap van de supermiddengewichten (-76,2kg) naar de lichtzwaargewichten (-79,4kg). Waarom? Niemand lijkt het te weten en het lijkt ook bepaald niet handig te zijn: Hart verloor twee wereldtitelgevechten van Gilberto Ramirez, voor het laatst in december 2018 na een slopende strijd, en de Mexicaan is nu óók naar de zwaardere klasse gegaan, waardoor Hart hem alsnog tegen zal moeten komen.

Hart nam het in Atlantic City op tegen The Irish Bomber, Joe Smith Jr (24-3, 20 KO's), die in zijn vorige gevecht de strijd om de WBA-wereldtitel verloor van Dmitry Bivol. Het werd een prima gevecht van de kant van Smith, maar Hart leek helemaal niet thuis te zijn in de zwaardere klasse en werd naarmate het gevecht vorderde steeds meer heen en weer geslagen. Eén jurylid gaf het gevecht vreemd genoeg aan Hart, maar de andere twee kozen duidelijk en terecht de kant van Smith en dus pakte hij de winst.

Hart vs Smith (Bron: YouTube)

San Antonio
De Mexicaan Jaime Munguia (34-0, 27 KO's) is de regerend WBO-wereldkampioen in het superweltergewicht (-69,9kg) en besloot de stap te maken naar het middengewicht (-72,6kg), waar onder meer Canelo Alvarez, Gennady Golovkin en Jermall Charlo een wereldtitel bezitten. Hij nam het in zijn eerste gevecht daar op tegen de Ier Gary Spike O'Sullivan (30-3, 21 KO's), niet echt een grote naam, maar zeker wel iemand die de nodige ervaring met zich mee kon brengen.

Een dominante strijd in het voordeel van de wereldkampioen werd het allerminst in de Alamodome in San Antonio. Munguia had het zelfs bijzonder lastig met O'Sullivan, die pas in de tweede helft van het gevecht in de problemen kwam - hoewel hij halverwege nog even een ram op z'n zak kreeg, waar de Mexicaan een punt aftrek voor kreeg...iets wat hem er niet van weerhield om het even later in iets mindere mate nog eens over te doen.

Munguia nam het heft vanaf de negende ronde steeds meer in handen en in de elfde ronde viel de beslissing: hij gooide alles eruit, werkte O'Sullivan tegen de touwen en de hoek van de Ier besloot om de handdoek in de ring te gooien, waarmee een van beide kanten geweldig gevecht tot een einde kwam.

Het voorprogramma was overigens ook prima en twee gevechten zijn nog wel het vermelden waard. De pas 18-jarige Tristan Kalkreuth (3-0) won in het cruisergewicht (-90,7kg) van Blake LaCaze (4-7) door hem in de eerste ronde al twee keer knetterhard tegen het canvas te slaan. Travell Mazion (16-0) versloeg Fernando Castaneda (26-13) in de eerste ronde van hun middengewichtgevecht met een joekel van een bodyshot, waardoor Castaneda naar de grond ging - hij ligt waarschijnlijk nu nog te huilen van de pijn.

De hoogtepunten van de hele avond in San Antonio, Munguia en O'Sullivan zitten aan het eind en Kalkreuth en Mazion zitten daar logischerwijze voor (Bron: YouTube)

Remkes: groei Schiphol kan alleen als stikstofuitstoot afneemt

De luchtvaart in Nederland kan alleen groeien als de stikstofuitstoot door de sector afneemt. Dat adviseert een commissie onder leiding van VVD-coryfee Johan Remkes.

Dat meldt NH Nieuws. De gewenste groei van Schiphol en het openen van Lelystad Airport zouden dan ook alleen mogelijk zijn als de luchtvaart in zijn geheel minder stikstof uitstoot, oordeelt de adviescommissie. Alle sectoren moeten namelijk 'stikstofruimte' inleveren.

'Geen grote vervuiler'
Uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van stikstof door de sector groter is dan eerst gedacht. Van de totale stikstofneerslag in Nederland komt 0,7 tot 1,1 procent uit de luchtvaartsector. Maar het beeld dat de luchtvaart een grote vervuiler is op het gebied van stikstof, is dus onterecht, aldus de commissie.

De sector moet wel zijn bijdrage leveren. Remkes ziet vooral rond luchthavens kansen om stikstofneerslag te verlagen, zoals elektrisch taxiën en het inzetten van lichtere vliegtuigen.

Schoner reizen
Ook zou het goed zijn om ervoor te zorgen dat de manier waarop reizigers naar luchthavens reizen schoner wordt, zodat de uitstoot die samenhangt met vliegvelden vermindert. Mocht de luchtvaart zelf niet genoeg stikstof kunnen besparen, "dan moet de sector bijdragen aan de vermindering van uitstoot van andere sectoren alvorens ze zelf kan groeien".

Na de uitspraak van de Raad van State in mei vorig jaar dat het Nederlandse stikstofbeleid niet genoeg bescherming bood aan speciale natuurgebieden, vroeg het kabinet Remkes om advies over de stikstofcrisis. In september bracht hij zijn eerste advies uit.

Koning opent Multatuli-jaar

Koning Willem-Alexander opent op maandagmiddag 17 februari het Multatuli-jaar in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het is dit jaar 200 jaar geleden dat Eduard Douwes Dekker, bekend geworden als de schrijver Multatuli, werd geboren. De koning opent het Multatuli-jaar door een gedenksteen te onthullen.

Na de officiële opening ontmoet de koning onder meer de schrijvers en kunstenaars die meewerken aan de startbijeenkomst. Ook spreekt de koning met betrokkenen bij andere evenementen die ter gelegenheid van het Multatuli-jaar worden georganiseerd.

Het Multatuli Genootschap organiseert dit jaar verschillende activiteiten om het werk en de ideeën van de schrijver in de belangstelling te houden. Ook wordt er een digitaal standbeeld ontwikkeld, Multatuli Online. Op deze website wordt onder meer het hele oeuvre van de schrijver, de volledige correspondentie en het beschikbare beeldmateriaal ontsloten.

De gedenksteen voor Multatuli is ontworpen door kunstenaar Jeroen Henneman. In De Nieuwe Kerk worden grote en beroemde Nederlandse schrijvers herdacht met een gedenksteen.

Eduard Douwes Dekker werd op 2 maart 1820 in Amsterdam geboren en werd bekend onder het pseudoniem Multatuli. In zijn eerste en beroemdste boek Max Havelaar beschreef Multatuli op basis van zijn eigen ervaringen de behandeling van de plaatselijke bevolking van Nederlands-Indië door Nederlandse en Nederlands-Indische bestuurders.

Carlsen vestigt record als schaker met langste serie zonder nederlaag

Magnus Carlsen heeft dinsdag bij het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee schaakhistorie geschreven. De Noor bleef na een remise tegen de Nederlander Jorden van Foreest voor de 111e keer op rij ongeslagen in een klassieke partij en vestigde daarmee een record.

Zijn laatste nederlaag als professioneel schaker leed Carlsen in juli 2018. Shakhriyar Mamedyarov uit Azerbeidzjan wist hem toen te verslaan bij een toernooi in het Zwitserse Biel. De 29-jarige Carlsen neemt het record over van Sergei Tiviakov en Bogdan Lalic. De Nederlandse grootmeester van Russische afkomst en de Kroaat zetten hun serie echter neer tegen schakers van een veel lichter kaliber dan de gemiddelde tegenstanders van Carlsen.

In Wijk aan Zee echter wacht Carlsen nog steeds op ene overwinning. Net als met Van Foreest kwam de regerend wereldkampioen ook met Anish Giri, Yangyi Yu en Jeffery Xiong remises overeen. De 82e editie van Tata Steel Chess Tournament duurt tot en met 26 januari. In totaal worden er dertien ronden afgewerkt.

Anish Giri remiseerde dinsdag tegen Nikita Vitiugov, die aan het deelnemersveld was toegevoegd omdat zijn landgenoot Ian Nepomniachtchi zich afmeldde omdat hij oververmoeid is. Ook de eerste drie partijen van Giri eindigden onbeslist. Woensdag is het rustdag en gaan de schakers voetballen tegen Telstar. Donderdag is de vijfde speelronde in Eindhoven. 

Tata Steel Chess - Speelronde IV
Dubov, Daniil - Duda, Jan-Krzysztof ½-½
Artemiev, Vladislav - Kovalev, Vladislav 1-0
So, Wesley - Firouzja, Alireza 1-0
Giri, Anish - Vitiugov, Nikita ½-½
Yu, Yangyi - Anand, Viswanathan ½-½
Xiong, Jeffery - Caruana, Fabiano ½-½
Van Foreest, Jorden - Carlsen, Magnus ½-½

Klik hier voor de stand. 

'Turkije is geen vakantieland, maar dictatuur'

Zaterdag 18 januari houdt de Koerdische Volksstichting Rotterdam (KVR) op het Utrechtse Jaarbeursplein een protestactie tijdens de jaarlijkse Vakantiebeurs. Zij protesteren tegen de aanwezigheid van Turkije als vakantieland op de beurs.

Turkije is volgens de KVR namelijk helemaal geen vakantieland en als ondertitel van hun flyer staat dan ook: ‘laat je vakantiegeld geen steun zijn voor bloedvergieten en onderdrukking’. Vele Koerden die mede hebben geholpen IS te verslaan en een democratische regio in Noord-Syrië hadden opgebouwd, worden nu weer opgejaagd en moeten vluchten voor gruweldaden van 'Turkse jihadistische bendes'.

De KVR vindt dat Turkije 'een land is dat in handen van een gewelddadig regime elke kritische stem monddood maakt’. De demonstratie staat rond 13.00 uur gepland en is volgens gemeentewoordvoerder Emine Osanmaz goedgekeurd door de gemeente: "Demonstreren is een belangrijk grondrecht."

De Vakantiebeurs laat weten niet op de hoogte te zijn van enig protest, maar gaat op onderzoek uit. Wel willen ze mededelen dat zij zich niet willen mengen in enige politieke discussie.

Opnieuw arrestaties in Operatie Alfa

Onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft de recherche dinsdag drie mannen (24, 53 en 75 jaar) uit Oss en Berghem opgepakt in Operatie Alfa. Ze worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie.

In het onderzoek naar een criminele familie uit Oss werden in november en december vorig jaar bij grote en kleine acties in totaal al twaalf verdachten opgepakt, waarvan zeven leden van de familie. De dinsdagochtend aangehouden mannen maken géén deel uit van die familie, maar waren vertrouwde handlangers.

Verdenkingen
Naast deelname aan een criminele organisatie wordt het drietal verdacht van uiteenlopende feiten. Ze zouden bijvoorbeeld alle drie de beschikking hebben gehad over vuurwapens. De 24-jarige man uit Oss wordt verder verdacht van witwassen, terwijl zijn 53-jarige plaatsgenoot betrokken zou zijn bij de invoer van 315 kilo cocaïne.

Nieuwe Aanhoudingen
Naar zeker één verdachte wordt nog gezocht. Het gaat om de man die op 21 november niet werd aangetroffen in Lith en Sumar, waar hij die dag mogelijk zou verblijven. De leiding van de recherche sluit niet uit dat er nog meer arrestaties volgen in het grote onderzoek: “Dit onderzoek is jaren voorbereid en wij hebben behoorlijk zicht gekregen op deze criminele organisatie. Daarom is zeker niet uitgesloten dat er meer aanhoudingen volgen. Het onderzoek is in volle gang.”

In totaal zitten in het onderzoek nu vijftien verdachten vast. Het vandaag aangehouden drietal wordt in verzekering gesteld en vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

WaterpoloŽrs beginnen met belangrijke zege op EK

De Nederlandse waterpolomannen zijn het EK in Boedapest begonnen met een zege. Na drie kwarten keek Oranje nog tegen een achterstand aan, maar in het laatste kwart van de wedstrijd maakte de Nederlandse ploeg tegen Roemenië: 9-8 (2-2, 3-2, 1-4, 3-0).

