Skiester Direz stunt met World Cup-zege

Alpineskiester Clara Direz heeft de eerste World Cup-zege in haar carrière te pakken. De 24-jarige Française had een zevende plek als beste resultaat ooit staan, maar stuntte op de parallelreuzenslalom in het Italiaanse Sestrière.

Direz opende met winst op de Oostenrijkse Katharina Truppe, die in hun tweede heat onderuit ging. Vervolgens had ze wat mazzel met de loting: tegen World Cup-leidster Mikaela Shiffrin stond Direz op de stiekem toch wel snellere blauwe piste en daar klopte ze de Amerikaanse zowaar. Tina Robnik uit Slovenië moest er vervolgens ook aan geloven, net als de Italiaanse Marta Bassino in de halve finale.

Aan de andere kant van het schema was de 22-jarige Oostenrijkse Elisa Mörzinger dé verrassing van de dag. Ze debuteert dit seizoen in de World Cup en kwam in haar vier eerdere starts nog niet in de top-30, maar op de Italiaanse sneeuw klopte ze de gevallen Canadese Erin Mielzynski en rekende ze vervolgens op de blauwe piste af met drie wereldtoppers op rij: Sara Hector uit Zweden en de Italiaanse dames Sofia Goggia en Federica Brignone.

In de grote finale was het spannend tussen de twee verrassingen, maar het was Direz die zegevierde. Bassino pakte voor eigen publiek de derde plek door Brignone te kloppen, terwijl Shiffrin ondanks haar vroege uitschakeling punten won op concurrente Petra Vlhova: de Slowaakse ging er zelfs in ronde één al uit tegen Aline Danioth uit Zwitserland, die een ronde later tegen Brignone een flinke blessure op leek te lopen.

Direz vs Mölzinger