Grote overmacht biatlete Eckhoff in Ruhpolding

Biatlete Tiril Eckhoff heeft tijdens de World Cup in het Duitse Ruhpolding een behoorlijk staaltje overmacht laten zien. De Noorse won de sprint met groot verschil en mocht in de achtervolging van zondag dus als eerste vertrekken, een kans die ze met beide handen aangreep.

Eckhoff vertrok met een halve minuut voorsprong en dat ging goed, d Noorse kwam bij schietbeurt één alvast niet in gevaar: ze schoot foutloos en werd op nog altijd grofweg een halve minuut gevolgd door de Zweedse Hanna Öberg en de Italiaanse Dorothea Wierer, terwijl verder alleen Vanessa Hinz uit Duitsland en de Slowaakse Paulina Fialkova rond de minuut bleven. Eckhoff schoot ook bij de tweede schietbeurt vijf keer raak, Öberg en Wierer gingen één keer de fout in en werden op een minuut van de Noorse vergezeld door de nog wél foutloze Fialkova.

Eén misser bij de eerste keer staand schieten deed Eckhoff nog niet zoveel, hoewel Öberg en Fialkova met vijf treffers terugkwamen tot een dikke halve minuut - Wierer haakte op de schietbaan af. Eckhoff maakte haar zege definitief met nog eens vijf treffers op de schietbaan, Öberg en Fialkova schoten allebei vier schijven om. Dat was geen probleem voor het duo, want de enige dames die in de buurt bleven schoten ook niet best en dus konden ze onderling strijden om plek twee, pas op twintig seconden gevolgd door de indrukwekkende Zweedse dames Linn Persson en Johanna Skottheim.

Op bijna een minuut van winnares Eckhoff wist Fialkova in de slotronde een beslissende aanval te plaatsen op Öberg, waarmee de Slowaakse haar comeback na een blessure bekroonde met haar eerste podiumplek van het seizoen. Vlak achter Öberg werd haar landgenote Skottheim vierde, een heuse sensatie: voor de week in Ruhpolding had de Zweedse een 42e en 52e plek - Salt Lake City vorig seizoen - als beste resultaten staan.