Nederland wist dat in de sterk bezette poule, met titelverdediger Servië en Rusland als overige opponenten, dat de wedstrijd tegen Roemenië cruciaal zou zijn om minstens derde in de poule te worden en de volgende ronde te behalen op het EK.

Nederland had het in de eerste twee kwarten goed voor elkaar en zouden halverwege de wedstrijd met 5-4 voorstaan. In de derde periode kantelde de wedstrijd. Aanvallend kon Nederland weinig uitrichten, terwijl Roemenië wel de gaten in de Nederlandse verdediging vond. Dat resulteerde in vier goals voor Roemenen en nu drie kwarten stond het 6-8 voor Roemenië.

In het vierde kwart wist Nederland zich toch weer terug te knokken in de wedstrijd. Via een penalty bracht Jorn Winkelhorst de stand terug tot 7-8, waarna Harmen Muller de 8-8 voor zijn rekening nam. In de slotfase kreeg Roemenië te maken met verschillende straffen en nadat twee Roemenen tijdstraf hadden maakte Guus van IJperen de winnende 9-8 voor Nederland.

Donderdag staat de tweede poulewedstrijd van Nederland op het programma. Dan speelt de Nederlandse ploeg tegen Rusland, die hun eerste poulewedstrijd verloor met 13-9 van Servië.

De vrouwen komen woensdag alweer in actie. In hun derde groepswedstrijd komt de eerste serieuze tegenstander Italië. De eerste twee wedstrijden werden ruim gewonnen van Israël (22-3) en Duitsland (23-3).

Waterpoloërs beginnen met belangrijke zege op EK (Pro Shots / Insidefoto)
Waterpoloërs beginnen met belangrijke zege op EK (Pro Shots / Insidefoto)

Highlander-acteur Kirsch pleegt zelfmoord

Highlander-ster Stan Kirsch is overleden. Kirsch speelde de rol van Richie Ryan in de tv-serie Highlander en had een kleine rol in de populaire serie Friends. Kirsch heeft zichzelf verhangen en is 51 jaar geworden. Kirsch's vrouw, Kristyn Green, vond de acteur in de badkamer van hun huis in Los Angeles, meldde TMZ op dinsdag. 

Green, die in 2009 met Kirsch trouwde, bevestigde het nieuws van de dood van haar man. "Ik wil iedereen bedanken voor de enorme liefde en steun", schreef de 37-jarige Green op haar Facebookpagina. "Ik heb niet alle berichten, oproepen of e-mails kunnen beantwoorden, maar heb ze allemaal gelezen of geluisterd. Ik voel me omringd door liefde en ben iedereen voor altijd dankbaar."

Kirsch begon als kindacteur voordat hij een pauze nam om zich te concentreren op zijn studie en cum laude afstudeerde aan de Duke University. Hij keerde terug naar de acteerwereld en werd beroemd door, in de jaren '90, de rol van Richard H. 'Richie' Ryan te spelen in zes seizoenen van de populaire tv-serie Highlander.

In de serie Friends speelde hij de jonge geliefde van Monica Geller. In 2008 opende hij samen met zijn vrouw in Los Angeles zijn eigen acteuropleiding.

Denk je aan zelfmoord, wil je praten of zoek je hulp op dit gebied? Bel 113-zelfmoordpreventie via nummer 0900-0113. Of neem contact op via www.113.nl.

AH roept belegen kaas terug om mogelijke voedselvergiftiging

Albert Heijn heeft besloten de AH boerenkaas belegen 30+ plakken met houdbaarheidsdatum 30-01-2020 per direct uit de winkels terug te halen. Het gaat alleen om de producten met deze specifieke houdbaarheidsdatum.

De AH boerenkaas belegen 30+ plakken kan mogelijk voedselvergiftiging veroorzaken. Albert Heijn raadt bij vragen over gezondheidsproblemen aan de huisarts te raadplegen.

Klanten wordt uit voorzorg dringend verzocht de AH boerenkaas belegen 30+ plakken met houdbaarheidsdatum 30-01-2020 niet te eten en terug te brengen naar een Albert Heijn-winkel. Daar krijgen zij bij inlevering van het product het aankoopbedrag terug.

Voor meer informatie kunnen klanten terecht op www.ah.nl of contact opnemen met de Klantenservice van Albert Heijn via 0800 - 03 05 of ah.nl/klantenservice. De Albert Heijn biedt excuses aan voor het ontstane ongemak. 

Hakken en zagen in Doom Eternal

Bethesda en id Software hebben een nieuwe trailer voor DOOM Eternal uitgebracht waarin er weer demonen gesloopt worden.

In de trailer zien we nieuwe vijanden zoals de Marauder en de Gladiator, nieuwe glory kills, de kracht van het Crucible-wapon en natuurlijk veel demonen die kapot worden gemaakt.

DOOM Eternal verschijnt op 20 maart 2020 op pc, PlayStation 4, Xbox One en Google Stadia en komt later naar Nintendo Switch.

Waar is mister Mondjekontje?

Muzikanten kunnen hun inspiratie uit van alles halen: hun liefdesleven, de wereldproblematiek, ga zo maar door. Willie Wartaal haalde zijn inspiratie uit een AT5-reportage over een faillissement van een reisbureau. "Ik zag dat filmpje een tijdje geleden. Ik vond dat zó grappig."

Het draait allemaal om de man die in het filmpje uit december 2017 aan het woord komt. Hij is boos omdat hij een reis heeft betaald naar Suriname, maar hij kon door het faillissement van het reisbureau niet vliegen. Toch heeft de man zijn humor niet verloren. "Weet je hoe hard ik daarvoor heb gewerkt? Ik moest mijn mondje en kontje verkopen ervoor."


Gezocht: Mister Mondjekontje (Bron: YouTube)

Wie is hij?
Nu twee jaar later komen Willie Wartaal en Faberyayo met het nummer 'Mondjekontje' dat al op Spotify te beluisteren is. De grote vraag is alleen: wie is in hemelsnaam deze Mondjekontje-man? Willie Wartaal wil hem credits geven en doet daarom de oproep: "Mister Mondjekontje, waar ben je? Ik heb geld voor je."

Willie Wartaal vindt het vooral knap dat de Mondjekontje-man eerlijk is over zijn geld. "Hij durft eerlijk toe te geven dat hij moeite moest doen om geld te verdienen. Iedereen doet nu alsof hij rijk is op Instagram enzo, en dat het lekker gaat. Maar dat is niet altijd in life. Ik vind het dope dat hij daar eerlijk is. Het leven is duur en het is niet eens leuk."

Willie Wartaal wil daarom weten wie zijn inspirator is. "Als genoeg mensen het nummer streamen, kunnen we hem business class heen en weer naar Suriname sturen."

Nemesis in beeld in Resident Evil 3 Remake-trailer

Capcom heeft een "Nemesis"-trailer voor Resident Evil 3 Remake uitgebracht. Daarnaast is er een uitgebreide blog te lezen waarin veel helden en slechterikken voorgesteld worden.

Carlos Oliveira, Nicholai Ginovaef, Mikhail Victor, Tyrell Patrick, Murphy Seeker, Nemesis, de hunters, maar ook burgers zoals Brad Vickers en Dario Rosso krijgen de spotlight.

De remake van Resident Evil 3 komt op 3 april uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Agenten mishandeld bij binnenvallen hennepplantage

Een inwoner van Geleen en een 40-jarige man uit Heerlen zijn dinsdag aangehouden voor de mishandeling van twee politieagenten.

De agenten waren op weg naar een adres in verband met een mogelijke hennepplantage. Bij de woning werd in eerste instantie niet opengedaan. Na het forceren van de deur worden ze fysiek belaagd door mannen, waarbij de agenten in het gelaat zijn geslagen. Eén agent is overgebracht naar het ziekenhuis voor een medische controle. Ziekenhuisopname bleek gelukkig niet noodzakelijk. Zijn collega heeft zich onder doktersbehandeling laten stellen.

Er was inderdaad sprake van een hennepplantage. Het verdere onderzoek loopt nog.

Billie Eilish zingt titelsong nieuwe Bond-film

De zangeres voor de titelsong van de nieuwe Bond-film is gevonden. Zojuist is bekendgemaakt door Universal Pictures dat Billie Eilish de verantwoordelijkheid zal dragen.

Ze is daarmee, met haar 18 jaar, de jongste persoon ooit die na de openingsscène te horen zal zijn. Eilish bracht in 2019 haar eerste album When We All Fall Asleep, Where Do We Go uit, waar ook het wereldberoemde 'bad guy' op te horen is. Producenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli meldden: "We zijn onwijs gelukkig om aan te kondigen dat Billie Eilish en FINNEAS een krachtig en emotioneel nummer hebben geschreven voor No Time To Die, dat meesterlijk aansluit bij het emotionele verhaal van de film."

Billie Eilish (Foto: Michella Kuijkhoven)
Billie Eilish (Foto: Michella Kuijkhoven)

No Time To Die is in de Nederlandse bioscopen te zien vanaf 2 april.

Meerdere scholen laten kinderen geen kraanwater meer drinken uit angst voor lood

Meerdere scholen in Amsterdam hebben inmiddels grote voorraden aan flessen drinkwater ingeslagen. Kinderen mogen daar voorlopig geen kraanwater drinken, uit angst dat er mogelijk een te hoog loodgehalte in het leidingwater zit.

Zo heeft de Amsterdamse Oecumenische Scholengroep (AMOS) al maatregelen genomen bij acht scholen, verspreid over de hele stad. De panden zijn voor 1960 gebouwd en daardoor bestaat er een kans dat er loden leidingen aanwezig zijn.

'De gebouwen worden in principe elke 20 tot 40 jaar gerenoveerd', vertelt een medewerker. 'Daarom zouden de leidingen inmiddels vervangen moeten zijn. Maar we nemen het zekere voor het onzekere.'

'Zeker als het om kinderen gaat'
Alle ouders hebben een brief ontvangen waarin uitgelegd wordt dat hun kinderen voorlopig geen water meer uit de kraan krijgen. De scholen zijn nu overgestapt op flessen en pakken drinkwater.

Toch is er nog geen duidelijkheid over het loodgehalte, daarvoor moet er eerst een onderzoek plaatsvinden. 'Daar heb ik nog geen datum voor', aldus de medewerker. 'Maar in de tussentijd nemen we deze noodmaatregel. Zeker als het om kinderen gaat, zet je meteen stappen.'

Gezondheidsproblemen
Lood in het water kan namelijk leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Daarbij vormen jonge kinderen een risicogroep. De gemeente heeft daarom ter waarschuwing een brief gestuurd aan scholen die gevestigd zijn in panden van vóór 1960.

Daarin wordt gevraagd om de gebouwen te controleren op loden leidingen. Als deze aanwezig zijn, moeten ze zo snel mogelijk vervangen worden .

Advies GGD
'Bij panden van de gemeente laten we zelf loden leidingen vervangen', vertelt een woordvoerder van de GGD, die samenwerkt met de gemeente. 'In de tussentijd raden wij scholen in elk geval aan om zo snel mogelijk over te stappen op pakken en flessen water.'

Alle bso's en kinderdagverblijven in de stad hebben een brief van de GGD gekregen. Dat geldt ook voor bso's en kinderdagverblijven die in panden van na 1960 zitten. Zij hebben een brief ter geruststelling ontvangen.

Kinderdagverblijven
Tot nu toe werd er onder meer bij de Theo Thijssenschool in de Jordaan te veel lood aangetroffen. Het schoolgebouw is eigendom van de gemeente, die eind november al aangaf het drinkwater in de eigen panden te laten onderzoeken.

Daarnaast kreeg The British School of Amsterdam in de kerstvakantie al slecht nieuws te horen. Op de locatie aan de Jan van Eijckstraat werd een te hoog loodgehalte in de waterleidingen gevonden.

'We nemen dit erg serieus'
'We huren het pand van de gemeente. Ze hebben gezegd dat de leidingen vervangen zullen worden, maar we hebben er sindsdien niks meer van gehoord', stelt de directeur. 'We gaan er druk opzetten, want we nemen dit erg serieus.' In de tussentijd krijgen leerlingen alleen nog water uit flessen.

Ook op de locatie aan de Anthonie van Dijckstraat werd tijdelijk geen kraanwater meer gedronken, aangezien het pand voor 1960 is gebouwd. Inmiddels is gebleken dat het loodgehalte daar niet te hoog is. 'Dat is in elk geval een geruststelling.'

Kinderdagverblijven
Bovendien zijn er bij drie Amsterdamse kinderdagverblijven loden waterleidingen gevonden. Op een van de adressen zijn de leidingen inmiddels vervangen.

Epic Games Store kent sterk eerste jaar

De Epic Games Store heeft net zijn eerste jaar achter de rug en Epic kan terugkijken op een succesvol begin. Sinds december 2018 is er 680 miljoen dollar (zo'n 611 miljoen euro) uitgegeven in de Epic Games Store op pc.

Hoewel veel hiervan is uitgegeven aan Fortnite, geeft Epic aan dat er 251 miljoen dollar (225 miljoen euro) is uitgegeven aan third-party games op pc. Dit bedrag is 60% hoger dan Epic van te voren had ingeschat. Op pc heeft de Epic Games Store 108 miljoen gebruikers die tenminste één product, gratis of betaald, hebben aangeschaft. In totaal, dus ook met consoles erbij, ligt dit aantal op 300 miljoen accounts.

Het afgelopen jaar heeft Epic 73 gratis games weggeven die in totaal meer dan 200 miljoen keer zijn geclaimed. Dankzij dit succes geeft Epic Games ook in 2020 regelmatig games gratis weg. Ook exclusives blijven een focuspunt in 2020.

Zoet op huurbasis naar FC Utrecht

Jeroen Zoet verruilt PSV per direct voor FC Utrecht, zo melden de Domstedelingen. De 29-jarige doelman wordt door de Eindhovenaren voor de rest van het seizoen verhuurd. Met het oog op het EK neemt Zoet geen genoegen met een plaats op de bank bij PSV, waardoor hij nu kiest voor een verhuur van een halfjaar aan FC Utrecht.

"Naar aanleiding van de blessure die doelman Maarten Paes opliep tijdens het trainingskamp in Spanje, zijn we op zoek gegaan naar een oplossing", legt technisch directeur Jordy Zuidam uit op de site van FC Utrecht. "Daarbij diende zich de mogelijkheid aan om international Jeroen Zoet te huren van PSV. Vanaf dat moment zijn we vol voor deze geweldige kans gegaan."

"Iedereen kent zijn kwaliteiten. Jeroen is vastberaden zich de komende maanden te bewijzen onder de lat, met het oog op het aankomende EK. Zijn komst naar FC Utrecht is een win-winsituatie. We kijken ernaar uit er samen met Jeroen een succesvolle tweede seizoenshelft van te maken en zijn er trots op dat een keeper met zijn CV voor ons heeft gekozen."

John de Jong, technisch manager van PSV, vertelt op de site van de EIndhovenaren dat Zoet kiest voor zekerheid. "Jeroen heeft een geweldige staat van dienst voor PSV, maar is op dit moment niet zeker van een basisplaats. Hij heeft ons gevraagd om met hem mee te denken en dat hebben we gedaan omdat hij zich altijd een echte PSV'er heeft getoond."

"Jeroen is een vaste waarde in de selectie van Oranje, maar het is logisch dat hij ritme moet houden om in beeld te blijven bij de bondscoach", vervolgt De Jong. "Daar hebben we met hem over gesproken in de winterstop. De uitkomst was dat we mee zouden werken als hij een interessante optie zou krijgen", besluit de sportbestuurder.

Zoet heeft tot op heden 260 officiële wedstrijden voor PSV gespeeld. De doelman won drie landstitels en twee keer de Johan Cruijff Schaal met de club uit Eindhoven. Na een moeizame start van het seizoen werd Zoet door trainer Mark van Bommel gepasseerd.

Ook na het vertrek van Van Bommel en de intrede van Ernest Faber moest Zoet zijn meerdere erkennen in Lars Unnerstall, waardoor Zoet nu kiest voor een tijdelijk vertrek. Hij ligt momenteel tot medio 2021 vast bij de huidige nummer drie van de Eredivisie.

Final Fantasy VII Remake krijgt klein uitstel

Het uitstel die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Square Enix heeft Final Fantasy VII Remake uitgesteld. De game moest uitkomen op 3 maart 2020, maar verschijnt nu op 10 april 2020.

De ontwikkelaar heeft die paar weken nodig om de game nog wat verder op te poetsen, zodat spelers de best mogelijke ervaring krijgen. Het is tenminste een klein uitstel, fans hoeven dus niet al te lang te wachten op de gewilde remake.

Final Fantasy VII Remake - Battle (Foto: Square Enix)

Marvel's Avengers uitgesteld tot september

Crystal Dynamics is druk bezig met Marvel's Avengers. Zoals dat gaat in de game-industrie is er weleens meer tijd nodig om het product af te maken, zo ook in dit geval.

Via een blogpost maakt de ontwikkelaar bekend dat Marvel's Avengers is uitgesteld naar 4 september 2020. De eigenlijke datum was 15 mei 2020, een uitstel van bijna vier maanden dus. Een specifieke reden is niet gegeven.

Marvel's Avengers - Captain America (Foto: Square Enix)

Volgende Smash Bros.-personage donderdag onthuld

Nintendo maakt via een Tweet bekend dat donderdag 16 januari het volgende DLC-personage voor Super Smash Bros. Ultimate wordt aangekondigd. Game director Masahiro Sakurai zal er in de stream ongeveer 35 minuten van zijn tijd aan wijden.

Het wordt waarschijnlijk het vijfde, en laatste, personage uit de Fighters Pass. Hierna komen nog meer DLC-personages naar de game, maar die worden los verkocht. De presentatie begint om 15:00 uur Nederlandse tijd. Wie denk jij dat het wordt?

Clausules in contract Setiťn sluiten zomers vertrek Koeman niet uit

Barcelona nam maandag na weken van geruchten afscheid van trainer Ernesto Valverde en Quique Setién werd naar voren geschoven als diens opvolger. De Catalanen gooiden in de afgelopen dagen naar verluidt ook lijntjes uit naar onder meer Xavi Hernández en Ronald Koeman, maar de twee clubiconen wilden niet tussentijds instappen in het Camp Nou.

Koeman heeft als bondscoach van het Nederlands elftal wel een speciale 'Barcelona-clausule' in zijn contract met de KNVB staan, die het mogelijk maakt om zijn droombaan te accepteren. Deze clausule treedt echter pas aankomende zomer na het EK in werking, waardoor het voor de keuzeheer momenteel niet mogelijk is om de overstap te maken.

Met het vastleggen van Setién tot medio 2022 lijkt daarmee de kans voor Koeman voorlopig verkeken. De trainer ligt zelf nog tot datzelfde moment vast als bondscoach en zou daarmee tot en met het WK in Qatar voor de groep staan bij Oranje. Toch bestaat de kans dat Koeman na dit seizoen alsnog naar Barcelona vertrekt, aangezien een voortijdig vertrek van Setién tot de mogelijkheden behoort.

Sport weet namelijk te melden dat in het contract van de 61-jarige oefenmeester is opgenomen dat er na elk seizoen evaluatiemomenten plaats zullen vinden, waarbij de twee partijen kunnen besluiten om uit elkaar te gaan. Setién wilde vanwege de grootte van de uitdaging die hij aangaat wel dat de club hem tegemoet zou komen en hem niet zou aanstellen met het idee om aankomende zomer alweer van trainer te verwisselen.

De Spanjaard heeft daarom op zo gunstig mogelijke voorwaarden aangedrongen en na een paar dagen van onderhandelen zijn de twee partijen tot een akkoord gekomen. De zaakwaarnemer van Setién gaf op zaterdagavond al een eerste oké voor een overeenkomst, waarna maandag de laatste details werden gladgestreken.

Yogoma op de vingers getikt om misleidende verkooppraktijken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Yogoma op de vingers getikt voor zijn misleidende verkooppraktijken. Yogoma biedt online verzorgings- en gezondheidsproducten aan met namen als Artichoke Slim, Hydrodermal, Hydroduo, Konjac Plus, Shimendu.com en Swiss Pharma Lab.

Consumenten werden online verleid om een proefpakket ‘gratis’ te proberen. Zonder dat zij daar mee hadden ingestemd, ontvingen consumenten vervolgens periodiek vervolgzendingen van EUR 59,95 per pakket. Ook de eerste proefzending bleek niet gratis. Niet alleen werden verzendkosten gerekend. Ook moesten consumenten EUR 59,95 betalen als zij het pakket niet tijdig terugzonden. Dit mag niet, tenzij consumenten hierover vooraf duidelijk zijn geïnformeerd.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de aanbiedingen die zij online aantreffen. Gratis moet ook echt gratis zijn. Als de consument een abonnement aangaat op vervolgzendingen, moet hij daarover ook duidelijk worden geïnformeerd. Het abonnement gaat pas in als de consument ermee heeft ingestemd.”

De ACM heeft het bedrijf aangesproken omdat het handelt in strijd met de regels die consumenten beschermen. Bovendien ondermijnt het bedrijf zo het vertrouwen van consumenten als zij online producten en diensten afnemen. Yogoma heeft de ACM toegezegd te zullen stoppen met het sturen van vervolgzendingen zonder dat consumenten daarmee expliciet hebben ingestemd.

Websites aangepast
Het bedrijf heeft onder druk van de ACM zijn websites aangepast. De consument zit daardoor niet meer vast aan een abonnement als hij eenmalig een product bestelt. Ook zal het bedrijf stoppen met het sturen van aanmaningen aan consumenten die eerder ongevraagd vervolgzendingen hebben ontvangen en betalingen hebben gestorneerd. De ACM zal dit de komende tijd blijven volgen, onder andere via meldingen van consumenten bij haar consumentenloket ACM ConsuWijzer.

Gratis is vaak helemaal niet gratis
De advertenties en websites voor zogenaamd ‘gratis’ producten zijn vaak misleidend. Consumenten worden niet duidelijk geïnformeerd dat ze de overeenkomst na ontvangst van het product binnen 14 dagen moeten ontbinden en het product terug moeten sturen om niet aan de koop vast te zitten. Dit wordt vaak alleen vermeld in de kleine lettertjes. Dit mag niet. Consumenten zitten pas vast aan een overeenkomst als ze daar expliciet ‘ja’ tegen hebben gezegd. Maar veel consumenten weten dit niet en voelen zich onder druk gezet om toch te betalen, soms onder druk van incasso.

Maatregelen nodig tegen verspreiding van Legionella vanuit sommige afvalwaterzuiveringsinstallaties

Het is aannemelijk dat sommige afvalwaterzuiveringsinstallaties Legionella verspreiden. En het is mogelijk dat mensen hierdoor ziek worden. Daarom is het belangrijk dat installaties met een verhoogd risico op verspreiding van Legionella metingen laten doen en geschikte maatregelen nemen. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met de informatie uit twee nieuwe onderzoeken over Legionella.

In 2017 en 2018 bleek dat twee afvalwaterzuiveringsinstallaties waarschijnlijk de bron zijn geweest voor een aantal patiënten met veteranenziekte. De legionellabacterie kan veteranenziekte veroorzaken.

Risicovolle afvalwaterzuiveringsinstallaties
In sommige afvalwaterzuiveringsinstallaties kan Legionella goed groeien. Dit geldt vooral als water in de bassins voor zuivering warm is en er lucht in geblazen wordt. Tijdens zulke zuiveringsprocessen kunnen kleine druppeltjes water (aerosolen), met daarin legionellabacteriën, in de lucht komen. Dit zorgt ervoor dat de legionellabacterie zich verspreidt via de lucht naar de omgeving. Uit een eerder onderzoek bleek dat er in Nederland ongeveer 80 afvalwaterzuiveringsinstallaties zijn met een mogelijk verhoogd risico op groei en verspreiding van Legionella. In totaal zijn er 776 afvalwaterzuiveringsinstallaties in Nederland.

Verspreiding via de lucht
Het RIVM heeft berekend hoe aerosolen met Legionella zich vanuit afvalwaterzuiveringsinstallaties via de lucht verspreiden. Ook heeft het RIVM vastgesteld dat patiënten die tussen 2013 en 2018 gemeld werden meer dan gemiddeld blootgesteld waren aan aerosolen uit dit soort installaties. Dit is een aanwijzing dat een deel van deze mensen besmet is geraakt met de legionellabacterie vanuit afvalwaterzuiveringsinstallaties. Met deze studie kunnen de onderzoekers niet exact bepalen welke installaties van de hierboven genoemde 80 mogelijk legionellabacteriën hebben verspreid.

Mogelijke maatregelen
Daarnaast heeft het RIVM beschreven welke maatregelen verspreiding van Legionella bij afvalwaterzuiveringsinstallaties kunnen tegengaan. En van een aantal maatregelen heeft het RIVM onderzocht of ze werken. Voorbeelden van maatregelen zijn het afdekken van waterbassins of het filteren van lucht rond waterbassins met UV ultravioletstraling. Sommige maatregelen helpen goed, maar het effect van een maatregel kan tussen installaties verschillen. Het effect hangt namelijk af van het zuiveringsproces en de grootte van de installatie. Het is daarom belangrijk om per installatie het risico op verspreiding van Legionella te onderzoeken. Zodat installaties daarna geschikte maatregelen kunnen nemen.

Legionella in Nederland
Het aantal gemelde patiënten met longontsteking door Legionella in Nederland opgelopen is de laatste jaren toegenomen. In 2013 kreeg het RIVM ongeveer 300 meldingen en in 2018 waren dat ongeveer 600 meldingen. Bekende bronnen van Legionella zijn bijvoorbeeld bubbelbaden en natte koeltorens. Voor de meeste patiënten die in Nederland besmet raken, blijft onduidelijk wat de bron was van de besmetting, al weten we dat een aanzienlijk deel de legionellainfectie in het buitenland oploopt. Deze onderzoeken geven aan dat het belangrijk is dat GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en afvalwaterzuiveringsinstallaties meenemen in het onderzoek naar de mogelijke bron van besmetting van patiënten met veteranenziekte.

NBA: Jonge Alexander straalt voor OKC

De Oklahoma City Thunder zijn dit seizoen één van de revelaties in de NBA. Na een stroeve start rijgt de ploeg de overwinningen aaneen. Tweedejaars Shai Gilgeous-Alexander ontpopt zich ondertussen tot een dragende kracht van de  ploeg. In de 117 – 104 overwinning tegen de Minnesota Timberwolves was de guard goed voor 20 punten, 20 rebounds en 10 assists.

Gilgeous-Alexander is een geboren Canadees, die in 2018 door de Charlotte Hornets als elfde werd gekozen in de draft. Hij werd direct ingezet als ruilmateriaal en speelde zijn eerste seizoen voor de Los Angeles Clippers. Afgelopen zomer namen de Clippers Paul George over van de Oklahoma City Thunder en werd Gilgeous-Alexander wederom geruild naar zijn huidige ploeg.

Bij de Thunder speelt de 21-jarige guard samen met veteraan Chris Paul. Die samenwerking blijkt vruchtbaar. De ster van Gilgeous-Alexander rijst snel en de ploeg doet niet onder voor de selectie van vorig jaar, destijds met Russell Westbrook en Paul George in de gelederen.

LeBron James kreeg met de Los Angeles Lakers zijn oude ploeg, de Cleveland Cavaliers, op bezoek. Zoals verwacht waren de Cavaliers geen partij voor de koploper in het westen: 128 – 99. LeBron James kwam tot 31 punten en 8 assists. Hij passeerde hiermee Isiah Thomas op de lijst met spelers die het vaakst een assist gaven aan een teamgenoot. Op deze lijst staat James nu achtste, niet ver achter Chris Paul.

Bij de Lakers ontbrak Anthony Davis, waardoor er meer speeltijd beschikbaar was voor Dwight Howard. De veteraan, die de afgelopen jaren bij meerdere ploegen mislukte, lijkt in Los Angeles weer helemaal opgeleefd. Hij heeft zijn rol als bankzitter geaccepteerd en levert in zijn speeltijd een nuttige bijdrage. Tegen de Cavaliers was hij goed voor 24 punten en 15 rebounds. Aan het indrukwekkende palmares van Howard ontbreekt nog een NBA-titel en Howard realiseert zich dat dit seizoen wel eens zijn beste kans kan zijn.

De New Orleans Pelicans wonnen na verlenging van de Detroit Pistons: 110 – 117. De overwinning is goed nieuws voor de Pelicans, maar nog beter nieuws is dat Zion Williamson deze week eindelijk zijn debuut zal maken. Als er geen gekke dingen gebeuren maakt de als eerste gekozen rookie donderdag zijn debuut voor de Pelicans.

Uitslagen

Detroit Pistons – New Orleans Pelicans 117 – 110 (OT)
Indiana Pacers – Philadelphia 76ers 101 – 95
Boston Celtics – Chicago Bulls 113 – 101
Minnesota Timberwolves – Oklahoma City Thunder 104 – 117
Portland Trail Blazers – Charlotte Hornets 115 – 112
Sacramento Kings – Orlando Magic 112 – 114
Los Angeles Lakers – Cleveland Cavaliers 128 - 99

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 35 – 6
Boston Celtics 27 – 11
Miami Heat 27 – 12
Toronto Raptors 25 – 14
Indiana Pacers 25 – 15
Philadelphia 76ers 25 – 16
Orlando Magic 19 – 21
Brooklyn Nets 18 – 20
Charlotte Hornets 15 – 28
Chicago Bulls 14 – 27
Detroit Pistons 14 – 27
Washington Wizards 13 – 26
Cleveland Cavaliers 12 – 28
New York Knicks 11 – 29
Atlanta Hawks 8 – 32

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 33 – 7
Denver Nuggets 27 – 12
Utah Jazz 27 – 12
Houston Rockets 26 – 12
Los Angeles Clippers 27 - 13
Dallas Mavericks 24 - 15
Oklahoma City Thunder 23 – 17
Memphis Grizzlies 18 – 22
San Antonio Spurs 17 – 21
Portland Trail Blazers 17 – 24
Phoenix Suns 16 – 23
Minnesota Timberwolves 15 – 24
Sacramento Kings  15 - 25
New Orleans Pelicans 15 – 26
Golden State Warriors 9 - 32

Barcelona slaat enorm gat met Real; Ajax 'rijkste' club buiten topcompetities

Deloitte publiceert ieder jaar een zogeheten Money League van de rijkste clubs van dat moment. De door het accountantsbureau samengestelde ranglijst heeft in 2020 een nieuwe nummer een. Op de op dinsdag gepubliceerde lijst is Barcelona met een omzet van 840 miljoen euro de nieuwe aanvoerder.

De Catalanen lossen daarmee aartsrivaal Real Madrid af en gaan voor het eerst aan kop in de rangschikking. De Koninklijke staat met een omzet van 757 miljoen wel op de tweede plek en blijft daarmee Manchester United (711 miljoen) voor.

Bayern München (660 miljoen) en Paris Saint-Germain (635 miljoen) maken de top vijf vol en zijn daarmee de rijkste clubs van respectievelijk Duitsland en Frankrijk.

Ajax is met een omzet van 199,4 miljoen terug te vinden op de 23e plek en de Amsterdammers zijn daarmee de hoogst genoteerde club buiten de vijf topcompetities LaLiga, de Bundesliga, de Premier League, de Serie A en de Ligue 1.

In de top dertig staan verder geen andere Nederlandse clubs. Het gat tussen de nummer een en twee, 83 miljoen, is nog nooit zo groot geweest als in de editie van dit jaar.

Deloitte schrijft de forse toename bij Barcelona, dat vorig seizoen nog een omzet van 713 miljoen noteerde, onder meer toe aan het feit dat de Catalanen in de afgelopen jaren de merchandising en het uitgeven van licenties meer in eigen handen hebben genomen.

Manchester United ging geruime tijd aan kop van de lijst, maar Deloitte verwacht dat the Red Devils volgend jaar de positie van hoogst genoteerde Engelse club weleens zou kunnen verliezen.

Sportieve successen blijven al jaren uit voor de club van manager Ole Gunnar Solskjaer en de kans is aanwezig dat Manchester United volgend seizoen opnieuw geen Champions League zal spelen.

Turks icoon SŁkŁr werkt als taxichauffeur: "Erdogan heeft me alles afgepakt"

Hakan Sükür gold jarenlang als een van de grootste iconen van het Turkse voetbal. De inmiddels 48-jarige oud-spits maakte in 112 interlands 51 doelpunten en speelde in clubverband voor onder meer Galatasaray en Internazionale.

Sinds een paar jaar is het leven van Sükür echter enorm veranderd en vanwege een politiek conflict ziet hij zich gedwongen om momenteel in de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn brood te verdienen als Uber-chauffeur.

Sükür werd in 2011 lid van de AKP-partij van president Recep Tayipp Erdogan. Twee jaar later verliet hij deze partij echter weer vanwege een meningsverschil en sindsdien heeft hij het gevoel altijd over zijn schouder te moeten kijken.

"Toen begon de vijandigheid. Er werden stenen naar de winkel van mijn vrouw gegooid, mijn kinderen werden op straat lastiggevallen. Na elke uitspraak die ik deed volgden bedreigingen."

"Nadat ik was vertrokken sloten ze mijn vader op en werd alles wat ik bezat geconfisqueerd", doet hij uit de doeken in gesprek met het Duitse Die Welt.

"Ik heb nergens op de wereld meer iets over. Erdogan heeft me alles afgepakt. Mijn vrijheid, het recht om mijn standpunten uit te leggen, om mezelf uit te drukken, het recht om te werken."

Sükürs vader is inmiddels vrijgelaten nadat vastgesteld werd dat hij lijdt aan kanker, waarna hij onder huisarrest is geplaatst. Bij Sükürs moeder is dezelfde diagnose gesteld: "Het is een enorm moeilijke tijd voor hen. Iedereen die iets met mij te maken heeft, heeft financiële problemen."

"Ik heb een tijd een café gehad in Californië. Rare mensen kwamen echter langs om Dombra-muziek (volgens de AKP-partij de nationale muziek van Turkije, red.) te spelen."

"Toen ik bij de AKP ging, was Turkije een land dat zich aan de standaarden van de Europese Unie hield en veel investeringen vanuit Europa kreeg. Maar de politiek van Erdogan heeft slechte tijden veroorzaakt en het land is een compleet andere kant opgegaan: richting het Midden-Oosten in plaats van Europa."

"Voetbal is, net als op veel andere plekken, niet vrij en autonoom in Turkije. Maar we worden aangevallen in de media als we daar iets over zeggen. Ze willen ervoor zorgen dat andere atleten het vanwege de intimidatie niet durven om hun mond open te doen", gaat Sükür verder.

Hij heeft het gevoel dat hij als voorbeeld wordt gesteld. "Ik heb alleen maar legale dingen gedaan in mijn land. Maar omdat mijn naam Hakan Sükür is, word ik nu gebruikt om mensen te intimideren. Kunnen ze laten zien dat ik een misdaad heb begaan? Nee. Ze zeggen alleen maar 'verrader' en 'terrorist'."

"Ik ben een vijand van de regering, niet een vijand van de staat, van de Turkse natie. Ik houd van onze vlag, ons land." Sükürs problemen hebben er inmiddels ook toe geleid dat hij niet meer welkom is bij Galatasaray, de club waarvoor hij in totaal bijna 200 doelpunten maakte.

Volgens de voormalige aanvaller is ook de beslissing om hem in 2017 te verbannen genomen door Erdogan: "Niet door de Minister van Sport, niet door de voorzitter. Zo'n beslissing, die waarschijnlijk is genomen zonder dat een rechtbank ernaar heeft kunnen kijken, is gewoon een bevel vanuit de top."

NFL: Fantastische comeback Chiefs in play-offs, Packers houden Seahawks van zich af

Ook de laatste twee wedstrijden in de Divisional play-offs van de NFL zijn gespeeld en daarmee zijn er nog vier teams over die in de strijd zijn voor de Super Bowl. Beide wedstrijden kenden de nodige spanning en één werd gekenmerkt door een geweldige comeback.

Kansas City Chiefs - Houston Texans (AFC)
De Chiefs begonnen bepaald niet lekker aan de wedstrijd en binnen vijf minuten hadden de Texans al twee touchdowns te pakken: Deshaun Watson leverde een 54-yard touchdown pass af bij Kenny Stills, kort daarop werd een punt van de Chiefs geblocked, wat een return touchdown opleverde voor Lonnie Johnson Jr. Het hield niet op voor de thuisploeg, want nog voor het einde van het eerste kwart duwde Darren Fells zich de endzone in en vroeg in het tweede kwart trapte Ka'imi Fairbairn vanaf 31 yards raak: 0-24.

Op dat moment waren de Chiefs en quarterback Patrick Mahomes er echter helemaal klaar mee. Mahomes bediende Damien Williams voor een touchdown, nog geen twee minuten later stuurde hij Travis Kelce de endzone in en nog eens anderhalve minuut later was het wederom Kelce die op een korte pass van Mahomes scoorde. Nog voor het einde van de eerste helft stonden de Chiefs zelfs op voorsprong: wéér Mahomes, wéér Kelce en het stond 28-24. In het derde kwart was het twee keer de beurt aan Williams, die met 1- en 5-yard runs voor 41-24 zorgde.

Een korte rushing touchdown van Texans-quarterback Watson bracht weer wat spanning terug, maar vroeg in het vierde kwart ging de ongelooflijke reeks van de Chiefs door: Mahomes bediende Blake Bell en ook de zevende drive op rij leverde een touchdown op, waarna nummer acht afgerond werd met een field goal van Harrison Butker, die de eindstand op 51-31 bepaalde.

Chiefs - Texans (Bron: YouTube)

Green Bay Packers - Seattle Seahawks (NFC)
Een 20-yard pass van Packers-quarterback Aaron Rodgers op Davante Adams zette Green Bay al snel op voorsprong en twee korte rushing tochdowns van Aaron Jones in het tweede kwart zorgden voor een 21-3 ruststand. Marshawn Lynch duwde zichzelf voor de Seahawks de endzone in (21-10), Rodgers leverde een 40-yard pass af bij Adams voor nog een touchdown (28-10) en Seahawks-quarterback Russell Wilson bediende Tyler Lockett kort voor het einde van het derde kwart (28-17).

Dankzij Lynch kwam er vrij vroeg in het vierde kwart nog wat spanning terug, maar de 2-point conversion na zijn touchdown faalde en dus bleef het bij 28-23, waar de bezoekers niks meer aan konden veranderen.

Zondag spelen de Packers tegen de San Francisco 49ers om de NFC-titel, terwijl de strijd in de AFC dan gaat tussen de Chiefs en de Tennessee Titans. De winnaars spelen op 2 februari in de Super Bowl.

Packers - Seahawks (Bron: YouTube)

Barcelona ontslaat Valverde en stelt direct opvolger aan

Ernesto Valverde is niet langer de trainer van Barcelona, zo communiceert de club via de officiële kanalen. De positie van de Spaanse trainer stond al enige tijd onder druk en het bestuur van de Catalaanse grootmacht heeft nu definitief besloten om de samenwerking te beëindigen.

Valverde, sinds 2017 werkzaam in het Camp Nou, was in Barcelona in de laatste fase van zijn contract aanbeland. De clubleiding had de optie om de verbintenis te verlengen na dit seizoen, maar er gingen al langer verhalen de ronde dat dit geenszins tot de mogelijkheden behoorde.

Barcelona heeft Quique Setién aangesteld als de opvolger van Valverde. Setién tekent voor tweeënhalf jaar (tot medio 2022) in Catalonië. Hij was zeker niet de eerste keuze van de club, die eerder onder meer bij Xavi en Ronald Koeman aanklopte.

Setién is een ervaren oefenmeester, die de laatste twee seizoenen bij Real Betis werkzaam was. Afgelopen zomer stopte de Spanjaard bij los Beticos, nadat hij met de club op de tiende plek eindigde in LaLiga. Eerder werkte Setién in Spanje ook bij Las Palmas, Logo, Logroñés en Racing Santander.

Valverde zat afgelopen donderdag tegen Atlético Madrid voor de laatste keer op de bank van Barcelona, dat in de halve finale van de Spaanse Supercup een smadelijke 2-3 nederlaag leed.

Na de ontmoeting in Saudi-Arabië brak er een storm aan kritiek los, waardoor het een kwestie van dagen leek voordat Valverde zou worden ontslagen door Barcelona.

De 55-jarige coach stond maandagochtend nog op het trainingsveld, waarna een ontmoeting volgde met voorzitter Josep Maria Bartomeu. Laatstgenoemde had echter geen prettige boodschap voor Valverde.

De Spaanse oefenmeester was uiteindelijk tweeënhalf jaar in dienst van Barcelona, dat onder zijn leiding verschillende prijzen in de wacht sleepte. Valverde verlaat de koploper in LaLiga met twee landstitels, een Spaanse beker en een Supercup op zijn palmares. In de Champions League werden geen successen geboekt.

Barcelona werd in 2018 in de kwartfinale uitgeschakeld door AS Roma, terwijl Liverpool een jaar later in de halve finale over twee wedstrijden te sterk bleek. Het is de eerste keer sinds de jaargang 2002/03 dat Barcelona een hoofdtrainer tijdens het lopende seizoen ontslaat.

Zeventien jaar geleden werd tussentijds afscheid genomen van Louis van Gaal, die in de zomer van 2002 was teruggekeerd bij de grootmacht uit Catalonië. Vanwege de tegenvallende resultaten werd hij in januari 2003 op non-actief gesteld.

Barcelona stond destijds 20 punten achter toenmalig koploper Real Sociedad en eindigde het seizoen uiteindelijk op de zesde plaats, met een achterstand van 22 punten op kampioen Real Madrid.

Handelsoorlog: na China is nu Europa aan de beurt

Denk niet dat de handelsoorlog voorbij is nu China en VS een Fase 1-deal hebben gesloten. Na China is nu Europa aan de beurt. Dat stelt Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting bij kredietverzekeraar Euler Hermes Nederland. Volgens hem staan alle seinen op rood. 

Het handelstekort van de VS met Europa gaat richting de 200 miljard dollar. Het loopt alleen maar verder op. Volgens Geeroms is dat voor Trump onacceptabel. “Hij kan niet anders dan deze onevenwichtigheid aanpakken met tariefverhogingen. In het jaar van de verkiezingen zal hij zijn achterban laten zien dat China geen eenmalig incident is. Overal in de wereld komt hij op voor de Amerikaanse belangen. Nu is Europa aan de beurt.”

Geeroms verwijst naar recente uitlatingen van de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer. “Die zei dat de onevenwichtige handelsrelatie met Europa zo niet langer kan blijven bestaan. De handelsoorlog met Europa wordt met dit soort uitlatingen voorgekookt. Trump heeft zich al vaker beklaagd over het grote Amerikaanse handelstekort met Europa. Het enorme overschot op de Duitse lopende rekening is hem een doorn in het oog. Trump wil dat we veel meer auto’s en landbouwproducten gaan importeren. Vooral de Duitse automotive sector heeft hij in het vizier. Dat is pijnlijk want die meldde onlangs nog de laagste productie sinds bijna een kwart eeuw.”

EU is dankbaar doelwit
Geeroms is het eens met Matthias Matthijs, hoogleraar politieke economie op de Washington-campus van Johns Hopkins University, die zegt dat Europa een nog dankbaarder doelwit is dan China. “Want Trump kan er de NAVO bij betrekken met het verwijt dat Europa te weinig betaalt voor zijn defensie. Trump schetst het beeld dat Europa alles subsidieert en dat de VS het slachtoffer zijn. Het wordt de hoogste tijd dat Europa zijn markt opengooit. Dat soort beweringen gaan er in als zoete koek.” Daarnaast zijn er volgens Geeroms ook andere ergernissen, waardoor de maat nu vol lijkt. Hij noemt de Airbus-subsidies, de ‘Google-taks’ en de Nord Stream 2-gaspijpleiding met Rusland.

Al bijna 2 jaar onderhandelen de EU en de VS over het verbeteren van de handelsbetrekkingen. Trump en toenmalig EU-topman Juncker maakten afspraken over een werkprogramma om de wederzijdse handel te stimuleren en handelsbelemmeringen weg te nemen. Geeroms: “Van dit streven is weinig terecht gekomen. Het gaat Trump allemaal veel te langzaam. Nu Juncker plaats heeft gemaakt voor de nieuwe Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen, is een goed moment aangebroken voor een nieuwe krachtmeting. Die twee liggen elkaar niet. Van haar klimaatideeën moet Trump helemaal niks hebben. In mijn ogen staan alle seinen op rood als het gaat om een Amerikaans-Europese handelsoorlog.”

Sancties
Voor een deel is die handelsoorlog volgens Geeroms al aan de gang. Hij verwijst onder meer naar de toestemming die de Amerikanen kregen van de WTO (Wereldhandelsorgansatie) om voor 7,5 miljard dollar aan strafheffingen op te leggen op Europese goederen. Dit als vergelding voor illegale Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus. Het betreft de grootste strafheffing die ooit is goedgekeurd door de WTO.

Koning woont World Holocaust Forum bij in IsraŽl

Koning Willem-Alexander is woensdag 22 en donderdag 23 januari op uitnodiging van de Israëlische president Reuven Rivlin in Jeruzalem, Israël, voor het World Holocaust Forum. De Koning brengt daarnaast een bezoek aan het museum van Yad Vashem en aan het Nederlandse verzorgingshuis Beth Juliana. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is tevens bij het bezoek aanwezig.

President Rivlin biedt woensdagavond 22 januari de staatshoofden en regeringsleiders die het World Holocaust Forum bijwonen een diner aan op de presidentiële residentie. Willem-Alexander is hierbij aanwezig.

Donderdag 23 januari brengt de Koning in de ochtend een bezoek aan het Yad Vashem-museum. Yad Vashem is het officiële Israëlische herdenkingscentrum voor de Joodse slachtoffers van de Holocaust. Het instituut documenteert en herdenkt de lotgevallen van de Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en eert de mensen die zich destijds voor Joden hebben ingezet. Tijdens de rondleiding door het museum staat Koning Willem-Alexander in het bijzonder stil bij het lot van Joodse Nederlanders tijdens de Duitse bezetting.

De Koning bezoekt vervolgens in Herzliya het zorgcentrum Beth Juliana. Dit verzorgingshuis biedt een onderkomen aan zowel zelfstandig wonende als hulpbehoevende (voornamelijk Joodse) senioren. Een groot deel van de bewoners is in Nederland opgegroeid en heeft er de Holocaust meegemaakt. Naderhand zijn zij naar Israël verhuisd. De Koning gaat met bewoners in gesprek over hun herinneringen aan Nederland, hun ervaringen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en over hun leven in Beth Juliana. Met de directie spreekt Koning Willem-Alexander over de op maat gemaakte zorg in het Nederlands-Israëlische zorgcentrum.

In de middag is de Koning aanwezig bij het World Holocaust Forum in Jeruzalem. Deze bijeenkomst staat in het teken van het herdenken van de Holocaust en het tegengaan van wereldwijd antisemitisme. Staatshoofden en regeringsleiders uit circa veertig landen komen hier samen ter gelegenheid van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust.

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.

Gratis blender als je je baby niet vaccineert

Nee, het is geen grap. De organisator van deze actie is Versapers, vertegenwoordigd door M.J. Duisterwinkel. en is heel duidelijk in de algemene voorwaarden van de actie. Degene die de 'dappere' beslissing nemen om hun baby niet te vaccineren hebben recht op een vacublend in kleur naar keuze, ter waarde van 399 euro. Je betaalt slechts 8,50 euro aan inschrijfkosten. Mocht je terugkomen op die 'dappere' beslissing, dan ben je verplicht om de vacublend door te geven aan een ander (die wel een antivaxxer is nemen wij voor het gemak maar even aan, red).

Dat het bedrijf hiermee een oproep doet om de nationale gezondheid bewust op het spel te zetten blijkt wel uit voorwaarde nummer drie: "Mijn beslissing is dapper omdat het ingaat tegen de ‘gevestigde orde’ en ik me zo blootstel aan vele negatieve commentaren van pro-vaxers."

Van de website: "Hoe gaat de actie in zijn werk? Ben je vrouw, zwanger en uitgerekend voor 1 augustus 2020, of bevallen na 1 Augustus 2019 en nog steeds borstvoeding geeft, dan kun je van deze actie gebruikmaken. Je bestelt op www.versapers.nl een Vacublend in de kleur naar keuze: Vacublend Rood, Zilver of Titanium. Voer de kortingscode "baby" in en betaal slechts de 8,50 inschrijfkosten. De kortingscode is uitsluitend geldig in combinatie met de actie."

Gratis blender als je je baby niet vaccineert

Gratis blender als je je baby niet vaccineert

Bezoek Aruba in het teken van opvang, monumenten en medische zorg

Minister Knops is maandag 13 januari 2020 op bezoek geweest op Aruba. Naast gesprekken met de Gouverneur en de Minister-President, liet hij zich informeren over de werkzaamheden van Fundacion pa Hende Muhe den Dificultad (FHMD), de monumentenzorg en het Instituto Medical San Nicolas (IMSAN). Het bezoek is onderdeel van een reis aan de benedenwindse eilanden, die deze week plaatsvindt.

Opvang kwetsbare vrouwen
Tijdens het bezoek aan FHMD werd stil gestaan bij het belangrijke werk wat hier wordt verricht voor de opvang van kwetsbare vrouwen en kinderen op Aruba. Nederland heeft vanuit de rijkspakket voor ondersteunde maatregelen Venezuela een subsidie verleend, om de opvang uit te breiden van vijftien naar bijna veertig personen. Knops: “Ik vind het essentieel dat we deze kwetsbare groepen een opvang kunnen bieden, waarbij we volgens de internationale standaarden kunnen opereren.” De stichting draagt zorg voor de opvang van vrouwelijke slachtoffers van onder andere mensensmokkel en huiselijk geweld. “FHMD doet hierbij belangrijk werk, ik ben blij dat we als Nederland kunnen bijdragen aan het vergroten van de capaciteit van deze opvang en de opleiding van personeel.”

Monumenten
Onder begeleiding van de Directeur Monumentenfonds werd onder andere een bezoek gebracht aan een gerestaureerde kalkoven in het centrum van Oranjestad. Deze en enkele andere monumenten worden met behulp fondsen uit het Fondo Desaroyo di Aruba (FDA) toegekend. Knops: “Ik wil Stichting Monumentenfonds Aruba feliciteren met de succesvolle afronding van dit project. Het is van belang dat we blijven investeren om de historie van dit land te conserveren.”

Medisch centrum voor de regio
De medische voorzieningen van IMSAN vormen een welkome aanvulling voor de bevolking van Aruba en de directe regio. IMSAN heeft daarbij de keuze gemaakt om te specialiseren in enkele terreinen, zoals nierdialyse en radiologische behandelingen. Voor dat laatste wordt nu een centrum opgebouwd, waardoor deze expertise nu naast Aruba ook voor de eilanden in de regio beschikbaar komt. Knops: “Deze medische faciliteit is een aanvulling op het bestaande aanbod op Aruba. Dat is goed voor de Arubaanse patiënten en de werkgelegenheid. Ik hoop dat dit centrum een centrale rol kan spelen, in deze specialistische medische zorg voor de regio.”

Reis benedenwinden
Minister Knops vliegt vanavond door naar Bonaire voor een bezoek van een dag, om vervolgens zijn reis op woensdag en donderdag af te ronden op Curaçao. Ook daar zal Knops diverse projecten bezoeken, het Justitieel Vierpartijen Overleg bijwonen en gesprekken voeren met regeringsfunctionarissen en lokale autoriteiten.

Politie roept Urker explosievengooier op zich te melden

De politie heeft een ultimatum gesteld voor de tweede verdachte in het onderzoek naar een explosie die in november vorig jaar bij een huis aan de Golfoploop in Urk naar binnen werd gegooid. Als hij zich niet voor woensdag meldt, worden zijn foto en naam vrijgegeven.

Op zondag 3 november werd een gezin opgeschrikt door een enorme explosie in hun woning aan de Golfoploop in Urk. Een zwaar explosief was door onbekenden naar binnen gegooid en in de hal van het huis beland, waar deze ontplofte. Het is een wonder dat niemand gewond is geraakt en dat zowel ouders als kinderen met een schrik vrijgekomen zijn. Het huis heeft wel enorme schade.

De afgelopen maanden heeft de politie uitgebreid onderzoek gedaan en media-aandacht besteed aan de zaak. Op 17 december werd een 28-jarige man van Urk aangehouden op verdenking van betrokkenheid. De identiteit van een tweede verdachte is bekend, maar deze persoon is nog niet aangehouden. Politie en justitie roepen de man op zichzelf voor woensdag 15 januari 09.00 uur te melden. Doet hij dit niet, dan wordt zijn identiteit bekend gemaakt en wordt er een foto vrijgegeven.

Ed Nijpels nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Stichting AAP

Oud-minister Ed Nijpels is geïnstalleerd als nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting AAP. De veelzijdige oud-politicus neemt het stokje over van Monique de Vries, die de rol de afgelopen jaren met plezier en toewijding vervulde en aanblijft als vicevoorzitter. Met Nijpels haalt AAP een zeer ervaren voorzitter in huis die eerder bij het WNF en middels tal van voorzittersfuncties zijn betrokkenheid bij natuur en milieu liet blijken. 

“Ik ben vereerd!” zegt Ed Nijpels over zijn voordracht als nieuwe voorzitter: “Stichting AAP ken ik als een sympathieke organisatie die mooi werk doet voor dieren in nood. Dat de aanpak veel verder gaat dan alleen opvang van die arme dieren juich ik toe. Dan blijf je dweilen met de kraan open, terwijl je met wetgeving – ook op Europees niveau - pas echt verschil kan maken en dierenleed preventief kan aanpakken. Ik kijk ernaar uit om mijn bijdrage te leveren middels deze rol in de Raad van Toezicht.”

David van Gennep, directeur van Stichting AAP, verwacht dat Ed Nijpels onder meer bij kan dragen aan de groei van AAP als Europese dierenbeschermingsautoriteit die beleidsbeïnvloeding inzet om tot effectieve dierenwelzijnswetten te komen. “De ambities van AAP zijn groot, we willen de wereld voor dieren veranderen en dan hebben we sterke mensen nodig. Met Ed als voorzitter hoop ik dat we zowel landelijk als internationaal stappen vooruit kunnen zetten”, aldus Van Gennep.

De loonkloof tussen mannen en vrouwen: definities en oorzaken

Vrouwen op de arbeidsmarkt in de EU verdienen gemiddeld 16% minder dan mannen. Hoewel het principe van ‘gelijk loon voor gelijk werk' in 1957 geïntroduceerd werd met het Verdrag van Rome, blijft de zogenaamde ‘loonkloof’ in de praktijk bestaan, met slechts minimale verbeteringen tijdens de voorbije tien jaar.

Het Europees Parlement heeft voortdurend opgeroepen om meer actie te ondernemen om de kloof te dichten en Europarlementariërs brachten het onderwerp gisteren weer ter sprake. 

Wat is de loonkloof? Hoe wordt het berekend?
De loonkloof is het verschil in gemiddeld bruto uurloon tussen vrouwen en mannen. Het is gebaseerd op het salaris dat wordt uitbetaald aan werknemers, nog vóór inkomstenbelastingen en sociale zekerheid bijdragen ervan afgetrokken worden. Alleen bedrijven met tien of meer werknemers werden meegenomen in de berekening.

Via deze berekening wordt er geen rekening gehouden met alle andere factoren die een rol kunnen spelen. Bijvoorbeeld het onderwijsniveau, het aantal werkuren, het type job, een eventuele loopbaanonderbreking of deeltijds werk. Maar het toont onmiskenbaar aan dat vrouwen in de EU in het algemeen minder verdienen dan mannen.

De loonkloof tussen mannen en vrouwen in de EU
De loonkloof verschilt heel sterk doorheen de hele EU. Estland heeft met 25,6% de grootste loonkloof, gevolgd door Tsjechië (21,1%), Duitsland (21%), het VK (20,8%), Oostenrijk (19,9%) en Slovakije (19,8%) in 2017. Daarentegen hebben Slovenië (8%), Polen (7,2%), België (6%), Italië, (5%), Luxemburg (5%) en Roemenië (3,5%) de laagste loonkloof. In Nederland is de loonkloof 15,2%.

Er is een richtlijn van de EU die gelijke verloning reglementeert, maar het Europees Parlement heeft regelmatig gevraagd naar een herziening en meer maatregelen. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft aangekondigd dat de Commissie werk zal maken van een nieuwe Europese Gender Strategie en bindende maatregelen op het vlak van salaristransparantie.

Waarom is er een loonkloof tussen mannen en vrouwen?
Het interpreteren van de cijfers is niet zo eenvoudig als het op het eerste zicht lijkt. Een lagere loonkloof in bepaalde landen wil niet per se zeggen dat er meer gendergelijkheid is. In sommige lidstaten is een lagere loonkloof een indicatie van een minderheid van vrouwen op de arbeidsmarkt. Een hogere loonkloof kan te wijden zijn aan een groter aandeel vrouwen die halftijds werken of een hogere concentratie vrouwen in een beperkt aantal beroepen.

Gemiddeld doen vrouwen meer onbetaald werk (het zorgen voor kinderen of huishouden) en mannen doen meer betaald werk: slechts 8,7% van de mannen in de EU werkt deeltijds, vergeleken met bijna één derde van de vrouwen (31,3%). In totaal hebben vrouwen ook meer werkuren per week dan mannen.

Vrouwen verdienen dus niet alleen minder per uur, ze werken ook minder betaalde uren en er zijn minder vrouwen dan mannen actief op de arbeidsmarkt. In combinatie maken al deze factoren een verschil van bijna 40% in het totale inkomen tussen mannen en vrouwen (in 2014).

Vrouwen nemen ook vaker loopbaanonderbreking en sommige loopbaankeuzes worden beïnvloed voor gezinszorg en verantwoordelijkheden binnen de familie.

Ongeveer 30% van de loonkloof tussen mannen en vrouwen kan toegeschreven worden aan een overgrote meerderheid vrouwen in relatief slechter betaalde sectoren zoals de zorgsector, verkoopsector of onderwijs. Vergeleken hiermee is het aantal mannen in wetenschap, technologie en toegepaste wetenschappen nog steeds erg hoog (met meer dan 80%).

Vrouwen hebben ook minder leidinggevende functies: minder dan 6,9% van de CEO’s in topbedrijven zijn vrouwen. Data van Eurostat tonen aan dat vrouwen in leidinggevende functies meer benadeeld worden dan vrouwen in andere beroepen: ze verdienen immers 23% minder dan hun mannelijke collega’s.

Daarnaast worden vrouwen ook nog steeds geconfronteerd met pure discriminatie op de werkplek, zoals minder betaald worden dan hun mannelijke collega’s in dezelfde beroepscategorie of gedegradeerd worden na een zwangerschapsverlof.

Voordelen van het dichten van de kloof
Een andere observatie is dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen groter wordt met vorderende leeftijd – in de loop van een carrière samen met stijgende gezinseisen - terwijl het loonverschil kleiner is wanneer vrouwen van start gaan op de arbeidsmarkt. Met minder geld om te sparen en te investeren, wordt de kloof steeds dieper en worden vrouwen steeds vatbaarder voor armoede en sociale uitsluiting op latere leeftijd (de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen was in 2017 36%).

Gelijke verloning is niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid, het kan ook de economie stimuleren gezien vrouwen aan koopkracht winnen. Het zou de belastingaanslag vergroten en enigszins de zware lasten van de verzorgingsstaat verlichten. Studies tonen aan dat het bbp met 0,1% toeneemt bij elke 1% vermindering van de loonkloof.

Olympisch rodelkampioen pakt ťindelijk World Cup-zege

In het Duitse Altenberg heeft de eerste World Cup rodelen van 2020 een aantal interessante resultaten opgeleverd. Vooral bij de mannen was dat het geval, waar een nieuwe naam toegevoegd werd aan het lijstje World Cup-winnaars.

Mannen
In Pyeongchang werd David Gleirscher twee jaar geleden bijzonder verrassend olympisch kampioen, nadat de Oostenrijker zich in de strijd met zijn broer Nico al op één honderdste geplaatst had voor de Spelen. Een World Cup-zege had hij echter nog niet, tot nu: in Altenberg was hij vooral in de eerste run geweldig, waarna hij zijn voorsprong in de tweede run met verve verdedigde. De Italiaan Dominik Fischnaller werd tweede op 0,233 seconden, een groot verschil in het rodelen, Gleirscher's olympische voorganger Felix Loch uit Duitsland werd op 0,270 seconden derde.

Vrouwen
De Russische Tatyana Ivanova leek het hele veld op te rollen, tot Julia Taubitz naar beneden kwam. Bij afwezigheid van de met zwangerschapsverlof zijnde Natalie Geisenberger en Dajana Eitberger is de jonge Taubitz de nieuwe koningin van het Duitse damesrodelen en zij rekende in beide runs overtuigend af met Ivanova: 0,172 seconden over twee runs. Op 0,383 tellen ging de derde plek naar Andrea Vötter uit Italië, die daarmee na een hele rits vierde en vijfde plekken éindelijk haar eerste podium mocht vieren. Daria en Dania Obratov plaatsten zich namens Nederland niet voor de hoofdrace.

Dubbels
Ook bij de dubbels werd het podium gevormd door drie verschillende nationaliteiten en wederom stond Oostenrijk bovenaan. Het jonge duo Thomas Steu en Lorenz Koller laat dit seizoen zien definitief wereldtop te zijn en bekroonde dat met een fraaie zege, 0,228 seconden voor de Duitse toppers Toni Eggert en Sascha Benecken. Aleksandr Denisev en Vladislav Antonov uit Rusland werden op 0,281 seconden derde, de Duitse olympisch kampioenen Tobias Wendl en Tobias Arlt werden na een flinke fout slechts zevende.

Estafette
Ivanonva, Pavlichenko en Denisev/Antonov gingen als zesde naar beneden en zetten voor Rusland een rappe tijd neer. De Amerikanen, Letten en Canadezen kwamen er niet aan, Taubitz was sneller dan Ivanova, maar Loch verloor tijd op Pavlichenko en Eggert/Benecken kwamen 0,013 seconden tekort. Oostenrijk haalde het vervolgens niet, waarna Vötter, Fischnaller en Emanuel Rieder/Simon Kainzwaldner op 0,103 seconden op de derde plek strandden voor Italië.

Sony PlayStation is niet aanwezig op E3 2020

Sony Interactive Entertainment zal voor het tweede jaar op rij niet deelnemen aan E3 in 2020. Dat is bevestigd door een bedrijfsvertegenwoordiger.

Volgens Sony komen de plannen van het bedrijf niet overeen met de visie van de organisatie van het game-evenement. Sony zal echter honderden consumentenevenementen over de hele wereld bijwonen om de komende PlayStation 4- en PlayStation 5-titels te presenteren.

"Na een grondige evaluatie heeft Sony Interactive Entertainment besloten niet deel te nemen aan E3 2020", zei een vertegenwoordiger van Sony Interactive Entertainment. "We hebben veel respect voor de ESA als organisatie, maar we denken niet dat de visie van E3 2020 de juiste locatie is voor waar we ons dit jaar op richten."

De vertegenwoordiger vervolgde: "We zullen voortbouwen op onze wereldwijde evenementenstrategie in 2020 door deel te nemen aan honderden consumentenevenementen over de hele wereld. Onze focus is erop gericht te zorgen dat fans zich onderdeel voelen van de PlayStation-familie en toegang hebben om hun favoriete content te spelen. We hebben een fantastische reeks titels die naar PlayStation 4 komen en met de aanstaande lancering van PlayStation 5 kijken we echt uit naar een jaar van feest met onze fans."

De deuren van het Los Angeles Convention Center zullen dit jaar 9 juni openen, met traditiegetrouw 8 juni allerlei persconferenties om ons uit ons bed te houden.Voor Sony hoeven we in ieder geval niet op te blijven.

'Geweld en ziektes hebben invloed op onze vooroordelen over migranten'

Vooroordelen ten opzichte van mannelijke migranten afkomstig uit een gebied dat gekenmerkt wordt door geweldsconflicten (zoals Syrië) zijn negatiever dan vooroordelen ten opzichte van vrouwelijke migranten afkomstig uit datzelfde gebied. Aan de andere kant zijn vooroordelen ten opzichte van mannelijke en vrouwelijke migranten hetzelfde wanneer deze migranten afkomstig zijn uit een gebied dat gekenmerkt wordt door ziektes (zoals in Liberia). Daarnaast zijn mensen die een sterkere neiging hebben om ziekteverwekkers te vermijden, negatiever gestemd zijn over migranten met een herkomst uit gebieden waar een epidemie heerst. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Tingting Ji.

Migratievraagstuk
Migranten zijn niet gelijk in geslacht, land van herkomst en de vooroordelen waarmee ze worden geassocieerd. In gebieden die beheerst worden door IS, kunnen vrouwen als minder bedreigend worden ervaren dan mannen. In gebieden waar een virus zoals Ebola heerst, worden zowel mannen als vrouwen even waarschijnlijk geacht om virussen met zich mee te brengen. Ji: “Mensen behandelden buitenlandse mannen en vrouwen niet hetzelfde en dit hangt af van de soort dreiging die ze zouden kunnen vormen.” Het onderzoek van Ji draagt hierdoor bij om het migratievraagstuk beter te begrijpen. Zo blijkt dat sekseverschillen de besluitvorming van beleidsmakers kunnen informeren om vooroordelen tegen mannen en vrouwen op verschillende wijze aan te kaarten.

Dreiging en ziekte
In de afgelopen jaren zagen inwoners van westerse landen niet alleen een dreiging van geweld door IS in het Midden-Oosten, maar ook een dreiging van oprukkende ziektes als gevolg van de Ebola-epidemie in Afrika. Deze gebeurtenissen leiden tot een toename in de vooroordelen tegen migranten en vluchtelingen uit deze gebieden. Ji bestudeerde hoe geweld- en ziektedreigingen mensen op verschillende manieren hun houding ten opzichte van buitenlandse groepen kan beïnvloeden. Hij maakte daarbij gebruik van een dreigingsmanagementperspectief .

Partnerkeuze
Naast het migratievraagstuk, helpt Ji’s onderzoek ook om partnervoorkeuren tussen groepen beter te begrijpen in een moderne samenleving die gekenmerkt wordt door etnische en culturele diversiteit. Hij toont aan dat Nederlandse vrouwen een voorkeur hebben voor mannen uit de eigen groep in plaats van buitenlandse mannen. Ji: “Niet zozeer omdat buitenlandse mannen worden gezien als meer agressief dan Nederlandse mannen, maar omdat mannen uit andere groepen worden gezien als minder waarschijnlijk om een goede vader te worden. “

JOVD Groningen: 'Systematisch falen van de RUG vraagt om harde aanpak.'

“Dat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) niet alleen haar academische grenzen verlegt maar ook de grenzen van de wet oprekt moge duidelijk zijn” beaamt Floris Vulto, voorzitter van de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie afdeling Groningen (JOVD). Hij doelt hiermee op zowel de activiteiten van de ‘paspoortprofessor’ Kochenov, als het nieuws dat aan het licht kwam: het blijkt dat medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen zo’n 1,2 miljoen euro aan college- en subsidiegeld hebben weggesluisd. Vulto vervolgt: “Je vraagt je inmiddels af of er iets structureel fout gaat aan de RUG”.

“Hoe kan het zo zijn dat er zoveel geld wordt weggesluisd naar een stichting zonder dat iemand daar zicht op heeft. Heel mooi dat de Universiteit vorig jaar al een onderzoek heeft ingesteld, maar zulke vergrijpen vragen om hardere maatregelen dan enkel een intern onderzoek” stellen de jonge liberalen. Ze vinden het handelen van de Raad van Bestuur slap en laakbaar. Het instellen van enkel arbeidsrechtelijke maatregelen naar aanleiding van een intern onderzoek functioneert als een soort rookgordijn. Deze maatregelen getuigen niet van daadkracht die de liberalen graag zien van de RUG. Ze willen excuses en vinden en dat het onderzoek zo snel mogelijk openbaar moet worden gemaakt. “Vervolgens kan er gekeken worden welke maatregelen er worden getroffen. Ik kan u echter wel vertellen dat ik eerder het strafrecht dan het arbeidsrecht zou raadplegen” stelt Vulto.

De jonge liberalen beamen dat het imago van de Universiteit cruciaal is voor het imago en de toekomst van de stad. Deze heeft in korte tijd veel te lijden gehad. Er wordt gedoeld op het gefaalde Yantai-project en studenten die op straat moeten slapen. Het lijkt systematisch fout te gaan bij de Universiteit. Het is tijd voor stevige maatregelen vanuit hogere lagen van de overheid. “Zodra het over integriteitkwesties en geld verduisteren gaat ben je bij ons aan het juiste adres” sluit Vulto af. “We blijven tenslotte de onafhankelijke dochterorganisatie van de VVD, dergelijk beleid aan de kaak stellen is voor ons dagelijkse kost.”

Aanhoudingen en doorzoekingen in onderzoek naar cocaÔne-invoer en witwassen

In een onderzoek naar witwassen en de invoer van cocaïne van FIOD Harc Amsterdam en het Landelijk Parket (OM) zijn vrijdagochtend 10 januari in Rotterdam een man van 29 jaar en een vrouw van 28 jaar aangehouden. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft maandag bevolen dat de man 14 dagen bewaring gaat. Ook zijn in Rotterdam en Terneuzen twee woningen en een loods doorzocht en is de inhoud van een kluis inbeslaggenomen.

Bewaring
De man wordt verdacht van de invoer van verdovende middelen, voorbereidingshandelingen voor een andere invoer en witwassen. Op 28 augustus 2019 veroordeelde de rechtbank Rotterdam hem reeds tot 36 maanden gevangenisstraf voor de handel in dan wel smokkel van cocaïne. Dat vonnis is nog niet onherroepelijk. Het OM verdenkt de vrouw van witwassen. Zij is niet voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Onderzoek
Aanleiding voor het onderzoek is de melding van een bedrijf in Beverwijk dat er de verzegeling op een container ontbrak. De douane bracht op 31 januari 2019 een bezoek aan het bedrijf. De douaniers troffen in de container, afkomstig uit Brazilië, een afwijkende bundel triplex hout met daarin een (lege) verborgen ruimte aan. Daarnaast werden meerdere witte stofkapjes en houtsnippers gevonden, die erop duiden dat mogelijk in de container is gezaagd. De houtsnippers zijn ook in de containerterminal in Rotterdam aangetroffen, waar de container heeft gestaan. Waarschijnlijk is de container in Nederland opengebroken, blijkens de houtsnippers en een aangetroffen flesje AA-drink met Nederlands etiket in de container.

Gekloonde Peugeot Partner
Volgens de ‘Bill of Lading’ die de douane heeft ontvangen, is de container per schip vanuit Brazilië, bronland van cocaïne, naar Nederland vervoerd. Vervolgens heeft een binnenvaartschip de container naar Velsen overgebracht vanuit waar deze naar Beverwijk is vervoerd.

Op camerabeelden is vastgelegd hoe een witte Peugeot Partner, vermoedelijk een gekloond paneelbusje van de technische dienst van de terminal, gebruikt is om het terrein van de terminal op en af te kunnen rijden met als doel het uithalen van verdovende middelen. De bestuurder van de Peugeot is geïdentificeerd als zijnde de 29-jarige verdachte. Het onderzoek van FIOD en OM wordt voorgezet.

FOK! Wat een weer: Code geel aan de kust

De bewolking overheerst en vanochtend zijn er perioden met regen. In de middag wordt het op steeds meer plaatsen droog en in het noorden en noordwesten klaart het tijdelijk op. Tegen de avond volgt er opnieuw regen. Met maxima van circa 11°C is het zacht tot zeer zacht. De zuidwestenwind is eerst nog matig tot vrij krachtg, aan zee krachtig en neemt gedurende de ochtend wat af.

Van het zuidwesten uit neemt later in de middag en avond de wind weer toe tot vrij krachtig of krachtig, aan zee naar hard tot stormachtig 7 tot 8 Bft. Vanavond kunnen er in de kustprovincies zware windstoten voorkomen van ongeveer 75 km/uur. In het Waddengebied kunnen dan zware windstoten tot 90 km/uur voorkomen. In de nacht naar woensdag verdwijnen de windstoten weer. Daarom is er tussen 19:00 en 01:00 uur code geel afgegeven voor de kustgebieden en het IJsselmeergebied.

Vannacht is er veel bewolking en valt er van tijd tot tijd wat regen of motregen. Met een minimumtemperatuur van ongeveer 10°C is het zeer zacht. De zuid- tot zuidwestenwind is vrij krachtig tot krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer hard, 7 Bft en in het Waddengebied hier en daar stormachtig, 8 Bft. Daarbij komen er in het noordwestelijk kustgebied nog zware windstoten voor tot 90 km/uur.

Woensdag overdag is het in een groot deel van het land bewolkt en met name in het noordwesten regent het af en toe. In het zuidoosten komt mogelijk de zon nog tevoorschijn. In de middag gaat het vanuit het westen op steeds meer plaatsen regenen. In de avond wordt het in het westen weer droog. Het is wederom zeer zacht met een middagtemperatuur van ongeveer 12°C De wind is zuid tot zuidwestelijk en matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. In de avond draait de wind vanuit het westen naar west en neemt af. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Gisteren was er harde wind en hoog water en dus ging de Oosterscheldekering dicht.  (Foto: Scherpschutter)
Gisteren was er harde wind en hoog water en dus ging de Oosterscheldekering dicht. (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Nederlandse goederenimport uit China ruim 39 miljard euro

In 2018 importeerde Nederland voor 39,2 miljard euro aan goederen uit China, waarvan twee derde weer naar andere landen werd geëxporteerd. Bedrijven voeren uit China relatief vaak hightechproducten in die ze verder verwerken. Dit meldt het CBS in de publicatie “De Nederlandse importafhankelijkheid van China, Rusland en de VS”. De goedereninvoer uit China groeide de laatste drie decennia veel harder dan de totale goedereninvoer. Het aandeel van goederen uit China in de import steeg van 0,5 procent in 1988 naar 8,9 procent in 2018. De laatste jaren schommelde dit aandeel tussen 8 en 9 procent.

Nederland toegangspoort naar Europese markten
Van de 39,2 miljard euro aan goederen die Nederland in 2018 uit China importeerde, was 26,3 miljard euro bestemd voor wederuitvoer en bijna 12,9 miljard euro voor de Nederlandse markt. Ongeveer twee derde van de uit China geïmporteerde goederen verliet Nederland in vrijwel onbewerkte staat.

De goedereninvoer uit China bestemd voor de Nederlandse markt bestond voor 7,6 miljard euro aan directe invoer als input voor de productie van goederen en diensten door bedrijven in Nederland (intermediair verbruik). De andere 5,2 miljard euro betrof invoer van eindproducten voor finale bestedingen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om bestedingen aan consumptiegoederen zoals speelgoed, of aan kapitaalgoederen zoals machines.

Relatief veel import van hightechgoederen
De 7,6 miljard euro aan Chinese invoer voor verbruik in productieprocessen in Nederland kan worden uitgesplitst naar technologische intensiteit. Hightechgoederen, zoals laptops, tablets, en telefoons, zijn goed voor 28 procent. Dat is een hoog aandeel, in de totale invoer vanuit de hele wereld voor verbruik in productieprocessen is het 9 procent.

Mediumhightechgoederen hadden het grootste aandeel in de invoer uit China voor verdere verwerking met 34 procent (wereldwijd 26 procent). De voornaamste ingevoerde mediumhightechproducten uit China zijn ledlampen, lithium-ion-batterijen (vooral gebruikt in consumentenelektronica en elektrische auto’s) en telefoonladers.

Meeste import voor verdere verwerking uit China naar industrie
Van de bedrijfstakken importeert de industrie het grootste deel van de invoer voor verdere verwerking uit China. In 2018 importeerden industriële bedrijven voor 4,2 miljard euro aan goederen uit China voor verdere verwerking, dat is 55 procent van de totale intermediaire invoer uit China.

In relatieve zin importeerde de IT- en informatiedienstverlening het meest uit China, 36 procent van de totale import van deze bedrijfstak was afkomstig uit China. Deze invoer bestond met name uit computers en computeronderdelen.

Ook de telecomsector importeerde relatief veel uit China met een aandeel van 19 procent in de import. De voornaamste importen uit China van deze bedrijfstak bestonden uit telefoons.

De bouw was de grootste niet-industriële afnemer van Chinese goederen. Bouwbedrijven importeerden in 2018 voor meer dan 1 miljard euro aan goederen uit China, 14 procent van de totale intermediaire invoer uit China. De belangrijkste ingevoerde producten waren verlichtingstoestellen, transformators, computers en ledlampen.

Merendeel import voor verdere verwerking bestemd voor export
Van de import van intermediaire goederen uit China wordt 45 procent verwerkt tot producten van eigen makelij en diensten die uiteindelijk geconsumeerd worden binnen Nederland. Dat betekent dat meer dan de helft van de uit China geïmporteerde goederen voor intermediair gebruik uiteindelijk verwerkt wordt tot goederen en diensten voor de export.

In 2018 werd voor 2,8 miljard euro aan goederen uit China geïmporteerd die vervolgens werden verwerkt voor de export. Het merendeel van die import bestond uit machines, apparaten en onderdelen. In 2018 was voor bijna 2 miljard euro aan import van zulke producten nodig om de buitenlandse markt te bedienen. Het tweede belangrijkste importproduct uit China dat wordt gebruikt om exportproducten te maken betreft organische chemische producten, gevolgd door kunststoffen.

110 kilo cocaÔne aangetroffen op kolenschip

Op een kolenschip is op 6 januari 2020 in IJmuiden 110 kilo cocaïne aangetroffen door het Landelijke Visitatieteam van de Douane. In het onderzoek zijn drie aanhoudingen verricht door het Team Bestrijding Ondermijning van de Dienst Infra van de Amsterdamse politie.

Het drietal is maandag 13 januari voorgeleid bij de rechter-commissaris. Zij blijven in voorlopige hechtenis. De politie doet nader onderzoek naar de zaak en sluit meer aanhoudingen niet uit. De partij cocaïne is vernietigd.

OM eist 48 maanden cel voor kinderporno via het Dark web

Een verdachte in een omvangrijk onderzoek naar kinderporno op het Dark web moet als het aan het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) ligt 48 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar, de gevangenis in. Het OM eiste maandag voor de rechtbank Rotterdam in Dordrecht bovendien een gedrag beïnvloedende maatregel, dadelijke uitvoerbaarheid en reclasseringsvoorwaarden, waaronder een klinische behandeling. Tot slot wil het OM dat het beslag wordt onttrokken aan het verkeer.

Op 19 januari 2019 hield het Team Bestrijding Kinderporno en Kindersekstoerisme (TBKK) van de Landelijke Recherche de verdachte thuis in Gorinchem op heterdaad aan. Op zijn computer was op dat moment kinderporno te zien: twee minderjarige tieners, een jongen en een meisje, die diverse seksuele handelingen bij elkaar verrichtten. De verdachte zit sinds zijn aanhouding vast.

Criminele organisatie
Het OM verdenkt de man ervan dat hij zich tussen 1 januari 2014 tot aan zijn aanhouding schuldig heeft gemaakt aan het bezitten en verspreiden van kinderpornografisch materiaal. Ook verwijt het OM hem deelneming aan een criminele organisatie per oktober 2016. Op zitting hield de officier van justitie vandaag de rechtbank voor dat de man actief bezig was met kinderporno: ‘Verdachte heeft niet alleen zelf kinderporno verspreid en in bezit gehad, maar hij heeft ook een zeer actieve rol gehad bij het beheer van verschillende kinderpornosites. Dit gaat absoluut vele stappen verder. Zonder organisatoren immers geen aanbod van kinderporno.’

Hiërarchie en afscherming
De hiërarchie van de organisatie is duidelijk. Moderators en administrators hebben meer rechten en privileges dan de geregistreerde gebruikers en de gasten. Voor het vervullen van hun taken hadden de moderators en administrators bovendien toegang tot afzonderlijke digitale (leer)omgevingen bedoeld voor overleg. Verdachte viel als admin net onder de leider van de organisatie. Verdachte is ook moderator geweest en geeft zelf aan dat hij als taak had het beoordelen van afbeeldingen die gepost werden. De organisatie hield zogenoemde "staff meetings" met een voorzitter en notulen en registreerde wie er lid waren en wanneer inlogde.

Volgens de officier van justitie is meer dan duidelijk geworden dat de organisatie zich bewust is van de strafbaarheid van het handelen: er wordt gebruik gemaakt van het Dark web en van nicknames. Daarnaast was er een Bot actief die hielp de veiligheid te garanderen. Een Bot is een zelfstandig computerprogramma dat menselijke taken kan overnemen. Er werd voorts gemonitord op het delen van persoonlijke informatie en als nodig werden mensen hierop aangesproken en men ontmoette elkaar niet in persoon. Ook is bewust gebruik gemaakt van de "neutrale" Engelse taal en was er grote alertheid op de aanwezigheid van de politie. Het OM: ‘Alles ter verhulling en afscherming van de identiteit om opsporing door de politie tegen te gaan.’

‘Stevige collectie keiharde kinderporno’
Op de gegevensdragers van verdachte zijn ruim 11 duizend kinderpornografische afbeeldingen aangetroffen, waaronder 1560 films. De officier van justitie sprak in haar requisitoir over een ‘stevige collectie keiharde kinderporno’. De collectiescan in het dossier laat zien dat sprake is van alle soorten kinderporno, van poseren tot penetratie. Het zijn vooral meisjes in de leeftijd van 4-14 jaar (maar liefst 60% is onder de 12). ‘Verdachte beschikt over een stevige collectie met relatief veel ernstig en jong materiaal. Verdachte heeft daarnaast op diverse chatsites op Tor op het Dark web kinderporno verspreid.’ Het zijn allemaal chatsites op Tor voor liefhebbers van minderjarige jongens en/of meisjes. De structuur en werkwijze van de chatsites kwamen overeen.

Politie monitort Dark web
De politie monitort het Dark web en heeft daarbij uiteraard specifiek belangstelling voor Nederlanders die zich manifesteren op kinderpornografische sites. Kinderporno vervaardigen, bezitten, verspreiden danwel opzoeken is illegaal en strafbaar. De aanpak en vervolging van mensen die zich bezighouden met kinderporno, zowel off- als online, is een speerpunt van het beleid van politie en OM.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak, op maandag 27 januari.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.